dinsdag, november 28, 2023
HomeOnderwerpenEconomieVan ontwikkelingsweg naar criminaliteitspad

Van ontwikkelingsweg naar criminaliteitspad

-

- Advertisement -

PARAMARIBO, 30 apr – Staatsolie gaat zich terugtrekken uit het gebied dat leidt naar Jaikreek, in Sipaliwini. De ruim honderd kilometer lange weg die het bedrijf aanlegde voor het TapaJai energieproject, dreigt een broeinest te worden voor criminaliteit. Dit vrezen tenminste de gemeenschappen langs de weg die het knoopcentrum Atjoni, in Sipaliwini, verbindt met de Jaikreek.

Staatsolie heeft geen zin meer sinds bekend werd dat president Desiré Bouterse besloot de stekker te trekken uit TapaJai. “We zouden kampen maken langs de weg voor een paar honderd man die je moet onderhouden”, zegt Staatsolie-directeur Marc Waaldijk tegenover de Times of Suriname. Nu gaat het allemaal niet door en valt ook alle toezicht weg. De gemeenschappen vrezen een overname door illegale goudzoekers en criminelen.

De weg was bestemd als aanvoerlijn en was al aangelegd in de aanloop naar de start. TapaJai moest de Tapanahony rivier aansluiten op de Jaikreek. Het extra water moest dan de energiecentrale te Afobakka voeren. Met het afblazen van het project is er ook geen sprake meer van een ‘versnelde ontwikkeling’ zoals politici beloofden. “De mensen zouden elektriciteit krijgen. Ik vraag me af hoe het verder moet met de plannen voor een versnelde ontwikkeling”, verzucht parlementariër Ronny Asabina.

- Advertisement -


opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

- Advertisement -
Does Travel & Cadushi Tours
41 REACTIES
 1. Bout kwam en zag hoeveel airstrips op de weg kon komen en blies het project af.De regering in nood heeft snel geld nodig en de Colombiaanse doorvoer garandeert dat terwijl dat van het water en electriciteit een lange weg is.Dit noemt men een versnelde ontwikkeling.


  Maak melding

 2. DADA legde een eed af,..hij beloofde het volk een samenleving vrij van diefijzer zo helpe hem de almachtige Steve Meye!

  maarrr,..hierbij heeft/had hij geen rekening gehouden met de Pingo’s en de Pakira’s die al decennia’s huishouden van noord tot zuid,..van oost tot west!!!

  een duidelijk gebrek aan visie voor eigen stelende volk,…als ook zijn eigen (s)pionnen in de regering 🙂


  Maak melding

 3. De directeur van Staatsolie weet heel goed wat de oorzaak is van het afblazen van dit project. Er kwam heftig verzet uit Frankrijk tegen de voorgenomen plannen. Een soortgelijk voornemen onder Venetiaan werd ook afgeblazen n.a.v. protesten uit Guyana. Men vreest de grote gevolgen voor de waterhuishoudingen in beide landen.De grote overstromingen van een aantal jaren terug in de binnenlanden van Suriname zijn nog vers in ons geheugen.De overstromingen waren ontstaan door het menselijk ingrijpen in de natuurlijke omgeving van het Surinaamse achterland. Zie onderstaand artikel van een aantal dagen terug.
  °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

  Groot energieproject Suriname stuit op Frans verzet
  Donderdag 25 april 2013 | 20 reacties | Nieuws uit SR |
  PARAMARIBO, 25 apr – Het TapaJai project in Zuid-Suriname gaat niet door vanwege vooral bezwaren vanuit buurland Frans Guyana. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. President Desiré Bouterse kondigde onlangs al aan dat het energieproject niet doorgaat. Ook voor gemeenschappen in het binnenland is dit goed nieuws.

  Leefgemeenschappen in de omgeving van de Tapanahony rivier en de Jaikreek (TapaJai) waren al lang ongerust. De Jaikreek zou aangesloten worden op de rivier om de toestroom naar de energiecentrale te Brokopondo te vergroten. De gemeenschappen vrezen vooral de milieugevolgen die niet goed in beeld zijn. Nu blijken ook de Fransen niet gelukkig met het plan, omdat het dichtbij de gemeenschappelijke grens zou worden uitgevoerd.

  De regering komt alsnog met een verklaring. “Ik wil niet vooruitlopen op zaken. Het staatshoofd zal zelf uitleggen wat er aan de hand is”, zegt Hok tegenover de Ware Tijd. Bouterse heeft intussen wel de gemeenschappen op de hoogte gebracht. Het TapaJai project was ook al op de agenda van de vorige regering. Maar ook die wist niet hoe goed om te gaan met de weerstanden. Het heeft er nu niet veel van dat het op korte termijn doorgaat.


  Maak melding

 4. Recht lullen wat krom is, een van de sterkste punten van Bouta en consorten, en zijn volgelingen piepen hem na, over het niet doorgaan van versnelde ontwikkelingen, en de aanleg van elektriciteit hoor je ze niet, ook niet over het feit dat ze hun oren laten hangen naar wat Frankrijk er van vindt, hoezoo moeten ze zich onafhankelijker opstellen t.o.v. andere landen zoals ze nog niet zo heel lang geleden nog beweerden, weer veel bla, bla, bla dus, en weinig daden


  Maak melding

 5. =Ik vraag mij af wat men allemaal zou vermelden als het een groep deskundigen zouden zijn uit Nederland.

  =Men moet goed over gaan nadenken wan men nou precies wilt hebben.

  =Gaat men voor ontwikkeling of steeds het gezeur van mensen???


  Maak melding

 6. Beste Roy: de lijst van niet uitgevoerde verkiezingsbeloftes is zoooooooooo lang.

  Vraag liever welke beloftes WEL door Bouterse zijn uitgevoerd…….


  Maak melding

 7. @Henk Molenaar

  Henkie, ik heb nog steeds hoop dat de ogen van het volk opengaan en dat ze gaan zien dat de wolf ze wederom flink in de maling heeft genomen…


  Maak melding

 8. @Henk Molenaar
  Klopt inderdaad dat ze niet blind zijn, de weg naar ocer voor gratis oud vreten en warme bier weten ze wel te vinden..
  gemakzucht speelt ook een rol, men is gewend dat anderen de kastanjes uit het vuur halen..


  Maak melding

 9. HENK MOLENAAR/ROY: Met 8 dec. 1982 in het achterhoofd kan ik het mij wel voorstellen dat het Sur. volk bang is de straat op te gaan.

  Je zou maar opgepakt worden en op de vlucht worden doodgeschoten.

  Suris hebben nou eenmaal niet het lef van de Burgers in het midden oosten om een Sur. lente naar Arabisch voorbeeld te beginnen.


  Maak melding

 10. @Who cares
  Eens dat zij die de verschrikkelijke tyd BEWUST hebben meegemaakt nu nog angst hebben om hun stemmen te laten horen. De jeugdigen daarentegen die destyds in hun blote hol achter een hoepel gingen rennen zijn nu volwassen en zijn toch bewust van het feit dat hetgeen momenteel plaatsvindt (politiek) niet goed is en dat zy dan ook de dupe van worden (pinarie). De gevestigde orde wordt steeds rijker en de jeugdigen gaan steeds de criminaliteit in.


  Maak melding

 11. RobG,
  je moet niet lullen over regering Venetiaan,regering A.B is nu aan de macht, zijn jullie geen baas meer in eigen huis? hoeveel criminele Brazilianen gaan de overstap maken als die paarse fly over klaar is ??


  Maak melding

 12. ROY: Maar de jongeren van toen zullen door de moeders en vaders en omas die de dictatuur onder DDB hebben meegemaakt wel gezegd hebben op zn Suri meisje jonge kijk uit weet wat je doet want ze gaan je vermoorden…..

  En de kogelbrieven en verdwijningen zullen de jeugd ook niet montgaan zijn….


  Maak melding

 13. de einde tijdperk van ddb en consorten is al in zicht..

  zo snel mogelijk opruimen en achter de tralies doen belanden..

  als je onschuldig bent,heb je geen amnestie nodig,maar rechtvaardigheid en eerlijk proces..


  Maak melding

 14. @roy, eerst ff die 18.000 woningen doen en daarna beginnen we gelijk aan die fly-overs. Gaat vast nog wel lukken voor 2015. Niet alles tegelijk hoor.


  Maak melding

 15. GMAP,neem van me aan dat Suriname op een andere manier wordt gecompenseerd door de Fransen.Dit is de regering Bouterse en niet een regering Venetiaan van wie men niets interessant kan verwachten. Maar ja, de Fransen hebben het nu ook heel erg moeilijk.De werkeloosheid in Europa neemt toe. Notabene in Duitsland is de werkeloosheid gestegen en Frankrijk probeert nu ook miljarden van China los te krijgen.De crises dendert voort in Europa en Amerika,maar Suriname en Frankrijk komen er wel uit.


  Maak melding

 16. Nou Suriname hou je vast,….

  De coalitie is in beraad op het kabinet van de president. De vergadering van De Nationale Assemblee is vanmiddag niet doorgegaan. Er was geen quorum. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons deelde mee dat de vergadering niet doorgaat omdat er dringende zaken zijn in het belang van het land die besproken moeten worden binnen de coalitie.

  Starnieuws verneemt dat president Desi Bouterse de financiële problemen ook wil bespreken met de coalitiepartners. Er is ontevredenheid over wie wel en wie geen geld mag uitgeven. Sommige ministeries hebben meer ruimte dan andere.

  Diverse coalitieleden wilden meer informatie gevraagd over de gang van zaken. Aangezien de presentielijst niet getekend was door 26 leden, werd besloten de vergadering te verdagen. Ook de huishoudelijke vergadering kon geen voortgang vinden omdat er geen quorum was. Op de agenda stond de behandeling van ‘de ontwerp-wet houdende vaststelling van de status van personen van
  Surinaamse Afkomst en de Rechten en Plichten die uit die status voortvloeien’.


  Maak melding

 17. Mensen ik zeg het je,….het geld is op!!!
  De president had gehoopt op de container,..je weet wel ,..maar die is onderschept,..dus paniek!


  Maak melding

 18. Eerlijk gezegd vind ik het best dat het project niet doorgaat, een groot stuk van onze natuur wordt daardoor niet vernietigd, als de Fransen de ecologische gevolgen wel in ogenschouw nemen en de Surinamers niet, vind ik het goed dat de Fransen een stokje gestoken hebben voor dit project. Naar mijn smaak gaat men in Suriname te roekeloos om met onze natuur, de goudwinning b.v. maakt al meer kapot dan mij lief is, vanwege de zogenaamde ontwikkeling van het land slacht men de kip (ons tropisch regenbos) die tot in lengte van dagen gouden eieren kan blijven leggen, voor kortstondig gewin, over dertig jaar is het goud op en figuren als Abrahams en Bouterse hebben al het geld dat we daarmee verdienden opgemaakt aan Black Label Whisky en gepimpte auto’s en wij zitten opgescheept met een vernietigd, onleefbaar milieu.


  Maak melding

 19. het zijn weer de zelfde cd die draait dus geen tijd aan spenderen …zelfde lied zelfde redimusus oeng go roko gaan jullie wat doen om vooruit te komen hebben jullie geen zelf respect vraag ik mij af …op die manier hebben jullie geen weer woord tegen die witte man …ze zien dat jullie steeds bij hen aan de deur kloppen voor hulp .
  bouterse is en blijft de sterke man van suriname er komt een standbeeld van die man en ook een straat naam .
  jullie hebben toch ook je koning waar jullie trots op zijn !!!!wij hebben respect voor die koning wij wensen hem heel veel geluk hopelijk zorgt hij dat die uitkeringen worden verhoogt en dat jullie gratis tickets krijgen om suriname te bezoeken .

  bouta kraktie mie mang .


  Maak melding

 20. teefje Simons ging toch harde maatregelen treffen als er niet getekend zou worden of afwezigheid bij vergaderingen niet gemeld zou worden. Kijk wat er gebeurd, 2x op 1 dag.

  Het is 1 grote ongekontroleerde, chaotische en corrupte teringbende in dat paarse pauperland.
  Komt nooit wat van terecht.


  Maak melding

 21. pero: “bouterse is en blijft de sterke man van suriname er komt een standbeeld van die man en ook een straat naam .

  Mag ik een teiltje…….

  Pero vertegenwoordig in persoon het morele verval van een deel van Suriname.

  Een standbeeld voor een moordenaar.


  Maak melding

 22. PERO de zwakzinnige clini clown, die straat die naar DDB de drugsdealer en analfabeet word vernoemd komt zeker op Sunny Point of de Goede verwachting.
  En het standbeeld weet ik ook wel een uitstekende plek n.l. langs de stinkriolen en de septic tanks van voornoemde wijken.

  En ja we hebben sinds vandaag een Koning en Koningin waar we Super trots op zijn, beroemd en gerespecteert in ons landje en in de beschaafde wereld.

  Je hebt het vast ook allemaal kunnen volgen vanuit je Bijlmerflatje 6-hoog achter.

  En het is ons parlement die over de verhoging van uitkeringen gaat en niet de Koning, dat zou jij met je uitkering, welliswaar gekort wegens fraude en wanbetalingen moeten weten….

  Bouta go go go go… to hell high water and back……..


  Maak melding

 23. @RobG
  Ja, maar dan moeten DDB en de jongens van de CTU nu wel instaan voor de consequences voortvloeiende uit de criminaliteit. Stoer en dom doen heeft een prijs. Sorry!


  Maak melding

 24. Ontwikkeling = criminele scholing het zijn communicerende vaten met elkaar.
  Dus geef maar op een lijn van 1 tot 10 waar de ontwikkeling staat eh ik bedoel de criminaliteit staat waarbij 10 erg crimineel is.


  Maak melding

 25. @henkes

  ook ik had graag gewild dat de bossen bleven.Zonder die bossen is een waterproject ondenkbaar.Maar tot mijn spijt gaan deze bossen het niet lang maken.Bout kan niet tegen lange termijn planning.Ze duren hem te lang voor ze vruchten werpen.Het ethanol van Staatsolie vond hij gelijk niets.Het zal niet lang meer duren voor de bomen van Gopie gerooid worden.Dat brengt net als goud gelijk cash[lalla geld] op.Ik zie ze al op het kabinet watertanden en in hun handen wrijven.


  Maak melding

 26. Kaart “Saamaka-land” 6 jaar na vonnis bijna af 29-04-2013

  woensdag 1 mei 2013

  Kaart “Saamaka-land” 6 jaar na vonnis bijna af

  VP-29-04-2013

  door Louis Alfaisie

  De Vereniging van Saramac-caanse Gezagsdragers (VSG) heeft sinds kort een kaart in concept gereed met de demarcatie van het woon- en leefgebied van de stam. Deze kaart komt circa 6 jaar na het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens (IACHR), waarin staat dat de Staat Suriname de men-senrechten van het Saamaka-volk aan de Surinamerivier stelselmatig heeft ge-schonden. Het hof veroor-deelde de Staat tot volledige uitvoering van het vonnis, waarin de formele erkenning van hun tribale landrechten als kern wordt genoemd. Het vonnis dateert van november 2007. De concept-kaart is geproduceerd door NARE-NA van het Centrum voor Landbouwkundig Onder-zoek (CELOS) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

  Welke bestuurs vorm gaan ze krijgen?Ik ga voor een koninkrijk.Want we hebben al een koning Lonnie de 1e.Het volks lied mag Jabini schrijven.leve de djoeka’s 3x


  Maak melding

 27. de coaltie is met spoed in beraad geroepen om te praten over de aanstaande drugs transporten..

  dus spoed overleg..

  wat is het tussen resultaat tot nog toe één dag later..

  de hele wereld heeft het nieuwe koningklijke paar gefeliciteert behalve onze drugs-lijder hoofd verdachte moordenaar..

  zo zie je wat zijn niveau is ,waardeloze bende lijder dat hij is..geen wonder dat geen enkele gerespcteerde leider hem de hand wil schudden..

  liegen en bedriegen daar is hij campioen in,komt niet verder dan het thuis front..


  Maak melding

 28. De criminlaiteit tiert welig in Suriname (zelfs de hoogste politiek-bestuurlijke posities zijn ermee besmet) en de politie doet geen moer daartegen. Lees en huiver:
  “Buurtbewoners van Munder vragen de minister van Justitie en Politie om het functioneren van het politiebureau te Munder te evalueren en op te treden tegen politieagenten die wanprestatie plegen. Onlangs heeft de buurtbewoner Eveline Ramdien haar klacht gedeponeerd bij de redactie over het zwakke optreden van de politie. Er is ingebroken bij haar thuis, waarbij haar dochter ook werd mishandeld door de inbrekers, die toevallig ook haar buurmensen is. Ondanks herhaaldelijke klachten bij het politiebureau te Munder blijven acties uit. Intussen heeft het gezin Ramdien brieven geschreven naar procureur-generaal Soebhaas Punwasi om alsnog hulp te krijgen. Het gelukte de redactie wederom niet om een agent aan het woord te krijgen.

  Ramdien zegt dat haar buurman haar steeds blijft bedreigen. ‘Ik durf nauwelijks meer thuis te slapen. Mijn buurman heeft gezegd dat hij ons huis in brand zal steken. Ik heb dit ook doorgegeven aan de politie. Hij zegt ons doodleuk dat hij de politie in zijn zak heeft en dat we mogen gaan waar we willen. Niemand zal ons helpen. De hele buurt heeft last van deze mensen. Intussen heeft de politie van Munder ons gebeld om te zeggen dat de zaak al gesloten is. Aan de andere kant zijn we opgeroepen door de pg om ons verhaal te doen’, aldus Ramdien.

  Ramdien heeft hoop dat er alsnog acties komen tegen haar buurman. In een eerder interview zei Ramdien dat ze haar buurman en zijn zonen elke dag ziet langslopen met de gestolen spullen. Wanneer zij aan de mensen vraagt haar spullen terug te geven, vertellen haar buren haar dat ze dat niet zal krijgen. ‘Ze zeggen: ‘De amnestiewet is aangenomen, je hoeft niets te vragen’.’ Ramdien vindt het vreselijk dat de politie weigert op te treden tegen de mensen die met haar huishoudelijke spullen ervandoor zijn gegaan. Ook haar dochter die zwaar is mishandeld, is niet geholpen door de politie.”
  http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/index.php/buurtbewoners-vragen-optreden-juspol-minister-tegen-politie-munder/


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES