Boek over Nederlandse slavenhandel in Afrika

60

Vanochtend nam Andrée van Es, Wethouder Burgerschap en Diversiteit van de Gemeente Amsterdam, het eerste exemplaar in ontvangst van het nieuwe boek Het kasteel van Elmina van Marcel van Engelen. Dit boek verschijnt op donderdag 16 mei bij Uitgeverij De Bezige Bij. De wethouder overhandigde het boek vervolgens aan Joan Ferrier, voorzitter Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013 en Eddy Campbell, voorzitter NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis), in het kader van het herdenkingsjaar van het slavernijverleden.

In Het kasteel van Elmina gaat Marcel op zoek naar het spoor van de Nederlandse slavenhandel in Afrika. Geen ander deel van de Nederlandse geschiedenis heeft zo veel impact gehad op het beeld van de westerse wereld als de slavenhandel in West-Afrika. Bijna drie eeuwen lang, van 1612 tot 1872, bezat Nederland een tiental forten aan de toenmalige Goudkust (het huidige Ghana). Het belangrijkste was het kasteel van Elmina. Hiervandaan werden Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen op onmenselijke wijze naar Noord-Amerika, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied verscheept.

Het kasteel van Elmina beschrijft hoe leven en handel rond Elmina verliepen. Van Engelen trekt vanaf de kust het Afrikaanse binnenland in en bezoekt de plaatsen waaruit de slaven werden weggevoerd. Gaandeweg verdiept hij zich in de discussie rond slavernij die de laatste jaren in Nederland zo hevig is opgelaaid. Was de slavenhandel niet minstens zo Afrikaans als Europees? Dit boek is een beklemmend verhaal over een geschiedenis die doorwerkt tot op de dag van vandaag en niet mag worden vergeten.

60 REACTIES

 1. Waarom geen boek over de illegale coup van 25 feb 1980,waarom geen boek ov er de decembermoorden ,waarom geen boek over de Moiwana slachtingen,waarom geen boek over de bouta amnestie???!!!
  Waarom houdt een bepaald deel zich bezig met het slavenverleden en niet met de recente tragische geschiedenis van Suriname waarvan wij levende getuigen zijn??!!!


  Maak melding

 2. @Ray
  broeder Ray, de waarheid mag niet geschreven worden, kosten wat het kost zal men (PAARS) trachten de waarheid in drukvorm tegen te houden.


  Maak melding

 3. @henkes
  Garandeer jij mijn veiligheid dan?!!
  Voor het organiseren alleen van een stille loop voor de slachtoffers gemaakt door bouta,ontvang je al een KOGELBRIEF…wat staat je te wachten als je uitkomt met een BOEKEN VERSIE met alle tragische geschiedenis vanaf 25 feb tot heden??!!!


  Maak melding

 4. Legaal vreemdelingenbeleid?

  Vandaag hebben we woorden als illegaal, assielzoeker, vreemdeling, bootvluchteling en Celso.

  Europa, Nederland voorop, heeft in de Gouden Eeuw erg huisgehouden in alle delen van de wereld, op zoek naar rijkdom. Ilegaal is men landen of werelddelen binnen gevallen, heeft men volkeren beknecht en verhandeld of gedood. De slavenhandel en mensensmokkel was een feit.

  Een tiental jaren geleden heeft Europa tijdens het Akkoord van Schengen ergens in Limburg, 28 vergader punten op papier gezet. Van die 28 punten is er over slechts 1 punt een akkoord bereikt door de leiders van 27 landen: HET ASSIELBELEID!
  Dat hield in dat men zo veel mogelijk mensen van buiten Europa ook buiten Europa moest houden. Economische vluchtelingen buiten Europa houden terwijl Europa haar economie heeft opgebouwd met praktijken in de wereld die het daglicht nooit zullen verdragen.

  Als we in NL niet uitkijken zal de huidige regering “vallen” door de kwestie vreemdelingbeleid.
  Die worden in NL in gevangenissen gestopt met daarbij een zeer onmenselijke behandeling.

  In de Gouden Eeuw gold de regel: DE WERELD IS VAN NIEMAND EN IEDEREEN! Nu geldt de regel dat we moeten beschermen wat we hebben opgebouwd op bloed, zweet en tranen van een ander. Dat noemt men beschermende visie!

  De toekomstige waarheid is al ingezet. Over 50 jaar is Europa een Derde Werelddeel, zoals je nu Derde Wereld landen hebt. Dan zal het bezetten, beknechten en uit elkaar rukken van gezinnen via oorlog voeren een heel nieuwe naam krijgen: DE WERELD IS VAN NIEMAND EN VAN IEDEREEN.
  De geschiedenis zal zich herhalen omdat wij nergens van geleerd hebben. Europa zeker niet!


  Maak melding

 5. Eindelijk een goed initiatief om dit stuk historische feiten te documenteren en te publiceren in een leesbaar document.
  Deze feiten zullen allicht een bijdrage leveren en leiden tot beter inzicht en het aandeel van de witte Nederlanders in hun geschiedenis en de achtergrond van de hedendaagse welvaartsstaat van Nederland.

  Het goed beseffen van de historische feiten zal hopelijk leiden tot wederzijds respect en begrip voor de multiculturele( hetzij sociaal, maatschappelijke economisch )samenleving die manifest is.

  Deze feiten die eindelijk in boekvorm zijn verschenen stellen een stukje erkenning en de schuldvraag aan de orde, welke nog steeds niet erkend wordt door het Koninkrijk der Nederlanden.

  Opeenvolgende regeringen hebben nagelaten dat grote onrecht welke de Afrikaanse (Nederlanders)aangedaan zijn door ze op zeer grote schaal te beroven van hun meest elementaire rechten van de mens.

  Deze zijn onder andere: het recht om te leven in vrijheid, de vrije wil, door ze te deporteren naar een ander, verre, vreemde continent alwaar zij in grote getallen concentratiekampen onder mensonterende omstandigheden zware arbeid moesten verrichten.

  Laten wij hopen dat dit document dit stukje geschiedenis in een bredere perceptie en perspectief plaatst


  Maak melding

 6. De geschiedenis van de slavenhandel is genoeg beschreven.
  Niemand zit nog op een boek te wachten. Er is in Nederland geen enkele discussie over dit onderwerp.
  Dat zal ook niet gebeuren.
  Stop met achterom kijken en werk aan de toekomst.
  Een hele klus voor Suriname.


  Maak melding

 7. @bezorgde burger

  Alsof de revo,bouta amnestie en dec moorden bv geen tragische historische feiten zijn die neergezet moet worden op papier!!!
  De schuldige die dit allemaal heeft teweeg gebracht in Suriname loopt rond met AMNESTIE!!
  Kom uit je slaven verslaving en kom terug in het HEDEN!!!


  Maak melding

 8. Het kennen van je verleden is de garantie om te kunnen werken aan je toekomst. Wie het verleden negeert mist de essentie het heden, want er is geen heden zonder verleden.

  Wil men aan de toekomst werken zal men de oorzaken en de gevolgen hiervan moeten doorgronden en deze te gebruiken als leerproces, als gereedschappen om een breder inzicht te krijgen in een nieuwe toekomst.

  Gebeurtenissen in het verleden zijn niet meer te veranderen, maar geven ons wel een beter inzicht voor het handelen in de toekomst.

  Je hoeft het niet als last dagelijks op je rug te dragen, wel blijven ze van belang zodat er niet steeds weer dezelfde fouten gemaakt worden.

  Anders zouden wij ook geen herdenking hoeven te hebben op vier mei.
  “Wij vieren i juli” om de afschaffing van de slavernij te herdenken.

  Herdenken doen wij om het een plaats te geven, voor de nabestaanden, met als achterliggend doel “dit mag nooit en te nimmer meer gebeuren”.

  Wie de slavernijperiode niet accepteert of ontkent als een geschiedenis feit, zal ook de hedendaagse samenleving niet begrijpen en niet kunnen bijdragen aan positieve veranderingen voor de toekomst.

  Dit zal er toeleiden dat er nog vele andere herkendingesdagen bij zullen komen omdat wij dan niet bereidt zijn om te leren van gemaakte fouten in het verleden.


  Maak melding

 9. @bezorgde burger

  BRENG HET OOK OP IN JE HART OM BV DE DECEMBERSLACHTOFFERS ,DE MOIWANA SLACHTOFFERS TE HERDENKEN!!!
  EN deze tragische gebeurtenissen hebben zich voorgedaan in deze EEUW!!!Hiervoor hoef jij je niet te gaan verdiepen in een geschiedenis die 400 jaartjes oud is ,het is slechts 33 jaartjes JONG!!!


  Maak melding

 10. Er zijn leden op dit forum die niet anders kunnen en willen denken dan PAARS-WIT.
  Daartussen zit geen enkele nuance. Kritiek op NL maakt je meteen tot een paarse pauper. Kritiek op SU maakt je meteen tot een Redi musu!
  Degenen die genuanceerd denken, niet paars, niet wit maar lila of zo, worden onmiddellijk afgestraft met zoveel minnetjes en onzinnige tegencommentaren, waarbij de decembermoorden steeds weer te pas en te onpas misbruikt worden!
  De moorden boeten op deze manier in, aan betekenis, ernst en kracht.
  Mensen verwijten elkaar de slavernij troefkaart te gebruiken terwijl zij steeds weer de decembermoorden troefkaart te voorschijn halen.
  Mensen verwijten anderen in de slachtofferrol te kruipen als ze ook maar het woord slaaf gebruiken.
  Wie zich onttrekt aan zijn verleden onttrekt zich aan zijn geschiedenis, verloochent zijn afkomst en dus ook zichzelf. Praten, discussieren over je eigen geschiedenis heeft NIETS EN DAN OOK NIETS MET SLACHTOFFERROL TE MAKEN!

  Geef een ander in alle vrijheid de kans om zijn mening kenbaar te maken, te zeggen wat hij wil zeggen. Ga er inhoudelijk op in maar probeer niet steeds die domme botte bijl die je slachtofferrol noemt, te misbruiken.
  Als jij niets over je geschiedenis wil weten dan is dat jouw keuze maar val een ander daar niet mee lastig.

  Er is nu een boek uitgekomen die de andere kant, de kant waar vele van onze voorouders vandaan kwamen, belicht.
  Ik juich dit toe omdat ik niet genoeg kan hebben van de zoektocht naar mijn roots!
  Dit boek zal ik verslinden!
  Maak van mij desnoods een paarse pauper! Dat ben ik toch niet!


  Maak melding

 11. @Bonidoro

  Ah,deze boek is geen FAMILIEBOEK!!!
  Je kan gewoon op de search engine van google en anderen je stamboom uitzoeken!!!
  Of je brengt gewoon een bezoek aan AFRIKA,en de burgerlijkestand aldaar!!En als je familienaam in 1 van de bladzijden in deze boek voorkomt laat het mij weten!!!!


  Maak melding

 12. @bonidoro

  …moeten onze nazaten over bv 400 jaren later gerechtigheid gaan zoeken voor de dec. slachtoffers,de moiwana slachtoffers ??!!!!
  WAAROM NIET NU,WAAROM NIET NU AANGEZIEN HUN MOORDENAAR MET AMNESTIE IN ONS MIDDEN BEVINDT EN HIJ OVER ONS DENKT TE’REGEREN’!!!???Moeten onze nazaten het gevecht voor het zoeken van gerechtigheid voor al deze slachtoffers gaan uitvechten 400 jaartjes later!!???Zou je hun MOORDENAAR NIET LIEVER VANDAAG BERECHT ZIEN WILLEN WORDEN!!????PAARSE DEBIEL…..DAT BEN JIJ,PAARS!!!


  Maak melding

 13. @Bonidoro

  Alsof ik je geloof!!

  Ps

  Heb je stamboom even onderzocht en voor jou zijn er 2 mogelijkheden,
  Of je behoort tot de stam der HUTU’S of de stam der TUTU’S!!
  Het fijne ervan laat ik aan jou over ,het zware werk heb ik al voor je daan!!
  Vergeet je PIJL en BOOG niet als je naar AFRIKA reist!!


  Maak melding

 14. Bonidoro, uw reactie is mij uit het hart gegrepen. Ook ik word niet goed van die lui die elkaar steeds weer bestoken. Alsof het nog enig effect sorteert. Zo verschrikkelijk dom,het lijken wel vastgelopen grammofoonplaten.
  En dan de reactie van Ray. Zegt al genoeg; die is niet meer te helpen.


  Maak melding

 15. कालों को गोरों ने गुलाम रूप में व्यापार किए, ये सब जानते हैं, लेकिन मुसलमानों (मुगल बादशाहों) ने ५० करोड़ हिन्दुओं को गुलाम बनाकर विक्रय किये, बहुत कम लोग जानते हैं ।

  Het is wijd en zijd bekend dat de blanken de zwarten als slaven verhandeld hebben. Maar hoeveel mensen weten dat de Moslims (Mughal vorsten) zo’n 500 miljoen Hindoes als slaven verkocht hebben?


  Maak melding

 16. Weer een tegenoffensief van de Hollanders om de ernst zwarte holocaust te bagatelliseren. Er zullen meer tegenaanvallen volgen. Dit is een wel doordachte strategie, een manier om twijfel te zaaien over de schuldvraag en zoals de Hollanders zijn, met de vinger te wijzen naar anderen, om maar te ontkomen aan de waarheid van hun eigen vuile verleden.


  Maak melding

 17. Vanuit Nederland is er alleen maar aandacht voor de handel in Afrika, niet voor de praktijk van plantageslavernij in Indonesie, Zuid-Afrika, Suriname en Curacao. Waarschijnljk omdat ze voor het plantage-verhaal de schuld niet kunnen afschuiven.


  Maak melding

 18. R.H de organisator van de carnaval is weer bezig,ik denk dat deze man langzaam dement aan het worden is in zijn flat.
  In elk geval Suriname zal hij nooit meer halen,het is over mie boi.


  Maak melding

 19. Wat moeten we nou met dit boek, we weten toch veel hoe Ned in Africa toen te werk is gegaan, slaven heeft geronseld met alle ellende van dien, hoe het daar na ging tot aan 1863, en nu een boek dit boek, niet voor mij, wellicht voor een ander die het wil lezen, en over een boek, ja een boek over 1980 82, moi Wana so what dat weten we toch ook, waarom daarover een boek,
  wie daarover iets wil schrijven ga je gang suczeven!!!
  Een ieder zijn goed recht.


  Maak melding

 20. Bonidoro heeft 1000% gelijk. Ik word ook misselijk van zeikerds zoals Ray. Alleen onder laaggeschoold gepeupel is er een wedloop tussen Moiwana, slavernij en december ’80. Elk weldenkend mens neemt bovenstaande informatie gewoon voor wat het is..er is een nieuw stuk info verschenen die relevant is voor iedereen die interesse heeft in Surinaamse en wereldgeschiedenis.

  Als je het je kan veroorloven koop je het..zoniet..val ons niet lastig met je trauma’s


  Maak melding

 21. Ik ben meer geinteresseert in een boek over de zwarte Afrikanen en Arabieren die hun eigen mensen ronselden, ontvoerden om in Fort Elmina over te dragen aan de blanke slavenhandelaren voor verscheping.

  En nu maar minnen…..

  Have a nice day….


  Maak melding

 22. @ Who cares,
  Je interesse over slavenhandel op afrikaans grondgebied kun je uitgebreid lezen in The book of negroes door Lawrence Hill, onder sommige Surinamers niet erg populair, de waarheid is nooit mooi of populair.


  Maak melding

 23. @Who Cares en Bal Singh
  Er zijn een flink aantal boeken verschenen over de rol van sommige Afrikanen in de transatlantische slavenhandel. Niet alleen dat van Lawrence Hill. Ook is er voldoende informatie over het verzet van nog veel meer Afrikanen zowel op het continent als daarbuiten tegen deze barbaarse activiteiten.

  De waarheid is inderdaad ver te zoeken als je een tunnelvisie hebt. Ik zou jullie aanraden wat meer professioneel werk te lezen voordat jullie onzin spuien op het internet. Hinderlijk, net een stelletje muskieten


  Maak melding

 24. Quote

  ‘Was de slavenhandel niet minstens zo Afrikaans als Europees?’

  Nee, want afrikanen maakten andere afrikanen tot slaaf, en europeanen maakten andere ” volkeren ” weer tot slaaf. Bovendien was de europeaan de eindverwantwoordelijke voor het lot van de afrikanen en dus niet de afrikaan die andere afrikanen veraadde. Zij ( neokolonisten ) hadden ook de keus om het niet te doen met wat zij van plan was te gaan doen met afrikanen, maar ze heeft er toch voor gekozen. Dus wij creolen moeten dan blij zijn met een ” keti – koti ” dat overigens naar mijn bevindingen geen keti – koti is. Zij liet ons slechts los uit haar handen maar hield het land nog steeds bezit, anders hadden wij geen onafhankelijkheidsdag gekregen op 25 november. En als zij echt geen slavenhandel meer wilde hebben, dan haalden zij ook geen indiers, javanen en chinezen. Ach ja, men kreeg betaald en dus valt deze praktijken niet meer onder slavenhandel. Vraag maar aan de broeders uit azie onder welke omstandigheden zij moesten werken en welke sancties werden opgelegd wanneer de neokolinisten iets niet zinden. Keti – koti is dus nooit tot zijn recht gekomen, en zeker niet wanneer je in nederland woont, op haar grondgebied staat, werkt, en dus dat land opbouwt, en dus weer aan dat land belasting betaald wat niet in de surinaamse staatskas verdwijnt enz, kortom je bent dezelfde man weer aan het dienen die jou ooit los liet uit zijn handen op 01 – 07 – 1863 en dan vier je straks op 01 – 07 – 2013 in heel Nederland 150 jaar keti – koti? Dit is dubbel en dus is keti – koti niet rechtsgeldig. Wat is keti – koti dan wel? Vraagt u zich af. Wanneer we een eenheid zijn, niet meer consumeren maar produceren, ons zelf kunnen voorzien van onderwijs, voedsel, kortom niet afhankelijk zijn van buitenstaanders, dan pas zeg ik, ook al staan we nu op haar grondgebied ( Nederland ), ai, we hebben het zelf gedaan, zijn voor niemand bang, en kunnen ons zelf voorzien voor alles wat we nodig hebben, een gezegend keti – koti allemaal.


  Maak melding

 25. The computer’s running might start to acquire stricken, plus the vendor may suffer a substandard penetration of results, the manufacturers web-site ought to be been to now. Riders with a skiing background have a tendency to try to face the boat, this will often lead to a face plant as they catch or drop their front edge. Just browse and locate correct site with good features, that is the best suitable option for you.


  Maak melding

 26. @RAM SINGH bedankt voor de tip
  En ook JENKE bedankt, maar als je het niet erg vind maak ik zelf wel uit welk literatuur ik lees.

  @MARTY: Als je nu gewoon in Suriname gaat werken, dan verdwijunt je belastinggeld in de Surinaamse staatskas en niet in de Nederlandse, en dan hoef je ook niet meer de man de dienen dienen die je ooit losliet uit zijn handen op 01-07-1863.

  Have a nice day….


  Maak melding

 27. @ WHO CARES

  En als jij nu gewoon een voorstel had gedaan om samen te werken met mij en andere landgenoten hier op waterkant om aan de toekomst van Suriname te werken, dan komen we veel verder, of niet?? Een ding is mij al een poos heel duidelijk opgevallen aan je, op jou hoef ik en anderen in ieder geval niet te rekenen. Dan lijkt het mij in ieder geval ook niet vreemd dat belastingcenten niet snel in de surinaamse staatskas verdwijnen. Maak je niet druk om marty, want hij hangt niet als een aap aan houtige klimplanten net als jij de hele dag hier op waterkant. Ook jij een goedemorgen hoor ” poor thang ” , and have a nice ” freakin ” day.


  Maak melding

 28. @MARTY: Klopt behalve moral support hoef je op mij niet te rekenen wat betreft de opbouw van je Switie Sranang, ik heb n.l. mn eigen land om op te bouwen.( alhoewel die is al opgebouwd!).

  En voorstellen? Ze denken het in Surimaribo toch allemaal veel beter te weten, dus WHO CARES about mijn voorstellen.

  En ik heb geen klimplanten hoor, dat laat ik aan jou over.
  Ik heb wel een hele mooie palm ( Surinaams fabrikaat uit een van de winkels van IKEA) en twee hele mooie varens.

  Als je het niet erg vind ga ik daar maar niet aan hangen, want die houden mij niet.

  Again have a very nice day en dit geldt ook voor onze JENKE!!!


  Maak melding

 29. @MARTY Bij nader inzien heb ik toch een voorstel n.l.:
  Stuur de politieke delinquenten die nu de leiding hebben in Surimaribo naar huis, pak ze op en laat ze allemaal opsluiten in Santo Boma.

  Stel daarna een zakenkabinet in met deskundige mensen zonder strafblad, en bij voorkeur Surinamers uit de diaspora.

  Begin daar maar mee en misschien komt het dan toch nog goed.

  Again Have a nice day….


  Maak melding

 30. @ Marty..zolang dit soort Surinamers hersenloos collectief geheugenverlies propageren en van slogan tot slogan leven…tja wat wil je nog meer.

  Zelfreflectie hebben ze nog nooit van gehoord


  Maak melding

 31. @JENKE wie zijn die hersenloze Suris volgens jou?
  Let wel we hebben het hier over het Ned slavernijverleden en niet over de politieke delinquenten in Surimaribo!

  Je bent een klein beetje in de war! Last van falende hersenfunkties?

  Have a nice day….


  Maak melding

 32. Jenke je hebt ’t gelikt he? Hahahaha

  In Khartoem, Sudan gaat het nog door anno 2013, daar zijn de slaveneigenaren sudanezen en de slaven christelijke zwarten meestal uit het zuiden en Darfoer. In elke Afrikaanse oorlog/burgeroorlog worden gevangenen mannen, vrouwen en kinderen als slaven gebruikt. Waarom gaan jullie niet voor de Sudaneze ambassade op 1 juli demonstreren?


  Maak melding

 33. @ Ram Singh, Ik lik niks.

  Ik zou heel graag op 1 juli voor de Sudaneze ambassade in Paramaribo willen demonstreren, maar ik kon hun adres niet in de gids vinden. Ik sta daarom voor de Indiase ambassade..vrouwenrechten weet je wel..gij zult niet groepsverkrachten of zoiets…

  Algemene ontwikkeling is ook teveel gevraagd zie ik.


  Maak melding

 34. @JENKE voor de Indiase ambassade gaan staan dat durf je schijnbaar wel, je zou ook voor het Kabinet van je veroordeelde Drugspresje en massamoordverdachte kunnen gaan staan en daar demonstreren tegen hen als zijnde politieke delinquenten, en hoop dat je het verloop daarna hier op WKN kan navertellen.

  Have a nice day….


  Maak melding

 35. Ik moet Marty wederom gelijk geven…dus een protestactie tegen vrouwenverkrachting in India is niks waard als je ook niet in 1 keer doortrekt naar de bolletjes Pres.

  De logica van sommige mensen hier is echt ed’ati. Hak op de tak ratio is voor sommigen de norm.
  Some people really need to get a life.

  Maar goed, we hadden het over de Nederlandse slavenhandel in Afrika…


  Maak melding

 36. Junkie of AnnaZ je hebt geen lef om te gaan demonstreren voor de Indiase amba in Parbo, belfort en zijn mannetjes gaan jou in 2 minuten afvoeren en dan een goede les geven in hoe balata werkt.


  Maak melding

 37. @Jenke en haar staartjes zoals bonidoro bv

  GAAN JULLIE JE HERSENEN LATEN SPOELEN WANT DIE ZIJN VASTGEROEST WAARDOOR JULLIE HET HEDEN NIET KUNNEN ZIEN!!!
  JE LEEFT IN HET HEDEN NAAR SCHIJNT LOPEN JULLIE EEUWEN ACHTER IN DE MODERNE TRAGISCHE GESCHIEDENIS VAN SURINAME!!
  DURF OOK DEC 1982 ONDER OGEN TE ZIEN ,IDIOTEN DIE JULLIE ZIJN!!
  WAAROM NEMEN JULLIE HET OP VOOR DEZE GRUWELIJKE MASSAMOORDENAAR??!!
  GEEFT HIJ JULLIE GROND,GELD ENZ…
  ACHTERBAKSE IDIOTEN!!

  Ps Jenke
  Tegenwoordig hoef je niet in de telefoonboeken te gaan zitten bladeren om een adres te zoeken!!
  Daarom hebben wij nu computers en internet verbinding. Ga op google en je vindt het Adres van het sudaneese ambassade!!Gesproken van eeuwen achter lopen,Sjeesjes wat ben je een goed vb hiervan!!
  Waarom bij de indiaase ambassade gaan protesteren?!
  Waarom niet bij de surinaamse ambassade gaan protesteren,want hier werden surinaamse burgers ,je broeders , afgeslacht door je AMNESTIE’HELD’.!!
  En neem je staarjes met je mee als je gaat protesteren ,ik weet niet bij welke ambassades je gaat,het lijkt dat je een waslijst aan ambassades bij je hebt en laat me zien…eh neen de surinaamse ambassade die staat niet op je lijst!


  Maak melding

 38. Ik snap tot nu toe niet waarom mensen denken dat interesse in de slavernijgeschiedenis of de verkrachtingswedloop in India automatisch betekent dat je geen interesse hebt in berechting van de daders van de december moorden, moiwana, etc…etc..

  Werkelijk..get a life zou ik zeggen.
  Gaat er ook nog eentje moeilijk lopen doen over het feit dat ik adressen opzoek in een telefoongids met bladwijzer ook nog)…echt waar..ik begin een klein beetje te snappen waarom die december zaak geen kant opgaat…met zulke knettegekke activisten heb je geen vijanden (lees loslopende presidenten) nodig.


  Maak melding

 39. Er is straks een herdenking voor de afschaffing van de slavernij. Het leed van de oorspronkelijke bevolking die haar land, identiteit en toekomst is kwijtgeraakt door haar vreemde systemen op te leggen en op te zadelen met problemen die niet op het Amerikaanse continent thuishoren, wordt echter niet genoemd.
  Het wordt tijd dat het slachtoffer gaat inzien dat zij ook dader is.


  Maak melding

 40. Donderdag 16 mei 2013 om 15:29 uur, door Ray
  “@Jenke en haar staartjes zoals bonidoro bv
  IDIOTEN DIE JULLIE ZIJN!!
  WAAROM NEMEN JULLIE HET OP VOOR DEZE GRUWELIJKE MASSAMOORDENAAR??!!
  GEEFT HIJ JULLIE GROND,GELD ENZ…
  ACHTERBAKSE IDIOTEN!! ”
  ——-
  Beste Ray,
  Kun je aantonen wat je hierboven beweert? Graag!
  Ik maak me ernstige zorgen om je reacties, Ray. Je komt zeer overspannen over!
  De decembermoorden houden SU in de greep, maar moeten we daarom onze ogen sluiten voor elk ander leed op de wereld?
  Dat zou toch zeer onrechtvaardig en irreëel zijn?


  Maak melding

 41. Waar ik vandaan kom doen we niet aan slavernijherdenking.

  Wij vieren op 2 juli Dia di Bandera Y Hymne,
  Dag van de vlag en het volkslied.

  Ons slavernijverleden hebben we in zee gedumpt….


  Maak melding

 42. @Who cares:
  Is de Dag van de Vlag en het Volkslied niet dezelfde als de dag van de Bevrijding?
  In Suriname wordt de dag van de Bevrijding gevierd op 1 juli.
  Suriname viert, noch herdenkt het Slavernijverleden.
  Tegenwoordig gaan er stemmen op om te herdenken maar dan meer als een ode aan de voorouders.


  Maak melding

 43. “We hebben ons slavernij verleden in zee gedumpt”
  volgens mij zou daarop aansluitend moeten volgen..maar we spelen nog steeds slaafse kolonie ten opzichte van de voormalige slavenhalers..en hebben een discriminerend huidskleuren schema waar de Indiers met hun kastenstelsel jaloers op zouden zijn.

  Ik begrijp nu pas waarom “who cares” zijn reacties nergens op slaan.

  Het is zo triest om te zien dat mensen nog steeds zo weinig weten dat ze
  a) niet beseffen dat de Afrikanen zelf een grote rol hebben gespeeld in verzet tegen en de afschaffing van de slavernij
  b) een achterlijke wedloop beginnen over wie het snelst het verleden vergeet
  c) uitspraken doen zoals “we hebben ons slavernij verleden in de zee gedumpt” die van eenzelfde stommiteit getuigd als een jood die zou zeggen dat hij de holocaust in de oven heeft gestopt.

  Het is echt triest..is er een psychiater in da house. Ray en Who Cares hebben hulp nodig.


  Maak melding

 44. @JENKE Welke kolonie heb jij het over?

  En wie zijn omze of mijn voormalige slavenhalerts?
  Is er soms iets wat je weet wat ik nog niet weet?

  En wat heeft het Indiase kastenstelsel met mij of met mijn posting te maken?

  Antwoord graag ik wacht…..


  Maak melding

 45. @LEA Op de dag van de Vlag en het volkslied herdenken en gedenken wij het heden en verleden.

  Bij ons valt niets te vieren.

  Have a nice day!


  Maak melding

 46. wat is een slavenhalerts?
  wat heeft bouterse met een bericht over de Nederlandse slavenhandel te maken..
  in the end…who cares..

  Weltrusten…vergeet niet het licht uit te doen…en neen er zitten geen monsters onder je bed


  Maak melding

 47. @JENKE: Ik daag je nogmaals uit antwoord te geven op mijn vraag, en je komt niet weg met een nietszeggende wedervraag….en je weet dondersgoed wat ik bedoel, een verstandig mens heeft niet veel woorden nodig, maar ik wil het verduidelijken:SLAVENHALERS een woord wat je eerder zelf bedacht hebt in je posting van vandaag 6.17uur

  Kom op ik wacht nog steeds….


  Maak melding

 48. Let op je bloeddruk Who cares..je moet wel je naam eer aan doen…anders is het zo tegenstrijdig.

  “Waar ik vandaan kom doen we niet aan slavernijherdenking.
  Wij vieren op 2 juli Dia di Bandera Y Hymne,
  Dag van de vlag en het volkslied.
  Ons slavernijverleden hebben we in zee gedumpt….”

  Volgens mij gebeurd dat in het overzeese Rijks achterland dus ik hoef je geen topografie les te geven. En aan geschiedenisles begin ik helemaal niet..koop eens een boek zou ik zeggen.

  slaap je nu nog niet..nogmaals pas op je bloeddruk 🙂


  Maak melding

 49. Who cares, spreek je jezelf niet tegen?

  -“Wij VIEREN op 2 juli Dia di Bandera Y Hymne,”……….
  ….en even later:
  -“Op de dag van de Vlag en het volkslied herdenken en gedenken wij het heden en verleden.
  Bij ons valt NIETS te VIEREN.”

  By the way, WAT ge-/ herdenken jullie eigenlijk? Welk verleden?
  Hoe ge-/herdenk je het heden?
  En is het niet eerlijker het “0NS” te vervangen door MIJN? m.b.t het dumpen in zee
  Ik denk dat Jij jouw eigen geschiedenis in zee hebt gedumpt, niet de Curacaoënaar!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.