zaterdag, mei 25, 2024
HomeNieuws uit Suriname‘We hebben onszelf afhankelijk gemaakt van hulp’

‘We hebben onszelf afhankelijk gemaakt van hulp’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 27 apr – Minister Jim Hok vindt dat te lang gekeken is naar wat anderen bijdragen aan Suriname’s ontwikkeling. Het is hoog tijd voor een andere aanpak die meer in eigen handen is. “We hebben onszelf afhankelijk gemaakt van de Nederlandse ontwikkelingshulp.”

De afgelopen decennia is vrijwel alles opgehangen aan de hulp. “Nu is die op, laten we partners zoeken en onze ontwikkeling ter hand nemen. We moeten vertrouwen in eigen kunnen, doen wat we zelf kunnen doen”, zegt Hok. In dit opzicht is Staatsolie een uitstekend voorbeeld. “Staatsolie heeft vrijwel alle processen doorgemaakt naar een bedrijf waar we als Surinamers trots op mogen zijn, een bedrijf dat kan dealen met de grootste maatschappijen in de wereld.”

De wapenspreuk van Staatsolie, Vertrouwen in eigen kunnen, krijgt zo een ruimere betekenis. De kunst is wel het allemaal naar een nationaal niveau te tillen. “We kunnen het wel zeggen, maar zonder voorbeeld is het een slogan zonder inhoud”, aldus Hok. De jaaromzet kwam het afgelopen jaar voor het eerst boven de een miljard dollar uit. Staatsolie is voor honderd procent publiek bezit.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

115 REACTIES
 1. Wat hebben ze weer een grote broek aan getrokken, Staatsolie kan zich meten , waar aan? waarom dan nog geen eigen raffinaderij, oh nee, dat wordt geregeld via Venuzuela, wat doen Amerika en Canada op die goudvelden, wat moeten al die Chinezen en straks misschien de Turken dan in Suriname, hoezoo niet afhankelijk van hulp van anderen, als alle partijen zich ineens terugtrekken flikkert heel Suriname als een kaarten huis in elkaar, wat een grote bek hebben ze weer, de paljassen


  Maak melding
 2. Ik zeg :…zorg eerst voor een behoorlijk bestuur voordat je je kan meten met anderen,….ambtenaren die hun voertuigen niet hadden kunnen tanken omdat de regering haar betalingsverplichtingen niet kan voldoen is slecht bestuur. Een regering vol met corruptie en de president die in alle talen zwijgt en niet kan of durft te handelen is slecht bestuur!!


  Maak melding
 3. Wat een domme eenzijdige reactie van deze Hok. De Surinaamse afhankelijk wordt alleen gerelateerd aan de Nederlandse ontwikkelingshulp alsof alleen op die wijze afhankelijkheid ontstaat. Suriname is OOK afhankelijk van giften en andere projecten van o.a. China. Dat wordt vergeten. Tevens behoeft ‘hulp’ niet alleen financieel te zijn. Zo zijn we nog sterk afhankelijk van ‘kennis’. Want dat laatste ontbeert de Surinaamse overheid sterk!


  Maak melding
 4. Land en volk opbouw heeft niks met concurrentie te maken,maar met de middelen ,kennis en vaardigheid dat een volk en bestuur van hun zelf beschikken.
  Maar om dat te bewerkstelligen is het nodig om de verkeerde lering door de europeanen in ons midden te verwijderen om tot ons zelf terug te keren.
  Deze regering herkent zwakke punten ,en zij praten er ook over”dat is wel stappen naar een beter zelf bewust wording .


  Maak melding
 5. @Sra,…tja volgens mij zit je op een andere planeet,..Suriname heeft onlangs het contract met Nederland verlengd om het rechtssysteem in orde te krijgen, Suriname heeft een Nederlands bedrijf aangetrokken om het de Suriname rivier te baggeren, Suriname heeft een Nederlands bedrijf aangetrokken om het sociale aspect te bestuderen.
  Het hele onderwijssysteem van Suriname is gerelateerd aan die van Nederland.
  En die plato heeft gelijk, hulp uit Nederland was of is niet altijd geld maar ook kennis.


  Maak melding
 6. Sra,
  Suriname zal nooit vooruitkomen onder een criminele massamoordenaar die jullie dom houdt.
  Meneer hok verwijst naar staatsolie maar hij vergeet erbij te vermelden dat het niet veel heeft gescheeld of bouterse en bosje hadden staats olie verkocht aan Deawoo.
  Meneer hok met bouterse is Suriname nog afhankelijker geworden dan voorheen, bouterse heeft meer kapot gemaakt in Suriname dan hij ooit zou kunnen opbouwen.
  Eerst huilen deze gasten over de (status) die ze nu hebben omdat ze niet meer in aanmerking komen voor bepaalde ontwikkelingshulp, nu lopen ze groot te doen, wie houdt nou wie voor de gek dames en heren?


  Maak melding
 7. Suriname kan alleen vooruit gaan als de corruptie helemaal verbannen is. Suriname kan alleen vooruit gaan als iedereen in Suriname van de president tot de kleine hosselaar op straat af doet van het denken “wat is er voor mij te halen ” maar omschakelt van “wat heb ik Suriname te bieden”.


  Maak melding
 8. Had Jim Hok deze uitspraken ook gedaan als Nederland Bouterse had omarmt ? Jim Hok en z’n vrienden lijden aan collectief geheugen verlies. Regeringsleden mogen niet meer naar het buitenland vliegen, auto’s van departementen zijn niet voorzien van brandstof, subsidies op zorginstellingen zijn ingetrokken, beloofde aov verhoging is ingetrokken en tal van andere projecten liggen stil alleen louter omdat de financiële op zijn.

  http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2013/04/grote_geldnood_in_suriname.html

  Deze regering lijdt aan grootheidswaanzin, ze zijn door en door corrupt en materie ondeskundig. Het huidige Suriname is afhankelijk van ontwikkelde landen en Nederland in het bijzonder vanwege het historisch verleden. Paars doet aan geschiedenis vervalsing wat toch niet gaat lukken.

  Jim kruip terug in je hok en laat je muilkorven. Je
  praat poep. Overigens kenmerkend van dictatoriale regimes om telkens hun soevereiniteit te onderschrijven.


  Maak melding
 9. Dronkenmanstaal van bouterse en zijn criminele bende.
  Het gaat economisch heel goed met Suriname, we hebben Holland niet nodig, weg gaan Nederland ontwikkelingsgeld geven.
  Zalige mijn oma zou zeggen wan buriki e tan wan buriki.


  Maak melding
 10. ik heb gemerkt dat na de stopzetting van de ned.ontwikkelingshulp ,het veel beter gaat met Su.
  de oude politiek heeft ons hulpverslaafd laten denken
  maar gelukkig waait er een andere wind in Su. en voor de negatievelingen ,als je je bijdrage niet wil leveren dan blijf je toch lekker weg . het gaat toch “uitstekend goed in ” Blanda.


  Maak melding
 11. hans
  Wat hebben ze weer een grote broek aan getrokken, Staatsolie kan zich meten , waar aan? waarom dan nog geen eigen raffinaderij, oh nee, dat wordt geregeld via Venuzuela, wat doen Amerika en Canada op die goudvelden, wat moeten al die Chinezen en straks misschien de Turken dan in Suriname, hoezoo niet afhankelijk van hulp van anderen, als alle partijen zich ineens terugtrekken flikkert heel Suriname als een kaarten huis in elkaar, wat een grote bek hebben ze weer, de paljassen
  =
  En precies het laatste is datgene wat jij voor dit altoos getergd land wenst. Je komt jezelf wel tegen!


  Maak melding
 12. Zijn de persen al aan het draaien ???

  Binnenkort weer met stapel bankbiljetten een broodje kopen…

  Open nog maar een ambassade in Plopsaland…


  Maak melding
 13. Zondag 28 april 2013 om 08:07 uur, door @hans, honderd procent met je eens @Hans!!! We kunnen tenminste wat van jou leren.

  Nu over Hok’s uitspraak

  Analyse van de uitspraak:
  1. Welke we, “We hebben onszelf afhankelijk gemaakt van de Nederlandse ontwikkelingshulp.”, wordt in deze zinsnede hier door Hok bedoeld.
  2. De Surinaamse samenleving kan niet hiermede bedoeld zijn, want die vroeg en kreeg bij mijn weten nooit enige hulp van de Surinaamse Regering als ondersteuning.

  Bovendien is de verstrekte hulp aan de Surinaamse Regeringen verkwanseld en of door ontevreden militaire coups weggeschoten.

  De stille getuigen zijn als bewijsmateriaal zichtbaar aan de verwoeste leefgemeenschap te Moi Wanna, vermoorde burgers, vernielede bruggen en slecht onderhouden wegdekken.

  Het is vooral deze Regering en soortgelijke gelieerde die Suriname gestort hebben in de neerwaartse ontwikkelingsspiraal.

  Het lijken mij allen wilde jongens, die hun verlangens willen omzetten in beleid, zonder rekening te houden met de eisen van het Surinaamsvolk en weigeren die te betrekken bij de ontwikkeling daarvan.

  In Nederland is de realisatie van de brede school gedachte o.a. mislukt, vanwege de onmogelijkheid tot participatie van de massa waarvoor het bedoeld is.

  Het zelfde schrikbeeld staat ook Surinaamse Regeringen tot realisatie van haar Natie Ontwikkeling te wachten als de massa waarvoor die bedoeld is, de kans ontnomen wordt tot ontwikkeling, omdat de ‘notabelen’ het ongewenst vinden, of niet aan gedacht hebben aan daadwerkelijke participatie.

  De projecten zoals Staatsolie, Goudexploitatie, Bauxietexploitatie, Kademurenaanleg, Bruggenbouw, dat doe je met de eigen ontwikkelde kennis en vaardigheden.

  Bij ontbrekende financiën, daarvoor wordt er gespaard. Want haastige spoed is zelden goed en gaat altijd meer geld kosten.

  Hok maakt zijn eigen iets wijsje, geloofd er zelf in en maakt een sprongetje voor een dansje, terwijl de massa slechts hoofdschuddend toekijkt naar die vertoonde poppenkast van laatst gesloten goud deal, die meer nadelen dan voordelen voor het land biedt.

  Mijn conclusie is en blijft, opgerot zou deze regiem sieren, want het is een bandietenbende en een schande voor het land.


  Maak melding
 14. Iedereen die zegt dat het goed gaat in Suriname zou er goed aan doen een opticien te bezoeken. Het huidige Suriname teert op de successen van Venetiaan maar inmiddels is de bodem van de schatkist zichtbaar. Dit Suriname heeft een schijn economie. Bouterse heeft in een recordtempo de erfenis van Ronald Venetiaan te grabbel gegooid. Inkt op de contracten zijn niet eens opgedroogd of de volgende lening wordt afgesloten.
  Snoepreisjes naar het buitenland, bestellen van dure auto’s, schilderijen, computers, betalen van smeergeld, gunnen van opdrachten aan bevriende relaties etc etc … het is een schulden natie geworden en Surinamers zullen in de eeuwige dagen moeten afbetalen.

  @Bonoo, of wij een bijdrage aan de Surinaamse economie willen leveren bepalen wij zelf wel, flappie… kruip vooral terug onder die paarse steen van je.


  Maak melding
 15. ,,Suriname uit bezorgdheid bij VN over financiële indeling”

  Suriname beklaagt zich er om dat aan de status is gekoppeld dat ‘middle income countries’, niet langer aanspraak maken op sommige fondsen van internationale instellingen. “Dergelijke classificatie, zonder overleg, is ondemocratisch en een straf voor onze prestaties”, zei Lackin

  …Lachin wil doorgaan voor arm land om wat **Help- Hulp-Doekoe** te toucheren,….Hokkie met zijn tokkie pocht over miljarden inkomen!!!

  wat een samenwerking die NDPaars 🙂


  Maak melding
 16. rectificatie 1:

  De stille getuigen zijn als bewijsmateriaal zichtbaar aan de verwoeste leefgemeenschap te Moi Wanne, vermoorde burgers, vernielde bruggen en slecht onderhouden wegdekken.

  rectificatie 2:

  Hok maakt zijn eigen wijsje, geloofd er zelf in en maakt een sprongetje voor een dansje, terwijl de massa slechts hoofdschuddend toekijkt naar die vertoonde poppenkast van laatst gesloten goud deal, die meer nadelen dan voordelen voor het land biedt.


  Maak melding
 17. Zondag 28 april 2013 om 10:33 uur, door @Paraman,
  Begrijpend lezen is ook maar een vak apart!!! Suriname blijft afhankelijk van hulp in tegenstelling wat Hok beweert, zegt Hans en dat is heldere taal!!!


  Maak melding
 18. Hhahahaaaaa, onze parakorantie heeft het moeilijk.
  Paraman blijft af van die garnalen, kokosnoten en pannenkoek met varkenspoten.
  Panka stuurt ze naar school en zijn regering benoemd ongeschoolden om belangrijke posten in het land.


  Maak melding
 19. -Minister Jim Hok, ik kan jou niet zomaar gelijk geven.
  Waarom denk je dat de buitenlanders tot heden ten dagen in Suriname zijn om te helpen?

  =Sommige Surinamers zijn zo lui dat personeel van het arbeidsbureau op huisbezoek moet gaan om te gaan vragen wie een werk nodig heeft.

  -Corruptie speelt een grote rol in het land, omdat de staatskas leeggeroofd wordt en men besteed het geld niet voor het volk.
  -Zie recent wat er gebeurt met de landbouw, men heeft aangegeven dat als de Surinamers nu niets gaan doen de markt in handen komt van de Chinezen.

  Minister Jim Hok, de MENTALITEIT speelt in Suriname een grote rol en ga wat er aan doen.

  =Vergeet niet dat er weinig kennis in Suriname is om de economie een boots te geven.
  -Wat denk je van de school kinderen die steeds niet naar school kunnen gaan, omdat de chauffeurs geen salaris ontvangen? Kennis gaat achteruit, omdat de kinderen achterlopen tegenover die van het buitenland.

  @sra, ken je wel de geschiedenis van Suriname?
  =Schreeuw niet alsof de Europeanen het verkeerd gedaan hebben in Suriname.
  -Vandaag leent/krijgt Suriname geld en goederen uit China, Venezuela ect.
  Morgen ga je anders praten, omdat de geldkraan van Europa is dicht gedraaid.

  =Heb je soms iets te zeggen over de “blanke” canadezen in Suriname die rijk worden met het goud van Suriname???


  Maak melding
 20. @ Ira,
  In de jaren 80,90 heeft Suriname door het beleid van bouterse heel veel kader kwijt geraakt, ze hebben Suriname gedwongen verlaten,sommige moesten vluchten voor hun leven. bouterse zag achter elke boom een beer.
  op 8 december 1982 is er een grote aanslag gepleegd om intellect Suriname.


  Maak melding
 21. @GMAP, je hebt groot gelijk en vergeet niet dat de genen die zijn achter gebleven een grote achterstand hebben op hun studiegenoten in het buitenland.


  Maak melding
 22. hahahhahaha GAMP maar na Bouterse was er toch de NF???Waarom ging het kader dan niet terug?Neen ze bleven hier in Holland waar ze alles in de schoot toegeworpen kregen zo ook de vele Suries die hier hun handjes openhouden en dat bedoelt Hok met te veel van hulp afhankelijk zijn,Juist degene die hier op dit forum lopen te typen dat het niet goed gaat met Surinmae zijn de genen die nooit en te nimmer naar Suriname zullen terugkeren al zijn Bouterse en de zijnen reeds lang dood en begraven.
  Ik kom net terug van een welverdiende vakantie uit Suriname had een wereld tijd en ja Suriname en de Surinamers doen het perfect.Tuurlijk zijn er nog veel obstakels,maar heb er vertrouwen in dat ze er wel komen met of zonder Bouterse.
  Geloof me :Met Dank Aan De Chinezen .

  Hahahahah zoals me opa zegt:De Beste Stuurlui Staan Aan Wal,slaat op zij die hier steeds lopen te zeiken dat Suriname naar de klote gaat pfffff.


  Maak melding
 23. i Know,
  Als je met vakantie bent of je woont daar is een groot verschil.
  waarom men niet terug is gaat naar Suriname moet je niet aan mij vragen, ik geeft alleen aan dat in de jaren 80,90 veel kader is vermoord en gevlucht uit Suriname en dat is een feit.
  Ik weet zeker dat iedereen die zijn reactie hier op WKN plaats hoopt dat het goed komt met Suriname,Ik zelf hebt mijn twijfels als het onder deze oplichters en criminelen gaat gebeuren, hun verleden en hun heden spreekt boekdelen en niets wijst erop dat ze veranderd zijn. Waarom ben jij niet daar gebleven?? het gaat volgens jou toch goed met suriname.


  Maak melding
 24. @I KNOW the man who doesnt know:”Ik kom net terug van een welverdiende vakantie uit Suriname en had een wereld tijd”

  I Know the man who doesnt know, was er maar gebleven dan was ook jij niet 1 van de beste stuurlui die aan wal staan te bleren, en hoef ook jij niet je handjes in Holland op te houden, en behoor ook jij niet tot degenen die je beschuldigd nooit terug te zullen keren naar Suriname,en kan jij je genoten wereld tijd daar voortzetten.

  Have a nice day…..


  Maak melding
 25. De negatieve dingen van Suriname hebben een hele verre reikwijdte. Tot hier in Nederland weten we dat Paramaribo Noord onder water staat bij een kleine regenbui. Ons advies is dus: koop geen huis en of perceel daar. Hierover is er al vaker ook vanuit het buitenland gewaarschuwd. ja, dit komt door de klimaatsverandering en het smelten van de poolkappen. Rosario in Argentinië was vroeger veeteeltgebied. Nu wordt er daar lustig op los gevist. Opvallend is dat Suriname geen maatregelen treft. Luisteren ze niet naar de buitenlanders wanneer wij ze op de fouten wijzen of wachten ze weer op ontwikkelingshulp. Ooit had een parlementarier gezegd: Nederland geef ons geen vis, maar die hengel, want dan kunnen wij zelf de vis vangen. Nu loopt Paramaribo Noord weer onder water. Vraag: gaat Suriname nu het bewijs leveren dat zij het probleem zonder ontwikkelingshulp kunnen oplossen. Ik heb mijn twijfels.


  Maak melding
 26. Ik las in DWT van gisteren dat alle DC’s ten tijde van Dhr Venetiaan onmiddellijk naar huis gestuurd zijn bij het aantreden van deze paarse regering. Deze mensen ontvangen nog steeds hun salaris, 2 1/2 jaar na dato, en ze worden nergens voor ingezet, geen andere werkzaamheden voor hen. Ze zitten thuis en ontvangen elke maand hun geld.
  De reden waarom ze naar huis gestuurd zijn: angst dat ze destabiliserend en ondermijnend zouden werken voor de huidige regering.
  En te bedenken dat het hier ALLEEN gaat over de DC’s. Andere overheidsambtenaren zijn niet genoemd maar die zitten ook bij bosjes thuis!
  What a loss!


  Maak melding
 27. @Bonoo
  Jij zegt:” en voor de negatievelingen ,als je je bijdrage niet wil leveren dan blijf je toch lekker weg . het gaat toch “uitstekend goed in ” Blanda”.

  Heb ik iets gemist?
  Hebben wij (negatievelingen zoals je ons bestampeld) beloofd onze bijdrage in de vorm van medewerking te verlenen?
  NEEN lees dit nogmaals en hoor je zelf zeggen NEEN!
  Of je ziet bakroes en libba’s overdag!


  Maak melding
 28. Hahahhahhahahhhah die redie moesoes zijn weer jaloers..
  die hulp van nl kunnen ze in hun reed stoppen..niet nodig..
  dat zegt mijn chineese opa 自动 取款 机 Zi dong qu Kuan ji ,
  Wij hebben zon, regen,goud,olie,en mooie vrouwen,enz.enz
  I LOVE SU WOON EN WERK


  Maak melding
 29. GMAP, waarom moet ik daar blijven mijn paps is een rasechte blanda en ik ben hier geboren en getogen..
  Ik heb nooit beweerd dat ik nooit naar Suriname ga het land van mijn mams nooit nooit nooit.
  hahahah Zij die reageren, zitten idd met hun handjes open hahahah als de waarheid uitkomt in hun geval dan blerren ze.


  Maak melding
 30. GMAP, wat heeft Venetiaan al die jaren van zijn regering gedaan voor Suriname? Die man had (financiële)steun van Nederland en hij heeft het niet kunnen waarmaken.Ook Nederland is niet meer gecharmeerd van Venetiaan.Ze vonden hem maar niets, dubbel niets. GMAP, jij bent de grootste anti-propagandist van Suriname en je zal het maar moeten accepteren dat de regering Bouterse na 2015 ook weer aan het bewind komt.


  Maak melding
 31. hahahah moet zijn :dan voelen ze zich aangesporoken. No One Cares, ga aub een beetje eruit hahahaha of heeft iedereen je daar buiten uitgekotst?Want zo kom je over hahahah als is het maar virtueel je geeft jezelf echt BLOOT hier.


  Maak melding
 32. @Lea, je hebt gelijk en het klopt ook dat men doorbetaald wordt.
  Het is/was een koloniale regeling die toen was ingezet. Denk maar aan de WW rechten.
  Denk je nou dat men deze regeling zal weghalen???ik dacht het niet, maar wel de Nederlanders uitschelden.

  =Ik zou het maar op een halfjaar houden en daarna beëindigen. Ze hebben allen genoeg geld.


  Maak melding
 33. Surinam patriot,Gaymap
  De twee kleutertjes van deze forum die zich door blinde emotie laten leiden.

  Jullie hebben geen antwoord op mijn posting gegeven,maar een gedachtengang dat zich in negatieviteit heeft uitgedrukt.

  Als jullie op mijn posting wil reageren”lees en probeer het te begrijpen “daarna mogen jullie positief reageren als jullie dat kunnen.


  Maak melding
 34. @King
  Jij zit natuurlijk als een bok op een haverkist op mijn verschrijvingen te wachten hè?
  Maar troost je,dit soort fouten mag IK (JA,JE LEEST HET GOED “IK”) me wel permitteren!
  Ik heb reeds grote bewijzen van geschiktheid of bekwaamheid op taalgebied geleverd;dat moet jij nog.
  SUCCES,indien jij je er ooit aan waagt!!!!
  Maar bravo!!!jouw intelligentie had ik toch iets minder ingeschat (je steekt er gelukkig toch IETSJE boven mijn verwachtingen uit)!IETSJE boven het absolute nulpunt!
  Knap hoor!
  NU MAG JOUW HAAN WEER KONING KRAAIEN!!! Hihihihihi!Kukelekuuu!!!


  Maak melding
 35. staats olie is opgericht ten tijde dat bouterse aan de macht was en het was de regering bouterse die de push gaf en nu staat het bedrijf er en daar mogen wij surinamers trots op zijn ….zo zijn wij surinamers ook trots op die twee grote bruggen die gebouwd en betaald zijn door wij het surinaamse volk …wij hebben offers gebracht om ze te bouwen het is geen geld van olland het is geen geld van die witte man het is die doekoe van het surinaamse volk ..front olland had dit nooit voor suriname kunnen doen …een brug konden deze witte rovers zelf niet bouwen voor ons land ..dankzij de ndp staan ze er en ze bewijzen die ollanders dat wij een weg zijn ingeslagen waar wij niet afhankelijk zijn van ze dankzij paars …en daarom zeg ik front jou tijd is geweest dat suriname werd vernedert door steeds te bedelen bij die witte man …een behoorlijke brug konden ze niet voor ons bouwen ..als je richting commewijne moest kon dat tot 12 in de nacht om over te steken daarna is het wachten tot de volgende ochtend .
  meer dan 40 jaar hadden de vhp en nps het voor het zeggen te samen met die ollanders wat voor vooruitgang hadden wij .zie die smalle wegen waar je nog geen eens kan parkeren .zouden er bruggen en zou er een staats olie bestaan als het olland vhp en nps aan de macht waren !!!!ik denk het niet voor hunnie zou het teveel geld kosten wij zouden nog tot op heden op de veer moeten wachten om over te steken …ik neem die redimusus niet kwalijk dat ze afhankelijk zijn van olland ze weten niet beter. deze regering bouterse is niet weg te denken reken maar …front gaat rekening met deze regering moeten houden wij waken over de onafhankelijkheid van dit land niet front wij paars met nadruk …die redimusus hebben geen trots en daarom zullen ze afhankelijk zijn en blijven .
  strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang .en ik ben een trotse surinamer kunnen jullie redimusus niet zeggen heb ik vele malen gezegd .die blanke man moet jullie opvoeden en gaan jullie op 30 april met de ollandse vlag de straat op jullie hebben een verplichting jegens de koningin ze verzorgd jullie redimusus .de surinederlanders hebben het slim bekeken had ik ook al aan die redimusus gezegd ze bouwen hun huis in suriname en daar geef ik ze groot gelijk .ding mang tak if joe no sabie dansie dang na pokoe no boeng.
  oeng tang in oeng manarie .
  bouta go go


  Maak melding
 36. 38 jaar lang heeft dit domme, luie volk de ruif van ontwikkelingsgeld leeggevreten. Nu het er niet meer is kunnen ze het ineens zelf. Meneer Hok, laat je ff goed nakijken in je bovenkamer, want er is iets structureel mis onder je fontenelletje.


  Maak melding
 37. Staatsolie bestaat in huidige form met dank aan een man, die man had een visie, integriteit, doorzettingsvermogen, was intelligent en kon dingen gedaan krijgen. Dat is Eddie Jharap.

  Allemaal kwaliteiten die geen van de paarse bende leiders in de regering hebben. Die van top tot bottom alleen willen stelen van het land en rijk worden. Wat heeft die jimmy hok ooit in zijn eigen capaciteit tot stand gebracht?


  Maak melding
 38. Degenen die de vooruitgang en onafhankelijkheid van hun land ophangen aan een figuur die hun land op de rand van de afgrond heeft gezet zijn dagdromers.
  bouterse maakt Suriname meer afhankelijker dan het ooit is geweest,kijk maar hoeveel Chinezen en brazilianen daar wonen, straks hebben jullie geen moer meer te vertellen in eigen land.
  Ik durf hier te stellen dan Suriname voor 25 feb 1980 op alle gebieden beter was dan dat het nu is.
  @pero, http://www.mamjo.com/forum/index.php?topic=438078.5;wap2


  Maak melding
 39. jharap heeft het opgericht met steun van de regering bouterse het gaat om surinaams geld ..het is geen geld van jharap of bouterse het is geld van het surinaamse volk laat dat goed door je dringen .het is geen bedrijf van bouterse of jharap ik weet niet waar deze man naar toe wil ik heb wel mijn bedenkingen maar ik pero zeg dat het geen geld van jharap odf bouterse is ..na monie foe a mie nanga a surinaamse volk .
  zij hebben het voortouw genomen geen front of olland .
  bouta kraktie mie mang


  Maak melding
 40. @pero,..en die zelfde Bouta van je was van plan staatsolie te verkopen, maar het werd op tijd voorkomen.
  Leer je geschiedenis mi boy,..


  Maak melding
 41. Pero woef woef, biegie dagoe kom bijte mie, woef woef..met je IQ van een pero=hondje

  je dada had staatsolie verkocht aan koreanen.

  Dankzij Eddie Jharap die dada had ontslagen, staatolie medewerkers die gingen staken, Lachman en Venetiaan bleef Staatsolie in Surinaamse handen.


  Maak melding
 42. Hahaha,…..felicitatie brief van de regering Bouterse aan het adres van prins Willem-Alexander i.v.m de troonwisseling is ongeopend weer retour verzonden,….woeii,.sjing torie
  Schandalig !!


  Maak melding
 43. Pero,
  1) Antony Nesty guwtu boi hebben jullie ook misbruikt
  2)Bosje en bouta hebben op een haar na staatsolie verkocht.
  Bouta is en blijft een loser, sukkel.


  Maak melding
 44. dankzij paars staan de twee grote bruggen die paramaribo met commewijne verbind ..dankzij paars staat er een grote brug bij de coppename rivier dankzij paars bestaat staats olie dankzij paars weet suriname zich onafhankelijk van nederland op te stellen ,dankzij paars is men bezig de wegen te verbreden ,dankzij paars is men bezig met een brug over de saramaca kanaal om het verkeer aan de vanhogerhuis straat van goed doorgang te voorzien .dankzij paars krijgt domburg water ,dankzij paars worden er huizen gebouwd ,dankzij paars heeft suriname voertuigen goed voor de veiligheid van land en volk ,wees bewust dankzij paars staat suriname op eigen benen en renkt paars niet op steun van olland wij moeten het zelf doen en met steun van andere landen als china brazilie geen lippen dienst geen bemoeienis ….dank zij de ndp kent su vooruitgang
  met nog altijd de sterke man van suriname desie delano bouterse …pero is trots op deze president zolang hij goed bezig is.. er is ontwikkeling als nooit tevoren .
  als er bezuinigd moet worden moet dat gebeuren zoals men overal in de wereld bezuinigd ….een teken dat er teveel wordt uitgegeven dan moet er wat aan gedaan worden een teken dat de president zijn verantwoordelijkheid neemt ,..zoals andere regeringen hun verantwoordelijkheid nemen ….impopulaire maatregelen zegt men ….deze president is de enige president doe hoop biedt voor land en volk .
  perfect is geen enkele regering ,corruptie vrij is geen enkele regering. front weet het ze hebben ervaring met hun stelende ministers die gevangenis straffen hebben gehad …onderhands anderen werk gunnen is geen corruptie misschien hoort het niet maar de vhp weet er alles van ze zijn kampioen in het benadelen van het surinaamse volk .dat is natuurlijk geen vrijbrief voor anderen om het zelfde te doen… en daarom moet er ingegrepen worden als blijkt dat er mensen zijn die misbruik maken van deze wan praktijken …front heeft nooit kritisch naar zich zelf gekeken wetende dat ze nergens voor hebben gedeugd dan het hebben over puin ruimen 15 jaar puin ruimen keba ba!!!!vene heeft de weg van afobaka geasfalteerd …een gevaarlijke weg waar nog maar net 2 autos naast elkaar kunnen rijden terwijl het een brede weg is waar was deze man mee bezig vraag ik mij af …die weg moet afgekeurt worden a no boeng gevaarlijk .die weg moet breder geasfalteerd worden al zou het meer kosten ….maar nee deze achterlijke president dacht de mensen zand voor de ogen te strooien als je wat doet doe het goed no lap lapoe .ze kunnen een mooi voorbeeld nemen van paars hoe je het moet doen met het verbreden van wegen en dichten van de goten om de wegen te verbreden …ik zal de woorden goed bestuur niet in de mond nemen omdat er geen enkele regering is die goed bestuur naleefd in suriname maar toch zeg ik dat de regering bouterse beter is dan de voorgaande regeringen van de afgelopen 35 jaar .staatsolie is het parade paardje van suriname .op dijkveld zie ik de trots van mijn land als ik langs rij .pero voelt zich vereerd met al die grote werken ,de huidige baas walwijk verricht goed werk zo ook zijn vorige maar deze is nu aan zet …pero kijkt vooruit .imgold is goed bezig in suriname maar mijn grote trots is staatsolie en die waterleiding net van domburg na jaren zonder water ..front kon het niet wat deden ze voor de mensen ..moet ik dan voor front stemmen !!!mijn vrouw was een fronter maar nu ziet ze in dat front belazerij was en nu kiest ze de kant van paars ..wees bewust stem ndp het geldt niet voor ollanders en redimusus het geldt voor surinamers ..die redimusus moet je verwaarlozen ze hebben geen stemrecht ze kunnen wel praten maar dat zet geen zoden aan de dijk na so so bla bla bla en daar koopr het surinaamse volk niets voor .het enige wat die redimusus kunnen is van ochetend vroeg tot de late avond hun nutteloos verhaal vertellen omdat ze de tijd hebben en de witte man betaalt voor ze ..ze hebben een uitkering en rutte betaalt …werk hebben ze niet je leest over 30000 werklozen op maand basis rara en toch hebben die redimusus het over suriname terwijl wij geen voetsel banken hebben in su …je moet werken voor je geld in su … su is geen suiker oom joe moe nak joe sking gie na monie …en je moet goed kijken naar de mensen die klagen …het zijn geen werkenden maar leeg lopers uitkering trekkers of drugs gebruikers .
  wij roepen ze de redimusus het zijn geen surinederlanders die zijn goed bezig om terug te keren naar hun land .

  \strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang …herie libie te na dede pero sa vetie gie stranang .
  bouta go go


  Maak melding
 45. Een grote gemiste kans voor de republiek Suriname toen de regering Venetiaan, Staatsolie verbood om als partner te participeren in de olieboringen voor de kust van Frans Guyana.Het resultaat? Men heeft voor de kust van Frans Guyana grote olievoorraden ontdekt en Suriname loopt miljarden dollars aan inkomsten mis. Bravo Venetiaan, bravo NieuwFront, jullie zijn ongeschikt om het land te besturen.


  Maak melding
 46. Dankzij paars is onze munteenheid in waarde gedaald met alle gevolgen van dien.
  Dankzij paar zitten wij met criminele moordenaar als president.
  Dankzij paars zitten wij opgescheept met een president die niet overal zijn poten mag zetten.
  Dankzij paars staat suriname bekend als narcostaat ,
  Dankzij paars zitten wij met een amnestie president
  Dankzij paars wordt suriname in de uitverkoop gezet.


  Maak melding
 47. GMAP!!je staat nu versteld als een aap van de witte man.Je bent veel te lang weg geweest!! Je kop bleef nog gefocust in jaren 80 en 90 Heb je in je kop nog ruimte voor waanzinnige plannen voor suriname?


  Maak melding
 48. Zielige GMAP, geef je verloren strijd op.Je doel zal je nooit bereiken, nu niet en in de toekomst ook niet.President Bouterse is onaantastbaar goed bezig. GMAP je bent geen nieuws waard.Ga maar huilen bij Koningin Beatrix klagen over Bouterse nog voor dat zal aftreden.


  Maak melding
 49. Met figuren als een Hok en die andere grappenmakers uit de Palu valt er weinig naar een nationaal niveau te brengen, laat staan naar een Internationaal niveau, want als je al weet te verkondigen dat wanneer de goudprijs zou zakken naar 500 US dollar, er nog winst gemaakt wordt, dan vraag ik me af op welke school deze lieden gezeten hebben.


  Maak melding
 50. Amigoe de Seroe Fortoe : “President Bouterse is onaantastbaar goed bezig”

  Bouterse heeft Suriname in de jaren 80 de armoede ingejaagd en doet dit nu weer….

  De Paarse Slaafjes zijn onverbeterlijk…zo zielig


  Maak melding
 51. brahams,die nig steeds waant in revo periode te zijn.Moet niet verbazen dat we weer 1980-87 en 1996-2000 krijgrn…een bankroete Su.Dezen moeten zo snel als mogelijk weggejagd worden HOepel op ondeskundigen en oplichters.


  Maak melding
 52. HOOLIGANS en alle verstandige mensen een heel goede avond en morgen toegewenst. molenaartje (Henk Molenaar), ik vind je een handige opstoker. Jou fantasie verhalen en ook die van GMAP vinden we erg spannend. Wanneer onze HOOLIGAN GMAP zegt dat hij niet bijkomt van het lachen, bedoelt hij dat hij niet bijkomt van het huilen. Onze gewiekste molenaartje heeft z’n kleine groepje HOOLIGANS amokmakers goed onder controle.

  molenaartje (Henk Molenaar) weet als geen ander dat zijn stampij makkers altijd buiten de realiteit hebben geleefd en zullen blijven leven. Dat is het spannendste voor iedere HOOLIGAN. Een HOOLIGAN zorgt voor vertier, waarom zouden we ons moeten ergeren.

  Dat de normale mens zich met de HOOLIGAN wil vereenzelvigen is duidelijk. Laten we blij zijn met onze raddraaiers. Het zijn in feite ongevaarlijke belhamels die ruzie zoeken als een leuk karweitje zien.

  Wel moeten wij niet opgeven. Een enkele HOOLIGAN geneest van hun kwaal. Bij de één duurt het langer dan de ander. Neem maar onze HOOLIGAN miss Koos(je), die kan toch de grappigste verhalen verzinnen? pasew(tje) is ook zo’n fantasierijk manneke.

  Dat Minister Jim Hok de spijker op z’n kop slaat, vind geen elke HOOLIGAN leuk. De HOOLIGAN moet tegen alles ingaan en dus herrie schoppen. Dat zijn de kenmerken van HOOLIGANS.

  molenaartje (Henk Molenaar) weet als geen ander dat HOOLIGANS een bloedhekel hebben aan de waarheid. HOOLIGAN réétje (Ray) beheerst de leugen als geen ander en kickt gewoon erop.

  Totaal ongevaarlijk, dit groepje HOOLIGANS zal zich nooit kunnen uitbreiden, gelukkig maar. Erg sneu voor de HOOLIGANS. We moeten de HOOLIGANS niet kenbaar maken dat we weten dat zij onder diverse pseudoniemen verhaaltjes verzinnen. Dat maakt het het boeiend en leuk. molenaartje, we vinden je een leuke deugniet. Je hebt je gabbertjes in het gareel en zo hoort het.

  Met gezonde spanning en plezier wachten we af.

  HOOLIGANS in het bijzonder, wel te rusten voor straks en een goede nachtrust, hopelijk lukt het. Denk erom, we vinden jullie verzonnen verhaaltjes te gek. Laat van jullie horen, HOOLIGANS. GMAP welterusten voor straks.

  We benne benieuwd!


  Maak melding
 53. Hé hé:

  En jij hebt het over verstandige mensen? Kijk naar het gewauwel van je maatje Pero.

  In wezen, als je goed tussen de regels doorleest, heeft minister Hok het wel juist. Suriname heeft altijd achterover geleund en gewacht op geld uit het buitenland. De afhankelijkheid van buitenlands kapitaal, en niet alleen de ontwikkelingshulp van Nederland, heeft gemaakt dat Suriname zonder die cash flow nauwelijks middelen van bestaan heeft. Kijk eens hoeveel leningen er de laatste drie jaar zijn afgesloten. Er zal terugbetaald moeten worden, én met rente! Vandaar dat men zich in de regering in allerlei bochten wringt om het volk rustig te houden! Ja, zegt tante Adelien, er wordt maandelijks geld uitgekeerd. Aannemers, bushouders, boothouders, onderwijsinstanties, zelfs ministeries zitten met de handen in het haar omdat er geen geld is. En ga me niet vertellen dat er bezuinigingen nodig zijn! Natuurlijk zijn die nodig, maar als het kalf verdronken is dempt men de put. Dit hadden de “ïntelligentia” onder ons al drie jaar geleden voorspeld. Het gaat economisch helemaal niet goed met Suriname! Het wordt tijd dat mensen als Pero, RobG en anderen hun ogen eens opendoen, want het borrelt in Su.


  Maak melding
 54. @GMAP,..wowww thx mang,..ik heb het gelezen heftig nieuws ,..moest wel ff mijn leesbril op ,..je weet wel boven de 50 jr is een leesbril onvermijdelijk


  Maak melding
 55. surinam patriot,
  Als je rechts onder met jou muist gaat staan kan je het vergroten broeder.
  @ hé hé, als je DDB zijn geschiedenis bekijkt dan zal zien dat het bij mooie woorden zal blijven, beloven en nog eens beloven, in de nieuwe wereld is er geen plaatst voor figuren als Bouterse,Castro,Assad, Mugabe ze komen allemaal alleen te staan of ze worden door hun eigen volk van de troon gewipt.
  Brazilie is een mooie voorbeeld hoe gaat na jaren lange militaire dictatuur, Myanmar wordt beloond voor zijn democratische koers.


  Maak melding
 56. @GMAP
  Broeder, je slaat altyd de spyker op zijn kop, je vertoont in elk geval geen KUDDEGEDRAG…

  Je zal maar een vader hebben die een veelvuldige moordenaar, veroordeelde drugs dealer is..

  Het zegt genoeg over het gedrag/mentaliteit van degene die zo’n crimineel adoreert…

  Ik vraag mij nog steeds af indien deze volgelingen echt dom zijn of dat hun leven vol zit met haat jegens anderen die rechtvaardig door het leven gaan.
  Hoe gaat zo iemand dan zijn eigen kinderen opvoeden, wat voor normen en waarden ga je dan zo een kind aan leren ?


  Maak melding
 57. @ Roy,
  Broeder, bedankt voor jou bijval, ik vraag mij ook af hoe deze gasten hun kinderen normen een waarden bijbrengen.Roy die paarse amnestie kudde kunnen roepen en zeggen wat ze willen maar de Suriname waarin wij zijn groot gebracht was op alle gebieden veel en veel beter dan die waar criminelen en moordenaars het voor het zeggen hebben.
  Suriname is op 25 feb 1980 en op 24 december 1990 beroofd van als zijn waardigheid,onschuld, normen en waarden, de schuldige mag nu president spelen in het land, ze zijn zo ver gezakt dat ze criminelen en moordenaars zien als hun grote voorbeeld.


  Maak melding
 58. @GMAP
  Broeder het is zeer triest om te zien dat mensen nu zo verbitterd en verhard zijn dat ze geen onderscheid meer kunnen maken tussen goed en kwaad.
  Het is erg om bv te zien dat men steelt omdat men moet stelen, wat een ziekelijk gedrag.
  Het mensen leven stelt niets meer voor in SU, voor een paar oude slippers loop je de kans vermoord te worden.
  Het is toch erg dat je alles moet opbergen voordat je ergens naar toe gaat, zelfs je kleren die aan de lijn hangen !!

  De wolf had toch beloofd dat de mensen voortaan zonder tralies konden slapen ??

  Neen hoor, het roven heeft alleen maar toegenomen door al die pinarie..


  Maak melding
 59. Shereen El Sherbini
  maandag 29 april 2013, 02:11

  Athene is wakker geschud en maakt eindelijk werk van exploitatie van zijn bodemschatten

  Weerstand onder de lokale bevolking
  Vooral in Noord-Griekenland zijn grote voorraden mineralen. Op het terrein van goud, zilver en koper wordt daar nog relatief weinig geïnvesteerd.

  Wel is Griekenland op internationaal niveau al een van de grootste producenten van industriële mineralen als perliet en bauxiet. Ook ligniet, dat als een belangrijke energiebron geldt voor het land, wordt al lange tijd op grote schaal gewonnen. Bovendien zou het land over enorme voorraden uranium beschikken.

  Toch wordt het investeerders niet gemakkelijk gemaakt. Het grote obstakel is niet de bureaucratie, maar de weerstand onder de lokale bevolking.

  De directie van het Canadese bedrijf Eldorado Gold, dat investeringen doet in een goud- en kopermijn in Chalkidiki in Noord-Griekenland, moet regelmatig slapeloze nachten hebben.

  De lokale bevolking heeft zich fel tegen de plannen gekeerd en een ware guerrillastrijd aangebonden tegen de onderneming.

  Bedrijfsvoertuigen zijn in brand gestoken en de burgemeester verkondigde in een gesprek met de Canadese ambassadeur openlijk dat de lokale autoriteiten er alles aan zouden doen Eldorado Gold te verjagen.

  Strenge richtlijnen en wetten naleven
  De bewoners, die vooral van de landbouw, visserij en toerisme leven, vrezen voor het milieu en de gevolgen voor de streek op de lange termijn.

  Het wantrouwen is niet zo vreemd — in het verleden gooide de Griekse staat het nogal eens op een akkoordje met een bedrijf, over de rug van de bevolking.

  Maniatis kan de ongerustheid van de lokale bevolking wel begrijpen: ‘Het is cruciaal dat strenge richtlijnen in acht worden genomen om het gevoelige ecosysteem van de streek veilig te stellen’.

  De sleutel ligt volgens hem, zoals vaak in Griekenland, in de garantie dat wetten ook worden toegepast. Maar het verloren vertrouwen in de overheid moeten worden hersteld en dat duurt een tijd.

  Wat is het moraal van het hierboven geëntameerde verhaal?.
  1. Het moraal is dat het Surinaamsvolk de heft in eigen handen moet nemen om de multinational te stoppen of te dwarsbomen zoals de Grieken dat doen.

  2. Dat is nog de enige hoop ter voorkoming van zelfverrijking en vernietiging van alles dat de bodem te bieden heeft!!!

  3. Eerst degelijk onderzoek door eigen deskundigen laten doen en tegelijk verbeterde clausules in de mijnbouwartikelen inbouwen zodanig dat de winstmarges een aanzienlijke verdubbeling vertonen.


  Maak melding
 60. @Roy,….de politie kon de afgelopen weken niet uit trekken omdat er gewoon geen brandstof was voor de voertuigen.
  Dieven en rovers hadden vrij spel.
  75 voertuigen zijn gekocht da hoe dang,..als je nu al niet kunt tanken?
  De vraag is waar gaan al die miljoenen aan inkomsten naar toe in godsnaam?
  Dit is gewoon wanbeleid en slecht bestuur!!!

  Hoe kan je een parttime onderwijzeres maken tot minister van financien?


  Maak melding
 61. Tjauwa,
  Ik blijf hopen.
  Europa kijkt mee over de schouders van de grieken, in Suriname kijken die paarse rovers over de schouders van de onderhandelaars, en in Suriname is het parlement buitenspel gezet en ook alle controlerende lichamen zijn buitspel gezet in suriname, tel maar jou winst.


  Maak melding
 62. Maandag 29 april 2013 om 10:09 uur, door @GMAP, het is hopen dat er een opstand uitbreekt, misschien wishful thinking maar met de Surinamers te lande weet je het nooit.

  Ook te Klaverblad vonden in het begin rare taferelen plaats. Het is nu afwachten hoe dat in de binnenlanden gaat aflopen.

  Financiering voor opstandige groepen tegen de multinational door de Sorosgroep zou een steuntje in de rug kunnen zijn, voor het dwarsbomen en stoppen van de multinational!!!


  Maak melding
 63. Dit soort uitlatingen van heer Jim Hok verbazen mij enorm. Getuigt van emotie van deze man, onontwikkeld en sociaal te hoog zelfbeeld. Ze denken dat ze kunnen toveren. Zo beloofden zij de ouderen een verhoging van hun AOV, nou wat is er van terecht gekomen?

  Deze regering is slechts gelden aan het uitgeven die zij niet hebben. Geen wonder dat ze zich alleen op projecten storten die mogelijk snel geld opbrengen.
  Zij gokken met de toekomst van Suriname en haar volk waarvan de volk straks jaren mag bloeden.

  Als ze geeneens centen hebben om voertuigen van de politie vol te tanken, wat moet je dan denken van hun agenten? Is toch logisch dat de agenten makkelijk om te kopen zijn?. En nog niet te spreken over de betrouwbaarheid van de agenten. Overal zijn agenten geplaatst uit de corrupte hoek uit de tijdperk van Bouterse hemzelf.

  Goed voorbeeld doet goed volgen zou ik zeggen, maar geef mij maar een paar goede voorbeelden dan!

  Wat heeft deze regering tot nu toe gedaan met de corrupte advocaten, notarissen en rechters?

  Wel Bouterse, u riep alle Surinamers all over the world op om een bijdrage te leveren aan de opbouw van Suriname.

  Vragen:
  Welke rechtszekerheid geeft u aan buitenlandse investeerders die in Suriname zijn en worden opgelicht?

  Toen u president werd, werd u aangeschreven door een gedupeerde.Wat heb u voor die gedupeerde gedaan?
  Die gedupeerde vestigde al zijn hoop op uw komt en samen met hem zovele anderen.

  Het is al met al onverteerbaar hoe deze regering corruptie heeft gevoed i.p.v. aanpakken en uitroeien door harde maatregelen te nemen.


  Maak melding
 64. Deze regering is (democratisch)gekozen maar Suriname is democratisch helemaal niets opgeschoten met regering A.B
  Die multinationals zijn niet gek ze weten dat bouterse alles aan doet om aan de macht te blijven en dat maakt hem zwak in alle onderhandelingen.


  Maak melding
 65. Maandag 29 april 2013 om 09:00 uur, door @GMAP, Ie nakie na spikri tapoe eng ede; Je slaat de spijker op z’n kop; veel beloven en weinig geven doet gekken in vreugde leven. Want ook is het niet waar dat na maneschijn de zon verschijnt, want het kunnen ook donkere wolken, donder, bliksem, sibiboesie of een ware tsunami zijn, maar dat wordt gauw vergeten door de debielen!!!


  Maak melding
 66. Blaka bakra,op de plaats rust!Dat de president aan de bel trok is niets anders dan een logisch gevolg n.a.v.de marktontwikkelingen met betrekking tot de goudprijs. Doordat de marktprijs van goud een daling laat zien weet de regering dat zij ook minder extra inkomsten zal krijgen uit de goudverkopen. Dit houdt in dat er een rem op de uitgaven van de overheid moet worden gezet. Maar de anti-regeringskrachten hebben dit punt direct aangegrepen om in de Surinaamse en Nederlandse media zeer negatief uit te pakken zonder enig inzicht te hebben in feitelijke stand van zaken.Elke econoom zal deze maatregel van welke regering dan ook ondersteunen.Het wordt belangrijk voor de regering om haar inkomsten uit belastingopbrengsten en overige dienstverleningsactiviteiten te optimaliseren.Er zijn nog veel sectoren in het land die een economische stimulans door de overheid goed kunnen gebruiken.


  Maak melding
 67. Maandag 29 april 2013 om 10:23 uur, door @linglong, de hele regeringsploeg in Suriname leidt aan demotie.

  Hiermee is alles gezegd. Wijzer worden van deze ploeg met zoveel op hun kerfstok, met een verziekte grijze werkeloze hersenmassa is niets en dan ook niets te verwachten!!!

  Over emotie van deze verdwaalde leider moet u het helemaal niet willen hebben, want dat is reeds in jaren 1980 en 1990 een van de meest opmerkelijkste uitgestorven Surinaamse gevoelens bij deze ploeg en haar leider!!!


  Maak melding
 68. Maandag 29 april 2013 om 10:38 uur, door @RobG, regeren is vooruit zien. Dus geef je in bedekte termen weer, dat de regering niet vooruit denkt?


  Maak melding
 69. Deus ex machina

  Uit de vele kritische berichten in de media die met een sterk verlangen spreekt naar een deus ex machina die het land uit de crisis kan leiden, is het optimisme na de goud deal onderhandelingen van Jim Hok gedaald tot ver beneden het vriespunt.

  De Surinaamse minister van milieu en natuurlijke hulpbronnen Jim Hok laat de ene na de andere proefballonnen op, zonder dat die enige stijgingsgedrag vertonen voor de Surinaamse schatkist.

  Dat er extra belasting moet worden geheven op het karig loon dat Surinamers ontvangen lijkt mij het kind met het badwater weggooien.

  Het zijn juist de resultaten van de onderhandelingen met maatschappijen die meer extra’s moeten leveren lijkt mij.

  Anders is het onnodig grootschalige projecten nu uit te laten voeren, lijkt mij!!!


  Maak melding
 70. RobG,
  Ik weet uit ervaring dat die paarse amnestie clubje doen alsof ze vergeetachtig zijn.
  Ik zal jou helpen herinneren, was het niet bouterse die op de podium die spaarpot of appeltje voor de dorst van front belachelijk maakt, Vene e spaar ma a volk pina, weet je nog unu skeer no K.A.
  Nu geeft bouterse meer uit dan er binnen komt, al die ocer clowns zijn stil, hoofd clown is vermoeid hij moet rust nemen.
  RobG yu don no K.@


  Maak melding
 71. Is de val van het huidige Surinaamse kabinet in aantocht vanwege de kloof tussen naïviteit en idealisme?

  Naïviteit die het geloof in eigen kunnen afzwakt vanwege de sterkte, zwakte, kansrijke, bedreigende analysering en behept met de tekortkomingen om het nastrevenswaardig ideaal, voor de ten uitvoerlegging van grootschalige projecten te bereiken.

  Het bereiken van dat doel of om die kloof daartoe te overbruggen wil het regiem doen met behulp van bezuinigingen.

  Hopelijk zal er uit de bevolking de moed postvatten om op gepaste wijze hevige tegenstand te bieden tegen de onbesuisde bezuinigingsmaatregelen!!!.

  De denktank zit vanwege vermoeidheidsklachten momenteel thuis, zijn wonden te likken of heeft een heftige sjot achter de kiezen om bij te komen van alle nare troebelen, die het beroep met zich meebrengt.


  Maak melding
 72. GMAP, het is overduidelijk dat de aanhang van Bouterse wanhopig opzoek is naar erkenning voor hun leider. Ze zijn zelfs zo desperate dat ze Bouterse successen toeschrijven waar hij geen enkel inbreng heeft gehad. Ronald Venetiaan wordt continue afgeschilderd als de boeman die Suriname tot de afgrond heeft geleid. Ziekelijk..De gemiddelde paarse aanhanger is niet eens in staat om 8 successen van deze regering te noemen laat staan dat deze mensen een oordeel kunnen geven over de economische staat van Suriname. Wat ze tegenwoordig wel niet doen voor een bordje bruine bonen.

  Het is allemaal zo doorzichtig en zo triest.

  Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding (en dit geldt zeker voor Bouterse !!)


  Maak melding
 73. GMAP,ik heb sterk de indruk dat jij je bepaalde scenario ’s extreem heb ingebeeld.In je beelden zie je alleen hel en verdoemenis over Suriname komen. En als mensen achter jouw waanideeën gaan staan krijgen we nog meer mensen die geen onderscheid meer kunnen maken tussen fictie en werkelijkheid.Het kan epidemische vormen aannemen.Gelukkig vormen de mensen die je standpunten delen een geïsoleerd groepje.

  GMAP, jij kan geen objectief oordeel geven over het economisch beleid in Suriname.Je bent te bevooroordeeld. Het belemmerd je om zuiver te denken.

  Tjauwa, regeren is vooruit zien! Je moet altijd vooruit kijken en wat is geweest. Daar kun je mogelijk met plezier of met gemengde gevoelens aan terugdenken, dat is goed en herinneringen kun je niet uitwissen. Maar willen we vooruit komen dan is het slim om je blik op de toekomst te richten want ‘daar’ moet ‘het’ nog gebeuren. Daar liggen onze kansen, daar stevenen we op af en daar gunnen we onze jeugd een goed leven. Regeren is vooruitzien!De regering in Suriname is bezig om een goede basis voor de toekomst te leggen. Er zijn nog heel veel hindernissen te nemen.

  Koos, we zijn niet op zoek naar erkenning voor Bouterse.Je woorden zijn maar holle frasen van het type hilarische Esmerald,enz,enz. Bouterse krijgt de erkenning van het volk dat snakt naar meer mogelijkheden op het gebied van werk, onderwijs,medische en sociale voorzieningen, veiligheid in het land, goede huisvesting,enz.enz. Dit zijn onderwerpen waar de Frontregeringen een grote bocht omheen maken.Deze regering durft de problemen te benoemen en wil ze oplossen.


  Maak melding
 74. RobG,
  De man die ervoor heeft gezorgd dat onze gezondheidszorg, onderwijs,economie, medische voorziening op zijn gat licht probeert met mooie woorden die onwetende burgers van Suriname voor zich te winnen.
  RobG jij hebt het over veiligheid mi boi,voor de jaren 80 hadden huizen en winkels geen tralies voor hun ramen en deuren. jullie willen niet inzien dat bouta een vloek is voor land en volk. het zal bij beloftes blijven die never nooit waargemaakt kunnen worden, hoeveel van die 18000 woningen zijn er gebouwd??? waar zijn die beloofde laptop, fly over, vierbaanswegen,en aov verhoging.


  Maak melding
 75. RobG, nu we het toch over fictie en werkelijkheid hebben, misschien kun je dan ook antwoord geven op de vragen van GMAP, want het is een terechte constatering dat het NDP nagenoeg niets heeft verzilverd van haar verkiezingsprogramma. Met andere woorden jouw partij pleegt kiezersbedrog. Overigens had men daarvoor al kiezersbedrog gepleegd door niet de amnestiewetgeving te vermelden in haar verkiezingsprogramma. Kiezers hadden als nog een afweging kunnen maken om niet op de Bouterse te stemmen. En zeker als het gaat om een controversieel onderwerp als de decembermoorden. Zelfs binnen de NDP waren er leden die bedenken hadden over de wetgeving.

  De NDP trekt graag een rookgordijn als het te heet wordt onder hun voeten. De oppositie stuurt geregeld brieven naar de president maar de antwoorden blijven uit. In een parlementaire democratie gaat men een discussie nooit uit de weg BEHALVE het Suriname van Desi Delano Bouterse.

  Bouterse heeft geen erkenning gekregen van het volk, hij is gekozen in het DNA. Trouwens een president die haar gezicht niet kan vertonen op een internationale podia is bij voorbaat gedoemd om te mislukken. Je hebt niets aan zo’n president. Maar goed in 2015 rekent het volk wel af met dit regime. Herverkiezing voor Bouterse zit er niet in.


  Maak melding
 76. Zo een president die nergens welkom is,wordt weleens een perkte genoemd.Hij verblijft immers het meest op zijn gestolen landgoed Brokobaka.
  Zijn voorouders wachten al een tijd op hem in de schaduw van de Ceilboom in de eeuwige jachtvelden.Spijtig dat hij zich niet haast en de oudjes maar laat wachten.


  Maak melding
 77. De Surinamer kenner zegt het goed in het filmpje

  “Een achteruitgang van het publiek moraal van de helft van de Surinaamse bevolking die achter een moordenaar/drugsdealer aanloopt”

  En als je reactie ziet in het filmpje van Boutersefans:
  allemaal kansloze, werkloze paupers.


  Maak melding
 78. Henk Molenaar, en daarom had ik mijn lunch een uur daarvoor genuttigd. Wat een kansloze mensen. Bijlmer, Gaasperplas, Kraaiennest en Ganzehoef is er mee bezaaid.
  Bezoek een willekeurige markt en maak een praatje met deze mensen. Ze heulen allemaal met Bouta. Heb sterk het idee dat ze elkaar napraten. Het is allemaal laag allooi…


  Maak melding
 79. Voorbeelden inspireren en visie heeft naast de lange termijn ook met de huidige situatie van een land te maken. Voorbeelden ontstaan uit visie. Men kan de visie die bepaalde landen hanteren niet projecteren op suriname. Ik denk dat in de kern dezelfde visie overal aan ten grondslag ligt. Alleen sommige landen hebben een stevig en goed functionerend fundament gelegd terwijl sommige landen het fundament niet eens gelegd hebben.
  Waar staat suriname op die ladder? Het is iets van de lange adem. Waar wil je over 20 jaar zijn? welke plannen moet je dan gerealiseerd hebben?

  Je moet vertrouwen hebben in het ambachtelijke midden en klein bedrijf. Het gaat niet alleen om de grote klappers. Vooral die eerste is belangrijk.
  Werkgelegenheid is belangrijk en dan moet je kijken vooral naar export. Suriname heeft een te kleine bevolking om te floreren alleen op de binnenlandse behoefte. Een kleine bevolking maar een groot land en dat land moet onderhouden worden. Dat kost dan veel geld.
  Wat kan je voor een groot land als brazilie betekenen en ook de rest van de regio.

  Vertrouwen is dat je een kleine ondernemer met een goed produkt voor de surinaamse markt maar ook voor de regio ondersteunt. Bijvoorbeeld via ministerie van handel en de ambassades. Vooral in handelsverdragen met landen of met bedrijven uit landen. Die ondernemer moet opleiden en produceren.

  Verdragen met die goudmijnbedrijven zouden een opening moeten zijn jou sterke produkten in mee te nemen.

  ambachtelijke Mkb bedrijven kunnen niet alleen uitgroeien tot multinationals. Ze zijn ook een gereedschap tot excellence. Hoe kan je die arme winkelier zijn tent laten opknappen door strengere regels zonder hem een alternatief te garanderen. Stel dat hij de tent moet sluiten en er geen oplossing voor hem is.
  Dan is de overheid misschien geneigd om die man zijn gang te laten gaan. werkgelegenheid bevordert excellence en hervorming waar nodig.

  Het ambachtsbedrijf heeft vertrouwen nodig omdat het oog neigt te zeggen dat het niet rendabel is. of teveel concurrentie. Natuurlijk moet je goed doordacht ambachtelijk mkb stimuleren. Het vertrouwen is nodig omdat het nog kleinschalig is en zich nog moet gaan uitbetalen.

  Om vaklieden te vinden om in die behoefte te voorzien kan je bijvoorbeeld zoeken in griekenland vanwege haar werkloosheid. Misschien kan je een pianobouwer zover krijgen om in jou land te komen wonen. Deze man kan in de werkplaats ander bouwers opleiden.

  Suriname heeft veel kleermakers. Ga kijken in turkije naar die kleding fabrieken. Zet een kledingfabriek op. Maar dan ook de beste. Er is geen patent op kledingstukken maar wel op merken. Maak dan van al die topmerken de modellen na en verkoop ze merkloos als het is toegestaan.

  Het is maar een voorbeeld. Men heeft ambachtslieden nodig en een goede manier is door die lui naar suriname te halen om leerlingen gaan bekwamen. Klokkenmakers, kaasboeren, schoenmakers, kleermakers, meubelmakers, leerlooiers, wijnboeren, stratenmakers, pianobouwers, bakkers, timmermannen, metselaars. elektrotechnici, metaalbewerkers, grondwerkers. enz. enz.

  En voeding? Krijgen kinderen thuis een ontbijt voor ze naar school gaan. Wat eten ze, is dat voedzaam? Bewegen ze genoeg?

  Krijgen ze drie maaltijden per dag? En hoe eten volwassenen? Moet alcohol veel duurder worden? Hoe worden kinderen thuis opgevoed?
  En moet de surinaamse voeding niet drastisch onder de loep?

  Laten we zeggen dat de ware tijd schrijft: 25 mensen zijn net zo geel geworden door het eten van adjoema. Het volk mag geen adjoema meer eten want iedereen wordt geel. Mag een leugentje om bestwil?
  Wat geef je die hele kleine landbouwers dan voor alternatief? MKB baantjes?

  Als ik het over toerisme ga hebben raak ik niet uitgepraat? Hoeveel hutten kan je in boomtoppen bouwen?

  Ik hoorde van een wegverbinding bouwen met de rest van zuid amerika. Goed idee maar wat ga je vervoeren? Adjoema’s? Suriname moet inzetten op hoogopgeleiden en op vaklieden. Ambachtelijk is duurzaam.

  ALS POLITICUS EN MENS IS GEEN GROTERE VOLDOENING DAN TE KUNNEN BIJDRAGEN AAN HET WELZIJN VAN ANDEREN.

  GOD ZEGENE SURINAME


  Maak melding
 80. Redimusu

  Als ik jullie mentale eigenschappen aankaart,zie ik met veel verschillende functies; zoals de mogelijkheid overeenkomsten en verschillen op te merken in waarnemingen, zich in de ruimte te oriënteren, te redeneren, plannen te maken, problemen te doorgronden en op te lossen, in abstracties te denken, ideeën en taal te begrijpen en te produceren, informatie op te slaan in het geheugen en daar weer uit op te halen, te leren van ervaringen,uitdagingen aangaan…etc etc ‘Jullie denken dat jullie alles beter weten’ pak dan de eerste en de beste vlucht naar suri.Ga jullie maar in debat voeren met de overheid daarzo,…komt met jullie doelgerichte ideeen en smijt alles voor de neus van de president ! … Als jullie niet meer leuk vinden wat jullie horen of zien, verander het dan!!

  Ik ben zelfstandige tigrie en heb verder niks te klagen en ook de meeste surinamers in de afgelopen jaren voelen zich prettig met dit overheid!


  Maak melding
 81. @TIGRIE: surinamers in de afgelopen jaren voelen zich prettig bij dit overheid.

  Natuurlijk TIGRIE met een 7-even baantje en daarnaast nog werken als zelfstandige zou ik me ook ggen zorgen maken.

  En de ambtenaren salarissen zijn deze maand uitbetaald, maar hoe zich dat gaat ontwikkelen de komende tijd moeten jullie maar afwachten.

  Have a nice day…..


  Maak melding
 82. het valt op dat deze redimusus steeds de zelfde cd spelen het owrdt eentonig en daarom is front naar huis gestuurd nps vier en de vhp acht …jullie zijn ouder wets denken bekrompen zijn achterlijk leunen op olland voor een uitkering en hebben geen hoop zolang die witte man jullie niet uit die stront halen …ik heb voor jullie opgesomd
  wat de ndp voor suriname heeft gedaan aan grote projecten die grote bruggen ,staats olie economische bloei wegen verbreden huizen bouw ,waterleiding in vele districten ,veiligheid ,werk gelegenheid ,rioleringen aanbrengen stabiele economie ,bezuinigen geen probleem een teken dat er moet worden ingegrepen zoals de hele wereld ingrijpt als de economie niet mee zit ….ik ben zelfs blij dat ze dat hebben ingezien en maatregelen nemen .een teken dat ze opletten wat er gebeurt .olland bezuinigd toch ook !!!jullie hebben voetsel banken wij hebben het niet nodig terwijl olland rijk is .
  strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang .
  de juiste man op de juiste plaats .
  bouta go go


  Maak melding
 83. Hhahaahaha, wat ben jij een hele grote idioot jongen.
  Omdat wij geen massamoordenaar en veroordeelde criminele president aanbidden zijn we ouderwets.
  Die zwart witte cd van jou hangt mij de keel uit, in Holland hebben wij inderdaad voedselbanken voor degenen die buiten de boot zijn gevallen, wat doen jullie in Suriname voor de kansarmen, zwervers, ouderen, gehandicapten kinderen die met een lege maag naar school gaan.


  Maak melding
 84. Ach ,..libi pero nanga ing voedselbank,..als hij die pakket van de voedselbank ziet gaat hij er zelf ééntje willen. Hij heeft gewoon de klokken horen luiden,..

  In iedere samenleving heb je sociaal zwakkeren, ook in het rijke Amerika.
  En in Nederland hebben we voor deze mensen een speciale door de overheid geregelde vangnet, en het is van voeding via de voedselbank en ook hulp via huursubsidie en zorgtoeslag etc.
  Het is gewoon goed geregeld hier. Niks mis mee.


  Maak melding
 85. wij krijgen een uitkering, daarbovenop subsidie, als aanvulling een pakket voedsel, en een paar keer per jaar van de bloemenveiling een bos bloemen!

  van DADA krijg je alleen maar griep en zeewater 🙂


  Maak melding
 86. @ Koos,
  Dit filmpje laat duidelijk zien dat een groot deel van mijn landgenoten geen menselijke waardes hebben, ze verkeren in verre staat van morele ontbinding.


  Maak melding
 87. Pero Wartaal.

  Jij herhaalt jezelf, en wat betreft de voedselbanken waar jij het over hebt, geeft aan dat de mensen hier in Nl.nog een beetje voor elkaar over hebben. Net als de mensen in Nl. nog wat over hebben voor de mensen in Suriname, gezien de hoeveelheid pakketten die wekelijks verscheept worden richting Su, in tegenstelling met jou die alleen maar onzin de wereld in stuurt


  Maak melding
 88. Beste Pero:

  De voedselbanken in Nederland geven aan dat de mensen voor elkaar opkomen.

  In Suriname is het ieder voor zich en God voor ons allen en graaien wat je graaien kan.

  Dat is het verschil


  Maak melding
 89. Artikel 1 van de witte man. Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst …etc etc

  Laten we er niet omheen draaien: Nederland is de graaicultuur meer dan zat. Al jaren woedt de discussie hoe er een einde gemaakt kan worden aan het schaamteloze grootverdienen in de top van de publieke sector. Terwijl er nu al jaren achter elkaar bezuinigd wordt op voorzieningen die jullie met allen treffen, die z.g.n instellingen ,instanties,topmannen,..etc etc die tonnen aan jaarsalaris, bonussen en gouden handdrukken blijft opstrijken. En dat terwijl Nederland in zware economische tijden verkeert.


  Maak melding
 90. @ Tigrie, ik geef je een 10 voor je bericht! Het is idd waar dat in Nederland een zware tijd heerst. De witte mensen die hier op de forum komen ontkennen dit. Nederland gaat echt ten onder! Het wordt steeds erger. Het gaat ook niet beter worden. Dit zal max 20 jaar voortduren. R.I.P Nederland?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES