dinsdag, mei 21, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappij‘Suriname schendt Samaaka-vonnis met gouddeal’

‘Suriname schendt Samaaka-vonnis met gouddeal’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 20 mei – De staat Suriname heeft het Samaaka-vonnis geschonden. Dit stelt advocaat Fergus MacKay in een verzoek aan het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens. MacKay vraagt namens de Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers, VSG, dat de staat gehoord wordt. Terwijl het vonnis economische initiatieven zonder toestemming van de stam der Saramaccaners verbiedt, zou het tegengestelde gebeuren.

De staat zou maar blijven meewerken aan particuliere initiatieven. Het gaat dan om zowel mijnbouw- als waterkrachtwerken. “Dat is helemaal niet het geval en ook niet de bedoeling van de regering”, zegt presidentieel adviseur Eddy Jozefzoon tegenover de Ware Tijd. Van waterkrachtprojecten is al helemaal geen sprake. Het enige plan, voor meer water naar de krachtcentrale te Afobakka, is afgeblazen. Het is bovendien opmerkelijk dat de VSG nu om een hoorzitting vraagt.

VSG-woorvoerder en parlementariër Hugo Jabini heeft in het parlement voor de goudovereenkomst gestemd met Iamgold. Het Canadese bedrijf opereert in Brokopondo, bij uitstek Saramaccaans leefgebied. Jozefzoon kan de houding van Jabini moeilijk plaatsen. “Ik sta er versteld van dat zijn organisatie dit in een aanklacht tegen de staat wil gebruiken.” Jabini zegt ‘in het belang van regering en samenleving’ te hebben gestemd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

39 REACTIES
 1. En Jozefzoon doet het voor eigen belang.
  Dit krijg je wanneer criminelen,moordenaars en mensenrechtenschenders ten koste van alles willen scoren,hij zal en moest president worden, in de jaren 80 ging het op deze zelfde manier en ook toen is er puinhoop van gemaakt.
  8 miljoen euro voor schoolboeken die niet in de praktijk werken.


  Maak melding
 2. Geachte heer Jozefzoon.
  U verkracht het vonnis van het Interamerikaanse hof voor de rechten van de mens met Uw mening/opstelling.
  De vonnissen d.d. 28 november 2007 en 12 augustus 2008 (nadere verklaring) stellen on omwonden dat economische activiteiten in de leefgebieden van de binnenlandse volkeren vooraf de instemming moeten hebben van deze volkeren. Besluitvorming omtrent deze instemming moet plaats vinden in overeenstemming met de gebruiken van de betreffende volkeren.

  Hoe kan u deze instemming nu op hangen aan een parlementariër van de regeringscoalitie (Hugo Jabini) omdat deze bij toeval ook nog eens woordvoerder is voor de vereniging van Saramakaanse gezagdragers. Meneer Jozefzoon u bent geleerd genoeg om het verschil van de twee petten van de heer Jabini te onderkennen.

  Zolang de in het vonnis voorgeschreven procedure niet doorlopen is kan gesteld worden dat elke vorm van formele overeenkomst met vooral Surgold zeer onverstandig is. Suriname wordt dan schadeplichtig jegens de binnenland bewoners indien zij Surgold haar gang laat gaan. Wellicht is dit uw doelstelling. het gevolg zal zijn dat de betreffende binnenlandbewoners dan de komende 25 jaar hun hangmat niet meer uit komen en inleven gehouden zullen worden door de republiek Suriname.
  Indien Surgold beperkt wordt in haar vrijheden zal Surgold Suriname aansprakelijk stellen voor Schade en dit uiteindelijk in Londonse rechtbanken beslechten.

  Suriname raakt op deze wijze tussen “a rock and a hardplace” ofwel is altijd de pineut.

  Meneer Jozefzoon u zou dat moeten doorzien indien u alle belangen correct analyseert en uw taak correct verricht.

  Met u benadering is er altijd 1 verliezer namelijk de republiek Suriname. Uw werkgever/opdrachtgever.

  wellicht is nog wat schoolboeken om ISBN: 978 90 6832 612 3 “SARAMAKA de strijd om het bos” a euro 17.50 te kopen. Misschien kunt u het lenen van de heer Jabini want het zal ongetwijfeld in zijn boekenkast staan (hij staat immers ook op de omslag).


  Maak melding
 3. wil het egte Samaaka volk opstaan en zeggen;

  wij willen geen diesel meer
  wij willen geen bemoeienis paramaribo meer
  wij zijn zelf-onderhoudend en dus geen salaris meer voor onze basja
  wij gaan niet buiten onze grenzen (occuperen)
  wij hebben een grootgrondgebied dus gaan wij stichten onze eigen koninkrijk!


  Maak melding
 4. Heel erg jammer, dat filosoof Eddy Jozefzoon ophield met filosoferen toen die nootgedwongen de bandiet moest eren; helaas moest hij hun zonden billijken maar kon nog niet voortijdig afkicken van deze hebberige bende die hem eens met armen op zijn rug onder schot de Surinaamse grond liet kussen!.


  Maak melding
 5. Hierbij twee quote’s uit bovenstaand relaas:

  ——————
  VSG-woorvoerder en parlementariër Hugo Jabini heeft in het parlement voor de goudovereenkomst gestemd met Iamgold

  “Jabini zegt ‘in het belang van regering en samenleving’ te hebben gestemd”
  —————-

  Ik vraag me nu af of deze Jabini eigenlijk wel weet waarmee hij bezig is ! Weet hij wel wat z’n taken zijn binnen het parlement van Suriname en anderzijds wat het Samaaka-Vonnis exact inhoudt.

  Deze bosbewoners willen zelf een over een deel van de goudinkomsten gaan beschikken, maar dat gaat ‘m niet worden !!!
  Ook in het verre binnenland is het goud (welke waar dan ook ligt) van iedere Surinamer, dus moeten deze mensen niet kletsen en doen alsof het hun bezit is !

  Ze hebben nooit inkomsten c.q. loonbelasting betaald, maar krijgen wel gratis stroom, onderwijs, medischezorg, etc etc. Ze moeten niet lullen en hun kop houden want jarenlang hebben ze van de stadsbewoners geprofiteerd !


  Maak melding
 6. Beste GMAP,
  Het is gewoon diep triest en erg zielig om hersenloze als die Milton aan te horen of zijn bewoording te lezen. ik heb het artikel gelezen en kan alleen maar zeggen dat die Julian With de kern bij zijn staart heeft.


  Maak melding
 7. @ GMAP & Ray
  Breng aub Julian With niet in de discussie. Deze pseudo wetenschapper en Jozefzoon zijn directe familie (zie hun foto’s in de aangehaalde artikelen) uit Ganzee (bodem brokopondo meer).
  With vervuild zijn nest al jaren met zijn rare frustratie boekjes (“waarom wij het niet maken” en “het komt nooit meer goed”). Meneer With wil veel te graag WIT zijn en profiteerde van zijn bestaan als excuus (vergeef aub. voor het gebruikte woord) neger in Nederland.
  Jozefzoon heeft jaren verborgen weten te houden dat hij zijn nest vervuilde maar haalt dat nu aardig in met zijn recente acties (deze en de schoolboeken).
  Met het ontkennen van verantwoordelijkheden voor eigen werk/advies wordt deze minister zonder portefeuille steeds minder betrouwbaar als belangenbehartiger en verstandige persoon.


  Maak melding
 8. Steeds maar ouwehoeren over de slavernij..wees blij dat jullie negers nu de vrijheid hebben te danken aan de voorouders..laat het een boodschap zijn an de nieuwe generatie. Zij de jeugd moet nu inzien wat geschiedenis is van get land waar zij nu inwonen. Al dat geluk over slaaf dit en slaaf dat…verdomme rol je mouwen op en ga nu eens het land aanpakken. Draag zorg voor een goede infrastructuur..een van de belangrijkste knelpunten..laat de gemeenschap nu eens echt zoals ze zeggen…optreden als een NATIE ipv maar te ouwehoeren !


  Maak melding
 9. Milton is helaas niet hersenloos, maar heeft een kwade geest en zijn intelligentie op een totaal verkeerde manier aan wendt, net een advocaat meesters in manupileren rechtlullen en wat krom is, vazallen van de duivel. Niet onderschatten dat soort sujetten


  Maak melding
 10. Jojo,
  Laten wij ophouden over familie banden en pseudo ….
  want Suriname wordt nu geregeerd door incompetente schoften en beunhazen.


  Maak melding
 11. Julian With is een integere persoon en ook ik heb veel respect voor de man echter slaat hij, met de titel van zijn boek, deels de plank mis.

  Ik denk eerder dat Julian heeft ingezien dat er heel veel werk verzet zal moeten worden om van de natie Suriname (met al haar inwoners)ook één volk te maken.
  Het zal een hels karwei worden om alle neuzen in één richting te krijgen in Suriname, maar dat is zeker niet onmogelijk.

  Derhalve zou er ergens een begin moeten worden gemaakt om een ieder in Suriname bewust en duidelijk te maken dat het land van ons allen is, conform de wetten en regels uit de grondwet.

  ‘Het komt nooit meer goed’ kan niet en bestaat niet ! Er zal zeker iemand van ons nageslacht zijn die het wel zal lukken om alle Surinamers op (nagenoeg)één lijn te krijgen.


  Maak melding
 12. In een aantal artikelen heb ik gedurende het afgelopen jaar de Surinaamse regeringsadviseurs willen overtuigen van hun onkunde en overhaaste beslissingen in de onderhandelingen met de multinationals over het exploiteren van de Surinaamse goudreserves.

  Ik zal mij vandaag echter beperken tot het publiceren van een recente artikel in de Financiele Telegraaf, die mijn visie over de gouddeals onderschrijft.

  Bron DFT ma 20 mei 2013

  ‘Val in goud á la Apple’

  Topman Mohamed El-Erian van vermogensbeheerder Pimco wijst er in een column in The Financial Times op dat er lessen getrokken kunnen worden uit de prijsval van goud in de afgelopen maanden. „Als de prijs in geen verhouding meer komt te staan met de daadwerkelijke waarde, kan het vreselijk misgaan”. Dit fenomeen zag hij eerder onder meer ook bij Apple en Facebook.

  El-Erian meent dat Apple acht maanden geleden met een koers van ruim $700 veel te duur was geworden. En de hype rond de beursgang van Facebook nam zodanige vormen aan, dat beleggers massaal en tegen een veel te hoge prijs inschreven.

  Deze drie beleggingen staan volgens hem niet op zichzelf. Dat een groeiend aantal beleggers vanwege de stimuleringsmaatregelen door de centrale banken tegen steeds hogere prijzen in de markt stappen, ziet hij als een gevaarlijke ontwikkeling. „Ook al omdat de stevige daling van zowel de marktvolatiliteit als de correlatie tussen beleggingen de illusie van stabiliteit heeft gecreëerd.”


  Maak melding
 13. @GMAP, volgens mij vat jij de insteek of strekking van m’n postings absoluut niet ! AUB ook tussen de regels blijven lezen beste vrind, en ook jou common sense gebruiken aleer je reageert.

  Ik was het 100% met Julian eens toen hij tijdens een Bakana torie uitzending bij Sky Radio – Limbo, zei van dat de binnenlands kinderen naar de stad moesten voor hun verdere ontwikkeling ivm hun omgevingsstimuli !

  Volgens hem zouden MULO en hogere scholen in het binnenland niet werken omdat de studenten tijdens hun opleiding ook aan de grote wereld moeten proeven.

  Anyway, ik kan er veel dieper op ingaan maar dit is meer voor een directe discussie met Julian zelf, omdat jij (met alle respect) er niet veel aan zal hebben.


  Maak melding
 14. @Michael, ik denk niet dat de vergelijking van deze meneer El-Erian hout snijdt !

  Hoe kun je nou de aandelen van Apple, Facebook en goud op dezelfde lijn en wijze gaan kwantificeren ??
  Apple is een merk die elk moment kan verdwijnen, door bv Samsung LG. Facebook is niets anders dan gebakken lucht (net als de beursgang van Worldonline in Ned.).

  Goud is substantieel, tastbaar en heeft een intrinsieke waarde die kan fluctueren. Vandaag laag, maar morgen zeer hoog !

  Ik heb eerder 1 kg goud in mijn bezit dan 100 aandelen Facebook of Apple !


  Maak melding
 15. Hhahahahaa ai mi gado, toen hij bij sky radio-limbo te horen was dan wel.ga dieper op in a.u.b of ben je bang dat je jou dubbele moraal laat zien.
  Milton jullie zijn meester in het geven van antwoorden die passen in jullie dogmatische straatje, ik ben niet hooggeschoold, maar ik trap niet in jullie val.
  Bij mij gaat het meer om de woorden die jij gebruikt om duidelijk te maken dat het gaat om bewoners,Surinamers uit het binnenland, Jij en die andere schapen zijn de eersten die op de barricade springen op andere te beschuldigen van discriminatie.


  Maak melding
 16. Het wachten is op het Para, Kawina, Brokopondo, Coronie en of Acaribo vonnis. Het moet niet gekker worden in dit land. Al die gasten waar die Saramakka vonnis over gaat wonen sinds jaar en dag om en nabij Paramaribo.
  Voor elke oplossing weten wij wel 10 problemen te formuleren. Hot komt nooit meer goed met dit land. We zijn net als de krabben.


  Maak melding
 17. Er is een vonnis en dat moet na geleefd worden. we leven niet in de middeleeuwen of in paraman LAND waar het recht van de sterkste geld, opzouten met jou onzin, krabben zijn die idioten waar jij in geloofd, die idioten die alles en iedereen naar hun hand willen zetten.
  Opzouten met jou paramanpinto gezeik, ga lekker dosi eten.


  Maak melding
 18. =Er zijn zoveel dorpen van de inheemsen en marrons in het binnenland. Zelfs vind ik dat zij daar mogen wonen in hun leefgebieden en men respect voor moet hebben.

  -Het vervelende hiervan is de ontwikkeling in het gebied, dit omdat je op een gegeven moment niet meer op deze manier kan blijven leven als je op strategische plaatsten woont waar de grondstoffen zijn.

  -Wil men wel ontwikkeling in het gebied?? nee denk ik zelfs, omdat men zelfs de afobakkaweg opgedoekt wilt hebben.

  =De Saramaccaners hebben toen SRD 198,00 gekregen en het is onderling verdeeld maar niemand zegt iets hierover.

  =Wat moeilijk zal zijn is de markering die de Saramaccaners willen hebben. Men eist van de DNA dat er een wet moet komen. Dit betekent dat een ieder in Suriname zal moeten gaan stemmen dat het leefgebied van de Saramaccaners blijft ongeacht wat er ook gebeurt.

  -Hoop dat men goed gaat beseffen wat wel en niet kan en dat de VSG ook weet hoe de Surinamers leven anders is het vragen om hele grote “racistische” problemen.

  =Ik denk dat Julian With een grote rol hierin kan spelen om de rust te brengen.


  Maak melding
 19. @ Milton
  Het gaat om het zelfde principe “de illusie van waarde”. De waarde van goud is even virtueel als die van een aandeel Apple. Wat wil de koper er voor betalen als ik het wil of MOET verkopen. Een broodje goud kun je niet eten en de bakker er mee betalen gaat ook niet.
  Goud wordt ook op een beurs verkocht waar men er een waarde aangeeft die bepaald wordt door de vraag. Vertrouwt men morgen de dollar iets meer dan neemt de waarde van goud af. Raakt Cypres in crisis blijkt goud plotseling meer waard te zijn.

  Investeren in Goud is net zo dom of net zo slim als in aandelen. Het hangt er vanaf of men het met genoeg kennis doet en op tijd (de top van de markt) verkoopt en op het juiste moment (als de markt op haar laagst is) inkoopt.

  De winst van de ene is het verlies van de ander. Alleen is de verliezer de pineut.

  Met verstand van zaken is men een winnaar en indien men gezegend is met te weinig kennis en te veel hebzucht wordt men de verliezer.


  Maak melding
 20. @Paraman.
  Het Saramaka vonnis heeft een reden. Het komt niet uit de lucht vallen. De reden was dat de regering Wijdenbosch allerlei rovende ondernemingen (Chinezen) toeliet in het binnenland die op basis van een overeenkomst met de centrale overheden kostgrondjes gebruikten als eigen woonterrein, kreken afdamden en daarmee hele leefgebieden onderwater zetten (denk aan de huidige wateroverlast).

  Aangezien verweer (ook bij de regering Venitiaan) niets opleverde moest men (met hulp van de heer Fergus MacKay) naar het Interamerikaanse hof voor de rechten van de mens omdat er grondrechten met geschonden werden.

  Nu ligt er een vonnis omdat de centrale overheid dacht slimmer en sterker te zijn. Voert men het vonnis niet goed uit dan heeft men een probleem LINKS om of RECHTS om. Het negeren van dit probleem maakt het alleen maar groter omdat er ooit beslag gelegd zal worden op tegoeden van de republiek Suriname.

  Het allervervelendst is dat bij een dergelijke juridisch traject alleen de advocaten winnaars zijn. Indien het een zaak wordt tussen Surgold en de republiek moet duidelijk zijn dat die in London al snel euro 500/uur kosten (excl. kosten voor reizen etc).


  Maak melding
 21. Als de djoeka’s de chinezen meenemen,mogen ze voor mijn part een eigen staat stichten.Zijn we verlost van ze.Maar dan moeten ze niet komen met eisen dat ze ook bijgedragen hebben in de opbouw van de rest van het land.
  Dat klopt niet.Want tribalen hebben niets bijgedragen.Integendeel hebben ze juist geprofiteerd.


  Maak melding
 22. @JoJo, onder Venetiaan zijn 60% van alle zaken gerealiseerd, maar het gaat om eisen van de Saramaccaners die niet uitvoerbaar zijn.
  -Het wordt moeilijk en vraag mij ook af of men wel degelijk gaat voor ontwikkeling van het gebied zodat de jongeren en de volgende generaties het veel beter zullen hebben

  =Vergeet niet dat dit probleem in heel Zuid-Amerika en de Verenigde de Staten van Amerika voorkomt.

  -In Amerika hadden de indianen toen een eis gesteld dat op de dag van vandaag zij alleen maar ellende hiermee hebben.


  Maak melding
 23. JoJo, ik denk dat hier van toepassing is ‘Wie rijk wil zijn moet niet zijn bezit vermeerderen, maar zijn hebzucht verminderen”, Plato


  Maak melding
 24. @Ira
  In mijn ogen is hetgeen het vonnis verlangd vrij redelijk. De binnenlandbewoners maken extensief gebruik van hun leefgebied. Om het intensief te gaan gebruiken zal een nieuwe leefwijze gefaciliteerd moeten worden. Het probleem zit in de verdeel en heersmethoden die er voorzorgen dat er geen eenheid ontstaat en alleen dat wat gratis is goed is. Alleen voor niets gaat de zon op.

  Dat er veel misgaat in de uitvoering en er veel problemen ontstaan is evident als men belangenbehartigers als Brunswijk en Jozefzoon heeft. De eerste rooft alleen maar. Bijvoorbeeld: Surgold moet alle hout dat waarde heeft op haar mijnconcessie vervoer gereed bij Brunswijk inleveren. We praten dan wel over stammetjes met een waarde van tussen $ 12.000.000 en $ 18.000.000. Hoeveel gat daarvan naar de locale bevolking.

  Van Jozefzoon kan ondertussen gezegd worden dat deze nergens verantwoordelijkheid voor draagt en alleen maar rechtpraat wat krom is of anders om.


  Maak melding
 25. Suriname schendt niet alleen het Saamaka vonnis, maar ook andere Internationale verdragen,mensenrechtenschendingen, grondwetrechtenschendingen door het aannemen van een omstreden amnestiewet.


  Maak melding
 26. Natuurreservaten creëren waarin deze mensen ongestoord kunnen leven, net als de indianen in de VS, als ze zo willen leven. Geef ze een stuk land waarin ze eigen baas zijn en het daar voor het zeggen hebben…

  Ik heb echt geen idee om hoeveel mensen het gaat en hoeveel km2 grond het gaat. Het moet zeker niet zo zijn dan een kleine groep mensen straks driekwart van het binnenland van SU kunnen claimen en bovendien ook nog in de stad grond occuperen…

  De verhoudingen worden dan zeer scheef en krom en zeker niet eerlijk tegenover de keihard werkende belastingbetaler, waar de diesel, stroom, kinderbijslag, rijst, ziekenzorg, volkswoningen, buitenboordmotoren, aov en levensmiddelen mee worden gefinancieerd…


  Maak melding
 27. @ Paagal
  qua orde van grootheid gaat het om ongeveer 20.000 mensen en 80% van het oppervlak van Suriname (ongeveer 14.000.000 ha bos).

  Geheel terecht stelt u dat de verhoudingen (wellicht) scheef zijn. Echter men zal eerst goed onder ogen moeten zien wat reëel is voor dat men over de hoofden van mensen (die op het eerste oog een achterstand hebben/ niet mijn mening) heen te bepalen hoe zij moeten / kunnen leven in hun traditionele leefgebied.

  Het zonder goede basis subsidiëren van leefgewoonten ten laste van de de 95% van de bevolking die de rest van het land (20%) bewerkt is niet realistisch. Men moet echter op basis van argumenten plannen, de realiteit van de vonnissen onder ogen zien en dan afspraken maken. Men mag de binnenland bewoners niet verwijten dat zij de geboden kansen aangrijpen.

  Het vervelende is dat goede ontwikkelingsplannen door mensen als Jozefzoon en Brunswijk genegeerd worden en dood gezwegen.


  Maak melding
 28. Jojo,

  Beweer jij dat 20000 mensen eigenaar willen zijn van 80 procent van Suriname???

  En dat 480000 mensen het met de overige 20 procent moeten doen…

  Dit zal natuurlijk nooit gebeuren.


  Maak melding
 29. Maandag 20 mei 2013 om 19:03 uur, door @JoJo,@ Milton
  Het gaat om het zelfde principe “de illusie van waarde”. De waarde van goud is even virtueel als die van een aandeel Apple. Wat wil de koper er voor betalen als ik het wil of MOET verkopen. Een broodje goud kun je niet eten en de bakker er mee betalen gaat ook niet.
  Goud wordt ook op een beurs verkocht waar men er een waarde aangeeft die bepaald wordt door de vraag. Vertrouwt men morgen de dollar iets meer dan neemt de waarde van goud af. Raakt Cypres in crisis blijkt goud plotseling meer waard te zijn.

  Investeren in Goud is net zo dom of net zo slim als in aandelen. Het hangt er vanaf of men het met genoeg kennis doet en op tijd (de top van de markt) verkoopt en op het juiste moment (als de markt op haar laagst is) inkoopt.

  De winst van de ene is het verlies van de ander. Alleen is de verliezer de pineut.

  Met verstand van zaken is men een winnaar en indien men gezegend is met te weinig kennis en te veel hebzucht wordt men de verliezer.
  einde @jojo citaat!

  Mijn repliek, op jou bewering dat Investeren in Goud dom is, een diametrale tegenstelling is dat investeren in goud en bezittingen een grotere fiducie heeft dan het vertrouwen in dollars.

  De afname of toename van de goudprijs wordt bepaald door de effectieve vraag en aanbod van de marktbeweging. Onder druk van het Chinese aangeboden goudvoorraad die markt overspoelde daalde de goudprijs!

  De dollar is ongeschikt om de waarde van goud te bepalen. De dollar is instabiel, niet te zeggen dat het over het algemeen in waarde afneemt. (www.pricedingold.com)
  The dollar is not suitable to measure the value of gold. It is too volatile(instable), not to mention that it is generally falling.
  This idea has profound implications on investing and trading. I address one of them in this article.

  Consider a simple trade. First, you buy gold. Then the price of gold goes up. Then you sell the gold. You have a profit, right?
  Wrong.
  You have more dollars (and the government will tax you on the increase).
  Each of them is worth less, in precise proportion to the number of them that you gained. To underscore this, let’s look at it from outside the dollar bubble.
  A rise in the gold price from $1350 to $1500 is really a drop in the dollar from 23mg of gold to 20.7mg.
  If you bought an ounce of gold with 1350 dollars you still have one ounce worth of dollars when the dollar has fallen to 1/1500 ounce (or 1/5000).
  This means that a strategy of buying and holding gold for the long term does not produce wealth.
  It protects wealth, because gold does not fall.
  To get richer, you must either invest to receive a yield in gold, or speculate on an asset with a rising gold price.
  Producing a yield on gold is the reason why Monetary Metals was formed.
  Speculating on rising asset prices is challenging because as we head into this greater depression, demand is falling.
  I recommend checking out http://www.pricedingold.com


  Maak melding
 30. @ Paagal
  Het gaat niet over eigendom maar over leefgebied en economische zone. Het komt er op neer dat er in het binnenland ongeveer 20.000 mensen wonen (naast de tijdelijke goudzoekers (onbekend hoeveel er dat zijn)op 80% van het oppervlak van Suriname. De rest woont in de meer economisch ontwikkelde (is aanzienlijk meer waard) kust zone.

  Er wordt ook steeds de vergissing gemaakt dat men door de grond te claimen als leefgebied men ook de delfstoffen rechten zou kunnen claimen. Dat is nergens ter wereld het geval dus ook niet in Suriname. De staat is eigenaar en beheerder van alles wat er in de grond zit en kan altijd de mijnbouwrechten middels overeenkomsten uitgeven. De staat moet echter wel de gebruiksrechten / de ondervonden overlast of gedorven voordelen of ondervonden schade (jachtgebied, kostgrondjes, overlast, verontreiniging, etc.) op een reële wijze compenseren. Niet meer en niet minder.

  Hoe dat plaats moet vinden is ook voor mij een raadsel.

  @Tjauwa
  Beleggen is niet dom het is even gevaarlijk of even profijtelijk als allerlei andere vormen van speculatief beleggen. Men moet er alleen verstand van hebben en er op tijd uit zijn (bij $ 1.900/ounce) er er weer op tijd instappen (bij $ 700/ounce).
  U geeft zelf al aan dat de dollar geen betrouwbaar middel is voor de bepaling van de waarde van het goud. helaas is het wel de standaard valuta waarmee dat gebeurt en heeft de SRD een gefixte ratio ten aanzien van de dollar (tot dat deze weer devalueert). Consulteer http://www.kitco.com en zie dat investeren in Goud op dit moment riskant is (althans in mijn ogen)


  Maak melding
 31. Dinsdag 21 mei 2013 om 18:15 uur, door @JoJo @Tjauwa
  Beleggen is niet dom het is even gevaarlijk of even profijtelijk als allerlei andere vormen van speculatief beleggen.
  Men moet er alleen verstand van hebben en er op tijd uit zijn (bij $ 1.900/ounce) er er weer op tijd instappen (bij $ 700/ounce).
  U geeft zelf al aan dat de dollar geen betrouwbaar middel is voor de bepaling van de waarde van het goud. helaas is het wel de standaard valuta waarmee dat gebeurt en heeft de SRD een gefixte ratio ten aanzien van de dollar (tot dat deze weer devalueert). Consulteer http://www.kitco.com en zie dat investeren in Goud op dit moment riskant is (althans in mijn ogen)

  Goudkopen van een zelfde hoeveelheid op de laagste goudprijs kan nimmer riskant zijn. Wel als de prijs voor de zelfde hoeveelheid navenant hoog ligt!!!

  Ik pak wel de handschoen op en doe voor jou de vertaling als je deze bovenstaande nog niet kan vatten.
  Veronderstel een eenvoudige handel.
  Eerst, koop je goud. Daarna gaat stijgt de goudprijs. Als dat gebeurt verkoop je goud. Je dan toch een winst als voordeel?

  FOUT.
  Heb je slechts meer dollars (en de overheid heft belasting op die verhoging).
  Elk van hen is minder waard, in juiste verhouding tot het aantal van hen die je hebt verdiend.

  Om dit te onderstrepen, laten we eens kijken naar buiten de dollar om kijken naar dollar bubble.
  Een toename van de goudprijs van $ 1.350 tot $ 1.500 is in werkelijkheid een daling van de dollar van 31.1 mg van goud aan 27,6 mg.31,1-((150/1350)x31,1}=27.6

  Als je een ounce goud kocht met 1350 dollar heb je nog een ounce dollarwaarde wanneer de dollar terugvalt tot 1/1500 ounce (of 1/5000).
  Dit betekent dat een strategie van kopen en goud houden op de lange termijn geen rijkdom produceert.
  Het beschermt wel de rijkdom, omdat de goudwaarde niet afneemt.

  Om rijker te worden, moet je zowel investeren om een rendement in goud te ontvangen, of speculeren op een activa met een stijgende goudprijs.

  Het produceren van een rendement op goud is de reden waarom monetaire Metalen werden gevormd.
  Speculeren op stijgende activa prijzen is een uitdaging, want bij het voortgaan in deze grotere depressie, neemt de vraag af’
  De redenatie dat de dollar de standaard is, is wel de foutieve uitgangspunt.

  Het vertrouwen in de dollar is aan het afbrokkelen, doordat er geen dekking is voor het giraal geld verspreide geld.

  Dat er een koppeling gemaakt wordt van de dollar aan de goudprijs en niet andersom, staat onomstotelijk vast.
  Pas bij de koppeling tussen de waarde van de dollar en goudhoeveelheid bestaat er een Appreciatie.
  Vandaar de verhevigde zoektocht en honger naar meer goudvoorraden.
  Doordat de Amerikaanse dollar over vele economieën verspreid is, houdt die nog stand.
  Maar in feite is de waarde van de dollar zwaar overgewaardeerd en aan devaluatie toe.

  Slechts door monetaire kunstgrepen blijft die voorlopig, nog de leidende betalingseenheid.


  Maak melding
 32. Rectificatie Dinsdag 21 mei 2013 om 19:54 uur, door tjauwa

  Eerst, koop je een hoeveelheid goud. Daarna stijgt de goudprijs. Als dat gebeurt verkoop je het goud. Je hebt dan toch een winst als voordeel?
  Fout
  Je Heb slechts meer dollars (maar de overheid heft belasting op die verhoging).
  Elk dollar is minder waard, in juiste verhouding tot het aantal waarvan je die hebt verdiend.

  De redenatie dat de dollar de standaard is, is wel het foutieve uitgangspunt.

  Het vertrouwen in de dollar is aan het afbrokkelen, doordat er geen dekking is voor het giraal geld verspreide geld.


  Maak melding
 33. Als de regering een manjaboom daar zou planen zou iedereen ervan genieten ,dus wa de regering ook onderneemt zal in belang zijn van suriname en niet voor één bevolkings groep .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES