zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidCuba stopt medische studiebeurzen voor Suriname

Cuba stopt medische studiebeurzen voor Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 29 mei – Cuba biedt dit jaar geen gratis medisch onderwijs voor Surinamers aan. Dit meldt de Ware Tijd. Volgens het Bureau Onderwijsinformatie & Studiefaciliteiten van het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling is er geen reden opgegeven. Toch is de verwachting dat zich weer een groot aantal studenten aanmeldt.

Dat si elk jaar zo sinds Cuba studiebeurzen aanbiedt. “De belangstelling voor de medische studie is altijd groot geweest”, zegt Jan Moredjo, hoofd Onderwijsinformatie & Studiefaciliteiten. De Cubanen bieden elk jaar ongeveer tien beurzen voor de medische studie aan. Door de jaren heen zijn tientallen Surinamers opgeleid tot arts. Waar het dit jaar naar toe moet, is nog niet duidelijk. Bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname is het aantal studieplaatsen beperkt.

Per jaar worden slechts veertig studenten toegelaten tot de artsenopleiding en daar wordt ook nog om geloot. Tot voor kort was het aantal slechts dertig. Onder druk van de politiek en de sociale kritiek is er verruimd. Op de de medische faculteit wordt niet echt gewacht op nog meer studenten. “Als je meer studenten wil accommoderen, moet er ook de faciliteiten voor hebben”, zegt decaan Paul Brandon. Nu al is het krap zitten op Suriname’s enige medisch college.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

22 REACTIES
 1. Que terrible!!!!!

  Nog meer slachtoffers van deze Regering.
  Het aantal slachtoffers groeit dagelijks!

  Weer stemverlies voor de ndp………

  Tsja,


  Maak melding
 2. Esmerald

  Que terrible!!!!!

  Nog meer slachtoffers van deze Regering.
  Het aantal slachtoffers groeit dagelijks!

  Weer stemverlies voor de ndp………

  Tsja,
  hb j ghoord van het MWI, huvl doktoren komen niet van dit instituut. het is het aantal dat toegelaten wordt heeft gemaakt dat mensen hun heil zijn gaan zoeken in cuba maar niet om het nivo ja. lever opbouwend kritiek, maar lever geen kritiek omdat er kritiek geleverd mut worden, om je vrienden een gusnt te bewijzen. je kunt zien dat je van geen kaas hebt gegeten van niets. leeft maar van je uitkering. wees op je hoede want als de witte man er achter komt hoeveel huizen je op je naam hebt is het gdaan met je. u zult alles terug muten betalen.


  Maak melding
 3. @alleen en de rest van de paarsen.

  Vanaf vandaag, krijgen jullie van mij geen reply.
  Ik raad mijn mede-criticasters aan dit ook te doen.

  Het heeft geen zin om continu in conclaaf te gaan met deze gasten.

  @alleen, richt je maar tot je paars clubbie, ik heb het helemaal gehad met jullie.

  Ik ben er klaar mee.
  Talk to the hand bro………..


  Maak melding
 4. Een arts opleiden kost ook tienduizenden dollars per jaar. Cuba stelt ook haar eigen prioriteiten.Misschien moet Suriname een nieuw contract met Cuba ondertekenen. Cuba gaat niet zomaar stoppen met de hulp.Het land heeft bijvoorbeeld medische faculteiten opgezet in Ethiopie en een aantal andere Afrikaanse landen. Het kan ook zijn dat Suriname economisch welvarend genoeg is en daardoor zelf in staat wordt geacht om de studiekosten te betalen.

  Maar er zijn helemaal geen beren op de weg van Suriname om artsen in het buitenland op te leiden.Het land moet contacten gaan leggen met bevriende naties die graag onze studenten een medischebeurs aanbieden.


  Maak melding
 5. Tot voor kort was het aantal slechts dertig. Onder druk van de politiek en de sociale kritiek is er verruimd.
  ndp moet weer de slechte naam krijgen.
  wakker worden”het gaat over medische personeel en niet over bouterse en regering.
  de fronters en redumusus weten niet wat zij moeten zeggen en hebben geen enkele opbouwende mening dan alleen maar suriname afkraken”jullie zijn allemaal logo logo’s.


  Maak melding
 6. Cuba heeft het geld zelf ook hard nodig. Na de val van de Berlijnse muur, hebben deze oude Sovjet satellieten hun eigen broek moeten ophouden. Cuba zal niet tot in lengte van dagen studenten van Su tot artsen opleiden. Suriname MOET er ook wat voor doen. Als Nederland een dergelijk besluit had genomen, zouden de idiote nationalisten moord en brand schreeuwen over kolonialisme!!!


  Maak melding
 7. NIKS GEBEURD GRATIS MEER EN DAT HEEFT DE ‘GROTE’ BROER VAN BOUTA ,DE REDDER VAN DE NDP ,CUBA,IN DUIDELIJKE TAAL GEZEGD!!!
  Meneer GRATIS van Cuba is dood,is ons meedegedeeld!!!


  Maak melding
 8. Even heel iets anders:

  Hoeveel artsen heeft Suriname eigenlijk nodig.

  Er worden nu schijnbaar 50 (40 ADKus en 10 in Cuba) artsen in opleiding genomen. Stel dat er 50% slagen dan komen er op termijn elk jaar 25 gediplomeerde artsen beschikbaar. Stel dat de professionele carrière van een arts 30 jaar omvat dat zou er plaats moeten zijn voor 750 artsen in Suriname of wel 1 op 650 inwoners. Hierbij is een aanname dat er slechts 50% de eindstreep haalt voor een studie waarvoor een grote motivatie vereist is.

  Op termijn heeft Suriname dan naast een waterhoofd aan ambtenaren ook een medisch waterhoofd en 2 maal meer medici dan elk ander vergelijkbaar land.

  Plannen en prioriteiten stellen is heel belangrijk indien men nog over weinig middelen beschikt. Een opleiding vol plempen zonder toekomst perspectief leid tot verspilling van talenten en leid tot een braindrain naar ……

  Op basis van het argument dat Cuba armer is dan Suriname is meer dan redelijk om aan te nemen dat Cuba haar zeer goed ontwikkelde gezondheidzorg en kennis te gelde wil maken. Het is niet meer dan redelijk dat Cuba betaalt wordt voor deze opleidingen.


  Maak melding
 9. De minister van gezondheid moet maar bestuderen hoe een land als Cuba medici in zulke grote aantallen kan leveren. Welk land ter wereld kan tienduizenden artsen leveren? Brazilie huurde net 8000 Cubaanse artsen om in hun binnenland te werken.
  Hoe doen ze hun selectie van studenten, theoretiese en praktiese opleiding etc. Mischien kan Suriname van de Cubanen leren en met dezelfde kosten veel meer artsen te kunnen opleiden. Basja bobo laat zich regelmatig checken in Cuba vraag hem ook.


  Maak melding
 10. Wat een shift, weg met Cuba, weg met Palu, weg met diens aanhangers in dienst van Palu, weg ook met mijn eens geliefde ega die ontmaskerd werd in 2000 als gedoogvergde aanhanger van deze vermaledijde Palu, haar plaats naast mij is vanaf toen foetsie, horribile dictu. Palu, Cuba en Venezuela zijn immer slechts de molensteen die van het volk knechten maakt deze nietsnutten. Surinaamse artsen van origine hebben meer te bieden dan de Cubaanse kwakzalvers van el Fidel. Het Surinaamse bestel op Adek heeft de plicht tot verruiming van de nummeris fixus. De Regering is verplicht stande pede hieraan gehoor te geven!.


  Maak melding
 11. Als je als president van Suriname een dag in je dolle kop krijgt met jouw eigen vliegtuig (SLM) naar Cuba te vliegen $20.000.000,= mee te nemen en dat aan de Cubaanse regering te schenken(om je grootdoenerij en quasi rijkdom te etaleren)zullen zij(lees de Cubanen) zich automatisch afvragen of die medische studiebeurzen daadwerkelijk nodig zijn/waren!Cubanen verbrassen niet!!!
  De slapende honden zijn wakker!


  Maak melding
 12. misschien met jij nou stoppen om jou onzin hier op WKN net te verkopen, sukkel dat de je bent.
  Straks springen je een gat in de lucht wanneer hij met zijn kop in Biden zijn kont kruipt.


  Maak melding
 13. @RobG
  Maar er zijn helemaal geen beren op de weg van Suriname om artsen in het buitenland op te leiden.Het land moet contacten gaan leggen met bevriende naties die graag onze studenten een medische beurs aanbieden.

  Volgens de zittende regering heeft Suriname een grote reserve pot en heeft Suriname geen hulp nodig en zeer zeker niet van Nederland maar wel van India, China etc.

  Vraag aan RobG
  Als Suriname zo goed in haar liquide middelen zit (zie uitleg van de minister van Financiën en de baas van Centrale bank) dan kunnen zij voor een paar lausie dollars toch zelf de opleiding van haar ingezetene betalen.
  Dus waarom teren op andere landen en steeds op de bedel toer gaan.


  Maak melding
 14. Que mala eres!!!!

  Maar geen nood, China wil vast wat opleidingsplaatsen aanbieden aan de Suri studenten, of Frankrijk de poort naar Europa…….

  Have a nice day….


  Maak melding
 15. @Who cares (Wc)
  Hé geleedpotige asielzoeker en ex-vluchteling uit het RHODESISCH/ZIMBABWAANS APARTHEISREGIEM,die beweert 5 talen in WOORD en GESCHRIFT te beheersen,

  1.veRrukkelijke (dubbele R)

  2.Niet mn maar m’n (met apostrof)en
  niet premiere maar première
  (nooit van accent grave,accent aigu,accent circonflex gehoord,analfabeet)

  3.Aruba bezongen wordT.(met T aan het eind.)

  En jij beheerst 5 talen in WOORD EN GESCHRIFT, analfabetische asielzoeker!! 😆 😆


  Maak melding
 16. Ik mis de commentaren van mijn communistiche Surinaamse vrienden en van Minsiter Lackin. Ik mis de commentaren van het Kabinet van de President en van de President zelf. Cuba was toch hun wonderland en hun communistische achtertuin? Cuba is er toe overgegaan om hun eigen artsen na de opleiding uit te huren aan landen die harde $$$ kunnen betalen. Ik ben het volkomen eens met Plato dat, indien Nederland zulk een besluit genomen had, Buza reeds lang de fungerende ambassadeur op het matje had laten roepen. Nu durft met niet, want now di dong mang kom koni, kon’ mang ati e brong. Viva Cuba.


  Maak melding
 17. Kolo kolo, China en India zijn zeer rijke landen en beide landen ontvangen nog steeds ontwikkelingshulp van o.a. Nederland.Dat Suriname goed zit met haar liquide middelen is een relatief begrip. Liquide middelen kan je direct tot je beschikking hebben en ook is het mogelijk om tot je liquide middelen te rekenen een deel van de direct opeisbare tegoeden.Maar waarom zou Suriname niet gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die landen gratis bieden aan studenten uit (ontwikkelings)landen. China en India laten ook artsen opleiding in o.a. Rusland en de Oekraïne, Armenië, Litouwen,Wit Rusland,enz.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES