dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenEconomieGoudakkoord Iamgold ‘standaard’ voor Suriname

Goudakkoord Iamgold ‘standaard’ voor Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 jun – De nieuwe overeenkomst met Iamgold wordt de nieuwe standaard voor grote goudwinningsdeals met buitenlandse maatschappijen. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. De overeenkomst wordt op 6 juni getekend. Vanaf dan moet een ‘nieuw hoofdstuk’ beginnen.

Suriname heeft voortaan een opstap. “Het betekent een nieuw hoofdstuk in de ontwikkeling van de goudindustrie. Vanaf nu zal elke maatschappij die goud komt zoeken van ons te horen krijgen dat ze grond krijgen om goud te zoeken, maar wij hebben daar een aandeel in”, zegt Hok in InfoAct. Het aandeel dat bedongen is bij Iamgold is dertig procent. Dat wordt voortaan de standaard bij onderhandelingen met investeerders in de goudindustrie.

Het parlement keurde de overeenkomst in april goed. De oppositie had vooral bezwaren tegen de zogenaamde area of interest. Op deze gebieden rond het mijngebied heeft de maatschappij het eerste recht van exploitatie. Dit dan in geval er goud in de bodem blijkt te zitten. Suriname betaalt ruim vierhonderd miljoen dollar voor de aandelen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

63 REACTIES
 1. Mooi verhaal om een slecht product te verkopen aan een volk dat apathisch is.
  Je hoort alleen de voordelen, niemand heeft over de nadelen die kleven aan dit soort overeenkomsten zelfs de media in Suriname mag het niet doen.


  Maak melding
 2. Een koekje van eigen deeg , betalen voor eigen goud. Wat een deal 30% voor 400milj. Tegen 25% voor 0 van de vorige regering. Deze deal weerspiegelt het lage niveau van deze regering


  Maak melding
 3. Gmap,

  Je hebt helemaal gelijk dat er aan het exploiteren en exploreren van het goud in Suriname nadelen kleven. Daar ben ik het absoluut met je eens.

  Echter het exploiteren en exploreren van delfstoffen/natuurlijke hulpbronnen, waar ook ter wereld, brengt nu eenmaal nadelen met zich mee.
  Dat is de realiteit.
  Het is een kwestie van een afweging te maken tussen
  economisch gewin en nadelen voor de natuur.
  Omdat landen zich nu eenmaal willen ontwikkelen wordt
  altijd voor het economisch gewin gekozen.
  Suriname kan uiteraard ook besluiten om alle delfstoffen gewoon in de grond te laten liggen waardoor er geen nadelige gevolgen kunnen ontstaan maar dan zou Suriname tot in de eeuwigheid een armoedig land blijven.

  Ik woon in Leeuwarden en recentelijk verscheen in de media berichten over gaswinning in het Noorden van Nederland; onderstaand bericht komt uit een lokale krant van Friesland;

  Leeuwarden | Gedeputeerde Sietske Poepjes maakt zich zorgen over de gevolgen van gaswinning in Fryslân. Zij wacht op duidelijkheid van het Staatstoezicht op de Mijnen over het effect op de Friese bodem. Dit onderzoek vroeg zij vorige maand aan na de onverwacht zware aardbevingen in Groningen. Gisteren deed oud-NAM-ingenieur Adriaan Houtenbos in Nieuwsuur uitspraken die haar bezorgdheid nog groter maken.
  Volgens de ingenieur misleidt zijn voormalig werkgever de bevolking met het hand-aan-de-kraanprincipe. Dat suggereert dat zodra de bodemdaling verder gaat dan voorspeld, de gaswinning stopgezet kan worden en daarmee ook de inzakking van de bodem ophoudt. Uit de metingen die gedaan zijn bij verschillende Friese gasvelden blijkt volgens Houtenbos het tegendeel.

  Gmap, dit is een bewijs dat zelfs in Nederland wordt gekozen voor economisch gewin ondanks de negatieve gevolgen. En dan is Nederland ook nog een rijk land.

  Met het bovenstaande wil ik uiteraard de dingen niet goedpraten maar het is nu eenmaal de realiteit. Waar ook ter wereld.


  Maak melding
 4. Wie enige basiskennis van economie heeft, weet dat dit het geschikte klimaat schept om te gaan investeren, maar dan wel in de juiste producten. De manier om je geld tegen de inflatie te beschermen, is door investeren in goud. Goud kan namelijk niet snel worden bijgemaakt zoals geld, het is behoorlijk zeldzaam, moeilijk op te delven en al eeuwen een duidelijk teken van rijkdom en een statussymbool.
  Van oudsher wordt goud gezien als een relatief veilige beleggingsoptie. Goud is erg waardevast, waardoor investeren in goud wordt gezien als een vrij zekere kans op rendement, zeker op de lange termijn. In economisch zware tijden, zoals we ook nu doormaken, is goud een gewilde uitvalsmogelijkheid, omdat het zich weinig aantrekt van dalende beurskoersen en inflatie. Investeren in goud kan daarom juist nu een verstandige keuze zijn.
  Suriname heeft zich ingekocht als aandeelhouder binnen
  IAMGOLD dat wil dus zeggen dat Suriname voor 30% eigenaar van IAMGOLD wordt. De prijs daarvoor is
  $ 400.000.0000. Toegegeven, dat is veel geld maar gezien de winstverwachtigen van IAMGOLD zal dit bedrag binnen 4 of 5 jaar terugverdiend zijn.
  Daarna zal Suriname alleen maar kunnen profiteren van deze verstandige stap.
  In de toekomst kan Suriname dan mogelijk een eigen goud industrie opzetten met als voorbeeld Staatsolie!


  Maak melding
 5. Cees,
  In nederland zijn de regels en wetten scherper dus jou vergelijking gaat in deze niet op.Suriname wil tenkoste van alles rijk worden en dat zal verkeerd uitpakken, er zijn heel veel sectoren waar je kan investeren, toerisme.bijvoorbeeld.
  In andere landen kan je zien wat voor rotzooi deze bedrijven achter laten omdat de wetgeving in Suriname niets voorsteld.


  Maak melding
 6. Ik vind dat de Su regering een einde aan die contract van buitenlandse bedrijven moet maken en nieuwe handels contracten moet opstellen b.v op 50% voor Su ,en bij beëindiging van die contract moet een schade vergoeding door die bedrijf aan Su worden betaald “hoe groter de schade,hoe meer er betaald moet worden”het is niet toepasselijk dat een buitenlandse bedrijf in su komt en zijn wetten en beslissingen boven de regering doen gelden “de buitenlandse bedrijven zijn een grote deel van de politiek en zijn op eigen gewin uit ,’de “wat zij derde wereld landen noemen”hebben de grondstoffen en voedings producten die zij nodig “waarom willen zij alle voordelen voor hun zelf hebben en die landen waar zij hun producten halen niet op een correcte manier in gelijk percentage terug betalen”is het hebzucht van die buitenlandse politieke bedrijven,of is het hun geaardheid van hun handels politiek.


  Maak melding
 7. “Suriname betaalt ruim vierhonderd miljoen dollar voor de aandelen.” En het artikel gaat over contract met IAMgold.

  Nou dit krijg je dan wanneer mensen zichzelf journalist noemen en geen kaas hebben begrepen wat dat moge inhouden, het is een nogal kwalijke zaak dat dit zo in het artikel staat referend naar IAMgold alleen.

  het bedrag voor die 30% aandelen is geen 400 miljoen dollar, FOEI.

  Voor de minkukels 30% is nogsteeds veel meer dan die 5% die front bij de vorige deal bedongen heeft. de minister heeft gelijk, geen enkele regering na deze zal ooit nog een deal kunnen met minder dan 30%.


  Maak melding
 8. GMAP, het contract van NieuwFront met de goud multinational heeft internationaal de aandacht getrokken om aan te tonen ‘ HOE HET NIET MIET’. Gregory Rusland sleepte het minimum binnen voor het land.Maar laat een ding duidelijk zijn. Het beleid van Venetiaan en zijn Nieuwfront makkers veroorzaakte alleen maar apathie bij de bevolking.De kiezers hebben namen dit niet en weg was het Front. Het volk is nu wakker. Het volk wil verandering en vooruitgang.


  Maak melding
 9. @RobG

  Wat wil het volk van Suriname dan volgens JOUW??!!
  Een lijder met Amnestie!!!
  Verdiend het volk van Suriname een lijder met Amnestie!
  Noem je dit voorruitgang!!!??
  Voorruitgang voor wie?!!
  Voorruitgang voor de criminelen of voorruitgang voor land en volk??!!!
  Wie heeft voordeel met een lijder die komt met Amnestie als Bonus?!


  Maak melding
 10. 05 juni 2013

  @Cees,
  Srika merkt op, dat GMAP de boodschap in jouw posting niet begrepen heeft. Typisch GMAP!

  Srika heeft al vaker gereageerd op de aankomende goudovereenkomsten en wacht nu liever tot na 06 juni a.s..Dan is de juiste tekst van de ondertekende overeenkomst beschikbaar en is er dan ook meer duidelijkheid.
  Srika


  Maak melding
 11. ray het volk van Suriname wil in ieder geval geen draaideur crimineel als Santokie.

  Momenteel kunnen we met gemak stellen dat de meerderheid van de Surinamers tevreden is met de huidige President, in 2015 zal die meerderheid hem weer met open armen ontvangen.

  die arme simpele ray zal dan met zijn amnestie verhaal naar zijn bigi kronto ede grijpen, schreeuwend ‘Mi Godo hoe kan dat’.


  Maak melding
 12. die 30% deal is veel beter dan 5% wat door de vorige regering ondertekend is,maar men moet niet vergeten dat die deal”vind ik”een adder is die zijn kop goed verberg ten aanzien van voordelen voor surinamse aandelen in eigen land van natuurlijk hulp middelen die geexporteerd worden”maar men mag wel tevreden zijn met deals die tot nu toe met Iam-gold gemaakt zijn en hoop dat die streven voor een hoger percentage of overname van Iam-gold door de su regering gerealiseerd mag worden.


  Maak melding
 13. Beste Afu Sensie

  Zegt niet veel goeds over volk van Suriname dat ze een moordenaar en drugscrimineel in hun armen sluiten.

  Ik zou me doodschamen als ik Suriname was


  Maak melding
 14. Gmap,

  Suriname heeft een aantal natuurlijke hulpbronnen, o.a. goud en olie. De naam zegt het al. Het zijn hulpbronnen om Suriname economisch vooruit te helpen.
  Staatsolie heeft wat dat betreft het voortouw genomen en haar nut bewezen.
  Die natuurlijke hulpbronnen zijn verborgen schatten van Suriname. Indien die bronnen niet aangewend worden
  om Suriname economisch te ontwikkelen dan zullen die
  natuurlijke schatten te allen tijde verborgen blijven.
  Op basis van die natuurlijke hulpbronnen behoort Suriname tot de 17e rijkste land van de wereld.
  Maar dan moeten die delfstoffen wel ontgonnen worden om die positie waar te maken.

  Gmap, ik ben het overigens geheel met je eens dat Suriname zich ook op andere gebieden, zoals het toerisme, meer moet inzetten. Want ook daar valt economisch gezien wat te halen. Gelukkig worden daarin wel stapjes gemaakt om het de toerist makkelijker te maken. Zie het afschaffen van de visumplicht waardoor de toeristenstroom gestaag aan het toenemen is.
  Echter ook in het toerisme moet doorgepakt worden.

  Wat betreft de milieuregels is het in Nederland zeker beter geregeld. Helemaal mee eens. Maar wat heb je aan die regels wanneer grote multinationals,lak hebben aan die regels. Ook in Nederland ja.
  In het voorbeeld dat ik aanstipte heeft de gaswinning
  in het Noorden van Nederland reeds enorme natuurschade(aardschokken)aan milieu aangericht echter heeft de politiek daar lak aan omdat met die gaswinning miljarden te verdienen is.
  Dus ondanks die milieuwetgevingen zal de Nederlandse overheid er alles aan doen om die gaswinning door te zetten. En natuurlijk zullen ze dan zeggen dat het economisch gewin vele malen groter is dan de schade wat aan het milieu wordt aangericht. Allicht!
  Daar gaat je milieuwetgeving dan.

  Gmap, jij en ik kunnen alleen maar hopen dat Suriname
  heeft geleerd van de fouten die andere landen hebben gemaakt en het milieu aspect voortvarend oppakt.
  Wat dat betreft zitten wij zeker op een lijn.
  Alleen de toekomst kan uitwijzen of er lering is getrokken uit het verleden.


  Maak melding
 15. In ’80 heeft de huidige pres.gekozen voor Afrikaanse toestanden in Sur.En die trend zet zich weer voort.Lijkt niet alsof er een 10 jarige onderbreking in zat.Hebben we pres.ala Mugabe.Over al venters langs de straten ala Lagos.En verkoopt en koopt hij goud als de bij de VCB.
  Ik hoorde op het nieuws iemand zeggen dat als devaluatie rijk maakte,zou Zimbabwe het rijkste land ter wereld zijn.
  Intussen kennen we ook in Sur.overstromingen en aardbevingen.Rest een vulkaan.


  Maak melding
 16. henk molenaar jij bent geen Surinamer en dat vind ik maar al te best, ik zou me nooit met zo’n minderwaardige wezen willen vereenzelvigen als landgenoot.

  Jacobus gaat het wel. Die drugsgebruik gaat je nu parten spelen, je krijgt er nachtmerries waar je zelfs aardbevingen en vulkanische uitbarstingen ziet.

  feit is dat ze met de dag gekker worden hier op waterkant.net en 2015 is er nog lang niet. Ik heb wel met jullie te doen hoor.


  Maak melding
 17. Waarom aandelen kopen als ik een deel van het produkt bezit, dan hoor ik de aandelen gratis te krijgen, zogaat het internationaal. Kijk maar naar multi. bedrijven er wordt een produkt gemaakt en het personeel krijgt een percentage aandelen. Alleen op deze voorwaarden kijg je een langdurige relatie.


  Maak melding
 18. @Afu ede
  Wat wil het surinaamse volk dan ….EEN CRIMINEEL MET AMNESTIE zoals je baasje?!!
  Santokhie heeft geen Amnestie!! Hij is nergens terb wereld bij absentia veroordeeld geweest als je baasje !!
  Hij,Santokhie, is laatst nog de eervolle ex- voorzitter geweest van de Cicad, een funktie waarvan je baasje slechts dromen kan!!


  Maak melding
 19. Waarde Afu,
  wat men hier probeert uit te leggen is dat Sur.best wel door kon gaan met de 5% van El Vene,en met de 400 miljoen aandelen kopen op de vrije markt.Dan stond Sur veiliger.Kreeg de voor delen van het spin off in eigen land en bij winst ook het delen daarin.Bij verlies kon het de aandelen altijd dumpen.


  Maak melding
 20. Dat was 5 procent en dat is te weinig voor een land dat de ruwe grondstof bezit. dat moest veel meer zijn. vergeet niet dat er ook gecontrolleerd dient te worden, hoe de produktie verloopt. M.a.w Suriname moet zijn huiswerk maken dat kost geld. Wij hebben recht op een grotere deel. We kunnen het niet zelf produceren omdat de kapaciteit en techniek ontbreekt.
  of wij moeten die vergaren, anders kunnen wij de produktie zelfs ter hand nemen.


  Maak melding
 21. Ray misschien heb je ooit tot het Surinaams volk behoort, dus zal ik je een antwoord geven.

  Wat het Surinaams volk NIET wil is een President die etnisch is, etnisch denkt en etnisch handelt en die vooral de belangen behartigd van een kleine etnische achterban, lees een paar etnische families.

  Trouwens niet elke crimineel is veroordeeld voor zijn daden.

  Wat het Surinaams volk WEL wil is een President die het land wil ontwikkelen ten behoeve van het totale volk ongeacht de etnische afkomst.

  Trouwens Cicad is een organisatie van niets, enne hij was maar 6 maanden voorzitter, voorgedragen door de niet haatdragende en niet etnisch denkende President Zijne Excelentie Bouterse.

  Jacobus “wat men probeerd”, weet je wat proberen jullie niet meer, want zelfs dat lukt niet.

  Wat jij daar voorstelt, is misschien wel het domste wat ik ooit heb gehoord. Als jullie toch iets willen proberen, proberen jullie gewoon te denken, noh.


  Maak melding
 22. Olrac,

  Het is best wel lastig om in een paar simpele woorden uit te leggen maar ik zal toch een poging wagen.

  IAMGOLD is een multinational die in Suriname heeft geïnvesteerd. Ze hebben alle kosten om goud te kunnen ontginnen in Suriname zelf bekostigd. Die kosten en het opzetten van een bedrijf in Suriname loopt in de honderden miljoenen Amerikaanse dollars. IAMGOLD is derhalve eigenaar van het bedrijf en is ook 100% aandeelhouder. Door de investeringen heeft het bedrijf een bepaalde waarde.
  Omdat IAMGOLD een B.V. is kunnen aandelen gekocht worden van IAMGOLD.
  Die aandelen vertegenwoordeigen de waarde van het bedrijf.
  De vorige regering had een contract met IAMGOLD dat naast de royalties en belastingen Suriname 5% van de omzet uitgekeerd kreeg.

  Wat de huidige regering heeft bedongen is dat Suriname mede-eigenaar wordt van het bedrijf door 30% van de aandelen te kopen. Maar omdat het bedrijf nu eenmaal een bepaalde waarde heeft moet Suriname voor die aandelen $ 400.000.000 betalen.
  Maar daardoor wordt Suriname wel in 1 keer mede eigenaar met stemrecht en Suriname heeft recht op dividend uitkering (winstuitkering)
  Voorbeeld; IAMGOLD heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van afgerond $ 335 miljoen.
  Met het nieuwe contract zou Suriname een winstuitkering ontvangen hebben van 30% van $ 335 miljoen, dat is dus $ 117.250.000. Naast dit bedrag van 117 miljoen amerikaanse dollar ontvangt Suriname ook nog belastingen en royalties.

  Het verschil met het vorig contract is dat Suriname
  5% van de omzet kreeg + belastingen en royalties.
  Suriname had dus geen profijt van de gigantische winsten die IAMGOLD maakte omdat Suriname geen aandeelhouder was.

  Kort samengevat; Suriname wordt nu voor 30% mede eigenaar van IAMGOLD en moet daarvoor $ 400.000.000 ophoesten.
  Daarvoor krijgt Suriname wel jaarlijks 30% winstuitkering, belastingen en royalties.
  Vanuitgaande dat de winstuitkering jaarlijks gemiddeld
  $ 100.000.000 is dan is die investering van
  $ 400.000.000 binnen 4 jaar terugverdiend.
  Daarna is het alleen maar cashen voor Suriname en zou Suriname na vier jaar indien er genoeg verdiend wordt die andere 70% aan aandelen kunnen kopen. Dan zou Suriname in principe zelfs eigenaar van het bedrijf kunnen worden.

  Kritiek van sommigen is dat Suriname het bedrag van
  $ 400.000.000 niet kan opbrengen en dat IAMGOLD
  het recht krijgt om andere gebieden te exploiteren.

  Olrac, het zijn veel cijfers maar ik hoop dat je het nu
  toch een klein beetje begrijpt.


  Maak melding
 23. Goed zo Dusdat. Eindelijk kunnen we begrijpen waar al die bedragen voor staan. Maar zonder onze ruwe grondstof staat het bedrijf nergens ondanks zijn gemaakte kosten. Vandaar dat wij met hun willen samen werken. ze zijn dus seriues bezig. Winst en verlies staan dicht bij elkaar. Die 30% is variabel en niet gegarandeerd. Die 400 miljoen is vast weg,die kan je terug zien?. Als ik dit zo lees, dan denk ik dat Sur. beter af is door de produktie zelf ter hand te nemen.
  Zoals onze Staatsolie bedrijf. Gebruik hun kennis en stop die 400 miljoen in de opbouw.


  Maak melding
 24. Srika,
  Ik weet dat jij alles snapt mi boi daarom zit Suriname opgescheept met een stelletje criminele recidivisten en moordenaars als beleidsbepalers.
  @ Cees,
  Suriname heeft niets geleerd en zal onder deze criminele regering ook niets leren.
  als er morgen misvormde kinderen in het binnenland worden geboren dan zijn wij al te laat, Staatsolie is onder dwang gerealiseerd, bouterse ten koste van alles scoren en dat maakt het gevaarlijk en chantage gevoelig.
  Bij Wijdenbosch ging het op de zelfde manier die bruggen moesten en zouden komen met als gevolg een land zonder buitenlandse valuta en toren hoge schulden in het buitenland.
  begrijpt me niet verkeer ik wil graag dat Suriname vooruitgaat, maar niet ten koste van alles.


  Maak melding
 25. =Er staat letterlijk geschreven::::

  -Vanaf nu zal elke maatschappij die goud komt zoeken van ons te horen krijgen dat ze grond krijgen om goud te zoeken, maar wij hebben daar een aandeel in”, zegt Hok in InfoAct.
  =Dit klopt dus niet wat er staat geschreven, omdat Suriname altijd ook aandelen in goud had.

  =Het contract met de vorige regering zag er veel beter uit en de afspraken die toen gemaakt waren heeft de vorige regering geen 4 miljoen dollar gekost in aandelen.

  @sra, ik denk dat jij de klokken hebt horen luiden, klopt, omdat Bouterse het volk 60% aandelen had beloofd voor het goud.
  De vorige regering had 25% aandelen die weer uit participatie bestond. ook waren velen afspraken al afgerond voor een nieuwe periode.
  Deze regering heeft maar 5% aandelen extra en GEEN 30% zoals jij dat schrijft.

  =Het is afwachten wat er gaat gebeuren als de markering heeft plaatst gevonden van de Saramaccaanse vonnis. Wat gebeurt er als er grondstoffen onder de grond zullen zijn????????

  @GMAP, je hebt groot gelijk. Sommige Surinamers zijn gemakkelijk te manipuleren en daarom zien zij ook niet in dat Bouterse ze op een nette manier onder de duim heeft.
  De werkelijkheid mag niet naar buiten komen, zelfs zijn geschiedenis over de moorden mag niemand iets over schrijven. Dan maar praten over democratie!!!!!!!!!!


  Maak melding
 26. Dusdat : Dan zou Suriname in principe zelfs eigenaar van het bedrijf kunnen worden.

  De ongelofelijk domheid van de Paarse Volgelingen blijft mij verbazen.


  Maak melding
 27. Beste Henkie, heb jij intussen al de woningen reeds geteld die er sinds Mei 2010 up to year to date (dus tot op heden) zijn gebouwd en er staan ??

  Let wel, in de NieuwFront periode 2000 – 2010 zijn er ‘slechts 400 woningen’ gebouwd, meer niet !

  Voor de 18000 woningen (binnen 5 jaar) was de lat misschien ietwat hoog gelegd, maar de intentie en drive is nog steeds aanwezig.

  Ik hoor je wel !


  Maak melding
 28. Suriname gaat 30% van de kosten, zo niet, 100% van de kosten moeten betalen bij het opruimen van alle rotzooi die de grond wordt ingespoten en om de gedelfde gaten weer te dichten.Is er in het contract wel iets opgenomen over het opruimen van de rommel en giftige stoffen?


  Maak melding
 29. Mensen, niet al te veel aandacht aan deze Ray besteden want hij is een extremist en één van de vervuilers van dit forum.
  Ik snap niet waarom de webmaster z’n IP address en/of z’n naam nog niet blocked, want als er strakjes anderen keihard en etnisch jegens Ray zullen reageren, dan is het hek van de dam !

  Ik denk dat de Amerikanen hem als extremist ook al in het vizier hebben dus zullen we binnenkort lezen dat meneer Ray binnenkort (middels z’n postings) op de SDN en OFAC list & rules zal verschijnen !

  Mensen, ga eens na wat deze SDN/OFAC list inhoudt via google (en type evt jou naam in) want misschien ben je op de wanted op deze lijst onderwijl je dat geeneens weet.

  Ray, mi bari yu keba met de Dalits, maar je gaat toch ongestoord en koppig verder.
  Strakjes mag jij de USA niet (meer)in of wordt je anders uitgeleverd aan Amerika.

  Ray, mi e bari yu voor een 2e reis en nu is het echt en menens !!!

  En Henkie, GMAP, etc. etc. dit geldt ook voor jullie because Big brother is watching you day and night.

  At your service !

  Milton.


  Maak melding
 30. Heeft Bouterse met de deal ook de schade aan mens en dier en de natuur mee gecalculeerd?? Of is de rekening voor de toekomst van morgen? Overstromingen, aardbevingen in de kust van Suriname zijn alvast een voortekenen,..


  Maak melding
 31. Prima idee.
  Aub deze overeenkomst ook met Newmont afsluiten.
  allereerst waarom dit prima is. Tijdens een toelichting bij COS bleek dat voor de uitbreiding van het aandeel in Rosebel Goldmines NV (niet in IAM Gold PLc) van 5% naar 30% moet de staat ongeveer $ 150.000.000 betalen.
  Hiermee bezit Suriname over redelijk korte termijn (zodra uitbreidings investeringen gedaan zijn) 30% in een bewezen bedrijf dat nog jaren pakweg 12.000 kg goud per jaar zal produceren. Een bedrijf met een trackrecord en referentiekader. Suriname kent de kosten structuur etc.
  Wat ook niet onbelangrijk is dat bij geschillen arbitrage in Den Haag plaats vindt in een bekend juridisch systeem en niet in een juridisch systeem dat duidelijk in het voordeel is van de mijnbouwers.

  Laten ze dit contract ook op Surgold toepassen en dan gezien de sterk gedaalde goudprijzen en daarmee de waarde van de onderneming ook de kostprijs van de het aandeel sterk reduceren naar ook ongeveer $ 150.000.000 voor 30%. Letwel de geplande productie van Surgold is pak weg 10.000 kg /jaar waardoor het winst potentieel en dus ook de waarde lager is dan die van Rosebel Goldmines

  Go Hok/Go en verdien u eigen gewicht in Goud


  Maak melding
 32. Ray, is een dom racistisch uilskuiken en net als Pero (P) met een kabula mentaliteit van misleiding en bedrog. Een echte Hindostaanse pantoffelheld die zichzelf met sopie en black label moed probeert in te praten. Zo nu en dan blaft hij naar zijn vrouw en geeft een ruk aan zijn kleine ‘tollie’, want hij gelooft dat de man alles mag en de vrouw niets. Door zijn zieke mentaltieit hecht hij meer waarde aan de poep van een koe dan aan de mening van een vrouw. Aan argumenten heeft hij niets. Dan is hij als een baksteen waar je tegen aan kunt praten maar er gebeurt niets, want… een baksteen heeft nou eenmaal geen inzicht of begrip voor andere argumenten dan de zijne. Misleiding en bedrog is zijn handelsmerk, de leugen hoort bij zijn karakter. Begrijpend lezen kan hij niet en schelden op zwarten ziet hij als een daad van verzet. Wat een loser en een bobo! Zijn voorouders zullen trots op hem zijn (not!)


  Maak melding
 33. hahaha,waahhaahhaah! Ik moet lachen om Milton en zijn propaganda over die woningen. Wat een uilskuiken! Een die hard believer, iemand die er vol voor gaat, net als die andere paarse bladluizen, maar toch…een uilskuiken.


  Maak melding
 34. @Henkie, dat zou mij nou eens moeten vertellen vrind want jij c.q jullie hebben al de tijd, op onze president Bouterse, dus moet jij mij nou eens vertellen want je bent in Su, hoeveel (door de regering Bouterse/Ameerali) gebouwde woningen heb jij geteld in Suriname.

  Let wel, ik ben of zit op dit moment niet in Suriname beste Henkie maar jij wel ! Dus talk to me Henkie, wat heb jij allemaal daar gezien in Suriname wat je ons wilt vertellen mbt de woningbouw ??


  Maak melding
 35. Wat een vies lag gore NSB’er is onze Paars Milton toch.

  “n Henkie, GMAP, etc. etc. dit geldt ook voor jullie because Big brother is watching you day and night.

  At your service !

  Milton.


  Maak melding
 36. En Milton:

  Ik zie Chinezen bouwen en ondertussen stroom Paramaribo elke dag onder water bij een beetje regen. Wegen zijn slecht onderhouden en mensen zijn bang en boos op Bouterse omdat geen enkele belofte wordt nagekomen en het goud en valuta verdwijnt en men steeds minder vertrouwen in de SRD heeft.


  Maak melding
 37. En ik zie incompetent kader bij bedrijven die geen ballen verstand hebben van waarvoor ze zijn aangenomen terwijl gemotiveerde goed opgeleide Surinamers knarssetandend thuis zitten omdat ze niet de juiste politieke kleur hebben


  Maak melding
 38. En ik een typische Paarse Kakkerlak als Milton die vraagt om censuur omdat hij geen kritiek op uberfuhrer Bouterse kan hebben en begint te dreigen. Laffe kwal


  Maak melding
 39. Ik wil ook goud delven in Suriname. Ik stel voor dat de regering 90% aandelen krijgt en alle kosten en ik 10% van de winst krijg. Ik zal gratis advies leveren, bijvoorbeeld welk kleur goud heeft, hoe zwaar 1 kg goud weegt, bij welk temperatuur goud smelt, waar je goud voor kan gebruiken, aan wie je goud kan verkopen, hoe je goud uit het gebit kan verwijderen, hoe je goud moet roven, afrukken die halsketting, hoe je goud spelt, hoe je goud weegt, wat de s.m. van goud is, hoe je echt goud onderscheid van nep goud, hoe je er voor zorgt dat het toch alles goud wordt wat blinkt, met welke tabletten je van goudkoorts geneest, hoe je ’s morgens goud kunt zien (de ochtendstond heeft goud in …..), hoe je van goud weer grondstoffen kan maken enz.
  Wie wil partner worden in mijn gouden onderneming? Ik ben goud eerlijk.


  Maak melding
 40. Hok, de tijd dringt voor jou dat je valt in jou hok als een blok met een goed verzegelde lock. Want o zo oliedom dat je bent, daar wordt je zekerst van enorm krom. Met zo’n flutovereenkomst maak je de toekomst van de Surinnen tot een ware schande.

  Had je niets anders te doen in je vrije tijd. Een peuter zal je altijd blijven, al wordt je morgen de rijkste Suriprins. Jou cooncept is niets anders dan een oud en versleten concept.

  Slecht afkijken en je zwakke begaafdheid zullen je altijd blijvend gezelschap houden tijdens jou nog vele zwerftochten naar het communistisch Cuba en Rusland, waar respectievelijk Raoul Castro en Putin jou de hand met onzichtbare vieze fingers graag zullen schudden.


  Maak melding
 41. Correctie,
  Ik bedoel te zeggen dat Staatsolie NIET onder dwang er druk is gerealiseerd en daarom het een winstgevende bedrijft is.
  De gouddeals worden juist onder dwang en druk van het moeten scoren gerealiseerd dat zal Suriname afhankelijker maken dan ooit te voren.


  Maak melding
 42. De Goudkoorts heeft ook Ghana in zijn greep, met negatieve gevolgen voor het milieu. En wie zijn daar de schuldigen van: de CHINEZEN. Zal mij niet verbazen dat het ook in Suriname dezelfde kant opgaat. Gouddelving en milieu gaan niet samen, er zullen altijd lui zijn die de wetgeving omzeilen en voor grote milieu schade zorgen. De hoera stemming van nu kan wel eens een flinke kater opleveren in de vorm van onherstelbare schade aan het milieu. Want ondanks alle beloftes om de ontgonnen gebieden te herstellen duurt het minstens 50 jaar voordat het weer in zijn natuurlijke toestand terugkomt. En dat is voor de mensheid 2 generaties later en voor Suriname pas na 2070 !

  Zie onderstaand artikel in de Telegraaf van hedenochtend.

  Bron Telegraaf.

  Ruim 100 Chinese illegalen in Ghana opgepakt

  ACCRA – 7 juni 2013

  In Ghana zijn 124 Chinezen gearresteerd die ervan worden verdacht illegaal in goudmijnen te werken. Dat heeft de Ghanese immigratiedienst donderdag gemeld.

  Er werken naar schatting 50.000 Chinese mijnwerkers in Ghana die zo’n 24 ton goud per jaar delven. Bijna alle gearresteerde mijnwerkers komen uit Shanglin, een verarmde streek in het zuiden van China.

  De Ghanese overheid beschuldigt de arrestanten ervan zonder vergunning te werken. Bovendien zou hun werkmethode rivieren en meren vervuilen.


  Maak melding
 43. En aanvullend dit bericht in Starnieuws van vandaag.

  Bron: Starnieuws

  Nieuw Front vreest dat deal Surgold wordt ‘doorgedrukt’

  06 Jun, 2013

  Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh zegt bezorgd te zijn over het plotselinge besluit waarmee assembleeleden geconfronteerd zijn, terwijl ze 140 jaar Hindostaanse immigratie aan het herdenken waren. “Vrijdag wordt de overeenkomst met Surgold gewoon doorgedrukt. Wij maken ons zorgen over principiële punten, maar hebben geen spreektijd meer”, zegt de politicus aan Starnieuws.

  Donderdag komt De Nationale Assemblee in huishoudelijke vergadering bijeen. “Wij zullen om ruime extra spreektijd vragen, want het gaat om nationaal belang. Door de deal met Surgold, worden generaties lang gebonden aan besluiten die nu genomen worden”, stelt Randietsingh. Hij merkt op dat een delegatie onder leiding van Rabin Parmessar, voorzitter van de commissie van rapporteurs, zaterdag naar Europa vertrekt. Hij zal een vergadering bijwonen van de Europese Unie.

  Newmont heeft haast

  Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen zal eerst aan het woord komen. De regering had diverse vragen meegenomen, waarover onderhandeld moest worden met Surgold (joint venture tussen Suralco en Newmont). “Het kan best zijn dat de minister diverse zorgpunten wegneemt, maar wij moeten op de antwoorden in kunnen gaan. Wij hopen dat we de ruimte krijgen om onze visie te geven op de beantwoording van de vragen”, zegt Randjietsingh.

  De Nieuw Front fractieleider voert aan dat de Amerikaanse multinational Newmont, besluiten moet nemen over de op te zetten goudmijn. Er is volgens hem haast bij, vandaar dat op een ongebruikelijke dag, vrijdag, ineens wordt vergaderd. “Het is nu al duidelijk dat zaken gewoon doorgedrukt zullen worden, want anders zou deze kwestie niet zo plotseling op de agenda worden gebracht”, stelt Randjietsingh.


  Maak melding
 44. Ray, is een dom racistisch uilskuiken met hangoren en een kabula mentaliteit van misleiding en bedrog. Een echte Hindostaanse pantoffelheld die zichzelf met sopie en black label moed probeert in te praten. Verder hecht hij heel veel waarde aan de poep in zijn hoofd. Zo nu en dan blaft hij naar zijn vrouw en geeft een ruk aan zijn kleine ‘tollie’, want hij gelooft dat de man alles mag en de vrouw niets. Door zijn zieke mentaltieit hecht hij meer waarde aan de poep van een koe dan aan de mening van een vrouw. Aan argumenten heeft hij niets. Dan is hij als een baksteen waar je tegen aan kunt praten maar er gebeurt niets, want… een baksteen heeft nou eenmaal geen inzicht of begrip voor andere argumenten dan de zijne. Misleiding en bedrog is zijn handelsmerk, de leugen hoort bij zijn karakter. Begrijpend lezen kan hij niet en schelden op zwarten ziet hij als een daad van verzet. Wat een loser en een bobo! Zijn voorouders zullen trots op hem zijn (not!).Wat een DAGGOE!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES