Gesubsidieerde diesel voor dorpen ‘verdampt’

29

PARAMARIBO, 16 mei – Door de overheid gesubsidieerde diesel voor lichtgeneratoren wordt weggemoffeld. Dit meldt de Ware Tijd. Het gaat om diesel voor de gemeenschappen in het Boven Suriname gebied. Alle beheerders van de veertig dorpen maken zich schuldig aan deze wandaad. Ruim dertig duizend liter is ‘verdwenen.’

Waar het spul precies naar toe gaat is niet duidelijk. Mogelijk wordt het weg gesluisd naar de kleinschalige goudindustrie. “Brandstof is goud in het Boven-Suriname gebied”, zegt Sydney Harris, functionaris van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Het ministerie distribueert de brandstof, die nooit genoeg lijkt. De dorpen zijn eeuwig in het donker en dat euvel wordt uiteraard het ministerie in de schoenen geschoven. De verduistering is niet van vandaag.

Om het te verdoezelen wordt er geknoeid met de verbruiksdata. Ook blijkt er gesaboteerd te worden. De generatoren worden dan opzettelijk onklaar gemaakt. De beheerders staan op de loonlijst van het ministerie. De generatoren zijn van levensbelang voor de dorpen. Onder meer het onderwijs en de kleine industrie worden ermee gevoed. Het geknoei getuigt dus ook nog van een stuk asociaal gedrag. Het ministerie overweegt nu strafmaatregelen.

29 REACTIES

 1. In de stad stelen ze gas bommen en in het binnenland diesel.Ze hebben wat met brandstof.Waarom financieren ze hun brandstoffen niet uit de gelden die kregen uit de Saamacca vonnis.Als ze zelf betalen,houden ze op met stelen.


  Maak melding

 2. Terug naar de basics “zestelen geen brandhout” anders zijn ze geen moderne boslandbewoners hahahahahaha
  Stelletje sukkels die ambtenaren. Gratis diesel afgeven, geen controle houden “zoveel liters dus zoveel branduren / draai-uren van de generator of een teller plaatsen op de brandstoftank. Achteraf constateren zonder preventieve controle maatregelen nodigen de sranang mangs uit ot wat zij gewoon zijn te doen namelijk stelen”


  Maak melding

 3. ze leren het nooid af om van andermans spullen af te blijven .
  deze mensen zijn zo afbrekend en afgunstig (naar afrikaans model )


  Maak melding

 4. Het zijn dezelfde dieven, die kostbare licht aggregaten onklaar maken om de vrijgekomen brandstof naar de goudvelden te sluizen en daarnevens in koor schreeuwen dat de overheid haar taak jegens de plaatselijke bevolking verzaakt door niet te zorgen voor de nodige enige. Opshluiten die handel!!!


  Maak melding

 5. In Suriname stelen vele mensen, de goeden niet te na gesproken.
  DWT laat weten dat na onaangekondigde inspecties er ruim 35000 liter is ontdekt.
  Ik kan mij nog herinneren dat jaren geleden duizenden kilo’s padie waren verdwenen en tot op heden niet terug gevonden.
  Alle boeven opsluiten!
  Maar vele mensen op dit forum hebben een selectief geheugen of lopen met oogkappen rond zoals ze bij de paardenraces doen.
  2 wrongs don’t make a right!


  Maak melding

 6. Zoals je weet, zal sommige mensen altijd, alles gratis krijgen, gratis stroom, diesel, levensmiddelen, kinderbijslag, volkswoningen, ziekenfonds… Als ik alles gratis zou krijgen zou ik ook nooit gaan werken. De regering geeft alles gratis maar vraag nooit om een tegenprestatie.

  En als het een keertje niet zijn zin krijgt is het altijd de schuld van de regering…Het is nooit de schuld van deze volk zelf… I.p.v. dankbaar te zijn wordt flink misbruik gemaakt van de situatie.


  Maak melding

 7. het is en blijft 1 groot rovershol en boevenbende.
  Maar wat verwacht men van zo’n coalitie en president.
  Dit is al sinds augustus 2010 aan de gang.


  Maak melding

 8. Het probleem is niet de corruptie zelf, het probleem is: een zwak geweten!
  Er is geen schaamte, geen schuldgevoel of spijt!
  Een zwak geweten, daar word je deels mee geboren en/of het wordt in de opvoeding gevormd.
  Maar in de eerste plaats heb je de liefde voor je land!
  Als je dat niet als voorbeeld hebt, kun je dat ook niet geven of ervaren.
  Deze regering zendt het signaal uit dat je eerst moet zorgen voor jezelf, dan je familie, dan je verre nageslacht, dan vrienden, dan kennissen en dan vrienden van vrienden en vrienden van kennissen!
  Corruptie is een uiting van een zwak tot zeer zwak geweten!
  Regeringsfunctionarissen worden betrapt op corruptie en mogen gewoon aanblijven. In het ergste geval moeten ze het veld ruimen maar worden een paar maanden later weer in dienst genomen.
  That’s why they all LOVE SU!


  Maak melding

 9. Alleen al de transportkosten van diesel naar het Surinaamse achterland kost handen vol geld. Samen met de kosten voor de prijs van een liter diesel kunnen de kosten aardig oplopen. Er is dus haast geboden bij de opwekking van elektriciteit uit zonnecellen.Dit zal de criminelen ontmoedigen om de vloeibare brandstof achterover te drukken.Maar ik vraag me af of de zonnecellen een nieuwe collectors item voor dieven gaan worden.


  Maak melding

 10. Hahaahahahah ai mi gado RobGek.
  Er moet eerst een mentaliteitsverandering plaatsvinden in Suriname, met een MEGA crimineel aan de macht zal het een heel lastige klus worden.
  Alibux,J.wijdenbosch zijn adviseurs van die drugs criminele president in Suriname, fa waka man? yu snap het ??


  Maak melding

 11. De dieseldieven denken natuurlijk, wat DDB en zijn 40 struikrovers kunnen, kunnen wij ook.

  Anything you do, I can do to…

  wat een mentaliteit….


  Maak melding

 12. GMAP,een mentaliteitsverandering moet zeker bij jou plaatsvinden.Laat los het verleden, leg neer de oncontroleerbare haat en vlucht uit jouw cocon van politieke jaloezie.


  Maak melding

 13. Wat doen die lui in het bos eigenlijk?
  Toen ze wegvluchtten van de plantages en het bos in gingen rooiden ze het toch ook zelf?
  Die plantagehouder kwam ze toch ook niet subsidieren? Waarom kunnen ze het nu dan niet zelf voor elkaar krijgen?
  Je hebt dat hele grote bos voor jezelf en nochthans bak je er niks van. En wie in het bos wil wonen, kiest er zelf voor om om 18:00 uur het bed in te duiken en de dekens over zijn hoofd te slaan.


  Maak melding

 14. Een groot onzin verhaal, want als men weet wat de verbruik van de motoren zijn………….. dan geeft men geen diesel als ezel……..Dus weet ik nu niet welke dief, dieven laat dieven…………wat een overheid……en nog erbij dom klagen…deze schurken enkele jaren opsluiten en alles via een civiele zaak terug laten betalen………….P.S men probeert de gemeenschap dom te houden of men is te dom door zulke ondoordachte verhalen rond te bazuinen.


  Maak melding

 15. Het wordt tijd dat die paarse spook verdampt.
  RobGek, jij gebruikt drie zeer treffende woorden die van toepassing zijn op die paarse criminele bende. Vlucht,haat en jaloezie.
  1)vlucht, op de vlucht doodgeschoten,
  2) Haat, haat is wanneer je mensen met andere mening of opvatting bedreigd, martelt en standrechtelijk executeert.
  Jaloezie, dat zijn groepen mensen die last hebben van geestelijke armoede, zoals RobG, Paraman en de rest van die paarse kudde.
  RobG, vertel ons waarom leden van de NDP duizenden hectare grond mogen bemachtigen??
  Van Wie is die PONTON ??
  Jij en paraman hebben een grote mond wanneer over die kleine man gaat, wanneer over die grote paarse schurken gaat dan zijn jullie stil, stelletje hypocrieten.


  Maak melding

 16. weg met dit ding! de ebs meot ervoor zorgen dat er stroomvoorziening daar is dmv electriciteitspalen.

  niets moet gratis zijn,BETAAL.
  dan zullen we zien we zal sjoemelen met ‘brandstof’!
  NIEMAND!
  als je electriciteit nodig hebt,betaal je mooi.


  Maak melding

 17. ik denk toch niet,dat die brandstof ergens onbeheert is achter gelaten..

  djoekaas hebben lange hele lange vingers,dat weten alle stedelingen ,dus ervaring genoeg in het land..

  vraag eventueel aan brunsie,waar die brandstof naar toe is gegaan..


  Maak melding

 18. Alles wordt verkocht door de dorpshoofden aan de gouddelvers.Er is geen wet en recht in het Binneland en ook Sttat in een Staat zijn de Dorpen.De politie moet durfen zonder toestemming een dorp te betreden,vooral met een Djoeka als Min Juspo.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.