Honderden goudzoekers krijgen eigen mijngebied

13

PARAMARIBO/NIEUW KOFFIEKAMP, 6 jun – Honderden ‘kleine’ mijnbouwers krijgen een eigen mijngebied in de buurt van de Rosebel Gold Mines, in Brokopondo. “Gerechtigheid is eindelijk geschied”, zegt Ludwig Wijnerman, dorpshoofd van Nieuw Koffiekamp. “Er is nooit rekening gehouden met ons.”

Het dorp en zijn bewoners leefden en leven op een goudmijn waar ze niet aan mochten komen. Pogingen om toch een graantje mee te pikken, werden resoluut de kop ingedrukt. Illegaal mijnen in de concessie van Rosebel is niet toegestaan. “Nu heeft de regering ervoor gezorgd dat onze mannen zelfstandig kunnen werken”, zegt Wijnerman. In totaal is zo’n zevenduizend hectare aan land beschikbaar gesteld. “Ener komt meer”, zegt Gerold Dompig.

Zijn commissie Ordening Goudsector Suriname, OGS, is toezichthouder op het mijngebied. Het is niet meer dan rechtvaardig dat de lokale bevolking direct deelt in de rijkdom. “Het land heeft veel goud. De natuurlijke hulpbronnen zijn er vooral voor onze eigen ontwikkeling”, aldus Dompig. Hoewel werkgelegenheid de eerste zorg is, wordt het milieu niet vergeten. “We gaan de mensen leren hoe om te gaan met afvalwater en hoe zo min mogelijk milieuschade aan te brengen.”

13 REACTIES

 1. Eindelijk dan een goede zet van Dom-pig.Anders deed hij steeds zijn naam eer aan.
  Hij moet er op letten dat de blauwtjies daadwerkelijk naar het binnenland terug gaan en niet in stad blijven om hun roof en moord activiteiten voort te zetten.Óm te beginnen kan hij de Hogestraat schoonvegen en de Hofstraat ontdoen van Pikin Olo.


  Maak melding

 2. Honderden goudzoekers krijgen eigen mijngebied.
  Dit mijngebied zal echt echt behoorlijk bijdragen in de milieu vervuiling van de natuur en leefomgeving. Na enkele jaren zullen de bewoners aankloppen bij de staat om hulp want de contaminatie van water en vissen zal zijn weerga niet kennen tenzij de overheid het gebied controleert en beheerd zoals een goed huisvader dat hoort te doen.
  Maar ja, nu al voorspel ik dat dit niet zal gebeuren. Want geen enkele regering is het gelukt om Paramaribo en omgeving schoon en milieu vriendelijk te maken. Zelfs de waterafvoer heeft alle regeringen problemen bezorgd dus is het niet verwachtbaar dat regeringen wat kunnen betekenen voor het binnenland (ver van mijn bed show).
  Me benne benieuwd


  Maak melding

 3. De afwatering in Suriname moet simpel te regelen zijn, namelijk: alle oude afvoerwegen die vooral niet voldoen of dreigen binnen de kortste keren kapot te gaan, moeten vlak er naast daarvan nieuwe voor in de plaats komen, zodat de aansluitingen vlot kunnen verlopen en oude technologie simpelweg plaats maakt voor nieuwe. Dit creëert werkgelegenheid voor de komende jaar, ontwikkelt nieuwe industrieën of geeft deze een boost om versnelt van de grond te komen.

  Het voordeel ervan is tevens dat het kapitaal voornamelijk in Suriname blijft en circuleert.


  Maak melding

 4. De afwatering in Suriname moet simpel te regelen zijn, namelijk: alle oude afvoerwegen die vooral niet voldoen of dreigen binnen de kortste keren kapot te gaan, moeten vlak er naast daarvan nieuwe voor in de plaats komen, zodat de aansluitingen vlot kunnen verlopen en oude technologie simpelweg plaats maakt voor nieuwe. Dit creëert werkgelegenheid voor de komende jaren, ontwikkelt nieuwe industrieën of geeft deze een boost om versnelt van de grond te komen.

  Het voordeel ervan is tevens dat het kapitaal voornamelijk in Suriname blijft en circuleert.


  Maak melding

 5. @ Jacobus(cubi)

  Omwille van jou kan de overheid niemand verplaatsen,dan wat doe je dan
  Het wordt tijd dat jij jezelf verkassen je moet je het leven niet moeilijker maken
  dan strikt of heb je te maken met een ernstige depressie. Vuile vieze racist


  Maak melding

 6. Hé hé eindelijk het begin van een stukje gerechtigheid, deze bewoners hebben eerst hun eeuwenoude gebieden van vrijheid moeten verlaten voor een stuwdam waarvan zij geen profijt hadden, want licht en water hadden ze lang niet, en vervolgens werd hun nieuwe gebied afgestaan als concessie en mochten zij er niet in mijnen.

  Deze regering doet zijn werk en daar mogen we blij mee zijn.


  Maak melding

 7. De regering heeft een wijze conclusie getrokken na de incidenten in diverse Zuid Amerikaanse landen. Met deze maatregel wordt het eigen ondernemerschap, de zelfredzaamheid van de mensen gestimuleerd. Een ander positief effect is dat de urbanisatie wordt afgeremd. Minder werklozen en kanslozen zullen naar Paramaribo vertrekken. Proficiat meneer de president.


  Maak melding

 8. en nu krijg je geen natie vorming meer,maar kleine apart-heid-jes in sme..

  laat de djoekaas nu bewijzen wat ze in hun mars hebben en een samenleving in het binnenland opbouwen en de mensen in de stad districten niet meer lastig vallen..


  Maak melding

 9. Alleen,

  Dit vinden ze niet interessant omdat ze uit jaloezie het niemand in Suriname gunnen.

  Geen Ray,,HENK/Henk Molenaar of Who cares ????????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.