Surinaams spaar- en stabilisatiefonds niet veraf meer

9

PARAMARIBO, 21 mei – Het is een kwestie van tijd eer Suriname een eigen spaar- en stabilisatiefonds heeft. Aan het parlement zal het waarschijnlijk niet liggen. Er wordt alles aan gedaan om de behandeling zo vlot mogelijk te laten verlopen. Volgens oppositieparlementariër Asiskoemar Gajadien zit de voorbereidingscommissie ‘op één lijn.’

Deze Commissie van Rapporteurs is rond met het klaarmaken van het wetsvoorstel. Het fonds is “noodzakelijk en in het belang van het land”, zegt Gajadien tegenover de Ware Tijd. De verwachting is dan ook dat er voortvarend gewerkt wordt. Gajadien ziet de debatten zich vooral concentreren rond de vraag hoe het fonds wordt aangevuld. Hetzelfde geldt de manier waarop middelen uit het fonds getrokken mogen worden.

De oppositie vindt dat het geld niet consumptief mag worden besteed. Het spaar- en stabilisatiefonds zal het voornamelijk moeten hebben van verdiensten uit de export van grondstoffen. Het wordt een soort appeltje voor de dorst. “Dit is het moment om de meerinkomsten uit de mijnbouwsector te gebruiken om de agrarische sector en de hernieuwbare hulpbronnen verder tot ontwikkeling te brengen”, zegt Mohamed Abdoel (Mega Combinatie/NDP).

9 REACTIES

 1. Appeltje voor de dorst?? En dan is straks de appeltje spoorloos door de Ratten en Kakerlakken!!! Vergeet de Udulozo’s niet, want die zie je niet tussen het hout!!


  Maak melding

 2. @ Ray,
  mee eens dus is het geen appeltje voor de dorst want dat zullen ze nooit hebben en die appeltje boi die kleine rose dingen appels noemen ze die in Suriname.
  een honingpot wordt geassocieerd met bijen en ze stekennnnnnnn dus be aware dat je niet word gestoken


  Maak melding

 3. Ah gut, de meest simpele economische redenering wordt negatief beoordeeld. Mensen, mensen, Ik ben geen Dada Bouta volger, dat moet zo langzamerhand bekend zijn, maar logisch nadenken is toch geen zonde? Hoe bestaat het dat iemand op dit plan negatief reageert. Bizar!!


  Maak melding

 4. Bifa denk even verder na ,als je opgelicht kan worden in europa en zo je spaargeld kwijt kan raken wie is suriname dan. Er is geen geld dus wordt er nu een fonds opgericht om het geld nu van het volk te stelen. Denk maa terug aan de kwestie roopram.
  Nogmaals we hebben geen vertrouwen meer en hoop dat je het begrijpt.


  Maak melding

 5. Bifa,
  Vertel mij hoe crimineel desi in ocer reageerde op die spaarpot, kasreserve van NF, Vene spaar dan a volk pina.
  Over logisch denken en negatief denken gesproken.


  Maak melding

 6. De monetaire reserve is het 1e kwartaal dit jaar met 140 miljoen USD afgenomen.Dit geld zit niet in het StablisatieFonds. De oppositie vraagt aan de DDB om opheldering hieromtrent.

  Ik vermoed dat een deel van die 140 miljoen in DDB prive SpaarPot/StabilisatieFonds zit.


  Maak melding

 7. Kolibri,

  In de eerste plaats: laat je niet leiden door GMAP, want van alle dommerds op dit forum is hij de hoofd DOMMIE en ook nog een racistisch varken. In driekwart van zijn betogen laat hij zich leiden door zijn emoties ten aanzien van DaDa Bouta en dat zou geen probleem zijn als hij zich ook nog zou bekommeren om de toekomst van Suriname na DaDa Bouta, maar zoveel wijsheid heeft hij niet. Dus je hebt er niets aan.

  Wat betreft het onderwerp: er is geen Europees Stabilisatiefonds. Daarover zijn wel voorstellen gedaan maar vanwege allerlei gekissebis is het er nog niet gekomen. Dus wat dat betreft heb je het mis als je dat als voorbeeld aanhaalt over geld van Europese burgers dat verdwenen zou zijn.

  Verder: iedereen weet dat een simpel huishouden met spaargeld altijd beter af is in tijden van nood dan een huishouden zonder spaargeld. Zo werkt het ook voor een land. Dus het economische idee dat je geld opzij moet zetten voor slechte tijden is in principe goed. Waar het om gaat is de uitvoering. Nee, ik wil ook niet dat geld over de balk wordt gegooid. Niet door een regering onder leiding van Dada Bouta, maar ook niet door regering van een andere kleur. Daarom is controle door een onafhankelijke instantie van belang.

  Het fonds moet worden gevuld in de vette jaren. Dat maakt dat er geen extra belastingheffingen, etc. gedaan hoeven te worden want als het goed gaat komen er sowieso in die jaren extra belastinginkomsten binnenstromen. Het is het beste idee dat ik tot nu van welke Surinaamse regering dan over de economie heb gehoord. Onder Venetiaan, een wiskundige bovendien, is zoiets niet tot stand gekomen. En ja, er is zorg over hoe het geld besteed gaat worden, maar let wel, als een klein land als Suriname niet leert om te sparen zal het altijd afhankelijk zijn van geldmarkten waar ze tegen veel zwaardere rentes geld moeten lenen, iets dat uiteindelijk ook op de bevolking wordt afgewenteld. Dan is het uiteindelijk slimmer om te sparen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.