Rovende Brazilianen in zuidoosten Suriname

26

PARAMARIBO, 1 jun – Illegale goudwinning en roofovervallen door Brazilianen worden hard aangepakt. Volgens politiechef Humphrey Tjin Liep Shie gaan binnenkort politieagenten en militairen naar het zuidoosten. In het grensgebied met Frans Guyana wemelt het van gewelddadigheden en illegaliteit.

Met het illegale goud zoeken komt ook flink wat prostitutie mee. De autoriteiten zijn het zat en gaan hard optreden. “Het is iets waar we aan moeten werken om het achterland uit de hele sfeer te halen van illegaliteit”, zegt Tjin Liep Shie tegenover de Times of Suriname. Die illegaliteit lijkt zich uit te breiden als een olievlek. Het aantal berichten over roofovervallen neemt al maar toe. De politie beschikt over genoeg aanwijzingen dat Brazilianen daar verantwoordelijk voor zijn.

Volgens die aanwijzingen zouden ‘duizenden’ Brazilianen er rondzwerven en naar believen handelen. . Kennelijk wordt misbruik gemaakt van de uitgestrektheid van het gebied. Bovendien is er nauwelijks of geen sprake van wettig gezag. “Het lijkt wel het wilde westen met weinig toezicht van de overheid”, aldus Tjin Liep Shie. Onlangs nog beklaagde een Braziliaanse diplomaat zich over de bejegening van zijn landgenoten door bewoners van het binnenland.

26 REACTIES

 1. Ja nu pas, en dan hopen met grof geweld, zwaar materiaal gebruiken, opblazen die eikels zonder pardon, niemand opsluiten ter plekke desnoods opruimen
  en geen gedoe van o sorry op de vlucht, die term is al bekend.


  Maak melding

 2. Begin van eind van Suri. De Brazilianen wachten tot Suriname de fout maakt om hun burgers grof te behandelen en kunnen dan Suriname overnemen. Als de coup van 80 zo simpel was, kunnen de Brazilianen maar met 1000 man Suriname in 1 uur veroveren.


  Maak melding

 3. Alle rovers, fraudeurs, moordenaars, pedofielen, andere criminelen en mensenrechtenschenders in Suriname moeten worden opgepakt.Het maakt niet uit of het Brazilianen zijn, Surinamers of een ander volk. Ik zou beginnen met DaDa Bouta en zijn kornuiten.


  Maak melding

 4. Ferdinand Hossenbux,

  ‘Ja nu pas, en dan hopen met grof geweld, zwaar materiaal gebruiken, opblazen die eikels zonder pardon, niemand opsluiten ter plekke desnoods opruimen
  en geen gedoe van o sorry op de vlucht, die term is al bekend,’ schrijft je.

  Je hoofd werkt vandaag niet goed noh. Of werkt hij nooit goed?


  Maak melding

 5. 01 juni 2013

  Het lijkt dat Tjin Liep Shie een roepende in de woestijn is.

  ” ‘Duizenden’ Brazilianen vertoeven dus illegaal in het binnenland van Suriname en het wettige gezag ontbreekt’, aldus deze politie commandant.

  Is de overheid in Suriname in dat deel van Suriname daadwerkelijk haar gezag kwijt, of geldt hier het adagium ‘in troebelwater is het goed vissen vangen’?
  Wie heeft hier een verborgen agenda?

  Tjin Liep Shie praat van ‘duizenden’ Brazilianen in het binnenland. Zal een politie- en militairenmacht deze onverzettelijke Brazilianen aankunnen?

  Maar duizenden Brazilianen hebben eerste levensbehoeften nodig. Ook hebben zij voor hun machines brandstof en onderdelen nodig. Wie verzorgd dan de logistiek?

  De Fransen hanteren een superhard beleid tegen deze Brazilianen. Frans-Guyana komen zij niet in! Dus moeten de belangrijkste toeleveringslijnen zelf in Suriname gezocht worden.

  Tjin Liep Shie moet toch als politieman weten hoe de organisatie/logistiek naar deze duizenden Brazilianen verzorgd wordt. Begin daar in te grijpen!!!

  En hoe geloofwaardig is nu, met de harde uitspraken van Tjin Liep Shie, de Commissie Ordening Goudsector?

  Srika denk hier dan terug aan de wijze woorden van oma moko-moko srika: No kwiki sneki fu trong aboma, bika aboma aw friktie en swari yu!!
  Srika


  Maak melding

 6. wij gaan niet generaliseren maar er zijn heel wat criminele brazilianen in dit land .tijd voor maatregelen die front niet kon nemen .die santhoki had een grote smoel maar nergens zag je dat deze taliban maatregelen had durven nemen tegen deze indringers .met die crimineel segebai deden tanthoki en zijn vrouw wel zaken .tjin liep chie wij het surinaamse volk waarderen uw inzet te samen met belfort om deze criminelen het land uit te zetten .


  Maak melding

 7. Voor de goede orde, onder Keizer Bokassa II (regering ndp) waren er reeds Brazilianen aan het roven!
  Weet u nog pero? De Brazilianen moeten USD 500 p.p.
  storten op een rekening van die andere rover, keizer bokassa II (Wijlenbosch).

  Het is maar dat de overige lezers er notie van nemen.
  Anders lezen ze allen maar ndp leugens!!!


  Maak melding

 8. Erratum

  De Brazilianen moeten USD 500 p.p.
  storten op een rekening van die andere rover, keizer bokassa II (Wijlenbosch).

  Lees

  De Brazilianen moesten USD 500 p.p.
  storten op een rekening van die andere rover, keizer bokassa II (Wijlenbosch).


  Maak melding

 9. @WWhome…voor de goede volgorde:
  Heb toch respect voor de Keizers in Suriname. De aanspreektitel is zijne weledelgeboren hoogheid w.Bokassa 1 die is opgevolgd door zijne weledelgeboren hoogheid DDB.Keizer Bokassa 11


  Maak melding

 10. @perro(DE ONBETROUWBARE WAARDELOZE MISLUKTE SCHAAMTELOZE CASSAVEPLANTER)
  Ben je nou gestopt met generaliseren?
  Ding PLIJER nanga ding BLAUWKOP …. ie sabie toch!!!
  Donder op man,mislukkeling!


  Maak melding

 11. Denken jullie nou echt dat hieraan wat te doen is. Deze brazilianen zijn bevriend met onze baas bouta. En hij moet dutven om ze maar een vinger te wijzen. Dan zit su helemaal in ds shit.


  Maak melding

 12. Reactie op mij ergens hierboven, ok, laat ze hun gang gaan alles leegroven,of pak ze op, goed opletten anders schieten ze diegene die ze oppakken dood, dus wat je wil, succes, nee suczeven, alles je niet grof optreed gaat dit gewoon door, of heb je een ander idee, gooi hem eruit, of doe zelf wat.


  Maak melding

 13. Zaterdag 1 juni 2013 om 23:52 uur, door @kolibri; repliek

  De Braziliaanse Boontjes die als Flitzkrieg soldaten zijn ingezet tijdens de binnenlandse oorlog te Moiwana, zijn die zelfde Brazo’s die achterbleven op de goudvelden om hun loontje bij elkaar te sprokkelen. Niemand had een vermoeden, waar deze langharigen mercosurs met donker vale kleur vandaan kwamen, maar achter de Tourtonnelaan hebben ze zich verschanst in een Eigen ingerichte Rio stad annex Blauwgrond!


  Maak melding

 14. Zo is het. tjauwe.
  Niemand doet er wat aan omdat ze voor de huidige regering het vuile werk in de jungle doen.

  Het leger kan al helemaal niks in de jungle.
  Die zijn bang.


  Maak melding

 15. deze site moet geblokeerd worden met al zijn negatiefelingen ,
  deze site is van de verliezers van het nieuw front .
  dus blokeren maar die teringsooi .


  Maak melding

 16. @SANG SENG gelukkig voor de democratie en jammer voor jou, maar over het blokkeren, daar ga jij dus niet over.

  Have a nice day….


  Maak melding

 17. Niemand of geen land kan suriname overnemen, hoe corrupt suriname zelf is. Suriname is een land, hoe graag brazilie dat zou willen. Wildwest is voorbij, leegplunderen via legale weg gebeurt alleen omdat suriname dat zelf wilt en burgers kunnen daar niets tegen doen, het enige wat je kunt doen is zelf een staatsgreep in suriname plegen als je denkt dat je sterk genoeg bent en de juiste wapens hebt!!!! Wie durft, kom op, laat je stem horen.!!!


  Maak melding

 18. En onze legertje van kabouters en gewapende padvinders stonden erbij en keken ernaar. Die scheinheilige consul van brazilie moet zijn mensen maar terug halen.
  Wanneer gaat Suriname het leren van de Fransen hoe ze illegale goudwinning door brazilianen gaan aanpakken?


  Maak melding

 19. Hoe dan ook werken die mensen zonder te klagen keihard voor hun geld. Dat kun je van een heleboel Surinamers die hier wonen niet zeggen. Veel Surinamers genieten liever hier van een paar uitkeringen dan daarginder het goud op te graven. Dat is ook diefstal waar veel mensen hier last en nadeel van ondervinden. Dus waar hebben we het over. De pot verwijt de ketel. Als ik het hier voor het zeggen had zou ik het wel weten. Ik zou al die beroepsprofiteurs meteen ons land uitzetten richting Fort Zeelandia en de rest aan de heer Bouterse over te laten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.