Deel goud- en geldreserve Suriname ‘goed besteed’

44

PARAMARIBO, 24 mei – De goud- en geldreserve bij de Centrale Bank van Suriname is inderdaad afgenomen, maar dat mag geen reden geven tot paniek. Dit zegt minister Adelien Wijnerman naar aanleiding van een alarmbrief van de oppositie. Ruim driehonderd kilo goud uit de reserve is omgezet ‘uit beleggingsoogpunt’. De deviezenreserve is ook nog eens honderd en veertig miljoen dollar armer.

Het geld is gebruikt om te interveniëren op de valutamarkt. “Er is werkelijk een daling, maar in principe is er niets aan de hand”, zegt Wijnerman tegenover de Times of Suriname. De centrale bank beschikte vanaf begin dit jaar over een reserve van ruim een miljard dollar. De goudreserve bedroeg ruim tweeduizend kilogram. Onder zo’n omstandigheid zou een duik wel verantwoord zijn. De bank had de ruimte om op te nemen zonder de monetaire stabiliteit in gevaar te brengen.

De oppositie is bezorgd, kennelijk juist om het behoud van de stabiliteit. Ervaringen uit het niet zo verre verleden gelden wellicht als aanstoot. In een brief aan de regering wordt gevraagd of de reserve inderdaad is afgenomen. Ook moet worden aangegeven wat gedaan is met het goud en geld. Wijnerman ziet het allemaal als storm in een glas water: “Alle ruis doet ons land niet goed. Mensen worden zenuwachtig en vinden dat ze geld moeten opnemen of oppotten.”

44 REACTIES

 1. men mag bouterse voor van alles beschuldigen wij het volk weten een ding desie delano bouterse is en blijft de sterke man van suriname .bouterse gaat in 2015 weer onze president zijn,het staat gegrift rekenen jullie redimusus maar .

  oeng kang beschuldig mie president foe a watra overlast als wat front doet ,wij het volk weten wel beter dat dit probleem niet van drie of vijf jaar is ,het is van jaren en de huidige regering probeert het te verhelpen

  het is al een paar keer dat ik heb aangegeven dat de oppositie geen argumenten heeft ,opbouwende kritiek kan ik wel begrijpen maar wat deze mensen doen is spijkers op laag water zoeken .sesos of geen sesos bouterse wordt weer de sterke man .
  strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang ,herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang .


  Maak melding

 2. Mevrouw Wijnerman heeft wel mooi praten, en misschien heeft ze gelijk ook. Laat haar dan de vraag beantwoorden waarom de banken en de cambios geen dollers meer verkopen. De paarse kerels en meiden hebben het allemaal gemunt op de oppositie. Helaas zijn er ook ouders, verzorgers, en anderen die moeite hebben om deviezen te kopen om naar hun kinderen over te maken die in het buitenland studeren. Als alles volgens “Tante Adelien” storm in een glas water is, zitten de cambios en de ouders van studenten dan te liegen voor de realiteit? Bye the way, de directeur van DSB heeft toch ook zijn bezorgdheid over deze kwestie uitgesproken? Liegt hij ook?


  Maak melding

 3. hallo Gekke Per meldt zich ook weer, spikers op laag water zoeken, dat kan helemaal niet wakko met al die overstromigen, het is alleen maar hoog water, het water staat de mensen nu letterlijk en figuurlijk tot aan de lippen, en daar heeft DDB wel een behoorlijk aandeel in.
  Met praten alleen help je niemand hoor, daar heb je daden voor nodig, en de enigste daden die ik zie zijn wandaden
  Dat de oppositie geen goede argumenten zou hebben is natuurlijk onzin van de bovenste plank, je moet er alleen de intelligentie voor hebben om ze te begrijpen en niet te arrogant zijn


  Maak melding

 4. Hoe komt het dat het parlement niet op de hoogte is gesteld van zo een actie? Hoe komt het dat er geen duidelijkheid komt waar het aan besteedt is?
  Alles gebeurd achter de schermen,..het parlement kunnen ze net zo goed opheffen.


  Maak melding

 5. =Weet Pero wel dat er toen ook goud was verdwenen van de bank en wie dat gedaan had?

  =Pero, baas Bouterse en vrienden hebben toen een chaos in het land gebracht en dat geld van Suriname had helemaal GEEN waarde.

  =De NDP mag winnen, maar alleen zullen zij niet de volledige zetels krijgen, dus weer samen werken met de boeven.


  Maak melding

 6. Ruim driehonderd kilo goud uit de reserve is omgezet ‘uit beleggingsoogpunt’.

  De legitieme vraag is welke goederenruil of belegging is daarmee gedaan. De deviezenreserve is ook nog eens honderd en veertig miljoen dollar armer.

  Ook hier is de legitieme vraagstelling, welk goed is er met de deviezen reserve betaald.

  Het geld is gebruikt om te interveniëren op de valutamarkt; wordt ermee bedoeld dat er geïntervenieerd is voor het mogelijk maken van bilateraal valutaruil. “Er is werkelijk een daling, maar in principe is er niets aan de hand”, zegt Adelien Wijnerman.


  Maak melding

 7. Waar is het geld? Waarin is belegd? Heeft mevrouw Wijnerman een klap van de molen gekregen of probeert ze ons voor te liegen? Vertrouwen komt te voet maar gaat te paard, zei minister Zalm ooit eens. Klopt als een bus.


  Maak melding

 8. Ik snap niet dat er nog steeds Surinamers zijn die eraan twijfelen dat NDPers nooit liegen. Als Wijnerman ons straks komt vertellen dat de dollars en het goud uit vrije wil uit de staatskas zijn gevlucht en dat Bouta er dit keer jammer genoeg geen stokje voor heeft kunnen steken, dan moet je als oppositie nog steeds geen vragen durven stellen, want dan ben je bezig paniek te zaaien omdat je de boel wil destabiliseren.


  Maak melding

 9. Ruim driehonderd kilo goud uit de reserve is omgezet ‘uit beleggingsoogpunt’. De deviezenreserve is ook nog eens honderd en veertig miljoen dollar armer.

  Kan deze dumbo aangeven in welke producten en of aandelen en of obligaties en of valuta swaps etc het bedrag is belegd?????????????????
  Heden ten dagen beleg je niet zomaar daar de markt wispelturig is.
  Dus een simpele vraag aan deze dumbo “leg schriftelijke bewijzen op tafel zodat er een mening / debat over kan gaan”


  Maak melding

 10. geen moer weten jullie jullie roepen maar wat dit zijn de ware redimusus ,front ters raken in paniek maar paars raakt niet in paniek dat zal ik jullie bewijzen .
  dit volk staat achter haar president ,jullie kunnen van alles verzinnen internationale bank instellingen geven deze regering een 8 en dat is ruim voldoende om ons beleid voort te zetten en wij gaan door op de weg die wij hebben ingeslagen ,niets houdt ons tegen die trein dendert door tot 2015 daarna dendert hij verder .ons doel moeten wij bereiken we zijn onder weg .

  bouta gogo


  Maak melding

 11. 140 Miljoen dollar is omgezet is “OMGEZET”.

  Wat betekent dat ?

  Bij geen enkel economisch vak op school heb ik ooit deze economische NDP term geleerd.

  Dit hebben die dieven waarschijnlijk overgemaakt naar buitenlandse rekeningen in Afrika en Azië.

  Ik wil de Surinaamse jeugd feliciteren met hun keuze voor deze regering. Ze stelen jullie geld waar jullie bij staan.


  Maak melding

 12. Ik heb al gebeld met de van Mesdag kliniek. Er is een plaats voor je vrij gemaakt. Tussen al die gekken, moordenaars, verkrachters en pedofielen zal je je wel thuis voelen.


  Maak melding

 13. woehahahaaaaaaa OMGEZET hoor je dat?? OMGEZET!!
  jaja…van BANKzak naar BROEKzak van didibrie en dinobrie..die 2 zijn nog erger als muizen, ze knagen overal aan en overal doorheen, zelfs door de dikke muren van de DSB……op de boot zetten naar papoea nieuw Guinea….


  Maak melding

 14. @ Pero:

  Wie zijn “wij”? Je doet alsof je zelf de minister van Financiën bent. Heb je wel verstand? Het land verzuipt terwijl die lange neus zegt dat er geen geld is voor oplossingen. Nee, dat geld is al opgemaakt door hem en zijn familie. Kom op nou, doe je ogen open! Hou een keer op met je redimusu gebral, en kijk wat er in het land gebeurd! Het geld is op! Dus wat gaan we doen? Weer lenen! En ratingbureau Fitch geeft ze nog een steuntje in de rug. Jongen, Suriname is failliet!! Alles wat er gebeurt is met geleend geld. Die saka saka’s in de regering hebben hun zakken al gevuld en het volk kan letterlijk verzuipen! Zo staan de zaken ervoor en niet anders! Heb je je cassaveplantjes al in veiligheid gebracht, sukkel?


  Maak melding

 15. Op welke wijze kan Adelien Wijnerman de sombere voorspellingen die publiekelijk heersen ontzenuwen?

  Door openbaar making van haar handelwijze en beweegredenen verdedigen in de begrijpelijke landstaal. Maar omgeven met minder wazige of wollige economische terminologieën.

  Zij moet aangeven voorwelke dringende zaken het van zodanige eminente en precaire s’lands belang was dat het naar redelijkheid en billijkheid beoordeeld, legitiem is geweest dat zowel de goudreserve als de deviezenvoorraad daarvoor inzetbaar is gemaakt.


  Maak melding

 16. @ Tjauwa:

  Je hebt gelijk. Maar transparantie is bij deze regering “not done”. Ik woon in Su, maar ik merk dat er een grote mate van anarchie heerst. Jammer maar helaas. De ministers doen wat “de grote baas” ze heeft opgedragen, en slaafse hondjes lopen er achteraan.


  Maak melding

 17. @ Pero.

  Ik heb een vraag aan je, En als je een kerel met ballen bent verwacht ik een eerlijk antwoord van je:
  Wat ben jij er persoonlijk beter van geworden tijdens deze regering? En dan praten we niet over een parapluutje of een t-sirtje of een bordje linzensoep, ik wil gewoon weten wat. Tenzij je natuurlijk je cassaveplantjes op 24-hoog in de Bijlmer plant. Waar praten we over?


  Maak melding

 18. Alleen in Suriname kun je derde rang juffrouw tot minister van financien maken. Een sportleraar tot president, het is letterlijk de goden verzoeken.


  Maak melding

 19. Geduldig speurwerk in Surinaamse goudmijn door JOHN JANSEN VAN GALEN
  Jeroen Trommelen vertrekt begin 2011 voor een jaar naar Suriname, om de geheimen van de goudwinning te ontraadselen: wie profiteert ervan, wie is de dupe? ‘Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten draagt bij in de kosten op voorwaarde dat ik het nu eens écht allemaal ga uitzoeken, hoe moeilijk dat ook is,’ schrijft hij. Als bestuurslid van dat Fonds herinner ik het mij niet, maar het is een goede voorwaarde.
  Suriname is extreem moeilijk als het gaat om het vergaren van informatie. Iedereen vertelt je van alles en meestal veel te veel, maar niets valt te checken. De ‘mondkrant’ staat vol stellige, maar onbewijsbare verhalen. De reporter wordt voortdurend aan het lijntje gehouden, het kastje en de muur zijn steeds paraat. Als hij geen heel jaar had gehad, was Trommelen niet ver gekomen.
  De meeste boeken over Suriname zijn sfeerbeelden en dan kun je als schrijver een beetje roddel en overdrijving als illustratie goed gebruiken. Trommelen ging op zoek naar harde feiten en die worden niet verstrekt. Of ze worden genegeerd.
  Als rode draad voor zijn boek neemt hij een dodelijke schietpartij in het gouddelversoord Maripaston. Hij weet nagenoeg aan te tonen dat degene die ervoor terechtstaat het niet heeft gedaan, maar daar heeft niemand belangstelling voor of belang bij. Zelfs de schutter niet, die reeds bekend heeft, maar uiteindelijk wordt ontslagen van rechtsvervolging.
  Het binnenland van Suriname is in de laatste vijftien jaar onherkenbaar veranderd: maagdelijk oerwoud werd op grote schaal open gekapt en omgewoeld door kleine gouddelvers, die de velden verkennen voor de grote ondernemers die hen vervolgens verjagen. Waar vroeger alleen af en toe een slaperig bosnegerdorp stond, grommen nu enorme graafmachines en zijn compleet nieuwe oorden verrezen met winkels en bordelen, waar de prijs van het gebodene in grammen goud wordt opgegeven. Het is een hels landschap, maar Trommelen betrapt zich erop dat je het gewoon gaat vinden als je er vaak genoeg bent geweest.
  Met uiterst geduldig speurwerk, veel kluitjes in het riet, enige vindingrijkheid in de jungle van de Surinaamse bureaucratie legt Trommelen het netwerk van de goudexploitatie bloot. Het vergt nog wat speculatie, maar dan kan hij een top tien van grootverdieners in goud opstellen.
  En wat blijkt? De veel gehoorde, regelmatig door Bouterse geuite litanie dat de buitenlanders weer met de schatten van Suriname aan de haal gaan, klopt niet. De top tien bestaat uit Surinamers, de meesten (maar niet allemaal) gelieerd aan de partij van Bouterse. En bovendien profiteert het land er de laatste jaren duchtig van: in 2011 toucheerde de staat 240 miljoen dollar uit belasting op goudwinning en accijns op de daarvoor benodigde brandstof, het is veruit zijn belangrijkste inkomstenbron.
  Dat is de zonzijde van het goud, waarvoor Trommelen minder oog heeft. Tot in de jaren negentig dobberde Suriname op de inkomsten uit bauxietwinning, een buitenlandse affaire. Onder het Nederlandse bewind was goudwinning allang opgegeven, maar door Ronnie Brunswijk en zijn Junglecommando werd ze opnieuw als goudmijn ontdekt. Grote internationale firma’s dragen inmiddels flinke percentages aan belasting af en Suriname kan op eigen benen staan. Het lijkt of de mythe van Eldorado, waarvoor de kapers van de West-Indische Compagnie ooit derwaarts voeren, waar is geworden.
  De schaduwzijde komt aan het eind van het boek schrijnend tot uiting. Het onbeheerde oerwoud waar nazaten van weggelopen slaven hun rechten doen gelden, is op veel plekken een gele moddervlakte geworden. En een ooit bloeiend natuurreservaat als Brownsberg, dat onder auspiciën stond van het Wereldnatuurfonds, is goeddeels door goudwinning verwoest. De natuur is de dupe en dat doet een andere Surinaamse inkomstenbron de das om: ecotoerisme.
  Als het klopt dat het Fonds hem de opdracht heeft gegeven dit alles nu eens grondig uit te zoeken, is Trommelen daarin glansrijk geslaagd.


  Maak melding

 20. Een deel van de Deviezen/Goud/Reserve zit veilig bij DDB en zijn kornuiten.DDB en zijn maatjes/Kabinet van de zogenaamde president lachen het volk uit.

  Kijk hoe ik steel en toch loopt het volk met mij weg,hi,hi,hi,hi,Met open ogen bedrieg ik ze!!!!


  Maak melding

 21. Mensen, jullie zouden juist blij moeten zijn voor Suriname dat er 300 kg goud, tegen een hoge prijs, in valuta is omgezet want de laatste weken blijft de prijs van dit edelmetaal rond de $ 1400 schommelen.

  Het is dus nu aan de Centralebank van Sur om wederom 300 kg (of meer) aan goud in te kopen tegen een veel lager prijs.

  Voor bepaalde figuren is het ook nooit goed wat er allemaal gebeurd in Sur.


  Maak melding

 22. Broodje aap verhaal. De ministers kunnen doorgaan met onzin de ether in de gooien wetende dat ze met elk onzin verhaal wegkomen, want in DNA zullen ze altijd een meerderheid mee krijgen. Niemand van de coalitie durft DDB voor d voeten te lopen, want dan loopt hun einde jaarbonus gevaar. Sabi tok.
  Kan Slimme Sloerie Wijnerman, dan ook uitleggen welke strategische overwegingen er aan ten grondslag hebben gelegen. Citaat vd Minsiter: “interveniëren op de valutamarkt”
  • Waarom heeft de CBvS gemeend tot deze stap te moeten overgaan? Wat is de achterliggende motivatie \ noodzaak geweest die hiertoe heeft doen besluiten
  • Wat is er dan voor dit geld en goud in de plaats gekomen. In de boekhouding van een huishouden\bedrijf of land is het nog altijd zo dat als je de bezittingen omruilt voor andere bezittingen dit zichtbaar is in de administratie.
  • Als volgende de collega ministers en andere Megacombinatie prominenten in het Parlement nog recentelijk beweerden dat de prijs van goud stabiel is en dit heel lang zal blijven (gouddeals weet u wel) , waarom gaat de CBvS over tot het verkopen (omruilen) van een deel van haar goudreserve? De logica ontgaat mij.
  • Is er een voordeel gehaald met omruilen? Is dit in de boeken duidelijk zichtbaar? Neem aan van wel
  • Bij wie ligt de formele beslissingsbevoegdheid om tot deze ruil om te gaan? De Dir vd CBvS? Moet er wel door hem voordat hij hiertoe beslist consultatie gedaan worden door hem met andere mensen zoals BV Min v Fin; Voorz RvM; Pres? Neem aan dat er wel ergens vastgelegde procedures zijn hiervoor
  • Is er een visie over het te verwachte resultaat van de omruil om korte, middellange en lange termijn?

  Kortom: ook dit heeft een nare geur.
  Minister het is door het handelen van uw huidige regering en van de vorige regering waar NDP deel van uitmaakte, maakt dat alles wat er gezegd word met een vergrootglas gaat. Eigenschuld.
  In het verre verleden (maar ook nu nog) werden gekleurde mensen door blanken gekenmerkt als dom. Ik ben blank en daarom slim. Jij bent gekleurd en daarom dom.
  In het recente verleden (en de dag van nu) plegen gekleurde mensen welke de touwtjes in handen hebben ( lees: de door het volk gekozen machthebbers) net zo te denken. Door dat ze macht hebben zijn ze verheven en ongrijpbaar voor de rest.
  Mensen toch, hoe lang laten jullie je in de mailing nemen? Gaan we pas wakker worden als er weer een CIS komt en dat je in de rij gaat staan voor je rijst? Rijst die we ook nog moeten gaan importeren misschien? En dan dromen over diepzee havens, mega fly-overs, Suriname landbouwschuur voor de Caricom? Really.


  Maak melding

 23. Suriname is aan het VERGAAN en dan nog hebben de paarse paupers en hun paarse lijders het lef om te zeggen’ ALLES IS GOED’!!!

  Geen wonder dat de IDOS,RAPAR,en SESOS peilingen onder deze paarse groepjes alleen gehouden worden!!!!


  Maak melding

 24. Het Parlement dient vanuit de stelling van Adelien dat alles dik i.o. duidelijkheid zien te krijgen via de volgende vraagstelling:”wat is het doel van het aanspreken van de deviezen -en goudreserve geweest voor de interventie op de valutamarkt?

  Uit het oogpunt van belegging, is haar respons? Welk belegging wordt hier bedoeld? Valuta swap is geen belegging. Waarin is belegd? Moet ik fraude vermoeden?


  Maak melding

 25. Tijdlijn
  Eerste president van Suriname (Ferriër) huidige president van suriname DDB
  Dan hebben we het wel pakweg over bijna 40jaren,dus ja de jeugd van vandaag is het volk van morgen, dus oorzaak en gevolg,zelf de gezworen vijanden uit de tachtiger jaren zitten allemaal aan de ronde tafel.dus een circkel is wel degelijk rond,te tigrie e barie na boesie ……………………nu zou echt een journalist moeten opstaan om al deze gasten hun biografie op te nemen en pas na hun dood te publiceren jammer dat we van de heren lacnmon, aaron,derby en bruma zullen ontberen. Jammer
  Stof tot nadenken


  Maak melding

 26. Denk dat er veel extra geld nodig was voor het Kabinet van de President en de vele nieuwe auto’s die hiervoor nodig zijn.

  @HetIsNietWaar ik ben geen boekhouder maar jouw opmerkingen dat een omruiling dan zichtbaar moeten zijn in de administratie lijkt mij volledig terecht en logisch.

  Hoop wel dat onze Minister van Financiën toch wel een beetje boekhouden kan want de door haar gebruikte argumentatie raken kant nog wal en veroorzaakt juist onrust.

  Kan mij nu wel voorstellen dat de door vorige maand ontslagen topper bij de Centrale Bank van Suriname zich niet verenigen kon met het gevoerde beleid.

  Een jaar geleden nog kon de regering nog trots vertellen dat het zo goed ging en nu al moet men de goudvoorraad (reserves) aanspreken, echt wel een heel erg slecht teken !!!


  Maak melding

 27. nieuwfront vind het gewoon erg dat ze niet meer bij de pot met honing zijn , en de v.h.p laten graaien .
  deze partijen gaan nooid meer in het machtcentrum komen , want ze hebben duidelijk het surinaams volk laten vallen doordat ze bezig zijn haat te zaaien en partij politiek te voeren , ze gaan niet voor land en volk maar voor eigen gewin , kijk maar terug naar de afgelopen 15 jaar .
  nu zijn de mensen wat positief naar deze regering , nu kunnen ze eindelijk proeven wat vooruitgang betekend .
  ze wensen niet meer omgekocht te worden en daarom staat (_87% achter deze regering ) maar de rest gaat zich binnen kort ook aansluiten .
  SURINAME voorwaars .


  Maak melding

 28. strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang .
  de ndp is de hoop van suriname ,anderen partijen zijn ze voor gegaan maar het land verpuaperde ten tijde vvan de nps vhp ktpi .dankzij de ndp is er verandering gekomen .zie de vele grote werken die dankzij de ndp zijn verrezen ,bruggen bouw ,wegen bouw, medisch ,waterleiding net werk ,huizen bouw ,ontwateringen ,vuil ophaal opschonen van rioleringen ,aov omhoog noem maar op .dit zijn dingen die van levens belang zijn .ik heb water op domburg en boxel aan wie hebben wij dit te danken ,zie de grote man van para miranda die alles onder controle heeft .ik heb diepe respect voor die man een mooi voorbeeld ,er moet een stand beeld voor die man komen in para ,voor mij mogen ze het op domburg zetten .de eerste commissaris die laat zien wat werken is .ik ben blij dat velen deze man waarderen .welke fronter kan mij zeggen dat ze een district commissaris hebben voort gebracht die bergen verzet .allemaal fronters so so voermang .geen enkel respect kan je voor ze hebben ze denken alleen hun slag te slaan .zie nikerie .nu komt er verandering sinds paars het roer heeft over genomen .ik krijg rillingen als ik moet horen dat de vhp anderen voor corrupt uitmaken .die gasten zijn zo corrupt dat ze het echt niet meer zien .


  Maak melding

 29. peroheeft niets nodig het enige wat pero en het volk wil is dat het goed gaat in dit land .front moet oppositie voeren maar dat doen ze niet .hun kansen zijn verkeken .
  nu is het de beurt aan paars .handen uit de mouwen meer is het niet als je dat doet en niet klagen zal je zien dat het goed gaat .


  Maak melding

 30. @ Blaka Bakra
  Vraag aan Pero waar die 18.000 woningen gebleven zijn. Vraag aan Pero als hij de kranten vanuit Suriname leest, en laat hij je uitleggen waarom er tenminste twee keer per dag of een verkrachting of een roofoverval of een brand is. Dit is nu een dagelijkse trend in Suriname geworden. Vraag aan Pero wanneer de Gouden Kerst komt en hoe het eruit zal zijn. Vraag aan Pero waarom de kleine man geen $$$ meer kan kopen bij de cambios. Nu, zeg aan Pero dat sedert het begin van de Surinaamse geschiedenis het de eerste keer is dat coalitiepartners mekaar in het openbaar als beesten behandelen: Somohardjo v.s. Brunswijk en Amafo; DC. Karta-Bink vs. Minister Abraham; Winston Caldeira vs. Richard Kalloe; Misiekaba vs. de Presidentiele Commissie Grond Occupatie. Ik wacht op antwoord.


  Maak melding

 31. Ik ben van geen enkele politieke partij, maar fouten zoals in de West gepubliceerd ervaar ik als storend.

  Volgens de publicaties van CBVS heb ik een gemiddelde waarde aangehouden van de gehanteerde dagkoersen.
  Ik ben na weinig speurwerk in de West(Oppositie slaat alarm over“verdwijning” goudvoorraad) op het spoor gezet van de gepropageerde hoeveelheid verhandelde goud en ontvangsten daarvan en toen aan het rekenen geweest.
  Tot mijn ontsteltenis moest ik na 2 keren rekenen tot de conclusie komen dat 10.000 oz nooit 140.miljoen dollar kon opleveren gezien de dagkoers.

  Ik vind desalniettemin dat Adelien Wijnerman en Gilmore Hoefdraad, moeten vertellen waarom de goudvoorraad moest worden aangesproken.

  Zie hieronder mijn berekening:
  1 oz = 31.1035g; ~1.650 USD /oz tU$; ~S$1.635/5g—— S$327/g; 327 x 31,1035= 10170.85/oz t S$
  S$/U$= 10170.85/1.650=6.164148; 10.000 x 31.1035= 311035 g; 311035 x 327= S$101.708445
  Terwijl 10000 oz x 1650=U$16.500.000;
  101708445: 6.164148= 16.500.000


  Maak melding

 32. Duurt niet lang meer dat de heer Hoefdraad opstapt vanwege een verdere stap in zijn carrière … (zinkend schip verlaten).

  En die mevrouw Wijnerman is zo vreselijk trots op haar baan dat ze er alles voor over heeft om te blijven zitten om medewerking te blijven verlenen aan de financiële ondergang van dit land.


  Maak melding

 33. Ter vergelijking
  om een gefundeerde conclusie te trekken uit de

  Rotterdamse begroting…..Gemeente Rotterdam qua bevolkingsomvang even groot als bevolking Suriname

  Uit onderstaande tabel blijkt dat het vermogen eind 2014 zal zijn aangevuld tot € 163 mln.
  bedragen € x 1 mln
  2011
  Baten 4.350.596
  Lasten 4.428.090
  Resultaat vóór reserveringen -77.494
  Onttrekking aan bestemmingsreserves 141.723
  Toevoeging aan bestemmingsreserves 90.553
  Bestemmingsvoorstellen vanuit
  jaarrekening -30.490
  Resultaat na onttrekkingen en toe-
  Voegingen aan bestemmingsreserves -56.814
  Beginstand weerstandsvermogen 93.196
  Verwachte toevoeging vanuit het resultaat -56.814
  Eindstand algemene +
  financieringsreserve 36.382

  Prognose 2012
  Baten 4.526.077
  Lasten 4.709.485
  Resultaat vóór reserveringen -183.408
  Onttrekking aan bestemmingsreserves 278.037
  Toevoeging aan bestemmingsreserves 84.196
  Bestemmingsvoorstellen vanuit
  jaarrekening 0
  Resultaat na onttrekkingen en toe-
  Voegingen aan bestemmingsreserves 10.433
  Beginstand weerstandsvermogen 36.382
  Verwachte toevoeging vanuit het resultaat 10.433
  Eindstand algemene +
  financieringsreserve 46.815

  Prognose 2013
  Baten 3.971.007
  Lasten 4.077.752
  Resultaat vóór reserveringen -106.745
  Onttrekking aan bestemmingsreserves 323.756
  Toevoeging aan bestemmingsreserves 173.101
  Bestemmingsvoorstellen vanuit
  jaarrekening 0
  Resultaat na onttrekkingen en toe-
  Voegingen aan bestemmingsreserves 43.910
  Beginstand weerstandsvermogen 46.815
  Verwachte toevoeging vanuit het resultaat 43.910
  Eindstand algemene +
  financieringsreserve 90.725

  Prognose 2014
  Baten 3.904.927
  Lasten 3.914.853
  Resultaat vóór reserveringen -9.926
  Onttrekking aan bestemmingsreserves 133.487
  Toevoeging aan bestemmingsreserves 51.526
  Bestemmingsvoorstellen vanuit
  jaarrekening 0
  Resultaat na onttrekkingen en toe-
  Voegingen aan bestemmingsreserves 72.035
  Beginstand weerstandsvermogen 90.725
  Verwachte toevoeging vanuit het resultaat 72.035
  Eindstand algemene +
  financieringsreserve 162.760

  Prognose 2015
  Baten 3.828.031
  Lasten 3.768.628
  Resultaat vóór reserveringen 59.403
  Onttrekking aan bestemmingsreserves 78.370
  Toevoeging aan bestemmingsreserves 50.095
  Bestemmingsvoorstellen vanuit
  jaarrekening 0
  Resultaat na onttrekkingen en toe-
  Voegingen aan bestemmingsreserves 87.678
  Beginstand weerstandsvermogen 162.760
  Verwachte toevoeging vanuit het resultaat 87.678
  Eindstand algemene +
  financieringsreserve 250.438

  Prognose 2016
  Baten 3.893.540
  Lasten 3.818.839
  Resultaat vóór reserveringen 74.701
  Onttrekking aan bestemmingsreserves 48.871
  Toevoeging aan bestemmingsreserves 37.196
  Bestemmingsvoorstellen vanuit
  jaarrekening 0
  Resultaat na onttrekkingen en toe-
  Voegingen aan bestemmingsreserves 86.376
  Beginstand weerstandsvermogen 250.438
  Verwachte toevoeging vanuit het resultaat 86.376
  Eindstand algemene +
  financieringsreserve 336.814


  Maak melding

 34. peroheeft niets nodig het enige wat pero en het volk wil is dat het goed gaat in dit land .front moet oppositie voeren maar dat doen ze niet .hun kansen zijn verkeken

  ik geen jou altijd rode minnetjes. maar nu zeg je iets waars en hebben jij en ik en anderen iets gemeenschappelijks als doel: …. EN HET VOLK WIL IS DAT HET GOED GAAT IN DIT LAND….. DAT WILLEN WIJ ALLEMAAL. en wij denken te weten, om uiteenlopende redenen, dat deze paarse smurf niet de manier is.

  in ieder geval heb ik je een roodje gegeven, met een uitleg.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.