VHP: verval normen en waarden halt toeroepen

152

PARAMARIBO, 2 jun – Normen en waarden worden tegenwoordig niet in acht genomen. Dit stelt de Verenigde Hervormde Partij, VHP, in verband met honderd en veertig jaar Hindostaanse immigratie. “We leven in een tijd waarin veel normen en waarden verloren dreigen te gaan, te midden van de hedendaagse invloeden.”

De VHP kan zich niet bepaald terugvinden in de trend. “Normen en waarden behoren ook tot onze cultuur. Derhalve moeten we de achteruitgang van normen en waarden een halt toeroepen”, stelt de partij. Overigens is het niet uitsluitend kommer en kwel sinds de eerste migranten uit India voet aan wal zetten in 1873. De Hindostaanse gemeenschap levert “voortdurend een grote bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname.“

De VHP is dan ook blij dat Hindostanen een waardige plaats innemen in de maatschappij. Dat geldt net zo goed de andere culturele groepen die de Surinaamse samenleving uitmaken. “Als partij zijn wij bijzonder blij dat ofschoon wij wonen in een multiculturele samenleving met uiteenlopende culturen, wij vreedzaam naast en met elkaar leven. Het is ook prijzenswaardig dat de andere bevolkingsgroepen hun cultuur hoog in het vaandel houden.”

152 REACTIES

 1. Iedereen kan zien dat deze partij de VHP een hindoestaanse partij is.

  In deze partij mag alleen de zelfde soort mensen lid worden.
  Deze partij heeft geen recht van spreken.
  In suriname moet men een wet maken dat al deze politieke partijen verboden worden.


  Maak melding

 2. Is wel “aandoenlijk” om te zien hoe de VHP met man en macht probeert een nationale partij te zijn. Kijk even naar dit bericht hierboven.

  De eerste twee alinea’s gaan over de Hindoestanen (want ja, het is een artikel over de Hindoestaanse immigratie) en in de laatste alinea wordt dan geprobeerd ook de andere culturen erbij te betrekken hi hi hi

  Eigen volk eerst (en dan de rest), dat is de huidige VHP en waarschijnlijk denken ze dat als het Surinaams electoraat zo slim is om Bouterse, Brunswijk en Somohardjo te kiezen, dat deze “nationale” politiek van de VHP dan ook makkelijk zal worden ingeslikt door deze kiezers.


  Maak melding

 3. VHP Verenigd Hindoestani Partij zoals ik het liever noem komt natuurlijk op voor hun eigen mensen en eigen belangen. Een soort van pvv want het wilt niet samen werken met andere partijen. Kijk maar naar de schijn constructies met nieuw front! heeft het land toen nog verder de afgrond ingeholpen. NEE NEE TEGEN VHP!

  Tide tamara w’e stre go moro fara!


  Maak melding

 4. @Sjang, ik vraag mij af waarom deze partij verboden moet worden. Een ieder mag stemmen op wie hij hebben wilt.
  =Ze komen op voor de waarde en normen binnen hun gemeenschap. Dit is ook wat de Saramaccaners nu aan het doen zijn, de traditie in eer houden////

  De VHP is tenminste een partij waar velen een eenheid onderling hebben en voor elkaar klaar staan.

  =De handel is in handen van deze groep
  =Hoog opgeleide zul je zeker in deze groep vinden.
  =Zowel binnen als buitenland participeren zij.

  =Ik weet een ding, als deze groep met z’n allen zouden vertrekken uit Suriname knalt een grote deel van de economie uit elkaar. Net als de Chinezen.
  Wie denk je dat het zal overnemen???
  Ik ben geen partij van hen , maar wil wel opkomen voor de domme reacties.


  Maak melding

 5. vhp normen en waarden in verval !!!!jullie zijn al jaren in verval mang .corrupt als de pest etnisch denken hokjes mentaliteit .worden jullie wakker en laat ook anderen in jullie partij .ze hebben die naam verandert in verenigde hervormings partij ,maar het is nog steeds verenigde hindostaanse partij .je ziet ze denken nog steeds in het verleden ,die boitie gedachten blijft terwijl je in een land woont waar er meerdere bevolkings groepen zijn .denk in belang van het land denk niet in etnisch en groeps belang .wij zullen het samen moeten doen .en daarom hou ik van de ndp .de nps is een partij voor elk een maar jammer dat ze die vhp jaren hun gang hebben laten gaan .

  bouta wij staan achter jou mie mang neks no fout .


  Maak melding

 6. Die onwetende Surinamers onderscheiden zich met hun reacties van de verstandige vaderlandlievende sranamans.
  De VHP heeft meer voor Suriname betekend dan die paarse moordenaars en drugs criminele partij van bouterse, als bouterse vandaag of morgen de pijp uit gaat dan is het gedaan met die paarse verraders partij.
  Figuren als pero moet je negeren, ze zijn dom geboren en ze zullen ook dom blijven.


  Maak melding

 7. Vanuit het stemgedrag van bepaalde groepen mensen in dit land, kun je inderdaad opmaken dat het niet erg nauw genomen wordt met de normen en waarden in dit land, als je je ogen blijft sluiten voor deze boevenbende die dit prachtige land naar de verdommenis aan het helpen zijn.


  Maak melding

 8. ‘@’Ira een ding is duidelijk, als jij uit Suriname zou vertrekken is ’t land dan ineens een flink stuk SLIMMER (MINDER DOM; voor het je zelfs dat niet snapt).
  En als je daarbij ook nog dat agressieve domme hond (Jack Russel) meeneemt, dan doe je ’t land een enorm groot genoegen.


  Maak melding

 9. Ach,…het is al te laat!! Suriname is al lang verloren.
  Overstromingen, Kinderen zomaar in trance, Gewelddadige overvallen bijna dagelijks, Incest, het bos met kwik vernietigt, doorvoer van coca,etc…is Suriname nog een gezegend land??


  Maak melding

 10. @pero,..of je slaapt of je woont niet in Suriname, want de VHP heeft allang schoon gemaakt, en die boeven werden van harte welkom geheten bij Bouterse NDP!!
  Moet ik namen noemen?


  Maak melding

 11. de enige die suriname hoop kan geven en grote projecten durft te realiseren is de ndp .wij willen geen mini projecten daarom volk van suriname stem voor vooruitgang stem ndp .


  Maak melding

 12. Ik ben bent benieuwd hoe dit gaat lopen, er is genoeg gebeurd binnen deze partij, de tijd van die Lachmon,
  ja dat was ook wat, daarna raakte de partij in verval,
  bij de laatste verkiezing bleek dat duidelijk, en wat je nu gaat krijgen ze gaan samen gaan de partij van de pres en proberen er boven op te komen, gebeurt dat niet dan is het einde verhaal, dus nu wel eea roepen
  maar let op, in 2015 is het voor hun erop of eronder


  Maak melding

 13. @okraD, ik ben netjes opgevoed en heb geleerd wat waarden en normen zijn.
  Zie jou reactie maar vandaar dat het niet goed gaat in Suriname.

  =Geef maar een tegenbericht als het niet klopt wat ik geschreven heb.


  Maak melding

 14. Voor Pero is zijn aansluiting op het waterleiding netwerk een megaaaaaaaaaa project!! hahahaha,…ik plas in mijn broek van het lachen!!

  Maar 1 ding is zeker pero zorgt wel voor mijn dosis humor per dag hier op WK,…pero gogogo


  Maak melding

 15. @Ira,

  ” @okraD, ik ben netjes opgevoed en heb geleerd wat waarden en normen zijn.”

  ——
  Oeps !!
  Je had me bijna gestrikt om jou te vragen, of je het toen geleerde wel begreep,…. maar daar trap ik dus mooi niet in.


  Maak melding

 16. VHP heeft Hindoestanen als basis, NPS heeft Creolen als basis, ABOP teert op de Marrons, KTPI/PL op Javanen. En toch wordt steeds de VHP aangewreven dat het een rassen partij is terwijl ze allemaal dat zijn. Vreemd hoor. En dan zegt men dat Hindoestanen in Suriname niet gediscrimineerd worden. Nou, hier heb je het voorbeeld dat dat wel gebeurt!!
  Dus de deelstaat Harivart, daar moeten Hindoestanen zich nu hard voor gaan maken…want hoe lang wil je slikken dat je racistisch bent terwijl juist de anderen duidelijk racistisch zijn? Harivart! Gaan ervoor!!


  Maak melding

 17. Hahahahaaaa ééntje vraag over welke normen en waarden het gaat, kijk om je heen dan zal je zien.
  Een drugs criminele massamoordenaar als president.
  Een snol als first lady ,
  Een ongeletterde crimineel als derde voorzitter van het parlement.
  Een veroordeelde drugs crimineel als commissaris van staatsolie, veroordeelde zoon van Bouterse als hoofd CTU.
  dagelijkse roof, moord en verkrachting, amnestie voor meedogenloze moordenaars.
  ik stop, anders ben ik morgen nog niet klaar .


  Maak melding

 18. Bharat,
  Sterker nog het zijn de zelfde ongeschoolde paarse schoften die de NEDERLANDERS beschuldigen voor discriminatie.
  Spiegeltje spiegeltje aan de wand ……


  Maak melding

 19. @Sjang

  Heb jij ooit geprobeerd lid te worden van de VHP en als je getracht hebt dan moet je dat toch ergens op papier staan dat ze je hebben afgewezen op basis van zo en zo?!!
  Wel kan jij ons die bewijs aantonen??!!


  Maak melding

 20. @Pero,RobG en OkraD en Sjang

  De VHP is niet de partij voor jullie. Bij de VHP moet je werk leveren. Hier, bij deze partij wordt je niet vergoed voor je aanwezigheid als bij de NDP en OCER wel het geval is!!Stuk voor stuk hebben de VHPers die de top vormen een geode en hogere opleiding dan jullie baasje ,brunsie en somo,de drie musketiers van Suriname,!
  Qua educatie en kennis kunnen de 3 musketiers niet eens naast de schoenen staan van de VHP toppers!!
  En weet je wie allemaal welkom zijn bij de NDP en je baasje zingt zelf //YEH DOSTIE HAM NAHEIN ….
  Juist,de hindostanen met geld,je denkt dat jullie baasje op jullie rekent om hem naar de overwinning te slepen?!!

  Hahahaaaaaaa..welneen hoor ,daar heeft hij de rijke hindostanen voor nodig en doekhie moet ze vinden in Nickerie,het bedevaartsoord van je held bouta!!
  En jullie ,jullie moeten gewoon voor een gratis hapje en drankje Ocer van tijd tot tijd gaan vullen ,,en dat is alles wat je baasje van jullie verwacht.de hindostanen werken en je baasje heeft hun nodig en de enkele hindostanen die profijt hebben van jullie baasje die ondersteunen hem. Zulke verraders hebben wij niet nodig binnen de VHP,daarom dat wij ook zeggen…MARS DILEP MARS,GA DE CORRUPTE NDP VERSTERTKEN…MARS GWE!!


  Maak melding

 21. @Pero,RobG en OkraD en Sjang

  HMMMmmmmm….
  even nadenken hoor…
  De vraag is hoe jullie je baasje denken te ondersteunen bij de verkiezingen….
  Financieel kan het niet aangezien jullie niet uit komen met het geld dat jullie betaald worden per uur voor jullie aanwezigheid te Ocer.[Jullie jaloezie voor de rijke hindostanen staan op jullie gezichten geschreven,wel het verschil is dat zij werken en jullie niet]
  Schreeuwen in de ruimte’alles is goed’ helpt niet aangezien we met zij allen weten hoe slecht het gaat met je baasje als lijder,dus deze mogenlijkjheid valt ook weg,
  En kijk alle soorten criminelen vinden hun SAFE house bij de Ndp,net een sort opvang huis voor de criminelen…
  Baasje,somo ,brunsie,alibux,abrahams,doekhie,de 28 bouta amnestie indieners de ja-knikkers ervan,naarendorp enz… te veel om op te noemen..de een zit in Djakarta,de een in parijs gewooon voor zomaar en ga maar door…
  En dan heb je je OOM AMNESTIE!!
  Wel OOm Amnestie bestaat niet bij de vhp.
  Moraal en warden liggen hoog bij de VHP!!


  Maak melding

 22. @@@@@@@@@@@@ gmap,suripatriot,molenaar,
  als jullie fronters zo slim zijn waarom in de oppositie bank als front het zo goed heeft gedaan leggen jullie dat uit a.u.b. .wat heeft front zo goed gedaan dat ze in de oppositie zijn beland .waar zijn die slimme fronters .
  wie is hier dom .jullie zijn in olland en willen mensen in su de les komen voor lezen .
  boi oeng njang ka jere ,alleen maar stront lopen jullie allemaal te vertellen .deze regering bouterse is duizend maal beter dan front die alleen maar somo en de vhp hadden bevoordeeld .jullie zijn en blijven die slaaf van die witte man .het is jullie met een paplepel ingegoten om het steeds over die blanke meester te hebben .jullie hoog eigen persoon zijn zielig .
  fronters zijn de intellectuelen en deze strontzakken deze kazakken zitten in de oppositie .ze zijn zo slim.ze hebben het volk meer dan veertig jaar geregeerd vraag wat ze hebben gedaan voor dit land .laat ze mij bewijzen welke grote project front uit de grond heeft gestampt in 15 jaar a no de!!!!! ze kunnen het niet wijzen wat ze hebben gedaan .het enige wat deze losers deze beesten lopen te roepen is puin ruimen .welke puin .dankzij ndp staan er die grote bruggen ,dank zij die ndp bestaat staats olie .wat heeft front bereikt die vijf procent goud deal .jullie zijn waardeloze fronters en redimusus die dat land een sta in de weg zijn .
  front kreeg miljoenen van olland wat hebben zij bereikt ..drie jaar bouterse en wij zijn tevreden .deze waardeloze mensen zitten in olland achter die pc een hoop stront te verkondigen terwijl ze zelf geen moer hebben .komen jullie het in su uitleggen .een ding roepen ze steeds bouterse ophangen bouterse op hangen bouterse ophangen .pero hoeft geen geweldig nederlands te schrijven voor mij niet belangrijk .wat belangrijk voor mij is ,is dat ik vooruit wil en vooruit kom meer dan velen van jullie die achter hun pc zitten .deze regering krijgen jullie niet weg wetende dat het een en al haat is tegen bouterse ,omdat olland en front niet aan hun trekken kunnen komen .de intellectuelen zitten in front en zijn zo slim dat ze meer dan 40 jaar dit land geen stap vooruit hebben gebracht ondanks dat ze hulp kregen van olland .bouterse krijgt niets van ontwikkelings hulpen dat vindt ik klasse en toch groeit onze economie .drie jaar aan de macht en het volk is tevreden .dankzij de ndp staat suriname .de ndp is de kracht van dit land dat zullen jullie merken in 2015 .
  wie ndp zegt zegt vooruitgang .
  bouta go go


  Maak melding

 23. @pero,

  Ik moet je nageven…..je hebt een perfect vertrouwen en geloof (in de NDP). Gebruik dit talent anders, gebruik het echter om Heer Narayan te dienen. Je beloning zal groots zijn.


  Maak melding

 24. @@@@@@ henk molenaar

  strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang
  herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang .molenaar zal vechten voor zijn uitkering hihihihihihi
  joe na poorlai mie pa .die aov die je van die witte man krijgt ai karfoe gwe ja ka dalijk.

  jepie no de te ding wit mang madi .


  Maak melding

 25. @pero,je mag zeggen wat je wilt, maar dankzij de front is Bouterse in boter gevallen. Dit is ook bevestigd door het buitenland of ben je het al vergeten.

  =Een van de projecten van front is het afbouwen van de dijk aan de waterkant. Het komt echt niet van Bouterse.

  =Ook nog een punt, hoe weet jij of Henk Molenaar een buitenlanders is? Ben je vergeten dat Suriname een multiculturele samenstelling is??

  Op deze manier zul je nooit een eenheid krijgen.

  -Woon je zelfs niet in Nederland waar je ook geniet van alle voordelen?

  -Scheld maar niet uit, omdat je niet verder mee komt.


  Maak melding

 26. De meeste Surie`s weten absoluut niet hoe zij zich moeten ontwikkelen,(o.a.met hun mindfist een ommekeer maken)zodat het hun land ten goede komt.Ik word er triest van.Wanneer gaan zij dit beseffen? Over 100 jaar??? 200 jaar???

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 27. wat heeft deze regering in de afgelopen drie jaren bereikt..

  het is steeds liegen-bedriegen-stelen-rover -verduisteren-vrienden-families-belonen met grote stukken land..

  ,waarmee ze niks kunnen doen,dan maar afwachten op een koper..

  hoeveel blaka-mangs zijn in sme,die een eigen zaak hebben en succes hebben bereikt op eigen kracht..

  waar zijn de afgestudeerde blakamangs/oemas buiten het overheids apparaat..


  Maak melding

 28. Ik weet het niet . Het is moeilijk om su nu goed te krijgen, maar laten wij eerlijk zijn .sinds de revolutie is su vernietigd, oa. Door deze zittende president bouterse.
  Zou het dan niet verstandig om het land over te dragen aan een andere partij. Misschien zullen jullie versteld staan van jullie domme conclusies.
  Geeft het een kans ,immers in de tijd van de vhp had niet zoveel criminaliteit en moorden zoals nu. Geeft het een kans en jullie surinamers maken jullie een eenheid en laat je woord samen horen,nje zult zien datvhet werkt. Laten daar maar eersjt aanbwerken
  A tang so


  Maak melding

 29. Beste Seng Sang

  Je wou beweren dat Suriname in de wereld het toonbeeld is van moreel gezag met al die veroordeelde criminelen in de regering?


  Maak melding

 30. De politieke partijen waar je gewoon lid van kan worden zijn de NDP,NPS en DOE,dus dat zijn vrije partijen.
  Vraag maar aan Drenthesing en Julleke.
  Dit heeft dus niets te maken met discriminatie.


  Maak melding

 31. En uitgerekend de V.H.P. wil het verval van normen en waarden een halt toe(Roep)en?
  Misschien moet aan die club worden gevraagd wat zij daaronder verstaan. Lammenielagge!!!!!!


  Maak melding

 32. oh wat ben ik blij ,dat het iedee van mijn voorouders uitkomt,nm dat de surinamers nooit een eenheid zullen vormen. ik hoop dat jullie elkaar afmaken dan kunnen wij hollanders het weer overnemen ,ga jullie zo door black en hindoe maken jullie elkaar af aub.


  Maak melding

 33. @ Pero (met een iq van een straathound, zoals zijn naam vrij vertaald)

  ndp staat voor No Damned Progress. Onder de leiderschap van;

  Basja Bobo = heeft geen beschrijving nodig
  Lonnie= nog zo een figuur het kan nog echter,
  Somo oplichter, flessentrekker, kinderverkrachter
  Ambassadeur Ali Baba
  Prof dr ir drs mr ing pinochio abrahams
  En al die andere randdebielen.


  Maak melding

 34. GMAPPMriku!
  Die onwetende Surinamers onderscheiden zich met hun reacties van de verstandige vaderlandlievende sranamans.
  De VHP heeft meer voor Suriname betekend dan die paarse moordenaars en drugs criminele partij van bouterse, als bouterse vandaag of morgen de pijp uit gaat dan is het gedaan met die paarse verraders partij.
  Figuren als pero moet je negeren, ze zijn dom geboren en ze zullen ook dom blijven.
  =
  Jij hebt helemaal niets gesnopen die die Surinaamse samenleving. Laat je liever in met die a.s. gayparade of bemoei je anders met de Antillen.


  Maak melding

 35. Vistie hagoe presi weet niet eens wat normen en waarden inhoud of hoe het te handhaven.
  Corrupte huigelaars ,fronters die alles proberen om in het goede daglicht te staan zetten nu hun zelf voor lul om te denken dat zij de ndp klein kunnen krijgen”het zou beter zijn als zij hun witmang basie achterna blijven lopen en uit su oprotten.

  Bouterse na a mang


  Maak melding

 36. hahaha, goed zo jongens gaan jullie zo door om elkaar aftemaken jullie kolie en jullie negers, wij hollanders willen het land weer hebben er zit genoeg goud dat willen wij hollanders de economie gaat niet zo goed dus we willen het goud.omdat jullie domme
  surinamers nooit een worden wat goed van mijn hollandse groot ouders. klasse!!


  Maak melding

 37. de vhp wil het over een andere boeg gooie normen en waarden .
  moeten zij die normen en waarden eerder laten zien toen ze aan de macht waren !! het valt mij op dat als men in de oppositie is beland men van alles roept .hoe ze corrputie gaan bestrijden ,hoe transparant en zonder aanzien des persoon ze te werk zullen gaan ,hoe zij het belang van het volk niet zullen verkwanselen ,er wordt zoveel gepreekt .ik kan u zeggen dat niets van terecht komt .al deze lui van ndp ,vhp,pl,nps allemaal zijn ze het volk aan het bedonderen ,de een nog erger dan de andere.op dit forum zie je de meeste mensen paars afkraken ,maar de traditionele partijen als de nps vhp hebben meer dan 45 jaar de macht in handen gehad maar hebben geen kaas van gegeten ,ze waren bezig met partij belangen en vriendjes politiek .er wordt afgegeven op paars dat ze corrupt zijn ,mee eens er is corruptie in paars ,maar de front regering was niet beter dan paars.
  men praat over puin ruimen wat front heeft gadaan toen bosje aan de macht was .inderdaad heeft bosje gedeeltelijk gefaald maar niet in alle opzichten .wat het goud voorraad heeft bosje een puinhoop van gemaakt toen had je goedschalk als bank president .maar aan de andere kant heeft suriname toch twee zeer belangrijke bruggen gebouwd uit eigen middelen .de heer venetiaan
  heeft het aan zijn eigen te wijten dat ze in de oppositie beland zijn ,somohardjo en de vhp hebben de nps gedomineerd maar vooral de pl maakte misbruik en dat is front duur komen te staan .als ze daar lering uit hebben getrokken weet ik niet …dat zal de tijd moeten leren ,ik betwijfel het.elke traditionele partij heeft kansen gehad maar geen een hebben een geheel kunnen maken .toch hoop ik dat het goed komt met suriname andere landen staan er nog slechter voor .
  als het nou paars of front regeert ik hoop dat het goed moge gaan .


  Maak melding

 38. Groot verval van normen en waarden dat klopt.
  En ik durf te beweren dat dit sinds mei 2010 het geval is.
  Dit is absoluut geen verrassing, de rolmodels zijn stuk voor stuk mensen met een strafblad.

  Suriname free for all criminals, de grote en de kleine ‘witte wasjes’.
  Vreet na pot, het liefs zo snel mogelijk!
  Velen hebben nu spijt van hun stemkeuze, helaas je zal de rit moeten uitzitten en instaan voor de gevolgen van je eigen keuzes.
  Leve bouta, de onkundige, machtswellustige, manipulatieve, zwaar verslaafde crimineel.
  Das nou jullie rollmodel, een crimineel, ga je schamen Suriname!


  Maak melding

 39. Cultuur in het vaandel houden is goed maar leven als beesten en dat het in sommige culturen, heel normaal en als cultuur beschouwd wordt is volgens mij niet goed.

  Sommige mensen moeten toch aangeleerd worden om te leven met de normen en waarden die in een beschaafd maatschappij hoort met al zijn rechten en plichten…

  De economie is zeker niet aan alleen hindoestanen te danken, maar aan meerdere hardwerkende groepen. Wel is het een feit dat als alle Aziaten zouden verdwijnen het een zeer armzalige land zou worden…


  Maak melding

 40. De verkiezingsstrijd is reeds in volle gang.

  De verkiezingsbeloften van de huidige regering zijn niet of nauwelijks ingevuld, maar ze zijn nu al bezig met een zwaar offensief.

  Hoe haal je het in je hoofd, nadat je de bevolking hebt bedrogen, om ze weer te paaien? Dan heb je echt droge ogen mie gado.

  Een link met de vervagende normen en waarden, zie het Forum. De mislukte padvinders en het volksmilitie-vuil hebben daar het hoogste woord!
  Tenenkrommende topics en reacties van paarse payrol-houders. De tactiek is nu 1. de racistische troefkaart en 2. De aanval op Dhr. Santhoki.

  Sommigen zitten bijna dagelijks in de kerk, maar toch lopen ze als hondjes achter bouta aan.
  Was het niet les 1. Gij zult Niet Doden!
  Wss zijn ze lid van de zwaar gedeprimeerde adventisten, iets anders kan ik er niet van maken.

  Toppunt van hoogmoedswaanzin in combi met een onoverkomelijke verstandsverbijstering.

  Walgelijk!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 41. paagal india, pakistan ,bangladesh ,srilanka zijn er miljoenen armen waarom willen ze hun land ontvluchten richting het westen of afrika .waarom zie je geen andere bevolkings groepen naar zuidazie vertrekken. deze hokjes denkende hindostanen moeten ze terug sturen naar zuidazie . hun eigen kinderen in india verkrachten en de politie zo corrupt is kom je over normen en waarden praten .en daarom zeg ik dat de vhp een hokjes denkede partij is .pagaal dit denken hoort in zuidazie thuis .zie die bomaanslagen die jullie onderling plegen in zuidazie .
  als india pakistan zo goed is waarom gaan jullie dan niet terug naar land van herkomst het staat je toch vrij .in nepal worden jullie dat land uitgewerkt door die javanen en chinesen hebje dat niet gezien .dankzij de buitenlandse journalisten komen jullie vuile was naar buiten met die minderjarige kinderen die jullie verkrachten in india .toen suriname onafhankelijk werd zijn heel veel hindustanen richting nederland vertrokken omdat de creolen jullie vrouwen en kinderen zouden verkrachten was de leus .zie jullie plegen incest met eigen kinderen en de vrouwen zelfmoord plegen in europa jullie zuipen je kapot en mishandelen of vermoorden je vrouwen .pagaal normen en waarden zijn zoek bij jullie . je weet heel goed dat india pakistan hel op aarde is . schelden op de creool maar toch bij bosjes in de landen van de creolen .deze zuidaziaten zijn jaloers op de creolen .bij jullie gaat het om het materiele .en daarom hebben jullie geen eenheid als het om geld gaat .die vrouwen willen nu een andere bevolkings groep ze willen dit soort boitie koelies niet ze zijn achterlijk . hun vuile was willen ze niet naar buiten brengen ,anders is de familie eer geschonden .er volgt de dood aan de vrouwen en meisjes .jullie hindustanen moeten leren wat normen en waarden zijn pagaal .zie die ellende van jullie alcohol gebruik en hoe jullie vrouwen behandelen voor het het over normen en waarden hebt .wie koopt bij de hindustaan die creool toch !! jullie maken die creolen zwart bij die witte man maar die witte man weet hoe jullie zijn .wij zijn open en eerlijk wij vegen niets onder de vloermat geestelijk hebben wij het beter dan jullie .ik hoef niet rijk te zijn maar mijn vrouw en kinderen kunnen zich vrij bewegen hoor .je ziet ze overal ,ik leer ze niet om bepaalde bevolkings groepen te vermijden .
  ik ken de hindustaan ik weet hoe ze over de creool denken .ALS JE ERGENS met deze mensen werkt gaan ze je neer halen voor die andere ras ,ze denken zo witte voetjes te maken bij die andere maar de mensen weten hoe jullie zijn .wij allen komen uit suriname maar je gaat je voordoen alsof je beter bent bij die blanke .
  die koelie is blank gek .ze hebben witte man vrees .ik ken genoeg hindustaanse mensen in denhaag die van hun man af zijn vanwege mishandeling en alcoholmisbruik en met een witte man verder zijn gegaan , terwijl die blanke mannen echt niet mooi of beter zijn maar die vrouwen zien ze als hun god .jullie hebben van dat woord normen en waarden gehoord maar gedragen jullie je ook zo met jullie vrouwen en meisjes .er zijn creolen in zuidazie maar onderling hakken jullie de kop af en plegen elke dag bom aanslagen onderling .de vrouwen worden levend verbrand of de neus wordt af gehakt .
  kijk eerst je eigen omgeving voor het over de creool hebt .je begint met je racistische denken en nu heb je een ander die niet stil blijft zitten .geen enkele ras is beter dan de ander maar doe niet alsof jou soort beter is dan de ander met name de creool , jullie lopen vaak met de gedachte dat je beter bent dan de creool .ik wil garanderen dat het niet zo is .geestelijk is de creool toch beter dan jullie .vrijheid is van levens belang voor zowel de man als vrouw .streef niet alleen om rijkdom .in india zeggen de hindoes dat mensen die pinaren slecht hebben geleefd en daarom heb je die kasten stelsel .de licht gekleurde hindostanen discrimineren de donker gekleurde hindostanen ,en daarom gebruiken de donkere hindostanen die tubbe die je huids kleur lichter maakt .het is een rage in india en zuidazie .ik heb een bruine huidskleur ben halfbloed maar zij mij echt niet verbleken ,dat vindt ik een minder waardigheid complex hebben ,en dat hebben deze mensen zeker ,ze hebben geen zelf vertrouwen .ze trouwen niet uit liefde ,de vrouw is altijd de onder geschikte bij een hindostaan .ook hebben ze een hekel aan marokanen ,ze houden van blank ,blank is hun god .hihihihihihihihi


  Maak melding

 42. ”Een politicus heeft maar één taak: doen wat nodig is voor het algemeen belang. Maar zo denken veel politici hier op Curaçao er helaas niet over”, zegt bankier Hodge.
  En dit is zo ook 100% van toepassing op de politici in Suriname. Niet allen de VHP maar allemaal.
  Het is een cultuurnorm in Suriname om de politiek in te gaan, puur om te verrijken en niet je 100% in te zetten voor het land. Als dat het is wat de VHP bedoeld, dan moeten ze weer goed gaan nadenken.
  Let wel dit heeft niet alleen maar betrekking op de VHP, maar op alle politici.
  Hoe kan het gebeuren dat eenmaal in de politiek de zittende er veel rijker en met meer vermogen uitkomen als dat ze erin kwamen. Dat kan niet alleen maar verklaard worden van het loon. Dus moet er meer zijn. Hoe zit met integriteit van de politici. Die is in haar geheel zoek.
  Ook jullie zijn een voorbeeld voor de jeugd. Handel integer en immer in het algemeen belang.


  Maak melding

 43. Rechtgeaarde surinamers…gewoon wat medelijden opbrengen voor ene p. hier!
  Deze arme man heeft echt medische hulp nodig!
  Zelfs LPI zou niet met hem opgescheept willen zitten!!
  God hebbe medelijden met je P.!


  Maak melding

 44. Geachte heer/mevrouw P,

  Kijk eerst naar de onkruid in eigen tuin, Bijvoorbeeld de roofmoorden, verkrachtingen, verkeersdoden, corruptie, zeer veel vaderloze kinderen en eenouder gezinnen, drugscriminaliteit enz. enz. en als jij dit allemaal goed vind zoals het nu gaat, in SU is jou mening toch, ik vind dat dit veel beter kan…

  Ik zie ook veel dingen gebeuren op economisch gebied en daar heb ik ook een mening over, het gaat niet lang duren voordat China gaat monopoliseren in de Surinaamse economie als het zo doorgaat… Jij kunt het misschien als racistisch ervaren maar wie de schoen past mag hem wat mij betreft maar gaan aantrekken.


  Maak melding

 45. @p,

  Dank je wel voor jouw informatie.
  We weten nu hoe je denkt. Ik ben het eens met je dat Indiers en menige Hindustaan een fixatie heeft met de blanke huidskleur. Velen weten niet eens wat hun godsdienst, taal, cultuur inhoudt. Het kastenstelsel in India is een groot probleem. Daarom moeten ze er op gewezen worden.

  Betreffende discriminatie en racisme: het is niet meer of minder dan bij anderen. Jij kan er ook wat van, zoals blijkt uit jouw commentaar, dat verder erg eenzijdig is.

  Suriname is geen creoolse land. Indien dat wel zo is, dan eisen wij Harivart NU en VANDAAG.


  Maak melding

 46. Elke keer dat etnisch gezeik hier.

  Wie stemmen op de Abop ?
  Wie stemmen op de NPS?
  Wie stemmen op de Pertjah Luhur?
  Wie stemmen op de KTPI?
  wie stemmen op NDP?

  Als de jullie zo graag een natie willen vormen en zo graag willen assimileren krijg je weer dat gezeik te horen.

  Kijk die mix lijkt op een Indiaan, die andere mix lijkt op een hindustaan, die andere mix lijkt op een javaan, die andere mix lijkt op een chinees, die andere mix lijkt op een ghanees of marron, die mix lijkt op een boeroe enzzzz.

  Het is ook algemeen bekend dat een bepaald volk heel graag wil assimileren waarom eigenlijk ?????????

  Ww lul djaso altijd hetzelfde gedonder.
  Ga je zelf ontwikkelen en wees niet jaloers op anderen die zichzelf omhoog gewerkt. In barre tijden hebben deze mensen droge rijst met peper gegeten.
  Zijn de marrons in staat om van het bos een glanzende rijstveld te maken???????

  Of is het vanwege de slavernij van 150 jaar geleden dat jullie een beperking hebben om jezelf te ontwikkelen????

  Semper we lul djaso abra a sem torie.


  Maak melding

 47. Ik dacht altijd dat er alleen maar Negers in Suriname woonden.
  De bestuurders geven een vertekend beeld als ze over Suriname praten omdat het altijd negers zijn die zich profileren. De Aziaten mogen van mij best wel minder bescheiden zijn omdat ze het meest productie deel vormen van het land. Surinaamse Negers hebben behoorlijk wat vooroordelen over Turken, Marokkanen en Surinaamse Hindostanen. De realiteit is echter dat de groepen waarop ze neerkijken in alle opzichten veel meer maatschappelijk succes boeken.
  Er zitten nu meer Turkse, Hindostaanse en Marokkaanse meisjes op de universiteiten dan Negers. Steeds meer hogere functies in Nederland worden vervuld door Turken, Marokkanen en Surinaamse Hindostanen. Aziaten in Suriname worden in alle opzichten onderdrukt door een kleine minderheid van Negers die verbaal intimideren. Negers hebben op cruciale momenten in de Surinaamse politiek grote fouten hebben gemaakt maar tonen weinig zelfreflectie. Altijd maar mooie praatjes houden en de ander de schuld geven, daar zijn ze wel goed in, maar gelukkig hebben steeds meer mensen het door dat de kloof tussen wat ze zeggen en wat ze doen groot is. Na 140 jaar moeten de Hindostanen geen genoegen nemen om als 2e rangs burgers behandeld te worden in Suriname.


  Maak melding

 48. Diana,

  Alles eens met wat je zegt, maar alsjeblieft schrijf dat woord neger niet meer en al helemaal niet met een hoofdletter want dat woord heeft een negatieve connotatie sinds het is verzonnen door blanken die zwarte mensen als slaven gebruikten vanwege winstbejag.

  En…Zelfreflectie en de zwarte Surinamer of vrouw: ik geloof niet dat dit bestaat! Nergens zie ik namelijk een discussie tussen zwarte mensen over de achterstanden die ze oplopen als groep vanwege dat gebrek aan opvoedkundige kwaliteiten binnen het eenoudergezin, het massaal afwijzen van het huwelijk, die geringe focus op onderwijs, die kabula-mentaliteit cq. dat vrije gedrag op feesten en andere activiteiten, de slechte voorbeelden naar kinderen toe, etc. Als ik daarover begin schelden ze me alleen maar uit voor Hindostaan (dat ben ik niet) of ze beginnen met een onzin over India. Nee, zoals Julian With ooit eens schreef: ‘Het komt nooit meer goed’.


  Maak melding

 49. @Diana

  Gelijk heb je!
  Geef de negers bv de kans om een standbeeld op te richten en wat doen ze .Ze maken gelijk een standbeeld van hun gelijke vastgemaaakt aan kettingen of voorover buigend en zweepslagen incasseren!
  Dit is het beeld van hun verleden en toekomst!
  Het lijkt alsof zij niet bevrijdt willen worden of zich bevrijdt willen zien .150 jaar later en er is niks veranderd aan hun manier van denken. Hun mentaliteit is hetzelfde gebleven.Ze vertikken het om zichzelve te zien als geemancipeerde ,volwaardige ,vrije mensen in de maatschappij,ze kunnen nog eeuwen doorgaan omzichzelve als slaven te zien!!
  Kijk maar naar onze Baba En Mai,
  Ze hebben het ook zwaar te verduren gehad,ze hebben ook geklaagd maar volgehouden,
  Heden zijn wij baba en mai dankbaar dat zij onbewust of bewust voor Suriname gekozen hadden!
  Dank je wel Baba en Mai ,wij de surinaamse hindostanen zijn trots op jullie!!
  En nu ,
  de negers Mogen ook een standbeeld oprichten hun Eigen versie van PA en Ma maar dan zonder ketting ,dus niet vastgeketend.
  A Keti-koti langa ting k’ba!


  Maak melding

 50. Diana, tot voor kort was je dus slecht geïnformeerd over de demografische realiteit van Suriname. Over andere facetten van de Surinaamse samenleving weet je nog steeds niet veel, dat is natuurlijk niet vreemd als je niet eens weet/wist hoe de bevolking van Suriname samengesteld was. Waarom ga je je niet eerst verdiepen in Suriname voordat je zulke grote leugens, pertinente onwaarheden en halve waarheden over één bepaalde etnische groep uit Suriname gaat verkondigen?


  Maak melding

 51. @Bifa
  Hoe moeten we ze dan noemen?!
  In de geschiedenis boeken worden ze NEGERS genoemd en eeuwen hebben we dit geleerd op school.
  Overigens vinden ze het niet jammer dat ze graag gesproken worden met ‘WIJ DE SLAVEN VAN SURINAME”.Schandalig van ze hoor dat ze graag gekend willen worden als SLAVEN!!!
  Ze zijn al bijna 150 jaren bevrijdt maar geen 1 dag gaat voorbij in Suriname zonder dat ze zich zelve nog steeds zien als slaven!
  Ook hun voorouders worden moe van ze ,
  Ze hebben zoveel moeten offeren en hoopten dat hun nazaten het beter zouden doen,maar neen hoor hun nazaten blijven zichzelve liever voor eeuwig als SLAAF zien!!


  Maak melding

 52. Ray,

  Dat woord heb ik je al gegeven: zwarte mensen. En ga niet altijd af op die geschiedenisboeken want als we die meestal door blanken geschreven teksten moeten geloven…
  Voordat de blanken met hun walgelijke slavernij begonnen bestond dat woord neger niet eens. Dus keba nanga dong.


  Maak melding

 53. Diana is zo een typische kokosnoot die een anoniem alcoholistiche hollander aan de haak heeft geslagen en denkt dat ze nu lid is van de koninklijke familie.

  Heel vermoeiend die racistische uitwassen die zich Surinamer noemen.


  Maak melding

 54. Ray, niet bakras hebben in het begin jouw Baba en Mai Nederlands leren lezen en schrijven zodat ze makkelijk op de maatschappelijke ladder in Suriname konden stijgen (Nederlands verstaan was/is een vereiste om te stijgen op die ladder), dat hebben Creoolse onderwijzers gedaan die het Nederlands al machtig waren, hoe ver waren de nakomelingen van Baba en Mai nu als Creoolse onderwijzers vanaf het begin geweigerd hadden hen les te geven, omdat ze bang waren voor concurrentie?. Nu hebben Hindoestanen misschien wel genoeg eigen kader in huis, maar in het begin was dat beslist niet zo. Ik denk persoonlijk dat de Surinaamse samenleving als geheel een groot tekort heeft aan kader, we hebben gewoon alle mensen van goede wil, uit alle etnische groepen, nodig.
  Waarom wij Surinamers alles altijd tot een wedstrijd tussen de verschillende bevolkingsgroepen moeten maken, snap ik niet, ik heb toen ik nog leraar was, met veel plezier aan alle kinderen uit alle bevolkingsgroepen les gegeven, omdat ik graag zie/zag dat ze allemaal succes hebben in het leven. Het is ten enenmale fout om te doen alsof alle leden van een bepaalde bevolkingsgroep succes hebben en alle leden uit andere bevolkingsgroep(en) mislukkelingen zijn, als we elkaar samen ondersteunen en optrekken gaat het met ons allemaal veel sneller goed in ons mooie land Suriname.


  Maak melding

 55. Ghoos Bhaat,

  Dat bedoel ik nu juist. Alle volken die zwarte mensen vanwege economisch gewin als slaaf hebben gebruikt noemden gaven ze een benaming die denigrerend was of op zijn minst negatief. Daarvoor bestond die woorden niet en noemde men zich gewoon naar de stam of het volk waar men toe behoorde. Zo ging dat overigens overal in de wereld. Maar een naam blijven gebruiken die slechts bedoeld was om mensen te kleineren of op een andere manier negatief uit te beelden, nee, dat lijkt me niet verstandig.


  Maak melding

 56. Henkes,

  Ik begrijp wat je zegt en toch denk ik dat je niet doorhebt dat de oplossing niet ligt bij anderen maar bij zwarte mensen zelf. We moeten zelf eert kijken wat er mis is in onze groep en daar iets aan doen. Die discussie mis ik compleet bij zwarte mensen. Het is alsof het normaal is om in een eenoudergezin op te groeien zonder vader, niet gefocust te zijn op onderwijs, geen ondernemerskwaliteiten te hebben, hier een vrouw te heben, daar een vrouw en kinderen en kinderen bij elk die elkaar qua leeftijd niet ontlopen. Wat gaan we daaraan doen? Die mentaliteit maakt ons kapot! Begrijp je dat?


  Maak melding

 57. @Henkes
  Het nederlands werd ingevoerd door de nederlanders zodat de verschillende bevolkingsgroepen mekaar konde verstaan want eerder leek het meer op de toren van Babel.
  Het gaat bij mij niet om wie ons het nederlands heeft bijgebracht ,wij zijn gewoon blij en trots dat wij het nederland kunnen praten zowel als kunnen schrijven!
  We zijn trots dat onze voorouders gedurfd hebben anders zouden wij misschien vandaag nog geen nederlands willen lezen of schrijven. Maar dankzij onze voorouders die voorruit dachten in de toekomst slagen wij ook in het dagelijkse leven heden…gewoon door een beetje wil en inzet!!


  Maak melding

 58. @Bifa

  Hoe moeten we de NEGERS dan noemen?!
  Noem je ze creolen worden ze boos!Noem je ze negers dan worden zij en jij boos!
  Noemen wij ze de mensen uit Afrika worden ze boos!
  Noem je ze bv zwarten naar gelang hun huidskleur aangezien ze niet genoemd willen worden als creolen,afstammelingen van afrikanen,en negers,worden ze ook boos!

  Welke benaming geef je ze dan prof Bifa!!??


  Maak melding

 59. @Baharat. Ik ben er al 2 keer geweest met vakantie (ook andere landen in Azie bezocht) en ik moet zeggen de hogere klassen of kasten zijn gemanierd en zelfs de Dalits daar hebben minder praatjes dan jullie surinaamse Dalits.


  Maak melding

 60. @Goos Bhaat

  Ik heb geen idee echtwaar!!
  Mogenlijk gaat prof Bifa ons beiden kunnen uitleggen!!
  Ik wacht ook op het antwoordt van prof Bifa,hetzelfde vraag heb ik ook aan hem gesteld!!

  Hahahahaaaa.a….


  Maak melding

 61. Beste Mensen,

  Doe eens moeite om de Vedant-filosofie te kennen. Je ogen zullen open gaan. Daarin wordt de mens niet gerelateerd naar ras en andere uiterlijke kenmerken, maar naar zijn ziel (Atma, Purush, de Zon), de Prakriti (de Natuur, moeder Aarde) en de Kennis omtrent het ware Zelf.

  In de Vedant is niemand minderwaardig of meerderwaardig. Men heeft Kennis of niet. Degenen die de Kennis hebben, zien in alles het Goddelijke en overal Eenheid en Licht, degenen die dat niet hebben, zien overal verschillen en duisternis.

  De Vedant wordt goed uitgelegd in de Upanishad’s, de Ramayan, de Bhagvad Gita. Ook in andere geschriften, maar deze drie zijn het meest gebuikt en vertaald en overal op Internet te vinden. Neem eens een kijkje ernaar, zou ik zeggen.

  Ik beh het volledig mee eens met diegenen die zeggen dat alleen de Vedant de toekomst is van de moderne mens.


  Maak melding

 62. he Ray. Je bent racistisch bezig. Je hebt een duidelijke mening maar als je andere groepen daarmee kwetst moet je je wel inhouden. Ik weet dat het een Dalit mentaliteit is , maar vergeet niet dat Suriname multicultureel is en waar de hogere kasten in India zich laten beledigen door jullie, zullen de andere bev. gropen in Suriname dat niet toestaan.


  Maak melding

 63. @Viagra 535,

  Wat is jou probleem dan? Dat de Harijans (Dalits) eeuwig achterlijk moeten blijven?
  Dat het kastenstelsel moet blijven bestaan? Streef je naar de instandhouding van het kastenstelsel?

  En hoe kom je aan Surinaamse Dalits? De braahmans zijn toch de Surinaamse Dalits, die anderen alles willen onthouden wat ze zelf bezitten of naar streven?


  Maak melding

 64. @Viagra

  Jaloers op jouw zijn ?!!
  Neen bedankt!!Bij God echt niet ,nee ik kan geen redenen bedenken waarom ik jaloers op jou moet zijn !!!


  Maak melding

 65. diana,pagaal je bent een hindostaan kom met je eigen naam kamlawatie verdraai geen zaken .je wil marokanen en turken bij betrekken maar je maakt je eigen belachelijk .kom mij bewijzen waar de hindustanen massaal op de universiteiten zitten in je dromen wil je zeggen .die turken hebben een beter leven dan die hindostanen ,ik ben in turkye geweest en in nederland kan men zeggen wat men wil de vrouwen in turkye hebben toch meer rechten .de marokanen doen het goed in nederland ondanks dat de jongens in de criminaliteit zitten .
  ik heb tien keer meer respect voor die marokaanse en die turkse vrouw dat ik ooit voor die hindostaan zal hebben .die turk en die marokaan zullen nooit een andere ras neer halen ik geloof het niet imdat ik ze ken en ik wek met ze .je praat onzin .ik heb nog nooit gezien waar die marokaan of turk het over andere rassen heeft en uitscehlt integen deel hebben jullie een hekel aan die marokanen ,jullie zijn massaal op wilders gaan stemmen zeiden jullie toch om die marokaanse tuig .jullie zijn zwarter dan die marokanen jullie zijn buitenlanders en schelden op die marokanen .jullie zijn ziek en achterlijk /.of denken jullie dat die blanken van jullie gaan houden als je op die marokaan afgeeft ,ze lachen jullie uit omdat jullie buitenlanders zijn .
  ga tegen wilders zeggen dat je geen buitenlander bent dombo .bewijs mij een hoge post die de hindustaanse vrouwen bekleden {diana kamlawatie}bewijs het je praat teveel .de creoolse vrouwen vindt je op alle fronten in nederland ,van negatief tot positief .de hindostaanse vrouw heeft geen keus ze moet doen wat die man wil .
  die turkse en marokaanse vrouwen mogen toch heel veel in eigen land in vergelijk met die hindostaanse vrouw die als last dier wordt gezien in zuidazie .als india zo goed is waarom gaan jullie niet naar toe .daar is het hel op aarde .waar hebben de donkere hindostanen rechten , jullie worden gediscrimineerd door de licht gekleurden .zie maar in die bollywood filmen waar altijd die donker gekleurde hindostaan het moet ontgelden .ze moeten schijt van die licht gekleurden opruimen.komt door dat kasten stelsel .passen jullie je aan .die creolen zitten op universiteiten ,sportvelden ,entertainment,muziek een hele waslijst wat doet de hindostaan .kom mij niet zeggen dat ze leren op school en die creool niet dat zou je willen maar vergeet het .de donkere vrouwen hebben een beter leven dan die hindostaanse vrouw zelfs die turk en die marokaanse vrouwen hebben een beter leven dan de hindostaanse meisjes en vrouwen .zitten jullie lekker aan die daroe fles en denhaag .zie hoe ze pinaren als honden in india en pakistan ,trouwens ze schelden op de creool maar ze willen in de landen komen waar de creolen zijn .jullie kunnen alleen maar bom aanslagen plegen en onschuldige mensen vermoorden met jullie achterlijke geloof .zie hoe ze elkaar afmaken in india en pakistan .er is een zwarte president in amerika hij heeft niet geslijmd om de hoogste ambt te bereiken hij is zich zelf gebleven .het bewijs dat jullie hindostanen nooit en te nimmer zulke posten zullen bekleden ,je mag de creool slijmen bij die blanken maar de creool zal dat niet doen omdat de creool zelf vertrouwen heeft om te bereiken wat hij wil .als een hindostaan in de gunst bij iemand wil komen gaat hij altijd negatief over een ander praten om zo in de gunst te komen bij de ander ,zie op de werk vloer slijmen kampioen zijn ze wees je zelf .wij kunnen ons aanpassen bij jullie gaat het niet je gaat zelf moord plegen zie maar in nederland met name denhaag en suriname of ze vermoorden de vrouw en plegen incest .praat over je problemen maar doe niet alsof je geen problemen hebt .waarom lopen de vrouwen weg van de hindostaanse man .het zijn zuiplappen en werken niet .ze bedonderen het systeem in nederland .hoevelen laten zich niet afkeuren ik ken er genoeg hoor .die nederlanders hebben jullie door .ik ken er ook die zogenaamd gescheiden zijn en van een uitkering genieten
  kom niet over anderen praten terwijl jullie nog erger zijn .die drugs die nederland wordt ingevoerd in groente boomstammen ,rijst allemaal komen ze van de hindostanen doe niet alsof jullie eerlijk aan je brood komt .de politie in nederland weet wel beter en reken maar dat ze vele hindostaanse tokos in de gaten houden
  jullie weten niet wat normen en waarden zijn .jullie normen en waarden gaat over geld jullie gaan over lijken als het om paisa geld gaat .families worden vermoord om geld .jullie gaat het om materialisme niets anders dat noem jij vooruitgang .jullie zijn de talibans van suriname ,santhoki had het over normen en waarden weten jullie wat normen en waarden zijn .
  zie die bollywood filmen ,ze praten over de liefde maar weten niet wat liefde is .de ouders zoeken een vrouw voor de man en de vrouw mag geen nee zeggen ,en de bruidschat moet naar tevredenheid zijn anders kunnen er doden vallen .als de man de vrouw mishandeld kan de vrouw niet terug naar de ouders ,een schande voor de familie ,de eer moet gered worden .dus de vrouw kan vermoord worden als ze iets fout doet ,is dat de liefde van deze mensen .in suriname zitten veel creolen in de gevangenis wegens inbraak en drugs .maar de hindostaan zit voor 90 procent in suriname in de bak wegens mishandeling of doodslag op hun vrouw of incest .en jullie hebben het over normen en waarden .in nederland zitten de meeste hindostaanse mannen in nederland vast voor drugs en het mishandelen van hun vrouwen .waar hebben jullie het over als je over de creool praat .jullie vrouwen en meisjes hebben trouwmas over gehouden van jullie hokjes denken .de creoolse vrouw zou het niet pikken nog die blanke vrouw om zich zo te laten behandelen denk ik .jullie problemen vegen onder de vloermat is voor tijdelijk nu komt het naar buiten en jullie worden kwaad en gaan zeggen dat jullie beter zijn dan de creool ,jullie zouden willen .zoals je domme creolen hebt zo heb je slimme creolen en ze zitten overal in nederland .ze passen zich aan moeten jullie ook doen maar niet anderen neer halen je bereikt niets mee .die balk in jou ook zie je niet wel die splinter in de oog avn de creool no!!!!
  ik heb geen geld maar ik heb een redelijk goed leven in nederland huisje boompje beesje ,die alcohol flessen mogen jullie hebben en dan die vrouwen tot moes in elkaar slaan taliban systeem .jullie zijn taliban .


  Maak melding

 66. Ray,

  Ik heb je voldoende beargumenteerd waarom je de ene naam wel en waarom je de ander naam niet moet gebruiken. De ene heeft een negatieve connotatie (ondertoon) en de andere niet. Als je dit niet wil begrijpen dan moet je het zelf maar weten. Ik dacht een normale discussie met je te voeren maar als je vervelend gaat doen (professor Bifa, etc.) dan gaan we op een ander toer. Zeg het maar!


  Maak melding

 67. @Bifa

  Hangt er een doodstraf tegen je wanneer je bv NEGERS ZEGT?!!

  Is het word NEGER een besmettelijke ziekte!?

  Koelie’s, dalits worden hier gebezigd alsof het de normaalste zaak is van de wereld. Dan worden door bepaalde groepen geen enkele rekening gehouden met de sentimenten van de anderen!!
  Waarom moet de wereld rekening gaan houden met die ENE groep die zich ook schuldig blijven maken waar zij anderen van beschuldigen!!!


  Maak melding

 68. Ray,

  Ik begin steeds meer te geloven dat je het niet wil begrijpen. Het gaat niet om wat anderen doen maar om wat jij doet. Ik communiceer met jou en ik vraag je beleefd om die term niet te gebruiken. Wat begrijp je daar niet aan? Als je met iemand op straat staat te praten en je zegt iets wat hij als een belediging opvat dan vraagt hij je ook om dat niet te doen. Dan kan je een idiote opmerking gaan maken over: groepen dit of groepen dat, daar heeft hij op dat moment niets aan, want je praat met hem en de belediging is voor komt bij hem aan. Dus… nogmaals Keba nanga dong. En als je het niet wil begrijpen stik dan maar!!!


  Maak melding

 69. Yes, I love this. De front-aanhangers hebben onderling ruzie. Ray met Medusa. Bifa met Ray. Medusa met Who Cares, etc. De NDP-wisieman verdient een bonus.


  Maak melding

 70. ray iedereen weet dat wij negers zijn en de hindostanen worden voor taliban aangezien ,zie dat de meeste bomaanslagen in vliegtuigen door soort genoten als ray santhoki worden gepleegd .ze willen hun achterlijke e geloof opdringen aan mensen .ze kunnen wel zeggen de een hindoe de ander moslim allemaal een pot nat .zelfde tempel zelfde moskee zelfde behandelen ze de vrouwen .alleen zuipt de ene meer dan de ander .de vrouwen en de meisjes zijn de klos .en ze hebben het over normen en waarden .ze mogen blij zijn dat ze in nederland en suriname zijn om normen en waarden te begrijpen .zie in denhaag willen 140 jaar imancipatie vieren met joggen .ze hebben nooit gejogd ze leren het dus na 140 jaar gaan ze weer voor een dag joggen let op mijn woorden .ze zitten je ziet ze nooit joggen deze mensen .waarom zegt de ggd tegen deze mensen dat ze moeten joggen het is niet voor niets dat ze gewaarschuwd worden .de mannen laten ze niet uit huis gaan en de vrouwen en meisjes zijn ouderwets .ze hebben maar een recht en dat is de aanrecht keuken en neuken als de man het kan tenminste .ze mogen blij zijn dat ze in suriname en nederland zijn .doen alsof alles koek en ei is in huis tot dat je hoort dat man vrouw heeft vermoord of vrouw pleegt zelfmoord .praat over je problemen ,het is geen schande ,wij creolen hebben ook onze problemen wij praten er over wij zijn niet superieur ,maar dat denkt de hindostaan en daarom deze chit van zelfmoorden .ze willen de buieten wereld doen geloven dat het ze goed gaat tot de bom barst .


  Maak melding

 71. Bifa, je moet je niet zo druk maken om een benaming, je bent niet wat of hoe men je wil noemen. Je gaat het niet kunnen veranderen hoe anderen, met slechte bedoelingen, je willen noemen, van jezelf moet je weten dat je in geen enkel opzicht de mindere bent van wie dan ook. Het woord neger was in eerste instantie geen scheldwoord, negro is het woord voor zwart in het Spaans (en aanverwante talen), in Portugees wordt een blanke ‘branco’ genoemd en een zwart ‘negro’, in het Sranan noemen we een man ‘wan man negre’ en een kind ‘wan pikin nengre’ (maakt niet uit of het een Neger is of niet). Jij stelt voor de vertaling van ‘negro’ namelijk ‘zwarte’ te gebruiken. Morgen kan het woord zwarte ook als scheldwoord worden gebruikt, koelie was in het begin ook geen scheldwoord, later werd het als zodanig gebruikt en nu pleiten sommige gestudeerde Hindoestanen, ervoor om het niet meer als zodanig te ervaren (Aniel Ramdas of Sandew Hira b.v. noemde het een geuzennaam). Ook in een Surinaams gedicht (ik dacht van Dobru) wordt ervoor gepleit om de naam neger niet meer als beledigend te ervaren, ik weet niet meer hoe het gedicht was, maar het eindigde in de trant van: men zal voortaan zeggen kijk, daar komt een NEGER (met hoofdletters). Morgen wil men het woord zwarte ook niet meer gebruiken enz. , op die manier blijven we aan de gang. Andere mensen die DENKEN dat ze beter zijn dan anderen gaan scheldwoorden bedenken om je te willen kwetsen, daar zal je niets aan kunnen veranderen, je moet er gewoon boven staan en denken, wie denk je wel dat je bent om mij te willen beledigen? Rot op!!!!


  Maak melding

 72. NDP,

  Wij hebben tenminste de vrijheid om ruzie te maken en met elkaar van mening te verschillen. Onder de dictatuur van jouw smerige Baas DaDa is dat niet mogelijk. Jij zit aan de ketting vast als een DAGGOE!

  En nog even dit: er is één ding die Ray, Who Cares, Medusa, GMAP, Henk Molenaar, etc. allen verenigt: de strijd tegen de paarse bladluizen zoals jij. Daar hebben we beslist geen ruzie over.


  Maak melding

 73. @p,

  Het beeld dat je schetst is zeer eenzijdig. Natuurlijk komen er misstanden voort in elke gemeenschap, dus ook in de Hindoestaanse. En zeker is het zo dat een Hindoe ouder de waarde van zijn cultuur en godsdienst kent, dat vaak heel hoog acht en wil voorkomen dat zijn kind voor een ander cultuur kiest waarin veel lossere waarden en normen heersen. Is dat verkeerd? Mag een ouder niet wensen dat zijn kind in een omgeving komt waarin hij/zij zich ook spiritueel kan ontplooien in een vertrouwde achtergrond?

  En zeker is het zo dat steeds meer en meer Hindoestanen zich losrukken uit hun eigen cultuur en godsdienst, gewoon omdat ze dat niet meer in goede en voldoende mate mee krijgen van thuis. En het gras is altijd groener aan de andere kant toch?

  Bovendien weten heel veel Hindoestanen uit ervaring dat een Turk, een Marokkaan of een ander met een Christelijk of Islamitisch achtergrond veel makkelijker wordt geaccepteerd door de veelal door Christenen gedomineerde maatschappij dan de Hindoes. Ik geef het je te doen aan een niet-Hindoe te gaan uitleggen waarom bvb de koe heilig is en rundvlees eten not done is voor een Hindoe. En zo zijn er heel veel dingen die bij Hindoes anders is dan bij de anderen en veelal op non-acceptatie stuit. Dit laat natuurlijk zijn invloed achter op de betrokken persoon en hij gaat twijfelen aan zijn waarden en normen. Waarom eten wij geen rundvlees? Waarom eten wij op bepaalde dagen geen vlees, vis, ei? Waarom hebben wij zoveel Goden? Waarom moet je je ouders respecteren en gehoorzamen? Waarom moet je naar de Mandir? Waarom moet je Hindi leren en je heilige geschriften kennen? En diegene die geen goede verklaring krijgt, komt in tweestrijd. Enerzijds wil hij meedoen met de anderen, anderzijds moet hij/zij zich houden aan de zaken zoals boven aangegeven. Dus heb je inderdaad de kans op gefrustreerde mensen. Die hun eigen goede waarden en normen gaan verruilen, stress opbouwen, aan de alcohol raken e.d. en tot geweld kunnen overgaan.

  Daarom zou ik graag Harivart zien. Een plek waar Hindoes wordt geleerd wat het Hindoeisme echt is en waar ze zonder belemmeringen Hindoe kunnen zijn. Geen uitleg/verantwoording aan anderen hoeven te geven waarom de koe heilig is, waarom ze aan ‘aap’ aanbidden e.d.

  En over die Turk en Marokkaan gesproken: indien zij zo flexibel, open en open minded zijn, hoe komt het dan dat zodra je met ze trouwt, je tot hun godsdienst moet over gaan? Je als vrouw een hoofddoek moet gaan omdoen? Eer wraak? En de Christenen die massaal het Christendom de rug toekeren? Verkrachter-priesters?

  Mijn conclusie is dat de Hindoe die als Hindoe wil leven, het in elke maatschappij moeilijker heeft dan de niet-Hindoes, gewoon omdat de aard van het Hindoeisme anders is dan die van de andere godsdiensten: sadachar (spiritueel gedrag) en sadvichar (spiritueel denken) staat hoger in het vaandel. En daarbij hoort enorme discipline en heb je dat niet (geleerd), dan kun je in de problemen komen. De niet-Hindoe heeft gewoon een veel minder eisende geloof dan de Hindoe en heeft het derhalve veel makkelijker in de maatschappij.

  Je zult ook wel gehoord hebben dat er in Nederland minder vrouwen topposities bekleden in het bedrijfsleven dan in de naburige landen. Kun je dan stellen dat de Nederlandse maatschappij de vrouwen onderdrukt een geen keuze geeft? De waarheid is vaak dat vrouwen zelf niet full-time in die hoedanigheid aan de slag willen.

  Ik vind je kritiek goed (kritiek is vaak goed), maar wel sterk overdreven.


  Maak melding

 74. De filosoof G. Bollland 1854-1922 schreef het volgende:

  Het recht, om dom te blijven, is een onmiskenbaar en onvervreemdbaar voorrecht van het gemiddelde, dat hierom als middelmatigheid heerscht van eeuwigheid tot eeuwigheid.


  Maak melding

 75. @NDP
  Huh ……?Wat zeg je???
  front-aanhangers???Wie ik? 😳 😳
  Voel je even aan je waterhoofd of je koorts hebt en neem een paracetamol.
  Ik frontaanhanger?
  Even grote boeven als jouw NDP’ers,dus …..!

  Ik kan met een ieder ruzie krijgen en wel zodra er iets racistisch,discriminatoir,doms,oerstoms,oliedoms uit hun koker komt!Dan trek ik mijn grapjas en lolbroek uit en doe ik voor even mijn vechtjas aan!
  Je vergeet een paar namen op te noemen:-
  per(r)o (DE SCHAAMTELOZE ONBETROUWBARE MISLUKTE WAARDELOZE CASSAVEPLANTER).
  Ray,patrong,sra,takkie,alle soort sabi(e)di(e)ri, anna_z,Bifa,Paagal,Tamara,Srika,Henk Molenaar
  (DE RACIST),Who cares (Wc alias de vluchteling c.q. asielzoeker uit het APARTHEIDSREGIEM Rhodesisch/Zimbabwe die beweert 5 talen in WOORD en GESCHRIFT te beheersen)

  Een ieder die ernaar vraagt KAN HET KRIJGEN OOK!
  Dat staat ook jou te wachten!!!!!!


  Maak melding

 76. Ray is een aanstellerige, verwende en onderontwikkelde domme wicht, die graag in de belangstelling wilt staan als weldoener.
  Ze deinst er in haar onnozelheid er niet voor terug om zichzelf KOGELBRIEVEN te sturen, om zo haar ongenoegen te uiten over het ” BEDELEN VAN AMNESTIE “.
  Deze zeer zwakbegaafde individu is een serieus gesprek over welk onderwerp dan ook niet waardig.
  Ze zal een regelrechte aanslag blijken te zijn op de intelligentie van ieder weldenkend mens.
  Dat ze in de gaten wordt gehouden deert haar nauwelijks.
  Eigenlijk is ze maar een zielig figuur met een beperkte besef van de werkelijkheid.


  Maak melding

 77. @Bifa
  Met de restrictie dat MEDUSA geen enkele,ja geen enkele politieke partij,noch politicus adoreert!
  Het is met allen een geval van “lood om oud ijzer”!


  Maak melding

 78. bharat

  met alle respect voor wat je allemaal zegt .
  ik wil niemand in een kwaad daglicht plaatsen omdat elke bevolkings groep plus en min punten hebben .het maat mij om wat pagaal en die diana lopen te verkondigen over de creool .wij allemaal zijn in nederland en hebben daar onze reden voor .maar deze mensen denken dat ze beter zijn dan de creolen en dat steekt mij .ze moeten niet doen alsof ze beter zijn en de ander dom .heb respect voor een ieder wat je ook bent .respect moet je verdienen maar deze twee mensen zal ik echt geen respect voor hebben .ze zijn uitschot hindostanen .hokjes denkende hindostanen zijn het .


  Maak melding

 79. @BIFA niet bang worden hoor, veel geschreeuw maar weinig wol, en je hebt mij aan je zijde!!!

  Alhoewel,je weet het maar nooit met figuren die afstammen van indianen,hun weg gevonden hebben van de tokko tokko polders, naar achterstandswijken op het plein van 12 mei, en constant kasirie naar binnen gieten om daarna te raaskallen.

  Vaak hebben ze hun pijl en boog verruild voor Uzi’s, en voor je het weet word je op de vlucht doodgeschoten!!!

  Have a nice day!


  Maak melding

 80. Wanneer gaat de regering eindelijk de leerkrachten uit betalen??
  Zie bericht

  PARAMARIBO – De leerkrachten van OS Grantatai in het district Sipaliwini hebben vrijdag voor de laatste keer hun krachten aan de Naschoolse Opvang (NO) gegeven. In het binnenland zijn vele leerkrachten al ruim een half jaar niet uitbetaald voor hun diensten. “Ze leveren wel elke dag opvoeding, maar onze vergoeding blijft uit”, zegt een leerkracht die voor zijn eigen veiligheid anoniem wenst te blijven.


  Maak melding

 81. Bifa, ik groeide als kind op in de Charlesburg, we speelden met kinderen van alle rassen samen. Toevallig is het zo dat mijn Creoolse leeftijdgenoten allemaal een universitaire opleiding hebben genoten en heel goed terecht zijn gekomen, toevallig zijn twee van mijn Hindoestaanse vriendjes niet goed terecht gekomen, een is een dronkaard en de andere is een Junkie, maar je zult mij niet horen zeggen dat Creolen het vaker goed doen en Hindoestanen het slecht doen en dronkaards zijn b.v. Wat jij zegt over Creolen is op vooroordelen gebaseerd, daardoor zie je steeds dat wat je wilt zien, wat overeenkomt met je denkbeelden wordt extra benadrukt, wat niet strookt met je denkbeelden zie je dan als een uitzondering.

  Neerlands hoop, op jouw vraag geef ik geen antwoord, jij snapt er toch niets van.

  Ray, het Nederlands werd door de Nederlanders niet ingevoerd om de toren van Babel toestanden te elimineren, welk belang hadden de Nederlanders erbij dat de verschillende bevolkingsgroepen elkaar konden verstaan? Zij pasten de verdeel en heers tactiek toe, het toren van Babel probleem werd opgelost door het Sranan, nog steeds leren nieuwe migranten eerst Sranan en geen Nederlands. Het Nederlands werd ingevoerd om middenkader op te leiden in dat wat voor de Nederlandse koloniale machthebbers van nut was. Om slavenwerk of contractarbeiderswerk (wat hetzelfde was) te doen had je geen kennis van het Nederlands nodig, je moest met een houwer suikerriet kappen of iets dergelijks.

  Ray, ik heb als kind nog meegemaakt dat Hindoestaanse meisjes niet naar school mochten van hun ouders, ze zouden met ‘kafri’ jongens in aanraking komen en dat was niet goed. Ik heb persoonlijk oude, gedreven Creoolse onderwijzers gekend die thuis bij Hindoestanen gingen pleiten om de meisjes toch maar vooral naar school te sturen. Je mag natuurlijk trots zijn op je Baab en Mai, maar je mag er ook best een beetje bij stil blijven staan dat ze, vooral in het begin, veel hulp gekregen hebben van Creoolse onderwijzers.


  Maak melding

 82. bijna alle zwarte amerikanen in amerika hebben wit bloed stromen geldt ook voor de creolen in zuidamerika .
  als je niet wet hoe dat komt ga boeken lezen dan kom je er achter .en wij zijn trots op hem laat dat duidelijk zijn .


  Maak melding

 83. @Henkes: Je mag natuurlijk trots zijn op je Baab en Mai, maar je mag er ook best een beetje bij stil blijven staan dat ze, vooral in het begin, veel hulp gekregen hebben van Creoolse onderwijzers.

  In mijn dorp waren er ook Creoolse onderwijskrachten, die op handen werden gedragen. Dus wie goed doet (ongeacht ras enz.), goed ontvangt.


  Maak melding

 84. Henkes,

  Ontken je de problemen die ik beschrijf ten aanzien van zwarte mensen in Suriname? Is het eenoudergezin niet de dominante levensstructuur? Is er niet een dominante vrije moraal met mannen die hier een vrouw hebben, daar een vrouw en kinderen die hun vaders niet kennen. Zorgen zwarte mannen over het algemeen niet te weinig voor hun gezin? Zie jij niet een mindere focus op onderwijs en op ondernemen Zo kan ik wel uren doorgaan met wat er mis is, maar dat is niet waar ik heen wil. Ik zeg: er geen discussie bij zwarte mensen over deze onderwerpen die cruciaal zijn voor de opbouw van een goede samenleving. Nergens! Wanneer heb jij het voor het laatst met je intellectuele en universitair afgestuurde mattie’s hierover gehad? Dus begrijp me niet verkeerd Henkes. Ik hemel niet de Hindostaan op als ik iets negatiefs zeg over mijn eigen mensen. Ik zeg specifiek en uitsluitend iets over mijn eigen mensen omdat die groep me het meest aan hart gaat en ik begrijp maar niet dat daar de discussie niet over gaat. Laat de Hindostaan. Ze doen hun ding. Ik heb daar geen probleem mee. Als wij ons ding maar doen en verder gaan in de toekomst in plaats van terugkijken en het verheerlijken van een slavenverleden dat werkelijk niets goeds heeft gebracht.


  Maak melding

 85. bifa kijk eerst naar die misstanden in die hindostaanse gezinnen voor je gaat kijken in de gezinnen van de creolen .wij hebben allemaal onze misstanden dus begin bij jou .


  Maak melding

 86. negerzoen taliban hihihi en ik ben er trots op een neger te zijn , jullie zijn inderdaad superieur in het plegen van zelf moorden ,vrouwen mishandelen tot de dood er op volgt en niet te vergeten jullie zijn ook superieur in het zuipen van die alcohol .succes taliban negerzoen


  Maak melding

 87. Pero (P),

  Waar bemoei je je mee? Ga opzij man! Jouw opmerkingen hebben geen enkele toegevoegde waarde. Je had net zo goed niets op kunnen schrijven. Is zonde van je computer en toetsenbord. Moet je niet even schelden op homo’s en lesbo’s, mensen die niemand kwaad doen, en je president DaDa Bouta ophemelen, iemand die heeft gemoord en andere misdaden heeft gepleegd? Oprotten Pero want je stinkt nog steeds heel erg.


  Maak melding

 88. @@@bifa
  je verandert steeds van nick name vuile taliban eerst was je negerzoen .wees superieur voor in die heilige ganges en die honderden beelden die jullie aanbidden voor geld .
  respecteer die vrouwen zodat ze geen zelfmoord neigingen hebben .bifa het is een advies hoor .


  Maak melding

 89. Negerzoen,

  Je gaat veel te ver, de enige die straks bespuugd gaat worden vanwege misselijkmakende racistische teksten, ben jij. Oprotten klootzak. Ik mag het dan niet met Pero (P) eens zijn, maar die rotzooi van jou hoef ik niet te pikken klootzak. Wegwezen voordat ik je IP-asdres hier op dit forum laat bekendmaken.


  Maak melding

 90. @@@bifa
  spreekt wartaal hij ruikt die alcohol en begint in trance te raken ,hij beschuldigt zijn vrouw dat ze overspel heeft gepleegd met een kafri en hij heeft
  die{ tjatlie houwer }uit de kast gehaald om die vrouw er mee te bewerken .bifa het zijn mijn woorden niet het is wat ik mee heb gemaakt toen ik aan de kwattaweg wasaan wonen terwijl die vrouw een vriendelijke vrouw was .
  niet gelogen wat ik zeg bifa .


  Maak melding

 91. Bifa, ik groeide als kind op in een zijstraat van de Kwattaweg, we speelden met kinderen van alle rassen samen. Toevallig is het zo dat mijn Creoolse leeftijdgenoten (waar ik nog contact mee heb)allemaal een goede opleiding hebben genoten en heel goed terecht zijn gekomen, toevallig zijn twee van mijn Hindoestaanse vriendjes niet goed terecht gekomen, een is een werd zelfs Junkie, hij is door een van onze jeugdvrienden in Nederland opgevangen en van zijn verslaving afgeholpen, je zult mij ecter niet horen zeggen dat Creolen het goed doen en Hindoestanen het slecht doen en dronkaards zijn b.v. Wat jij zegt over Creolen (en andere bevolkingsgroepen) is op vooroordelen gebaseerd, daardoor zie je steeds dat wat je wilt zien, wat overeenkomt met je denkbeelden wordt extra benadrukt, wat niet strookt met je denkbeelden zie je dan als een uitzondering.

  Neerlands hoop, op jouw vraag geef ik geen antwoord, jij snapt er toch niets van.

  Ray, het Nederlands werd door de Nederlanders niet ingevoerd om de toren van Babel toestanden te elimineren, welk belang hadden de Nederlanders erbij dat de verschillende bevolkingsgroepen elkaar konden verstaan? Zij pasten de verdeel en heers tactiek toe, het toren van Babel probleem werd opgelost door het Sranan, nog steeds leren nieuwe migranten eerst Sranan en geen Nederlands. Het Nederlands werd ingevoerd om middenkader op te leiden in dat wat voor de Nederlandse koloniale machthebbers van nut was. Om slavenwerk of contractarbeiderswerk (wat hetzelfde was) te doen had je geen kennis van het Nederlands nodig, je moest met een houwer suikerriet kappen of iets dergelijks.

  Ray, ik heb als kind nog meegemaakt dat Hindoestaanse meisjes niet naar school mochten van hun ouders, ze zouden met ‘kafri’ jongens in aanraking komen en dat was niet goed. Ik heb persoonlijk oude, gedreven Creoolse onderwijzers gekend die thuis bij Hindoestanen gingen pleiten om de meisjes toch maar vooral naar school te sturen. Je mag natuurlijk trots zijn op je Baab en Mai, maar je mag er ook best een beetje bij stil blijven staan dat ze, vooral in het begin, veel hulp gekregen hebben van Creoolse onderwijzers.


  Maak melding

 92. bifa
  tjode mai tjodo bosrie walla ,ie pagla .
  je stinkt naar alcohol en naar pis bifa.
  ik heb het gevoel dat jij je vrouw in die kamer heb opgesloten ,bang dat ze ervandoor gaat met een kafri .
  ben je nog in trance bifa


  Maak melding

 93. Ik heb al eerder aangegeven dat het probleem van superioriteit en inferioriteit door de Vedant filosofie wordt opgelost, want hier speelt ras, uiterlijk enz. geen rol, maar het verstand.
  Door de zintuigen te matigen, Saattvik gedachten, voedsel en doelen (handelingen) te hebben, wordt het verstand steeds zuiverder en zuiverder waardoor eerst het begrip komt over de Atma, het Zelf en de ParamAtma, het AlZelf.
  Om het verstand te zuiveren is het nodig te beginnen met het niet consumeren van dierlijke producten, behalve zuivelproducten. Veel verse groenten en fruit en granen en peulvruchten daarnaast. Vlees, vis en eiren zorgen ervoor dat het verstand niet spiritueel ontwikkelt omdat het gebaseerd is op leed. Geen enkele consumeerbare vis, vlees of ei wordt verkregen zonder het dier te doden of de ei van de kip te stelen. De ei was bedoeld voor het voortbrengen van een nieuwe wezen, niet voor consumptie. We grijpen in in de natuur, tegen de wil van de natuur in, wanneer we andere wezens doden om onze smaakpupillen te verwennen. Er is genoeg aan vegetarisch voedsel om de behoefte van iedereen te vervullen, dus waarom gaan we de kip, koe, varken, eend, vis, die net zo als ons ook naar geluk streven (tot de dood blijven grazen in de weide is ‘geluk’ voor de koe bvb) ombrengen? Omdat we de smaak van vlees geproefd hebben? Maar heb je daarmee niet ook de smaak van de dood en van leed (die je die wezens aanbrengt) geproefd? De Natuur neemt het ons kwalijk wanneer wij een van haar wezens doden wanneer dat wezen ons niet aanvalt en bedreigd. Of we dat beseffen of niet. Die masala-doksa of biefstuk mag wel lekker zijn, maar het blokkeert de spiritualisering van het verstand. En daarmee krijgt ‘geweld’ een plaats in het verstand. En de uitwerking daarvan zien we dagelijks om ons heen.


  Maak melding

 94. Maandag 3 juni 2013 om 20:43 uur, door henkes

  .Ray, ik heb als kind nog meegemaakt dat Hindoestaanse meisjes niet naar school mochten van hun ouders, ze zouden met ‘kafri’ jongens in aanraking komen en dat was niet goed. Ik heb persoonlijk oude, gedreven Creoolse onderwijzers gekend die thuis bij Hindoestanen gingen pleiten om de meisjes toch maar vooral naar school te sturen. Je mag natuurlijk trots zijn op je Baab en Mai, maar je mag er ook best een beetje bij stil blijven staan dat ze, vooral in het begin, veel hulp gekregen hebben van Creoolse onderwijzers’.

  Henkes ,je kan een beetje minder gaan overdrijven okay!!!
  Zoveel rotzooi heb ik nooit eerder hier gelezen!


  Maak melding

 95. @P

  Neen ,met je posting zet je niemand aan het denken,dat niemand of anderen niet op jou postings reageren wil gewoon zeggen dat men je vermijdt als de pest aangezien het niet de moeite waard is om op je misselijk makende geblaf te reageren!!


  Maak melding

 96. @@@@@@ ray
  als je het misselijk vindt waarom reageer je dan jij achterlijke taliban ,ik ik iemand moet niet wil beantwoorden zou ik helemaal niet lezen laatstaan reageren .je bet netzo achterlijk als jou soort genoot die taliban .


  Maak melding

 97. @@@@@ ray

  is ook zo een zuiplap als die bifa soort zoekt soort .
  hun enige hobby is die fles en die vrouwen in elkaar slaan als ze niet luisteren .ray is impotent door die alcohol .


  Maak melding

 98. @@@blijf maar onder de vloermat vegen ray het is sommigen van jou soort een kwal om dingen te verbergen die het zonlicht niet kan verdragen .je mag alles over mij weten wat negatief is ray .wij hebben geen familie eer te redden wij nemen het zoals het is .ikl heb ook familie die hebben gestolen ray daty wil je toch horen van die kafri neger …alles wat negatief van die creool is wil je horen jij niet alleen hoor heel veel hindostanen maar het mag .bij jullie is het eer is geschonden en daarom die zelfmoorden en vermoorden die vrouwen en raken aan de drank en drugs en danpas komt die trauma naar buiten .de vrouw moet dan vrezen voor haar leven en de familie .joe dong koerie .
  die familie van mij die aan het stelen was is nu een heel lieve warkzame jongen die zijn opleiding heeft afgemaakt .lekker bij de spoorwegen werkt hij nu .


  Maak melding

 99. wat een racistisch denkbeeld hier .de creool en de hindoestaan vechten het uit op het internet .
  schane zeg .wij komen uit suriname en gaan het in nederland uitvechten .


  Maak melding

 100. @@@@ taliban negerzoen

  je bent los gebroken uit die kooi jij bos aap hanoeman
  het zijn jou soort genoten die je moet dienen anders heb je geen geld ,zie ze hebben gladhaar en de zelfde gezichten van jullie .het enige verschil tussen jullie en die apen is dat die apen toch vatsoenlijk zijn ,ze zuipen niet en vermoorden elkaar niet of slachten hun vrouwen af .maar dat doen jullie wel negerzoen taliban
  behoed sche toetia bosriballa .tjode ma tjodo .
  zuiplappen


  Maak melding

 101. @tjokrodikoko,

  wat schandalig is is dat je niet eens een beter nickname kan verzinnen. Zoiets als cockroacho. What de hell is Tjokro di Koko? Lijdt jij aan een minderwaardigheidscomplex en wil je graag voor een blanke Italiaan doorgaan?


  Maak melding

 102. @p,

  ik vermoed sterk dat je een halfbloed hindoestaanse bent. Jouw vader is waarschijnlijk een creool/marron en jouw moeder een door haar ex-man mishandelde hindoestaanse.

  Of misschien ben je zelf een mishandelde hindoestaanse die haast vermoord was door haar ex-man. Ik raad je aan bij een praatgroep te gaan en je frustraties af te praten. Misschien kun je bij Medusa en Who care langs gaan. Die lijden ook aan mishandeling.


  Maak melding

 103. Negerzoen is racistisch in uitlatingen (is strafbaar volgens wetboek) en hoop dat hij/zij een ban krijgt van WKN en een bezoek van hermandad.


  Maak melding

 104. @@@ negerzoen alias de taliban .
  die vrouw van deze taliban is met een kafri vandoor gegaan en daarom is negerzoen taliban kwaad .die houwe katlies heeft hij al geslepen om die vrouw of die kafrie af te slachten …ondertussen weet hij niet dat die vrouw zwanger is .


  Maak melding

 105. @Judge,

  Doe niet zo kinderachtig. We stammen toch allemaal af van de apen? Ok, jij van een chimpansee en ik van een gorilla. Dus zijn we van 2 verschillende apenrassen. Biologen zullen je vertellen dat racisme het gevolg is van jagersinstincten, uit een ver verleden, toen onze voorouders om een paar mieren elkaars hersenpan insloegen.


  Maak melding

 106. Ik betwijfel of je zwaarder/langer dan me bent. Niet dat het belangrijk is. Anyway apen konden elkaar de hersens niet inslaan omdat ze geen menselijke werktuigen konden gebruiken. Was dit wel het geval had de evolutie ons een veel dikkere pantserhuid gegeven. Moord was toen niet mogelijk en als ze uit de boom vielen was een duizeling het maximale gevolg volgens biologen.


  Maak melding

 107. Onze voorouders (de Neanderthlers etc), slimme aap, niet onze oer-voorouders, de apen.
  Hoezo apen konden geen werktuigen gebruiken? Ik heb zelf apen uit een struik een stokje zien plukken, het zien schoonmaken en vervolgens het in een mierenhoop zien steken, de mieren ervan zien aflikken. Maar dat komt misschien omdat ik een gorilla ben en jij een chimpansee.
  En die blanken maar beweren dat ze van Aliens afstammen. Valt het je niet op dat blanken de aap-theorie verwijzen en nu over gaan naar de Alien-theorie. Zogenaamd zijn ze superieur, want hun moeders waren bevrucht door Aliens, die in de bijbel reuzen worden genoemd. En die reuzen namen de afstammmelingen van hun zaad, hun dochters, tot hun vrouw. Ja, het is best wel incestieus allemaal, al die broodje aap verhalen uit de bijbel.


  Maak melding

 108. P, Jesse, Judge, zoals jullie tegen elkaar tekeer gaan zielig gewoon, mensen zouden van apen afstammen? nou de meeste apen vertonen intelligenter gedrag dan jullie hier te toon spreiden, hoezoo , “wan pipel”


  Maak melding

 109. Als er ooit iets etnies geschreven wordt op deze site wordt het altijd binnen de kortste tijd een massale scheldpartij. Zo kan je zien hoe semi alfabeten de analfabeten voor hoen doelen gebruiken. De caravan is voorbij en de honden blijven blaffen.


  Maak melding

 110. @@@@@@@ negerzoen ray ,bifa ,taliban zegt

  nergers zijn negens welkom .
  wel wel deze koelie weet niet dat iedere vliegtuig die ze instappen ,mensen argwaan krijgen dat ze een bom onder hun ballen hebben om onschuldigen op te blazen .
  deze koelies zijn jaloers op de creolen .

  jullie praten negatief over de marokanen en creolen ,maar een verstandig mens ziet duidelijk dat jullie heel veel tekort komen ,de vrouwen krijgen geen liefde.
  ik heb deze donkere hundustanen als ray en bifa nooit gezien maar weet wel zeker dat het van die zwarte hindustanen zijn die zeggen dat de creool nergens welkom zijn .dit soort zwarte hindostanen hebben een minderwaardigheid complex .en dat brengt jaloezie met zich mee .ze kunnen zich niet aanpassen door dat hokjes denkende mentaliteit ze weten niet beter .en dit soort zwarte hindostanen ….doordat jullie zeggen dat de creolen nergens gezien zijn bewijst dat deze mensen heel veel tekort en jaloers zijn op de creolen en daarom lopen ze de creolen in een kwaad daglicht te zetten en dat doen ze ook met die marokanen zie in denhaag .de hindostaan komt veel heel veel tekort ze hebben aanpassing problemen .de creool past zich makkelijk aan , ik heb al aangegeven bij jullie wringt de schoen omdat de creool overal te vinden is in zowel positief als negatief en dat is bij elke ras .

  een mooi voorbeeld ga ik deze zwarte hindustaan geven …de zwarte amerikanen leven meer dan 300 jaar in amerika hebben keihard voor hun nieuwe land amerika gewerkt en werden onderdrukt tot ver in de jaren 60
  zij hebben hun bijdrage geleverd om amerika op te bouwen ,hebben gevochten in de amerikaanse burger oorlog ,ondanks de vernederingen ,werden achter gehouden in zowel werk als onderwijs en werden om hun huids kleur vernedert vrouwen verkracht .met velen is het slecht vergaan en velen hebben gezorgd voor goed onderwijs en hebben bereikt wat ze willen in de maatschappij heden ten dage .ze hebben gevochten voor hun vrijheid en martin luther king was er een van .
  je hebt nu zwarten in amerika ,mensen als condaleeze rice ,collin powell,minister van justie eric holder de zwarte president van de machtigste land op aarde obama het zijn namen waar de zwarten trots op mogen zijn en wij zijn ook trots ,zwarte burgemeesters genoeg in amerika zwarte parlementsleden onder zowel zwarte mannen als vrouwen ,ja ik bentrots op ze omdat het zelf verworven heden zijn zonder andere rassen te slijmen zoals de hindostaan slijmt om hoger op te komen en anderen probeert neer te halen .de hindostanen die dankzij de negers nu in amerika mogen komen mogen blij zijn ,door de negers die voor vrijheid gevochten hebben mogen nu anders gekleurden amerika binnen komen .ray,bifa negerzoen , wij slijmen niet wij waren oprecht bezig in zowel amerika als suriname toen wij voor vrijheid vochten .
  jullie slijmen om in een goed blaadje te komen de creool gaat echt niet slijmen en huigelen bij die witte man .oprecht zijn en strijden voor je vrijheid zoals mahatma gandhi ,matin tuther king mandela en che guevara voor vrijheid vochten .zoals de goeie hindostanen lijden onder de slechte hindostanen zo lijden de goeie creolen onder de slechte creolen,maar dat zit onder elke ras maar bij jullie misgunnen vele hindustanen de creolen .het enige wat jullie graag willen zien is negatief op de t.v over de creool .als het goed nieuws is over de creool worden jullie jaloers.de creolen hebben de weg voor ray bifa geopend om vrij amerika in te komen alleen gaan ze jullie exrta controleren om te zien als jullie met bommen onder je ballen dat land in komen ,het zijn jou soort genoten die mensen opblazen met bommen zie 11 september en de bomaanslagen in kashmir elke dag en de treinen in europa .je kan wel zeggen je bent hindoe maar die arabier ,moslim hebben de zelfde uiterlijk dus allemaal een pot nat .ik vindt het niet erg dat ze overal in de wereld de mensen extra controleren op bommen om het geloof mensen willen opblazen .


  Maak melding

 111. schande schande en nog eens schande allemaal .ik troost mij dat het bij woorden blijft .volgens mij hebben de hindostanen en de creolen een haat liefdes verhouding zoals nederland en suriname een haat liefdes verhouding hebben .schreeuwen jullie het uit zolang het bij woorden blijven zoals altijd .hopelijk krijgen wij geen nguyanese marokaanse en molukse toestanden .het gaat al decenia zo in suriname dat bekvechten .wie weet brent dat de liefde dicht bij elkaar hopelijk wel .


  Maak melding

 112. @tjokrodikoko: schande schande en nog eens schande allemaal

  Ja ik vind het een schande dat je jezelf koko (een naakte poedel) durft te noemen. Heb je iets meer met honden?


  Maak melding

 113. Surinam zal toch terug moeten keren naar basis waarden en normen. Ongeacht ras, geloof, kleur, sexe, sexuele voorkeur, afkomst, om de samenleving weer leefbaar te maken.

  Een ministerie is geen eigendom van een politieke partij
  Een president hoort de ministeries niet uit te hollen, hij verzwakt hen op langere termijn
  Breng de rechtsstaat terug, NIEMAND staat boven de wet, ook de President niet
  Vervolg alle strafbare feiten, ook corruptie (met een nieuwe strenge anti-corruptie wet en een ONAFHANKELIJK OM
  Maak schending van de Grondwet strafbaar via strenge wetgeving, met hoge straffen
  Het land Surinam moet individuele burgers rijkdommen, concessies en gronden afnemen die toebehoren aan de BEVOLKING van Suriname en onterecht bij die burgers terecht zijn gekomen (zoals de voormalige houtconcessie van Bruynzeel)

  De DNA zelf heeft niet begrepen dat zij verre moet blijven van welke rechtszaak dan ook.

  Begin dus met wettelijke en andere regels van de staat te verbeteren en aan te scherpen. Tegelijkertijd waarden en normen bij de bevolking versterken en opvijzelen.

  Dan kan het iets beter gaan met de mensenrechten en de soc-econ situatie van Surinam !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.