dinsdag, februari 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameOverleg gouddeal duurt ambassadeur te lang

Overleg gouddeal duurt ambassadeur te lang

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO/MOENGO, 13 mei – Het duurt veel te lang eer Suriname en het Amerikaanse Newmont tot een akkoord komen over goudwinning . Dit zegt ambassadeur Jay Anania van de Verenigde Staten van Amerika. Zijn bezoek aan het voormalige bauxietdorp Moengo, in Marowijne, was een mooi moment om het belang van een akkoord te onderstrepen. Onder meer kan Moengo een opleving doormaken als Newmont aan de slag mag in het naburige goudrijke Merian-gebied.

Zover is het dus nog niet. Het parlement heeft het principeakkoord niet goed genoeg bevonden. De regering kreeg de opdracht weer te onderhandelen met Newmont. Voorlopig rest dus niets anders dan afwachten. “Het overleg tussen beide partijen duurt al veel te lang. Er gaat kostbare tijd verloren”, zei Anania volgens een verslag van de Ware Tijd. “Zolang er geen definitieve overeenkomst uit de bus komt, kan de omgeving de vruchten dus ook niet plukken.”

De diplomaat ziet de voordelen helemaal voor zich: “De komst van een nieuwe goudmijn zal ook zorgen voor meer werkgelegenheid in het havengebied van Moengo, en de transport- en beveiligingsindustrie.” Suriname heeft dus veel te winnen of te verliezen. “Daarom is het belangrijk dat de regering en Newmont zo snel mogelijk een akkoord sluiten.” Newmont wil zeker achthonderd miljoen dollar investeren. Het parlement gaf onlangs wel groen licht voor een akkoord met Iamgold.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

37 REACTIES
 1. ‘De komst van een nieuwe goudmijn zal ook zorgen voor meer werkgelegenheid in het havengebied van Moengo, en de transport- en beveiligingsindustrie’, zegt de Amerikaanse Ambassadeur.

  Wellicht! Iets wat het zeker zal opleveren is de komst van een nieuw bataljon hoeren.


  Maak melding
 2. Inhoudelijk repliek op stuk zonder nonsens:

  Dit zegt ambassadeur Jay Anania van de Verenigde Staten van Amerika:
  1. “Het duurt veel te lang eer Suriname en het Amerikaanse Newmont tot een akkoord komen over goudwinning
  2.“De komst van een nieuwe goudmijn zal ook zorgen voor meer werkgelegenheid in het havengebied van Moengo, en de transport- en beveiligingsindustrie.”

  Repliek 1:
  De voorwaardelijke 11-Surinaamse-dollar-centen-energie-precedent-claim die Newmont bij voorbaat legt op de deal is een onverteerbare voorwaarde die het parlement terecht zorgen baart.

  De legitieme reden van die zorg is de onverteerbare eis dat die verlaagde tarief in strijd is met de partijprogramma en uitgangspunten die aan de basis liggen om haar doelstellingen te verwezenlijken.

  Het Surinaamse Parlement moet er 11€ centen van maken, anders moet Newmont inbinden en aan het kortste eind trekken van take it or leave it !

  Repliek 2:
  Verbeterde loongrenzen, in de grote van 5€/uur voor de laagste loongroep moet ook de stelligste parlementaire looneis zijn.

  Dat zal het aantrekkelijker maken voor de aanstaande werknemers van Moengo, omstreken en de rest van Suriname met haar amper 550.000 inwoners.

  Deze looneis als consumptieve quote versterkt, door de consumptieve vraag hiervan, direct de economische opleving in Suriname.


  Maak melding
 3. @Paraman,

  Je reactie lijkt op dat van iemand die van een andere planeet komt.
  Had je diep in het glaasje gekeken, gesnoven of allebei?
  Of werd je misschien bevangen door de waas waar de NDP-ers mee behept zijn?


  Maak melding
 4. Regering van Suriname wees voorzichtig. Zorgvuldigheid is geboden. Geen overhaaste beslissingen nemen. Vertrouw niet direct de blauwe ogen van de witte man.U bent gewaarschuwd.


  Maak melding
 5. die amerikaan is niet dom ze willen dat land uitbuiten .
  suriname zou er goed aan doen een wijziging aan te brengen in deze deal .
  het mag niet zo zijn dat suriname straks de gebeten hond zal zijn .


  Maak melding
 6. Nergens hoor ik de ambassadeur ervoor pleiten dat er een goede deal gesloten moet worden, ze (het gaat om een vrouw) heeft het er alleen maar over dat het snel moet gebeuren. Waarom zo’n haast? Het goud ligt er al miljoenen jaren, het goud loopt heus niet weg, Suriname heeft geen haast, de regering moet er goed over nadenken voordat ze een deal aangaat met de Amerikanen. Als het goud eenmaal gewonnen is, komt het nooit meer terug, Suriname heeft er alle belang bij om niet overhaast te werk te gaan. Als men overhaast te werk gaat ben ik bang dat de deal veel zal hebben van een onderhandse gunning waar we al zoveel nadeel van ondervinden in dit land.


  Maak melding
 7. Moengo zou begin vorige eeuw ook uitgroeien tot een welvarende stad. De bauxietvoorraden zijn opgeraakt en het gebied ziet er troosteloos uit. Neem van me aan dat de steden in Amerika meer welvaart zullen krijgen dankzij de Surinaamse goudvoorraden. Ik vrees een herhaling van de geschiednis.Als alle goud is weggehaald zullen ze vertrekken en de vooruitgang gaat wederom aan het gebied voorbij.


  Maak melding
 8. Jammer voor de ambassadeur, maar de deal die deze regering zou sluiten met NewMont en waar we 25 jr aan vast zullen zitten is vernietigend voor SR. Dankzij een goede oppositie zijn ze teruggestuurd naar de onderhandelingstafel. We zijn behoed voor een ramp.


  Maak melding
 9. Haven in Moengo?

  Nou dat is iets te veel van het goede.
  Moengo is een mijnstad en die is verdwenen.
  Dus opdoeken met die paar huizen.


  Maak melding
 10. sekrepatu

  Jammer voor de ambassadeur, maar de deal die deze regering zou sluiten met NewMont en waar we 25 jr aan vast zullen zitten is vernietigend voor SR. Dankzij een goede oppositie zijn ze teruggestuurd naar de onderhandelingstafel. We zijn behoed voor een ramp.
  denk je, wel laat mij je dit zeggen het s de zelfde deal van rusland met wat aanpassingen hoor


  Maak melding
 11. @alleen

  …aanpassingen in wiens belang??!!!
  Bouta of het volk??!!!
  Voor zover wij het weten wordt alles in belang van Bouta aangepast en een goed vb hiervan is het friemelen aan de grondwet voor het krijgen van het BOUTA AMNESTIE,UIT EIGEN BELANG,het heeft helemaal niet gelegen aan VOLKSBELANG, EN dit noemen sommigen zoals jij ‘AANPASSING’….Tjoerrrrrieeeeeee……..


  Maak melding
 12. @ Sorry Henkes:

  Ik moet je even corrigeren, maar Jay Anania is een MAN!

  Bovendien, de taak van een ambassadeur is het behartigen van de belangen van zijn land en onderdanen. In die context moet je de uitlatingen van de ambassadeur ook zien.

  En je opmerking dat het goud al miljoenen jaren onder de grond zit en niet wegloopt, versterkt bij mij de indruk dat er de komende miljoenen jaren geen enkele vooruitgang te constateren is in Su. Ga er lekker bovenop zitten en wachten tot het aangroeit…. hahaha.


  Maak melding
 13. 13 mei 2013

  Te tigri e bar’ na busie a no tranga a tranga so, ma na angri a abie.

  Srika had al hier op dit forum – zie recties op de gouddeals met de Surinaamse regering – de verwachting gegeven dat deze grote miltinationals alles in het werk zullen stellen om zo goedkoop mogelijk grondstoffen uit Suriname te halen.

  Hierbij hoort ook de psychologische oorlogvoering. De Amerikanen zijn Suriname jaren vooruit op dit gebied. Ze kennen de culturen, denkgedrag enz. van de Surinamers en weten daarmee in hun eigen economisch belang zeer goed mee om te gaan.

  Mag de ambassadeur van Amerika in Suriname, Jay Anania, zich inlaten het Newmount?

  Ja, dat mag! Daarom is hij de amerikaanse ambassadeur die de belangen van zijn staatsburgers of organisaties zo goed mogelijk moet kunnen behartigen. En dan doet hij die uitspraken, ja!

  De surinaamse regering, nu en in de toekomst, moet hiervan goed leren. Ken jouw tegenstander in al zijn verschijningsvormen; ken zijn zwakke kanten en ook zijn sterke kanten en maak daarvan afhankelijk van de mogelijkheden(mis)gebruik om je doel te bereiken. Zo denkt deze ambassadeur ook!!

  Opmerkelijk is de tijd en plaats waar deze Ambassadeur deze uitspraken doet. In Moengo, Marowijne.

  Srika adviseert hier de lezers even terug te gaan naar topics t.av. Paramaccaners en Aucaners t.a.v. hun denken over de rechten op de grond en rechten op de gouddeals tussen Suriname en deze grote goudbedrijven.
  Zie bijv. topic van 10 jan. 2013 (Paramaccaners)

  Het vertoon van de amerkaanse ambassadeur in Moengo is in de ogen van Srika een zuivere vorm van beinvloeding van de bevolking van Marowijne met de berekening dat volkvertegenwoordigers van dat district politieke druk uitoefenen op de Surinaamse regering,waar zij zelf ook inzitten, – en daarbij ook enkele onderhandelaars – om zo een snelle overeenkomst te kunnen bewerkstelligen. Een dan snelle overeenkomst, maar dan negatief voor Suriname.

  Het ligt dus nu aan de kracht, durf, wijsheid en geloof in eigen kunnen, van alle Surinamers in Suriname, om deze ‘move’ van de ambassadeur van Amerika te pareren.

  Achthonderd miljoen us dollars investeren met een onvoordelige overeenkomst voor Suriname, die uiteindelijk miljarden us dollars winst moet opleveren voor Newmount is de opdracht van handelen van deze amerikaanse ambassadeur.Volgens het amerikaans denken, niet fout. Een hongerige tigriekatie moet toch op rooftocht?

  Sa a piking boi fu kasnika owdu now? Ing granpa ler’íng fu kisie tigri nanga anu.

  Henk Molenaar en friends, ik krijg van jullie zeker 10 minpunten. Maar kom dan met inhoudelijk betere argumenten!!
  Srika


  Maak melding
 14. Open letter to the US ambassador his excellency Mr Jay Anania.

  Your excellency ambassador,
  Let them take their time, after 50 years of mining by Suralco, the only evidence of mining was only the exploited landscape. Nothing leading to permanent development or wealth creation was ever achieved. To make it worse Suralco even closed their aluminum refinery in Onverwacht and shipped the raw bauxite for jobs elsewhere.
  It is only too bad that successive governments failed to nationalize Suralco.
  By expressing your colonial opinion in such a manner I think the government of Suriname should declare you immediately “persona non grata” and sent you packing.

  Respectfully yours.


  Maak melding
 15. Af en toe…………..

  Enkele weken geleden dit berichtje gelezen en geplaatst.
  Zouden er 2 new Mounts zijn, 1 in Vs en 1 ergens in het “land van Ooit”?

  “Newmont neemt afwachtende houding aan bij Merianproject.

  De multinational Newmont Mining Corporation neemt vooralsnog een afwachtende houding aan als het aankomt op investeringen in het Merian Gold project in Oost-Suriname. Dit blijkt uit het bedrijfsverslag over de resultaten gedurende het eerste kwartaal van 2013 dat gisteren is uitgekomen.”

  “Uit de kwartaalcijfers blijkt bovendien, dat er op vele gebieden een stringente bezuiniging heeft plaatsgevonden en dat diverse mijnen met teruglopende inkomsten en hogere productiekosten te kampen hebben gehad.
  In bepaalde mijnen kampte men zowel met een daling in de productie van erts als met operationele problemen die stagnerend werkten.
  Het nettoresultaat voor het eerste kwartaal van dit jaar bedraagt US$ 315 miljoen, hetgeen aanzienlijk minder is dan de US$ 561 miljoen die in het eerste kwartaal van 2012 werd binnengehaald.” etc etc.
  bron de West

  Snapt U het?
  Ikke niet……….
  I am lost!


  Maak melding
 16. Uit de wijsheden van de vertelde Anansi stories, toen wij als dreumesen luisterden naar opa, wanneer die ter verduidelijking van ons handelen dat via o.a. onderstaande metaforen probeerde te verduidelijken!

  Piking negre todo nanga Piking negre sneki bing e’prey neki tu brada foe wang famiri. Ma di njang njang yuru bari, Mama todo bari dji Piking negre todo kwakwa hesi bi ten kong in see. Di Piking negre todo beng de na ini oso ma todo taigi Piking negre todo, luku boeng nanga soema yu e prey, bika joe na stimofo gji joe mati sneki. Na sem juru dati ma sneki, kari Piking negre sneki kong na ini oso, jere mi Piking negre sneki, no meki na grap disi noiti moro, todo a no prey sani, na stimofo; joe meki joe stimofo grati, noti no de fu njang tide moro. Bikasi, alla todo na stimofo.

  Het moraal van het verhaal is, elk spel heeft zijn nadelige keerzijde. Spelenderwijs is ook een leerweg. Maar onderhandelaars zullen altijd een dubbele agenda hebben, vooral als ze behoren tot een ander groep, familie, volk of vreemde mogendheid. Geen enkel spel of onderhandeling wordt gespeeld om verlies te lijden het gaat altijd om het boeken van winst!


  Maak melding
 17. @Ram Singh

  There is only one person in Suriname you can award with the title PERSONA non GRATA and that is definitely not me, but him…yes bouta!!Start sending him packing….


  Maak melding
 18. Elke onvoordelige onderhandelingsresltaat van deze regering, zal worden aangemerkt als een graadmeter, die zal aantonen hoe adaptief ze zijn voor feminien gedrag bij de onderhandelingstafel, achter gesloten deuren of niet!

  Reeds hebben regeringsleider en de natuurlijke hulpbronnen minister dat nobelprijs predicaat met het horribele dictum dictaat, met hun aimabele adaptief feminiene deviantgedrag die titel dubbel en dwars verdiend, daar is niets meer aan te veranderen.


  Maak melding
 19. De schatkist is leeg, het water is troebel, dus.. NU VISSEN, denkt uitgekookte VS ambassadeur.
  De schatkist is leeg, het water staat ons aan de lippen, dus….NU TEKENEN, denkt DDB en zijn bende.


  Maak melding
 20. Als een Amerikaanse ambassadeur spreekt over de lokale voordelen en kansen wees dan zeer op uw hoede. De Amerikaanse ambassadeur spreekt slechts voor de belangen van de US en haar multinationals.

  Hier geldt: “als de vos de passie preekt boer pas op uw kippen”!

  Ook de reacties hierboven spreken deze gedachte voor het merendeel uit.

  Newmont is nummer 3 van de wereldwijde goudmijners en heeft veel ervaring in het uitspellen van de lokale belangen. Denk eens aan wat er in Peru gebeurt is. Door onvoldoende garanties ten aanzien van waterveiligheid voor de lokale bevolking is er in Peru grote hommeles geweest, geweld en een val van de net gekozen president (niet nakomen verkiezingsbeloften).

  De ambassadeur zwetst over het belang van de haven van Moengo. Die is alleen van belang bij de mobilisatie van de mijn. Om tijd te winnen heeft Crespo (directeur Suriname) aangegeven dat veel componenten geprefabriceerd aangevoerd zullen worden. Dit betekend dat nagenoeg alles uit het buitenland ingevoerd zal worden en via Moengo (hoeven ze niet over de bosje brug) aangevoerd zal worden.

  Let wel het voorgaande betekend ook dat het meer en deel van de Surinaamse investeringen in het buitenland ingekocht zullen worden en niet direct terugvloeien in de Surinaamse economie. Surinaamse aannemers mogen bos kappen en de funderingen aanleggen als ze dat ten minste volgens de ASTM normen kunnen. De kans is heel groot dat MNO Vervat / Boscalis deze klus zullen uitvoeren.

  De investering van $ 800.000.000 is een fabeltje en bedoeld om de investering van Suriname in 25% van de mijn te rechtvaardigen. Te zijner tijd zal blijken dat veel van het resterende deel van de investeringen niet door Newmont of Suralco gedaan worden maar bestaan uit:

  1) De reeds als kosten genomen exploratiekosten van Newmont. Zij heractiveren de ruim $ 100.000.000 gemaakte exploratie en aanloopkosten ten gunste van haar winst en verlies rekening.
  2) overige delen van de investeringen kunnen aangegaan worden middels lease overeenkomsten met materieel leveranciers waardoor deze onder de kosten vallen van de productie en investeringen vrijvallen.

  Letwel de cashflow van newmont van 4 tot 6 maanden is genoeg om deze mijn om de investeringen in deze hele mijn te kunnen dekken (zie posting van Esmarald).

  Kort gezegd het door Newmont en Suralco in te brengen vermogen zal bestaan uit oud papier en pakweg $ 100.000.000 aan oude spullen en Leasecontracten. Voor deze $ 200.000.000 krijgen Suralco 75% van de mijn en Suriname 25%. Er is niemand in Suriname die dit kan controleren.

  Hoewel een onderhandelaar tegen mij stelde dat er een harde milieu paragraaf zou zijn, wordt Newmont in overeenkomst gevrijwaard tegen alle aansprakelijkheden behalve die ten gevolge van GROVE nalatigheid.
  Wie gelooft er nog dat de milieuparagraaf hard is. De milieu schade zal geheel op het conto van de pork nockers en de heer Brunswijk (hout rechten) geschreven worden.

  Het hout dat Surigold om niet aan Brunswijk zal moeten leveren vertegenwoordigd alleen al een waarde van minimaal $ 15.000.000. Wellicht dat daar de haven voor gebruikt moet worden. Het hout vormt een aardige basis voor het Presidentiele verkiezingsfonds van Brunswijk.

  Voeg hier aan toe dat arbitrage in London gebeurt waar een Suriname onvriendelijk juridisch systeem van toepassing is. Een systeem dat Newmont als haar broekzaak kent. Hierdoor zal het meer en deel van de juridische problemen bij de ontmanteling en afronding in het voordeel van Newmont uitvallen.

  letwel Suriname betaalt voor deze deal meer dan $ 200.000.000 voor de deal met IAM Gold wordt iets minder dan $ 200.000.000 betaald.
  Tevens zal fors geïnvesteerd moeten worden in verlieslatende elektriciteitsopwekking (min $ 6.000.000/ jaar bij aanvang).

  Het zou beter zijn het betreffende geld beter te investeren Bijvoorbeeld door:

  1) verbeteren van de huidige kleine goud industrie. Deze industrie kan door betere techniek haar productie meer dan verdubbelen. Nu wast men door slechte techniek het meer en deel van het alluviale goud weg. Men wint in de kleine mijnbouw nu slechts 30% van het goud waar IAM Gold 95% van het goud uit de aarde haalt.
  2) Door verbetering van de bestaande goudindustrie de afdracht naar de regering naar het zelfde niveau brengen als die van IAMGold (56%) (laat de concessiehouders net als IAM Gold ook belasting betalen etc).
  3) Met de toename van de productie in de kleine goud industrie kan snel en zonder noemenswaardige investeringen de inkomsten uit het goud voor Suriname verdubbelen.
  4) Koop Surigold af voor haar exploratie werk en ontwikkel Merian kreek in eigenbeheer of op basis van een management overeenkomst met IAMGold.

  Tot slot.
  Suriname vergeet de schade die het vonnis Samaaka versus de Republiek Suriname nov 2007 en aug. 2008 kan hebben als het doorgaat zonder de instemming van de binnenlandse bevolking. Zie hier voor de ervaringen met Newmont in Peru.


  Maak melding
 21. @ Ira
  Het addertje onder het gras wordt wordt heel kort en bondig door Lea weer gegeven.

  Crespo (directeur Surigold/Newmont) gaaf mij bijna 2 jaar geleden duidelijk de indruk geen haast te hebben. Als de fatale termijnen in beeld komen wordt immers alles vloeibaar.

  De president heeft publiekelijk eisen gesteld die nooit gerealiseerd konden worden. Dat maakt het onderhandelen voor Surigold erg eenvoudig “take our deal or leave it”. Niemand van haar concurrenten zal ook maar in de buurt kunnen komen van het Surigold deal (Surigold heeft immers alle exploratie kennis).

  De Surinaamse hand was al overspeeld voor de verkiezingen.


  Maak melding
 22. De ontwikkeling van Suriname is een zuivere Surinaamse aangelegenheid. Indien het Parlement van Suriname van mening is dat er nog onduidelijke items in het contract zitten,kan niemand Suriname dwingen om er met een scissor af te komen. Wij kunnen de mistakes van de Afobakka deal niet herhalen. De naweeen zijn daar als bewijs.


  Maak melding
 23. Alle Centrale banken zijn naarstig opzoek naar grote hoeveelheden goud voor hun monetaire dekking zo ook de Amerikanen en Canadezen!!!

  Vandaar de haast van die Ambassadeur, ik zou zeggen houdt ze maar aan het lijntje tot die vanzelf knapt!!!


  Maak melding
 24. Die hele deal cancelen, om bij het begin te beginnen. Ordenen van de openbare ruimte. Alles eerst netjes in eigen land ordenen. Het vraagstuk van de inheemsen. Dergelijke zaken zijn belangrijker dan dat van het goud waaraan deze maatschappijen en stakeholders zo aan verslaafd zijn dat ze miljarden voor willen financieren om rijker te worden dan ze al zijn!!!


  Maak melding
 25. Blaka bakra, je hebt gelijk, de ambassadeur is een man.

  Dat ik aanhaalde dat het goud er al miljoenen jaren zit was om aan te geven dat het niet erg is als we een paar maanden of desnoods jaren langer onderhandelen om voor Suriname een goede deal eruit te slepen. De haast van de ambassadeur kan ik begrijpen, hij is er immers om de belangen van zijn land te behartigen, hoe meer vaagheden in de deal voorkomen, hoe voordeliger voor de Amerikanen. De Surinaamse onderhandelaars moeten zich niet laten opjutten en de belangen van SURINAME behartigen en niet die van de Amerikanen, zij moeten er dus goed over nadenken en alles wat er in de deal komt te staan eerst goed afwegen, het liefst op een weegschaal dat men gebruikt om goud mee af te wegen.


  Maak melding
 26. Eey Lachin,…toon nu je ballen!!!

  roep deze man tot orde(op het matje), want dit is pas aantasting van Soeverein Suriname!

  ook al zouden wij het gratis weggeven….wie is hij om te (be)oordelen???


  Maak melding
 27. wat voor welvaart heeft de bilitom mij. gebracht op biliton onderdacht en wat dacht je van het verlaten van suralco op paranam..

  ze hebben hele grote diepe gaten achter gelaten en een broko pernatie met barakken,niemand is de afgelopen 95 jaar beter geworden dan de buitenlanders..

  nu haast hebben waar voor..


  Maak melding
 28. @ Pasew
  Hij gaat niet durven. Indien de Nederlandse ambassadeur deze uitspraak gedaan had, dan was hij/zij reeds lang op het matje geroepen en misschien zelfs naar Nederland teruggestuurd. Tegen de Amerikanen durven Lackin en Misiekaba niet te op te treden. Please, bewijs me dat ik ongelijk heb.


  Maak melding
 29. Die Americaanse AMBASADEUR,werkt tenminste voor zijn
  land.

  WAT DOEN DIE SURINAAMSE AMBASADEURS VOOR HUN LAND???????………..GEEN MOERRRRRRRRRRRR.

  neem een voorbeeld hiervan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES