Mensenrechtenbureau Moiwana ’86 op laatste benen

12

PARAMARIBO, 3 jun – Mensenrechtenbureau Moiwana ’86 loopt op zijn laatste benen. Het voortbestaan van het bureau is al geruime tijd onzeker. De belangrijkste donoren zijn uitgevallen. De afgelopen jaren is zoveel mogelijk geprobeerd op de bres te springen voor mensenrechten. Het lukt steeds minder.

Als er nu geen middelen gevonden worden, wordt het ergste gevreesd. Moiwana ’86 heeft zijn waarde meer dan bewezen. “De organisatie heeft zich in de afgelopen vijf en twintig jaar, dankzij de hulp van toegwijde medewerkers, mogen inzetten voor een samenleving waarin mensenrechten van iedere burger worden gerespecteerd en gewaarborgd”, zegt juridisch medewerker Renatha Simson tegenover de Times of Suriname.

Het uitvallen van de belangrijkste donor, het Nederlandse Cordaid, in 2010 was een aderlating. Sindsdien is de financiering een grotere uitdaging geweest. Het lukte desondanks onder meer een wandelloop tegen geweld te organiseren en workshops over vrouwen- en kinderrechten. Volgens Simson valt er nog veel werk te doen in een samenleving vol gewelddadige trekjes. “Geweld treft niet alleen het slachtoffer, maar ook de samenleving.”

12 REACTIES

 1. Het was alleen maar geld verspilling om hun politieke doeleinden te bereiken.
  Ga jullie werken en niet op jullie kontje te zitten om de hele dag te ginnegappen.
  Oeng no horie libisoema na spotoe.


  Maak melding

 2. Moiwana
  Tja Brunsie heeft bereikt wat hij wilde dus nu is moiwana niet meer belangrijk.
  Zo meteen kan je horen dat sranang mang het moiwana vonnis met voeten betreden als het nu niet reeds wordt gedaan.


  Maak melding

 3. De belangrijkste donor, Nederland Cordaid, laat het afweten. Dat moet voor jullie een bewijs zijn dat dit leed werd misbruikt voor politieke doeleinden. Nu NL weet dat er geen ‘winst’ meer te halen valt laten ze jullie stikken.
  Bouw maar af zou ik zeggen of ga zelf achter gelden aan als jullie dit bureau in stand willen houden.


  Maak melding

 4. @Sjang en Caricom,
  Schande dat wij om hulp van buiten moeten vragen om de misdadigers voor het Moiwana tragedie te kunnen berechten!!
  Op de surinaamse authoriteiten hoeven we niet te wachten,want de Geweldenaar van Suriname loopt rond met Amnestie en de rechters,tja ze zijn in geen velden en wegen te vinden ,ze zijn lafaards en bangerikken bijelkaar!

  De surinaamse regering heeft niet eens geld voor tehuizen en stichtingen ,zij sluiten hun deuren ook uit noodzaak!
  Ook zij zijn afhankelijk van Donoren.
  Suriame draait op donatie en Leningen heden!!
  En straks gaan we terug betalen met een heleboel rente erbij!!


  Maak melding

 5. @Sjang en Caricom
  En als jullie denken dat alleen Moiwana mensenrechtenorganisatie kapot zal gaan…boi blijven jullie maar kijken hoe Suriname strakjes door China bv op de VEILING gezet zal worden wegens het niet kunnen terugbetalen van gemaakte schulden door crimineel bouta met Rente!!!


  Maak melding

 6. typisch een blakamang/djoeka organisatie..

  ze kunnen never nooit een orga runnen zonder subsidie van buitenaf..

  je kunt de witman van alles uitmaken,maar zonder hun bijdrage gaat alles mis in surbo..

  die djoekaas hebben zoveel land gratis ter beschiking,betalen nergens belastingen,stelen overal van alles weg.,maar een eenvoudige stichting draaiende te houden met eigen middelen,daar hebben ze geen kaas van gegeten..

  ze bezitten zoveel ministeries compleet met alle medewerkers honderden djoekaas en toch niet kunnen runnen mat alle gelden beschikbaar..

  nu drijgt een st. moiwana naar de bliksem te gaan..

  waar zijn al die geleerde afgestudeerde djoekas..


  Maak melding

 7. Was te verwachten, wel jammer, er is ook nooit echt iets uit de bus gekoemn, en nu verdwijnt eea in de doofpot, en ook rond dec dit jaar de achtste raakt ook verderop.


  Maak melding

 8. ‘De infarct in het Surinaamse rechtssysteem en politiek bedrijven oftewel de rechterlijke macht de wetgevende en uitvoerende macht ontstaan door de bedreigde decreten, hebben gezorgd voor de gelijkschakeling van de trias politicas in Suriname.’

  Voorbeelden:
  1. De CTU die buiten de legitieme grondwettelijke bevoegdheden, mag opereren zonder toestemming van het O.M., Korpsbeheerder en de Rechterlijke macht
  2. Het ongegeneerd sluiten van vitale contracten buiten de oppositie om,
  3. Het laten verdwijnen van een substantieel deel van het nationale dekkingsreserve, c.q. goudvoorraad en vreemde valuta,
  4. Het ongestoord afgifte doen van onevenredige oppervlakte concessies aan parlementariërs, vertrouwelingen en buitenlandse maatschappijen.
  5. De toegeëigende concessies worden en zijn te gelde gemaakt bij de doorverkoop,
  6. Het toe-eigenen van opdrachten door regeer ridders van de coalitie,
  7. De staatshoofd heeft in alle heikele triaspoliticaszaken het laatste woord.

  Het faillissement van deze Surinaamse staatsorganen is het grootste verlies voor de Surinamers in de diaspora en voor de soevereine Surinaamse burgers als geheel welke geleid hebben tot een van de meeste complexe vormen van ongebruikelijke oneigenlijke burgerlijke ongehoorzaamheid die hunkert om een oplossing.

  Na 31 jaar bereikten de oorlogscuratoren een regeerakkoord, die weinig tot geen soelaas biedt voor die hunkering tot normalisering.


  Maak melding

 9. Waterpeil Nederlandse rivieren blijft stijgen

  RIJSWIJK –
  Het water in de Rijn, Waal en IJssel blijft nog even stijgen. Naar verwachting bereikt de Rijn bij Lobith vrijdag de hoogste stand van 13,75 meter boven NAP. Maandag schatte Rijkswaterstaat de maximale stand nog 20 centimeter lager.


  Maak melding

 10. Vertel mij eens met welk fatsoen jullie velen benaderd hebben?. Hoe hebben jullie zich geprofileerd?. Hebben we weleens gedacht aan uitbreiding van taken zodat DE Surinamers extra rechtszekerheid hadden?

  Passief gedoe!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.