‘Geen etnisch ding bij herdenken nationale dagen’

8

PARAMARIBO, 15 mei – “Laten we één dag uitkiezen, omdat het etnische ding eruit moet.” Dit zegt Henk Herrenberg, voorzitter van de Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaar, over het apart gedenken van hoogtijdagen. Suriname moet eens afrekenen met het eenkennig beleven van nationale aangeegenheden. Honderd en veertig jaar Hindostaanse en honderd en zestig jaar Chinese immigratie en ook nog honderd en vijftig jaar afschaffing van de slavernij zijn mooie gelegenheden.

Die verdienen een speciale dag. “Maar we moeten niet elk jaar mensen een dag geven, geef ze die voor een lustrum”, zegt Herrenberg. Dus niet meer elk jaar een speciale dag voor deze of gene groep, maar een enkele bundeldag. De hele nationale discussie over het ‘alweer’ een vrije nationale dag hoeft dan niet meer. Nu heeft bijna elke culturele of religieuze groep één of meer dagen. Ook staan er nog een aantal te bedelen om ook een eigen dag.

Dit jaar lukt het waarschijnlijk niet meer, maar een aanzet mag wel worden gegeven. President Desiré Bouterse is gevraagd om niet meer op elke groepsdag apart lintjes te geven. “Want dan is het zo etnisch. We hebben voorgesteld om tien november te maken tot een jubileumevenement. Je hebt dan geen Hindostaanse, Afro-Surinaamse , Chinese of Javaanse decoraties. We moeten een keer ophouden met die grap”, aldus Herrenberg.

8 REACTIES

 1. Meneer Herrenberg, dit gaat niet werken!
  Geef een lintje aan alle koppels die zich los gemaakt hebben van etniciteit. Die hebben gekozen voor elkaar omdat ze etniciteit ondergeschikt vinden aan de liefde voor elkaar.
  Geef DIE koppels een lintje, die het voorbeeld geven, kinderen ter wereld te brengen die niet meer belast zullen zijn met de “hebies” van etniciteit.
  Alleen zo kunnen we één volk worden.
  Een nieuwe generatie kinderen, geboren uit bijv. chinese moeder en hindostaanse vader, creoolse moeder, javaanse vader, marron moeder, Indiaanse vader, enz. enz.
  Gelukkig geen nieuw fenomeen in Su. De jongeren zullen de barrières breken, de oude vastgeroeste denkbeelden! Zij zullen SU maken tot één volk, door zich los te maken van het etnisch denken! SU wordt US!
  NÁ 2015…….. Ná paarz!


  Maak melding

 2. Herrenberg kennen we als ambassadeur van Suriname in Nederland die toen de moorden op 8 dec 1982 in Suriname hadden plaats gevonden op een persconferentie tegen journalisten zei, “Dit is mijn persconferentie, hier worden geen vragen gesteld”.

  Er is maar een dag in Suriname waarin alle groepen zich in kunnen herkennen en dat is 25 november, omdat op die dag Suriname onafhankelijk werd. Elke etniciteit heeft recht op zijn eigen gedenkdag, Indianen, afstammelingen van Afrikanen, Chinezen, Hindoestanen, Javanen, enz. De geschiedenis kan je niet gaan veranderen door zaken mooier te willen maken dan het is.

  Herrenberg wil het ook nu veel bruiner bakken, dan zijn vroegere meesters. Gekker moet het niet worden met deze hoog bejaarde man,die wartaal begint uit te slaan nu hij met één been al in zijn graf is. In de koloniale tijd wisten ze wel raad met dit soort geteisem en hen in een veilige verblijfplaats onder te brengen.


  Maak melding

 3. @Passant en kort na die grote bek over zijn persconferentie ging hij Henk Herrenberg op zijn bek in een uitzending van Adriaan Dis.v.Wat gebeurde er nml.Hij kwam bij Dis.v. en kreeg geen wijn ingeschonken,toen vroeg deze Lummel van een Herrenberg aan Dis of hij zei dat hij geen wijn had gekregen ,toen zei Dis.v. gister was’t uw persconferentie vandaag is ’t ons wijn ……en stil was het en stil bleef het.Er kwam geen woord meer uit ook zijn lelijke bek.Hij Herrenberg heeft ook van die lippen,waarvan hij Herrenberg vindt dat anderen heeft a dagoe dies sondro sjing.De hele dag door komen ze met hun koloniaal verhaal,maar constant ding e opo ding klauw voor een ieder en alles.Deze Lebas geven Su/Suries schande man.Wanneer verdwijnen ze van ’t toneel,anderen werden verweten dat ze oud waren en plaats moesten maken voor jongeren; hoe jong is deze liba Herrenberg dan wel? Odiiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 4. Ai Glenny,

  Je hebt helemaal gelijk wat die (Herrie)berg betreft. Ik kan me beelden herinneren op de TV waar dat zwijn stond te kijken hoe zwarte jongens werden opgepakt en afgeranseld door militairen omdat ze zogenaamd op de straathoeken stonden te lummelen of verdacht werden van diefstal. En dit zwijn zou ik moeten vertrouwen? Noot van mijn leven. Tang boeng,


  Maak melding

 5. Suriname is geen eenheid, in weerwil wat anderen ervan vinden. Zolang de politiek nog steeds etnisch gekleurd is, zal er geen eenheid zijn! Iedereen doet zijn eigen ding, en Herrenberg (of all people) gaat daarvan uit? Hoe dom kun je zijn!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.