vrijdag, april 19, 2024
HomeNieuws uit SurinameKleinbedrijf Suriname moet exportgericht handelen

Kleinbedrijf Suriname moet exportgericht handelen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 28 mei – Het klein- en middenbedrijf zal meer exportgericht moeten denken en handelen. Dit zegt minister Raymond Sapoen van Handel & Industrie, HI. Niet alleen het exportvolume zal verhoogd moeten worden. De bedrijven zelf zullen zich meer moeten voorbereiden op concurrentie met het buitenland. Traditionele strategieën moeten worden aangepast.

Het komt daarbij op meer neer dan alleen maar de hoeveelheid. “Export van traditionele stapelproducten als bananen en rijst komt steeds meer onder druk te staan van competitie van andere grote producenten in Azië. We moeten dus meer kijken naar eindproducten”, zegt Sapoen. Voor Surinaamse producenten kan dit nog een hele uitdaging worden. De gewoonte om onverwerkte producten te verkopen, moet dringend worden omgegooid.

“Er zijn voldoende mogelijkheden om meer toegevoegde waarde te exporteren. De kleine ondernemers missen dat nog om onder gunstige omstandigheden toch nog te kunnen exporteren”, aldus Sapoen. In samenwerking met de Caribbean Export Development Agency wordt dan ook een trainingsprogramma uitgevoerd voor kleine producenten. Die leren de kneepjes van het meer verfijnd exporteren. De verwachting is dat uiteindelijk ook het produceren zelf aantrekkelijker wordt.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

17 REACTIES
  1. Meneer sapoen, ik weet niet waar u deze idee zo ineens naar boven haalt. Men wil exporteren maar er is geen enkel mogelijkheid om goedkoop transport te betalen. De slm zit continu vol met troep van enkele ondernemers die exportreren. Zorg eerst dat er meeer goedkopere vluchten worden uitgevoerd en er meer vliegtuigen komen. De klm vraagd gigantische bedragen per kilo export. Wat bezielt u om nu hiermeen te komen. Zorg maar erst dat het land waarin u bent eerst op orde komt.
    Onlangs is er bij de vertaging va de slm enkele honderden kilo handel verloren gegaan. Denk eerst na voir dat u zomaar nonsence uitkraamt


    Maak melding
  2. Lees het huiver over Surigold nieuws http://www.dwtonline.com/de-ware-tijd/2013/05/28/suriname-is-geldschieter-maar-heeft-geen-invloed/: Lid Staatsraad Gangaram Panday over Surigold-deal:
    ‘Suriname is geldschieter, maar heeft geen invloed’

    28/05/2013 – Ewout Lamé

    Goud wordt gratis weggeven, Suriname alweer de verliezende partij als er niet een betere deal is te bereiken waarbij Suriname 75% van het gedolven goud mag en kan behouden.

    Suriname mag niet als stille vennoot uit de onderhandeling komen.
    De concessie moet afgebakend worden.
    Strengere toezicht van de oppositie op deze en alle onderhandelingen is geboden!
    Inperking van de rechten van Surigold of die hele deal cancelden.


    Maak melding
  3. Goed plan! Suriname heeft genoeg goed om te exporteren..maak het wel aantrekkelijker voor bedrijven om te exporteren dmv export belasting te verlagen. Goed plan om een eindproduct af te leveren. Dit zorgt uiteindelijk voor meer werkgelegenheid.

    Tide tamara w’e stre go moro fara!


    Maak melding
  4. De Hamvraag:

    Exporteren ja!
    Naar welke landen??????
    Suriname doet dank zij deze regering zaken met landen die een op de zelf markt actief zijn.
    Dus graag verneem ik van de minister waar hij het heeft, welke producten, welke hoeveelheden, en naar welke landen.


    Maak melding
  5. concurreren is tog goedkoop produceren??

    da moeten wij eerst goedkope Filipijnen binnenhalen, want onze landgenoten hebben allemaal een grote potmonie en dus verlangen zij ook een hoefdraad beloning 🙂


    Maak melding
  6. Weer zo een loze uitspraak die kant noch wal raakt van een Minister die denkt: Ik zal maar weer eens wat zeggen, dan denkt men dat ik werk voor land en volk.
    Hou toch op met die onzin iedere keer te verkondigen.

    Nu ga je een training organiseren voor het MKB en wat doen we daarna? Heb je wel, voordat je de uitspraak deed en de training hebt georganiseerd onderzoek gedaan?
    Onderzoek dat is waarschijnlijk een vreemd woord voor hem en zijn medewerkers.

    Wek toch niet de illusie dat Suriname nu kan concurreren met de landen om haar heen en vergeet niet China die de wereld overspoelt met goedkoop prul.
    Als er dan al half fabricaten en eindproducten gemaakt kunnen worden in Suriname van goede kwaliteit (vergeet het dat je nl op prijs gaat kunnen concurreren) dan moet jij Minister als overheid zorgen dat de randvoorwaarden aanwezig zijn en dat de kaders zijn gelegd waarbinnen het MKB kan werken.
    Zomaar wat zaken:
    • Is er onderzoek gedaan met welke producten Suriname dit kan doen en welke markten ze zouden kunnen betreden
    • Is er onderzoek gedaan naar de valkuilen welke er nu zijn waardoor het niet lukt
    • Is er onderzoek gedaan wat de oplossing modellen zijn om de markt te openen voor het MKB
    • Is er overleg geweest met Buza hoe die het kunnen ondersteunen
    • Is er overleg geweest met het MKB zelf wat zij ervan denken en wat ze als tekortkomingen nu zien waardoor dit niet lukt
    • Is de staat er zich van bewust dat ze de moeten zorgen voor de randvoorwaarden om dit mogelijk te maken.
    • etc
    Het is een ding om iets de ether in te gooien, maar iets heel anders om dit echt tot een succes te brengen. En daar schort het erg veel aan in Suriname


    Maak melding
  7. Dinsdag 28 mei 2013 om 08:34 uur, door tjauwa

    Lees het huiver over Surigold nieuws http://www.dwtonline.com/de-ware-tijd/2013/05/28/suriname-is-geldschieter-maar-heeft-geen-invloed/: Lid Staatsraad Gangaram Panday over Surigold-deal:
    ‘Suriname is geldschieter, maar heeft geen invloed’

    zoals ik al duizenduit gepiept heb: hoe kan je met de grote jongens gaan spelen wanneer je zelf zo klein bent? deze grote haaien komen niet om te verliezen. en wanneer je alleen aan je eigen hachje denkt, dan verliest het land. en dat is waar het allemaal op uitdraait: niemand voelt zich verantwoordelijk voor wat dan ook (niemand natuurlijk niet iedereen, maar wel iedereen die gekozen is voor een overheidstaak in ieder geval wel). wat moet je hier nou mee? neo-kolonialisme? wij houden er zo veel van om andere van kolonialiteit te betichten, terwijl wij zelf onze uiterste best doen om ge-neo-kolonialiseerd te worden door allerlei boeven en ratten. kunnen die chinezen niet iets interessants neerzetten, bijvoorbeeld tandarts worden of arts en onze gezondheid naar grotere hoogten brengen? nee, het gaat om dat zij snel geld verdienen en naar china sturen. net alsof er geen geld genoeg was in china. wat een sukkels. die geen verantwoordelijkheid nemen, die zich niet verantwoordelijk voelen voor het land dat zij achterlaten. onderontwikkelde breinen. wat is dan jouw uiteindelijke doel?


    Maak melding
  8. Hoeveel ton aan cassave heeft het ‘Staatscassave bedrijf’ van de trio Lackin,Madho en bouta ,al geexporteerd en hoeveel kilo’s is geproduceerd voor locale consumptie??!!!
    Begin antwoordt te geven hierop Sapoen!!


    Maak melding
  9. Beste Ray,

    ook jij weet dat helaas door mis watermanagement het harde werken van de lokalen (para) is verloren gegaan!

    sari tori, en nu maar hopen dat het volk bewust gaat stemmen, en niet afgaat op de PoPuPraat van een Pres dat water verkoopt om het land te tillen naar grotere hoogten!


    Maak melding
  10. Maar dit gaat niet zomaar heer Sapoen. Eerst moeten de mensen getrained en export minded worden gemaakt, want zowel de consumenten alsook de verkopers/grossiers zijn allemaal import gericht en weten bijna niets over export.

    Men moet begrijpen dat zaken doen meer dan kopen of verkopen is, en dat zaken als kwaliteit, continuiteit en service even zo belangrijk zijn.

    Ook de hogescholen en ADEK zouden hiermee moeten assisteren door hun studenten realistische opdrachten of assessments te geven om uit te voeren.

    Er zijn heel veel éénvoudige zaken die met een beetje wil en inspanning zeer succesvol kunnen zijn.

    Ik loop bv al heel lang met het volgend idee en vraag me af waarom niemand onder al de (zgn) slimmerikken in Sur ook niet hierop is gekomen.

    Waarom is het niet mogelijk om de aroma van de Madamme Jeanette of Adjoema peper te extraheren en evt concentreren (zonder de smaak), en deze geschikt te maken als seasoning voor de voedingsindustrie.

    Normaliter doet men bij diverse gerechten een verse peper in de pan, maar met een beetje inzet kan een heel nieuw product worden ontwikkeld die zeker onder de smulpapen zal aanslaan.

    Zo heb ik nog veel meer ideeen die ik natuurlijk niet zomaar kenbaar zal maken, maar zeker uitgevoerd kunnen worden.


    Maak melding
  11. Wat heeft die sapoen zelf ooit geëxporteerd? De president en zijn kabinet kunnen maar een poeder exporteren en dat wordt niet eens in Suriname geproduceerd. Sapoen lult maar raak als mini ster zonder absoluut verstand van zaken, een idioot hoeft maar zijn mond open te doen, dang ie kan sanie omeng verstand à mang abbie.


    Maak melding
  12. @ Tedje “het gaat aardig de kant van Zimbabwe op….”

    Als dat zo is dan gaat het hartsikke goed in Suriname, wat ben ik toch blij om dit goede nieuws van jou te vernemen. Bedankt.


    Maak melding
  13. Ooit heb ik geprobeerd een doos naar NL te verschepen, doosje was gelukkig aangekomen in NL. Heel veel produkten moesten uit het doos want ze zouden de reis niet halen. Heeft wel vier maanden geduurd en doos helemaal beschadigd, waarschijnlijk 100% controle…

    Nu ga ik me echt afvragen of de volle schepen die SU aandoen weer leeg terug gaan of hoe zit het??? Omdat vanuit NL verschepen maar plm. 12 dagen duurt en die schepen blijven niet in SU hangen denk ik…

    Luchtpost is inderdaad duur en zeepost tja… zou zeer zeker, beter moeten kunnen… Je wil exporteren maar hoe????


    Maak melding
  14. Het grootste probleem bij de kleine bedrijven is de Overheid zelf.

    Als de Overheid vergunningen verleend aan vriendjes om spullen binnen te halen, die goedkoper zijn dan de binnenlandse producten, dan leiden deze middenstanders verlies.
    Ze kunnen niet concurreren met de geïmporteerde producten.

    Sapoen waarom importeer je bijv. kip, als je genoeg kippenboeren in huis hebt.
    De Overheid moet juist investeren in lokale ondernemers, maar nee, vriendjes krijgen vergunningen om een snelle slag te slaan.
    Dat is nou het hele eiereten.

    Iedereen kent het suri fenomeen, waarbij sommige mensen 2 of 3 keer per jaar, een paar containers binnenhalen en voor de rest van het jaar geen bal doen, want a slag nakie!

    Sapoen je vreet je eigen ondernemers op.

    En weer hebben we hier te maken met een groep ontevreden burgers.
    Ook deze stemmers is de ndp ook kwijt!

    Het houd maar niet op!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES