Iamgold bedankt arbeiders om ‘organisatorische redenen’

10

PARAMARIBO, 16 mei – Zeven arbeiders in dienst van Rosebel Gold Mines hoeven niet meer aan het werk te verschijnen. Volgens de dochtermaatschappij van Iamgold gaat het om zogenaamde contractarbeiders. De zeven waren nog niet in vaste dienst. Tegenover parlementariërs hadden zij eerder gezegd zich in de steek gelaten te voelen.

Die ontmoeting was breed uitgemeten in de media. Volgens de arbeiders hebben zij schulden lopen bij de bank. Er zijn leningen aangegaan in de verwachting dat zij in vaste dienst zouden worden aangenomen. Nu blijkt volgens de bedrijfsleiding de afdeling waar zij werkten, niet meer zoveel krachten nodig te hebben. Een maand voor het verstrijken van hun contract zijn de arbeiders op de hoogte gesteld. Volgens het bedrijf valt dit binnen de arbeidswetgeving.

Alle regels zouden keurig in acht zijn genomen. Geen vuiltje aan de lucht dus. De arbeiders zeiden tegenover de parlementariërs zich niet te zullen neerleggen bij het besluit van de bedrijfsleiding. Rosebel Gold Mines wil nog bekijken of voor hen een passende functie gevonden kan worden in het bedrijf zelf. Een deel van de contractarbeiders is intussen wel in vaste dienst genomen.

10 REACTIES

 1. Staatsbedrijven zitten in de lift
  in Economie
  In een lang artikel doet de goed geïnformeerde China-specialist Barry Naughton uit de doeken hoe de staatssector gegroeid is.
  De centrale regering in Beijing controleert rechtstreeks 152 holdings die elk een aantal ondernemingen in hun portefeuille hebben. De mensen die deze holdings leiden zijn aangeduid door de Communistische Partij. Vijf jaar geleden boekten deze holdings en ondernemingen een winst van 30 miljard euro – dat kwam overeen met 2,2 procent van het bruto binnenlands product van China.
  Nu boeken ze een winst van 100 miljard euro – dat is 4 procent van het BBP (de grote staatsondernemingen in hun geheel – dus ook deze die niet door de regering in Beijing geleid worden – boekten een winst van ruim 250 miljard euro). De sterkte van de grote Chinese ondernemingen en hun winst maken dat ze nu een grotere invloed hebben, zowel in het politieke besluitvormingsproces als in de economie in zijn geheel.
  Bron: Barry Naughton, SASAC and Rising Corporate Power in China, China Leadership Monitor, Spring 2008, nr. 24 http://media.hoover.org/documents/CLM24BN.pdf
  Waarom bovenstaande? Om te laten zien dat holdingafgifte door de staat aan het eigen Surinaamsvolk de BBP, sterker doet groeien, dan wanneer je buitenlandse maatschappijen als Newmont, Iamgold ed. binnenhaalt! Wat is de reden, dat de regering huivert voor een naar behoren geplande staatsmijnbouwindustrie met toeleverende staatsbedrijven, eigen operators en contractors? Doen is het devies!
  Als Suri’s weet je dan ook wat je aan elkaar hebt. De Canadezen en Amerikanen als bazen moet je niet willen hebben.


  Maak melding

 2. “Volgens de arbeiders hebben zij schulden lopen bij de bank. Er zijn leningen aangegaan in de verwachting dat zij in vaste dienst zouden worden aangenomen.
  De arbeiders zeiden tegenover de parlementariërs zich niet te zullen neerleggen bij het besluit van de bedrijfsleiding”

  Dit typeert nou net, wat ik altijd heb aangegeven, de kortzichtigheid van de Suri´s. Leningen aangaan terwijl je geen vaste dienstbetrekking hebt. De geldschieters (banken) geven leningen tegen 12% of meer rente per jaar en als je niet kan betalen wordt het onderpand (auto, bromfiets, huis etc) ingenomen en openbaar verkocht.
  Het enige waar de bank aan denkt is winst maken dus niet om personen te waarschuwen (je hebt geen vaste baan) en in bescherming nemen (geen lening verstrekken).
  De sranang people zijn eveneens dom en onvoorzichtig bezig. Werk hebben is één ding maar werk behouden is een ander ding.
  Hulp zoeken bij de zittende regering is not done want de spelregels zijn helder en worden niet overtreden.
  De regering kan maatregelen treffen door wetgeving aan te passen aan deze tijd maar verzuimt, jammerlijk vaak genoeg, haar plicht uit te voeren en denkt maar aan één ding “mi moes mik mi monie want dalijk mi no de neks”.
  Ik vraag me af hoe de arbeiders eraan komen door te zeggen “zich niet te zullen neerleggen bij het besluit van de bedrijfsleiding”.
  Wat een stelling innemen in plaats van te gaan voor een juiste benaderingswijze door zelf een gesprek aan te gaan en te vragen naar mogelijkheden.
  Collectief hulp zoeken bij de overheid is hetzelfde als “tigri wan njang mi dus mi go zoeke hulp na aboma”


  Maak melding

 3. off topic : Belfort blijft maar z’n vriendjes voorzien van gunsten.

  Minister Edward Belfort heeft naast een schrijven van korpschef Humphrey Tjin Liep Shie ook een brief van de Surinaamse Politie Bond ontvangen over voordrachten die hij heeft gedaan voor benoeming van drie politie-inspecteurs tot hoofdinspecteur. De raad van ministers (rvm) hield de voordracht aan en heeft nadere informatie gevraagd.

  Assembleelid Sheilendra Girjasing (Nieuw Front/VHP) zegt aan Starnieuws dat hij in De Nationale Assemblee aan de kaak heeft gesteld dat de minister van Justitie en Politie benoemingen doordrukt. “Toen is van alle kanten ontkend dat dit het geval was. De minister heeft ons met een kluitje in het riet gestuurd. En nu blijkt dat hij buiten de leiding en bond van de politie om, vriendjes van hem wilde benoemen”, benadrukt de politicus.

  Samenleving wordt opgezadeld
  Het managementteam van het Korps Politie Suriname heeft de minister gevraagd om de voordrachten in te trekken. Twee van de inspecteurs hadden van de korpschef een negatieve beoordeling gekregen. Zij hadden opgemerkt dat ze andere kanalen hebben om de bevordering toch in orde te krijgen. De korpschef voelt zich ernstig ondermijnd. Ook de bond staat achter de leiding van het KPS, omdat dit voor onrust zal zorgen bij de leden.

  “De minister wil zijn vrienden uit het verleden duidelijk regelen. Zo heeft hij zijn vriend, onderdirecteur John Seedorf SRD 200.000 aan overuren bezorgd. En nu worden andere vrienden geregeld”, merkt Girjasing op. Hij vindt dat de samenleving opgezadeld wordt met allerhande zaken. Mensen worden op posten geregeld terwijl zij niet berekend zijn voor hun taak. “Ik merk dat deze minister echt een probleem heeft met zichzelf en de samenleving meesleept erin”, meent Girjasing.


  Maak melding

 4. Bij minder omzet, gooien zowel Canadese als Amerikaanse bedrijven enkele werknemers die onwelgevallig zijn eruit.

  Bij wegsturen van een Engelsman, stappen alle Engelsen van hoog tot laag bij zo’n bedrijf op.

  Het is hun wijze van solidariteit tonen met landgenoten.
  Helaas, zo ver zal het nooit komen met die Suri’s, en dat is heel erg jammer!


  Maak melding

 5. Welke bank(instelling) geeft/leent nou geld op basis van een contract hebben met houdbaarheid(einddatum)En gaan naar parlementariers zal geen zoden aan de dijk leggen,want wat de parlementariers hebben is alleen een grote mond net als DiDiBrie,maar slaan noch geen deuk in een pakje boter.De parlementariers kunnen/zullen/gaan niets beginnen met de multinational.Het bedrijf zowel de parlementariers is klaar met jullie.Op 25 mei 2010 hebben velen in Su op kale bluffers gestemd.Bluffers die nergens indruk maken dan op de domme ndp-aanhang.Now monie no de inie a kondre. En nu blijkt ook dat wroko mo de toe.Hahah moro o doro gie a ndp-aangang waar je als aanhang alleen zal komen te staan. Grotere hoogte,grotere hoogte Su e go vooruit nanga ding leba disie DiDiBrie en Co.Odiii.
  Glenny.


  Maak melding

 6. Hallo,
  In de alle ondernemingen heb je problemen,en als er arbeiders zijn die slecht presteren worden als eerste eruit gegooid.
  Ik heb dit ook mee gemaakt in 1978 bij de Suralco te Paranam,toen had je een laberpool .
  Alles werd kort en klein geslagen door de arbeiders waar mensen ook werden gegijzeld.
  Je bereikt er niks mee want je wordt later toch eruit gegooid!
  Groetjes,


  Maak melding

 7. Mensen die vaak kijken naar African voices en insight Africa van CCN kunnen duidelijk zien welke richting Sur.in geslagen heeft.Alles behalve de goede richting voor het volk.


  Maak melding

 8. En personen maar steeds blijven hangen in de slaventijd. Blijf maar hangen of ga terug naar je roots zou ik zeggen.
  En zeggen dat (takroe herrenberg) er maar 1 volk is in Suriname de sranang mang. A no mi want ik wil mijn identiteit behouden want ik ben een Chinees / Javaan / Hindoestaan / Indiaan etc en ik hoef de negroïde taal niet als mijn taal te erkennen en ik herken hierin niet mij identiteit.
  Herrenberg ik ben geen neger maar een Chinees / Javaan / Hindoestaan / Indiaan geboren in Suriname.


  Maak melding

 9. 16 mei 2013

  Hoewel Srika naar het belang van de Surinaamse arbeider kijkt, moet hij wel constateren dat hier, door de arbeiders drogredenen gebruikt worden.

  Werken op contractbasis geeft nog geen recht op een vaste aanstelling. Schulden maken, vooruitlopend op een eventuele vaste aanstelling, is hier de verantwoordelijkheid van de arbeider en niet van de werkgever. En is nog de vraag, hoe deze arbeiders van de bank een geldlening hebben kunnen krijgen.

  Wel kunnen deze arbeiders, indien zij in het tweede of derde jaar van hun contract zaten, zich beroepen op het feit van het niet mededelen van beeindiging van het contract binnen een redelijk termijn.

  De arbeiders hadden dus een redelijke termijn moeten krijgen, om zo te solliciteren met de mogelijkheid, aansluitend op hun ontslag, elders in dienst genomen te worden. Dit kan de werkgever dus verweten worden, denk ik.

  Een opzegtermijn van een maand kan in Suriname wel zo zijn, maar dan vind ik dat deze arbeiders zeker voor twee maanden doorbetaald moeten worden.(Indien zij twee jaren of langer een contract hebben.)

  Srika denk, dat Rosebel/ Iam Gold Mines in deze vervelende situatie voor deze arbeiders een coulance regeling treft. Het kan zijn elders in dienst houden of enkele maanden extra salaris en bedanken.
  Srika


  Maak melding

 10. de staat sme moet i-am-gold bedanken in het belang van het land sme en weg wezen met die gasten..

  dan kunnen wij zelf de handen uit de mouwen steken..

  ze hebben ons genoeg uitgebuit..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.