Bewoners kustgebied geplaagd door zeewater

30

PARAMARIBO, 29 apr – Bewoners langs het kustgebied dichtbij Paramaribo hebben last van inkomend zeewater. Het is de afgelopen dagen zelfs zo erg geweest dat huizen tot vloerhoogte water binnen kregen. Tientallen landbouwers zijn vrijwel hun gehele aanplant kwijt. Voor het gebied Weg naar Zee heeft zwaar te lijden gehad.

De uit houten posten gebouwde ‘dam’ heeft het begeven. Het door de springvloed opgezweepte zeewater kreeg volop de gelegenheid de streek onder te zetten. Het ministerie van Openbare Werken heeft intussen de eerste herstelwerkzaamheden ingezet. Door de belabberde toestand ter plekke is er tot nog toe weinig van terecht gekomen. Intussen zitten landbouwers en ook andere burgers met de handen in het haar.

Tegen de weersomstandigheden valt niet te verzekeren en de overheid kent geen compensatiemogelijkheden. Buurtbewoners klagen ook over verlies van of schade aan bezittingen. Opvallend afwezig is de belangstelling van parlementariërs. Tijdens de vorige regering verdrongen oppositieleden van vooral de nu regerende NDP elkaar om op de euvels aan te geven. Hoewel veel beloofd is wat betreft de aanpak van wateroverlast, blijkt er tot nog toe weinig van.

30 REACTIES

 1. Ja, bewoners en landgenoten uit suriname; wij surneds en alle inwoners in nederland betalen belasting tegen dit soort excessen in nederland. dat heet droge voeten belasting. maar het is wel zo dat wij inderdaad droge voeten houden, zelfs als het veel regen water valt vanwege de klimaatsverandering…ieder stuk grond zelfs onder de zeespiegel is doormiddel van irrigatie en watergemalen en hele grote pompen droog te houden, als je dat wilt, het grondwater niveau kun je dan zelf bepalen…ik heb zelf in de jaren 70 in weg naar zee gewoond. in de zwampen had je zoetwater en in de kokro waterput was het water zoutwater…met gemalen zou je het zoute water kunnen verlagen, laat bouterse het water dat te veel is opdrinken. staatsolie kan makkelijk hier ook werk van maken en het hele kust grond van suriname aanpakken..kortom zoek het maar zelf uit..want jullie luisteren toch niet naar niemand, dus maak ik me maar niet druk om jullie, verzuip dan maar in die zoute water….


  Maak melding

 2. Eerst legt Brampie de bouw van de dijken te Commewijne stil, daarna grossiert hij in onderhandse gunningen, waarvan slechts zijn vrienden en familie steeds rijker van worden en het Surinaamse volk opgezadeld wordt met prutswerk. Intussen stijgt de zeespiegel en ondermijnt de zee de slecht onderhouden dijken te Weg Naar Zee en onze president zit erbij en kijkt ernaar en doet geen moer, of nee, hij doet toch wel iets; hij drinkt tegenwoordig Black Cat rum in plaats van Black Label whisky.


  Maak melding

 3. Ga op google maps kijken en dan zul je zien dat de zee echt niet zo ver is van noord-Paramaribo. Zelfs de mangroven worden gekapt, die bescherming bieden tegen de zee, en alles wat moeras was, wordt nu als bouwgrond verkocht, dat is vragen om problemen…..

  Een kleine Tsunami of een extreme springvloed wat maar eens in een paar honderd jaren voorkomt zal noord paramarobo helemaal wegvagen….Volgens sommige deskundigen zal dat natuurlijk nooit in Suriname gebeuren…Dus blijf maar bouwen en verkavelen daar…


  Maak melding

 4. Dit noemt men watersnood…geen pet flessen gedoe of riolering. Maar weet water moet er zijn soms veel…te hopen is dat onze stuwmeer nu genoeg water heeft want het heeft heel lang haast droog gelegen.


  Maak melding

 5. De economische groei gestimuleerd door de regering Bouterse heeft ook een keerzijde. De overstromingen in Paramaribo Noord en Weg naar zee zijn het gevolg van de zware regenbuien in de “kleine regentijd ” in combinatie met de toegenomen bouwactiviteiten in het land.Zonder enige deskundigheid op het gebied van watermanagement worden door mensen,duikers geplaatst in de waterstromen waardoor de afvoer van water wordt belemmerd.Men neemt beslissingen die tegen de wetten zijn van de hydraulica.Er moet een sterke overheidsinstantie in het leven geroepen worden om dit soort excessen tegen te gaan.Er moet een water autoriteit in het land ingesteld worden of een dienst waterbeheer.


  Maak melding

 6. RobG voor watermanagement moet je bij nederland zijn…oeps dat gaat niet meer. Venezuela en cuba willen vast een handje helpen. Veel sterkte


  Maak melding

 7. Ik heb al eerder gezegd, zijn dd surinamers voorberekdt op een ramp, ik denk het niet. En geloof me als ze niks doen dan zal su gedeeltelijk verloren gaan met alle gevolgen van dien.
  Ik houdt mijn hart vast.
  A tang so


  Maak melding

 8. “Opvallend afwezig is de belangstelling van parlementariërs. Tijdens de vorige regering verdrongen oppositieleden van vooral de nu regerende NDP elkaar om op de euvels aan te geven. Hoewel veel beloofd is wat betreft de aanpak van wateroverlast, blijkt er tot nog toe weinig van.”

  NDP oppositielid: Geld is op, schatkist is leeggeplunderd, ik ga schuilen in mijn bunker.
  A no mi!


  Maak melding

 9. Ik vind het erg voor die mensen vooral omdat ze niet hoeven te rekenen op hulp van de overheid. Er is geen geld voor de aanleg van fatsoenlijke dammen om de bevolking te beschermen tegen overstromingen maar voor het vieren van feestjes, het maken van snoepreisjes, het plunderen van de staatskas en het geven van allerlei uitkeringen aan mensen die lijken op degene die de leiding heeft over het ministerie van Sociale Zaken (dat zijn de djoeka’s op dit moment) is er wel meer dan genoeg geld voor. De Suri (r)overheid heeft al heel lang verknipte prioriteiten.
  http://www.nospang.com/index.php?option=com_content&view=article&id=29713:afdelingshoofd-sozavo-trekt-aan-de-bel&catid=73:binnenland&Itemid=65


  Maak melding

 10. Mooi verhaal Ray2,

  Gratis geld krijgen is altijd een motivatie om niet te hoeven werken, uitgezonderd de echte arbeidsongeschikten. In de tijd dat Suriname mensen met man en macht moet gaan stimuleren om te gaan werken, studeren en een vak leren, wordt ze juist door deze regering aangemoedigd niet te hoeven werken, want je kunt je laten afkeuren door een corrupt arts.

  Ik ben benieuwd hoeveel corrupte Surinaamse artsen hieraan meedoen…


  Maak melding

 11. ik dact dat er twee dijken aangelegd worden in suriname coroniie en commewijne. moedwillig valse en onjuiste informatie schrijven is erg genoeg om met mensen hun leed politiek te gaan bedrijven. het is jammer wat te weg naar zee gebeurd is met de percelen daar en vooral de landbouw aanplanten.


  Maak melding

 12. alleen

  ik dacht dat er twee dijken worden aangelegd in suriname coronie en commewijne. moedwillig valse- en onjuiste informatie schrijven is erg genoeg om met mensen hun leed politiek te gaan bedrijven. het is jammer wat te weg naar zee gebeurd is met de percelen daar en vooral de landbouw aanplanten


  Maak melding

 13. Koos,het is helemaal niet erg dat men voor watermanagement niet bij Nederland terecht kan.Het is eerder een bevrijding uit de onderdanige positie die Nederland Suriname wenst toe te kennen.De Belgen zijn ook goed op het gebied van watermanagement.De Belgen managen hun wateroppervlakten met behulp van satellietobservaties.In diverse rivieren, kanalen,kreken,meren,voor de kust enz.zijn sensoren geplaatst die continu in verbinding staan met satellieten.Zodra het water stijgt,daalt of niet wegstroomt in een bepaald gebied wordt actie ondernomen om de waterhuishouding te reguleren.In het kader van de samenwerking met Belgie kan zeker een beroep gedaan worden op de Belgische deskundigheid.


  Maak melding

 14. Dit komt er van als je zaken naar eigen hand wil zetten.

  Dit hebben ze te danken aan de kap van mangrove en ongeoorloofde verdelgingsmiddelen gebruik.

  Het lijken stelletje gekken die geen enkel respect voor de mens, zullen zij dan ooit onze natuur respecteren?
  Dacht ik niet……..

  Kijk maar naar zovele bermen en kanalen langs de wegen, de bermen dienen begroeid te zijn omdat de wortels van het gras het geheel bij elkaar houdt. De prachtige waterleliesoort is al bijna uitgeroeid. Maar mensen, we kunnen niet over verdelingsmiddelen gaan gebruiken. Het is zeer schadelijk voor mens en natuur.

  Jammer jammer jammer dat het allemaal zo moet en nu klagen over wateroverlast en straks over wegzakkende wegen? Mang, wat zijn jullie van een land dat NIEMAND aan de zaken heeft gedacht zoals ik die beschrijf.

  Reden dat ik het wel zie is omdat ik dankbaar ben voor het prachtige land Suriname, een levend schilderij is het terechte woord. Ik kijk met passie en liefde naar Suriname en zij die in het paradijs wonen, zij schijten erop.

  Jammer


  Maak melding

 15. Dit is het gevolg van het tarten van moeder natuur. Mark my words, voor de olieboringen en het goud delven gaat Suriname straks een hoge prijs betalen. Aardbevingen en overstromingen etc etc… Langzaam veranderd Suriname in een maan landschap.


  Maak melding

 16. miss koooosje hoe lang heeft jou front geregeerd ..hoe lang hebben zij regeer macht gehad ….ik heb water op domburg een regering die nog maar net aangetreden is .
  ga het vergelijken met de vhp nps die meer dan mensen heugenis aan de macht waren …te samen met olland konden ze niets doen voor de elementaire basis voorzieningen voor het surinaamse volk ..ik ga het weer voor jullie alle redimusus herhalen …die bruggen die gebouwd zijn door de ndp regering zouden tot op de dag van heden niet gebouwd zijn nog door olland nog door front ..jullie hebben dit land decenia achter gehouden en die tijd is voorbij er komt een vier baan weg reken maar wij zijn hard op weg ons doelen te bereiken .en het gebeurt zonder steun van olland laat dat duidelijk zijn …dat is onze trots

  bouta go go


  Maak melding

 17. Alle ellende in Suriname is de schuld van GMAP en zijn cronies!!!
  Hij weet alles goed te benomen, maar doet er niks aan!
  Elke dag klagen over Bouterse op waterkant zal Suriname echt een betere plek maken.


  Maak melding

 18. @pero

  boi,vergelijk de dijken van Sur.en de seawall van Guyana.Moet je gaan kijken in Nickerie wat voor dijken het Front neergezet heeft langs de Corantijn.Moet je kijken naar de dijkdelen die al staan in Commewijne.Aan een brug ga je niets hebben als het eindigt in de zee aan de overkant.Laat Weg Naar Zee een waarschuwing zijn voor je visionair indien nog in leven.Coronie wordt ook bedreigd.De weg naar Nickerie dreigt weggespoeld te worden.


  Maak melding

 19. Er is genoeg expertise op de wereld o.a. de waterexperts uit Nl. om dit soort problemen op te lossen, laat die arrogante kloothommels die nu in de regering zitten, daar eens goed gebruik van maken en investeren in plaats van die loze praatjes van hun aan te moeten horen, (veel beloven, weinig geven, doet een gek (o.a. PERO) in vreugde leven, maar ook veel Surinamers zelf valt wel het een en ander te verwijten, ze flikkeren hun afval petflessen en andere plastic zooi wel heel gemakkelijk van zich af, waardoor trenzen en andere watergangen dusdanig verstopt raken dat het water ook niet meer weg kan, hier geld meer voorlichting, hand in eigen boezem steken, en zwaardere sancties bij geconstateerde overtredingen, een schone taak voor de overheid


  Maak melding

 20. Natuurlijk mag GMAP dat, is iets om trots op te zijn de zeedijk bij Nickerie, de dijk bij Coronie waar ze nu mee bezig zijn etc., van de Surinaamse kennis hoef je op dat gebied niets te verwachten, Bad Santa, beter kun je met een zwarte(paarse) rouwvlag gaan zwaaien om dat de Surinaamse regering zo lekker tekort schiet


  Maak melding

 21. GMAP,het grote Duitsland deed ook geen beroep op Nederland toen het land werd geteisterd door overstromingen. Nederland bood Duitsland wel hulp aan,maar ook Rusland stuurde hydrologen en krachtige waterpompen die in 1 minuut per pomp wel 100.000 liter water wegpompten. Laat het duidelijk zijn dat de deskundigheid op het gebied van watermanagement niet alleen in Nederland te krijgen is.


  Maak melding

 22. RobG niemand heeft beweert dat Nl. de enigste is met de nodige ervaring op dat gebied, maar als dat voor jou en nog wat van die andere paarse paupers, om weer te zeiken richting Nederland en de “witten” doe je maar lekker je best, en halen jullie naast de Chinezen en de Turken ook nog maar de Russen in huis, krijg je gelijk de Russische maffia erbij, ben je helemaal klaar, ben je straks helemaal niet meer de baas in je eigen land


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.