Is Suriname nog te redden?

10

PARAMARIBO, 18 mei – Het laat zich waarlijk raden of de politieke bonzen zich ermee bezighouden. Maar als één vraag Jan Publiek vandaag wellicht intrigeert, is het wel of zijn landje nog te redden is. De schijn dat de politiek het vermogen bezit om de reddingsboei toe te werpen, smelt in ijltempo. Als sneeuw voor de zon, zouden ze in koudere streken zeggen. Was het niet de politiek die – met succes – de politiek van onvermogen betichtte en waterdichte verlossing beloofde?

Hoe hol moet het de brave burger nu niet in de oren klinken. Boeren in Saramacca en Rijsdijk en dorpen aan de Cottica. Het noorden van Paramaribo. Je had zo vijf jaar terug dood kunnen vallen en nu herrijzen. Alsof je nooit weg was! Het is een aaneenrijging van menselijk leed, een waar tranendal. Het spuit en gaat waar het gaan wil. En geen ziel die er wat aan schijnt te kunnen doen. Veelzeggend is de kreet nu op zovele plekken: “Dit hebben we nog nooit meegemaakt.”

Natuurlijk zal geen weldenkend mens wie dan ook verantwoordelijk stellen. Maar evenmin valt met wat verstandelijk vermogen te ontkennen dat ‘het’ steeds erger wordt. De enig overgebleven vraag straks is of het nog lukt het hoofd boven water te houden. Of de politiek het antwoord heeft? Een beetje verstand zegt dat al dat ‘groot denken’, fly-overs en supersnelwegen, niets waard is als het allemaal gaat drijven. Beste kiezer, is het geen tijd voor een onwrikbaar reddingsplan?

10 REACTIES

 1. Als men zit te wachten op de regering dan gaat het niet gebeuren , alles wat los en scheef zit is dat dan de schuld van de regering ?
  proberen jullie zelf stappen te ondernemen , want als je je huis en haard niet onderhoud is het tog niet de schuld van de regering .
  netheid zal suriname redden , als eider een zelf zijn rotsooi opruimt zal het veel beter gaan , en niet steeds wachten op de regering wat die zijn ook maar mensen . bij deze raad ik het surinaams volk aan om eerst bij zich zelf te beginnen , reinig nit alleen je lichaam en geest , maar ook je omgeving anders is het water naar zee dragen , suriname voorwaars .


  Maak melding

 2. Seng-Sang,

  leuke woordspeling: water naar zee dragen….
  Ging het maar zo makkelijk: juist doordat mensen hun erf en trens níet schoonhouden, loopt de boel onder!
  Je hebt gelijk: veel mensen maken er een smeerboel van.
  Zelfs een beest vervuild zijn eigen nest niet!!


  Maak melding

 3. Natuurlijk is Suriname nog te redden.
  Op het moment dat het voormalige Moederland de boel weer overneemt,en in Samenwerking met de Surinamers in de diaspora, DDB en zijn 40 struikrovers achter slot en grendel gooit, kan het alleen maar beter worden.

  Dan kan er in koor gezongen worden: Th only way is up…..

  Tot dan zullen de woorden van Julian With alleen maar bewaarheid worden….

  Have a nice day….


  Maak melding

 4. De natuur is van slag en ja, ook in Suriname merken we dat. Daar kan geen ene ziel wat aan doen. En toch ontkom ik niet aan de indruk dat de auteur van dit artikel op sluwe wijze de huidige regering als schuldige aanwijst. Het geeft te denken, waterkant!


  Maak melding

 5. No commend,

  Dat zet toch geen zoden aan de DIJK! 🙂

  Het is up to the suri-people, ik hoor ze niet…. ..

  Wat wordt het suri’s?????????????????????

  ‘Koppetje onder’ of ‘rising from the ashes of the past!’


  Maak melding

 6. Als Suriname opgeheven word dan wellicht nog wel ja. Maar niet terug naar Nederland. Kijk maar hoe ze antillianen behandelen. In de ogen van de Nederlander ben je Nederlanders als je blank en blauwe ogen hebt. Surinamers als onderdeel van de Koninkrijk der Nederlanden zouden derderangs burgers zijn, aangezien tweederangs de buitenlanders in Nederland zelf zijn.

  Ik droom er niet van onderdeel te zijn van een land dat verschil maakt tussen allochtoon en autochtoon etc. Suriname, helaas, heeft geen ander keus danwel of met een aantal caribische landen een federatie te vormen (guyana, trinidad, barbados, frans guyana misschien) of anders aanmelden bij de USA voor de 51ste staat.


  Maak melding

 7. Is Suriname nog te redden?

  Je moet wel goed gefrustreerd en gedeprimeerd zijn eigenlijk gewoon gek zijn, om zo’n vraag te kunnen stellen.

  Het had zo uit de koker van gmap, ray, henk molenaar, who cares en nog een paar van die randdiebel kunnen komen, allemaal van de pot gerukte ezels. Wat een teringbende bijelkaar.


  Maak melding

 8. Donderdag, 23 mei 2013.
  Na een verblijf van ongeveer 40 jaar in Nederland heb ik in de afgelopen 5 jaren al 2 x een bezoek gebracht aan mijn Thuisland, “Suriname”. In Nederland heb ik ook heel veel ellende meegemaakt, en nu wil ik naar huis. Ik ben nu ongeveer 9 jaren werkzaam als Ervaring Deskundige voor een groot Verslaving en Psychiatrische Instelling in Nederland.

  Ik ben nu met een plan bezig. In het kort gaat het om de mogelijkheid, opvang, begeleiding, om in eigen (Moederland) geholpen te worden en tegelijkertijd trainen en bevorderen van empowerment.

  Met deze huidige opbouwende regering moeten wij niet alleen maar praten, maar ook doen.
  Freddy.


  Maak melding

 9. Freddy,
  Suriname heeft je hard nodig, dat staat vast!
  Of je je doel zal bereiken heeft veelal te maken met je bereidheid je aan te passen aan o.a. de arbeidsmoraal. Die is op een totaal ander level dan in NL.
  Het is niet gemakkelijk, dat kan ik je wel vertellen! (ervaringsdeskundige, ook geremigreerd)

  Voor de huidige opbouwende regering hoef je het niet te doen!
  De regering “bouwt op” met groot- en dikdoenerij! Verspilling en verkwisting is hun motto!

  Kom voor de Psychiatrische zorg. Daar hebben ze je dringend nodig!
  En kom voor jezelf,
  WELKOM THUIS!!!


  Maak melding

 10. Ik verzuip als Surinamer nog liever meteen in Suriname dan in Nederland op vijf hoog een langzame dood te sterven, voor mij zit er dus niets anders op dan mijn best te doen om het goed te laten gaan in Suriname, welke regering er ook aan de macht mag komen. Als een regering het goed doet, zal ik die regering steunen, als een regering het niet goed doet zal ik ze niet tegenwerken, maar bij de volgende verkiezingen zal ik zeker niet op die grappenmakers en mooipraters, die veel beloven maar niet veel presteren, stemmen. Er zijn in deze wereld een heleboel landen waar het veel slechter toeven is dan in Suriname, als we als Surinamers ons best doen en vooral met ons verstand gaan stemmen, komt het uiteindelijk wel goed in Suriname.

  Seng -sang, je hebt gelijk dat iedereen zijn omgeving schoon moet houden, maar voor sommige voorzieningen moet de overheid zorgdragen, je kan als individu nog zoveel je omgeving schoon houden en je kapot werken op of in je werkplaats, als de overheid de infrastructuur (dijken, wegen, afvoerkanalen enz.) niet onderhoudt, heeft het geen enkele zin dat de individuele burger zijn directe woonomgeving schoon houdt. De veeboer te Rijsdijk (Pereira dacht ik) is daar een goed voorbeeld van; hij heeft een mooi melkveebedrijf opgezet, maar hij geeft de strijd op omdat de overheid haar deel van het werk niet heeft gedaan. In ieder goed geordend land moeten burgers en overheid er samen voor zorgen dat alles goed gaat. Ook in Nederland laat de overheid de bouw en het onderhoud van de dijken enz. niet aan de individuele burger over.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.