Wateroverlast drijft landbouwers tot wanhoop

34

PARAMARIBO, 15 mei – Landbouwers maken niet hun beste tijden door. De aanhoudende regens zorgen voor aardig wat overlast. Behalve de burgers in vooral het kustgebied, heeft ook menige aanplant het zwaar te verduren. Het water blijft soms wel dagen zitten. Hier en daar worden weliswaar graafmachines ingezet. Maar het lijkt water naar zee dragen.

Ook bij overheid zitten ze soms ook met de handen in het haar. “We kunnen niet veel doen voor de landbouwers”, zegt Soeresh Algoe, topambtenaar op het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij, tegenover de Times of Suriname. De waterhuishouding functioneert niet overal even goed. Het herstelwerk wordt verzwaard door verstopte afvoerwegen. Hoewel de afgelopen twee jaar kanalen en andere afvoerwegen zijn opengelegd, houdt de overlast aan.

Zo er van schuld sprake kan zijn, weigeren de autoriteiten resoluut het volle pond. “De landbouwers en de doorsnee Surinaamse burger hebben zelf ook een eigen verantwoordelijkheid. Als er een lozing voor je huis loopt, is het jouw plicht die schoon te houden”, aldus Algoe. Het tegendeel wil wel eens gebeuren. Burgers zelf deponeren bergen afval in kanalen en gootjes. Het drijvende plastic en menige wasmachine of ijskast valt bij menige plensbui des te meer treiterend op.

34 REACTIES

 1. Het bouwen van dijken zou de primaire verantwoordelijkheid moeten zijn van deze criminele regering. De beloftes van deze regering is gestoeld op één grote zeepbel.


  Maak melding

 2. Hier gaan de Chinezen niet kunnen helpen.In hun land zijn er geregeld overstromingen en totale dorpen worden weggewassen met doden tot gevolg.
  De regering moet nu eindelijk overgaan tot een totale inpoldering van Par’bo.Dat ophalen van lozingen is geen oplossing.Het overlast moet structureel aangepakt worden.Als er in Azie op berghellingen rijst gepland kan worden,dan moet er ook een mogelijkheid zijn om water weg te krijgen uit lager gelegen delen.De plantages van toen lagen ook meestal onder zee niveau.


  Maak melding

 3. Koos, deze regering moet heel veel schade repareren van de vorige regering. De pompgemalen die men in India had besteld zijn allemaal stuk.


  Maak melding

 4. ze willen het toerisme stimuleren. Wie komt er naar een land waar de bewoners BERGEN AFVAL overal DEPONEREN (citaat). Die gaan liever naar parelwitte stranden, azuurblauwe zee, schone en nette omgeving en last but not least, vriendelijke dienstverlening.


  Maak melding

 5. @Barra

  …hebben Djakarta,china,haitie,argentinie,cuba,venezuela,columbia,guyana onder anderen, geen pompgemalen die je baasje bij hun kan bestellen??!!Als beste matie’s kan je baasje het toch gratis van ze krijgen en nieuwe ook ??!!!!


  Maak melding

 6. Het is weer hetzelfde liedje. Ieder jaar weer en dit al decennia lang.
  Alles wat men heeft opgebouwd spoelt zo weg. Maar los van de overheid die al jaren die niet wil onderkennen als groot nationaal probleem (uiteindelijk is de schade op lange termijn veel meer dan men wil doen geloven). Voor de show ieder jaar een paar sloten leeghalen en de rotzooi die eruit komt dumpen we naast de sloot. Dus letterlijk rotzooi naar de sloot dragen en weer opnieuw beginnen.
  Los van de overheid heeft de burger zoals hierboven ook aangehaald een plicht. Goed zorgen voor je haven en goed in ruime zin van het woord. Dus dat is niet alleen je huis, maar ook de omgeving om je huis. Dus dat is niet de rotzooi van je erf op straat dumpen of het perceel naast jou. Dat is ook niet rommel op straat gooien als je op pad bent. Met dit gedrag heeft de burger geen recht om te klagen als de boel onderloopt aan gezien ze er zelf debet aan zijn.
  Aangezien de gemiddelde burger hardleers is zou een soort van lik op stuk beleid wel op zijn plaats zijn. Gooi je rommel ergens waar het niet mag (en dat is overal waar het niet mag), een boete geven of direct zelf opruimen onder toezicht. Indien een derde partij dit moet doen dan de rekening ook naar de veroorzaker en met boter bij de vis.
  Hiermee kan je deel het wateroverlast probleem oplossen tevens zal het land er iets schoner van worden. Je zal maar als toerist door de stad of andere wijken lopen. Wat een rommel. Dat is geen mooi platje waar je een voor een tweede keer naar toe zal gaan.
  Zonde van een in potentie heel mooi land.


  Maak melding

 7. Dit is het resultaat van de vele onderhandse gunningen van infrastructurele projecten op het ministerie van Openbare Werken. Werken worden gegund aan vrienden en familieleden op papier en in de praktijk wordt er niets uitgevoerd. Als je jouw mond openmaakt, wordt je ontheven.


  Maak melding

 8. Waarom worden de statistieken in Suriname niet geraadpleegd?. Is het achterlijkheid of arrogante, of een combinatie van beiden?.

  Als er langs de kuststreken geen behoorlijke dijken worden aangelegd, ontstaat bij hoogwater overstroming van de nabij gelegen gebieden.

  De debiettoestand moet nauwkeuriger worden berekend, ter verwerking van de watercapaciteit door de AWZI installaties en stroomprofielen van duikers, willen de autoriteiten een tweede Amerikaanse Katharina in Suriname zoals in de V.S.voorkomen.


  Maak melding

 9. De debiettoestand moet nauwkeuriger worden berekend, ter verwerking van de watercapaciteit door de AWZI installaties en stroomprofielen van duikers, zodat de autoriteiten die zulke installaties beheren een tweede Amerikaanse Katharina in Suriname zoals in de V.S.kunnen voorkomen.


  Maak melding

 10. Natuurlijk kan deze regering niets doen. De poen is verbrast aan onderhandse gunningen, feestjes, dure waggies, oso’s, schilderijen en motjo’s. Klimaat veranderd snel dus de rampen gaan toe nemen.


  Maak melding

 11. Ik zou de mensen aanraden ook cactussen te planten tussen de gewassen door. Deze nemen heel veel water op en in tijden van droogte kan je er ook water aan onttrekken.

  Bovendien, schiet het water met krachtige pompen een paar honderd meter de lucht in en 30% verdampt direct.
  Ja, je moet toch dingen verzinnen niet?


  Maak melding

 12. Bij een moderne verkavelings projekt horen ook waterpartijen, plassen en sloten… Ik schat dat zo’n 20 procent van een projekt uit waterbuffers dient te zijn.

  Zodra een projekt in SU klaar is worden alle sloten dichtgekokerd om je erf te vergroten…, Waar moet het overtollig water dan naartoe gaan. En als je naar sommige kanalen en sloten kijkt wil je overgeven…

  Het is waar dat mensen klagen maar zelf ook vuil dumpen in deze sloten…


  Maak melding

 13. @Paagal,

  Kleine diepe kunstmatige meren aanleggen her en der en de sloten en andere waterwegen verbinden erop. Dit kan dan ook voor recreatiedoeleinden gebruikt worden.


  Maak melding

 14. Gaat niet helpen Kojak,

  Hoe diep je een meer ook graaft de grondwater gaat het aanvullen…

  Veel kanalen, sloten, plassen, meren enz.enz.enz. laten dienen als waterbuffers.

  In Su. wordt tegenwoordig ook moerasgrond verkaveld. Dit is echt vragen om problemen…Zie weg naar zee…

  Jammer dat een totale visie ontbreekt en men alleen aan geld denkt, ook al weet je als ambtenaar dat het niet goed is, je krijgt je steekpenning en keurt de project goed…Zo werkt het in een corrupt land.


  Maak melding

 15. helemaal eens met Henk.

  Vooral op de luchthaven van Suri;JAP, vertrekhal. Daar zijn de medewerkers die je paaspoort afstempelen (Immigratie) zo verschrikkelijk onbeschoft….Vooral die ene korte kil met geen zacht haar….jeetje, die doet alsof ‘Immigratiehal’ van hem is….seesjes man, wat een figuren werken daar zeg….en dan wil de mini-ster dat er toeristen naar Suriname gaan……echt niet hoor minister. leer je eigen mensen eerst hoe ze moeten communiceren…..je vraagt je dan af of ze een MULoO of LBGoO diploma hebben….heb een vermoeden van niet. De wassiee op het onafhankelykheidsplein zou deze onbeschofte apen heel veel doen!!!!


  Maak melding

 16. @Paagal: Hoe diep je een meer ook graaft de grondwater gaat het aanvullen…

  Maar de grondwaterpeil daalt toch tijdens droogte? En bij een plotselinge regen kan de meer dan toch meer water absorberen?


  Maak melding

 17. @Ok

  Door zich zo te gedragen (houding) denken ze dat ze “meer” zijn dan de vakantiegangers….maar ze vergeten 1 – ding: niemand is meer of minder dan een ander.


  Maak melding

 18. Straks is het afgelopen. De veroorzaker van het ongerief de Intertropische Convergentie Zone,schuift noordwaarts en lost het probleem zelf op. Dan is het wachten op de volgende buien en dezelfde klachten.


  Maak melding

 19. @Alfred,

  परन्तु पहिले गंभीर गरमी आने वाली है । तापमान ४० अंश तक चढ़ सकता है । (Maar eerst komt er een hete periode aan met temperaturen tot 40 graden….)


  Maak melding

 20. Terwijl Openbare Werken met honderden miljoenen smijt,verzuipen de arme landbouwers.Velen zijn nu wijzer geworden en gezworen nooit meer op bepaalde partijen te stemmen.Berouw komt altijd na de zonde!


  Maak melding

 21. Ik lees niet verder als een topambtenaar van LANDBOUW,VEETEELT EN VISSERIJ ZEGT ‘ we kunnen niet veel doen voor de landbouwers id regentijd.


  Maak melding

 22. er is slechts 1 oplossing mogelijk.

  RAADPLEEG DE WITTE MAN AAN DE NOORDZEE!!!!!!

  TOONAANGEVEND IN DE WERELD OP GEBIED VAN WATERMANAGEMENT


  Maak melding

 23. henk,

  Het probleem is (gebrek aan) geld.
  Die witte man heeft dijken gebouwd, maar wanneer het hard en langdurig regent in zijn land, loopt ook zijn riool overvol. Geen enkele management helpt dan, behalve stressmanagement.


  Maak melding

 24. Ooit heeft een witte tegen mij gezegd: Onderhoud is behoud. Dat is een boodschap die ik aan de Surinamers wil doorgeven. Je moet niet op de regen wachten om maatregelen te treffen, maar de regen een stap voor zijn. En dit geldt niet alleen voor de overheid, maar ook voor de burgers die al hun troep in de sloten weggooien.


  Maak melding

 25. Het moge duidelijk zijn voor de haters van deze regering. Geen enkele riolering kan de stortbuien aan die ontstaan door de Intertropische Convergentie Zone.De ITCZ is een van de belangrijkste weersystemen op aarde. Het is de oorspronkelijke kraamkamer voor orkanen en een belangrijke factor bij de moesson.

  De ITCZ is één van de veroorzakers van regen in de tropen. Er komen dagelijks circa 40.000 onweersbuien voor, de meeste in de buurt van dit gebied.Onder de ITCZ is sprake van een dagelijkse gang. Aan het eind van de ochtend vormen zich cumuluswolken. Later groeien deze uit tot cumulonimbuswolken. Tussen 15.00 en 16.00 uur ontwikkelen zich buien. Deze buien gaan vaak gepaard met onweer. Tijdens zo’n bui kan op een plaats makkelijk 50 tot 100 mm regen in een paar uur tijd vallen. In de nacht sterven de buien uit en lossen de wolken op. De ochtend begint na zo’n zware bui vaak met mist of lage bewolking, die na zonsopkomst snel weer oplost.

  Een oplossing voor het overtollige water is het creëren van opvangbassins in bepaalde, veelal onbewoonde gebieden. Deze bassins laat men onderlopen met tientallen miljoenen liters regenwater zodra er overstromingen dreigen te ontstaan.Deze bassins moet men creëren door bepaalde gebieden te omringen met dijken. In een groot aantal Nederlandse steden (o.a. in Amsterdam)heeft men ondergrondse bassins voor het regenwater aangelegd. Bij grote stortbuien is het mogelijk om in een bassins wel 100 miljoen liter regenwater op te vangen.Helaas kan Suriname deze gelden niet reserveren om dit soort grote projecten te realiseren. Het opgevangen water zou men wel kunnen exporteren naar landen waar er een waterschaarste heerst.


  Maak melding

 26. @henk…
  …precies, want in 1975 toen de Nederlanders de zaak officieel overdroegen, was de boel (de afwatering, maar ook o.a. wegen/trottoirs/perken in orde!
  Met de voorbesprekingen werd hier door veel onderhandelaars/ambtenaren/deskundigen op gewezen.
  Dat op veel terreinen de expertise nog lang niet voorhanden was…
  …NEE!! “Ultimo 1975 moet de zaak beginnen” riep Henck Arron.
  En Olton van Genderen liep als een klein kind door de gangen van Torarica te gillen: “Géld! Géld willen we!! GÉLD!!!”
  Niet vreemd dat dít in de bodemloze put/broekzak is verdwenen…
  (Zoveel is er dan ook weer niet veranderd in 38 jaar)!


  Maak melding

 27. RobG,
  Me ede.
  Jij blaas elke dag op jou loftrompet terwijl de feiten en de werkelijkheid jou dagelijks inhalen me boi.
  Er is een verschil in wat je graag zou willen, en wat je zelf kan me boi, denk daar maar eens over na.


  Maak melding

 28. Waarom heeft @Henk geen WATERMANAGEMENT in Holland gestudeerd of vraag je Koning als hij je geen spoedcursus kan geven.
  De beste stuurlui staan altijd aan wal!


  Maak melding

 29. john2, jullie hebben kant nog wal. Dus al helemaal geen stuurlui. Gewoon netjes vragen aan deskundigen in Europa, je hebt geen alternatief.


  Maak melding

 30. Gewoon de hollandse ingenieurs (Delft) vragen, die willen best wel helpen,al krijg je maar een goed advies. De ingenieurs hebben niks met dat gedoe tussen beide regeringen, dat is alleen maar politiek en oude koeien uit de sloot. Onze koning watermanagment zal zich zeker volledig inzetten. Kom op …. de schouders eronder. Niet blijven zitten, steken in het verleden.


  Maak melding

 31. Prof Dr Ir Drs Mr Ing Pinochio Abrahams, Minister van openbare werken en verkeer zegt dat alles goed is. Zijn familie zal binnen de kortste duur een kanaal naar de Atlantiese Oceaan graven, zes 1000 HP pompen uit China aanschaffen. Dat een beetje extra geld in de familie nv en zijn grote wapen broeder gaat kan natuurlijk geen probleem zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.