Effect ontwikkelingshulp voor Suriname ‘gemengd’

22

PARAMARIBO, 13 mei – Een “gemengd resultaat.” Zo omschrijft hoogleraar Martin Schalkwijk van de Anton de Kom Universiteit van Suriname het effect van de Nederlandse ontwikkelingshulp aan Suriname. Weliswaar moet officieel nog een balans worden opgemaakt van de hulp die is verstrekt sinds de onafhankelijkheid. Zou Suriname niet verder moeten zijn?

Die vraag moet uiteindelijk wel beantwoord worden. Het gaat immers om niet minder dan ongeveer een miljard euro. Sowieso is duidelijk waar het geld aan besteed is. Daar zijn genoeg formele rapporten over opgesteld. “Het is altijd naar projecten en zaken gegaan die verantwoord zijn. Anders was het allang gestopt”, zegt Schalkwijk tegenover de Ware Tijd. Alleen moeten de effecten nu eens een keer gemeten worden. Suriname zou dit zelf kunnen doen.

Het beste is te meten per project. Schalkwijk gaat in zijn schatting uit van een gemengd resultaat. Bepaalde projecten zijn zonder meer effectief te noemen, zoals de bouw van tientallen schoolgebouwen. Aan de andere kant is er ook het gigantische West-Suriname project. Dat was een miskleun waar miljoenen tegen zijn stuk gegooid. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is er nog zevenhonderd duizend euro over.

22 REACTIES

 1. Is duidelijk men heeft meer lopen consumeren dan iets daadwerkelijk en tastbaar neer te zetten…er is niet eens een fietspomp fabriekje…niks niks niet eens halffabrikaat niks alles aan genoegen en geneugten uitgegeven bigi libi…Als ezel en heel wat domme achterlijke politiek de een ezelig de ander dombo…dan waar wil jij naar toe…is toch logisch dat wij met zijn allen in modder belanden en ook niet meer eruit kunnen lopen.


  Maak melding

 2. Men moet een balans opmaken van al de nodeloze reizen die dagelijks gemaakt worden door de ndp ministers en de serial killer bouta van Suriname!!
  Het geld moet toch ergens vandaar komen inclusief ZAKGELD??!!
  En hun reizen noemen ze zogenaamd ‘ZAKENREIS’ en het resultaat is altijd 0,0 !!!
  En dan heb je het ‘staatscassave bedrijf’…hoeveel kilo’s aan cassave is al geexporteerd??!!!


  Maak melding

 3. Neen jongens, een professor heeft het eens haarfijn uitgelegd. Bij ontwikkelingshulp moet de gever er beter van worden en niet de verkrijger. De verkrijger mag er niet beter van worden, mits koppie koppie wordt gebruikt. Dat laatste zie ik niet in Suriname gebeuren. Jammer. Ik heb ooit geleerd en dat blijf ik huldigen : regeren is vooruitzien. Deze belangrijke regel geldt niet voor Suriname, want de figuren die ons land regeren weten niet eens wat het woord anticiperen of vooruitzien betekent.


  Maak melding

 4. @john, VOORUITZIEN??????????? We doen doorlopend ons stinkende best om klok 150 jaar terug stil te laten staan en in de slaventijd te blijven hangen.
  Om vooruit te zien heb je intellect en visie nodig, waar ga je dat vinden in dit land?


  Maak melding

 5. henk,
  Die visie en intellect is er toch????????
  De ganse rommel (regering) met als president DDB hebben zichzelf verrijkt samen met hun relaties zodat zij geen armoede en honger hoeven te lijden als het volk van Suriname zo meteen crepeert.
  Door visie en intellect en tevens kunde hebben zij zichzelf zoveel toegeëigend dat het vermogen van hun tezamen 20 keer de BNP (bruto nationaal product) is van Suriname.
  Hadden zij geen visie en intellect dan waren zij, volgens hun eigen gedachte, arm en berooid gebleven.
  Dus zeg ik:
  De heren hebben wel degelijk een visie en intellect alleen bijzonder jammer dat zij het voor eigen gebruik hebben ingezet en niet voor algemene nutte voor het ganse publiek in Suriname.


  Maak melding

 6. Project Apoera (West Suriname) was gedoemd te mislukken mede door grootdoenerij.
  Pronk gaf destyds het advies om aan spreidingsrisico te doen,maar neen kosten wat het kost moest west suriname ontgonnen worden voor het bauxiet.
  a) men had geen rekening gehouden met de diepgang van de rivieren ondanks waarschuwingen hiervoor.
  b) bauxiet prijs was flink aan het kelderen.
  c) spoor werd aangelegd welke heeft geleid van hier naar nergens.
  d)alle zwaar materieel plus diverse gebouwen moesten worden achtergelaten.

  Het was geen ontwikkelingshulp maar vernietigingshulp !!


  Maak melding

 7. Daarvoor hoef je echt geen DRS. PHD whatever te zijn, om te weten wat waarheid is!

  De ontwikkelingsgelden zijn gebruikt om het ‘kapot geschoten land’ opnieuw op te bouwen.
  Als ook het stabiliseren van de gedegradeerde suri-munt.

  Dhr. Venetiaan was tot zijn grote ergernis verplicht, om een deel van het geld te gebruiken voor de heropbouw van het land, maar ook om zware bezuinigingen door te voeren.
  Deed hij dit niet, dan werd het geld niet vrijgegeven.
  Zo simpel was dat. En het is gelukt, onder het toeziend oog van Nederland. Suri had een stabiele munt en tal van meerjaren-ontwikkelingsplannen die nu hun vruchten afwerpen.

  Maar……het duurde veeeeeels te lang voor het ondankbare Volk.
  Het ging ze maar niet snel genoeg, en middels een ‘vinkje’ hebben ze partij van dhr. Venetiaan compleet weggevaagd.
  Dan maar liever een moordenaar als pres, want ‘geld moet rollen’, wiens ie no abie monie, het moet rollen’.

  Helaas is de vreugde van korte duur, want binnen 2 jr, is suri, zeker op financieel gebied, terug bij af.
  En er staat nog veel meer te gebeuren……

  Voor wat betreft, het West Suriname -project kan ik kort zijn.
  In 2010 een documentaire met bouta in de hoofdrol in suri gezien, waarin hij toegeeft dat hij persoonlijk het sein heeft gegeven om het project stop te zetten.
  Waarom, omdat er teveel Nederlandse aannemers betrokken waren, en hij is antie-wit.
  U bent vrij, om dit bandje op te zoeken, STVS. Hij zat in zijn militaire kleding.

  Rancuneus, haatdragend en dom, synoniemen voor bouta, de killer!


  Maak melding

 8. Ik had van een professor verwacht dat hij cijfermatig zou nagaan wat de input(verdragsmiddelen) opgeleverd hebben. Hoeveel procent is nuttig gebruikt? Wat heeft niets opgeleverd en hoeveel in de diepe zakken is verdwenen? Wat is het rendement geweest? Aan een geklets in de ruimte hebben we niets!


  Maak melding

 9. De grootste graaiers zijn nu ter ziele,Aron en Lachman.Hun familie profiteren nog van die ontwikkelings hulp direkt na de onafhankelheid.
  KAPOT GESCHOTEN LAND???1 POLITIE BURO NAAR HOREN ZEGGEN,OF HET MOET ZIJN KAPOT GESCHOTEN BUSH BUSH.


  Maak melding

 10. Suriname heeft miljarden en miljarden aan goud, hout, olie, bauxiet, visgrond, kaolien, ijzererts, koper, nikkel, platina, landbouwgewassen en een waterkracht centrale. enz. enz. De 17e rijkste land van de Wereld…

  Maar zolang een regering corrupt is en alleen maar bezig is met stelen zal je ook nooit echt ontwikkeling krijgen.


  Maak melding

 11. Hey Pagaal,

  Surinamers moeten ophouden met, dat fabeltje dat Suriname de 17e rijkste land ter wereld. Het land moet beter worden georganiseerd om welvaart te creëren. In plaats dan in sprookjes te geloven en maar achterover leunen.


  Maak melding

 12. Ontwikkelingshulp is geld dat rijke landen aan arme landen geven, om het via slinkse wegen, door de achterdeur, weer dubbel en dwars terug te sluizen.


  Maak melding

 13. Tedje

  Laat de belastingdienst maar een onderzoek doen naar de inkomsten van Bouterse.
  Dan kom je uit bij de ontwikkelingsgelden
  je kent je geschiedenis niet! goed neem een refresh course in history dan weet je dat ned en bout niet in in zin past


  Maak melding

 14. Huichelhulp, diekhulp, bemoeihulp, manipulatiehulp, couphulp, 11 maart 1982 hulp, 8 decemberhulp is nooit tot z’n recht gekomen.


  Maak melding

 15. Esmerald,
  Het STVS filmpje waar je het over hebt bestaat naar ik vermoed niet meer. Die is samen met nog veel meer belastend video- en audiomateriaal door brandstichting in het gebouw van de STVS opzettelijk vernietigd.

  De Nederlandse toppolitici van de jaren ’74 tot ’83, die met de Surinaamse hadden onderhandeld over de soevereiniteits-overdracht,waren tegen de uitvoering van het West-Suriname project. Het slokte naar hun mening teveel geld op. De Nederlanders hadden liever gezien dat er massa’s woningen werden gebouwd om de emigratie naar Nederland te stoppen.
  De Surinaamse visionairs zagen in het W.Suriname project de aanzet tot grootschalige mijnbouw en de creatie van werkgelegenheid voor de bevolking. De Nederlandse politici hebben vervolgens op een rauwe manier een einde gemaakt aan het bewind van Arron cs. door een staatsgreep te initi-eren en uit te voeren.(Kol.Valk,geheime documenten).
  De nieuwe machthebbers met als president dr.Chin A Sen,moesten het W.Sur project stopzetten en kregen prompt NF.500 miljoen om woningen te bouwen. Enz.Enz.


  Maak melding

 16. विकास राहत? सब से पहिले तो बुद्धि और राष्ट्रप्रेम की विकास होनी चाहिए थी । यदि ये न हो तो अधूरा विकास ही संभव है ।

  Ontwikkelingshulp? Dat begint met het ontwikkelen van de brein en van vaderlandsliefde. Zonder deze zal de ontwikkeling altijd gehavend blijven.


  Maak melding

 17. Aaron wilde dolgraag die 3,2 miljard binnen halen. Dus verzon hij het West-Suriname project. Ik heb geen flauw idee wie hij daar wilde huisvesten. Misschien Brazilianen?
  En van Nederlandse kant was er helemaal geen sprake van omtwikkelingshulp, maar van het afkopen van een zwarte verleden. Immers, indien ze echt ontwikkeling voor Suriname hadden gewild, dan hadden ze moeten bedingen dat Suriname geld zou besteden aan het opzetten van kleinschalige industriele productie ipv alles te importeren. Nederland was niet oprecht en Suriname had geen idee wat het wilde. Die meneer Pronk wist heel goed dat de onafhankelijkheid te vroeg kwam voor Suriname. Maar ja, de creolen waren wel erg aan het aandringen, dus gaf Den Uyl maar toe.Ohne Gewehr.


  Maak melding

 18. Gemengd effect??? Bijna geen effect ligt dichter bij de werkelijkheid. NL had al dat geld liever voor zichzelf kunnen houden, onafhankelijkheid wilt zeggen dat je op eigen poten dient te staan en niet afhankelijk moet zijn van andermans geld.


  Maak melding

 19. Ik ben een groot voorstander om de hele belasting dienst te privaticeren en in handen leggen van buitenlandse belasting bedrijf tegen een bepaald loon.

  dan pas krijg je een goed beoordeelde inkomsten uitgaven status van ieder burgen on geacht zijn/haar status..

  dus ook van de pres.en alle volgelingen..

  maar dan heb je een groot probleem,de poppenkast mede-boeven gaan nooit meewerken aan dit idee..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.