Weerstand tegen auteursrechtenbureau krijgt vastere vorm

27

PARAMARIBO, 4 mei – De weerstand tegen auteursrechtenbureau Sasur krijgt steeds vastere vormen. Media-eigenaren stellen binnenshuis zaken op orde. De Vereniging van Radio- en Televisiebedrijven in Suriname, VRTS, heeft een nieuw bestuur gekozen. Voorzitter Anwar Lall Mohamed krijgt een uidelijke opdracht mee.

De ‘kwestie’ rond Sasur moet worden opgelost. De VRTS heeft al voorstellen gelegd bij president Desiré Bouterse en parlementsvoorzitter Jennifer Simons. Onder meer wordt aanpassing van de wetgeving op auteursrechten voorgesteld. Ook moet de raad van toezicht van Sasur worden bemand. Sasur opereert nu zonder toezicht of controle, wat het odium van willekeur alleen maar versterkt. Het mandaat van de oude raad is al bijna een jaar verstreken.

Overigens is het nog zeer de vraag of een nieuwe raad soelaas brengt. De ellende heeft zich rustig kunnen inzetten in een periode toen er wel een raad was. De VRTS verzet zich vooral tegen de schijnbaar willekeurig bepaalde tarieven. Ook is er nog geen cent aan royalty’s betaald aan artiesten. Intussen wordt wel het ene medium na het andere geplukt. Als het niet goedschiks gaat, wordt eenvoudigweg de rechter erbij gehaald.

27 REACTIES

 1. De oplossing voor dit probleem is vrij simpel. Sasur moet een waakhond hebben met verregaande bevoegdheden zoals een klachten en bezwaren procedure. Vervolgens moeten de tarieven bij ministerieel besluit worden vastgelegd en niet door Sasur zelf. Vervolgens dient er een een belangenvereniging van evenementen te worden geinstalleerd die kunnen nagaan hoe de gelden van Sasur worden besteed. Indien dat niet conform de wettelijke regels gaat of er onregelmatigheden worden ontdekt, dan kan het OM ingrijpen. Zo simpel!

  Plato


  Maak melding

 2. Royalties moeten worden betaald. Ook Suriname ontkomt daaraan niet. Maar Sasur mag ook wel een transparante organisatie zijn/worden. Het moet daarom ook duidelijk zijn wat Sasur doet met de geinde royalties.


  Maak melding

 3. Het is wel frapant dat Santhokie die zich over als een nationale leider profileert zich muis houdt terwijl het volk wordt door gegijzeld Sasur


  Maak melding

 4. SONJA:Het is niet Santokhi die actie moet ondernemen, maar de huidige staatsdebielen en parlementariers die momenteel in het regringscentrum zitten
  Dus wel bij de les blijven….

  Have a nice day…


  Maak melding

 5. De president is bevoegd bij staatsbesluit nader te bepalen, wat in lid 1, sub
  a, onder 1°, is te verstaan onder “enkele korte gedeelten van zijn werken of
  enkele korte opstellen of gedichten”, alsmede regelen te stellen omtrent een
  overeenkomstig lid 1, sub a, onder 4°, te betalen billijke vergoeding.
  Van een in het openbaar gehouden mondelinge voordracht, welke niet
  reeds in druk is verschenen, kan de zakelijke inhoud als verslag in een
  nieuwsblad of tijdschrift worden medegedeeld, mits daarbij vermeld wordt
  degene, die de voordracht gehouden heeft.
  Artikel 16bis………………….dat ding is simpel Su. kan niet meer dan 0,10 srd cent betalen aan rotzooi.


  Maak melding

 6. Nergens staat dat Sasur als belasting inspecteur de boel onder controle moet houden….. dus nak a man tu baka niki klap als hij wil weten wat jou inkomen is…om met je te kunnen verrekenen daar hebben zij een belasting dienst voor…..beri skopu voor zijn raaz.


  Maak melding

 7. Maar jullie moeten niet zo dom zijn die man geeft aan 61 miljoen rechten van anderen te verdedigen…..wat ik weet dat het geld ook onder de 61 miljoen verdeeld moet worden…kijk laten wij elkaar niet dommer houden bij verdeling krijg jij minder dan 0,001 srd ct…jij krijgt niks………. wat een zeer slecht mens gewoon BEEST…..WANNEER ZIJ DENKEN SLIM EN SLUW TE ZIJN…Rover dief oplichter geen haar beter dan een fysieke rover.


  Maak melding

 8. Sasur is een erfenis van Santhokie dus hij doet nu als zijn neus nu bloedt aan @who care dus die coalitie en oppositie van toendertijd waren de debielen om mee te stemmem voor de wetsvoorstel van Santhokie omtrent Sasur[de oppositie van nu ]


  Maak melding

 9. Wat ik niet kan begrijpen is:
  als men sasur wilt pakken moeten zij het anders gaan doen en dat eerst sasur de eligale CD uit de handel te laten halen,tot dan mogen zij geen roalty vragen bij de omroepen,want die gasten gaan gewoon vrijuit,en hun doen het grootste kwaad volgens mij,ALLE KOPYS WEG UIT DE HANDEL,dan pas kan sarsur bij de omroepen en show promotors aankloppen voor geld, kan toch niet waar zijn,het muziek word zo vaak gekoepieerd en door verkocht,en hun verdienen het geld, en voor de paar keer dat het op de radio komt moeten ze zoveel betalen.
  GEKKE mans werk is dat,ben ik dan zo dom of zijn jullie zo slim,om dat niet in te zien,rarararraa ik heb gezegd
  DENK EROVER NAA EN DENK EROVER DOOR RARARARARA


  Maak melding

 10. De president is bevoegd bij staatsbesluit nader te bepalen, wat in lid 1, sub
  a, onder 1°, is te verstaan onder “enkele korte gedeelten van zijn werken of
  enkele korte opstellen of gedichten”, alsmede regelen te stellen omtrent een
  overeenkomstig lid 1, sub a, onder 4°, te betalen billijke vergoeding.
  Van een in het openbaar gehouden mondelinge voordracht, welke niet
  reeds in druk is verschenen, kan de zakelijke inhoud als verslag in een
  nieuwsblad of tijdschrift worden medegedeeld, mits daarbij vermeld wordt
  degene, die de voordracht gehouden heeft.
  Artikel 16bis……………….dit staat in de wet hoe heb jij de durf dit negatief te bestempelen…of zijn jullie zo dom en achterlijk….jullie zaten aan de macht jullie hebben dit veroorzaakt jullie zijn constant bezig anderen als slaaf te gebruiken hebben jullie duidelijk met de NPS gedaan……idioten gekken rovers dieven allemaal dit staat in de wet.. billijke vergoeding…dat staat nogmaals in de wet idioten.


  Maak melding

 11. Overal zie jij mensen die op hem lijken CD’s van anderen verkopen…zonder iets te betalen……denk jij dat hij daar in de buurt komt….nee zij mogen zich verrijken over de ruggen van anderen die niet eens op ze lijken.


  Maak melding

 12. hier wil ik kort en krachtig in zijn ….santhoki mis de boosdoener a moes voe tik tjoekpoe .
  nu mag mijn president het weer komen oplossen .
  bouta wij staan achter jou .
  bouta go go


  Maak melding

 13. Knaal de man de dood in …hij voeld als een fbi agent en terrorissert het hele systeem.
  Hij moet van boedem van suri verdewijnen…


  Maak melding

 14. @SONJA: Klopt de debielen van toen hebben de wet ondersteund, en de nog grotere debielen die nu aan de macht zijn moeten de wet wijzigen, zo simpel is dat.


  Maak melding

 15. Gelukkig zijn de leden van de vtrs er zich nu van bewust dat er royalties betaald moeten worden. Want er was veel weerstand en er vielen harde woorden tot het onbeschofte toe.

  De Surinaamse componisten en schrijvers moeten hun eigen battle voeren en zich niet laten leiden door de vtrs. Zij willen veel praten maar niet voor je werk betalen.

  Hoe belangrijk vindt de regering dit?
  Geen toezichtsorgaan zo wat een lullos nanal die sasur commotie gsprek met bouta…brrrr

  Ramlal blijft maar innen
  Betaal nu eindelijk eens uit.


  Maak melding

 16. Sasur Ramall is even mafia organisatie met even paar wetten en slimme advocates de boel afperzen
  Gemakkelijk geld verdienen door ansres mans werk en zweet door te clamen op atuersrechten what a bull shit
  Brunswijk gebruikt Als propoganda om nog harder toe te slaan fuckin koelie doen alles om Aan wat geld te komen go pran aleisie
  Wetten aannemen ter controle van ffsasur


  Maak melding

 17. die hele sasur is één oplichters bende bij elkaar.

  de regering is verplicht via het parlement de tarieven vast te stellen en dit ten uitvoering te brengen met een speciaal in het leven geroepen instituut..

  de middlen moeten in staats kas komen en niet op een partikulier rekening..

  dus geen familie zaken of bradas en siesas..


  Maak melding

 18. A.P.
  Gelukkig zijn de leden van de vtrs er zich nu van bewust dat er royalties betaald moeten worden. Want er was veel weerstand en er vielen harde woorden tot het onbeschofte toe.

  DE VRTS.
  heeft altijd gezegd dat ze bereid is royalties te betalen. Wat ze niet wil, is om afgeperst te worden.


  Maak melding

 19. Sasur is een organisatie die geleid wordt door meneer en mevr. Ramlal , die met een groep advocaten en hulp van Santokhie de boel probeert te naaien . er is tot heden nog geen cent uitgekeerd aan royalties terwijl er al behoorlijk wat is geincasseerd . Ramlal zegt dat
  de ontvangen gelden zijn opgegaan aan advocaatkosten en
  overige organisatie kosten .

  Santokhie had moeten weten dat zulk een orga niet gerund kan worden door man+vrouw. of krijgt hij achter de schermen soms ook wat toegestopt ? want ik vind hem
  heel erg stil als deze kwestie ter sprake komt .


  Maak melding

 20. @Bonoo ga maar na hoeveel rechtzaken Sasur heef gevoerd de afgelopen jaren.
  @Zeggen dat je wil betalen is toch iets anders dan echt betalen.
  Wat ik wel weet dat Surinaamse muziek producenten, schrijvers en componisten hebben moeten betalen aan leden van de vtrs om airtime te krijgen. De buitenlandse artiesten daar werd niets aan gevraagd gewoon jatten en draaien. Zelf platenzken zolas amigo verkopen zonder zich te schamen kopietjes. DE SASUR KWESTIE MOET OPGELOST WORDEN. WIE ZIJN DE WOLVEN EN WIE DE SCHAPEN?


  Maak melding

 21. Overal in de BESCHAAFDE wereld zijn organisaties als SASUR gemeen goed. Alleen in SME komen een stel onbeschofte zakken vullende parasieten steeds weer met dezelfde onzin verhalen. Ze willen gewoon niet betalen terwijl het allemaal wel mee zal vallen. Alleen dit oldboys netwerk denkt dat ze macht hebben en door kunnen gaan met graaien ten kosten van de artiesten. Typerend.

  Als ze werkelijk hard hebben voor unst, ipv voor geld dan waren ze met Sasur aan tafel gaan zitten. Nu moet Sasur dure procedures beginnen om het geld binnen te halen en blijft er haast niets van de inkomsten over. Ze parasieten denken hiermee een slim spel te spelen. Immers dan kan Sasur ook niet aan de artiesten betalen en kunnne ze Sasur – volkomen ten onrechte – zwart maken.
  Ook bevat hun verhaal een duidelijke inconsistenties. Als de bedragen zo hoog zijn en betaald worden dan zou Sasur al lang in staat zijn artiesten geld te geven. Nu gaat alles op aan invorderingskosten omdat de bedragen hlemaal niet zo groot zijn.
  Er is wel degelijk toezicht op de boeken van Sasur. Maar de boeken van die andere blijven gesloten, laten zij maar eens aantonen dat ze de Sasur aanslag niet kunnen betalen. Laten zij maar eens hun echt boekhouding tonen en belasting gaan betalen.


  Maak melding

 22. @Neus met alle respect voor jou mening ik denk dat je appel en peren vergelijkt als Sasur opkomt voor de atiesten van Suriname krijgt Sasur mijn steun want radio stations in Su hebben jarenlang hun gang kunnen zonder te betalen maar je moet weten welke artiesten aangesloten zijn bij Sasur want ik ben van Afro -SU.afkomst dus er zijn zoveel repertoire van Su bandjes hun rechten die niet bij Sasur aangesloten zijn bepaalde bandjes bestaat niet meer hoe kan Sasur hun royalties opeisen bv BIG JONES dan. En dat Sasur een soort familie bedrijf is ook vreemd en hun salaris blijf maar innen Neus je probeert Sasur goed te praten het is een illegale incasso – en afpersingburo. Dat radio sations hun boekhouding niet in orde zijn blijft een taak van de belastingdienst om toezicht te houden heeft niets te maken met het betalen van Royalties aan Sasur.


  Maak melding

 23. SONJA: De enige die de oorzaak is van de Sasur ellende is de Surinaamse overheid, niemand meer en niemand minder..

  Het is de overheid die de wetten moet slaan en im- plementeren om dit soort toestanden te voorkomen.

  Maar natuurlijk heeft de overheid die bevolkt word door staatsdebielen fraudeurs, en analfabeten, het te druk met graaien in de staatskas, dus hebben ze geen tijd om het land te besturen.

  Ze schreeuwen moord en brand dat ze onafhankelijk zijn, maar het land word geleid met 90% van koloniale wetten die nog stammen uit 1863, en die in Nederland al een dozijn keer zijn vernieuwd en aangepast aan de moderniteit….

  Have a nice day….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.