150 jaar afschaffing slavernij langs Cultuurlijn 1102

23

In het kader van herdenking van de afschaffing van de Slavernij bieden Imagine IC, CBK Zuidoost en het Bijlmer Parktheater op 20 juni een uniek programma aan onder de gezamenlijke naam Cultuurlijn 1102. Een bewogen dag waarin verhalen over Slavernij tot uiting komen in discussies, muziek, beeldende kunst en theater.

Bij Imagine IC ontmoet u op donderdag 20 juni 2013 de vooraanstaande literatuurwetenschapper en archiefcritica Saidiya Hartman (Columbia University, NY). In invloedrijke boeken als ‘Scenes of Subjection’ en ‘Lose Your Mother’ gaat zij op zoek naar de verhalen van tot slaaf gemaakten die in archieven ontbreken.

Om 17:30 uur volgt bij CBK Zuidoost de opening van de tentoonstelling ‘Gedeelde Erfenis: slavernijverleden in de kunst’. Met als gastspreker Ronald Ockhuysen, adjunct-hoofdredacteur en Chef Kunst van Het Parool en een klein optreden van zangeres Jeannine la Rose en fluitist Ronald Snijders.

Het gezamenlijke programma wordt afgesloten in het Bijlmer Parktheater met de theatervoorstelling ‘Rebelse Vrouwen’. De voorstelling is geïnspireerd op onderzoek van Aspha Bijnaar (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) en Karin Lurvink (Vrije Universiteit) over de manieren waarop vrouwen in de tijd van de slavernij verzet boden. In de voorstelling komen de tragedies van deze vrouwen tot leven via de spiegels van de hedendaagse gedwongen prostitutie in Amsterdam. Voorafgaand aan de voorstelling is er in de foyer een buffet met traditionele Surinaamse gerechten. Meer info…

23 REACTIES

 1. Ik ben een jaar geleden geremigreerd en heb tot nu toe geen moment spijt gehad. Ik mis NL niet.
  Behalve nu… als ik dit bericht lees…
  Hoe graag had ik er niet bij willen zijn…..20 juni Bijlmerparktheater……
  Het gaat over mijn verleden dus over mij…


  Maak melding

 2. 22 mei 2013

  @Lea, je posting is ranzig. Blij weg te zijn, maar je verlangt toch naar ….!!

  Een algemene vraag t.a.v. het slavenverleden. Alle forumleden mogen proberen het antwoord te geven.

  Waar precies is Suriname vond de eerste slavenopstand plaats, waarbij die slaven massaal schreeuwden om hun vrijheid en daarbij voor het eerst een blanke slavenmeester gedood werd, omdat hij niet kon afblijven van de slavinnen?
  Srika


  Maak melding

 3. @ professor kodongo alias Srika.
  Ik heb u vraag voorgelegd aan een aantal mensen van de straat, zei hebben unaniem gekozen voor 8 dec 1982 en 29 november 1986 moiwana als antwoord op u vraag.


  Maak melding

 4. @Srika

  Waar werden 15 burgers van Suriname afgeslacht op 8 dec 1982 door Bouta?!!
  Ik wacht op je antwoordt.
  Je kan bv ook gevraagd hebben ..waar ontving Mozes de tien geboden??Was jij erbij,stam jij uit die tijd!!??


  Maak melding

 5. Ai baja gmap en ray, dumb and dumber, deze twee totaal gefrustreerde randdebielen zijn nog achterlijker dan het achterste van een koe.


  Maak melding

 6. @GMAP
  Broeder, mooi verwoord…duidelijker kan het niet.

  @Engel
  Op plantage Marienburg waren het contractarbeiders en geen slaven die de opzichter hadden doodgekapt..


  Maak melding

 7. Betse Srika,

  Je vindt mijn posting ranzig.
  Kun je mij precies uitleggen wat je bedoelt, ik snap je niet omdat het woord ” ranzig ” betekent:
  letterlijk: vet dat niet meer vers is, sterk geurt (stinkt dus) en bitter wordt.
  figuurlijk: onhygienisch en vies
  Wat is er onhygiënisch en vies aan mijn posting?


  Maak melding

 8. 22 mei 2013

  @GMAP/@Ray,

  Het onderwerp gaat over slavernij.
  Door de tijd heen heb ik kunnen aanschouwen en begrijpen hoe wankel jullie wel geestelijk zijn. Als jullie iets met D.D. Bouterse hebben, moeten jullie reageren op de momenten dat er daarvoor ook een topic bestaat.

  In jullie posting is het maar steeds de herhaling van de december moorden of reacties in die trant.Dan denkende dat door die herhalingen kracht in het geloven daarvan zal ontstaan.

  Ook het steeds negatief reageren op positieve ontwikkelingen in Suriname, zonder objectieve bewijsvoering, en hopen dat die ontwikkelingen ook mislukken waardoor de Surinamers in Suriname, althans een deel, ten gronde gaat, valt mij op. Suriname heeft jullie niets gedaan en toch ondergaan jullie een geestelijke transfiguratie. Waarom doen jullie dit? Wie of wat staat hier achter?

  Begrijpen jullie mij niet verkeerd. De waarheid t.a.v. de 12 dec. moorden moet boven water komen.Maar daarvoor is er een juridisch proces gaande. En als gedacht wordt dat Srika maar lult omdat hij geen familie verloren heeft tijdens bedoelde moorden, dan moet ik jullie eenvoudig zeggen, dat bij mij in huis de naam Daal ook al jaren voorkomt.(Srika had dit gedeelte al in 2010/2011 op dit forum bekend gemaakt.)

  Het verschil met jullie, denk ik, zit in mijn vermogen eenvoudig, structureel en zo objectief mogelijk op een topic te reageren. Soms maak ik wel een ernst of luim geval van.Maar dat moet ook wel eens kunnen.

  @Ray,
  Het verhaal van Mozes staat in de Bijbel. Een gescheven document, een bron, waaruit christenen informatie van hun cultuur en geloof kunnen halen. Dit geldt ook voor de tien geboden die Mozes heeft ontvangen. Ja, ik was er niet bij, maar er is volgens het christelijk geloof een valide bron om dit verhaal van Mozes tot waarheid te verklaren.

  En nu naar mijn gestelde vraag over de eerste slavenopstand in Suriname.

  Waarom die vraag?
  Srika heeft in suriname, maar zeker ook in Nederland ontdekt dat men wel vaak praat over het slavenverleden.
  Echter zijn delen van die werkelijke geschiedenis aan hen (nog) onbekend gebleven, waardoor zij blijven dwalen in het slavenverleden, zonder naar de werkelijke toekomst van hun echte bevrijding te kijken.

  Er moet voor het juiste antwoord op mijn vraag ook een valide geschreven bron zijn.Een van de bronnen is het boek van Richard Price(isbn 0-226-68060). Wel geschreven vanuit een bepaald perspectief, maar geeft wel informatie.

  Maar precies de juiste plaats van die eerste opstand, die later resulteerde in nog meer opstanden en uiteindelijk de koloniale macht dwong vrede de sliuten met de Marrons, staat, zover ik weet, nergens opgeschreven. Srika kreeg wel de informatie van zijn grootvader, die hem ook naar die plaats- ik was als kind van twaalf reeds erg nieuwsgierig – gebracht heeft.

  Srika maakte een aantal jaren terug contact met de heren van Ninsee, voor eventuele samenwerking en onderzoek naar bedoeld onderwerp. Er was wel belangstelling, maar indien er een onderzoek zou komen zou deze alleen door hun eigen mensen gedaan worden.Daar was Srika niet voor te vinden.In mijn ogen, knopendraaiers.

  @Engel,
  Neen, het is geen Marienburg. Maar je zit al in voor een deel in het juiste district.

  Nog een extra vraag.
  Waar in de jungle van Suriname ligt nog een oude slaven begraafplaats?
  Srika


  Maak melding

 9. En daar gaan we weer……
  Excuus eisen en weet ik veel…..
  Ook mijn voorouders waren slaven, maar ik zie het nut er niet voor in om nog altijd met mijn ziel onder mijn arm te lopen.

  De vraag blijft voor mij: waar had ik ander gewoond?. Wat zou ik dan voor werk hebben gedaan, etc etc…..maar mensen, ik ben een tevreden mens en kijk uit naar al het moois wat HIJ voor ons nog verborgen heeft gehouden. In HEM geloof ik, naar ZIJN wil leef ik, en pluk iedere dag al het mooie wat de dag mij brengt….. Ik verlang naar de toekomst en niet eeuwig blijven steken in “de slavernij”…


  Maak melding

 10. Linglong:
  Als je je verjaardag viert, ben je dan blijven steken bij je geboorte?
  Als God voor jou bestaat, ben je dan blijven steken bij De Schepping?
  Als je herdenkingsdag of bevrijdingsdag viert, ben je dan blijven steken bij de oorlog?
  Als je ouders hun huwelijksfeest vieren, zijn ze dan blijven steken bij hun verkering?
  Als ik 150 jaar bevrijding van de Slavernij wil vieren, ben ik dan blijven steken bij de Slavernij?


  Maak melding

 11. @ Linglong

  De joodse gemeenschap klagen iedere dag steen en been dat zij al vijfduizend jaar vervolgd worden. En niemand hoor je aan hen zeggen dat zij eeuwig zijn blijven steken in hun vervolging. Bovendien hadden zij heel veel aandelen in slavenhandel, wist jij dat? Er is zoveel informatie verborgen gehouden voor je, je zult echt verbaasd staan.


  Maak melding

 12. 150 jaren geleden dat we een vloek hebben om zelf te gaan werken en eten zoeken,zelfstandig…wat een vernedering om nu voor zichzelf te werken.De weggelopen slaven de huidige Djoekas waren hun voor.


  Maak melding

 13. @ SRIKA
  Ik heb jou eerder een vraag gesteld omdat je mijn posting met “ranzigheid” hebt bestempeld.
  Ik wacht nog steeds met smart op jouw antwoord…..


  Maak melding

 14. Lieden als Professor kodongo alias Srika misbruiken het leed van onze voorouders.
  Wanneer het over 8 december gaat dan komen jullie met Rawagede,Slavernij dan hoor ik jullie niet klagen als jullie deze misdaden tegen de menselijkheid misbruiken om de misdaden die gepleegd zijn door bouterse goed te praten.
  Dit is precies de reden waarom ik jou een spiegel voor houdt.


  Maak melding

 15. 24 mei 2013

  @ Lea,

  Ik ben niet de hele dag op deze site bezig voor therapie. Ik trek geen steun, dus kan ik pas nu even reageren.

  Terug op je verzoek.

  Kijk, je hebt ons eerder op dit forum geinformeerd dat je vroeger in Nederland gewoond hebt, maar zeer blij bent terug te zijn in Suriname.Je zegt zelf geen spijt te hebben(….). Mijn verwachting was dus met een bewuste ‘verse’ persoon te doen te hebben – je hebt bewust weer gekozen voor Suriname -, die vanuit Suriname reageert op topics.

  Maar als je in jouw bedoelde reactie toegeeft toch naar bepaalde activiteiten in Nederland te verlangen, althans praat je hier over 20 juni Bijlerparktheater, dan is het in mijn ogen duidelijk duidelijk een uiting van schizofreen gedrag. Ik vind je dan niet stabiel in je doen en denken. Dat bedoel ik met ‘ranzig’.

  O ja, ben je bekend met het denken binnen de filosofie?
  Zoek op internet de betekenis van het begrip ‘determinisme’ op en lees dan jouw andere reactie betreffende dit onderwerp.Misschien kan je @GMAP dan uitleg geven.

  Denkende je voldoende te hebben geinformeerd.

  Extra minpunten zijn van harte welkom. Ik verwacht ze ook!!!
  Srika


  Maak melding

 16. @Srika,
  Ik sta echt helemaal perplex van jouw reactie.
  Je openingszin alleen al……

  Voor alle duidelijkheid: ja, ik heb zeer bewust gekozen voor mijn land SU. Ik heb er veel voor moeten laten (familie b.v) maar zoals ik al zei, NO REGRETS!
  Als ik zo’n affiche als hierboven te zien krijg, dan mis ik “Het Theater” bijvoorbeeld, of Goede Televisie, of de winkels!
  Daar krijg ik natuurlijk iets anders voor terug hier in SU maar het gemis aan bepaalde dingen zal in de eerste jaren blijven!
  Dit is helemaal geen vreemd verschijnsel en dat zal iedereen hebben die zo een grote stap maakt.
  Dat heeft niets te maken met Schizofrenie! Ik vind dat een sterk overdreven en misplaatste gevolgtrekking van jou!

  Srika, ik heb veel van jouw postings gelezen, ik heb niet kunnen ontdekken dat jij je door lage emoties laat leiden, je kwam tot nu toe als een bedachtzaam iemand op mij over met een redelijk goed relativeringsvermogen, (ondanks het feit dat ik het niet altijd eens ben met jou), maar nu moet ik daar op terugkomen helaas….


  Maak melding

 17. 23 mei 2013

  Beste Lea,

  In jouw laatste posting maak je gebruik van nuancering. Had je dat al in het beginne gedaan, had je van mij geen of een andere reactie gehad.

  Door jouw nuacering, nu van het geheel, maak jij je eerste posting begrijpelijk en voor mij aannemenlijk.

  Terug naar het onderwerp van slavernij.

  Wat ik wil bereiken met de gestelde vragen?

  1. Een betere kennis en bewustwording van het slavenverleden in Suriname.

  2.Een prikkel tot bewustwording van het niet blijven hangen in het beeld van het slavenverleden, maar juist de wijsheden uit dat beeld gebruiken voor eigen geestelijke bevrijding en vooruitgang in de globaliserende wereld.

  Mijn hypothese is(al jaren zo), dat de marrons ook al de gedachtegang in punt 2 naleven(en misschien daarom in Suriname zo een grote geestelijke vooruitgang meemaken)Ze zijn niet blijven hangen in de rol van slachtoffer. Ik denk, dat de meeste creolen wel zijn blijven hangen.

  @GMAP, Ray, Who Cares,

  Jullie zijn aan zet. Graag inhoudelijk reageren en met kennis van zaken.
  Srika


  Maak melding

 18. Srika,
  Jij hebt over wijsheden, volgens mij ben jij nog steeds niet goed wijs mi boi.
  1)Srika is tegen de slavernij,
  2) Srika is voor dictatuur en mensenrechtenschending die de afgelopen 30 jaren in zijn geboorte land hebben plaatst gevonden.
  Jij wordt nooit bewust Srika en met jou velen die bouterse zien als hun verlosser.
  Hoe kan je jou geestelijk bevrijden terwijl je aanhanger van bouterse bent???


  Maak melding

 19. @SrikaI
  “In jouw laatste posting maak je gebruik van nuancering. Had je dat al in het beginne gedaan, had je van mij geen of een andere reactie gehad.”

  Een goed verstaander heeft slechts een half woord nodig, Srika.
  Mijn eerste posting is helder en duidelijk en spreekt voor zich!
  Zoek de foute interpretatie bij jezelf of lees nog eens over, dan zul je het zelf zien.


  Maak melding

 20. @Srika…

  …ik was wat te snel met m’n reactie “Mariënburg” (alhoewel de omstandigheden daar niet voor de ‘gangbare’ slavernij-omstandigheden onderdeden).

  Moet wat verder terug in de tijd…
  TEMPATI! Deze opstand in Tempati duurde van 1757 tot 1760.

  Maar in tegenstelling tot die van Mariënburg, werd de directeur van de houtplantage La Paix (waar de opstand begon) NIET gedood maar ernstig verwond.
  Directeur Bruyere werd een hand afgehakt; en zijn militaire commandant werd aan z’n hoofd gekapt!
  Toen de slavenmacht van de plantages Bleyenburg, Maagdenburg, L’Hermitage, Beerenburg en Wolvega meededen, was de opstand serieus…

  Eigenlijk waren de slaven het te doen om Jean Martin, de gehate eigenaar van La Paix!

  (De ‘Tempati-groep’ gingen later samen met de marrons van Labi Dikan en die van Lukubun, en vormden aldus de Aukaner- of Ndjuka-stam).

  Blijkt maar, dat je eerst even na moet denken vóór te reageren, tóch?!

  Trouwens @Srika…
  …in jouw reacties op @GMAP en @Ray spreek je van “de 12 december-moorden” (moet uiteraard zijn: 8/9 december!) en dat daarover “er een juridisch proces gaande is” (deze is middels de Amnestie-wet [naar het laat aanzien] beëindigd)!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.