maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijRegering en parlement bespreken ideeën wateroverlast

Regering en parlement bespreken ideeën wateroverlast

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 23 mei – Regering en parlement gaan samen ideeën bespreken over het tegengaan van de wateroverlast. Volgens parlementsvoorzitter Jennifer Simons moeten zoveel mogelijk waterdichte oplossingen op tafel komen. Door de jaren heen is zoveel mis gegaan wat het waterbeheer betreft, dat het nu hoog tijd is voor ingrijpen.

Bij de regenval en overlast van de afgelopen dagen is weer gebleken hoe kwetsbaar vooral de kustlijn is. “Ik heb steeds ervoor gepleit dat de mangrovebossen behouden moeten worden en er geen verkavelingsprojecten (voor woningbouw, red.) meer uitgevoerd worden in Noord Paramaribo. Toch zie je het gebeuren”, zegt Simons tegenover de Times of Suriname. En die koppigheid wordt nu duur betaald. Hele gebieden staan dagenlang blank.

Het mensenleed door schade aan bezittingen en aanplantingen wordt steeds meer een vast beeld. Niet alleen de grimmigheid van de natuur speelt dan parten. Ook onbedachtzaamheid en vooral gebrek aan enig management van bovenuit doen een duit in de zak. “We zijn overgestapt naar het laag bouwen en dan krijg je inderdaad situaties waarbij water in huizen stroomt”, aldus Simons. Hoe het ook zij, het besef lijkt doorgebroken. Simons wil deskundigen raadplegen bij het zoeken naar oplossingen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

16 REACTIES
 1. Mooie huizen op hoge palen had je vroeger in Su. Waar is die eigen Surinaamse woningbouw gebleven. Dat had al een heleboel leed voor mensen kunnen voorkomen.


  Maak melding
 2. Mevrouw Simons,

  De door Abrahams ontslagen voormalig directeur OW heeft de oplossing. Onslagen omdat hij slimmer is dan Abrahams en niet aan parij-politiek doet. Voer zijn plan uit dan kan je stemmen winnen.


  Maak melding
 3. Wat een schaamteloze en arrogante ezels daar in het Parlement. Ze gaan discussieren over het probleem! Wat een domme mensen zijn dat! Echt waar! Over 50 jaar zijn ze nog steeds bezig met hun gelul!


  Maak melding
 4. Plato heeft gelijk. Wat moet er wel gebeuren.
  Vanwege de uitermate beperkte kennis van de Suriname op het gebied van weg en waterbouwkundig en waterbeheersing, zou men deskundigen uit NL moeten betrekken. 1.Eerst zal een grondige studie worden gemaakt naar het aanwezig waterpotentieel in en rondom Parbo. Dwz dat een inventarisatie moet worden gemaakt van alle rivieren, kanalen, kreken, sloten en andere afvoerkanalen. Alles moet in kaart worden gebracht. Dit proces zal 3-5 jaar in beslag nemen.
  2.Vervolgens zal er een Waterwet en een Wet op Waterschappen moeten komen. Hier wordt alle waterhuishouding geregeld.
  3. De uitvoering zal bijkans 10 jaar in beslag nemen. Dwz dat buizen vervangen dienen te worden, trenzen gedempt, sluizen vervangen et etc.

  Totaal aantale jaren 15.
  Raming kosten 250 miljoen euro.


  Maak melding
 5. Niet blijven verkavelen op lage grond, kopers hebben geen idee wat er allemaal kan gebeuren. En toch geven ze onderhandse vergunningen uit… En aan waterafvoer worden er geen hoge eisen gesteld. Zelfs moerassen worden tegenwoordig verkaveld. Weg naar zee is daar een goede voorbeeld van…

  Er hoeft maar een iets grotere ramp te gebeuren en heel noord Paramaribo ligt straks blank, maar dat had ik allang door…

  Maar geld is voor sommige mensen belangrijker dan leed en levens van anderen…

  Het zal zwaar worden in een zeer corrupt land goed zaken op orde te hebben…


  Maak melding
 6. We gaan ons concentreren op de regio was de motto,
  Het is wel heel opvallend stilllllll in de regio.
  Ik geeft u nu op een briefje dat wij morgen de zelfde discussie weer voeren.


  Maak melding
 7. Musk

  Mevrouw Simons,

  De door Abrahams ontslagen voormalig directeur OW heeft de oplossing. Onslagen omdat hij slimmer is dan Abrahams en niet aan parij-politiek doet. Voer zijn plan uit dan kan je stemmen winnen.
  als hij zo slim was/is why heeft wageningen niet uit het slop gehaald tun hij door venetiaan daar werd aangetseld om die job te klaren?????????????


  Maak melding
 8. Simons,

  je wil nu doen geloven dat je hart hebt voor land en volk. Die vlieger gaat op. Je loopt aan het lijntje van de coalitie. Dit is duidelijk te zien als je de vergaderingen voorzit. Je mag spreken binnen de kader welke je zijn opgelegd en die ook gewillig hebt geaccepteerd. Dus nu even niet stom uit je nek kletsen. Als je zo begaan bent, zou je er o.a. ook korter op moeten zitten dat:
  1. de minsters en president duidelijk en binnen normale termijnen reageren op gestelde vragen uit de DNA. Het niet betanworden van vragen uit de DNA is indirect het schofferen van de kiezer. En jij staat daar om ook de belangen van de DNA leden na tekomen. Maar dat laat je naast je liggen en doet letterlijk geen moer
  2. als dan een keer iemand uit kabinet verschijnt in de DNA, zie er dan ook op toe dat er een inhoudelijke discussie is en niet wat niets zeggende wartaal uit de kappa vd Minister komt. Dat is zonde vd tijd voor iedereen. Durf de lef te hebben en een keer in te grijpen.
  3. Waar is de live streaming van DNA gebleven. Net zoals alles in Su veel bla bla en veel bombarie iets lanceren om daarna stilletjes te verdwijnen. Ik dacht dat het was opgezte om het parlement dichterbij het volk te brengen. Hallo Mw waar ben je nu? Nou moet je ook niet denken dat iedereen echt warm loopt om dat gepeupel aan te gaan horen daar, maar dan nog.
  4. DNA personeel heeft extra training gehad om dit instituut beter te laten functioneren. Heb jij ook meegedaan aan de training? Krijg de indruk van niet
  5. Zou goed zijn als je de leden van het kabinet ook op training stuurt. Denk aan: leren spreken in het openbaar; bijscholing voor vakinhoudelijke kennis van het werkterrein van hun ministerie; training in sociale omgang; taalles Nederlands, en ga zo door.

  Simons je verkoopt duidelijk kul.


  Maak melding
 9. 24 mei 2013

  Wat moet Srika lachen om de uitspraken van mw.J.Simons.
  Het behouden van mangrovebossen heeft niets te maken met overstromingen alsgevolg van hevige neerslag. Maar goed, mw. J.Simons heeft geen ecologie en fysische geografie gestudeerd.

  Zover ik weet, heeft dhr. R. King een master(drs) in
  hydrologie.Hij begrijpt de invloed en het gedrag van
  water wel. Wageningen is een landbouwgebied en daar had dhr. R. King weinig te zoeken.Vandaar ook die mislukking toen.Geldt voor een deel ook voor OW&V.

  Wat wil Srika hiermee zeggen?
  Dat niet omdat je bijv. ir. of ing. bent, je instaat geacht moet worden een brug te kunnen bouwen. Je kan alleen maar ir.zijn om bijv. hoeveelheid en kwaliteit
  van beton te berekenem, maar van de staalconstructie weet je practisch niets af. Dit geldt ook voor drs.

  Srika zijn advies hier op dit forum is altijd geweest om te werken naar specialisatie.

  Hier in Nederland werkt toch niet maar een (soort) ingenieur aan het bouwen van een brug? Neen, voornamelijk in multi-disciplines.

  Hoe ziet Srika de wateroverlast veroorzaakt door neerslag in en rond Paramaribo?

  In 2009 of 2010 had Srika hier op dit forum een posting gedaan t.a.v. het onderwaterlopen van Tourtonne.Hier was neerslag ook de oorzaak en had ik het over de woningbouwprojecten, hierbij ook de afwateringssystemen, die waarschijnlijk lateraal op het (micro)relief van dat landschapoppervlak gebouwd zijn en maakt dat het overtollige water nauwelijks kan wegstromen.

  Het verschil in relief in het landschap vormt natuurlijke afwateringssystemen, watersysstemen als een soort eigen stroomgebied.

  Echter denk ik, dat in Suriname nauwelijks resultaten van onderzoek van het (micro)relief, in en rondom Paramaribo, te vinden is en door gebrek aan die kennis
  projectonwikkelaars dwars over dit relief, en dus niet met dit (micro)relief hebben meegebouwd.

  Een praktisch voorbeeld.
  Zet een uiteinde van de tafel wat hoger dan de andere kant en laat wat water aan de hoogste kan vallen. Het water stroomt onder invloed van de zwaarte kracht richting laagste kant. Zet nu dwars over die gehele tafel een obstakel(het bouwproject) en je ziet nu dat het water niet verder naar het laagste punt kan stromen; het hoopt zich daar op( de overstroming) en probeert toch een micro-relief te vinden om heel langzaam verder te stromen.

  De gamma-activiteiten (de sociale en culturele neerslag in dat gebied)bepalen voor een groot deel hoe het natuurlijke verloop van overtollig water in een watersysteem of (hoe dhr. R. King dat zegt)’stroomgebied”zich zal gedragen.

  Volgens Srika zal er eerst een gedegen studie gemaakt moeten worden over het (micro)relief; de verschillende watersystemen of stroomgebieden in kaart brengen en pas dan werken aan afwateringsystemen.

  Extra: Een aantal van jullie kennen het oude project Eureka, aan de Derde Rijweg te Kwatta. Het kanaal dat voor de afvoer van het overtollige water van Eureka moet zorgdragen loopt richting de Kwattaweg om zo verbinding te hebben met andere afwateringsystemen,richting Saramaccakanaal. Maar het relief richting Kwattaweg naar het Saramaccakanaal neemt toe, terwijl het relief van Eureka richting Weg-Naar-Zee afneemt.
  Het resultaat van Eureka is velen van jullie bekend.Veel wateroverlast. Wijs zou zijn om juist met het afnemende (micro)relief, naar richting Weg-Naar-Zee, het kanaal voor de afwatering te graven.Niet gebeurd!

  Srika hoopt dat jullie de uitleg begrijpen.
  Srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES