maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieGunsi mag als eerste dorp draaien op zonne-energie

Gunsi mag als eerste dorp draaien op zonne-energie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 14 mei – Het Saramaccaanse Gunsi komt als eerste dorpsgemeenschap in aanmerking voor zonne-energie voor het hele gezin. Het proefproject van de regering zal overal in het binnenland worden uitgevoerd. Vijftig huishoudens in Gunsi, in het Boven-Suriname gebied, zijn binnenkort minder afhankelijk van de grillige dieselgenerator.

Die luidruchtige krachtpatsers zijn al decennialang vrijwel de enige energiebron voor de honderden gemeenschappen in het afgelegen achterland. De energie is niet de hele dag beschikbaar en ook niet elke dag. De beschikbaarheid hangt sterk af van de luimen en het budget van de centrale overheid. “Iedereen heeft recht op energie.”, zegt minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling. Zijn ministerie wil er nu meer dan lippendienst van maken.

Samen met het kabinet van president Desiré Bouterse en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen wordt aan het project in Gunsi gewerkt. “We zullen Gunsi voorzien van een vijftien kilowatt zonne-energie-installatie. Het komt neer op zo’n driehonderd watt per gezin, waarmee men in ieder geval basisenergie zal hebben om een mobieltje op te laden, licht kan hebben om te studeren en een kleine ijskast kan draaien.”, zegt John Goedschalk van het presidentieel kabinet.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

34 REACTIES
 1. Beter laat dan nooit. Een goed initiatief. Dit had men eerder moeten doen. In Suriname heb je nagenoeg het hele jaar door zonneschijn en het is gratis. Ik hoop dat het wordt voortgezet. Met zone energie kan men minder fraude plegen.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding
 2. Konden de Surinamers niet eerder op dit idee komen of is de afhankelijkheid van donaties uit het buitenland zo groot dat het ons denkvermogen aantast?


  Maak melding
 3. Goede ontwikkeling en toch zeg ik hoelang houden ze dit vol. Overigens moeten de zonnepanelen onderhouden worden en ik vraag me af of dat ook zal gebeuren.
  Hopelijk krijgen de saramacaners ook een onderhoudsboekje mee. In de ieder geval hebben ze wel licht om hun huiswerk niet in het donker te doen.


  Maak melding
 4. Leuk voor die mensen daar in het binnenland zij betalen geen enkel belasting.
  Hebben altijd gratis elektra gekregen via diesel generator. En nu geheel gratis zone energie.
  De afro Surinamers zijn altijd goed door hun politieke leiders verzorgd in vergelijking met andere Surinamers.


  Maak melding
 5. In Botopasi heb ik jaren terug (rond 2000) al zonnepanelen gezien. Kleine oppervlakte, maar genoeg om de radio te spelen of je cell te chargen (in die tijd nog niet).

  Werkte perfect – alleen die dingen werden snel gestolen, zijn extreem inefficient qua energieopbrengst (het zandstralen van zo’n plaat kost meer energie dan hij ooit zal opleveren) en ze gaan snel kapot.

  Dan nog; ik gun iedereen zijn / haar vooruitgang…


  Maak melding
 6. Zonnepanelen zijn erg goedkoop geworden in vergelijking tot 10 jaar geleden en is de moeite zeker wel waard. Door massa productie en gebruik zal het waarschijnlijk nog goedkoper worden.

  Sommige bedrijven geven 20 of 30 jaar garantie op zonnepanelen. De aanschaf kost minder dan 1 euro per watt. Dus als je een miljoen investeer heb je minimaal 30 jaar lang 1 miljoen watt continue overdag, tot je beschikking. Je hebt per vierkante meter ongeveer 100 watt. Per vierkante kilometer kan je ongeveer 100 miljoen watt hebben. Dat is een eenmalige investering van 100 miljoen euro voor 30 jaar stroom voor heel Suriname en zijn bedrijven. Overdag dan… S’nachts kan overgegaan worden op waterkracht, diesel en accu’s.

  Dit bedrag kan gefinancieerd worden door de gebruikers zelf, door bijv. huishoudens en bedrijven…In NL kun je als particulier panelen aanschaffen en overtollig stroom terug leveren aan het net. Je energiebedrijf is verplicht je te betalen.

  Misschien moet de Surinaamse regering dit ook gaan overwegen. Mensen die zonnepanelen aanschaffen zouden stroom kunnen leveren aan EBS, ze hebben vaak niet genoeg capaciteit dus worden ze een handje geholpen.

  Als je in je huishouden in SU geen airco’s heb of andere grote stroomverbrukers heb je aan een installatie van 1000 euro genoeg om je EBS abonnement af te zeggen plm. 3 panelen…En als je stroom kan leveren aan de EBS dan ga ik zeker overwegen om een iets duurdere installatie te plaatsen. Plm. 10 panelen…

  Ik zie zeker een grote toekomst in milieuvriendelijk, duurzaam zonne energie…


  Maak melding
 7. Je zou eerder denken om gebruik te maken van zonnepanelen in de geindustrialiseerde gebieden bv Paramaribo,gebieden dus waar electriciteit het meest gebruikt wordt omzodoende energie en energie kosten te besparen.
  Nu krijgen dorpen nog meer GRATIS,EN wij gaan door met het betalen van elektriciteitskosten elke maand!!Hoeveel aan geld heeft het gekost om de dorpelingen GRATIS levenlang van energie te voorzien?!!
  Sommigen ,bepaalden ,wel te verstaan, zien dit als ontwikkeling!!
  Misschien kunnen ze verklaren hoe de dorpen enige bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Suriname???!!!


  Maak melding
 8. Zonne energie kan inderdaad erg duur worden voor de belasting betaler als sommigen het gratis en voor niks krijgen, want deze kosten worden verhaald op de belastingbetaler…

  Maar als iedereen bereid is mee te betalen incl. alle bedrijven dan is het een van de beste opties die er momenteel is, zeker voor een land waar de zon overvloedig aanwezig is het hele jaar door.


  Maak melding
 9. Door vooroordelen worden mensen hier op het forum blind; dorpen van de Marrons zijn onder water gezet (Blommestein stuwmeer) zodat anderen electriciteit konden krijgen via kabels die over en langs hun dorpen liepen en zij kregen meer dan 30 jaar lang geen stroom. Nu krijgt één dorp als proef zonne-energie waar ze voor moeten betalen (het is niet gratis en dat is terecht) en dan krijgen ze weer allerlei verwijten naar zich toegeslingerd. Waarom gunnen Surinamers elkaar geen vooruitgang?


  Maak melding
 10. Zonnepalen hoeven niet duur te zijn.In Europa worden de aanschafkosten opgepimpt, maar voor Suriname zal het betaalbaar zijn.Het is in elk geval een goede start van de regering om de collectieve energiekosten te reduceren.Het zou toch prachtig zijn als ook alle openbare verlichting in Suriname vervangen werd door led-verlichting.Per maand zal het de staat een voordeel van tienduizenden SRD’s opleveren.De investering is snel terugverdiend.


  Maak melding
 11. Mooi mang!! Goed zaak!! volgt een, volgt allen!!!! Straks de koelkasten vol met lekkere drankjes ect. etc. en nog vele meer!!!!!


  Maak melding
 12. @@ john hou toch op!!! Weet JIJ niet wat laat bloeiers zijn! wat nu niet is, kan later komen onthoudt dat voor altijd!!! schrijf het in je dagboek op!!


  Maak melding
 13. @henkes

  Maar ze hoeven toch geen grond en woningen te kopen zoals ieder ander het wel moet doen??!!!Ze betalen toch geen enkel belastingen!!!???
  Waarom komt er bv geen proef GRATIS woningprojekten voor alle de stadsbewoners!!????[recht voor een ,recht voor allen]

  Het gehele binneland staat tot hun beschikking,als de ene plek onder water loopt kunnen ze toch hogere gronden opozoeken en hun dorpje daar stichten??!!!
  Of gaan de zonnepanelen ervoor zorgen dat het binnenland plotseling niet meer onderwater gaat lopen bij een flinke regenbui??!!!


  Maak melding
 14. 14 mei 2013

  Dit is wat ik ook bedoel met paradigmaverschuiving.

  Van gratis geen verantwoordelijkheid dragen, naar collectieve bijdrage en verantwoordelijkheid en hopelijk in de toekomst naar, de mate van gebruik, een individuele bijdrage en verantwoordelijkheid.

  In dit experiment wordt deze groep van Saramaccaners gemotiveerd langzaam het denken van ‘winti way, lanti pay’ achter zich te laten en nu de stap te accepteren van de collectieve brijdrage(betaling)en de daarmee samenhangende verantwoordelijheid.

  Wij weten dat de nieuwe generaties van zonnepanelen goedkoper worden en een hogere rendement halen. De toekomstige technologie zal hier zeker verbetering in brengen.

  Ik heb een reactie gelezen met het advies om zonne-energie in de industrie van Suriname te gebruiken.
  Let op, dat wij hier praten over een 12-volt capaciteit aan spanning. Ook in het binnenland zal men hieraan moeten voldoen.

  Diefstal is een bekend verschijnsel in Suriname. Maar ik denk, dat door de collectieve verantwoordelijkheid en de daarmee gepaard gaande sociale controle – de mensen van Gunsi leveren zelf een (financiele) bijdrage – dit euvel geneutraliseerd wordt.

  De volgende ontwikkeling moet zijn om enkele Surinaamse studenten, Surineds of waar ter wereld ze ook zijn, te interesseren zich met de technologie van zonne-energie bezig te houden.

  Srika weet dat in TU-Delft en op de universiteit van Wageningen Surineds zijn, deels in deze studierichting. Sommige van deze jonge studenten bezit nog de Surinaamse nationaliteit en zeker van twee uit Delft weet ik dat zij de droom hebben iets te willen betekenen voor Suriname.

  Maar dan stuiten zij steeds op het probleem dat geen enkele Surinaamse vertegenwoordiging, Surinaamse ambassade etc., met ze in contact staat voor een goed perspectief richting Suriname. Vieren de Surinaamse diplomatieke vertegenwoordigers, hier in Nederland, vakantie?

  In juni, juli en augustus hebben veel instituten en bedrijven in Nederland, vooral in het noorden, opendagen van hun toegepaste technologie, waaronder ook zonne-energie. Srika adviseert jullie, hier in Nederland, een bezoek te brengen en zo je inzichten op dit punt te vergroten.
  Srika


  Maak melding
 15. In uitvoering van het Saamacca vonnis hebben de binnenland bewoners ook een geldelijke compensatie gekregen voor projecten.Dat geld hebben ze o.a gebruikt voor het drukken van 2 talige reken methode.Dat geld konden ze ook aanwenden voor het opwekken van elektriciteit met panelen.
  de vraag blijft wat voor levens vorm de binnenlanders wil kiezen.Als ze als Tribes willen door blijven leven,lijkt mij niet nodig om ook op school te zitten.Want ze willen rechten behouden op de gronden waar ze ‘wonen’.Je gaat voor de hol van de Capasie niet een deling uitleggen voor je hem uit zijn hol trekt.


  Maak melding
 16. @Jacobus
  en gelijk heb je!!
  Waarom moeten ze nu gaan leren lezen en schrijven als alles toch gratis voor ze gedaan wordt!!

  Waarom dan de handen uit de mouwen steken?!
  Ze kunnen doorgaan DOM te zijn en zichzelve te zien als de meest achtergestelde inwoners van Suriname!Wat ze niet beseffen is dat ze juist de meest gelukkigste inwoners op aarde zijn !!Stel je voor het gehele binnenland behoort hun toe,je hoeft niet op school gte zitten en bovenal je hoeft niet te WERKEN,geen grond te kopen …NIKS!!Ze hoeven echt NIKS TE DOEN EN TOCH HEBBEN ZE ALLES!!
  Wij integendeel, moeten letterlijk ploeteren om onze elektriciteits rekening eind van de maand te betalen!!!
  Zij wonen in GRATISLAND en wij niet!!!


  Maak melding
 17. Srika,

  Wat een onzin verhaal over je 12 volt capaciteit.

  Laat je eerst goed informeren, over zonnepanelen, netinverters en omvormers kom dan pas conclusies trekken…


  Maak melding
 18. @Ray, als het waar is dat de binnenlandbewoners alles gratis krijgen, moet je medelijden met ze hebben, mensen die alles gratis krijgen worden nooit zelfstandig en dat moet je niemand toewensen. Dat ze geen grond hoeven te kopen in het binnenland zou mag van mij, er is zoveel grond in Suriname, dat wij (stedelingen) er zo schandalig veel voor moeten betalen, het liefst in valuta, daar moet je tegen protesteren. Voor het bouwrijp maken van de grond en het aanleggen van de infrastructuur, daar moet je uiteraard voor betalen, niets is gratis in het leven, men zegt wel ‘voor niets gaat de zon op’ maar zonne-energie omzetten in stroom is niet gratis, daar heb je (dure?) zonnepanelen voor nodig. Het zou ook nog te verdedigen zijn als de overheid stedelingen iets liet betalen voor het gebruik van domeingrond (een soort belasting b.v.) maar het mag in zo’n groot land als Suriname, met zo weinig inwoners, niet zo ontiegelijk duur zijn, daar moet je je over opwinden en niet dat binnenlandbewoners naar believen een stuk bos mogen openkappen om het te gebruiken (het wordt niet hun bezit).

  Ray, ik heb nog nooit gehoord dat woningen in het binnenland gratis verstrekt worden aan de bewoners, misschien is dat wel eens gebeurd, als politieke stunt even voor de verkiezingen, maar het gebeurd niet structureel, als binnenland bewoners niet zelf hun @#$% zweten hebben ze niet eens een afdak of hut.


  Maak melding
 19. Mijn bange vermoedens zijn hiermee bevestigd: Surinamers zijn holbewoners, ze weten nog steeds niet wat er in de wereld afspeelt. En van duurzame energiebronnen horen ze nu pas. Een team van dure deskundigen, bigshot mr’s, drs en ir’s, moet eerst een wetenschappelijk onderzoek doen voordat men overgaat tot uitbreiding van het project! Mijn dak in het koude Nederland staat vol met zonnepanelen en het werkt echt, stupids !! Het klimaat in Thailand is vergelijkbaar met Suriname en ook daar zorgen ze al jaren voor goedkope en duurzame energie. Waarom moet in Suriname eerst een onderzoek plaatsvinden, alle onderzoeksresultaten zijn tegenwoordig op internet gepubliceerd en gratis beschikbaar. En anders heeft het Amerikaans bedrijf de gegevens wel.

  zie ook onderstaand in Starnieuws

  Zonne-energie als oplossing elektrificatieprobleem

  14 May, 01:00

  De regering hoopt met een testproject in zonne-energie voor het dorp Gunzi, een oplossing te hebben gevonden voor het elektriciteitsprobleem in het binnenland. Dit jaar nog wordt in het dorp een installatie neergezet met een capaciteit van 15 kilowatt. Deze installatie moet de 50 huishoudens in het dorp, elk met een behoefte van 300 watt, voorzien van elektriciteit. Hiermee moet in de basisbehoeften worden voorzien.

  De installatie voor Gunzi en de nodige 15 kilowatt worden gedoneerd aan Suriname door het bedrijf Wtec, een van de grootste zon – en windenergie bedrijven van de Verenigde Staten. Het project wordt gecoördineerd door de ministeries van Natuurlijke hulpbronnen (NH) en dat van Regionale Ontwikkeling (RO). Daarnaast zijn bij het project betrokken de Anton de Kom universiteit van Suriname en de Energie Bedrijven Suriname (EBS). De installatie zal gedurende een jaar gecontroleerd worden, zodat wetenschappers elk seizoen kunnen zien hoeveel stroom wordt opgewekt en of het systeem de weersomstandigheden aankan.

  Fonds voor lokaal projectkantoor
  De installatie die de energie aan het dorp moet leveren, zal de mogelijkheid hebben voor verdere uitbreiding. Waardoor naast het voorzien van huishoudens, ook andere ontwikkelingen in het dorp tot stand kunnen komen. De bewoners van het dorp zullen wel moeten betalen voor de zonne-energie . Deze bijdrage wordt in een fonds gestopt en worden gebruikt voor het opzetten van een lokaal projectkantoor. Vanuit dit kantoor zal de betaling aan technici, onderhoud van de installatie, beveiliging en andere technische werkzaamheden worden gecoördineerd. De hoogte van het bedrag dat de lokale gemeenschap zal moeten bijdragen wordt bepaald aan de hand van de kosten van het systeem.
  Wtec laat weten dat de productiekosten voor het opwekken van zonne-energie veel minder zijn dan de kosten die nodig zijn voor het opwekken van elektriciteit met fossiele brandstof.


  Maak melding
 20. Binnen land bewoners krijgen al decennia gratis stroom gratis medische zorg als het zeer ernstig is gratis met de vliegtuig naar de stad gevlogen voor medische zorg. Gratis elektra gratis buiten boord motoren om de kinderen van het ene dorp naar het ander te vervoeren om naar school en kinderbijslag. Dat hebben de andere Surinamers niet.


  Maak melding
 21. Je wordt er gewoon ziek van om te zien hoe mensen een negatieve draai geven aan iets positiefs.
  onderhoud…gadverd is het niet beter dan die dieselmotor…..
  Elkaar wat gunnen in dit leven is zo moeilijk voor sommige mensen


  Maak melding
 22. Gisteren gelezen dat de aarde een derde minder zonlicht krijgt dan 70 jaar geleden. Er is genoeg gras in Suriname. Daarvan kan je brandstof maken. En als je de motoren aanpast, heb je goedkope energie.

  Vroeger lieten ze stieren/ossen op het land werken. En de karren trekken. Nu moeten ze maar de walvissen gebruiken. Span een touw om hun lijf en laat ze op zee de schepen naar hun bestemming trekken. Want op de zon hoef je niet meer heel lang te rekenen.


  Maak melding
 23. Waarom de deelstaat Harivart?
  Onder meer omdat de regering alles gratis weggeeft aan de boslandcreolen en de Hindoestanen zich kapot mogen werken en aan alcohol ten einde komen.

  Nieuw beleid in een nieuwe deelstaat.
  Ik had beloofd te onthullen welke wapen, vlag, munteenheid en nationale dier ik in gedachten heb. Benieuwd?

  Wapen: een koe met een ploegschaar. De koe als symbool van barmhartigheid en om Bhagvan Gopal te eren. De ploegschaar als symbool van onverzettelijke werklust, zelfvertrouwen, groei en eerbetoon aan Balraam. Raam-Lakshman, Krishna-Balraam.

  Vlag: Oranje met een lotusbloem. Oranje staat voor de zon (Gayatri-Savitri), de lotusbloem richt zich altijd naar de zon, zoals een Bhakt zich altijd naar Bhagvan richt.

  Munteenheid: de Satya. Geld is een van de dingen wat mensen vaak in hun handen krijgen. Elke keer als je het hebt over geld, wordt je gelijk aan de Waarheid (Satya)herinnerd. 1 Satya = 100 Yams. Er zijn 5 Yams en 5 Niyams, die elk mens moet volgen, wil zijn leven spiritueel en succesvol worden. Yam is ook de naam van de God van de Beoordeling, Heer Yamdev. Dus geld moet je doen denken aan de Waarheid, aan plicht en aan straf, indien je het misbruikt.

  Nationale dier: de koe uiteraard. Alle samenlevingen waar er geen koeien zijn, zijn primitief gebleven. Alle samenlevingen waar koeien werden/worden ge-eerd, zijn ook spiritueel hoog ontwikkeld (India, Tibet). En de samenlevingen die koeien slachten en consumeren, daar hebben de mensen materieel gezien alles, maar ze kennen geen rust. Wie de koe, die Mahatma, geen vrede gunt, hoe zal hij dan zelf vrede krijgen?


  Maak melding
 24. @ Michael:

  Ik zie dat je goed geïnformeerd bent. Het is inderdaad zo dat het Amerikaanse bedrijf WTEC dit als een pilot project heeft gedoneerd. Hoewel 15 Kw niet veel is, 300 Watt per woning, is het genoeg om voor de dorpelingen een koelkast, een lamp en eventueel een tv op te laten draaien. Een hele vooruitgang. Gratis? Nee, gratis gaat alleen de zon op… Vergeet niet dat als dit project slaagt, er voor andere dorpen in het binnenland licht aan het eind van de tunnel te zien is. Tot meerdere eer en glorie van het bedrijf WTEC, dat wel.


  Maak melding
 25. 14 mei 2013

  @ Pagaal,

  Bedankt voor jouw persoonlijke aanval naar mij toe.

  Ik zal hierop reageren en het houden op jouw reactie naar mij toe en in relatie tot de reactie van @Ray.

  Onthoud goed dat je gelijkstroom hebt en je hebt ook wisselstroom. Met zonne-energie en de zonnepanelen wek je gelijkstroom op en afhankelijk van de zonnekracht de stroomsterkte.

  Het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom is mogelijk en wordt gedaan m.b.v. sinusomvormers of sinusconverters, die in de veelvoud van 12v werken. Normaal gebruikt men 12v of 24v sinusomvormers navenant
  de batterijopslag dat of 12v of 24v is. Ik denk dat in Suriname meer de opslag in 12v batterijen zal plaatsvinden.

  @Ray (ik had toe geen naam genoemd)had het over gebruik van zonne-energie in de geindustrialiseerde gebieden van Paramaribo.

  Let hier wel op, dat het dan om zeer hoge stroomsterkten en stroomvermogens gaat en dat de realiteit aan een ieder die even doordenkt laat inzien dat zelf met duizend 12v-zonnepanelen dit niet te realiseren is, als wij het hebben over de grote industrie rondom Paramaribo.

  Stel dat een zonnepaneel 1Wp(wattpiek) per uur levert en Paramaribo bij de meest optimale zonnebeschijning en zonnekracht, gemiddeld van 10 uren, 10kWh per dag aan energie produceert wordt al duidelijk dat er dan duizenden zonnepanelen nodig zullen zijn voor bedoelde productie.

  En wat voor energie moet je dan ’s avonds gebruiken?
  Volgens de sinuspredictie en sinusverloop van de omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom en van een lage voltage naar een hogere voor die zogenaamde toepassing in de industrie – ik ga er vanuit dat de wel wat weet van natuurkunde – er veel verloren gaat en het tot nu toe economisch niet interessant is voor massale toepassing in de indusstrie.

  Ja, in een rijstpellerij om rijst de drogen is het mogelijk om die zonnepanelen via de batterijen en sinusomvormer aan de sluiten op 12v warmtelampen, maar de grote zware motoren en tubines van zo een rijstpellerij moeten nog anders aangedreven worden.

  @Pagaal,
  In jouw reactie lees ik ook dat je zegt, dat 1 vierkante meter (zonnepaneel) 100 watt oplevert en dus een vierkante kilometer 100 miljoen watt oplevert en dat dit voldoende is om heel Suriname voor 30 jaren te voorzien. Is dit wel juist?

  Terug naar de schoolbanken:
  De leerlingen van klassen 1 of klassen 2, vanaf basisberoeps, weten zeker dat 1MW = 1 MEGAWATT gelijk is aan 1 miljoen watt. Dus 100 miljoen watt delen door 30 maakt per jaar ongeveer 3,3 Megawatt ter beschikking voor geheel Suriname. Is jouw berekening en bevestiging wel realistisch? Foei toch!!!!

  Volgens de informatie van de regering van Suriname en publicaties van Staatsolie, moet Suriname in 2015 naar 2020 voor haar totale samenleving een vermogen hebben van 450MW(Megawatt)

  @Pagaal, Srika beledigt niet, valt personen niet persoonlijk aan en probeert op eenvoudige wijze met feiten, inhoudelijk een reactie te geven.

  Maar ik vraag mij nu wel af, waar jij met die wijsheid komt om mij persoonlijk te willen corrigeren, maar zelf persoonlijk niet het niveau en niet voldoende kennis bezit om inhoudelijk de strijd met mij aan te gaan.

  @Pagaal, als jij in het vervolg, en dat geldt ook voor al jouw medestanders op dit forum,mij persoonlijk wil aanvallen, denk toch eerst tien keren na om dat te doen.

  Ik denk dat ik jouw, volgens eigen verzoek, antwoord heb gegeven. Misschien kan een terzake deskundige op mijn reactie inhoudelijk reageren.

  En nu mogen de rode minpunten maar komen.Srika is er dol op!
  Srika


  Maak melding
 26. Srika.

  Ik val je niet aan, maar je kunt van 12 volt, simpel naar 110 of hoger gaan…

  Ik wist niet dat Suriname 450 megawatt aan stroom nodig had… is dit per jaar, maand, dag of per uur ????

  Want als ik zo grof berekent 1 megawatt per uur op 1 km2. Gemiddeld acht uur volop licht per dag is 8 megawatt per dag. Keer 365 dagen is 2920 megawatt op jaarbasis voor die ene vierkante kilometer aan zonnepanelen gemiddeld, plusminus….

  Stel, als volgens jou berekening SU, 450 mw per uur nodig heeft aan stroom, dan wordt dit een veld van 450 km2 aan zonnepanelen wat financieel absoluut niet haalbaar is… Maar het lijkt me zeer sterk dat een land met een half miljoen inwoners 450 x 24 x 365 = 3942000 megawatt aan stroom per jaar nodig heeft…


  Maak melding
 27. Bharat, bedoelde je Harry’s fart? Misschien als je in het Sanskriet geschreven had was er een touw aan vast te knopen en was de zin van wat je schrijft duidelijk geworden, nu is wat je zegt net zoveel waard als een grote puf (fart, scheet); je hoort als een donderslag bij heldere hemel een geraas, even blijft er een onaangename geur hangen, die je daarna zo snel mogelijk weer wilt vergeten. Waar heb jij het eigenlijk over, zit je wel bij het juiste onderwerp?


  Maak melding
 28. 15 mei 2013

  @Pagaal,

  Ik praat van gelijkstroom naar wisselstroom gaan, met daarbij het vermogen dat dan nodig is voor het laten functioneren van de motoren in de fabrieken. En ik praat over sinusomvormers die bij komen kijken. Voor de rest adviseer ik je maar contact te maken met een terzake deskundige.

  Realiseer jij je, dat op een vierkante kilometer ongeveer een miljoen zonnepanelen(1mx1m) kunnen zitten
  en dat dit niet een realistische mogelijkheid voor Pramaribo is. Al zou je dat dan kunnen opdelen.

  Heb jij bijv. in Brazilie ergens een groot zonne-energie project gezien voor het instand houden van hun industrie? Of ben je dat in Spanje tegengekomen?

  Wel op huizen of op het glaswerk van tuinders? Maar hier gaat het naast de stroomsterkte ook maar om kleine vermogens.

  Nogmaals Pagaal, vraag maar uitleg aan een terzake deskundige. En dan hoor ik nog van je.

  Minpunten zijn nog van harte welkom.
  Srika


  Maak melding
 29. Het opwekken van energie middels zonnepanelen zou 50 huishoudens in het Saramaccaanse Gunsi als proefprojekt ten gunste komen,een project van Desi en co.
  Op 14 mei 2013 was dit bekend gemaakt.
  Er zouden schakelaars en stroommeters aangebracht worden,hebben julllie verdere info over deze project anno 2014.
  @Maria en Henkes.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES