Parlementariërs binnenland ‘bang voor confrontatie’

57

PARAMARIBO, 27 mei – Parlementariërs uit het binnenland talmen opzettelijk met het aanpakken van het landrechtenprobleem. Dit stelt antropoloog Salomon Emanuel. “Ze zijn bang de confrontatie aan te gaan. Vandaar ook het gebrek aan respect vanuit de overheid. Maar volgens Hugo Jabini (Mega Combinatie/NDP) is het makkelijk om van op een afstand te schreeuwen.

Er speelt veel meer. “Je zou over een meerderheid moeten beschikken om die wet te kunnen aannemen”, zegt Jabini tegenover de Ware Tijd. Nu wordt voor een afwachtende houding gekozen. Er bestaat al een wetsvoorstel maar dat is nog niet ingediend bij het parlement. “We hebben nog niet erover gediscussieerd omdat ik er vanuit ben gegaan dat we de ondersteuning zouden krijgen van de regering”, aldus Jabini. Dat kan nog even duren.

De regering is sowieso partij en kan belang hebben bij uitstel. Jabini wil nog even wachten, hoewel hij beseft dat de tijd dringt. “We hebben nog anderhalf tot twee jaar. als blijkt dat er geen initiatief komt van de regering, zullen wij ons serieus beraden om een voorstel in te dienen.” Emanuel vindt het allemaal al veel te lang duren. De strijd om landrechten vergt meer dan alleen een politieke benadering. Wat harder nodig is,is maatschappelijk draagvlak. Werk dus voor de leiders uit het binnenland.

57 REACTIES

 1. De djoeka’s willen van alle wallen eten.Als ze zo graag als tribalen willen leven,laten ze dan ergens claimen,uitgezonderd het stuwmeer,en hun eigen land uitroepen.Al willen ze daar dan achter hun peniskoker rennen is het aan hun.Ik denk dat de overheid te vinden gaat zijn voor een thuisland voor hun.Gespreid houden ze het hele binnenland bezet en frustreren alle ontwikkelingen.Ze hebben al een gezag structuur en nu nog de andere.

  off topic.

  eindelijk heeft een toekomstige rover zich aangemeld bij Tigri Barba op Witboiti.


  Maak melding

 2. Ik ben al voor landrechten van de Marrons en de inheemsen in Suriname. We mogen geen perikelen krijgen zoals in Brazilie waar stammen letterlijk worden uitgeroeid door Braziliaanse militairen en grootgrondbezitters. Maar, we moeten wel waken dat we geen toestanden krijgen als die tussen Israel en de Palestijnen, want dan zijn wij wel verder van huis. Tenslotte aan Jabini en de andere Marronleiders: “Charity begins at home.” Er is een overeenkomst tussen de Surinaamse overheid en het gezag in het binnenland dat ieder dorp een stuk bos heeft welke geexploiteerd kan worden zodat het dorp in haar eigen economie kan voorzien. Vraagje, in welke dorpen worden de houtopbrengsten besteed om de dorpelingen van het nodige te voorzien? I rest my case!


  Maak melding

 3. @Afu sensie

  Och och och,
  kijk nu heb je Afu ede die schijnheilig komt spelen en doet alsof hij/zij het meent met de verschillende rsssen in Suriname. Wat hij/zij nooit vergeet te doen is altijd India erbij te halen in zijn /haar bizarre verhaal om de hindostanen in Suriname te beledigen!!!

  POT VERWIJT DE KETEL!!!


  Maak melding

 4. zo ook de president van het land sme.,,hij is o zo bang om met het volk geconfronteerd te worden..

  loopt overal weg,wil niemand te woordt te staan,zoekt gauw een reden om naar het buitenland te gaan, natuurlijk op kosten van de staat..

  wat hij tot nog toe na drie jaren berijkt heeft is, o,o generlei waarde alleen maar verspilling van gelden van de staat..

  hij was een half jaar voorzitter van de caricom,,wat heeft hij berijkt,, niks en dan ook niks..

  sme is onder water,wat voor oplossing heeft hij aangedragen voor het volk..

  de mensen lijden schade wat heeft hij het volk tegemoet gekomen..

  sme huilt..


  Maak melding

 5. deze schoften zijn duidelijk niet voor het volk, als het om een onmenselijke amnestiewet gaat dan is er wel meerderheid te koop in Suriname.


  Maak melding

 6. heb in het in het weekend basja waterberg horen spreken hu dit en dat gedaan zou worden voor het binnenland qua gezondheidszorg. wat hij verzuimde te vertellen was dat hij de minister van Volksgezondheid was voor 7 onafgebroken jaren en dat hij in die tijd niks heeft gedaan voor het binnenland waar hij nu zetels van denk te behalen. wel celcius gaan naar cuba en laat je behandelen want je leidt aan geheugen verlies. ik weet dat politici bewust zaken verdraaien omdat dit volk snel en spoedig vergeet. op een dag zal men otwaken.


  Maak melding

 7. @Afu Sensie
  Niet alle Fronters gelukkig,maar slechts de stronters onder de Fronters!
  En no vergis joe!Deng lai!!!
  Ze vallen in de laatste maanden bij bosjes door de mand!
  Moro ê doro!


  Maak melding

 8. De marronsparlementariers spelen struisvogelpolitiek en denken dat ze hiermee hun achterban knollen voor citroenen kunnen verkopen. Ze weten niet hoe deze zaak op te lossen. Het zijn in mijn ogen een stelletje lafaards.


  Maak melding

 9. Die bos kameraden hebben niets in Su.te claimen.Het land is van de indianen. Als die bosdingen zeuren,dan moeten ze ook uit de stad opgedonderd worden.Laten ze maar mooie kleren gaan aantrekken voor die bomen en het bos. Laten ze mooie auto gaan rijden op de bospaden . Laten ze hun luchtje in het bos houden. Zelf in het binnenland moeten ze aan de indianen toestemming vragen als ze daar mogen blijven. Pas als de indianen het goedkeuren ,dan mogen ze andere vragen stellen.

  Mama Kodongo Judeska


  Maak melding

 10. =Ik heb heel veel respect voor de marrons en inheemsen en ook hun cultuur. Ook ben ik geen voorstanders om deze mensen weg te rukken van hun woongebied. Het volgende is aan de hand:

  =Men eist het volgende van de regering

  1. De traditionele rechten en positie van de traditionele gezagdragers moeten wettelijk worden vastgelegd ?????
  2. De gemeenschappen moeten rechten .
  3. De Saramaccaners hun woongebied moet gemarkeerd worden door 300 km in de lengte en in de breedte.
  4. Rechten op de gronden waar zij verblijven.

  =Ik hoor en lees alleen maar de rechten van de doelgroepen.

  =Punt 1. kan nooit gebeuren omdat alle culturen hun tradities hebben, en punt 3. kan onmogelijk.

  ==Wat verstaat men onder tradities in het binnenland en wat zou men precies willen vast leggen?

  =Waarvoor ik bang ben is het vragen om grote problemen tussen bevolkingsgroepen, dit omdat er ook andere culturen in Suriname wonen die zich wel aan zoveel regels moeten houden.

  =Op de gronden mogen zij wel wonen, maar het opeisen zonder bewijsstukken denk ik dat het een probleem zal worden.

  =Er is nog heel veel dat niet klopt en zal alles zeker blijven volgen.


  Maak melding

 11. Twee vrienden van die criminele president in Suriname krijgen meer dan honderdduizend hectare grond kado.
  Suriname is tot op het bot CORRUPT.


  Maak melding

 12. @Blacka Rowsu

  Welke nationale doelen kan je nastreven als de lijder zelf een gevreesde moordenaar is met Amnestie???!!!
  Zeg maar hoe ga je nationale doelen nastreven als het volk verdeeld is over het heersende lijderschap?!!!


  Maak melding

 13. henk ,ray , medusa ,gmap , allemaal stuk voor stuk handlangers van de opositie en deze site .
  ze spannen samen , en komen met heelwat schuilnamen maar ze zullen allemaal boven water komen net als die andere landveraaders van het nieuw frontje en bep


  Maak melding

 14. Seng-Sang,

  Je hebt groot gelijk. Maar het gaat nog een stukje verder …..want deze site is ook dubieus. Men weet inmiddels wie erachter zit en wat hun doelstellingen zijn.

  Kijk wat Chrome en Microsoft zeggen over deze site:

  Het beveiligingscertificaat van de site is niet betrouwbaar.
  U probeert http://www.waterkant.net te bereiken, maar het certificaat dat de server retourneerde, is uitgegeven door een instantie die niet wordt vertrouwd door het besturingssysteem van uw computer. Dit kan betekenen dat de server zelf beveiligingsgegevens heeft gegenereerd waarop Chrome niet kan vertrouwen voor veiligheidsinformatie, of dat een hacker probeert uw communicatie te onderscheppen.
  U kunt beter niet verder gaan, vooral niet als deze waarschuwing niet eerder is weergegeven voor deze website.

  GMAP,HENK,RAY,WHO CARES………Jullie staan al op een paar negatieve lijsten.


  Maak melding

 15. Nationale zaak?15 a 17 blauwtjies in een paar pina hutten aan de Tapanahonie hebben de Tapajai project laten stopzetten.Daar had Staatsolie al 6 miljoen USD in gestopt.Dan vraag je je af wie in ‘nationaal’ belang alles frustreert.


  Maak melding

 16. Als dit vonnis wordt uitgevoerd, dan bestaat de staat Suriname in de huidige vorm niet meer. De Marrons krijgen hun eigen staat met een oppervlakte van 70.000 vierkante kilometers, met als hoofdstad Albina. Zoals het er nu uitziet vallen ook het vliegveld Zanderij en het stuwmeer onder dit vonnis. Dan krijgen de Inheemsen ook nog hun eigen gebied toegewezen, die begrensd wordt door de Corantijnrivier en de demarcatielijn met het leefgebied van de Marrons.

  De oppervlakte van Suriname in de huidige staatsvorm is 160.000 vierkante kilometers. Daarvan gaat ca. de helft naar de Marrons. Van het overgebleven gebied van 90.000 vierkante kilometers gaat volgens het vonnis ca. 40.000 vierkante kilometers naar de Inheemsen. Blijft een schamele 50.000 vierkante kilometers over voor de overige bevolkingsgroepen.

  In concreto betekent het dat de staat Suriname na uitvoering van dit vonnis slechts zal bestaan uit de districten Paramaribo, Nickerie, Coronie, Saramacca, Wanica en Commewijne. Het district Para is een heikel punt van discussie, dit wordt nu als ruilmiddel gebruikt door de regering om het vonnis voor het einde van deze regeringsperiode uit te voeren. Maar Sipaliwinie en Marowijne zijn we kwijt als het vonnis inderdaad wordt uitgevoerd. De Marrons kiezen voor hun eigen staat en Brunswijk wordt eerder dan verwacht president van zijn land. Hoe profetisch waren zijn woorden een maand geleden, dat hij ging voor de hoogste ambt: het presidentschap (van MAROWINA).

  Hieronder een 2-tal artikelen uit Starnieuws over de jongste ontwikkelingen.

  1.

  ‘Vaststellen Saramacaans woongebied, geen afscheiding’

  27 May, 2013

  Hugo Jabini vertegenwoordiger van de Vereniging van Saramaccaanse Gezagdragers Hugo Jabini vertegenwoordiger van de Vereniging van Saramaccaanse Gezagdragers (VSG) zegt dat vaststellen van de grenzen van het woongebied, geenszins betekent dat dit deel wordt afgescheiden van Suriname. Jabini hekelt de uitleg van onder andere regeringsadviseur Eddy Jozefzoon als zou het bij wet vastleggen van het gebied betekenen dat de staat haar soevereiniteit zou kwijtraken en de grondwet gewijzigd zou moeten worden.

  Suriname is in het vonnis van het Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens onder andere veroordeeld tot demarcatie en omschrijven van het traditioneel woongebied van de Saramaccaanse gemeenschap. De afdeling Narena van het Celos die zich bezighoudt met geografische informatie systemen (GIS) is de opdracht gegeven de demarcatie te doen. Er is overleg gepleegd met de VSG en andere belangengroepen, zoals de inheemsen.

  Gekend worden in besluit

  De Marrongemeenschap is al akkoord gegaan met de plaats en grootte van het gebied. Met de inheemsen moet nog overeenstemming worden bereikt. Het gebied loopt vanaf de stroomgebieden, de waterscheiding tussen de Tapanahony- en Marowijne rivier en het Matawai gebied en de oorsprong van de Gran Rio en de Pikin Rio. Voor de makkelijkheid omvat het gebied van Phedra naar het zuiden ongeveer 300 kilometer met verschillende vertakkingen in een oppervlakte van ongeveer 70.000 vierkante kilometer.

  Jabini benadrukt dat het vonnis van het Hof praat over het nemen van wettelijk vastgelegde administratieve maatregelen en geen verandering van de grondwet. Dat kan volgens hem in een staatsbesluit of gewone wet. “Belangrijk is dat de staat aangeeft waar het gebied is”, zegt Jabini. Volgens hem betekent het niet dat de regering haar zeggenschap over dit deel van het land verliest of geen concessies zou mogen uitgeven aan nationale of internationale bedrijven. Wel zal de Saramaccaanse gemeenschap in die gevallen gehoord moeten worden en inspraak moeten hebben in het besluit. “Het nationale zal altijd boven het groepsbelang blijven bestaan”, zegt Jabini. Hij noemt het een valse uitleg wanneer anders wordt beweerd en de bedoeling van het vonnis uit zijn context wordt gehaald.

  2.

  Saamaka vonnis mag nationaal belang niet in gevaar brengen

  27 May, 2013

  Suriname zal bij het Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag in Costa Rica, vasthouden aan het standpunt, dat uitvoering van het Samaaka vonnis alleen kan wanneer het algemeen belang niet in gevaar wordt gebracht. In een zeven pagina’s tellend verslag, getekend door procureur generaal (pg) Soebhaas Punwasi, wordt benadrukt dat de staat Suriname zich bewust is van het vonnis, de strekking daarvan en zich er ook aan wil houden.

  Volgens de pg kan de uitvoering alleen mogelijk zijn als het nationaal belang hiermee wordt behartigd. Het besluit moet weloverwogen genomen worden. De rechtsstaat mag niet worden ontwricht, het nationaal gezag kan niet worden ondermijnd én de ontwikkeling van het land mag niet in gevaar komen.
  Het verslag begint met een verwijzing naar het pluriforme karakter van de Surinaamse samenleving, gevormd over een periode van 300 jaar en waarmee bij de uitvoering van het vonnis rekening moet worden gehouden. Het moet in balans zijn met de unieke vredige situatie van het land, de nationale eenheid en de integriteit van de staat Suriname. Aangetekend wordt dat delen uit het vonnis hoe belangrijk dan ook, tegen deze achtergrond benaderd moeten worden.

  Lijkt onuitvoerbaar

  Met zoveel woorden wordt in het verslag aangegeven dat het deel van het vonnis waar Suriname wordt opgedragen over te gaan tot demarcatie en toewijzen van het traditioneel woongebied van de Saramaccaanse gemeenschap, vrijwel onuitvoerbaar lijkt te zijn. Evenwel belooft de staat dat alles zal worden afgewogen en onderzocht en vóór einde van deze regeerperiode, er een oplossing zal worden gevonden om uitvoering aan het vonnis te geven.

  De bezwaren die worden gemaakt bij de uitvoering van dit deel van het vonnis, zijn onder andere, dat het vonnis indiceert dat de grondwet moet worden gewijzigd. Het Hof wordt er op gewezen dat op 30 oktober 1987 ruim 98% van de bevolking bij een referendum goedkeuring heeft gegeven aan de grondwet. Zich houden aan het vonnis zal betekenen dat alle etnische groepen en andere relevante organisaties consensus moeten bereiken over hoe uitvoering eraan zal worden gegeven.

  Controle Hof en gevolgen

  Het gaat volgens Suriname niet alleen om de uitvoering van een vonnis maar om sociale, maatschappelijke en ook economische overwegingen die gemaakt moeten worden. Suriname verwijst dan ook naar artikel 8 van de grondwet waar elke burger gelijk is ongeacht geloof, sekse, religie en afkomst. Een niet goed overwogen besluit om dit deel van het vonnis uit te voeren zal verregaande consequenties hebben voor het land en de burgers. Daarover moet worden gewaakt, stelt de pg.

  Suriname zegt zich bewust te zijn dat het Hof een controlerende positie heeft bij de uitvoering van het vonnis, maar stelt de vraag of er rekening wordt gehouden dat hierdoor andere nationale, maatschappelijke en sociale vraagstukken aangetast worden. De vraag wordt ook gesteld of controle mag leiden tot nieuwe vraagstukken. Suriname zegt dan ook als voorbeeld niet in te zullen gaan op het vraagstuk rond de constructie van de Afobakaweg en de status van plantages in het Boven Suriname gebied. In een andere passage staat vermeld dat bij de uitvoering van dit deel van het vonnis ook rekening moet worden gehouden met de Brokopondo overeenkomst en de deal die Suriname heeft gesloten met goudmaatschappij Iamgold.


  Maak melding

 17. meneer Jabini u heeft geen tijd meer.
  Er worden afspraken met Surgold uitgewerkt die, gezien internationale vonnissen, de instemming van de lokale bevolking vereisen.
  Ook ander mijnbouw initiatieven in de leefgebieden van de binnenlandse volkeren vereisen hun instemming of men dat nu leuk vindt of niet.

  Indien er geen instemming verkregen wordt wordt Suriname schade plichtig jegens de belanghebbenden met alle gevolgen van dien. Over en weer rechtzaken en binnenland bewoners die hun hangmat niet meer uitkomen omdat de gebraden ganzen hun vanzelf in de mondvliegen.

  Iedereen spreekt over grond en landrechten op een wijze die er op lijkt dat de binnenland bewoners eigenaar zijn van de grond. Niets is minder waar. De binnenlandse volkeren kunnen niet meer claimen dan compensatie voor verstoring van hun leefgewoonten. Dat kan elke jurist (ook Fergus MacKay hun eigen adviseur bij het inter Amerikaanse hof voor de rechten van de mens) hun uitleggen zodat er redelijke afspraken mogelijk zijn.

  Er is dus veel gedoe over niets.
  Zorg dat deze mensen niet gestoord worden in hun reguliere levens als gevolg van economische activiteiten in hun leefgebied (voor kom vervuiling en houd de natuur zoveel mogelijk intact). Zorg er voor dat een revolving fund ontstaat (uit de mijn opbrengsten) waarmee men de eigen ontwikkeling (verdien capaciteit) kan vergroten. Koop niet af met gratis consumptie omdat ze dan over 25 jaar met lege handen staan na 25 jaar rentenieren.


  Maak melding

 18. @ Michael.
  Het vonnis tast de soevereiniteit niet aan. Dat wordt ingebracht door kromdenkers en complotdenkers.

  Lees aub “SARAMAKA de strijd om het bos” redactie Fergus Mackay (adviseur van de Saramaka bij deze rechtzaken) ISBN: 978 90 6232 612 3 KIT Publishers (gesubsidieerd door Oxfam novib) euro 17,50.

  Als er met reden door de binnenland bewoners geprocedeerd moet worden zijn hun zaken diep en de benodigde deskundigheid groter dan wat de staat Suriname in het geding kan brengen. Fergus Mackay mag er van zijn financiers zijn levens werk van maken.

  Er zijn helaas mensen die (zoals gewoonlijk) misbruik willen maken van deze situatie en in complot denkend Suriname een goede voedingsbodem vinden. Zij vertragen en bemoeilijken maar hebben in een juridische procedure weinig kans.

  Er is echter helemaal niet zo veel aan de hand. Er is geen sprake van overdracht van soevereiniteit er zal alleen adequaat gecompenseerd moeten worden indien men de leefbaarheid aantast. Je mag de buurman zijn tuin (kostgrondje) toch ook niet als parkeerplaats of vuilnisbelt gebruiken zonder daarover eerst vooraf afspraken te maken. Neem je buurmans grond in gebruik zonder correcte afspraken dan zal deze schade vergoeding claimen en herstel in oorspronkelijke staat kunnen afdwingen. SIMPEL TOCH


  Maak melding

 19. Hallo Michael, leuk verhaal…

  Worden de marrons dan PSA’ers en moeten ze dan een toeristenkaart aanvragen om Suriname binnen te komen om te kunnen occuperen of krijgen ze een status apart???

  Zanderij is al van de marrons als je ziet wat voor personeel er rondloopt dus misschien wordt het dan toch tijd om een vliegveld in Suriname te gaan neerzetten in de buurt van Commewijne ofzo…

  Er gaan dus grote veranderingen komen zo te lezen, gelukkig is me huis veilig in Wanica, hoop ik, tenzij de inheemsen dat ook gaan claimen in de toekomst…


  Maak melding

 20. @ JoJo

  Uitvoering van het vonnis tast wel degelijk de soevereiniteit van de staat Suriname aan. Het vonnis houdt geen rekening met de historische ontwikkeling van de staat Suriname van Kolonie naar Republiek. Van slavernij naar contractarbeid en daartussen de immigratie van andere bevolkingsgroepen (Joden, Libanezen etc) naar de kolonie Suriname. Over welke grondrechten heb jij het? Welke verworvenheden hebben de Marrons boven die van de andere bevolkingsgroepen?

  Indien er sprake is van historische grondrechten dan kunnen de Inheemsen als enige rechthebbende delen van het land opeisen. Maar dan zal dit in geheel Noord en Zuid Amerika moeten plaatsvinden, niet alleen in Suriname.

  Bovendien is ook in andere landen van Noord- en Zuid Amerika sprake geweest van slavernij. Hebben de nakomelingen van de slaven uit de Verenigde Staten van Amerika ooit hun grondrechten op de plantages geclaimd of de nakomelingen van de slaven uit Brazilie. Nee, slechts de Indianen uit de Verenigde Staten hebben volgens de VN recht op hun grondgebied, dit enkel en alleen uit historisch oogpunt en omdat er een overeenkomst was gesloten over hun leefgebieden en jachtterreinen.

  De Marrons in Suriname hebben geen enkele overeenkomst gesloten met hun toenmalige overheersers, het Koninkrijk der Nederlanden, en naar mijn oordeel kunnen ze geen aanspraak maken op zelfs een vierkante centimeter grondgebied van de staat Suriname. He grondgebied van de staat Suriname behoort aan elke Surinamer, niet alleen aan de Marrons en de Inheemsen.

  Als het vonnis inderdaad wordt afgedwongen en uitgevoerd, dat ontstaat er een enclave binnen de staat Suriname. Echter, deze enclave heeft een verbinding met een rivier (de Marowijne rivier) en met de zee ( Atlantische Oceaan). Volgens het Internationaal Recht is er dan geen sprake meer van een enclave, immers die wordt aan alle kanten omringd door de staat waaruit het voortkomt. Nu ontstaat dus een precaire situatie dat deze enclave zijn eigen haven kan aanleggen, zijn stroomgebied heeft waarlangs het een stad mag stichten ( Albina) en alles in huis heeft om in zijn eigen behoeften te voorzien. Deze enclave is niet langer afhankelijk van de staat waaronder het volkenrechtelijk valt. Denk je nu echt dat uitvoering van het vonnis niet leidt tot ontwrichting van de staat Suriname?


  Maak melding

 21. Als je de archeologen mag geloven, kunnen afrikanen dus waarschijnlijk de hele wereld claimen, want daar zijn de eerste mensen ontstaan…

  Van daaruit zijn ze over de wereld verspreid en waar de rest dan vandaan komt is mij een raadsel…


  Maak melding

 22. @ Paagal

  Mijn huis staat toevallig ook in Wanica, misschien zijn wij wel buren! Als die lekkere mango’s van mij op je erf vallen mag je ze opeten ! Maar of het huis veilig is daar ben ik niet zo zeker van. De toekomst zal het leren.


  Maak melding

 23. Sinds de blauwtjies het bos verlieten,hebben zij systematisch de overige bevolkings groepen hun huizen binnen gedreven.Het is zo ver gegaan dat de mensen zich genoodzaakt zagen om zich te omringen met tralie werk voor ramen en deuren.Want niets is veilig meer.Als je nu ’s avonds op straat bent,ben je niet veilig .
  De ‘binnenlanders’ gaan echt niet tevreden zijn voor zij de hele koek voor zichzelf hebben.
  Hun hebberigheid kent geen grenzen.Zie maar de occupatie in de kuststrook.Ze willen hier en ook het binnenland.


  Maak melding

 24. De rest? Welke rest?
  Er zijn vele theorieën over het ontstaan,bestaan en de verspreiding van de mens over de aardkloot.
  In de loop van de evolutie zijn er 20 soorten mensachtigen in AFRIKA ontstaan.
  Allemaal zijn ze ook weer UITGESTORVEN (welke rest?), behalve de laatste in de reeks:Homo sapiens sapiens,de soort waartoe wij ALLEN behoren.
  Die hebben zich volgens secuur onderzoek (d.m.v. opgravingen)van paleontologen,in miljoenen jaren over de wereld verspreid.


  Maak melding

 25. @Jacobus
  Jaja Blauwtjes …Jullie kunnen er maar niet vanaf hè?
  En wanneer de Ptatta jullie ook op een andere manier bejegend “koelie” “allochtoon” “zwartje” is er stront aan de knikker en discrimineren ze etc.
  MOOI HOOR! Blauwtjes …. bah!


  Maak melding

 26. @MEDUSA

  weet je dat blauwtjies kinderen wit geboren worden?Sommige krijgen nooit de donkere pigmenten en gaan dan blank en blond door het leven.

  Toen ik de algemeen beschaafde DJOEKA gebruikte,struikelde men ook over.Als je het lust,kan ik ook pleier gebruiken hoor.


  Maak melding

 27. Het landrechtenprobleem is een lastig vraagstuk voor de republiek Suriname. Dit is de reden waarom het Nieuw Front dit vraagstuk altijd heeft verholen.


  Maak melding

 28. @Jacobus
  Blauwtjes (ik blijf het schandalig vinden,maar je moet het zelf weten;respect voor een ander tonen,zegt veel van je zelfrespect).

  Niet alle kinderen worden blank geboren!En soms blijft de blanke huid ook voor altijd bestaan (deze afwijking wordt een MUTATIE genoemd;zie bijvoorbeeld albino’s).
  Een mutatie is een plotselinge en permanente verandering in de genetische opbouw van het organisme.
  Witte tijgers en leeuwen,verschillende hondenrassen etc.)

  Ook onder de blanken bevinden er zich albino’s;je kan ze moeilijk onderscheiden.
  Een manier om er achter te komen is,dat ze hoelang ze dan ook in de zon liggen rood (blijven) i.p.v. bruin gebakken worden.


  Maak melding

 29. @michael, je schrijft::::Uitvoering van het vonnis tast wel degelijk de soevereiniteit van de staat Suriname aan.

  =Je hebt groot gelijk, omdat dit ook bekend was gemaakt door de jurist.
  Ik hoop daarom dat het goed komt voor een ieder.


  Maak melding

 30. @ Michael.
  Slavernij en dekolonisatie hebben niets te maken met deze vonnissen. Dat maakt het alleen maar onoverzichtelijker en moeilijker.
  Ook de indianen in Noord Amerika zijn geen referentie kader.

  Er wordt consistent een spraakverwarring in stand gehouden en wel die van grondrechten op een leefgebied en recht op grond. Dat recht op grond (op plantage’s van herkomst) als een soort goedmaker voor de slavernij heeft niets te maken met grondrechten op een leefgebied voor inheemse volkeren. Het leefgebied dat volgens het vonnis gedefinieerd moet worden is geen persoonlijk bezit, geen bezit waar een granman of waarover wie dan ook de soevereiniteit over bezit maar een zone waar de gemeenschap als leefgebied (jagen, kostgrondjes, vissen, verzamelen, wonen) gebruik van maakt. Er zijn geen kadastrale aktes etc. voor deze gebieden.

  De honger naar gratis (domein) grond verziekt de hele Surinaamse maatschappij.

  Het grondrecht van de Marons is dat zij om in een natuurlijke context te kunnen overleven extensief gebruik maken van het bos rondom hun vestigingsplaats. Dat is hun grondrecht. Zodra men vanwege economische activiteiten deze wijze van leven onmogelijk maakt zal ten laatste van de economische activiteit een compensatie bepaald moeten worden. Zodra je een kostgrondje vernield zul je een nieuw kostgrondje meten aanleggen en de mensen moeten voeden tot de eerst volgende oogst. Dat is simpel gezegd het grondrecht wat de marons middels deze vonnissen gekregen hebben. Eigenlijk valt het best mee. Alleen zwetst men veel. leest men niet en luistert men vooral niet naar redelijke argumenten.

  Zodra zij overgaan tot een andere leefstijl vervallen uit eindelijk deze rechten.


  Maak melding

 31. @ JoJo

  Om deze discussie te sluiten wil ik graag wijzen op de grootte van de Marron gemeenschap in Suriname: volgens de recente volkstelling zijn ze nu gegroeid naar ca. 20 procent van de Surinaamse bevolking, waarmee ze de derde groep vormen naar bevolkingssamenstelling.

  Echter, deze 20 procent van de Surinaamse bevolking claimt nu ca 50 procent van het Surinaamse grondgebied als zijnde hun leefgebied. Over welke leefgebied hebben wij het nu in deze tijd? De meeste Marrons doen absoluut niet aan jacht en landbouw. De kostgrondjes zijn enkel en alleen voor hun dagelijkse onderhoud en worden voornamelijk door de vrouwen beplant en onderhouden.

  De mannen doen aan veelwijverij en rijden in de grootste auto’s rond in Paramaribo, dragen westerse kleding en hebben vaak een administratieve baan bij de overheid en/of hebben een aan de politiek gelieerde functie. En de laatste jaren massaal in de goudwinning en houthandel. Ze wonen in grote villa’s in de stad en omgeving. De dorpen zijn voornamelijk voor de weekends om uit te rusten en te feesten met de blanke stagiares. Houden ze daarnaast zich bezig met de jacht en landbouw. Mij dunkt van niet!

  In dit licht is het vonnis een gedrocht, geen enkel weldenkend volk zou dit accepteren, afstaan van 50 procent van zijn land aan een bevolkingsgroep die puur uit materiele overwegingen en hebzucht tot een politieke oplossing wil komen ten koste van de Surinaamse natie. Hun enig doel is een stappenplan om tzt een eigen staat te stichten en de Surinaamse regering te ondermijnen. Elke volgende verkiezing zal dit als drukmiddel (lees chantage) worden gebruikt om al hun wensen in te willigen. Lijkt mij geen prettige vooruitzicht voor Suriname.

  100.000 Marrons die 70.000 vierkante kilometers land opeisen als zijnde hun leefgebied, dat is een behoorlijk stuk kostgrondje per Marron !

  En daarnaast nog eens 15.000 Inheemsen die 40.000 vierkante kilometers land opeisen als zijnde hun leefgebied. Dat is een nog groter stukje kostgrondje per Inheemse!

  De regering heeft groot gelijk, nooit zwichten voor de tirannie van de minderheid !
  Altijd strijden voor eenheid van land en volk !


  Maak melding

 32. @ Michael
  Uw getallen kloppen aardig. Er wonen en leven maar echt heel weinig echt inheemse bewoners (ongeveer 20.000 tot 25.000 als je de kieslijsten raadpleegt) in het binnenland. Iedereen denkt dat zij recht hebben op grond (een titel van bezit) dat is niet zo.
  Men blijft deze vergissing maken omdat heel Suriname en veel Surineds uit zijn op gratis grond. Gratis grond is echter niets waard!

  Met het vonnis in de hand en een goede uitvoering daarvan (is onderdeel van een ondernemingsplan van ondergetekende) kan iedereen tevreden gesteld worden en is er geen onrust. Nu zijn er veel tegenstrijdige verwachtingen zoals:

  1) ze willen alle mijnrechten (het goud is van ons. nee het is van de staat).
  2) ze willen een eigen staat (dan is het goud echt van ons),
  3) ze willen profiteren en niet werken,
  4) ze nemen ons bestaansrecht af.
  5) ze komen hier rotzooi maken etc,

  Het zijn altijd de anderen (ZE). Het is van belang naar de aanleiding van de vonnissen te kijken.

  In de Wijdenbosch periode kwamen (Chinese) ondernemers naar het binnenland en deden wat zij wilden op basis van een in Paramaribo getekende overeenkomst. Deze ondernemers werden beschermd door het Nationale leger dus men stoorde zich aan niets. De schade was omvangrijk.

  Uw verwijzing naar misstanden en asociaal gedrag zijn geheel terecht. Dat de Marrons buiten proportioneel veel macht in Suriname hebben is een uitvloeisel van een raar (niet evenredig) kiesstelsel en niet te verwijten aan deze Marrons. De NPS heeft er jaren op geteerd en Brunswijk doet het nu Schaamteloos.

  Waar ik echter op wijs is dat de Vonnissen er zijn en dat deze gesteund worden door machtige internationale milieu groepen etc (Hoewel ik voor goed ecologische beheer ben zijn voor mij veel van deze groepen mafiaachtig te noemen). Door onverantwoord gedrag van Newmont moest door lokale onrust de President van Peru opstappen.
  Dit wil zeggen dat het niet nakomen van de vonnissen de misstanden alleen maar erger maakt. Er ontstaat een partijtje armdrukken waarin de kans dat het Inter Amerikaanse hof voor de rechten van de Mens in het voordeel van de Republiek Suriname beslist niet groot is. De staat is groot en zij zijn immers klein. Als de kleintjes winnen liggen zij de komende 30 jaar te stinken in hun hangmat met personeel dat hun kasirie en parbo aanmoet rijken op kosten van de Republiek Suriname.

  Wij zijn het in principe wel eens. Het is onzin dat een minderheid zich dwingend manifesteert en verdere ontwikkelingen frustreert. Je moet echter wel rekening houden met minderheden (vooral die met sterke vrienden).


  Maak melding

 33. @ JoJo

  Binnenkort bij ik in Paramaribo, gaan we samen een paar djogos opdrinken.

  Ik wil je evenwel het laatste nieuws niet onthouden. Veel leesplezier en een zonnig weekend.

  Bron: Starnieuws

  VSG: Verweer over Saamaka vonnis ‘vaag en vol excuses’

  30 May, 2013
  Het antwoord van Suriname om het Saamaka vonnis niet uit te voeren, is ‘hypothetisch en vaag’. Dit vindt de juridische vertegenwoordiging van de Saramaccaanse gemeenschap bij het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens in Costa Rica. Suriname heeft dinsdag tegenover deze rechtbank rapportage gedaan over hoever het is met de uitvoering van het vonnis.

  De Surinaamse delegatie heeft aangegeven dat het zich wil houden aan het vonnis, maar dat het in strijd zou zijn met de grondwet en of delen ervan. Daardoor zou het niet uitvoerbaar zijn. De verdediging heeft na het verslag van Suriname, aangegeven dat het Saamaka vonnis mede is ondersteund door internationale rechtbanken. Wereldwijd hebben inheemsen en in stamverband levende gemeenschappen voordeel aan dit soort vonnissen. Echter moeten de Saramaccaners die voordelen ontberen, omdat de staat Suriname weigert het vonnis uit te voeren. De verdediging wordt gevoerd door een team onder aanvoering van Fergus Mackay en Hugo Jabini, de afgevaardigde van de Vereniging van Saramaccaanse Gezagdragers (VSG).

  In strijd met de feiten
  De verdediging vindt dat Suriname veel excuses opgeworpen heeft om onder het vonnis uit te komen. Die excuses zijn in strijd met de feiten en in tegenspraak met het vonnis, dat bindend is. De Staat heeft zich op het standpunt gesteld dat de uitvoering van het vonnis niet in strijd mag zijn met de etnische samenstelling en vreedzame cultuur. Juist door het uitvoeren van het vonnis en ratificeren van het grondenrechtenverdrag zou de overheid blijk geven dat alle andere etnische groepen de rechten van de Saramaccaners erkennen en respecteren, vindt de verdediging van VSG.

  Op de mededeling van Suriname dat eind 2014 het vonnis zal zijn uitgevoerd, zegt de verdediging dat sinds het vonnis al vijf jaar geleden is geveld, de overheid nog geen woord heeft geformuleerd over hoe dat in de wet op te nemen. Ook heeft er tot nu toe geen enkele zinvolle discussie hierover plaatsgevonden, terwijl er geen plan van aanpak is hoe het Saramaccaanse volk zal worden geraadpleegd. Een voorlopige kaart waarin het Saramaccaanse gebied is weergegeven en waarover in een plenaire zitting overeenstemming is bereikt, wordt door de Staat Suriname afgedaan met het excuus dat het naar De Nationale Assemblee moet. De verdediging wijst er op dat dagelijks aan nationale en internationale bedrijven en personen gronden worden uitgegeven, zonder dat het parlement daarbij betrokken is. Waarom moet dat nu wel in t geval van de Saramaccaners?

  Schending
  De verdedigers stellen dat Suriname niet alleen het vonnis niet heeft uitgevoerd, maar het herhaaldelijk schendt. Het laatste voorbeeld is de uitbreidingsdeal met goudmaatschappij Iamgold, die rechten krijgt in het oorspronkelijk traditioneel gebied van de Saramaccaners. Dat Suriname in zijn rapportage zegt in contact te zullen treden met de Saramaccaanse gemeenschap en haar te informeren, wordt definitief verworpen als te zijn het plaatsen van de Saramaccaanse gemeenschap voor een voldongen feit. Overigens blijkt volgens VSG uit geen enkel document dat de staat de Saramaccaanse gemeenschap heeft geconsulteerd zoals het vonnis beveelt.

  De verdedigers van de Saramaccaanse gemeenschap stellen dat de deal met Iamgold in strijd is met het vonnis. Er wordt aan herinnerd dat het vonnis een internationaal karakter heeft en boven de nationale wetgeving en zeker ook boven de gesloten deal staat. De halsstarrige houding van Suriname wordt ervaren als onwil en totaal in strijd met het vonnis. Er is volgens VSG geen respect, maar minachting voor het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens. Terwijl dit gebeurt, blijft het Saramaccaans volk radeloos achter met de opgelopen schade, zonder zicht op enig herstel. De verdedigers hebben met klem dan ook gevraagd dat het Hof maatregelen neemt tegen Suriname en hem dwingt zijn verplichtingen jegens het Saramaccaans volk na te komen.


  Maak melding

 34. Jo Jo denkt en handelt te goeden trouw.Maar wij kennen de mentaliteit van de blauwtjies beter.Ze nemen het niet ineens maar stukjes bij beetjes.Nu vragen ze leefgebied en als ze dat hebben,willen ze het in eigendom en volgend stap is het uit roepen van een eigen staat.Ze gaan het bereiken ook tenzij hun onderlinge verdeeldheid dat voorkomt.Ze gaan onderling zover dat niemand de andere een grotere stuk gunt.


  Maak melding

 35. @ Jacobus

  Suriname wacht de komende decennia geen vooruitgang meer, slechts een lange periode van stagnatie als gevolg van dit vonnis. De onderlinge verdeeldheid tussen de Aucaners en de Saramaccaners is de enige opstakel naar het uitroepen van een eigen staat. Als ze samenwerken is dit funest voor de republiek Suriname.

  Ik ben blij dat jij mijn mening onderschrijft, voelde me steeds meer een roepende in de woestijn.

  Het opeisen van hun rechten op het leefgebied is slechts een eerste stap naar zelfstandigheid van de Marrons. En het wordt hoog tijd dat de andere bevolkingsgroepen dit ook gaan onderkennen, De tijd dat Marrons Djoeka’s werden genoemd, met de nek werden aangekeken als zijnde een dom en onderontwikkeld volk is allang voorbij. De laatste 2 generaties hebben zich heel goed ontwikkeld, hoog geschoolde mensen die absoluut in staat zullen zijn om een land te leiden. Laat daar geen misverstand over bestaan. De ontwikkelingen gaan in zo een snel tempo plaatsvinden dat de andere bevolkingsgroepen en ook de huidige Surinaamse regering overrompeld zullen worden.

  Want de blauwdruk van een eigen staat bestaat al langer dan het proces tegen de staat Suriname. Anders hadden ze deze weg niet bewandeld en genoegen genomen met een kleiner deel van de koek Suriname. Nu hebben ze recht op de helft en met alle rijkdommen in de grond maakt het ze wel makkelijker om hun eigen weg op te gaan.


  Maak melding

 36. De laatste ontwikkelingen over het Saamaka vonnis

  Bron: Starnieuws

  Hof wil werkgroep instellen voor uitvoering Saamacca-vonnis

  30 May, 2013

  Het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens heeft een voorstel gedaan om een werkgroep te benoemen ter uitvoering van het Saamaka-vonnis. Dit gebeurde nadat de vertegenwoordigers van de Staat Suriname en de Vereniging van Saramaccaanse Gezagdragers (VSG) gehoord waren dinsdag in Costa Rica.

  Het voorstel houdt in dat er een werkgroep zal worden gevormd waarin zitting hebben: de Staat Suriname, VSG en het Hof. De Staat Suriname heeft zes weken de tijd om schriftelijk te reageren op het voorstel. De jurist Martin Misiedjan heeft de verdediging van de staat Suriname, zoals eerder opgestuurd door procureur-generaal Soebhaas Punwasi, voorgelezen. Suriname vindt dat het vonnis niet uitvoerbaar is, omdat het in strijd zou zijn met de grondwet. Aangevoerd werd dat deze eerst gewijzigd moet worden.

  De overheid vroeg zes weken de tijd om antwoord te geven op het voorstel dat dinsdag gedaan is. Het Hof is hiermee akkoord gegaan, hoewel het vonnis vijf jaar geleden al geveld is en de uitvoering maar op zich laat wachten. Starnieuws verneemt dat hoofdkapitein Albert Aboikonie die ook aanwezig was op de zitting, aankondigde dat hij daar de Matjau Lo vertegenwoordigde. De Saramaccaanse gemeenschap bestaat uit twaalf lo’s. Hij kondigde aan dat de Matjau Lo uit de VSG zal treden. Aboikonie is zonder mandaat van granman Belfon Aboikonie naar Costa Rica vertrokken. De voordrachten van de granman zijn niet geaccepteerd, omdat deze te laat binnen zouden zijn gekomen. De accreditatie bij het Hof om mensen af te vaardigen was al voorbij.


  Maak melding

 37. Micheal en Jacobus
  Zie waar de zwakte van de staat in haar verweer. Zie de reactie van de verdediging. Zie de reactie van het Hof.
  Als men zich zo zwak verdedigd als de Republiek Suriname hier doet en als het voor de verdediging zo makelijk is haar positie te versterken verdiend men niet anders dan stagnatie en verlies.

  Jacobus, Ik zie de inhaligheid cultuur ook wel. Deze mensen hebben figuren als Brunswijk, Jozefzoon etc. Als leider gekozen. Indien de Surgold deal ondertekend wordt kan de heer Brunswijk zonder enige inspanning, voor dat de mijn operationeel wordt, minimaal $ 15.000.000 op rapen aangezien Surgold alle commercieel aantrekkelijke hout op de concessie vervoerbaar (opgeladen) moet aanbieden. Dat is goed voor de verkiezingskas.


  Maak melding

 38. @ JoJo

  Over een half jaar moet er eindelijk duidelijkheid komen van beide kanten. Suriname die zeer zeker zijn soevereiniteit verliest over 50 procent van zijn grondgebied en de Marrons die dan met de billen bloot moeten over hun eigen toekomst, binnen de huidige staat Suriname of een eigen staat stichten. De grondprijzen in Suriname zullen explosief stijgen bij een afsplitsing van het land. Genoeg te doen voor grondspeculanten de komende jaren.


  Maak melding

 39. Eind 2014 zullen we met zekerheid kunnen vaststellen welke kant het zal opgaan met de staat Suriname, in de huidige vorm en onder het juk van de Marrons of een kleinere staat die bestaat uit de huidige bevolkingsgroepen exclusief de Marrons.

  Laatste bericht uit Starnieuws

  VSG kan zich terugvinden in voorstel Hof Costa Rica

  31 May, 10:00

  Het Inter-Amerikaans Hof in Costa Rica. De Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers (VSG) staat achter het voorstel van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens om een werkgroep in te stellen ter uitvoering van het Saramacca-vonnis. De staat Suriname heeft zes weken de tijd om te beslissen of hij akkoord gaat met het voorstel.

  De delegatie van de Staat Suriname, onder leiding van raadsadviseur Jules Wijdenbosch, belegt hierover vanmiddag een persconferentie op het kabinet van de president. De partijen zijn dinsdag verschenen voor het Hof in Costa Rica om uitleg te geven over de stand van zaken rond het vonnis. Hugo Jabini, gemachtigde van de VSG, zegt aan Starnieuws dat de werkgroep een werkbare optie is om de einddatum te halen. Uiterlijk eind 2014 moet het vonnis, dat vijf jaar geleden is geveld, zijn uitgevoerd.

  Het voorstel van het Hof houdt in dat er een werkgroep zal worden gevormd waarin zitting hebben: de Staat Suriname, VSG en het Hof. “Hierdoor zijn alle partijen vertegenwoordigd en de tijdlijn kan dan worden bewaakt”, zegt Jabini. Over de dreiging van hoofdkapitein Albert Aboikonie dat hij met de Matjau Lo uit de VSG stapt, merkt Jabini op dat dit niet mogelijk is. Granman Belfon Aboikonie is de hoofdvertegenwoordiger van deze lo. “Albert, een jongere broer van de granman, is ondergeschikt aan hem. Er er zijn meer kapiteins uit deze lo die de VSG ondersteunen”, deelt Jabini mee. De Saramaccaanse stam bestaat uit twaalf lo’s (families).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.