zondag, juni 16, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurSasur blijft graaien en de rest kijkt ernaar

Sasur blijft graaien en de rest kijkt ernaar

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 7 mei – Wat maakt dat ‘auteursrechtenbureau’ Sasur zich als God in Frankrijk kan blijven gedragen? Niets lijkt in staat de stichting Auteursrechten Suriname of diens Prem Ramlal te kunnen stuiten. Rechtszaken en het ‘intrekken’ van de door de staat verleende machtiging, het werkt allemaal niet. Of is er iets dat de samenleving, mediahuizen en de Surinaamse showbizz wordt onthouden?

Dat er meer aan de hand is, is zo goed als zeker. Het kan er anders gewoon niet in dat een sociaal onvriendelijke stichting zo vrijelijk zijn gang kan gaan. Te oordelen naar zoveel rechterlijke vonnissen, staat Sasur in zijn recht bij het claimen van duizelingwekkende bedragen. En dat in naam van lokale en buitenlandse artiesten. Toonkunstenaars van wie nog niet één ook maar een cent aan royalty’s te hebben ontvangen. En dat voor ruim drie jaar Sasur-claims.

Onvoorstelbaar dat een geldverslindende komedie zo lang ongestraft mag worden opgevoerd. Is de machtiging dan zo vergaand dat die niet ingetrokken kan worden. Opmerkelijk is de uitlating van een functionaris op het kabinet van president Bouterse. Volgens deze functionaris is er al zes maanden terug een corrigerende beschikking geslagen. Maar die is “ergens blijven hangen.” Wie vergoedt al die mediabedrijven en ondernemers die in deze zes maanden zijn belaagd?

opening
Fernandes Express
Passion in concert

32 REACTIES
 1. Goed zo ,ga zo door SASUR!!

  In Suriname is het een losgelaten boel,en eindelijk een organisatie die orde op zaken probeert te stellen!!
  Degenen die moord en brand heden schreeuwen dat jullie niet goed bezig zijn ,zijn juist degenen die de GROOTSTE winsten maken die schuil gaan aan het organisatoren van evenementen.
  Kijk laatst heeft Brunsie ook zo een evenement georganiseerd,wat heeft hij dan afgedragen aan ‘slands kas zoals het horen moet??!!!
  Niks,winst en al ,intussen verdeeld onder vrienden en families!!


  Maak melding
 2. De schrijver van dit artikel heeft vermoedelijk ergens de klok horen luiden maar weet zelf ook niet, net als de meeste Surinaamse artiesten, waar de klepel hangt. Eerst schrijft hij dat Sasur een auteursrechtenorganisatie is (dat klopt. Net als Buma/Stemra in Nederland), maar even later spreekt hij over uitbetalingen aan toonkunstenaars (muzikanten, acteurs, dansers en andere podium artiesten). Is Sasur daarvoor opgericht? Nee!!! Waarom zouden ze dan aan hen moeten uibetalen?

  Sasur probeert met de wet in de hand(een uitzondering in het meestal wetteloze Suriname) een situatie van chaos te ordenen en voor de rechtmatige schrijvers van muziekwerken hun royalties te innen. Geen land ter wereld, behalve China, waar mensen maar ongebreideld kopiëren en op televisie en radio uitzenden aslof ze ze het zelf hebben gemaakt. Daar moet een einde aan komen. Ik had gehoopt ze in Suriname met goed overleg tot een oplossing konden komen, want het is een kleine samenleving waar je elkaar elke keer weer tegenkomt, maar het lijkt er echt op dat het hard tegen hard moet. So be it. Ordening moet zijn, zeg ik maar zo.


  Maak melding
 3. Er zijn altijd mensen die muziek maken, terwijl je nooit zal horen dat ze een geluid produceren. Het zijn juist deze muziekauteurs die ervoor zorgen dat de muzikanten die hun werk uitvoeren succes hebben. Vaak leven de muziekauteurs in armoede terwijl alle succes aan de muzikanten wordt toegeschreven. Ook de muziekauteurs hebben recht op een vergoeding.

  Daarnaast is een ieder die muziek draait, speelt of vastlegt een muziekgebruiker. Om dus muziek te kunnen gebruiken heeft men toestemming nodig van de auteur of dient men een vergoeding voor die muziek te betalen. Ook hier lopen de auteurs inkomsten mis voor hun creaties omdat hun muziek ook heel wordt gekopieerd en anderen de vruchten van plukken. Het ligt in de bedoeling dat Sasur de gelden incasseert en het geld verdeeld onder de verschillende muziekauteurs. En dit gaat fout in Suriname. Ik vind dat Sasur stapsgewijs de bevolking van Suriname had moeten voorbereiden op de te nemen maatregelen.


  Maak melding
 4. SASUR doet gewoon haar werk. Niets mis mee ! Het straffeloos kopiëren en het schenden van auteursrechten moet een halt toe geroepen worden. Prem Ramlal heeft ballen. Tenminste iemand die zijn werk goed doet. En daarom zeg ik:

  Prem Ramlal 4 president ! 🙂


  Maak melding
 5. “Volgens deze functionaris is er al zes maanden terug een corrigerende beschikking geslagen. Maar die is “ergens blijven hangen.”

  Hahahahaha, dit is toch niet te geloven, wat een incompetentie. Only in SU 🙂


  Maak melding
 6. De hit ” after the love has gone “, van de band Earth Wind and Fire is oorspronkelijk geschreven door de bandleider van de groep Chicago. Toen EWF dit nummer uiteindelijk ging spelen werd het een super gouden hit. De groep Chicago was zeer blij met dit succes van EWF, omdat ze daardoor ook heel veel geld incasseerden.Het is dus de taak van Sasur dat zij ervoor zorgen dat de muziekauteurs ook een deel van de opbrengsten krijgen.


  Maak melding
 7. Een ieder is vergeten dat de opkomst van de illegale dvd’s de bioscopen in Suriname (Tower, Star, Bellevue etc) de doodsteek hebben toegebracht. Toen was er nog geen SASUR of een vergelijkbare stichting die de auteursrechtelijke bescherming voor haar rekening kon nemen. Anno 2013 is dat anders.
  Alleen het ministerie van Justitie kan regulerend optreden als het om de tarievering van Sasur betreft. Voor het overige doet Sasur gewoon haar werk o.b.v. de internationale verdragen waar Suriname partij is.

  Plato


  Maak melding
 8. Muziek spelen op een commerciel feestje en je hebt het lied niet zelf gechreven? Betalen! Muziek spelen op de raio of tv en je hebt de nummers niet zelf geschreven? Betalen!! Een festival organiseren en je laat artiesten optreden die niet hun eigen geschreven nummers spelen? Betalen. Zelfs als die artiesten op dat festival hun eigen nummers spelen zal er gekeken moeten worden wie nog meer heeft meegeschreven. Want soms zijn er meer schrijvers. Dus betalen! Waarom werkt het overal in de wereld zo (behalve in China) en de Surinaamse artiesten, radio en tv denken dat ze niet hoeven te betalen? Vreemd hoor.


  Maak melding
 9. GFC-NIEUWS 07-05-2013:… Hooghart vraagt lening van 5,5 miljoen om 80 woningen te bouwen.

  Dus om de beloofde 18.000 woningen te bouwen voor 2015 is nog een lening nodig van 1.237.500.000 srd
  Tel uit je winst.

  Wat gaat het geweldig in dit land.


  Maak melding
 10. @ RobG
  “Daarnaast is een ieder die muziek draait, speelt of vastlegt een muziekgebruiker. Om dus muziek te kunnen gebruiken heeft men toestemming nodig van de auteur of dient men een vergoeding voor die muziek te betalen”

  Kijk, het hele auteursrechtengedoe (en in breder verband de intellectuele eigendomsrechten) is een complex vakgebied met ingewikkelde nationale en internationale wetgeving. Ik ben geen expert op dat gebied maar van wat ik ervan weet is dat als het gaat om prive-gebruik men dat ongestoord kan doen. Als men dus op sites als bijv. you-tube naar muziek wilt luisteren of filmpjes wilt kijken dan heeft men geen toestemming van de auteur nodig en hoeft men ook geen royalties te betalen omdat het plaatsvindt binnen de privesfeer, pas wanneer het gaat om commercieel gebruik (zoals bijv. muziekfestivals, radiostations) dan moet men royalties gaan betalen voor de afgedraaide muzieknummers. Wat jij daarboven hebt gepost klopt dus volgens mij niet helemaal.


  Maak melding
 11. @Medusa, ‘Sasur vangt maar keert niets uit’.

  Aan wie zou Sasur moeten uitkeren dan?? De belanghebbenden (lees: musiekanten) moeten dan in aktie komen als Sasur haar verplichtingen verzaakt. Maar tot op heden heeft niemand geklaagd dus….


  Maak melding
 12. @ Plato
  “Maar tot op heden heeft niemand geklaagd?”

  Ben/wordt namelijk heel goed geïnformeerd!
  Zou nu wat namen willen noemen van mensen die SASUR liever zien vertrekken c.q. een andere organisatie met het werk zouden willen belasten!
  Ik vrees dat je het nieuws over SASUR op de Surinaamse radio,TV en dagbladen dan niet volgt!


  Maak melding
 13. @Plato
  Je vraagt:”Aan wie zou SASUR moeten uitkeren”?

  Simpelweg aan de rechthebbenden door wie hij zogenaamd gemachtigd is de voor hun financiële vergoedingen conform geldende overeenkomsten in ontvangst te nemen.


  Maak melding
 14. De zaak van Sasur ligt bij de rechter in Su. en de rechter heeft dit terug verwezen naar een bodem procedure…maar de rechterlijke macht doet geen enkele moete dit zo snel mogelijk weer op te pakken.

  Wat men nu kan doen, is de President vragen, voor hen een regelement te laten realiseren om een billijke vergoeding te betalen (b.v. naar verhouding van de samenleving..0.10 srd.ct per nummer op de radio als vergoeding) omdat S.u zoveel radiostations heeft is de luister dichtheid per station vrij klein…bij live gebeuren 0,20 srd cent per verkochte toegang kaart te betalen tot dat de rechter de boel weer oppakt….omdat de rechterlijke macht politiek geladen is, heeft deze duidelijk verzuimd Sasur tot nader order stil te leggen.

  Want daarnaast ligt Sasur duidelijk op de loer om de staat te beschuldigen dat hij miljoenen aan onkosten gemaakt heeft en dit dan uitbetaald wil hebben…..sluw, slim, dieven, rovers, oplichters mentaliteit bij bepaalde figuren in het land eentje zit al dagen te huilen om dat hij niks krijgt vanuit OW.


  Maak melding
 15. people ik snap sasur niet. lees goed. als sasur aan de organisator van het Youth voice contest meedeelt dat hij geld wil innen over de hele opbrengst van de avond dan is er ie mis ja, want als er leideren zijn in jou repetoire waarover licentie betaalt moet worden kun je niet eisen dat over de hele opbrengst van de ovond dus de kaarten verkoop met drank en spijs erbij. en dit moet betaalt worden nog voor dat het contest gehouden is. ja he sazuuuuuuurrrrrr prem je wordt steenrijk. snappen jullie nu waarom men huiverig is met betalen??? je int, maar keer niet uit.


  Maak melding
 16. alleen

  people ik snap sasur niet. lees goed. als sasur aan de organisator van het Youth voice contest meedeelt dat hij geld wil innen over de hele opbrengst van de avond dan is er ie mis ja, want als er liederen zijn in jou repetoire waarover licentie betaalt moet worden kun je niet eisen dat over de hele opbrengst van de avond dus de kaarten verkoop met drank en spijs erbij. en dit moet betaalt worden nog voor dat het contest gehouden is. ja he sazuuuuuuurrrrrr prem je wordt steenrijk. snappen jullie nu waarom men huiverig is met betalen??? je int, maar keer niet uit.


  Maak melding
 17. Ray2 het zou Nederland niet meer zijn als men niet uitputtend op zoek gaat naar mogelijkheden om de gelden binnen te halen voor de auteursrechthebbenden.Men heeft bijvoorbeeld de thuiskopieheffing.Dat is een heffing op door consumenten gekochte harde schijven Iphones,mp3 spelers,lege cd’s die men in de winkel verkoopt.De netto opbrengsten komen terecht bij de componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers.

  Muziek is een belangrijke sfeermaker in cafe’s en danstenten.De café- en danstentbezoekers betalen via de consumptie van drank,enz. een bijdrage voor de auteursrechten.Kortom, men denkt vaak dat men niet betaald voor het luisteren naar muziek, maar het tegendeel is waar.


  Maak melding
 18. @Medusa, je hebt gelijk.
  Sasur moet uitkeren aan diegene die gemachtigd zijn. En dat is de ‘doelgroep’ waar ik het over heb. Alleen deze groep die als belanghebbenden gelden kunnen wat tegen Sasur ondernemen indien Sasur haar verplichtingen verzaakt. Maar waarom komt men dan niet in aktie als deze Sasur de grenzen van het toelaatbare overschrijdt? Ik bespeur een diepliggend gebrek aan kennis op het Intellectueel Eigendoms en Auteursrecht in Suriname. Niemand weet hoe deze Sasur aan te pakken terwijl er legio mogelijkheden zijn.

  Plato.


  Maak melding
 19. Ik vraag me af of iemand die zijn tekst verkoopt (als liedjes), ook niet moet betalen aan de staat, want hij maakt gebruik van de bestaande woordenschat en die heeft hij/zij ook niet zelf bedacht.
  Laat een liedjesschrijver maar zijn eigen taal bedenken, dan moet hij gaan claimen.


  Maak melding
 20. Sasur int maar keert niet uit . Sasur is een familie
  bedrijf van man+vrouw Ramlal ,in het zadel geholpen door onze ex minister van JusPol Santokhie en toen deze kwestie werd behandeld in DNA dan was hij ook in geen velden te vinden . vreemd ! misschien is de betrokkenheid van Santokhie veel groter dan wij denken
  en krijgt hij ook wat toegestopt . want waar blijven de geinde royalties ?


  Maak melding
 21. ZIJ INNEN MAAR KEREN NIET UIT…is goed met ze….straks zullen zij met het geld pleisters kopen om de wonden aftedekken.


  Maak melding
 22. @Kojak
  Indien ik de lijn van jouw redenering voortzet,vrees ik dat we zelf ook voor het zonlicht (dat ons beschijnt),de regen (die ons besproeit) en de lucht c.q. zuurstof (die we inademen) in ons land en in elk ander land dat wij bezoeken zullen moeten betalen.


  Maak melding
 23. @Medusa,

  Vroeg of laat gaat dat zeker gebeuren en indirect gebeurt het al: alle groenten hebben water, zon, wind, lucht etc. nodig, dus daar betaal je ook voor aan de handelaar, vooral wanneer het teveel of te weinig regent, door de harde storm gewassen kapot gaan enz. wat leidt tot schaarste.
  De Russen wilden al het zonlicht via grote spiegels op aarde weerkaatsen. Dat zal niet gratis geschieden.
  Alles wat gratis was, wordt belast. Het woord, woorden, waren ook gratis tot iemand op het idee kwam om royalties te vragen voor het gebruik van woorden in een volgorde die niet door anderen was gezet. De inhaligheid van de mens wordt erger en erger. Starks gaan we moeten betalen voor de Ba-Anansi verhalen en alle andere verhalen. In direct gebeurt dit al wanneer het wordt verfilmd of op tape wordt gezet.
  We live in a crazy greedy world.
  Het alternatief is dat de mens alles wat hij doet gratis doet en ook alles wat hij nodig heeft gratis krijgt. Dit voorkomt monopolisme. Feitelijk is geld vragen voor een geschreven liedje dat door een ander wordt opgevoerd ook monopolisme (op het eigen werk).


  Maak melding
 24. Ik denk dat Sasur pas kan uitkeren als men break-even heeft gedraaid.De kosten die thans gemaakt worden moeten eerst gedekt worden.Als het hen niet lukt om uit de kosten komen zal de organisatie failliet verklaard worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES