Concessies voor onbenut bos worden afgepakt

17

PARAMARIBO, 16 mei – Concessies voor het kappen van hout worden ingetrokken als blijkt dat het betreffende bos niet wordt geëxploiteerd. Er moet een eind komen aan speculatie met bosrijke grond. Volgens de Ware Tijd heeft de regering in korte tijd ruim driehonderd duizend hectare aan grond terug gevorderd. Daar zit grond bij van een aantal buitenlandse maatschappijen.

Het betreft de Aziatische bedrijven Berjajah, Tacoba en Century. De twee eerste hadden concessies van ruim honderd duizend hectare. Century had veertigduizend hectare. “Men heeft zich niet gehouden aan de wettelijke voorwaarden. En als de overheid kan staven dat de afspraken niet worden nagekomen, heeft zij volgens de wet alle recht om in te trekken”, zegt Pearl Jules, manager van de Stichting Bosbeheer & Bostoezicht, SBB. De controle is strenger.

SBB houdt meer dan ooit een oogje in het zeil als het aankomt op de houtindustrie. De export van hout is lucratief, vooral vanwege de export naar Azië. Maar er wordt te vaak gespeculeerd. Grote lappen grond worden bij de overheid gehuurd tegen een luttel bedrag. Dan wordt er jarenlang op gezeten. Parlementariër Asiskoemar Gajadien is voorzichtig blij. “Het is niet de bedoeling dat mensen die gelieerd zijn aan de regering opnieuw de beschikking krijgen over de gronden.”

17 REACTIES

 1. eindelijk common sense. geef ook geen huurgrond af aan personen die het naderhand verkavelen want dat is regelrechte diefstal van de staat.
  De staat kan zelf haar grondverkopen regelen en zo meer geld ontvangen dan van die corrupte land eigenaren


  Maak melding

 2. “Het is niet de bedoeling dat mensen die gelieerd zijn aan de regering opnieuw de beschikking krijgen over de gronden.”

  En het is precies DIT wat gebeuren zal!

  ‘Het is niet de bedoeling dat mensen die gelieerd zijn aan de regering opnieuw de beschikking krijgen over de gronden’,

  ….dus de beschikking ligt in handen van mensen[BENDEN] die gelieerd zijn aan de CORRUPTE NDP REGERING .
  WAT EEN CORRUPTIE TIJDENS DEZE NDP PAARSE CRIMINELE REGERING!!!!


  Maak melding

 3. De tijd is dwingender dan ooit tevoren, dat psychologen acte de presente actief actie ondernemen om het Surinaamse onderhandelingsresultaat en klimaat(SOR en SOK) als voer die voor hen ligt aan een ernstig onderzoek te onderwerpen.

  Binnen een geïnstalleerde Surinaamse Psychologen Commissie(SPC) dient onderzocht worden of onderhandelaars, ministers en een aantal grote maatschappijen zich schuldig hebben gemaakt aan manipulatie van de energieprijs en de afgifte navenante oppervlakten van bosrijke gebieden die in hun onderhandelingsdictaten staan vermeld.

  Dat Suriname geen onderhandelingswaakhond heeft om onverwacht binnen te vallen bij onder meer onderhandelingen achter gesloten coulissen wreekt zich, nu de mijnbouwonderhandelingen met Iamgold en Newmont haast zijn afgerond. Met een daarbij ingestelde antitrustautoriteit genaamd de Surinaamse Anti Trust Autoriteit (SATA) zou op verzoek van de SPC een inval kunnen plaatsvinden in die SOK, ter bestudering van overeenkomsten en nemen van adequate maatregelen.

  Praktijken als bij het mijnbouw-energie-schandaal, concessierechten van bosrijke gebieden aan Aziatische bedrijven Berjajah, Tacoba en Century tegen spotgoedkope prijzen in Suriname mogen noch uitzondering noch regel zijn.

  Het is alom bekend bij marktparticipanten van mijnbouwexploitanten dat zowel Canadese en Amerikaanse bedrijven en Aziatische bosbouw exploitanten als Berjajah, Tacoba en Century, hoge lucratieve winsten boeken, waarvan Suriname een schijntje ontvangt.

  Vandaar dat alles in eigen staatsboezem moet!


  Maak melding

 4. Zo gaat het toe in Suriname,

  Minister Edward Belfort blijkt behalve van korpschef Humphrey Tjin Liep Shie ook een brief van de Surinaamse Politie Bond ontvangen te hebben over voordrachten die hij heeft gedaan voor de benoeming van drie politie-inspecteurs tot hoofdinspecteur. De Raad van Ministers heeft de voordrachten, aldus bericht Starnieuws vandaag, donderdag 16 mei 2013, echter om aan en heeft nadere informatie verzocht.

  Girjasing: ‘De minister heeft een probleem met zichzelf.’

  VHP-Assembleelid Shailendra Girjasing zegt, dat hij in De Nationale Assemblee aan de kaak heeft gesteld dat de minister van Justitie en Politie benoemingen doordrukt. ‘Toen is van alle kanten ontkend dat dit het geval was. De minister heeft ons met een kluitje in het riet gestuurd. En nu blijkt dat hij buiten de leiding en bond van de politie om, vriendjes van hem wilde benoemen.’

  Het managementteam van het Korps Politie Suriname (KPS) heeft de minister gevraagd om de voordrachten in te trekken. Twee van de inspecteurs hadden van de korpschef een negatieve beoordeling gekregen. Zij hadden opgemerkt dat ze andere kanalen hebben om de bevordering toch in orde te krijgen. De korpschef voelt zich ernstig ondermijnd. Ook de bond staat achter de leiding van het KPS, omdat de bevorderingen voor onrust zullen zorgen bij de leden.

  ‘De minister wil zijn vrienden uit het verleden duidelijk regelen. Zo heeft hij zijn vriend, onderdirecteur John Seedorf SRD 200.000 aan overuren bezorgd. En nu worden andere vrienden geregeld’, stelt Girjasing.

  Hij vindt dat de samenleving opgezadeld wordt met allerhande zaken. Mensen worden op posten geregeld, terwijl zij niet berekend zijn voor hun taak. ‘Ik merk dat deze minister echt een probleem heeft met zichzelf en de samenleving meesleept erin.’
  May 16, 2013

  HEDEN TEN DAGEN IS HET CORRUPTIE OP GROTE SCHAAL IN SURINAME!!EN HET IS OVERBODIG TE ZEGGEN WELKE PARTIJ DE KAMPIOEN IS WAT BETREFT CORRUPTIE EN CORRUPTELINGEN!!!
  JA ,DE KAMPIOEN IS DE NDP !!!!


  Maak melding

 5. Vriendjespolitiek is een belangrijke opstakel voor de ontwikkeling van Suriname. Alle presidenten falen met hun gezweerde beloftes aan het volk.Dit door combinaties van verschillende partijen die puur voor hun eigenbelang varen. Kies simpel de Amerikaanse kiesstelsel met 2 grote politieke partijen waar de voor gedragen toekomstige presidenten tegen mekaar debateren en de sterkste persoon naar voorn komt, dat ook voor de kiezers makkelijk te beslissen valt. Hier vorm je geen etnische groeperingen maar juist sterkere banden en samenwerking.


  Maak melding

 6. Het word tijd dat alle speculanten, ook die in de regering zitten, worden aangepakt…

  Een goed begin maar het kan nog veel beter. Alle huurgronden zijn bedoelt voor bedrijvigheid en niet om te speculeren. Wie niks ermee doet gewoon flink aanslaan, boetes geven of terugvorderen…

  Het moet ophouden om Suriname leeg te roven…


  Maak melding

 7. Worden de grond rovers nu eindelijk aangepakt. Grond kopen bij de particulier die niets voor betaalt heeft. Domein grond te koop !, don,t do it.


  Maak melding

 8. Geld is de grote boosdoener, want geld sugereert de mogelijkheid, die bij ruien niet bestaat, om dingen te kopen; niet om ze te gebruiken, maar om ze voor meer te verkopen. Geld, oorspronkelijk en eigenlijk een ruilmiddel, wordt dan al snel een doel op zich, en gebruikswaarden worden gedegradeerd tot middelen. Huizen,, domeingrond, spullen enz worden ontdaan van hun ware doel en omgevormd tot iets waarvan slechts de geldswaarde telt. Deze pervertering van middelen tot doelen en van pelen tot middelen bereikt haar climax bij Okke.’die winst behaalt uit geld zelf en niet uit het natuurlijke doel ervan’.

  (Aristoteles)


  Maak melding

 9. @Ray, je hebt genoeg geschreven en ik ben het 1000% met je eens.

  =Wat een stelletje boeven en maffia’s die het land Suriname regeren.

  =Waar blijven de NDP’ers die altijd een grote mond hebben?


  Maak melding

 10. Concessies voor het kappen van hout worden ingetrokken als blijkt dat het betreffende bos niet wordt geëxploiteerd.

  Parlementariër Asiskoemar Gajadien is voorzichtig blij. “Het is niet de bedoeling dat mensen die gelieerd zijn aan de regering opnieuw de beschikking krijgen over de gronden.”

  Ik ben óók heel blij!Ik spring een gat in de lucht! Het moet niet hier bij blijven. Een ieder die grond gekregen heeft de laatste 30 jaren én dit met winst heeft door verkocht moet minimaal 70% van de winst in staats-kast terug storten.

  En de personen die gronden hebben gekregen en niets er mee doen, moeten een termijn krijgen. Als zij binnen die afgesproken termijn niet aan de gang gaan, bedrijfsmatig,werkgelegenheid verschaffend moeten zij de gronden terug doen aan de staat.

  Wie is niet met mij eens? Argumenten graag.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 11. Volgens Mainder Jogi (Nieuw Front/VHP) is er minstens één lid van het huidige kabinet die zijn grond doorverkocht. Het gaat om maar liefst vijftig hectare land in Saramacca. Het nieuws komt in een periode van een intensieve jacht op schenders van grondhuur.

  Het ministerie van Ruimtelijke ordening Grond & Bosbeheer, RGB, wil de wet naar de letter uitvoeren. Jogi lijkt een helpende hand te willen bieden met zijn onthulling. De minister in kwestie moet de grond in 1991 hebben gehad. Dat was tijdens de regering van Jules Wijdenbosch (NDP). De grond was toegewezen voor het bedrijven van landbouw. Dat gebeurde niet, volgens Jogi. De grond zou voor ruim twee miljoen euro zijn doorverkocht aan een bedrijf.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.