Pertjajah Luhur kijkt minister met de nek aan

43

PARAMARIBO, 13 mei – Pertjajah Luhur van Paul Somohardjo verhevigt de anticampagne tegen minister Alica Amafo (AC/Abop) van Sociale Zaken & Volkshuisvesting. Na de aankondiging van een breuk met de politieke partij van Ronny Brunswijk, is volgens Somohardjo de boodschap nog niet hard genoeg aangekomen. “We willen niets meer met Amafo te maken hebben.”

Dat heeft dan politieke gevolgen, hoewel die niet meteen effect zullen hebben. Merkbaar zal het wellicht wel zijn. “Onze fractie zal uit de vergaderzaal (van het parlement, red.) lopen als de minister aan het woord komt”, zegt Somohardjo tegenover de Ware Tijd. De actie geeft hooguit quorumproblemen. Maar die zijn er met of zonder boycot ook wel. Het wordt Amafo kwalijk genomen dat er ‘gevist wordt in de vijver van Pertjajah Luhur.’

Abop zou leden proberen te werven in Commewijne, een politiek bolwerk van Pertjajah Luhur. Bovendien worden ambtenaren op het ministerie ontheven die aanhangers zijn van Somohardjo. Daar is niets nieuws aan, maar eerder een Surinaamse politieke traditie. Toch vind Somohardjo het anders, omdat het om twee ‘zusterpartijen’ zou gaan. “Ik houd de minister verantwoordelijk voor alles wat tegen mijn mensen gebeurt op het ministerie.”

43 REACTIES

 1. Amafo heeft vast wel sterke kaarten in haar handen om Somohardjo op het dak te jagen.Deze kaarten had Somo voorheen ook in zijn handen en hij heeft volgens mij gretig van gebruik gemaakt.Is hij bang of boos op Amafo?


  Maak melding

 2. Ik vind dat het volk dit keer Somo als president moet kiezen,want erger kan het niet worden.Volk bedankt voor de keuze! Nu maar niet klagen hoor.U heeft gehad wat u wilde.Bovendien kunnen we met Somo als president veel uien en aardappelen verwachten.Ik hoor dat hij deze spullen uit Indonesië wil importeren.


  Maak melding

 3. Die politiek van Somo gaat eigenlijk over persoonlijke dingen. Altijd zo geweest bij deze Javaan zonder moraal, maar nu valt het heel erg op.

  Ik hoorde van een insider dat hij een blauwtje heeft gelopen bij Amofo. Hij wilde haar als bijvrouw maar ze heeft hem afgewezen omdat ze al de bijvrouw van Brunswijk is. Somo is beledigd. En wat wordt het als Somo beledigd is in een persoonlijke situatie: POLITIEK.


  Maak melding

 4. het zelfde wat somohardjo met venetiaan heeft gedaan valt hem nu te beurt .somohardjo krijgt koekje van zelfde deeg.

  op deze manier blijft men door modderen .ik denk dat er teveel politieke partijen in dit land zijn .dat land wordt op etnische basis geregeerd.


  Maak melding

 5. ik weet stem hok bepaald…ik zou nemen en niet voor hem stemmen..als hij/zij dom zijn krijgen zij later wel verstand……..Ik zeg haal massaal baka day yu sa jeri bari..tiki..pae and mae HAAAAAAAAAAAAAL.


  Maak melding

 6. Wil men in Suriname af van de etnische politiekvoering, dan moet men de wet op politieke partijen aanpassen. Om als partij geregistreerd te worden, moet je een lijst indienen waarop, naar verhouding, alle etnische groepen vertegenwoordigd zijn. Elke Javaan, elke Hindoestaan, elke neger, etc. mag zijn eigen persoonlijke keuze maken. Niemand heeft mensen gekocht. Iedereen heeft het democratisch recht om te kiezen. Somo, je hebt ongelijk. De Javanen zijn Surinamers en geen Somojanen. Stop met dit soort van chantage. Iedereen gaat waar hij voordeel heeft.


  Maak melding

 7. Alsjeblieft Suriname, kom de volgende keer met betere politici of stem de volgende keer beter. Dit is op zijn zachts gezegd niet goed. Vandaar dat de Suri in Diaspora geen actief en passief kiesrecht mogen hebben. De Surinaamse politici zijn bang voor ze en doen het in hun broek, want zelfs de stomste ezel kan beter politiek bedrijven. Wat ik nu kan zeggen is eigen schuld , dikke bult.


  Maak melding

 8. Het is bekend dat Somo geen politiek voert maar chantage…om er finacieel beter van te worden.
  Op politiek niveau heeft hy tot op heden geen toegevoegde waarde gehad voor het land Suriname…


  Maak melding

 9. Hieruit blijkt weer de geweldige eenheid, die het Surinaamse volk bij elkaar houdt. NOT!!!!!

  Zolang de politiek etnisch gekleurd blijft, blijven dit soort dingen voorkomen. Hoeveel Javanen zitten er bij de ABOP? Hoeveel marrons zitten er bij P.L.?

  Ontkennen heeft geen zin. Het hebben van de macht is belangrijker dan de wil en de noden van het volk.


  Maak melding

 10. Citaat ABOP topper Bee in dbsuriname:
  “Abop-topper Marinus Bee vindt het vreemd dat de Pertjajah Luhur (PL) het vertrouwen in minister Alica Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft opgezegd. Bee zegt dat minister Amafo geen samenwerking heeft met de PL.”
  Dit zegt dus alles over een topper van een coalitiepartij. Deze man snapt er echt niets van, maar is wel medebepalend voor de ontwikkelingsrichting van Suriname.
  Natuurlijk heeft de partij samenwerking met crimineeltje Amofo. PL heeft ooit haar vertrouwen in deze incapabele minister uitgesproken. Dit kan nu dus terug getrokken worden.
  Jammer Bee, maar je bent toont nu (maar we wisten het ook al langer hoor) dat je er geen moer van snapt.
  Zou maar weer even snel naar je baasje lopen en vragen wat de volgende stap mag zijn. De lamme leidt de blinde en het land zit met de gebakken peren.


  Maak melding

 11. we zijn er toch zo trots op dat we met zoveel culturen en geloven naast elkaar kunnen leven, waarbij tot vervelens toe de moskee en synagoge worden genoemd.
  In DNA en het dagelijkse straatbeeld is dit wel anders.
  Dit land is verdeeld tot op het bot.
  Onverdraagzaamheid viert hoogtij.


  Maak melding

 12. Overigens: het niveau van Surinaamse politici daalt tot onder het kakkerlakken niveau.

  Wat een treurige ongeletterde amorele benden


  Maak melding

 13. Hoe kan een beleidsadviseur van PL Minister Amafo adviseren? Bij elke wisseling van de wacht worden de beileidsadviseurs vervangen.

  Inderdaad, als ABOP in Somo’s vijfer vist, dan moet men ABOP aanvallen en niet Amafo. Try it!


  Maak melding

 14. Toen Amafo benoemd werd tot minister van Sociale Zaken moest Somo dit besluit al hebben genomen. Toen wist Somo al dat Amafo tijdens het bewind van regering Venetiaan/Sardjoe haar portefuille moest inleveren, omdat ze haar verjaardig had gevierd met staatsgelden.


  Maak melding

 15. LHI,

  Ik ben het eens met je posting. Politieke partijen die elke groep van de Surinaamse samenleving vertegenwoordigen zou het begin van de oplossing kunnen zijn in dit land van verdeeldheid, corruptie, gebrek aan visie, discriminatie en kindermishandeling. Echter, samenwerken en democratie is niet iets vanzelfsprekends. Dat moet je leren. Van jongs af aan. Visie en inzicht en het inruilen van achterlijkheid voor vooruitstrevendheid kan je ook leren. Spelenderwijs en met begrip voor elkaars gebreken. Kinderen zijn wat dat betreft belangrijk om een betere natie te maken.

  Wel een punt van kritiek LHI. Dat woord neger gebruiken we niet meer omdat het iets zegt over een periode waarin zwarte mensen vernederd werden en als slaaf gebruikt vanwege winstbejag. Jouw posting zou iets meer aan belang winnen als je dat soort woorden niet meer gebruikt. Aan jou de keus.


  Maak melding

 16. Somo is een sukkel. Hij laat steeds zijn valse tanden zien,om daarna weer in zijn hol te kruipen.Hebben we geen integere leiders meer? Moeten we steeds hielenlikkers en “blaffende honden” als onze grote leiders beschouwen?


  Maak melding

 17. Ik vind dat Brunsie hem terecht op zijn plaats heeft gezet.Hoewel ik geen fan van hem ben,vind ik dat Somo moet ophouden met het verkondigen dat Commewijne zijn vijver is.Denkt hij dat Commewijne alleen op uien en aardappelen kan leven?


  Maak melding

 18. Het logisch dat men amofo beschuldigd.
  Wat zij doet is niet chique, nl het belastinggeld van de suri’s verbrassen, door potentiële kiezers te lokken met een on- en -minvermogende kaart.

  Deze mini-ster van het ministerie van ‘Sociale zaken, gaat erg gul om met belastingcentjes.
  Voor de rest is ze geen knip voor de neus waard.

  Suri is dan ook het enige land op aarde, waar maîtresses, zonder enige vorm van gêne, op keyfuncties worden geplaatst.

  Wat een kondre, tsjonge, jonge, jonge………..


  Maak melding

 19. The gambler SOMO,alias Wanjong pop is weer bezig.
  Hij wil Sociale Zaken weer onder zijn vleugels om opnieuw te rommelen met on-/minvermogen kaarten.

  Grondbeleid is hem ontnomen…………..LVV geen optie voor verdeel en heers.

  “Wat niet bij elkaar hoort zal niet bij elkaar blijven”.


  Maak melding

 20. @jacko

  Beiden,zowel Brunsie als SOmo zijn het niet waard ‘leiders’ genoemd te worden!!
  Beiden hebben een besmet verleden en het ene is niet beter dan de andere!!


  Maak melding

 21. Heel Suriname is de visvijver van alle politieke partijen, ze willen namelijk allemaal zoveel mogelijk stemmen krijgen en niet alleen van de mensen die op hen lijken, om zoveel mogelijk regeermacht te verwerven, in alle partijprogramma’s staat geschreven dat ze het algemeen belang zullen behartigen wanneer ze eenmaal gekozen zijn, ik heb in ieder geval nooit gehoord dat een politieke partij in Suriname alleen de belangen van de mensen, die op hun voorzitter lijken, zal behartigen (in de praktijk komt het wel daarop neer, maar dat is een ander verhaal). Brunswijk mag dus, net als Somohardjo, gaan vissen waar hij wil, de vissen, die geen eigendom zijn van niemand, moeten maar niet zo stom zijn om in het aas van deze bedriegers, leugenaars en zakkenvullers te happen.


  Maak melding

 22. Bouterse heeft niet de kracht meer om de beide kemphanen uit elkaar te halen. Bouterse kan Brunswijk ook niet verplichten de krenten uit de pap van Somohardjo te pikken. De facto kan Somo uit de coalitie stappen want hij is de minst betrouwbare partner. De VHP kan dan de plaats innemen van PL. Op deze wijze heeft kan Bouterse zich met gemak ontdoen van de PL.


  Maak melding

 23. Bouterse zit in wurggreep van Saoto en Kwak.
  Als Amafo gaat dan gaat de hele criminele paarse bende ook mee.
  Het rommelt nu ook op het ministerie van justpol.
  in de jaren 80, 90 en 2000 gebeurde het zelfde, niets nieuws onder de zon.


  Maak melding

 24. Ray,
  Sorry, je slat de plank totaal mis. Hoewel ik niet van Brunswijk’s partij ben, kan ik meegaan met wat Henkes gezegd heeft. Suriname is een openbare politieke vijver waar alle politieke partijen mogen vissen. Er is ook geen beperking is aas gebruik. De VHP is nu al bezig om mensen van het binnenland aan te trekken.
  Ray, de definitie van leiderschap is “INVLOED”, niets minder en niets meer. Leiderschap heeft niets te maken met moraal. Als je leider bent en niemand volg je, dan neem jij alleen een wandeling. Bouterse, Brunswijk en Somo zijn, hoe vreemd het ook klinkt, leiders. Leiders hoeven geen engel te zijn, je moet alleen maar mensen hebben om je te volgen. Dus deze heren voldoen aan de definitie van leider.


  Maak melding

 25. @GMAP, je schrijft:::Het rommelt nu ook op het ministerie van justpol. Het klopt inderdaad, omdat Belfor twee politie-inspecteurs wil bevorderen tot hoofdinspecteur. De voordracht is gedaan bij de raad van ministers zonder dat de leiding van het korps is gekend.

  =Er zijn bewijsstukken dat Brunswijk inderdaad mensen probeert te ronselen voor een doctorskaart en eventueel een benoeming als hij wint.
  Somohardjo heeft niets tegen voor wie iemand gaat stemmen, maar de manier waarop het aan toe gaat. Bouterse was al enige tijd op de hoogte.

  =Persoonlijk vind ik het jammer dat Suriname achteruit gaat met al die corruptie, fraude, kinderachtigheid, en onbeleefde mensen die het land moeten bedienen.

  =Ik zou een ieder willen vragen om naar een herhaling van de talk van 12 mei te luisteren.Deze zal na donderdag op internet te luisteren zijn.
  Het gaat heel goed in Suriname///.


  Maak melding

 26. dit zijn onze lijders die het land vertegenwoordigen zowel binnen als buiten rechten..

  en wij suris zijn oh zo trots en blij..

  máár wat doen wij dan er tegen..

  we staan er bij en kijken ernaar de..poppenkast..


  Maak melding

 27. Sommigen, zoals Pero, noemen de VHP een racistische partij die alleen uit Hindoestanen bestaat. Waarom horen we dan niks van deze lieden nu blijkt dat de Pertjajah Luhur alleen uit Javanen bestaat en de ABOP alleen uit Marrons? Of is VHP-bashing de nieuwe mode?
  In Suriname bestaan toch alleen maar etnische politieke partijen? Wat is dan de achtergrond om alleen de VHP uit te lichten?


  Maak melding

 28. @Samundar, goede vraag.

  Persoonlijk vind ik VHP de beste partij van Suriname als we kijken naar het intellectueel potentieel van deze partij. Ook heeft deze partij geen personen in de top die een strafblad hebben, als je dit vergelijkt met de NDP, Abop en PL. Ook heeft deze partij een vernieuwing ondergaan die nog niet bij andere partijen in gang is gezet. Ik ben het met u eens als u de vraag opwerpt waarom men alleen de VHP van racisme beschuldigt terwijl de Abop en de PL duidelijk op etnische leest zijn geschoeid.


  Maak melding

 29. Waterkant!

  Somo en cs kijken Amafo met de nek aan maar voelen de hete adem van haar ook al in hun nek.

  Van oudsher is bekend dat de Waterkant een Javaanse uitgaansplek was. Nu helaas niet meer, en dat voelt Somo. Het is nu Marron-place!
  Gaat u eens kijken op vrijdagavond tussen 19.00 en 23.00 uur. Jonge Marron meisjes op de hoogste hakken die er zijn met de kortste rokken om hun dikke billen.
  De een is mooi, de ander afschuwelijk. Ze paraderen op eigen muziek en lokken elkaar aan door flink met de heupen te wiegen. Prachtig!

  Somo verliest alweer terrein.


  Maak melding

 30. “Pertjajah Luhur kijkt minister met de nek aan
  De actie geeft hooguit quorumproblemen. Maar die zijn er met of zonder boycot ook wel. ”

  Conclusie: niemand merkt wat van een ACTIE!
  Dus Somo, als je nou met de neck kijkt of met de back, niemand gaat wat merken.
  Probeer het met de punt van je pindaschoen!
  Domme asogrie!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.