Slachtoffers watersnood naar beste vermogen geholpen

17

PARAMARIBO, 18 mei – De ruim driehonderd slachtoffers van de watersnood in het Cottica-gebied worden zo goed mogelijk geaccommodeerd. Volgens luitenant-kolonel Jerry Slijngaard van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing, zijn de evacués intussen geregistreerd. Een deel is ondergebracht in het Ronny Brunswijk stadion te Moengo. Ook de bewoners van het voormalige bauxietstadje hebben voor opvang gezorgd. Hulp in de vorm van voeding en drinkwater komt vooral van de overheid en Suralco.

Het bauxietbedrijf is vrijwel de enige lokaal actieve onderneming die een helpende hand biedt. Lokale bestuurders zijn ietwat teleurgesteld in de houding van lokale ondernemers. Niemand geeft nu thuis. “Wanneer ze een houtconcessie moeten hebben, weten ze je wel te vinden, maar nu is het doodstil. Suralco is het enige bedrijf dat tot nog toe is ingekomen”, zegt districtscommissaris Theo Sondrejoe tegenover de Ware Tijd. Het bedrijf betaalt minimaal drie dagen voeding.

Intussen wordt al gekeken naar de mogelijkheden voor terugkeer naar de dorpen. De waterstand is nog vrij hoog. Als er al sprake is van terug keren, is er nog altijd de zware taak van aankijken tegen de schade. De meeste getroffen bewoners van Kraboe Olo, Dan Tapoe, Benati Mofoe, Pelgrim Kondré en Akalé kondré moesten have en goed achterlaten. Nu al wordt gesproken van massaal verhuizen naar hoger gelegen gebied. Dat zal nog heel wat voeten in de aarde hebben.

17 REACTIES

 1. Ik vraag me af wat goedkoper is:

  De schade die uit zulke overstromingen ontstaan in het hele land, want dit zal zeker niet de eerste en laatste keer zijn…

  Of de kosten voor een goede waterprogramma incl. goed onderhoud…


  Maak melding

 2. als ali baba en de honderd rovers al het geld van de belasting betaler goed had besteedt,dan was sme het land en volk vandaag niet aan deze ellende toe..

  maar abrahams en zijn familie hebben alle gelden in eigen zaken gestopt en het hele volk lijdt er onder,terwijl de operhoofd hoofd verdachte ,,staat erbij en kijkt toe,, en nu hoor je niks van deze boeven op het aller hoogste nieau.

  maar het einde is al in zicht..de dagen gaan gauw voorbij..


  Maak melding

 3. sme is nu in een nationale ramp belandt,waarom wordt er geen hulp gevraagt aan b.v. het buitenland..of aan jamaica,gyunee bissau abiangoogoo ,en alle bevriende landen van bouta en consorten..

  aan de noord/zee hoeft hij ddb niet aan te kloppen,want lackien had duidelijk gezegd,,houdt je ca geld wij sme hebben het niet nodig en het volk was muis/stil..

  waar is baas nu,is hij nog steeds ziek..


  Maak melding

 4. hahahahah.Omdat indertijd , de saramaccaanse gemeenschap was “getroffen”,want tussen aanhangers,omdat het een normaal verschijnsel is voor de dorpem langs de Stuwmeer dat er jaarlijks de waterstand stijgt en men was altijd erop voorbereid maar vanwege ,omdat Romeo Bravo dar moet er MOET iets gedaan worden en dus het geval teveel opgeblazen ook.Zo ook is het dit geval hier mei 2013 en wordt weer hoog opgeblazen dat ze onder water zijn komen te liggen ,normale zaak,wat hogerop de heuvels opgaan en als water gezakt dan weer nomale leven.Dit is al jaren zo maar Ronny MOET wat doen en bewijzen toch.!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 5. Overstroming typisch een mamier om een land kapot te maken, denk aan de landbouw van de lokale bevolking. Zodat men afhankelijk kan zijn van de import producten.
  Verkoop SME niet anders worden we net als Zuid-Afrika.


  Maak melding

 6. If ie wan wang oso kali Blavo. Blavo bigie en ai strooi nanga monie en a no srd na US.Blavo tjalie Lik los(Rick Ross) kwaa slanang.So dus if ie soengoe kalie blavo.En als je in ’t stadion van Blavo bent blijf daar.Oeng no kong moro na voto foe kong occupeer.En niemand hoeft een cent bij te dragen jullie kunnen toch alles zelf doen in Su.Toen DiDiBrie 1.000.000 had gegeven voor de poeroe blaka van de gra=mangg,toen er kritiek kwam hoorde ik een vrouwelijke kapitein zeggen ook als we niets hadden gekregen/gehad zouden we alles zelf betalen,welnu oeng pai oeng sanie srefie. En zorgen jullie ervoor dat jullie op hoger gelegen gebieden gaan bivakeren.Waar is jullie pre………de grootste rommel van Su? Waar is de man die van jullie houdt in Su?Waar is Abraaksel foe OW?Nu laten deze BEESTEN jullie aan jullie lot over.Grotere hoogte is hier echt wel van toepassing lijkt mij.Hij brengt Su toch niet naar grotere hoogte,maar wel dat deel dat vond dat DiDiBrie en Co hoe dan ook aan de macht moest worden geholpen,Tide tamara moro foe ding disie o doro en nooit joe no zie DiDiBrie en Co.Odiiiiiii
  Glenny.


  Maak melding

 7. Waar zijn die surineds,die lopen te schreeuwen dat het goed gaat in su. Sranang e draai mang ,dat hoor je ,passie e meki dat hoor je. En nu ligt su onder water en dan begint de smeekbede jvan de domme en idote surinaamse volk. Prijs bouta meer de hemel in misschien ontmoeten jullie elkaar daar wel.


  Maak melding

 8. Een bos mini ster heeft al aangegeven dat PSAers geen binding hebben met Suriname, dus PSAers verzoek ik niet te doneren…

  Laat Surinames grootste lievelings partner China maar inspringen… Ze hebben toch meer rechten…


  Maak melding

 9. tot nog toe heb je niks gehoort van de opperhoofd van het land..(indjie-boy )

  is het soms stilte voor de storm..,wie weet..

  geen enkele vorm van mede-lijden of trooosten laatstaan tegemoed koming voor het hele volk..

  hij heeft immers drie belangrijke sleutels gekregen van obiangoo..
  wat is er mee gebeurt..


  Maak melding

 10. Blijven bidden hoor in SME, jullie houden toch van
  bidden. En niet ervan om de mouwen uit de hand te steken. Men bedonderd het volk met bidden i.p.v goede onderwijs te geven.


  Maak melding

 11. meneer felisi pinas,,je bent minister van het hele volk van sme..

  niet alleen van de djoekaas,maar je moet overal in het hele land pakketten voedings middelen eerste levens behoefte aan iedereen verstrekken,

  dus ook in nickerie,coroni,saramacca,wanica,commewijne,en vergeet niet in marowijne..

  en net zo entohousiast als in het binnenland,dan pas dwing je respect af als een waardige mimnis-ter..

  succes met je werk..


  Maak melding

 12. ‘meneer felisi pinas,,je bent minister van het hele volk van sme..’

  En dat zegt die dagoe met één van de meest racistische smoelwerken hier op dit forum. Heb je die klapperboom al gevonden in India? Ja? Spring dan!!! Nu!!!


  Maak melding

 13. als de huidige regering al het geld van de staat/belasting betaler niet had verbrast aan allelei prisirie dringie en njang,dat was die dijk al lang klaar en was het land niet onder water..

  bovendien,als de minister o-w het geld niet aan zijn families had toegekend en verdeelt onder zijn maties,dan was het land vandaag veel beter er aan toe..

  zo zie je maar,,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.