Debat over dekolonisatie van Suriname

25

De Vereniging Ons Suriname organiseert op zondag 2 juni van 15.00u tot 17.30u een debat over de afscheid van de koloniën. Waarom moest Indonesië geleidelijk en Suriname halsoverkop onafhankelijk worden? Waarom waagde Nederland zich op de rand van een oorlog voor het zelfbeschikkingsrecht van de Papoea’s, dat het niet gunde aan Aruba? Waarom eiste Den Haag een volksstemming over de staatkundige toekomst van Nieuw-Guinea en weigerde het die aan Suriname?

Zestig jaar al neemt Nederland afscheid van zijn koloniën. Met de opheffing van de Nederlandse Antillen op 10-10-2010 kwam er nog geen eind aan. John Jansen van Galen beschreef de dekolonisaties in de Oost en de West met al hun tegenstrijdigheden, goede voornemens en faliekante gevolgen in Afscheid van de Koloniën.

John Jansen van Galen schreef eerder Kapotte plantage. Een Hollander in Suriname (1995) en Hetenachtsdroom (2000), over het Surinaamse nationalisme. Dr. Guno Jones, senior onderzoeker verbonden aan het Migration and Diversity Centre (Vrije Universiteit Amsterdam) gaat met hem in debat.

Gebouw Vereniging Ons Suriname
Zeeburgerdijk 19-a
Amsterdam

25 REACTIES

 1. Waarom dit, waarom dat,waarom zus,waarom zo ???? Gewoon omdat het K*t land en ” SCHANDVLEK ” daar in het noorden,bijgenaamd ” SODOM”, een VUILE VERGAARBAK is van HOLLANDSE SCHIJNHEILIGHEID, die berust op GROVE ARROGANTIE en vooral EIGEN GEWIN. Niks anders !!!!!!

  Gaan de zaken niet naar wens dan volgt gauw het IRRITANTE ” VINGERTJE “. Maar wanneer zij een scheve schaats gereden hebben….hó maar ! ALLES wordt dan uit de kast gehaald om het GOED TE PRATEN. … EEN LAND OM SIMPELWEG VAN TE WALGEN !!!!!

  Maar ja, VEEL van mijn LANDGENOTEN gaan voor dit stukje GEKUNSTELDE AARDOPPERVLAK KRANIG DOOR HET VUUR i.t.t. hun EIGEN LAND !!!!!

  CHAVÉZ, önskar dig en trevlig helg !


  Maak melding

 2. Waarom zulk een debat, slaat nergens op er gaat worden gepraat een flinke discussie, je schiet er geen flikker mee op alles zal zo blijven, dan had die sukkel van een Arron toen niet zo dom moeten zijn, en Sur zo snel mogelijk los te koppelen van Ned, Ned was blij, zeker, en dacht wegwezen en zoek het maar uit, en zie daar 2013, een grote zooi,en en het komt nooit meer terug wat het was.


  Maak melding

 3. Onder druk van de VS werd Indonesië onafhankelijk waarna het vermoorden van de honderduizenden kon beginnen.
  Veel volken van Indonesië wilden helemaal niet onder het juk van de Javanen komen.
  Sumatra en Borneo hadden en hebben een hardgrondige hekel aan de javaanse mentaliteit.
  Zo ook de Molukken.

  De Papoea,s is nog erger. Velen zijn vermoord. Hun land leeg geroofd.
  Aruba zelfstandig? Tjonge met een eigen leger en over de hele wereld ambassades?
  Ze zullen wel gek zijn. Ze worden direct geannexeerd door de Mafia.

  Suriname was altijd al een drame en dus wilde Nederland maar al te graag van Suriname af.
  Stel je voor dat Suriname nog bij Nederland had gehoord.
  Hadden we dijken en wegen moeten aanleggen.
  De gezondheidszorg op de been moeten houden.
  De ouderen aow moete geven.

  En zodra je het over werken hebt duiken ze in de hangmat.
  30 vrijedagen per jaar.
  Een te lang weekend.
  Voor hun 60e al met pensioen.

  Nee de club is onbetaalbaar.
  Nu slopen ze het toerisme ook nog en is alle over en uit.


  Maak melding

 4. =Waarom moet men nu weer gaan discuseieren hierover?
  -Het staat allemaal al in de geschiedenisboeken en nu weer een debat.

  =Is het niet verstandig dat men gaat kijken wat er in Suriname gebeurd onder deze regering?

  =Is het niet verstandig dat men de geschiedenisboeken op de scholen in Suriname gaat onderzoeken????
  NIETS NEGATIEF VAN BOUTERSE MAG VERTELT EN GESCHREVEN WORDEN OP DIE SCHOLEN.

  =”Sommige” Surinamers hebben echt niets te doen.


  Maak melding

 5. Henk Molenaar: Hugo loco Chavez is een gefrustreerde nazaat van plantageslaven,die nog iets koloniaals denkt recht te kunnen zetten met de voormalige meesters, maar bivakkeert al sinds mensenheugenis in Europa, met name Belgie, een van de grootste en racistische ex kolonisatoren.

  Hoe hypocriet kan je zijn….

  Emancipate yourself from mental slavery non but ourself can free our minds…….


  Maak melding

 6. En ik eis met klem dat ons Caribisch Nederland buiten deze discussie gehouden word, want tot tweemaal is bij referendum gekozen voor het Koninkrijk der Nederlanden.

  En ons One Happy Island Aruba heeft niets hiermee te maken.!!

  Have a nice day…


  Maak melding

 7. @Who cares
  (alias Wc,racist en vluchteling uit het APARTHEIDSREGIEM Rhodesisch/Zimbabwe die meent 5 talen in WOORD en GESCHRIFT te beheersen)

  Tot asielzoekers omgedoopte vluchtelingen uit racistische regiems kunnen geen eilanden claimen.
  Ze mogen hoogstens van tijd tot tijd hun soortgenoten op de Bonairiaans zoutvlakten bezoeken en mee balken.
  VERDER NIETS 😆 😆 😆 😆


  Maak melding

 8. En het houdt ze (nederland)nog steeds bezig.
  Het ziet ernaar uit dat de drama waar ze op hoopten, welke moest leiden tot een gerechtvaardigde koloniale aanwezigheid in dit land, toch geen werkelijkheid zal worden.Ondanks alle pogingen (met NPS/VHP’ers en andere landverraders) achter de schermen.De aversie wordt alleen maar erger want nu wordt zelfs een ambassadeur geweigerd.


  Maak melding

 9. Indien de Saramacca-stam soevereiniteit krijgt, dan gaat de deelstatenplan in Suriname ook in werking treden. Harivart voor allen die er nu wonen en de rest voor de rest. In feite is Suriname al opgedeeld, zegt Wijdenbosch zelf.


  Maak melding

 10. @De Vereiniging van ons Suriname

  DE ONAFHANKELIJKHEID VAN SURINAME IS EEN FEIT SINDS 1975!!!
  Ga jullie debatten houden over vragen als deze:
  Waarom coup 1980 in Suriname?
  De souvereiniteit van Suriname was niet in gevaar !!!
  Nederland heeft niks te maken met deze coup want op 25 feb hoor je je baasje nooit zeggen’DANK JE WEL NEDERLAND VOOR HET HELPEN MET HET COUPPLEGEN’ integendeel je baasje haat Nederland omdat ze hem niet mee hadden geholpen als land in zijn geheel maar slecht 1 Hollander die maatjes was met bouta.
  Waarom 8 dec 1982?
  Gewoon zomaar ,de slachtoffers waren gesleurd uit hun bed en naar fort zeelandia gebracht en toen afgemaakt!!!
  MOIWANA slachtingen-
  Twee rebellen bouta en brunsie,die mekaasr bestreden en burgers moesten het bekopen ,militairen vochten niet met vreemden maar met hun Eigen broeders ,vraag ze en heden zullen ze het nog steeds niet weten waarom ze in oorlog waren met elkaar!!!
  Bouta amnestie
  Waarom moet de HOOFDDADER de veroorzaker en ontwrichter van Suriname Vrij gaan??!!
  Hebben jullie antwoordt op deze vragen?!!
  Bovendien heeft Nederland nog geprobeerd om de onafhankelijkheids voorstel van Suriname uit te stellen maar Aaron zei nee onafhankelijkheid nu!!
  Met de ontwikkelingsgelden die toen geschonken was aan Suriname zouden wij een genoegelijke leven leiden maar toen zag Bouta al het geld en moest hij het hebben. Geen enkel land gaat geld geven aan een dictator want dat het volk niet ten goede zal komen weten ze wel. Heden in ‘democratisch’ Suriname is alles alleen van de dictators [de overgebleven] uit 1980!!
  Vrienden ,families ,buitenvrouwen genieten en de rest kijkt toe en zegt ‘wij krijgen niks maar alles is goed’.

  Een advies aan jullie Vereiniging van blah …blah..
  HOUDEN JULLIE JE BEZIG MET VRAGEN DIE SURINAME HEDEN BEZIG HOUDEN !!

  EN 1 crimineel die centraal staat bij al deze vragen is bouta!!!!


  Maak melding

 11. Yatha Raja, Tatha Praja: zoals de koning/regeerder is [corrupt], zo ook is het volk).
  Indien de Surinaamse stemmers een goed ontwikkeld verstand en geweten hadden gehad, zouden ze niet op ‘besmette’ personen hebben gestemd. Maar ze deden dat omdat ze verwachtten dat deze lieden hen alles gratis zouden toekennen. En dat doen deze lui ook, alleen voor een bepaalde sectie van de samenleving en ten koste van de andere secties.
  Het is wonderlijk te zien hoe een volk op spiritueel onderontwikkelde mensen stemt. En dat gebeurt wereldwijd!! De mentaliteit die de koning (rover) heeft, heeft ook het volk. Elke sectie van de bevolking wil vooral zelf rijk zijn en het goed hebben, vaak ten koste van de andere secties. Gebrek aan spiritualiteit dus, zowel bij de regeerders. als ook bij het volk.


  Maak melding

 12. As much as I despise Bouterse, some people really, really need to get over their obsession with him (Ira & Ray)

  Wat een interessant debat. Aangezien de meeste Surinamers geen hol van hun eigen geschiedenis afweten en alleen maar groen of paars kunnen roepen vraag ik me af wie er zal gaan.


  Maak melding

 13. @Jenke

  WAT GA JE AAN DE GESCHIEDENIS VAN EERDER KUNNEN VERANDEREN??!!!
  Het zitten jammeren en huilen gaat je echt niks opleveren!!!
  BEgin jij alvast de geschiedenis die geschreven werd door je baasje en dat begonnen is ermee op 25 feb 1980 tot heden, te gaan bestuderen!!!
  En alle paarse paupers schrijven hetzelfde…Ik ben geen fan van bouta of ik hou niet van hem..of ik mag hem niet..MAAR ALLES IS GOED WAT HIJ DOET!!
  Geef me een brik hoor paarse Jenke!!
  Naast 1975 is er nog een geschiedenis eentje die je meemaakt heden en je denkt dat anderen gaan zwijgen ,anderen zoals ik, Ray??!!!
  Ben je belazerd!!??
  Ik praat,ik geef mijjn mening,1975 is een HISTORISCHE feit,Srefidensie wordt gevierd en iedereen is blij,blij op deze dag….want het betekent 1 dag vrij en feesten!!
  Meiske,ga de geschiedenis van Suriname leren kennen okay,de ene die begonnen is op 25 feb 1980!!!
  En als je geen ‘fan’ bent van bouta dan moet je je mond dichthouden en anderen zoals mij, hun zegje laten doen okay!Dan moet je geen commentaar leveren als jij zelf niks toe te voegen heb!
  Wees blij dat er rechtgeaarde surinamers zoals ik,Ray ,er is want ik geef mijn mening terwijl jij zwijgt!!En je zwijgen helpt niemand!!
  PleASE,lever geen commentaar op mijn stuk hier okay,als jij gezworen hebt je snavel niet open te doen tegen het dictatorial bestuur heden in Suriname hou je koest !!!Ik heb juist gezworen om mijn mening te geven en daarom schrijf ik ook….BEGREPEN!!!??


  Maak melding

 14. @ Ray,

  Je hebt zelf niet door hoe achterlijk je eigen argumenten klinken.

  Jouw woorden

  “WAT GA JE AAN DE GESCHIEDENIS VAN EERDER KUNNEN VERANDEREN??!!!
  Het zitten jammeren en huilen gaat je echt niks opleveren!!!”

  Dus slimme kokosnoot..de jaren 80 is ook geschiedenis. Moiwana is ook geschiedenis. De verkiezing van Bouterse is ook al geschiedenis. Dus zullen we dat ook maar links laten liggen.

  De gehele Surinaamse geschiedenis is belangrijk kleine pakezel, want niets gebeurt zomaar uit het niets.

  Het is mede door uilskuikens zoals jij dat jongeren geen interesse hebben in wat er in de jaren tachtig gebeurd is. Als dat hysterisch geschreeuw, daar word je toch spontaan allergisch van. Wat dat betreft kunnen jij en de Ocer aanhang samen een feestje houden. Even achterlijk, ongeschoold, kortzichtig met grootsmonds gesmompel.

  Je bent zo psychotisch dat je niet eens doorhebt dat niet iedereen die interesse heeft in meer dan december ’82 paars is. De meeste mensen op dit Forum zien Bouterse liever gaan dan komen..maar niet iedereen gaat met hem in gedachten naar bed.Get a life man!

  Als je zo een grote bek hebt ga het dan voor het presidentieel paleis uitschreeuwen ipv elk onderwerp hier op dit forum te trollen.

  fu gado als ik 8 december slachtoffer was zou ik je komen spoken om ons niet zo belachelijk te maken.


  Maak melding

 15. Onze HOOLIGAN réétje (Ray) is een fantast van het eerste uur en een DROMER van zo heb je me niet. réétje, voor jou zijn dromen geen bedrog hè, verwijfde amokmaker.

  réétje (Ray), onze laffe bezetene, denkt dat men dagelijks op zijn onder kruiperige koloniale vlagen zit te wachten.

  Medeschepsel réétje (Ray) heeft niet eens door dat bij Bouterse nog steviger in het zadel helpt, vanwege zijn dagelijkse fantaserende verhaaltjes.

  réétje (Ray) vol verwachting klopt ons hart. We zie wederom uit naar jou acute verwardheid.

  We benne benieuwd!


  Maak melding

 16. Onze HOOLIGAN réétje (Ray) is een fantast van het eerste uur en een DROMER van zo heb je me niet. réétje, voor jou zijn dromen geen bedrog hè, verwijfde amokmaker.

  réétje (Ray), onze laffe bezetene, denkt dat men dagelijks op zijn onder kruiperige koloniale vlagen zit te wachten.

  Medeschepsel réétje (Ray) heeft niet eens door dat bij Bouterse nog steviger in het zadel helpt, vanwege zijn dagelijkse fantaserende verhaaltjes.

  réétje (Ray) vol verwachting klopt ons hart. We zien wederom uit naar jou acute verwardheid.

  We benne benieuwd!


  Maak melding

 17. Wat is de nut van zo een discussie? In 1970 was het logisch geweest, maar 38 jaar na onafhankelijkheid? Kijk vooruit naar de toekomst, discuseer over de hopeloze overheid van Suriname, het gebrek aan visie, hoe kunnen we zorgen dat er een nieuwe generatie aan de macht komt en eindelijk van deze koloniaal denkende boeven af kunnen komen?

  Dat is belangrijk, niet wat Nederland dacht na de tweede wereld oorlog… Dat is geschiedenis, lees een boek wil je dat weten.


  Maak melding

 18. Nederland heeft ontzettend veel moeite om te erkennen dat men inhumaan was. Immers de Nederlander ziet zichzelf als het toonbeeld van humaniteit, die veel ontwikkelingshulp geeft. Een beeld dat is ontstaan na de tweede wereldoorlog, toen men ineens zelf massaal hulp nodig had. Door WOII is de Nederlander haast vergeten dat hij zich eeuwenlang als de Duitser gedragen heeft. Hij kijkt niet verder terug dan 1940. Vandaar dat valse eigenbeeld dat men erg humaan en vrijgevig is. Men is wel humaan en ook wel vrijgevig (geweest), maar daar was een vernedering (door de Duitsers) voor nodig en geen nobele inborst van nature.


  Maak melding

 19. Hello bro Henkie ? Howdy & where you at ? Ik d8 dat je op dit moment in SME van de natuur aan het genieten was vrind, maar je zit volgens mij nog steeds achter jou stink PC ergens in Holland !

  Hoe zit het met je trip naar PBM die naar jou eigen zeggen op 01/06 had moeten gebeuren ? Of was dat ook weer zo’n NieuwFront bluf verhaal van; ik ga naar Suriname (onderwijl dat helemaal niet gebeurd) !

  Laat wat van horen beste Henk en wil je niet meer tegen ons liegen !


  Maak melding

 20. Beste Milton,

  IK zat al een week in Suriname en ben al aatdig weggegeregend…. Net nog voor de 20 ste sinds weekend Info Fact gekeken van brulaap Clifton Limburg over ju zo bejubelde Hanna’s Lust. Een zielig project met alleen maar kippehokken.

  Nog maar 17.500 woninge te gaan…

  laptops voor schoolkinderen
  higway naar Zanderij en Brazilie
  Diepzeehaven
  Fly overs
  Gouddeal

  pfffff

  Wat een afgang


  Maak melding

 21. Onzinnig debat!

  Ik zie het nut hiervan niet in.
  Als je iets over de geschiedenis wilt weten, duik dan ergens in een bibliotheek en leef je uit.

  Is het doel een debat op gang te brengen of een boek aan de man brengen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.