vrijdag, juni 14, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentKid Dynamite: over de rol van Surinamers tijdens de 2e Wereldoorlog

Kid Dynamite: over de rol van Surinamers tijdens de 2e Wereldoorlog

-

Does Travel - naar Suriname

Tot op heden is niet breed verteld over Surinamers tijdens de oorlogsjaren in Nederland, maar ook zij boden verzet tegen dezelfde vijand. Theatergroep Urban Myth vindt het belangrijk dat dit stuk onderbelichte historie verwoord wordt. En brengt Kid Dynamite, een TEDx-achtige avond over verzet en culturele identiteit. Inspirerende korte lezingen afgewisseld met theater en live muziek. Met o.a. Denise Jannah, Sylvana Simons, Raymi Sambo en Humberto Tan. De première is op vrijdag 10 mei a.s. in de Stadsschouwburg Amsterdam.

De Surinaamse Lodewijk Arthur Parisius a.k.a Kid Dynamite is één van de grondleggers van de Nederlandse jazzscene. Aan de hand van het verhaal en werk van jazzpionier Kid Dynamite deelt theatergroep Urban Myth deze vergeten Surinaams-Nederlandse geschiedenis. Surinaamse verzetshelden en tijdgenoten van Kid Dynamite zoals de Surinaamse revolutionair Anton de Kom en Waldy Nots (bekend door het boek Sonny Boy) zaten in het verzet in Nederland. Maar hoe hielden zij zich gedurende de oorlogsjaren staande? ‘Ik vind het belangrijk dat deze onbekende verhalen worden verteld want zij vormen ook de maatschappij waarin wij leven’, aldus Urban Myth redactielid/ researcher Noraly Beyer.

Kid Dynamite vermengde Amerikaanse jazz met Surinaamse invloeden, in tegenstelling tot zijn licht getinte Surinaamse collega Max Woiski die de voorkeur gaf aan commercieel werk. Het conflict met Woiski is de dramaturgische lijn van de productie en vanuit verschillende hoeken gaan we in op intrigerende vragen over culturele identiteit. Bekende Nederlanders zoals Humberto Tan en Sylvana Simons prikkelen het publiek met op TED Talks geïnspireerde speeches over het thema.

De voorpremière is op zondag 5 mei aanstaande in het Bijlmer Parktheater en wordt gecombineerd met de Maduro lezing door mevrouw Gloria Wekker i.p.v. de speeches door Humberto Tan en Sylvana Simons

opening
Fernandes Express
Passion in concert

2 REACTIES
 1. Ook present op 10 mei a.s. is Rudie Kagie, auteur van ‘De Verboden Saxofoon -muziek & censuur’.
  (Uitgave: De Prom, 2000).

  Vanavond (2 mei) houdt Rudie Kagie de Surinaamse presentatie van zijn boek ‘BIKKEL’!! (Over de Surinaamse oud-militair Fred Ormskerk, 1923-1980).
  (Uitgeverij Bert Bakker, 2012).

  Om 20.00 uur in TORI OSO aan de Fred Derbystraat (v/h Rust & Vredestraat) 76, Paramaribo.


  Maak melding
 2. HE HE eindelijk mij Moeders broers hebben allemaal in verzet gestaan voor Nederland er word nooit wat over gezegd zou het komen omdat zij donkere mannen zijn

  Heel veel Surinamers hebben in de tweede wereldoorlog voor Nederland gevochten bij de herdenking wordt er nooit wat over gezegd

  En dat doet zeer als stank voor dank

  IN GOD WI TRUST


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES