Surinaamse wegen kunnen auto’s niet bijbenen

51

PARAMARIBO, 21 mei – De weginfrastructuur loopt steeds meer achter op de autotechnologie. ‘Slimme’ auto’s worden bij bosjes geïmporteerd, maar of de eigenaar er ook mee overweg kan? Meerdere auto-importeurs geloven van niet. Gebrek aan parkeerruimte is maar één van de schier onoverkomelijke barrières op weg naar veiliger verkeersstandaarden.

Per slot van rekening gaat het erom gehoor te geven aan de recente oproep van de Verenigde Naties om het wegverkeer veiliger te maken. Volgens de wereldorganisatie zou meer gebruik gemaakt moeten worden van technologie. De autofabrikanten spelen er al op in. “Het belangrijkste is dat er levens mee gered kunnen worden”, zegt Anand Pherai van Rudisa Motors tegenover de Ware Tijd. Maar hoe kan een auto zijn eigenaar dan van dienst zijn met een geavanceerde parkeerruimtezoeker als die ruimte er niet is?

Of met GPS bepalen welke wegen ontweken moeten worden en welke juist wel ingeslagen kunnen worden? Surinaamse wegen ‘communiceren’ immers niet, wat dit soort snufjes reduceert tot pronkstukken. Pherai vindt dat de regering best meer mag investeren in wegtechnologie. Slimmere wegen zullen levens redden. Ook de regels op het importeren van auto’s mogen strenger. Nu wordt er van alles binnengebracht en worden ook nog inferieure onderdelen op de auto’s geplaatst.

51 REACTIES

 1. Geen nood meneer Pherai,
  Straks krijgen we het te doen met de jongste’investering’ van bouta die gebracht zal worden door de investeerders uit de Vereinigde Arabische Emiraten!
  Dan krijgen we de WOESTIJNSCHIP[kamelen] aangeboden door boven genoemd land met de complimenten van bouta.
  Een heel goedkoop alternatief voor ons kapotte weginfrastructuur!

  Hahahahaaaaaaa…..


  Maak melding

 2. Levens redden doe je in Suriname met een betrekkelijk klein aantal weggebruikers niet met GPS,Slimme’ auto’s, geavanceerde parkeerruimtezoeker en wat dies meer zij.
  Dat hoeft allemaal niet!
  Ook hier willen we een te grote broek aantrekken.
  (Toeters en bellen waar je niets en geen ene moer aan hebt).
  Dit verschijnsel heb ik in Suriname wel op een ander gebied meegemaakt.Ik zag n.l. in een etalages aan de Domineestraat ooit winterlaarzen en coltruien! 😆

  Het is juist de mentaliteit van de Surinamer (i.h.b. van de weggebruiker) die een drastische verandering moet ondergaan!
  Een verantwoordelijke chauffeur met een eenvoudige auto is veiliger dan een onverantwoordelijke chauffeur met een slimme auto,lijkt mij!


  Maak melding

 3. Suri loopt niet alleen achter op autotechnologie, maar op vele gebieden.

  Die tweedehandse aso-bakken van 6000 dollar, zijn een soort van statussymbool daar.

  Ze willen meedoen met de ‘grote jongens’, het gaat ze niet snel genoeg.
  Bigie ten in die zwampoes, woeiiiiii.
  Een paar meters om te ‘showen’;Vat-plein en terug, na 2 seconden is de showtime over.

  yes, i’m nasty!


  Maak melding

 4. Leuk hé 🙂
  Suriname altijd loze kreten.

  Snelwegen met Flyovers, Viaducten en Tunnels.
  Vergeet niet de spoorweg naar Brazilië en de nieuwe zeehaven.
  Ook nog de nieuwe luchthaven.

  Plannen genoeg


  Maak melding

 5. Off topic.
  Maar in dit geval Holland no tang na bakka toe jere!
  Ik kocht ook jaren geleden een KTV toestel met breedbeeld en een ieder kent het vervolg van dit verhaal.
  Nu zelf worden er smartTV’s verkocht met 3D.
  Maar goed toch van minder belang!


  Maak melding

 6. “Slimme auto’s” hebben ook wat slimme bestuurders nodig want aan domme bestuurders heb je niets.
  een bestuurder is een mens maar een mens is nog geen bestuurder laat staan een slimme bestuurder.
  Bestuurders in zijn algemeenheid genoeg in Suriname (regering etc) en als dit representatief is dan heb ik mijn twijfels.


  Maak melding

 7. Een chauffeur die verantwoordelijk gedrag vertoont,denkt na,
  *anticipeert op ingewikkelde(verkeers)situaties
  *(voelt /zoekt samen met mede weggebruikers mee naar een oplossing in het vastgelopen verkeer),
  *overziet de consequenties van zijn handelen op dat moment
  is dus slim!


  Maak melding

 8. @ Bifa
  Nee hoor!Maak je niet druk.Ik ben solitair,niemand moet mij in de ogen durven aankijken,anders versteend ie een ieder moet van me rillen.
  Vandaar de slangenpruik!Debewoners zijn mijn metgezel(len)en worden bij instigatie ingezet.
  Dus doe Esmerald dat niet aan!


  Maak melding

 9. @Bifa,

  Whahahahahahahahaha, aaiiii Bifa,

  Gewoonte, baja.
  Volgens mij is dit echt iets Surinaams, bijnamen, koosnaampjes etc. etc.

  Dag Bifaatje.


  Maak melding

 10. dat moeten wij aan die kolonisator vragen en de regeringen van de toen npk nu front .zij waren jaren aan de macht ,allemaal hebben zij het volk bedondert .
  als ik kijk naar die sheilindra girjasingh,die op commewijne komt vertellen dat het de schuld is van de regering bouterse ,vindt ik deze man zielig ,die man bedrijft politiek met de leed van de mensen als het gaat om het water overlast .hoe lang hebben deze mensen de kans gehad om dit probleem op te lossen ,hoe lang is front aan de macht geweest ,meer dan 15 jaar .bedrijf geen politiek met het leed van de mensen front vhp .huichel die mensen niet .ik hoop dat die mensen het doorhebben .ik vraag mij dan ook af waarom die journalist niet aan deze vhper heeft gevraagd waarom zij niets deden toen zij aan de macht waren .


  Maak melding

 11. verkeerscriminelen veranderen niet door geavanceerde voertuigen.
  Borgoe en de kortsluiting in de bovenkamer zullen hier altijd blijven bestaan.


  Maak melding

 12. Waar gaat dit over.
  Binnenkort komen er toch vierbaanswegen, fly overs tunnels, ongelijkvloerse kruisingen etc etc.

  Vooral die fly-overs zijn belangrijk, waqnt als de wegen blank staan, kunnen de autos de fly-overs op…


  Maak melding

 13. De meeste wegen zijn veels te smal: fietsen, bromfietsen of zelfs lopen op sommige wegen is levensgevaarlijk… Volgens mij zijn de meeste doden geen automobilisten, maar juist de kwetsbare verkeersgebruikers… Die door auto’s worden geschept.

  Het beste wat volgens mij gaat helpen tegen deze verkeershufters is heel veel boetes uitdelen aan wegpiraten, zodat ze het in hun portemonnee gaan voelen… Flitspalen, laserguns, trajectcontroles enz. enz. enz. De inkomsten kunnen weer geinvesteerd worden in het verkeer.


  Maak melding

 14. Normaal en fatsoenlijk gedrag in het verkeer doet al heel veel ellende verdwijnen.
  GPS en dit soort onzin is inderdaad overdaad en geheel nutteloos.
  Respect en rekening houden met je mede weggebruiker help al een hele hoop.


  Maak melding

 15. niets deugt in suriname totaal niets ,je kan niemand serieus nemen ,zowel paars als front .die mensen zijn niet capabel om dat land te regeren .het klinkt een beetje cru maar het is niet anders .

  als ze geen voorbeeld van nederland willen kunnen ze toch een voorbeeld van andere landen nemen hoe het hoort .
  mijn hart bloed als ik zie wat er gebeurt in dat mooie land waar ik vroeger heb gewoond.als niet inwonende surinamer doe ik mijn zegje ,maar tegelijk weet ik dat ik weinig inbreng heb .mooie autos zijn er in suriname maar dat wil nog niet zeggen dat het vooruitgang is .kijk naar die kapotte wegen zonder voetgangers pad en bromfietspaden .de wegen zijn smal .

  paramaribo is al blank bij een kleine regen bui ,en men hoeft niet de huidige regering daarvan de schuld te geven ,het is al sinds jaren zo een probleem .regeringen die komen en gaan maar niets gebeurt .nu spelen zij de zwarte piet onderling toe .

  nu komt de nps zogenaamd met een master plan .wie houden deze mensen voor de gek .vhp precies het zelfde ook het surinaamse vpolk is er schuldig aan deze ellende ,zie rond paramaribo ,zelfs buiten paramaribo zie je die vuil en flessen die in trenzen liggen .
  het is echt een schande ,men maakt de riolen schoon en binnen de kortste keren zit het weer vol met pet flessen en afgedankte fornuizen en koelkasten ,zelfs kapotte autos .om deze mentaliteit te veranderen gaat moeilijk maar er is hoop voor de jeugd die het beter zal moeten doen .


  Maak melding

 16. Quote:
  “Slimmere wegen zullen levens redden”
  “Slimme’ auto’s worden bij bosjes geïmporteerd,”
  “Surinaamse wegen ‘communiceren’ immers niet”

  Luister meneer Anand Pherai, “slimmerik”,
  Laten we beginnen met:

  – de binnenstad autovrij te maken
  – te beseffen dat de wegen van Paramaribo oorspronkelijk gemaakt zijn voor het verkeer van toen: de ezelkar.
  – elke weg een naambord te geven, wegbewijzering.
  – VOETPADEN en FIETSPADEN aan te leggen (door het ontwijken van voetgangers, fietsers en gaten, gebeuren ongelukken met soms dodelijke afloop)
  – de kraters in de wegen te dichten
  – stoepranden te maken
  – pompgemalen te plaatsen om overstromingen tegen te gaan
  – het volk te leren dat ze niet VOOR DE DEUR van hun bestemming hoeven te parkeren. Een stuk te lopen (is gezond, ook in de zon).
  – ons claxon niet te gebruiken voor van alles en nog wat.
  – te sparen voor een huis, in plaats van de garage groter te maken dan het krotje waar je in woont.

  Laten we beginnen met het slimmer maken van de verkeersdeelnemers zodat de slimme auto’s en de slimme wegen zich niet meer dom hoeven te voelen.


  Maak melding

 17. Misschien dat het met mijn leeftijd te maken heeft, maar op mij maken die nieuwe ontwikkelingen niet altijd indruk. Toen ik opgroeide hadden we geen ‘geweldige’ zaken als t.v., smartphones, internet enz. maar volgens mij waren we best gelukkig, nu heeft iedereen ‘alles’ en ze springen toch massaal van de Bosjebrug. Al die nieuwerwetse zaken zijn mooi, maar je bent als persoon of land niet verplicht om met alles mee te doen, je moet eerst goed nagaan of de voordelen groter zijn dan de nadelen en dan pas investeer je in die nieuwe zaken of niet natuurlijk.

  Voordat Redisa vindt dat de overheid in nieuwe wegtechnologie moet investeren, zodat draaikont/corrupteling Sardjoe en een handvol soortgenoten daarvan kunnen genieten, moet hij maar eerst de door zijn schuit kapot gevaren brug te Carolina maar vergoeden of repareren, door die kapotte brug worden hele woongemeenschappen gedupeerd maar daar heeft hij geen oog voor.


  Maak melding

 18. HENKES: Het was mij al duidelijk dat je van IT technologie moderne ontwikkelingen en voorschrijdend inzicht geen kaas gegeten hebt.

  Have a nice day…


  Maak melding

 19. Who Cares, voor iemand die zegt Suriname niet te bezoeken omdat we o.a. geen hagelwitte stranden hebben, weet je wel heel veel over de interne gang van zaken in Suriname. Hoe weet je b.v. dat 50% van de chauffeurs in Suriname zonder rijbewijs rijdt en 25% het rijbewijs gekocht heeft? Iedereen kan met vooroordelen gaan strooien, maar vooroordelen zijn, zoals mensen met gezond verstand weten, geen bewijs. Who Cares, vooroordelen veroorzaken al genoeg ellende in de wereld maar als je daar prijs op stelt kan ik een heleboel vooroordelen ten aanzien van Nederland en de Nederlanders voor je opschrijven.

  En ja hoor, dat weten we intussen ook al, jij bent weer geweldig, jij hebt over alles kaas gegeten, ik begin zo langzamerhand te denken dat jij de nieuwe Einstein bent, alleen jammer dat jij je altijd focust op bijzaken, wat zou de mensheid er toch veel aan hebben als je je slechts met de hoofdzaken bezig hield.


  Maak melding

 20. HENKES PENKES: Ik ga inderdaad voor City trips en hagelwitte stranden en azuurblauwe zeeen.

  Zoals Rudy plaate zingt over La Isla Bonita Korsow :Awanan blau, ta rondonan nos isla… Bauwe zeeen omringen ons eiland….

  Maar HENKES de reden dat ik Surimane niet bezoek is omdat ik uit principe weiger ook maar een voet op Surinaamse bodem te zetten zolang het land geleid word door drugsdealers massamoordenaars fraudeurs steeldieven en analfabeten.

  En over het zonder rijbewijs rijden, vraag het maar aan je Inspec Naarden,Ramkhelawan en Jones.
  Zeg maar dat ik WHO CARES je naar hen heeft doorverwezen.

  En nu je toch toch over Einstein hebt, en ik wil helemaal niet uit de hoogte doen, maar het is mij al eerder verteld dat ik veel overeenkomsten met hem heb.

  Maar eigen dunk stinkt,dus het zijn niet mijn woorden…

  Have a nice day HENKY…..


  Maak melding

 21. Who Cares alias Taalgeleerde Einstein, het is een hoge dunk van jezelf hebben en eigen lof stinkt. Wanneer ga je naar Argentinië bij Zorreguieta op bezoek om met hem over bijzaken te praten?


  Maak melding

 22. @Tjokro di Koko

  Houd je koko dicht en brul niet van en afstand,of, nu je pienaart wil je terugkomen.Mag wel maar neem veel geld mee.Ko ko


  Maak melding

 23. Laat men beginnen met het asfalteren van alle wegen in Suriname, met de nodige verbredingen hier en daar, troittoirs, rioleringen, fietspaden, verlichting, belijning en ander wegmeubilair. Dan pas kunnen we gaan praten over ´slimme infrastructuur´.


  Maak melding

 24. HetIsNietWaar, ik heb de indruk dat je een Surinamer bent die hart heeft voor Suriname, ik wil je daarom waarschuwen je niet voor de gek te laten houden door Who Cares, hij is een niet Surinamer (volgens mij weet hij zelf niet wat en wie hij is) die het helemaal niet goed meent met Suriname, hoe slechter hij Suriname kan afschilderen hoe mooier hij dat vindt, hij heeft niets liever dan dat het Suriname en de Surinamers zo slecht mogelijk gaat. Als je me niet wilt geloven dan moet je iets positiefs over Suriname vermelden, dan zal je het zelf wel merken.

  .


  Maak melding

 25. rajdajda
  net als jou woon ik niet in suriname maar in nederland .
  de meeste mensen zijn suriname ontvlucht vanwege de regering vhp,nps ktpi .
  allemaal voor lots verbetering zijn wij nederland ingetrokken .tot nu toe heeft geen enkele regering verbetering gebracht in dat land .

  de vhp was en is kampioen wat corruptie betreft .geen enkele partij heeft ze kunnen evenaren .zij moeten minder hard van de toren blazen ,vooral als ik zie hoe santhokie,sheilindra girjasingh de regering paars probeert neer te halen als het gaat over het water overlast en corruptie .ik wil deze regering de kans geven zijn rit uit te zitten en zien wat ze van gebakken hebben .voorlopig hebben de vorige partijen laten zien dat zij niets van gebakken hebben dan corrupt te zijn .


  Maak melding

 26. @NEP WHO CARES en lafaaard van 22 mei om 9.53 uur, durf je, en kan je mij niet aan onder je eigen nick?

  Natuurlijk niet want je weet wat de gevolgen zijn n.l. ik veeg de vloer met je aan, ga daarna met een dweil over je heen, spoel je door de koemakoisie, om die daarna langdurig te onsmetten….

  Have a nice day….


  Maak melding

 27. HENKES PENKES de onruststoker en opstoker tussen mij en HetisNietWaar, ik weet inderdaad niet precies wie ik ben, zou je het mij a.u.b. kunnen vertellen?
  Ik zal je eeuwig dankbaar zijn.

  Je diagnose s.v.p. ik wacht.

  En tot dan HAVE A NICE DAY……


  Maak melding

 28. Wil de nep Who cares zn ware nick tonen zodat ik HET onder handen kan nemen?

  Of durft neppo dat niet? Ik stuur je echt geen kogelbrief hoor, ik ga je ook niet op de vlucht doodschieten, mijn kogels komen n.l. uit de pen met argumenten….

  Ik wacht…..


  Maak melding

 29. @henkes
  Neem het onze nar niet kwalijk.Dat hij zo racistisch is kan hij niet helpen.Hij is in een APARTHEIDSREGIEM geboren;het zit hem dus in de genen.


  Maak melding

 30. Who Cares, mijn diagnose wie je bent?

  Jij bent een RACISTISCHE GEK, die alleen omgaat met soortgenoten, je zei namelijk dat de mensen uit je omgeving in jou een tweede Einstein zien (hoe gek moeten die niet zijn?), in het land der blinden is zoals je weet eenoog koning. Door de bewondering die je geniet onder de Koekoeks met minder intelligentie dan jij, ben je gaan denken dat je heel slim bent, het spijt me echter voor je; hier op Waterkant krijgen gelukkig steeds meer mensen door dat je niet goed wijs en een grote racist met apartheidsgenen bent.

  Have a @#$% day!


  Maak melding

 31. @ henkes
  Hij kan denken dat de mensen in zijn omgeving hem als 2de Einstein zagen,maar op het gebied van talen is hij het alvast zeker niet!
  Einstein was geen racistische Rhodesische Zimbabwaan maar een felle tegenstander van racisme,omdat hij er ook onder geleden heeft!


  Maak melding

 32. HENKY PENKY: Het is goed hoor.
  Een aangetrouwde familielid zei altijd: Zeg maar ja tegen een gek!!! Bij deze!!!!!

  Have a very nice day…….


  Maak melding

 33. HENKY PENKY:De uitspraak van die bewuste familielid geldt overigens niet alleen voor jou hoor, je staat niet alleen…….

  Mijn interpretatie van die uitspraak is: WHO CARES
  !!!!!!

  Nogmaals have a ver very nice day……


  Maak melding

 34. HENKY PENKY: Hoe is trouwens het weer bij jullie?

  Is het wassende water al gezakt?
  Of is het naar je hoofd gestegen?

  Ik denk het laatste Bye bye and again have a nice watery day…..


  Maak melding

 35. @Who cares
  (afk. Wc geboren in racistisch Rhodesisch/Zimbabwe en die beweert 5 talen in WOORD en GESCHRIFT te beheersen)

  1.Een aangetrouwd(e) familielid zonder “e”

  2.De uitspraak van die (HET) bewuste familielid
  want het is “HET” lid!

  Steeds meer kwartjes vallen op hun plek! 😆


  Maak melding

 36. Beste mensen, hebben jullie niets beters te doen i p v elkaar af te kraken. Ik weet zeker dat jullie allemaal 8000 km van het ware gebeuren gevestigd zijn, dus altijd een grote mond – zoals ze zeggen de beste stuurman zit aan wal. Aan de ander-kant typisch Surinaams. Het is goed met jullie. Lets enjoy this day again. Ciao.


  Maak melding

 37. Who Cares, het weer in Suriname is nu prima en al was dat niet het geval, wij mensen hebben daar niet veel in te vertellen (wij hebben geen tornado’s), omdat je geen weerwoord hebt neem je je toevlucht tot de toevallige overstroming waar een deel van Suriname mee te kampen heeft. Zoals ik al zei; Who Cares is de bijzaken koning. Als iemand me in een reactie een RACISTISCHE GEK had genoemd zou ik het ontkennen als het niet zo was (in mijn geval) of het zou me totaal niet hinderen (in het geval van Who Cares) en ik zou over het weer gaan ouwehoeren.


  Maak melding

 38. HENKY PENKY: Volgens mij is je weerbericht niet helemaal correct, want de filmpjes van Apintie laten een ander beeld zien.
  But Who cares!

  Henky ik ontken helemaal niets,en bekennen doe ik ook niet, je geeft het beestje maar een naam, ik vind alles best, ik hoef mij niet te verdedigen,vooral niet tegenover leeghoofden en paarse paupers!!!

  Ik zeg altijd ja tegen een gek………..

  Have a nice day Henky…..


  Maak melding

 39. de lijders hebben geen verstand van infra struktuur,hoe kunnen ze dan plannen maken..zijn allen leeg hoofden,kij kmaar naar de figuren die voor het zeggen hebben totaal ongeschoolden aan-alfabeten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.