woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieProefproject in Suriname voor toepassing LED straatverlichting

Proefproject in Suriname voor toepassing LED straatverlichting

-

Does Travel - naar Suriname

De Energie Bedrijven Suriname NV(EBS) en het Nederlandse bedrijf Pre-lite hebben samen op de Grote Combéweg een proefproject opgezet voor toepassing van LED straatverlichting. In het stukje straat juist voor de rechtbank zijn de oude Sodiumlampen van 150 Watt vervangen voor 85 Watt LED streetlights van het fabrikaat Pre-lite.

Hierdoor is de verlichting van dat stukje weg duidelijk verbeterd, de zichtbaarheid en helderheid vergroot waardoor nu ook voetgangers, brommers en fietsers duidelijk zichtbaar zijn. Door toepassing van LED verlichting wordt er ook een enorme energiebesparing bereikt wat weer goed is voor het milieu.

Pre-lite is binnenkort ook gevestigd in Suriname met LED oplossingen voor verkeer, kantoor, industrie en woningen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

21 REACTIES
 1. Kunnen deze lichten ook geplaatst worden bij diverse ministers in de werkkamer? Wellicht komt de corruptie dan vanzelf bovendrijven als stront die drift op water


  Maak melding
 2. Yep! kunnen deze lampen ook bij de politieke staatsdebielen,en delinquenten in de kamer geplaatst worden,in de hoop dat bij hen ook een lichtje gaat branden……


  Maak melding
 3. Kansloos project, kost alleen maar weer veel geld.
  Met de stroomleverancier in SU moet eerst een gekeken worden of de kwaliteit en continuering van stroomlevering gegarandeerd kan worden. LED verlichting heeft stroom zonder onderbrekingen en pieken nodig, anders ben je alleen maar armaturen en lampen aan het vervangen.

  Dat is trouwens ook 1 van de redenen (en de aanschafkosten)waarom het in Nederland niet grootschalig toegepast word.


  Maak melding
 4. Als ik nog eens een Suri functionaris hoor kletsen over milieu,geef ik hem een baks.Wat China of de USA in een dag vervuilen,doen wij dat in 30 a 40 jaren.


  Maak melding
 5. Dus de rechters kunnen de feiten beter zien en tot de juiste oordeel/veroordeling komen toch?/ is dat de opzet??? ehhh, waarom niet in Brokopondo of op weg naar zanderij oa???


  Maak melding
 6. Eigenlijk een goed idee en ik hoop dat ze het doorzetten . Het zal wat geld kosten maar eenmaal een goede aanpak denk ik dat het goed zou zijn voor iedereen. Nogmaals eerst zien dan geloven.


  Maak melding
 7. Prachtig initiatief Led word de toekomst de massa productie moet opgang komen om de prijs voor de overige branche aantrekkelijk te maken .


  Maak melding
 8. Dit nieuwe systeem levert een betere verlichting en is bovendien goedkoper. Op dezelfde manier waarop gloeilampen de ‘kokolampu’ hebben verdreven zullen LED lampen gloeilampen verdrijven, gloeilampen worden niet meer op grote schaal gefabriceerd en zijn bijna nergens meer te krijgen. Nederlanders zijn over het algemeen niet gek. Jacky hoeft zich dus geen zorgen te maken, Nederlanders zullen het nieuwe systeem ook (al) toepassen.
  Hoe sommige mensen hier op Waterkant er toch in slagen deze ontwikkeling in Suriname negatief te beoordelen of in twijfel trekken dat het goed is voor het land, snap ik met mijn boerenverstand niet.


  Maak melding
 9. Als men in heel Paramaribo de openbare verlichting zou vervangen door Led-verlichting,levert dit de overheid een besparing van 90% in vergelijking met de kosten van dit moment.Led lampen zijn zeer zuinig. Een led lamp heeft ook een zeer lange levensduur. Miljoenen SRD’s worden hiermee per jaar bespaard.Deze miljoenen kunnen aangewend worden om de woningnood in het land op te lossen.


  Maak melding
 10. Who Cares, alweer focus jij op een bijzaak. Neem een voorbeeld aan RobG, die weet tenminste wat bij dit onderwerp belangrijk is. Jou commentaar zou ik gewoon moeten negeren, maar aangezien ik medelijden met je heb doe ik toch maar weer een poging om je een beetje gezond boerenverstand bij te brengen.


  Maak melding
 11. Allemaal bijna goed, ja de besparing is heel groot. Nee geen last van onderspanning of pieken is speciaal type voor dit net. Armatuur heeft een bereik van 90 tot 305 volt. De kosten worden ruimschoots vanzelf terugverdiend. De verkeersveiligheid wordt enorm vergroot. Met de oude lampen zie een brom/voetganger pas op het moment dat die op je motorkap ligt. Nederland is bezig dit op steeds grotere schaal in te voeren. Beslissingstrajecten zijn lang en secuur. Is evenzo belangrijk.
  Ik zou zeggen ga lekker even kijken naar het resultaat!


  Maak melding
 12. Tja, eindelijk een goed besluit alleen denk ik dat het met een kleiner vermogen ook goed zou zijn. Denk bijvoorbeeld aan 34 of 50W. Wij leveren deze en hebben ze ook in Suriname staan aan de Verlengde Gemenelandsweg bij de ingang van Elgawa.

  Als je echter EBS vraagt om eens te gaan kijken hebben ze nooit tijd om deze verlichting te gaan bekijken. Wij weten dat onze verlichting goed is! Sterker nog: we hebben er al 3.500 staan in NL bij Gemeenten. En als je in NL LED straatverlichting mag leveren aan Gemeenten dan heb je een goed product, te meer omdat wij in NL grote bekende(wereld)spelers hebben (zonder namen te noemen uiteraard). Dus nogmaals het initiatief is zeer goed om over te schakelen naar LED, maar wij zijn overtuigd dat het ook met een 34-50W LED armatuur had gekund. Meer info? Check onze website: http://www.tellco-europe-group.com and see.. …making Sense of Simplicity…


  Maak melding
 13. @ Pre-Lite: jullie armatuur heeft een bereik van 90-305V? Geweldig, maar hier heb ik nooit van gehoord en ik zal het ook nooit geloven, simpel om het feit dat ze niet bestaan. Wat is de cos phi? En welke LEDs passen jullie toe in die armaturen, waar worden de armaturen en de LEDs geproduceerd en ik zou toch graag die lichtberekening willen zien die jullie (mogelijk) hebben gemaakt voor dit stukje weg in Suriname. Wat was de eis van Suriname vwb de Egem, wat was de eis voor de horizontale gelijkmatigheid, de langs gelijkmatigheid, wat was de eis voor bermfactor en wat was de Ti? Is deze weg als M1, M3, M4, M5, M6 geclassificeerd? Of als S5/P5, P6/S6, P3/S3? Wat waren deze eisen en wat was het resultaat van jullie lichtberekening?

  Als ik op jullie site kijk staat er niets over het type armaturen, zelfs niet eens een plaatje. Ja, in dit bericht wordt er wel een plaatje getoond, maar waarom geen groter plaatje? Wat is de kleurtemperatuur, wat is de RA en Sp-ratio?

  Kortom, zomaar roepen dat het 90-305V aan kan is te simpel in mijn optiek. Welke keurmerk hebben de armaturen?

  De verkoopprijs interesseert mij niet zo, maar wel de technisch aspecten zoals eerder genoemd.

  Je kunt me meer van die bla, bla verhalen vertellen, maar ik denk dat Suriname hier gewoon in gestonken is, wat op zich heel jammer is.


  Maak melding
 14. @jongdocter,
  beste heer, dat jou zienswijze wordt beperkt door de visie van een lampenfabriek uit NL kan ik niet verhelpen.
  Al je interesse heb in de specificaties van de toegepaste armaturen vraag naar Ian binnen jullie organisatie, die weet wie ik ben.
  Wij kennen de door jou genoemde P armaturen. Die veroorzaken heel veel licht recht onder de lamp, net als de oude sodium lamp. en dus lichtvlekken en donkere vlekken. De pre-lite streetlight geeft egaal licht. Met toepassing van cree led technologie.
  Ik proef in jou praatjes meer een soort afgunst dan kennis. Als je echt verstand van led verlichting heb weet je dat de meeste meetwaarden van led niet meer met gewone meters is vast te stellen en voorlopig alleen in een lichtlabo is te meten. In ons eigen licht lab in Almere kunnen wij deze metingen wel uitvoeren.


  Maak melding
 15. speciaal voor Jongdoctor…
  P= 85Watt
  Pe 90%
  Luminous efficiency: 122lm @ 350mA
  LRLE: 75 lm/W
  Luminous flux 6400lm
  Color temp: 5700k
  Ra >75
  Input voltage 90-305Vac 47-63Hz
  Power factor: >0.95
  THD: < 15%
  Body: die-casting Alu.
  Working lifetime (led at 10% reduce) 50.000 hrs
  Working environment: -40–+50 celcius 10%-95%RH

  Sorrie Jongdoctor, deze lampen zijn gewoon goed
  Bij de pilot en straatverlichting in Su is er geen sprake van even opnieuw beginnen met straatverlichting.
  De masten en palen staan er nu éénmaal en worden voor een nieuwe lichtberekening echt niet even verplaatst.
  Dus laat die termen uit de NEN-EN 13201 maar achterwege dit is SU we roeien met de riemen die er zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES