Herhaling serie ‘De Slavernij’ vanaf 31 mei op Nederland 2

8

Op 1 juli 2013 is het precies 150 jaar geleden dat Nederland als laatste land ter wereld de slavernij afschafte. Vanaf 31 mei herhaalt de NTR daarom de veelbesproken geschiedenisserie De Slavernij uit 2011.

De serie gaat uitvoerig in op het meest verzwegen en omstreden onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis: het Nederlandse aandeel in de internationale slavernij. De Slavernij is een vijfdelige serie, gepresenteerd door Daphne Bunskoek en stand-up comedian Roué Verveer.

Daphne Bunskoek gaat op zoek naar historische feiten en het grote verhaal van de miljoenen mensen die in de loop der tijd werden gekocht en verhandeld. Ze spreekt nazaten en deskundigen en bezoekt plekken waar de sporen van ons Nederlandse slavernijverleden nog volop te vinden zijn: van Middelburg tot Amsterdam, van Curaçao en Suriname tot Brazilië en de slavenkust van Afrika.

De rol van Verveer is een persoonlijke. In zijn moederland Suriname zoekt hij naar sporen van zijn familieverleden. Via archieven, vergeelde documenten, oude koffie- en suikerplantages, en zelfs DNA-onderzoek komt hij uiteindelijk oog in oog te staan met verre verwanten, diep in Afrika.

Uitzending: van 31 mei t/m 28 juni, elke vrijdag om 20.25 uur op Nederland 2

8 REACTIES

 1. Behalve slaven hadden de schepen ook klein vee en kippen ingeslagen in Afrika.De slaven waren het handels waar en dat moest met zo min mogelijk verlies vervoerd worden.Dus werden de slaven ook regelmatig aan dek gebracht om te luchten en voor wat bewegingen.Om te voorkomen dat ze van boord sprongen,werden er kippen of ander vee aan touwen in het water gehangen.En de haaien kwamen erop af en namen hun hap uit.Dat zagen de slaven en dachten er een tweede keer na voor ze over boord wilden springen.


  Maak melding

 2. Opstandelingen en andere ‘brutale’ slaven werden altijd zwaar gestraft, doodgeschoten, doodgeslagen of gewoon overboord gegooid. Om opstanden te voorkomen werden de slaven meestal in het ruim met voetboeien vastgeklonken.

  Kippen werden opgegeten en niet aan de haaien gevoerd.
  Wanneer beginnen ze nu eens met geschiedenisles in Suriname.


  Maak melding

 3. Een uitkomst! wordt weer duidelijk gemaakt hoe barbaars beestachtig de imperialist te werk ging.

  Zie het als een moment van memoriam voor hen die leden in katibo!

  Tide tamara w’e stre go moro fara!


  Maak melding

 4. Net zoals de Nederlanders de Duitsegeschiedenis niet gauw willen vergeten, moeten Surinamers houden aan dit hoofdstuk. Respect voor onze voorouders moet ten alle tijde worden herdacht.

  Vervelend genoeg is dat de president zelf geschiedenis vervalst,.. dus hoe kan je nou echt geschiedenis voor onze jeugd vastleggen als jezelf geen goed voorbeeld geeft?


  Maak melding

 5. Kippen die aan de haaien gevoerd werden? Soms vraag je je echt af of God mensen met het allerlaagste IQ opzettelijk in Suriname geboren laat worden


  Maak melding

 6. Veel Nederlanders weten bijvoorbeeld niet dat niet Europeanen de slavernij hebben uitgevonden, maar dat die eer toekomt aan Afrikanen en Arabieren. Nog meer mensen hebben geen enkele weet van het feit dat niet alleen zwarten slaaf waren, maar dat er ook veel blanke slaven zijn geweest.

  Schouten spreekt in Jamestown op bedeesde toon een Afro-Amerikaan aan en zegt dat Schoutens voorouders vermoedelijk verantwoordelijk zijn geweest voor het slaventransport van Afrika naar Amerika. Daarop zegt de Afro-Amerikaan tegen Schouten, die op het punt staat om door het stof te gaan (ik breng het even in mijn eigen woorden): wat vreselijk aardig van uw voorouders! Anders had ik nog in Afrika gezeten en nu ben ik in de Hof van Eden, in Amerika.

  http://www.elsevier.nl/Algemeen/blogs/2011/10/Slavernij-wie-moet-wie-vergoeding-betalen-ELSEVIER319909W/


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.