Suriname koortsachtig op zoek naar mighty dollar

60

PARAMARIBO, 11 mei – Suriname beleeft een lichte paniek op de markt voor vreemd geld. De handel in euro’s verloopt weliswaar stabiel. De echt grote vraag is naar dollars. Cambio’s en de handelsbanken zitten met een tekort, waar vooral de ‘kleine’ koper de dupe van is. De paniek en het klaarblijkelijk tekort leiden al tot een stijging van de wisselkoers.

Die ligt nu al enkele centen bovenop de officiële koers. De verkopers zijn ervan overtuigd dat het om een ‘tijdelijk’ fenomeen gaat. In de eerste helft van het jaar is er steevast een verhoogde druk op de dollarvoorraad. De Centrale Bank van Suriname en het ministerie van Financiën hebben opmerkelijk genoeg dezelfde verklaring. Ook de verminderde inkomsten uit de export van goud en aardolie zouden de dollarvoorraad danig doen slinken.

Noodmaatregelen zijn beperkt tot het beschikbaar stellen van dollars voor importeurs. Minister Adelien Wijnerman van Financiën zegt dat de importen ongestoord kunnen plaatsvinden. Het neemt niet weg dat de doorsnee burger zonder ook maar de minste verdoving geconfronteerd wordt met pure schaarste. Cambiohouders voorspellen dat het nog zeker een maand kan duren. Voor de ouder die geld moet overmaken voor studerend zoon of dochter is het dus nog even hosselen en smeken.

60 REACTIES

 1. “Maaaaaar”……. Zegt Adelien, “er is niets aan de hand. Alle importen kunnen gewoon doorgaan, ondanks de dollarschaarste……
  Gewoon hosselen en zweten, dan komt het wel goed.”

  Zet je pokerface maar op Adelien, de blinden en de paarsen zullen je geloven!

  De eerste barstjes worden zichtbaar! Terug naar 80!
  Importstop, lege winkels, lange rijen, benzine op, CISpakket, kokolampoe, smokkel, boodschappen halen aan de Franse kant, pakketdienst NL enz.enz.


  Maak melding

 2. Het na-ijl effect van het beleid van El Vene begint af te nemen.Duidelijk te merken in het land.De meeste onderhouds activiteiten van de regering zijn gestopt of lopen terug.
  Ook de deviezen zijn terug gevallen.Bout klem,a mang fasi moeten de Choennie’s en de Bekkers moeten nu roepen.En nu is creatief beleid vereist wat de omgeving van de pres.niet heeft.Zelfs de man van 80.000 heeft geen oplossing.


  Maak melding

 3. Eey mighty Lonnie,…kan je niet een beetje voor-*schieten*

  voor koelie’s wel ,maar niet voor javanen!

  waarom niet??

  ik geef ze kratis zonder tegenprestatie “” onvermogen dinges”” , da ga die fossiel mij aanklagge!

  maar da hoe kom jij aan zoveel $$-on-vermoge???

  pasew…wij hebben 400 jaar onder dat goud-ding geslapen noh, maar nu zijn wij wakker!

  en wat heb jij/jullie dan voorheen gedaan om het land te tillen naar grotere hoogten???

  wel, ik denk, !! jacht, vis, vrouw, nog meer vrouw, occuperen, en sinds kort veel Santo boma!!

  Lonnie…was jij (hoofdrol) in die 18+ film in el-binnenland- dorado???

  nee, die van mij & Amofo is in de maak 🙂


  Maak melding

 4. The sinking ship!!!!!

  Surineds Surant en Suramericans en de rest van de diaspora trek maar vast de portemonee open, en leg vast dozen klaar om binnenkort familie en vrienden te ondersteunen met geld en goederen.


  Maak melding

 5. Waardeloze landgenoten we hebben de dief, helaas niet te pakken. Gaat u maar lekker slapen bouterse en zijn bende letten wel op de toko whahahahaa, al staat heel suriname in brand dada slaapt lekker door.
  Suriname gaat vooruit volgens die dromers van paars.


  Maak melding

 6. Sorry hoor, maar ik heb gisteren geen enkele moeite gehad mijn euro’s in de wisselen voor dollars. Ik weet niet waar dit paniekverhaal vandaan komt, maar HJ de Vries tegenover de Centrale Markt wisselt glimlachend gewoon alles! En de gemiddelde burger? Wie zijn die gemiddelde burgers die zo nodig dollars willen hebben? Ik ze niet aan de kassa’s van de cambio’s. Of het moet zijn dat er paniekverkopen plaats vinden van de SRD naar de USD.


  Maak melding

 7. Bad Santa
  Geen paniek Henkie Penkie Molenaar heeft ook voor dit probleem een oplossing.

  Je president moet zorgen dat er geen probleem is, dan hoef ik geen oplossing te bedenken…………


  Maak melding

 8. Wie kan zich nog herinneren toen DDB in 1983 als regeringsleider een bezoek heeft gebracht aan een Moskee in Suriname tijdens een de hoogtijdagen? Wie kan zich nog zijn gebed herinneren toen hij gevraagd werd om een gebed op te dragen aan de almachtige? Zijn gebed luidde toen, en straks weer, alsvolgt:
  “Allaah, alla deng dalla kaba!”


  Maak melding

 9. Ik snap het niet meer.
  Was het niet de president en aanhang (mart radio in Amsterdam) die nog in februari(refo toespraak) jl aan het schreeuwen waren dat SURINAME NEDERLAND ontwikkelingsgeld zou geven? Want het gaat economisch slecht met Nederland.

  En dat er meer dozen (coke) naar Nederland werden verstuurd dan andersom?

  Ik snap het niet meer met al die tekorten.

  De HOND


  Maak melding

 10. यदि भगवान को भी इतना खोजते जितना डालर को चाहते हैं तो देश कि दुर्गति नहीँ होती ।

  Indien ze net zo koortsachtig op zoek zouden zijn gegaan naar God en de Waarheid, zou het land er thans beter voor gestaan hebben.


  Maak melding

 11. geen paniek,want deze regering vertelt niets anders dan ,,de,, waarheid die tegen over gesteld is..

  wat verwacht jij van deze boeven op het aller hoogste niveau..

  het toekomst van het land/volk kan ze gestolen worden,als ze maar persoonlijk beter van worden..

  als ik de beslissings bevoegdheid had,,dan wist ik het wel en alles was voor goed voorbij..

  zelfs gado die dé wie visie-mang is zo boos geworden,dat hij de stad parbo onderwater heeft laten lopen..

  alle toiletten onder water en loopt zó over de straten..

  wat een hygiénne.


  Maak melding

 12. en ook nog 250 miljoen U$ voor de Highway met fly-overs én 47 miljoen U$ voor 1000 woningen.

  Heb jij nog tips voor ze Henk Molenaar waar dit geld te gaan vinden?


  Maak melding

 13. En op de koop toe een Governor van de Centrale Bank met een riante $$$ salaris met alle Amerikaanse immolumenten. Ik vraag mij af waar de capabele Surinamers gebleven zijn die deze functie as effective as Telting zouden kunnen vervullen. Ik zie de toegevoegde waarde van deze governor (nog) niet. Velen in de financiele sfeer in Suriname maken hun mening “off camera” reeds kenbaar dat het economish niet goed gaat. “Yes, off camera,” want men wil geen volgende “December 1982.”


  Maak melding

 14. Volgens mij krijg je de titel “drs.” bij aankoop van een pakje Gelebek-margarine. Ik heb nog nooit zoveel “doctorandussen” met zó weinig verstand gezien. Als je ziet wat er tegenwoordig van het SPI en IOL komen, slaat je de schrik om het hart.Ze kunnen hun naam nog niet foutloos schrijven. Het feit dat er leerstof wordt aangeschaft voor het MBO in plaats van de mulo, zegt wat mij betreft al voldoende. Arrogantie en domheid ten top.


  Maak melding

 15. Beste sekrepatu:

  “Stuur 90 procent van die nutteloze spookambtenaren naar huis…..Dan is Suriname in klap een rijk land met 80 procent werkeloosheid…


  Maak melding

 16. Er is een grote vraag naar de US-dollars,terwijl er geen grote vraag is naar de Euro.De oorzaak is duidelijk.De valuta koers van de US-dollar is laag waardoor de importen uit de VS massaal toenemen en deze importen moeten met dollars betaald worden.Surinamers moeten om aan dollars te komen veel minder SDR’s betalen, terwijl voor de Euro veel meer betaald moet worden.Importen uit Europa zijn ook duurder omdat de koers van de Euro hoger is dan de dollar koers.Voor Surinamers is het ook lucratiever om op bezoek te gaan naar de VS.Europa is voor hen duurder.

  Afgelopen week stond in een Nederlands Economisch blad een artikel waarin melding werd gemaakt over de massale opkoop door Nederlanders van huizen in Amerika.Nederlanders proberen nu hun slag te slaan in Amerika door onroerend goed op te kopen.Het is nu of nooit.Dit heeft tot gevolg dat de vraag naar US-dollars in Nederland is gestegen.Het onroerend goed moet immers met dollars betaald worden.Het zal me niet verbazen als ook Surinamers hun slag proberen te slaan op de Amerikaanse huizenmarkt.Dit kan een van de redenen zijn waarom de vraag naar US-dollars is toegenomen.


  Maak melding

 17. De enige manier om een steady flow van vreemde valuta te realiseren is door het exporteren van in Suriname geproduceerde goederen en diensten. Men moet niet alleen uitgaan van multinationals.

  De gemiddelde Surinamer wil wel ondernemen maar is niet goed op de hoogte wat de vraag op de internationale markt is.

  BV.
  Grote bedrijven hebben de houthandel grotendeels in handen, maar in de moerassen van Suriname liggen tienduizenden dode bomen waar niemand aandacht aan besteed. Deze bomen worden geconserveerd door het moeras en hebben door hun lange ligging in het water en bijzondere afwijkende kleur.

  Exclusieve meubelfabrikanten over de hele wereld betalen topprijzen voor deze bomen. Toch lopen mensen in het binnenland dagelijks langs deze schat zonder zich dit te realiseren dat een dozijn van deze bomen een fortuin oplevert.

  Surinamers hebben zakelijke ideeën nodig die als individu of kleine groep met weinig middelen te realiseren zijn. Op deze manier kan men tenminste een start maken.

  Als men op de internationale kijkt en zich richt op de secundaire goederen dan kunnen we niet meekomen op het gebied van technologie en massaproductie.

  Toch bezitten we secundaire goederen die op de internationale markt voor hoge prijzen worden verhandeld en veel vreemde valuta zouden kunnen opleveren voor de ondernemer en de overheid.

  Zo kan ik nog een hele lijst aan producten bedenken die Suriname kan produceren in SRD en verkopen in VREEMDE VALUTA.

  Het is jammer dat een te groot gedeelte van de Surinaamse bevolking zich emotioneel richt op de leider s …..van welke partij dan ook !! Hierdoor is de geest van vele mensen dusdanig vertroebelt dat ze niet zien dat de oplossing voor hun problemen vlak voor hun neus ligt.

  Suriname heeft genoeg grond voor veeteelt waarmee men binnen Caricom makkelijk de grootste vleesleverancier zou kunnen worden. Die eilanden hebben geen ruimte ….wij wel !!!

  De Surinaamse bevolking zou met 2 vingers in de neus gemakkelijk 8 tot 10 miljardn USD$ aan export kunnen hebben van midden en kleine bedrijven.

  Hoewel hetgeen dat ik hierboven heb geschreven klinkt alsof het allemaal zo gemakkelijk is ….begrijp ik ook dat dit niet zo is.

  De grootste belemmering voor mensen in Suriname om een klein om midden bedrijf te starten is het belachelijke tabel voor de invoerrechten van producten in Suriname.

  Indien je hiermee niet bekend bent …..Google dit !!!

  Dit tabel is een 1 van de vele roversholen van de Surinaamse elite. Waarom heeft Suriname een enorme heffing op technologische producten terwijl het zelf geen technologische industrie heeft ? Je zou denken dat een land als Zuid Korea dit zou doen met merken zoals Samsung en Daewoo om hun productie te beschermen ….vrij simpel. Maar Suriname doet het en waarom ..niemand weet het en hetzelfde geld voor het importeren van levend vee terwijl we nou niet echt op de internationale markt bekend staan als mega exporteur.

  Het is jammer dat de Surinaamse jeugd tussen 18 en 30 jaar wel wil ondernemen maar hiervoor de kans bijna niet krijgt. En het grootste verdriet is dat ze stuurloos zijn en geen leiders hebben die ze wijzen op de kracht van de pen en papier.

  In ruim 30 jaar tijd is er geen enkele frisse jonge leider in Surinaamse politiek gekozen en wordt het land geregeerd door fossielen.

  Het wordt tijd voor een nieuwe geschoolde generatie jonge leiders die kennis heeft van de moderne wereld en het verleden achter zich kan laten zodat Suriname kan worden geinspireerd met frisse ideeën in plaats van al die ouwe tories over de vorige eeuw.

  Face it oldtimers … your time has past !!!


  Maak melding

 18. @Parbo,

  De leiders zouden meermaals dagelijks dit gebed (gericht tot de Zon) moeten uitspreken:

  ॐ विश्वानि देव सवितर्दुरितानि परासुव, यद्भद्रं तन्नऽऽसुव ।

  Aum Vishvaani Deva Savitar, duritaani paraasuva, yadbhadram tanna aasuva.

  O Almachtige God van alle werelden die vol Kennis, Intellect en Zuiverheid is, bevrijdt ons van al onze gebreken, egoisme en slechte eigenschappen en vul ons met al wat goed, heilzaam en verheffend is.


  Maak melding

 19. @Parbo,

  कृपया गाय को बिकने के लिए और काटने के लिए न पोषेँ! । जीवों में सब से प्यारी गौ माता है । जो व्याक्ति प्रेमभरी गौमाता कि आँखों को देख कर न पिघले, क्या उसकी हृदय पत्थर का नहीं है? । जिश देश मे गौ माता की आदर होती है, उस देश सदा हरा-भरा रहता है और वहाँ के लोगों पर परमात्मा की कृपा होती है ।

  Houd geen koeien om ze te verhandelen en te slachten. Het allerliefste wezen op deze aarde is moeder de koe. Is je hart niet van steen wanneer je in de liefdevolle ogen van moeder de koe kijkt en het niet smelt? Het land dat de koe eert is altijd met overvloed gezegend en op haar inwoners rust de zegen van God!


  Maak melding

 20. @GMAP, dit geleuter van Parmessar in typisch NDP-gekakel. Veel praten en niks zeggen.
  1 ding is inmiddels wel duidelijk, het land is totaal leeggeroofd en overgenomen door China en Canada.


  Maak melding

 21. @Henk
  Je vertelt maar een deel van het verhaal.
  Nadat Suriname 300 jaar lang door Nederland is leeggezogen is het nu aan de Chinezen en Canadezen. Dat is toch VOC mentaliteit, of nie?


  Maak melding

 22. Beste Bad Santa:

  Het volk van Suriname laat alles over zich heenkomen: alles van de Hollanders, alles van Bouterse en alles van Chinezen en Canadezen.

  Ik heb in 30 jaar een protest gezien van de Surinaamse bevolking om te ageren tegen ongerechtigheid of onrecht.

  Conclusie: of het volk van Suriname is daar te laf voor,,,

  Of het kan ze geen barst schelen. Go with the flow

  Als jij een reden kan bedenken voor dat laffe en apatische gedrag van de bevolking van Suriname, hoor ik dat graag.


  Maak melding

 23. @Bad Santa

  in 1999 zijn wij de straat opgegaan.Dat was voor de Arabische lente.Hebben Bosje gedwongen om te vertrekken.We gaan dat niet nog eens doen om te zien dat dezelfde regerings mensen weer verkozen worden.

  @Kondreman

  graag een vertaling er bij.Want Google kan het niet.

  @Algemeen

  Na 2 jaren van recessie was de Amerikaanse in 1895 haast bankroet.J.P Morgan heeft de regering toen 100 mln dollars geleend.
  Wij het hebben ook 2 geldmagnaten in ons midden en ze zijn beiden in de NDP gelederen.Sardjoe als Rockenfeller en Pahlad als Onasis.Bout kan bij hun aankloppen.


  Maak melding

 24. Bad Santa, kom uit je grijze hol na 150 jaar slapen. Jullie zijn te laf, bang en schijterig om je stem te laten horen tegen die seriemoordenaar ddb.
  Je bent nu eenmaal een gefrustreerde, geindoctrineerde slaafse meeloper achter je corrupte baas


  Maak melding

 25. is het niet de Lonnie’s die heden kratizz willen hebben een; auto/on/-minkaart/blackberry/woning etc omdat zij plotseling hebben ontdekt de nieuwe wereld??

  da laat columbus Lonnie …ook ndp… maar opdraaien voor zijn “mega club” , hun stem is immers tegenover de gemiddelde Su 3 keer meer waard!


  Maak melding

 26. GMAP,Eduard Lupson,enz. Kunnen jullie voor mij en voor de vele anderen een opsomming maken van alle verkwistende uitgaven van de Surinaamse regering. Het moet niet alleen bij bla,bla.bla.en andere spookverhalen blijven maar kom met aantoonbare feiten. Ik ben een andere mening toegedaan. Mensen die met vakantie gaan naar Suriname vertellen allemaal dat er een grote economische bedrijvigheid te bespeuren is. Winkels zijn overvol met goederen, de mensen geven veel geld uit, er wordt flink gebouwd, enz. In Suriname is er op dit moment een overdaad aan geïmporteerde goederen uit het buitenland. Er zijn meer luxe goederen verkrijgbaar dan noodzakelijk is voor het land.

  Al deze importen moeten betaald worden met dollars. De Chinese importeurs voeren heel veel Chinese goederen uit China in het land. Deze goederen worden verkocht tegen SRD’s en de Chinezen wisselen vervolgens massaal de SRD’s in tegen Amerikaanse dollars. Daarnaast romen de Chinezen en andere in Suriname werkzame buitenlanders de markt af op zoek naar de machtige Amerikaanse dollar. Kortom Suriname raakt heel vaal van haar Amerikaanse dollars kwijt.

  Om dit probleem op te lossen moet het volgende gebeuren:
  De Surinaamse overheid zou in feite een rem moeten zetten op de export van dollars uit het land. De Nederlandse regering doet het ook door de export van Euro’s uit het land aan banden te leggen. In Suriname belemmerd men de mensen niet. Daarnaast moet wat gedaan worden aan de verdiencapaciteit van het land. Suriname zou meer goederen en diensten moeten produceren voor de export. Dollars kunnen hiermee verdiend worden.


  Maak melding

 27. Bad Santa,

  Maak je niet druk om die gasten. Bij elke discussie die ze niet kunnen winnen, beginnen ze een tirade over DDB enz enz..

  Henk of beter gezegd Henk Molenaar is net als een plaat die blijft vasthaken. Elke dag opnieuw dezelfde frustratie.

  Problemen benoemen is geen kunst … oplossingen bedenken laat zijn vertroebelde geest niet toe.


  Maak melding

 28. Kondreman, duidelijke boodschap.Maar het zijn niet alleen koeien die lijden onder de wreedheden van mensen.Alleen als ik kijk naar de ogen van dieren die in gevangenschap leven, maar ook naar die in vrijheid leven, gaat er veel door me heen.Maar heel veel mensen missen die ‘extra oog’ om de boodschap die uit de ogen van de dieren straalt te herkennen.


  Maak melding

 29. Herhaling: Bewind Wijdenbosh en Bouta hyperinflatie.

  Oplossing; Drukken, hoe meer nullen hoe beter.

  Lonnie wilde toch dat iedere Surinamer miljonair moet worden

  President Centrale bank van Suriname (golden fat boy); geef mij maar een tripple mega extra large drriedubbel portie bamie met extra MSG maar zonder sambal.

  Dus nu is het de tijd om je surinaamse guldens om te zetten in vreemde valuta, grond etc. Leen surinaamse guldens van de bank, want mijn surinaamse guldens hypotheek betaalde ik af voor de prijs van een djogo.


  Maak melding

 30. RobG,
  En Hollandse spreekwoord zegt, er geen touw aan vast kunnen knopen, dit kan geen enkele verstandig mens doen met die paarse leugenachtige verhalen.
  Venetiaan en A.Telting hebben een heel goed draaiende economie achter gelaten voor crimineel bouterse.
  bouterse is verstrikt is zijn eigen leugens en bedrog.
  RobG ik voorspel dat vele paarse aanhangers zelfmoord gaan plegen als ze door hebben dat ze bedrogen worden door DDB en zijn bende, Ik stuur een doos met Touw voor jullie.


  Maak melding

 31. @Bad Santa en Parbo

  Op de waterkant forum krijg je vroeg of laat met wat
  ik de wet van Henk noem te maken.
  “Naarmate online discussies over Suriname langer worden, nadert de waarschijnlijkheid van een vergelijking met Bouterse of de NDP.”

  Ik heb nog nooit in Suriname gestemd, de laatste keer dat ik gestemd had deed ik het netjes op de nummer 1 van de PVV, Wilders.
  Als hij wint dan weet ik in ieder geval zeker dat ik een gratis ticket naar Suriname krijg! 😉


  Maak melding

 32. Henk,

  Schelden en beledigen is het enige wat je kunt met je dubbele account hier. Daar kun je lekker dubbel minnetjes mee uitdelen of niet ?

  Je staat op met Desiree Delano Bouterse en je gaat ermee naar bed. Helemaal dolgedraaid ben je.

  Henk…..Henk….. Henkie…..volgens mij ben je geeneens een Surinamer. Klinkt meer als een boerenlul uit de Achterhoek.


  Maak melding

 33. @parbo,…het parbobier begint te schuimen in die lege, holle bovenkamer van je. Gefrustreerde en geindoctrineerde paarse holmaat van je narco-baas


  Maak melding

 34. GMAP, je schrijft om 17.06 uur: “Een Hollandse spreekwoord zegt, er geen touw aan vast kunnen knopen, dit kan geen enkele verstandig mens doen met die paarse leugenachtige verhalen “.Mijn advies! Je zal het moeten doen met de informatie die je van de politici uit het kabinet krijgt. Mijn gezegde; ‘ wie met vuur speelt zal op blaren zitten ‘. Als de politici niet de waarheid vertellen/spreken zal vroeg of laat de waarheid boven komen drijven.Zo simpel is het.


  Maak melding

 35. Ali Baba en de 40 rovers.

  Was het niet de vorige regering dat de Surinaamse staatskas had leeg geplunderd volgens president Bouterse ?

  Ik dacht dat Wijdenbosch een slechte president was en een nul.Maar Bouterse aka Ali baba Bouta, is …… we can go back and foward

  Hij is zo slecht en een nul in het quadraat !
  Het enige waar hij goed in is is zich zelf belonen met de amnestiewet en goudconcessies.Zijn zoon tot de hoogste baas van veilig benoemen en goudconcessies. Zijn pleegzoon amnestie geven en ook goudconcessies. Het woord reschuffelen heeft hij uitgevonden.

  Ali Baba Bouta heeft alleen maar foute ministers in zijn kabinet.Die gasten zijn zo fout dat ze onaanstastbaar zijn geworden.En ze staan ook boven de wet.

  Alles en nog wat draait om die gasten.Het Surinaamse parlement is de internationale theater van de lach. CliniClowns en Amateurs.Triest.

  Het Surinaamse volk is het kijkend en luisterend publiek.Zijn betalen voor dit alles een hoge toegangsprijs(belasting).

  Let op mijn woorden.Ze hebben geen moer gepresteerd behalve de staatskas leeg plunderen.In 2015 heb je de verkiezingen.

  Krijg je een periode voor de verkiezingen van (uit)schelden en verwijten.En wie heeft het allemaal (fout)gedaan? De vorige regering en Nederland.

  WATCH DOG


  Maak melding

 36. GMAP, 8 december is een onderdeel van de Surinaamse geschiedenis. Het hoort bij de fases van natievorming. Wat op 8 december 1982 is gebeurd is niet uniek in de geschiedenis van de mensheid. Heel vroeger is er een koning in Nederland doodgeschoten, In Amerika kwam Kennedy om het leven, Pim Fortuyn verliet het leven en recent Helmin Wiels op de Curaçao.Kortom de menselijke geschiedenis is een dynamisch proces vol met belangentegenstellingen. Het gaat om macht. Wie sterk is heeft macht. Wie zwak is en een poging doet om aan de macht te komen maakt een fundamentele vergissing.


  Maak melding

 37. @BAD SANTA je krijgt helemaal geen gratis ticket naar Suriname.

  Jij blijft hier want we hebben een tekort aan vuilnismannen en aspergestekers.

  Have a nice day…


  Maak melding

 38. Henk,

  En aan het einde van de dag komt de zuster van de psychiatrische instelling waar je verblijft je terugbrengen naar je kamer. “Tijd voor uw medicijnen meneer Molenaar, morgen mag u weer achter de pc in de recreatieruimte”.

  Henkie;” Zuster u bent gestuurd door DDB en die paarse honden, ga weg met die pil”.

  Zuster;” Security kunnen jullie de dwangbuis even halen want meneer Molenaar is weer agressief”.


  Maak melding

 39. @Who Cares,
  Tuurlijk jongen wat jij bepaalt wat ik ga doen.
  Je bent nog Grotere dictator dan Hitler.
  We zullen je een pas gaskamers cadeau doen voor je verjaardag.


  Maak melding

 40. @RobG 22.36
  De schutters of vermeende schutters bij de aangehaalde politieke moorden zijn echter nimmer beloond en in het algemeen gestraft (gevierendeeld in 1 geval). Het is te waarderen dat u 8 december 1982 direct in relatie brengt met politieke moorden of althans moorden die ernstige politieke gevolgen gehad hebben. By the Way Willem van Oranje was geen koning maar benoemd stadhouder van de gewesten Holland.

  U heeft wel gelijk dat bloederige incidenten, sinds de oudheid, onderdeel van de geschiedenis en staatsvorming zijn. Ze worden beoordeeld door de geschiedenis en zelden/nooit is het oordeel positief.

  Het is daarom het beste het recht haar beloop te doen krijgen en de rechtszaak zonder beïnvloeding door de politiek af te ronden. Wees van 1 ding verzekert ooit zullen er geschiedenisboeken in het onderwijs beschikbaar zijn die deze episode van Suriname correct zullen weergeven. Dat oordeel kan wel eens milder zijn dan veel nabestaanden/slachtoffers graag zien. Wees er echter zeker van dat het oordeel van de geschiedenis harder zal zijn dan de hoofdrolspelers zullen kunnen verdragen. Zie hier de recente Zuid en Latijns Amerikaanse geschiedenis.

  Uw reactie dat een ieder die aan de macht wil komen zich vergist past niet in een democratie. De President van Suriname stelt immer democratisch gekozen te zijn. In een democratisch systeem is het normaal dat de macht wisselt OP BASIS van inhoudelijke argumenten en niet op basis van macht en dreigementen.
  U geeft feitelijk aan dat de huidige regering niet democratisch is. Dit is voor veel waarnemers al duidelijk omdat de regering in geen enkele vorm transparant verantwoording aflegt op de plaats waar dat volgens de democratische spelregels dient plaats te vinden. Ook de vragen van de oppositie dienen serieus genomen te worden. Als de oppositie zulke domme vragen stelt zijn ze toch eenvoudig te weerleggen.

  Nu naar het onderliggende dilema:
  Feit blijft dat er in 2012, volgens deze regering, nog geen geldprobleem was in de eerste maanden van het jaar en nu in begin 2013 wel. Dit ondanks recordbijdragen van IAM Gold en Staatsolie gedurende de jaren 2010, 2011 en 2012 van enige honderden miljoenen US dollars extra. Extra betekend meer dan de voorgaande regering ooit beschikbaar (incl. restanten verdragsmiddelen).
  Deskundigen beginnen zich wereld wij te roeren met betrekking tot het gebrek aan financiele planning van deze regering.

  Laat de regering transparant documenteren dat zij geen opdracht gegeven heeft aan aannemers die met hun aanbieding 20% duurders zijn dan de laagste aanbieder zoals recent te lezen viel. Laat de regering aantonen dat de betreffende aannemer gekwalificeerd is en een superieur aanbod gedaan heeft waardoor de meer prijs gerechtvaardigd wordt. Het zal ook voor de eigen achterban geruststellend zijn als blijkt dat het voorgaande een gerucht is.

  Er zijn echter zoveel schandalen (waterkant, dijken, betaling Ballast Nedam, etc.) dat een verklaring niet meer mondeling volstaat er zal zoals in elke rechtstaat een gedocumenteerde verklaring gegeven moeten worden.
  Er zal gedocumenteerd aangegeven moeten worden, om vertrouwd te worden, dat er geen echt probleem is. Zolang dat niet gebeurt zal er geen vertrouwen zijn en zal Suriname op geen enkele wijze betaalbare leningen kunnen vinden voor de financiering van haar mijnbouw plannen.

  Letwel de Amerikaanse ambassadeur begint zich met de Newmont deal te bemoeien. Dat belooft weinig goeds.


  Maak melding

 41. @ RobG
  Ik heb geen behoefte om jou puntsgewijs aan te geven waar er verkwist wordt. Het is uit de mond van jouw eigen President DDB die in de pers heeft verklaard dat er zelfs op zijn eigen kabinet wordt verkwist. Het is jouw President geweest die in Calcutta, Saramacca vertelt heeft hoe waardeloos Surinaamse arbeiders zijn wanneer het aankomt op produceren en dat Suriname er beter aan toe is met Chinese arbeiders. Deze uitspraken komen niet van de Nederlanders en Amerikanen die ons 300 jaar lang hebben uitgebuit.


  Maak melding

 42. @JoJo,

  Duidelijk, informatief en reëel stuk.
  Bedankt!


  Was het niet die bouta die beweerde dat er meer valuta naar het buitenland wordt overgemaakt, dan dat er binnenkomt?

  Wie heeft beeldmateriaal, deze man moet je continu confronteren met zijn eigen woorden, omdat hij vanwege zijn overmatig drank & drugsmisbruik, ze niet alle vijf op een
  rijtje heeft…….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.