woensdag, april 17, 2024
HomeNieuws uit SurinameParlementsvoorzitter Simons: meer vrouwen kandidaat stellen

Parlementsvoorzitter Simons: meer vrouwen kandidaat stellen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 20 mei – Het is van belang dat meer vrouwen kandidaat worden gesteld bij nationale verkiezingen. Dit zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons. Het is goed voor de democratie als alle delen van de samenleving behoorlijk vertegenwoordigd zijn. Het huidige parlement bestaat voor iets meer dan tien procent uit vrouwen. Dat is een fikse achteruitgang.

Het had juist meer moeten worden. Het vorige parlement bestond voor ongeveer vijf en twintig procent uit vrouwen. Suriname moet dus drastisch aanpassen. Het land loopt duidelijk achter op de trend in de Caribische regio. “We moeten politieke partijen in Suriname overtuigen dat ze meer vrouwen moeten kandideren, omdat het de democratie niet helpt als de helft van de samenleving niet vertegenwoordigd is”, zei Simons tijdens de conferentie van ParlAmericas.

Deze bijeenkomst van vrouwelijke parlementariërs uit Noord-, Zuid- en Midden- Amerika en het Caribisch gebied, richtte op vrouwen in machtsposities. Volgens Simons moet het niet bij praten blijven. Het is tijd voor actie. “We moeten de ideëen vertalen in actieplannen en de acties uitvoeren die we als belangrijk hebben aangemerkt voor elk der deelnemende landen.” Wat Suriname betreft, moet al bij de verkiezingen van 2015 een verbetering te merken zijn

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
 1. Hoe durft deze vrouw het woord democratie in de mond te nemen, weet zij wat democratie inhoudt ?????
  In een echte democratie is er geen plek voor een dictator,drugs crimineel en mensenrechtenschender, bloeddorstige monster.


  Maak melding
 2. Tja,..ik kan haar geen ongelijk geven.
  Politiek in Suriname is echt een mannenwereld.
  Ik denk dat de Surinaamse vrouw nog niet aan toe is.
  By the way ,..je kunt zeggen wat je wilt maar de Surinaamse vrouw is de mooiste vrouw ter wereld toch?


  Maak melding
 3. Surinaamse vrouwen moeten een groter aandeel in de Surinaamse politiek. Een nieuwe partij met een vrouw als presidentskandidaat zou een frisse wind zijn.


  Maak melding
 4. Missy Simons alias scragly woman, en vetegwoordigster van de moordacademie heeft het over democratie…….

  Wise man says…. only fools rush in…..


  Maak melding
 5. helaas bestond/bestaat de club 82 van DADA alleen maar uit mannen, maar gestel er zouden ook een paar female erbij zitten, zouden die dan ook gaan scheef schaatsen net als amofo?


  Maak melding
 6. =Er staat letterlijk geschreven:::::Het vorige parlement bestond voor ongeveer vijf en twintig procent uit vrouwen. Suriname moet dus drastisch aanpassen.

  -Dit betekent een achteruitgang van 15%. Waarom zijn er minder vrouwen?
  Die vrouwen houden van hun democratie en vrijheid en willen niet vermoord word worden als ze voor hun rechten opkomen.

  =Mevrouw Simons ik zou aan jou willen zeggen “schaam je” omdat je zelfs weet dat wat er nu gebeurd helemaal niets met democratie te maken heeft.
  =Hoe zit het met de amnestie wet mevrouw Simons? Ik kan nog veel opnoemen maar zal het in het midden laten.


  Maak melding
 7. Wanneer start je Jenny Simons met de weinige vrouwen die er in JOUW parlement zit(ten)een kans te geven,zodat ook zij een beetje aan bod komen .Want er is zeker een vrouw in JOUW parlement met wie je het vaak samen kan doen,maar net zo vaak niet gebeurt.Deze vrouw is Ruth Wijdenbosch(onder voorzitter)van JOUW parlement.Het is vaak gebleken dat zij wordt overgeslagen dus geeft ze aan het woord te willen/zullen voeren en als dit gebeurt jjjjja-ja iejamang dan gaat een NIET vrouw nml Ronny Brunswijk of Tamsiran de vergadering voorzitten.Meneer Jenny Simons Su verspilt alleen maar geld,waarom zo een conferentie houden in Su,terwijl dat niets oplevert dan dit lulverhaal van meer vrouwen in dienst nemen.Meneer Jenny Simons ik heb nu 4 vrouwen(waarvan de oudst 39 jr en de jongst 24 jr) die je HEEL goed zou kunnen gebruiken(overal inzetbaar)misschien als adviseur of directeur 1 heeft project management gedaan. 2 heeft journalistiek gedaan. 3 public administation. 4 heeft economie gedaan,waar kunnen deze met goed afgeronde/opgeleiden dames zich melden.Want meneer Jenny u zegt van alles en nog wat maar er gebeurt niets en ik zie u ook niet meer in de voorst linie opkomen voor vrouwen.Vrouwen in Su snappen u ook niet meer en zijn teleurgesteld in u. Komt’t omdat u zich niet meer als man kunt verschuilen en zeggen dat u een vrouw bent?Ik zie u graag een keer in iets moois gekleed en goeie kapsel,want met uw kleding,loophouding,manier van beweging vind ik u geen presenteer plaatje voor de Su vrouw (noch man hahahaaiii)Odiiiiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding
 8. Hallo Jennifer, alles begint met het opstellen van een programma van eisen met een aanvaardbaar profielschets bij de kandidatuurstelling van volksvertegenwoordigers waaraan die moeten kunnen voldoen.

  Daarbij dient ook het controle mechanisme op de naleving van de ordemaatregelen voor de presentie en attentie, respectievelijk op en van de vergaderingen bij het verrichten van het parlementairwerk worden aangescherpt.

  Het is de taak van de parlementsvoorzitter die ervoor moet waken en de zorg op zich heeft genomen, dat ernaar billijkheid, redelijkheid en fatsoenlijkheid voor de goede orde handhaving zowel binnen het parlement als in de gemeenschap de gemoederen niet verhit raken.

  Uiteraard moet ieder onderwerp die aan het algemeen maatschappelijk belang raakt een politiekissue zijn, die niet gediscrimineerd en gepasseerd mag worden door en bij het vaststellen van de politieke agenda voor de wijze van uitvoering.

  Derhalve is de deskundigheid van de bemensing van het parlement niet de sekse oriëntatie het vertrekpunt, maar dat moet eerder de beginselen van de deskundige oriëntatie en morele rechtvaardigheid, eerder het uitgangspunt van het kandideren zijn.

  Als dan blijkt dat de ene sekse verhoudingsgewijs in de meerderheid of minderheid zit, dan zij het zo! Het is het ongekwalificeerd en corruptief zijn van vele Surinaamse Parlementariërs dat de oorzaak van is dat het parlementairwerk blijft steken.

  Tijdens de conferentie van ParlAmericas zei Simons: “We moeten politieke partijen in Suriname overtuigen dat ze meer vrouwen moeten kandideren, omdat het de democratie niet helpt als de helft van de samenleving niet vertegenwoordigd is”.

  Die behoefte voor gemeenschappelijke belangen behartiging moet eerder een innerlijke en intermenselijke drang zijn die zich culmineert in een roeping, Maar partijen overtuigen is niets anders dan het principe van het zo verfoeilijke parlementair clientèlepatronagesysteem in haar zuiverste Old- boys-Network-vorm-politiek voeren in Suriname; het zo vaak aangehaalde voor wat , hoort wat principe!.

  Jennifer laadt de verdenking op zich, dat zij niet zo zeer streeft naar parlementairvernieuwing, maar eerder openstaat voor meer van het zelfde, door het houden van een pleidooi die de toename van vrouwelijke parlementariërs als politieke massage vehikel bevordert, om partijpolitieke wensen te kunnen doordrukken.

  En dat is een punt van zorg!


  Maak melding
 9. Jenny wil zeker presidente worden,vandaar al die stemmakkerij van haar!

  De ene helft die democratie vertegenwoordigde werden geexecuteerd door haar baas zogenaamd in naam van ‘Democratie’!

  De vrouwen die kandidaten gaan worden zijn ;

  De vrouwen van brunsie
  De vrouwen van somo
  Ingrid 1 of ingrid 2
  Abraham zijn vrouw en /dochter

  Jenny je bent letterlijk Larrie koek gaan verkopen daar!!
  En in een democratie hoef je echt geen AMNESTIE TE BEDELEN ALS JE BAASJE!!
  DEMOCRATIE – Amnestie =Democratie!!!
  Democratie +Amnestie = schijndemocratie
  Schijndemocratie = DICTATUUR!!!!


  Maak melding
 10. Haalbaar democratisch realiseerbaar voorstel aan de Surinaamse Regering en Surinaamse Nationale Assemble.

  Ware democratie is binnen de politiek in Suriname en vaak ook elders ver te zoeken.

  Suriname zou in de wereld hiermee naam kunnen maken en schrijven door evenwichtigheid en tegelijktijd daadwerkelijke eerlijkheid binnende DEMOCRATIE en POLITIEK te bewerkstelligen. Suriname zou hier het voortouw en interessante hoofdrol in kunnen nemen.

  Het is totaal geen ingewikkelde materie, maar simpelweg een kwestie van doen. Bij/na elke Verkiezing moet de helft van de te verdelen Surinaamse Nationale Assemblee zetels voor de vrouwen worden gereserveerd en de andere helft voor de mannen. Onder het principe van sekse gelijkheid.

  Bij de samenstelling van een kabinet maken de winnaars van de verkiezingen zelf onderling uit of er een man of vrouw als President komt. In geval van vice President mag die niet van hetzelfde geslacht zijn als de President. De President en vice President wisselen elkaar af tijdens te zittingsperiode.

  Op elke ministerie heb je dan ook dezelfde constructie. Een vrouw en een man als Minister respectievelijk Onderminister die elkander afwisselen halverwege het zittende termijn.

  Vanwege beleid en dergelijke bepaald men zelf/onderling de politieke kleur vande ministers en onderministers.

  Gegeven het feit dat de Surinaamse Nationale Assemblee 51 zetels telt, wordt een van de zetel s bij uitzondering door een man en een vrouw ingevuld. Bijvoorbeeld: de vrouw de eerste halve termijn van de zitting en de man de daaropvolgende. Bij een daarop volgende verkiezing wisselt de voorkeur qua sekse wie als eerste het termijn invult.

  Vandaag de dag zijn vrouwen en mannen gemiddeld hetzelfde geschoold en opgeleid. Als het in sommige gevallen niet zo is, kan de zoveel gepropageerde gelijkheid desalniettemin worden bespoedigd en/of nagestreefd.

  Als het gaat om de gelijkheid van man en vrouw, dan heeft dat onderwerp een dusdanige impuls gekregen welke het verdiend, in optisch en psychologisch opzicht.

  Het streven naar vooruitgang en dergelijke van beide sekses kan dan in werkelijkheid worden ondernomen.

  AUTHENTIEK en INTEGER!


  Maak melding
 11. ons probleem is dat wij als jonge democratie direkt willen meten met landen die na veel struggle zoiets hebben bereikt!

  wij zien graag 4-baans wegen/fly-overs etc. en gaan helemaal voorbij aan de basis!

  laat mooie dromen voor wat het is,..vandaag schreeuwt land en volk ,,hou mij droog”


  Maak melding
 12. De democratie van Putin en vrouwen gaan niet samen.Of moet het kenau zou zijn als taanta Geerlings of de Jenny van Montressor in Commewijne.


  Maak melding
 13. Mw Simons,

  Mooie woorden maken nog geen mooie zomer. Je intenties warengoed, maar je huidige handelingen zijn afkeuringswaardig. Je hoort als voorzitter in e DNA boven partijen te staan. Schande hou je daar de scepter zwaait. Blij nog altijd met de vraag zitten: wat levert het je allemaal op? Ik ga ervan uit dat ooit wel integer bent geweest. Wat heeft gemaakt dat je omging. Je bent nu in ieder geval niet een rolmodel voor de Surinaamse vrouw. Goed behoed ons ervoor.


  Maak melding
 14. Tante Simons heeft gelijk: meer vrouwen aan de macht in Suriname. Tot nu toe hebben die mannen er toch niet zo veel van gemaakt.

  Van mij mag het morgen al gebeuren onder één voorwaarde: veel minder NDP en de Bouterse kliek afschaffen of in de cel. Anders moeten we maar even wachten.


  Maak melding
 15. Tegen alle lieve- en overigens hooglijk gerespecteerd-/gewaardeerde schoonheden van deze natuur wil ik zeggen, “laten wij geen oorlog ontketenen tegen de bedoeling van de Almachtige Schepper des hemels en der aarde met deze vergankelijke wereld” en de respectieve rollen van mannen en vrouwen daarbij.


  Maak melding
 16. GMAP
  Hoe durft deze vrouw het woord democratie in de mond te nemen, weet zij wat democratie inhoudt ?????
  In een echte democratie is er geen plek voor een dictator,drugs crimineel en mensenrechtenschender, bloeddorstige monster.
  =
  JIJ BENT GEEN VAN BEIDE, WAT ZEUR JE?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES