Braziliaans bedrijf profiteert via Suriname van Caricom

16

PARAMARIBO, 23 mei – Het Braziliaanse Cítricos do Pará, Citropar, investeert in Suriname. Met het opzetten van een dochterbedrijf moet worden ingespeeld op mogelijkheden van de Caricom, de Caribische gemeenschappelijke markt. Er zullen in eerste instantie sinaasappels naar Suriname worden geëxporteerd. Op termijn wordt meer geïnvesteerd.

Dat is dan als het bedrijf over grond kan beschikken. Er zal dan vooral citrusfruit worden geteeld. Voor de distributie zorgt het eveneens Braziliaanse Cetro, een import- en exportbedrijf dat al een vestiging heeft in Suriname. “De bedoeling is dat Citropar over drie jaar de eerste oogst binnenhaalt om dan over vier jaar volledig operationeel te zijn. We kunnen als exportbedrijf dan profiteren van de Caricom-voordelen”, zegt Cetro-directeur Fabricio Bijron tegenover de Ware Tijd.

De bedoeling is zoveel mogelijk verwerkt fruit te exporteren naar de lidlanden van de Caricom. Zoals pulp en sap. “Ik verwacht dat het ons een voordeel van vijftig procent oplevert in vergelijking met de export vanuit Brazilië”, aldus Bijron. Vooral Trinidad & Tobago wordt als grote afnemer gezien. Aruba en Curaçao zijn ook veelbelovende markten. Overigens vindt Bijron dat Suriname zelf best wat meer fruit mag telen. Om Surinamers dan te bewegen meer fruit te eten. En ook zelf meer gebruik te maken van eigen ontwikkelingsmogelijkheden!

16 REACTIES

 1. De regering in Suriname moet ervoor zorgen dat er meer investeringen hun weg naar Suriname vinden.Vooral het mkb in Nederland heeft via Suriname veel te bieden aan de Caricom. Dit is goed voor de werkgelegenheid in het land.


  Maak melding

 2. Hmmmmmmm, ik dacht deze regering Suriname naar een ander level zou brengen. Het lijkt me verstandiger dat de citrusplantage van Commewijne e.d. weer in bedrijf worden gebracht. De volgende stap is dat Su citrus exporteerd. De politiek van DDB heeft inderdaad veel weg van Chavez, allerhande importeren (vlees, citrus) in plaats van de productie in eigen land onder handen nemen.
  De andere landen worden er beter van en Suriname schiet er niks mee op.


  Maak melding

 3. =Met het wateroverlast kan het een probleem worden voor Suriname, dit omdat ook de cassave aanplant verwoest is.

  -Het probleem eerst goed aanpakken anders blijven investeerders weg.


  Maak melding

 4. 24 mei 2013

  Brazilie heeft een heel hoge technologische ontwikkeling in de landbouw en in de verwerkingsindustrie.

  Op termijn moet Suriname hiervan kunnen profiteren. Een samenwerkingsverband op win-win-basis lijkt mij prima.
  Srika


  Maak melding

 5. Suriname heeft geen zin in ontwikkeling van het land. Het was ontwikkeld en na de onafhankelijkheid is alles kapot gemaakt. suriname kan al met fruit/groente/vis 100 miljoenen omzet genereren, maar ze hebben daar geen zin in…Het enige waar ze zich mee bezighouden is hoe men toch drugs kan exporteren naar Europa. Daardoor is de goodwill en vertrouwen kapot gemaakt. Als andere landen HEN daarop wijzen, dan nog zien zij zelf geen noodzaak in om dat met beide handen op te pakken….moeten soms de chinezen de economie van suriname komen opbouwen…


  Maak melding

 6. Dat is dan als het bedrijf over grond kan beschikken.

  Ze willen gratis grond, Surinamers kunnen niet eens een begraafplaats van 1meter bij 2 meter krijgen krijgen en deze figuren willen duizenden hectaren. Laat ze maar eerst een pilot project opzetten op eigen kosten en dan een feasibility doen. Er zijn maar een paar citrus variëteiten geschikt in Suriname en van trizteza hebben ze waarschijnlijk nooit gehoord. Citrus in Brazilie wordt in de sub tropen geteeld dus laat je niet wijsmaken met hun grootspraak of bluf.


  Maak melding

 7. Op termijn moet Suriname hiervan kunnen profiteren. Een samenwerkingsverband op win-win-basis lijkt mij prima.
  Srika

  een samenwerkingsverband op win-win- basis lijkt mij prima. mij ook. maar ik heb al een bittere smaak over de “samenwerking” voor wat betreft het goud wegdragen.
  dan maar hopen dat dit niet een schurkenorganisatie betreft die een wapen laat zien wanneer je vragen stelt. het antwoord zit in een van mijn kogels.


  Maak melding

 8. Sorry hoor, maar Suriname is zo groooooot, stimuleer je volk om eigen sinas te planten, heb je eigen volk en niet een ander land!


  Maak melding

 9. Pff.
  Suriname was eens een grote exporteur van sinaasappelen en citrusvruchten.
  Maar dat was voor de zelfstandigheid.
  Daarna sloeg de luiheid toe.


  Maak melding

 10. Elk bedrijf wat in SU wil beginnen heeft te kampen met een grondprobleem… Terwijl er zoveel grond is.

  Het land is 5 keer groter dan NL.

  NL is vijf keer kleiner er wonen 16 miljoen mensen toch hebben ze miljoenen koeien miljoenen varkens miljoenen kippen… Een van de grootste kaas, melk en boter producent van de wereld,

  Produceren miljoenen tonnen aan granen en aardappelen per jaar.

  Ik vraag me af hoe dit kan…


  Maak melding

 11. Dit zinnetje zegt genoeg of eigenlijk alles:
  “Overigens vindt Bijron dat Suriname zelf best wat meer fruit mag telen. Om Surinamers dan te bewegen meer fruit te eten. En ook zelf meer gebruik te maken van eigen ontwikkelingsmogelijkheden!”

  Ook anderen zien dat suri geen gebruik maakt van haar ontwikkelingsmogelijkheden.
  Die investeerders komen met bosjes binnen, slaan hun slag en zijn weg.
  Denk je dat die Brazilianen suri’s in dienst zullen nemen, nou echt niet.

  “Er zullen in eerste instantie sinaasappels naar Suriname worden geëxporteerd.”
  Hoe wil je in Godsnaam het land tot ontwikkeling brengen, als je de eigen ondernemers de kans ontneemt om zich te ontwikkelen en/of uit te breiden.

  Sinds wanneer importeert suri, sinaasappelen, rijst, kip, rund etc. etc.?

  Niet te geloven zeg.

  De locals hebben geen idee, wat die regeerders uitspoken. Ze zijn alleen maar bezig met de dagelijkse beslommeringen.
  De suri’s die op wkn komen zijn ex-surineds, die hebben genoeg euries om op Internet hun mening te geven.

  Wat een gedoe, hoe help je deze mensen…
  Mie no sabie yere.


  Maak melding

 12. 24 mei 2013

  @Dre,

  Het wegsmokkelen van goud is toch voor een groot deel de schuld van de surinaamse overheid, dus van de ambtenaren. Juiste controle wordt nauwelijks uitgevoerd en met een eenvoudige tjuku kijken deze ambtenaren dan de andere kant op.

  Ik had net contact met Suriname en werd mij verteld dat er veel jacht wordt gedaan op jaguars. Delen van dit dit, zeker de tanden, zijn graag gewild bij de nieuwe groep Chinezen die bereid zijn voor te betalen en het dan wegsmokkelen, richting China.

  Ik heb begrepen dat de Inheemsen en Marrons, soms met tussenkomst van enkele houthandelaren,flijtig aan meewerken.Jammer, het lijkt dat iedereen die komt, haar deel gewoon kan meenemen.

  @Tedje,

  Naar mijn mening zit het niet in de luiheid van de Surinamers.Neen, het zit in het feit dat het grootste deel van Suriname niet is opgebracht in de cultuur van landbouw, met het doel tot grootschalige productie voor de export.Alleen bij een belangrijk deel van de Nickerianen zit dit denken van produceren en exporteren in de genen.

  Verder moet je naar de geschiedenis van de citrusproductie van Suriname en de export hiervan kijken, als oorzaak van achteruitgang.

  @Tedje, jij neemt als referentiepunt voor en na de zelfstandigheid.(Srika begrijpt hier voor en na de onafhankelijkheid van Suriname.)

  De grote citrusplantages voor de onafhankelijkheid van Suriname werden beheerd door Nederlanders, althans mensen met een duidelijke blanke afstamming met in hun bloed de ‘landbouwgenen’.De productie werd voor een groot deel in Nederland afgezet.Denk aan Smalkalden.

  ‘Vanaf midden jaren ’60, vorige eeuw, nam de internationale concurrentie van de export naar Nederland toe. Spanje, Turkije, Marokko werden langzaam interessanter om vandaar citrus te halen. Liggen dichter bij Nederland en zijn goedkoper.

  In de jaren ’70, vorige eeuw, kwam Brazilie als citrusgigant erbij. De positie van de surinaamse citrus werd hopeloos, omdat het alleen gericht was naar Nederland toe.

  Na de onafhankelijkheid van Suriname was de export van citrus naar Nederland al zo ver teruggevallen dat het economisch gezien niet meer aantrekkelijk was geld en energie te steken in deze citrusplantages. De citrusplantages achter Tourtonne en Maretraite werden omgezet in bouwkavels. De huidige woonwijken, in bedoelde gebieden.Let wel op, dat fysisch gezien de gronden van Tourtonne en Maretraite zeer goede landbouwgronden zijn geweest.Nu verloren zijn gegaan aan de woningbouw van toen.

  Dus mijns inziens ligt het niet aan de luiheid van de Surinamers, maar meer aan gebrek aan visie voor het steeds blijven aanboren van nieuwe exportgebieden en het gebrek aan echte ‘landbouwgenen’ binnen een groot deel van de Surinamers in Suriname.

  Denkende jullie voldoende te hebben geinformeerd.
  Wees vrij ook te reageren.
  Srika


  Maak melding

 13. Het orakel DDB had aangekondigd:
  Suriname de landbouwschuur voor Caricom landen.
  En zowaar die man is echt goed bezig.
  Alleen dachten wij simpele mensen dat Suriname dus de producten zou telen en exporteren. Maar stom van ons natuurlijk. Suriname is een doorvoerland.
  En zowaar het orakel haeeft weer gelijk.
  Maar dat wist hij natuurlijk want Sur is ook al doorvoerland voor drugs, dus de kennis en het netwerk hebben we al.

  Het zal je maar overkomen!


  Maak melding

 14. Het orakel DDB had aangekondigd:
  Suriname de landbouwschuur voor Caricom landen.
  En zowaar die man is echt goed bezig.
  Alleen dachten wij simpele mensen dat Suriname dus de producten zou telen en exporteren. Maar stom van ons natuurlijk. Suriname is een doorvoerland.
  En zowaar het orakel heeft weer gelijk.
  Maar dat wist hij natuurlijk want Sur is ook al doorvoerland voor drugs, dus de kennis en het netwerk hebben we al.

  Het zal je maar overkomen!


  Maak melding

 15. @ Lucien

  Ik ben onderhand dezelfde mening toegedaan. Zelfs een positieve bijdrage wordt al gauw als inmenging gezien in hun binnenlandse aangelegenheden. Ze zoeken het lekker samen uit. Hoewel, als het water Paramaribo binnentrekt, dan kunnen wij weer een nationale tv campagne opstarten om ze van brood, water en een warme deken te voorzien. Die Braziliaan heeft groot gelijk, Surinamers zijn te lui om de hand uit de mouwen te steken en gebruik te maken van de ontwikkelingsmogelijkheden. Het enige waar ze onderhand trots op kunnen zijn is hun grote waffel !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.