Presentatie debuutroman ‘De suiker die niet zoet was’

14

140 Jaar geleden bracht het schip Lalla Rookh migranten uit India naar Suriname. Daar kwamen ze te werken op de suikerplantages. Deze migratie wordt jaarlijks herdacht en gevierd, zowel in Nederland als in Suriname. Ter gelegenheid hiervan verschijnt de debuutroman De suiker die niet zoet was, van Safdar Zaidi. Hij presenteert het boek feestelijk, op dinsdag 28 mei 2013 19:00 tot 22:00, in studio B (eerste verdieping) in de Centrale Bibliotheek.

De roman is het verhaal over een Nederlands, jong stel in Den Haag, met wortels in India en Suriname. Omdat de relatie lijdt onder depressiviteit van de man, gaat hij op zoek naar alternatief geluk. Dan maakt het verhaal een wending naar India, 1873, en vertelt van arme boeren die besluiten naar het land van Shri Ram te reizen, eerst naar Calcutta, dan over het Zwarte Water naar Suriname. Een avontuur dat niet goed afloopt. Terug in 2013 begrijpt de hoofdpersoon door dit verhaal zijn eigen verleden beter. Een roman over liefde, vriendschap en vertrouwen, waarin vrouwelijk leiderschap centraal staat.

De roman wordt belicht door wethouder Marjolein de Jong en professor Chan Choenni, hoogleraar Hindostaanse migratie, VU. Tanja Jadnanansingh, Tweede Kamerlid, portefeuille Voortgezet Onderwijs, Beroepsonderwijs, neemt de roman in ontvangst. Pearl, Haags talent uit de gayscene, beeldt een scène uit de roman uit, en Celine Wadier, Franse zangeres, zingt twee liederen uit de roman.

Schrijver en uitgever Robby (Rappa) Parabirsing over dit boek:

14 REACTIES

 1. Nog meer geschreven absolute onzin. De mythe van Land van Sri Ram is een recente made in Suriname mythe. Toen de emigranten India uit India vertrokken hadden ze geen enkel idee waar ze dood of levend zouden aankomen. Dus de eerste stelling in de roman is een leugen.


  Maak melding

 2. Beste Ram Singh,

  Misschien is het je niet opgevallen dus ik schrijf het maar even in hoofdletters voor je op en daarna kan je je wellicht concentreren op een iets meer bemoedigende beoordeling van je broeder die ‘De suiker die niet zoet was’heeft geschreven: het is FICTIE.


  Maak melding

 3. HOÉ wij hier ook samen kwamen………
  Dát is wat ons bindt, niet het waarom, niet het waarvoor, niet het waarvandaan, maar het HOE!!!
  Wij kwamen hier allen, verlaten en verloren in diepe armoede!
  En zie wat we hebben bereikt: met vereende krachten!
  Met vallen en opstaan, deze 38 jaar jonge Republiek!
  Momenteel zitten we in een diep dal met een moordenaar als president maar ook uit dit diepe dal zullen we opklimmen…. Met vereende krachten! Ik geloof in het bestaansrecht van SU!


  Maak melding

 4. Wij hebben niks berijkt”wat wij berijkt hebben valt niet onder onze zeggenschap maar onder het nageslacht van de vroegere kolonialisten.
  De regering van Su is goed onderweg om dat te veranderen,het gaat moeizaam maar met de goede kennis van het verleden van onze voorouders zullen wij weer samen sterk staan met als leider een bevreider.


  Maak melding

 5. =Een ieder heeft recht op zijn eigen geschiedenis (boek) en een roman te schrijven. Dit zal ik altijd toe juichen.

  @sra, je bereikt alleen iets als je weet wat je identiteit is, het verleden was en rust in vind. Ook zul je het verleden een plaatst moeten geven voor een betere toekomst.

  Omdat “velen” nog zweven en steeds de ander de schuld geven komen zij helemaal niet vooruit.

  =De regering van Suriname heeft haat gezaaid en geen vrede gebracht.


  Maak melding

 6. गोरों ने यह कही थी कि तुम लोगों को हम सिरिराम देश लेजायेंगे । सिरिराम उच्चारन में सुरिनाम जैसा लगता है । और कितने भाईयों को सुरिनाम् अच्छी नहीं लगी और वो वापस भारत चल दिये । जिन लोगों रह गये, वो कितना दुःख का़टे हैं, हम सब ये जानते हैं ।

  De witte man had wel degelijk beweerd dat onze voorouders naar siriraam desh zouden gaan. Immers, surinaam klinkt erg als siriraam. Velen vonden Suriname niks en vertrokken weer naar India. Welke ongemakken de achterblijvers te verduren hebben gekregen is ons niet onbekend.


  Maak melding

 7. @Tedje,

  जिसको तू लोभ कहते हो, उसे मै जीवन सुधारने की प्रयास कहता हूं ।

  Wat jij ‘hebzucht’ noemt, noem ik een mogelijkheid voor een beter leven nastreven. India was bezet door de uitbuitende en wreedaardige Moslims en Christenen en het kastenstelsel was verschrikkelijk. Mensen zochten een uitweg naar een betere leven. Indien jij dat als ‘hebzucht’ kwalificeert, vind ik dat prima.


  Maak melding

 8. @sra…
  …berijkt= bereikt, en bevreider= bevrijder!
  Als je de boel gewoon omdraait, komt alles vanzelf goed…

  Net als ‘lijder’ en ‘leider’:
  …wíe lijden er, door wie híer leidt!!


  Maak melding

 9. Hoe duur was de suiker was een pracht en mooi verhaal over de geschiedenis van de suikerplantage Marienburg.
  zou dit boek de suiker was niet zoet, hoe duur was de suiker kunnen evenaren, ik ben benieuwd.


  Maak melding

 10. Een ieder heeft zijn eigen gron/basis. Hoe klein dat ook mag zijn. Bouw daarop en niet op dat van een ander.

  Je behoeft niemand neer te slaan om zelf te staan je hebt je eigen benen.

  Vooruitgang is je eigen talenten vinden en gebruiken.
  Zaai zou het leven zijn zonden creatieve vermogens.


  Maak melding

 11. rare titel, maar ik ga het wel lezen. Surinaamse geschiedenis is interessant. “Hoe wij hier ook samen kwamen” is niet hetzelfde als “collectief geheugenverlies”. Dus ik ben wel nieuwsgierig naar de hindoestaanse migratie beleving.


  Maak melding

 12. Leuk, al deze reacties!
  Ik zou zeggen mensen, ga het lezen. Het is nu al te bestellen in elke boekhandel. ISBN 978-90-8759-356-8


  Maak melding

 13. Beste mensen
  Mijn reactie op een aantal reacties ze schrijven dat de hindoestanen hebzucht naar Su heeft gebracht dit betreur ik want je zelf nagaat wat ons naar Ned heeft gebracht wat doen wij hier weer onder de Europianen er is een hele grote groep die bijna op de zelfde manier naar Ned is vertrokken voor een betere toekomst maar ga in huizen kijken hoe slecht ze het hebben maar kunnen niet meer terug dat is pas erg en hebzucht, en er staat ons nig veel te wachten.
  Mijn advies verdiep een beetje in het verleden voor het beteren van je eigen leven.
  Lering trekken uit het verleden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.