Geweld door drankzucht hangt Nickerie de keel uit

43

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 13 mei – De overlast die gepaard gaat met drankzucht in het ‘rijstdistrict’ Nickerie hangt de lokale autoriteiten de keel uit. Districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh neemt een voor Surinaamse begrippen vrij radicaal besluit. Er komen geen nieuwe bars meer in de hoofdplaats Nieuw Nickerie.

Het stikt er toch al van drankgelegenheden. Directe aanleiding is het toenemende aantal gevallen van huiselijk geweld. De politie en medische hulpverleners linken het fenomeen al geruime tijd aan overmatige inname van alcohol. “Het is voor mij daarom niet meer interessant om drankhuizen vergunning te verlenen, zodat meer jongeren verslaafd raken, naar huis gaan en de boel kapot schoppen”, zegt Joeloemsingh tegenover de Times of Suriname.

Het blijft niet bij deze maatregel. Om het de droge kelen nog benauwder te maken, mogen burgers niet meer voor winkels hangen en alcohol nuttigen. Overal in Suriname, en al helemaal in Nickerie, is het laatste een voornaam tijdverdrijf. “De politie gaat optreden tegen vooral de jonge mensen die er rondhangen om te drinken”, aldus Joeloemsingh. Hij heeft het liefst dat het aantal drinkgelegenheden wordt terug gebracht. Aanvragen voor verlenging van de vergunning worden al strenger beoordeeld.

43 REACTIES

 1. Beste DC Joeloemsingh,
  Als er geen onderzoek gedaan wordt naar dit buitensporig gedrag, zal niets helpen. Zelfs een verbod op alcoholgebruik niet.
  Zoek naar de kern van het probleem. Pas dan kun je met maatregelen komen!
  Nickerie, het district van zelfmoord en drankverslaving!
  Waar zou dat mee te maken kunnen hebben??


  Maak melding

 2. Geweld heeft niets met drankzucht te maken;

  Ik lust zelf ook graag een alcoholische versnapering, maar wordt daar echt niet geweldadig van.

  Het geweld komt eerder door de frustraties, tekortkomingen, slechte opleidingen, kansloze situaties, etc…

  Drank is hier niet de oorzaak- maar een exponent.


  Maak melding

 3. Drinkeboeren willen reizen in een afgelegen rijstdistrict. De politie staat te wijzen naar een winkelhoek waar iemand stikt. Een district is afgegleden. Wat ooit was komt niet terug en niemand kikt.


  Maak melding

 4. Ramtahal hoort bij Nickerie net als Nickerie bij ramtahal. Chirurgen, neurologen, psychiaters en internisten hebben er hun handen vol.


  Maak melding

 5. De Scandinavische staten hebben allemaal op een gegeven moment gedeeltelijke of gehele alcoholverboden ingevoerd onder invloed van sterke onthoudingsbewegingen en bezorgdheid over het hoge alcoholgebruik. IJsland, Noorwegen, Finland en de Faeröer hebben zelfs een tijd een algeheel alcoholverbod gekend. Ook na de opheffing ervan trachtte men door o.a. staatsmonopolies en hoge accijnzen het gebruik te ontmoedigen.
  Gewoon de regels die ze in Scandinavië hanteren ook doorvoeren in Suriname. Bier / wijn vanaf 18 jaar. Sterke drank > 20 jaar en de accijnzen met een paar honderd procent verhogen. Gebleken is dat Surinamers niet met alcohol kunnen omgaan. Leuk is het niet, de goede zullen onder kwade lijden. Het heeft allemaal voor en nadelen

  1) aanslag op de zorgkosten
  2) toeristen blijven weg
  3) minder horeca
  4) minder werkgelegenheid
  5) inzet politie

  Mensen die willen drinken komen toch wel aan drank. De overheid kan het ze wel een stuk moeilijker maken.


  Maak melding

 6. joeloemsing,waarom organiseer je niet een praat programma op de t.v. een discussie tussen mannen en vrouwen over het probleem van huiselijk geweld..

  in jou district zijn er zoveel intelectuelen die van alles weten over drank grbuik en de gevolgen daarvan..

  daardoor kan je iedereen bereiken en sluit de winkels om door de week twee en twintig uur en weekend nul nul uur..

  je moet de mensen zichtbaar maken en helderheid brengen..


  Maak melding

 7. abrahams is door ddb op het matje geroepen en gehoren gekregen,dat hij abrahams moet ophouden met stelen het gunnen van allerlei projecten aan familie leden,die vijf maal duurder worden aageboden..

  vervolgens zegd ddb aan abrahams,dan moet hij maar opstappen als het zo doorgaat.

  toen zij abrahams,daai pour mie nó..toen was het stil en ze dronken verder en rookten een dikke sigaret..

  en het volk krepeert verder en verder..

  stree déf stree..wé foefoe moro vara..
  ..


  Maak melding

 8. Wat summier allemaal!
  Ik heb het anders meegemaakt!
  Bepaalde forumleden die anders het voortouw nemen,zijn in geen velden of wegen te bekennen!
  WAAR ZIJN ZE ALLEMAAL GEBLEVEN???


  Maak melding

 9. @Bifa
  Ik hoop dat ze mij zat zijn en niet dat ze het zat zijn.
  Anders moeten we schot door de Roos gelijk geven,
  dat ze daarom in slaap zijn gevallen!


  Maak melding

 10. Joeloemsing moet de wetten die al te boek staan beter laten handhaven door de politie en de boetes behoorlijk opdraaien.
  Dronken rijden; 10.000 srd boete+ een jaar huisarrest + auto verpletteren
  Geen verkoop aan bezopen klanten 10.000 srd boete en na de tweede boete winkel sluiten voor een jaar vergunninghouder 10.000 srd + 1 jaar huisarrest.
  Geen verkoop aan minderjarigen en verkopen via de achterdeur zelfde boete.
  Vergunning voor elke alcohol reclame op gebouwen 1000 srd per jaar want elke tweede reclame geverfd op een muur is johnny walker of parbo.
  Dronken rondlopen en drinken in het openbaar 1000 srd boete en 1 maand
  huisarrest.
  Verhoog accijns met 50%
  OK mijnheer daarmee zijn 90% van uw problemen zijn opgelost.


  Maak melding

 11. Wat valt er in Nickerie (grappig dat de district is genoemd naar Nickers, terwijl er vnl Hindoestanen wonen) anders te doen dan kijken naar eindeloze rijstvelden? En zelfmoord te plegen of verdoofd te raken?
  Nickerie is saai, saai, oersaai. Zelfs Saramacca is nog leuker en gezelliger.

  BTW, ik heb al een naam gekozen voor de deelstaat vanaf Nickerie tot en met half Paramaribo. Het wordt de deelstaat ‘Harivart’, geinspireerd naar de oude naam voor India, Aryavart (Land der Ariers). Harivart betekent ‘Land van God’.

  Jullie mogen een naam kiezen voor de andere deelstaat. En kies aub geen flauwe namen zoals Disneyland of Land van Ooit enz. Ik ben benieuwd.


  Maak melding

 12. De laatste keer dat ik in Nickerie ben geweest zoop men zich al te pletter met alle gevolgen van dien, daarvoor ook, al, hoort bij dat distrikt, haal je nooit meer weg, dit los je nooit meer op.En ik praat over 1983.


  Maak melding

 13. Deze dingen gebeuren als er onverantwoorde vergunningen worden verstrekt.

  Kijk maar naar die grote winkel- bar gelegenheid in Groot Henar Polder. Meteen over de brug naar Groot Henar Rechts. Dit staat gewoon in een woonwijk en deze man, ik meen een zekere Donald(?) heeft zijn vergunning door omkoping verkregen. In deze wijk wonen veel schoolgaande kinderen die geeneens naar behoren kunnen studeren. Het harde muziek bonst door je hele lijf.

  En klagen? Waar? Bij wie?

  De eigenaar heeft veel contacten met overheid dienaars, ook met politie en justitie mensen. Dus is men doodsbang te gaan klagen….. en het net is rond!. Keiharde geluidsoverlast ten gevolge van een onverantwoorde vergunning.

  Ga maar eens kijken wat hier allemaal gebeurt, vooral in het weekend. Zelfs agenten vierden het feestje mee….. dus wie doet hen wat?. Bepaalde mensen die dreigen vastgezet te worden, worden dankzij de contacten van deze man Benschop (nw Nickerie) niet gearresteerd en worden de kleine agenten verzocht niets met de aangifte te doen. En kom me niet vertellen dat het niet waar is. Was daar nog 2 maanden geleden!

  Wees corrupt, crimineel, en heb goede contacten en je loopt vrij rond. Dit is Suriname anno 2013


  Maak melding

 14. @Bharat
  Nickerie (Nikkerstad) is het rijkste district zegt men,maar ook het district met de meeste alcoholisten,geweldplegers binnen het gezin,(school)examen fraudeurs en zelfmoorden.

  Ik ken 4 nieuwe namen voor Nickerie om zo je wil,de associatie met nikkers te vermijden.
  1.Dhal 2.Suïcidhal 3.Ramtadhal 4.Koelidhal.
  😆 😆 😆 Leuk hè?


  Maak melding

 15. Wij mogen dit probleem niet etnisch benaderen, maar een ieder weet dat Hindoestanen de grootste ramtahaldrinkers zijn en in hun dronkenschap hun vrouwen afranselen. De vraag rijst waarom zij aan het zuipen zijn geslagen. Het antwoord ligt voor de hand. Economische frustraties. Vergeet niet dat de hindoestaan in Suriname tot de meest onderbetaalde harde werkers behoren. V00r hun is de contractarbeid nog steeds gaande. Ook zij willen hun vrouw en kinderen het beste van het beste geven, wat natuurlijk niet lukt met een hongerloon. Gevolg: zuipen om hun economisch falen te maskeren. Oplossing van dit probleem: ga onderzoeken wat er gedaan moet worden om deze mensen economisch beter te belonen en doe er wat aan.


  Maak melding

 16. John,

  Ga onderzoeken wat er gedaan moet worden, zeg je. Zou erfelijkheid niet een rol spelen. Er schijnt een speciaal gen te zijn waardoor sommigen eerder aan de drank raken dan anderen.


  Maak melding

 17. Bifa,

  Bharat bedoelt nikkers. Hij is een racist die Suriname wil opdelen in etnische delen. Hij wil een burgeroorlog propageren op deze site, maar het lukt niet echt.

  Om dit soort mensen moet je blijven lachen want hij is stoned. En als afro Surinamer kan niemand me beledigen met geen enkel woord dat hij/zij kan bedenken. En ik laat me zeker niet uitspelen tegenover me mede Surinamers.

  Ik hou van me Hindoestaanse, Javaanse,Chinese etc. broeder en zusters…. en niemand kan me ooit een wapen in de hand duwen om ook maar 1 schot te lossen op andere Surinamer.

  Gewoon blijven lachen om deze gast ……..!!!


  Maak melding

 18. Parbo,

  Bharat is een echte TJAMAAR, zoveel is duidelijk dus bedankt voor je uitleg. Ik zal hem eens iets vertellen over zijn moeder als hij weer eens op dit forum is.


  Maak melding

 19. @Bifa en @Parbo,

  De naam Nicker-ie is niet door mij gekozen, maar door de Nederlanders. Blijkbaar is het een heel oude naam, uit de tijd toen negers nog nickers genoemd werden.
  Iedereen spreekt het uit als Nie-kee-rie, maar eigenlijk is het gewoon Nicker-ie.
  En als jullie een betere verklaring voor die naam hebben, dan hoor ik het graag. Ik leer ook wat bij dan.
  En je mag me best van racisme beschuldigen, I don’t mind. Alleen ben ik geen racist. Ik ken genoeg niet-Hindoestanen die ik aardiger vindt dan sommige Hindoestanen.
  En degene die mij een Tjamaar noemt, ja, ik ben tegen het kastenstelsel, dus noem mij maar een Harijan.
  Ik ben voor het administratief opdelen van Suriname. Het grote voordeel daarvan is dat wanneer een gedeelte er beleidsmatig een puinhoop van maakt, de andere gedeelte (deelstaat) daar geen last van hoeft te ondervinden.
  Dus samenvattend:
  Het gebied van Nickerie tm half Paramaribo noemen we Harivart. In dit gebied wonen sowieso van ouds her veel Hindoestanen, dus noem het maar een thuisland voor de Hindoestatnen. Binnenkort zal ik jullie vertellen wat de wapen wordt, hoe de vlag eruit gaat zien, wat de nationale dier wordt en welke munteenheid ik in gedachten heb.
  En dit in ieder geval: geen kastenstelsel in deze deelstaat.

  Don’t get a heart-attack!


  Maak melding

 20. Waarom de deelstaat Harivart?
  Onder meer omdat de regering alles gratis weggeeft aan de boslandcreolen en de Hindoestanen zich kapot mogen werken en aan alcohol ten einde komen.

  Nieuw beleid in een nieuwe deelstaat.
  Ik had beloofd te onthullen welke wapen, vlag, munteenheid en nationale dier ik in gedachten heb. Benieuwd?

  Wapen: een koe met een ploegschaar. De koe als symbool van barmhartigheid en om Bhagvan Gopal te eren. De ploegschaar als symbool van onverzettelijke werklust, zelfvertrouwen, groei en eerbetoon aan Balraam. Raam-Lakshman, Krishna-Balraam.

  Vlag: Oranje met een lotusbloem. Oranje staat voor de zon (Gayatri-Savitri), de lotusbloem richt zich altijd naar de zon, zoals een Bhakt zich altijd naar Bhagvan richt.

  Munteenheid: de Satya. Geld is een van de dingen wat mensen vaak in hun handen krijgen. Elke keer als je het hebt over geld, wordt je gelijk aan de Waarheid (Satya)herinnerd. 1 Satya = 100 Yams. Er zijn 5 Yams en 5 Niyams, die elk mens moet volgen, wil zijn leven spiritueel en succesvol worden. Yam is ook de naam van de God van de Beoordeling, Heer Yamdev. Dus geld moet je doen denken aan de Waarheid, aan plicht en aan straf, indien je het misbruikt.

  Nationale dier: de koe uiteraard. Alle samenlevingen waar er geen koeien zijn, zijn primitief gebleven. Alle samenlevingen waar koeien werden/worden ge-eerd, zijn ook spiritueel hoog ontwikkeld (India, Tibet). En de samenlevingen die koeien slachten en consumeren, daar hebben de mensen materieel gezien alles, maar ze kennen geen rust. Wie de koe, die Mahatma, geen vrede gunt, hoe zal hij dan zelf vrede krijgen?


  Maak melding

 21. Bharat,

  Ik wist dat je mijn lokroep om iets over je moeder te horen niet kon weerstaan. Nou.. hier komt-ie dan:

  Je moeder kreeg bij je geboorte spontaan diarree, een ingeklapte long en een gekneusde rib van het uitpersen. Had ze teveel stress of was ze bang voor iets anders? Een paar dagen na je geboorte groeiden er blonde haartjes bij haar tepels en bij haar uitgescheurde pot. Toen wist ze het zeker: je bent de zoon van die TJAMAAR duivel uit Nickerie waarmee ze seks had als haar man op de rijstvelden werkte.

  En wat dat opdelen van Suriname betreft: begin de bodybags voor jou en je familie alvast te bestellen. Driekwart van de Surinamers zal elke poging om dat land op te delen weerleggen, voorspel ik je. Met strijd waar jij aan onderdoor gaat!!


  Maak melding

 22. @Bifa,

  Hoe zou je het vinden als ik zoiets laags over jouw moeder zou zeggen? En waarom haal je mijn moeder erbij? Kun je niet tegen mij op? En snap je nu waarom ik Harivart een goed idee vind? Jouw reactie is mijn pleidooi.


  Maak melding

 23. Bharat,

  Iemand die erop uit is te beledigen en te discrimineren, jij dus, neem ik niet serieus. Wat anderen doen moeten zij weten maar ik laat geen enkele DiDiBri Tjamaar met een moeder die vreemd gaat mijn mensen beledigen, Dus flikker op naar India als je niet met zwarte mensen wil leven.


  Maak melding

 24. @Bharat,

  Zolang je ook maar bruidsverbrandingen, rituele zelfmoorden, publieke afranseling, verplichte uithuwelijking en kindhuwelijken (laten we zeggen vanaf 5 jaar, want dan stribbelen ze niet echt tegen en volgens mij vinden de meeste oude zakken dat ook prettiger)ook invoert vind ik het prima.

  Wel wil ik voorstellen dat je een paar hygiene regels invoert ten bate van welzijn van mens en dier..niet poepen in de Corantijn, geen drijvende lijken, geen gerommel met beestjes, geen huisjes van koeiepoep en verplichte maandelijkse tb controle en gezinsverpakking diarree stoppers.

  Hoe leuk we India ook vinden, we hebben hier graag een new & improved replica


  Maak melding

 25. Huiselijke ruzie is een kwestie van dat de laatste jaren vrouwen mondiger zijn geworden en dat op zichzelf een goede zaak is( opkomen voor je rechten). Mannen kunnen daarbij zich niet tegenover uiten en wat zij allemaal van jongs af geleerd hebben verschuilen achter alcohol en dan hun macho gedrag tonen. Vrouwen worden slimmer en mondiger, denk aan internet en televisie.
  mannen moeten ook realiseren dat vrouwen een gelijkwaardige behandeling verdienen.
  ook is het de frustratie dat bepaalde vrouwen(gehuwd) zich laten nemen voor b.v. een telefoonkaartje als vergoeding wat de mannen op de spits drijven en frustratie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.