vrijdag, juni 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieAchtste multinational klaar voor olieboring in Suriname

Achtste multinational klaar voor olieboring in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 27 apr – Petronas uit Maleisië heeft zich als achtste bedrijf aangemeld voor olieboringen voor de Surinaamse kust. “We geloven in Suriname”, zegt general manager Effendi Chung Bin Abdullah. Hij is dan ook blij met de productiedelingsovereenkomst met Staatsolie. Er zal geboord worden in een gebied waar eerder het Spaanse Repsol vergeefs bezig is geweest. Toch gaat Petronas vol goede meod de uitdaging aan.

Het bedrijf gaat nieuwe technieken toepassen die mogelijk wel moeilijk bereikbare olievoorraden kunnen blootleggen. Data die Repsol achterliet komen dan van pas. “Het is inderdaad een uitdaging, maar die gaan we aan”, zegt Chung Bin Abdullah. Zijn bedrijf kijkt naar een bepaald type olie uit. Het mag enigszins zwaar zijn, zoals al op het Surinaamse vasteland wordt gewonnen. De zogenaamde crude moet wel makkelijk te verwerken zijn.

Als het er ook echt van komt, worden de opbrengsten gedeeld. Petronas neemt alle kosten van het exploreren op zich. “We hebben weer een stap gezet in het streven om de olie-industrie in Suriname op een hoger niveau te brengen”, zegt Staatsolie-directeur Marc Waaldijk. Staatsolie heeft het offshore gebied opgedeeld in blokken die bij opbod worden uitbesteed. De overeenkomsten met andere maatschappijen moeten nog tastbaar resultaat opleveren.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

40 REACTIES
 1. Suriname is desperate seeking for fortune. Ze kunnen beter Suriname per opbod verkopen. Gewoon het land op marktplaats.nl plaatsen. Bouterse geeft Area of Interest aan de gouddelvers en Staatsolie verkoopt de Surinaamse kust aan olie maatschappijen en geen van alle houden regering geologische vraagstukken cq moedernatuur. Als deze bedrijven klaar zijn in Suriname is het net een maan landschap. Have a nice day …


  Maak melding
 2. Koos, als de Hollanders eerder hadden geweten dat er zoveel rijkdom in Suriname zat dan hadden ze dit land nimmer onafhankelijk gemaakt.

  Nederland is op dit moment ook naarstig opzoek naar inkomsten, maar heeft zelf bijna geen natuurlijke hulpbronnen meer dus knijpt ze haar eigen bevolking uit door te bezuinigen en lastenverzwarende maatregelen uit te voeren !

  Ze zijn nu wel bezig om het laatste restje schaliegas uit de grond te halen, maar verder hebben ze geen goud, hout, diamant, koper, bauxiet, china clay, etc etc.

  Petronas weet dondersgoed dat er olie in het betrokken gebied zit anders zouden ze nooit voor eigen rekening gaan exploreren. Er is onlangs een grote voorraad olie voor de kust van Fr Guyana ontdekt en als er ook olie in Trinidad, Venezuela voorkomt, dan moet er een gebied op het Surinaams continentaal plat zijn waar zich ook olie bevindt.

  Koos, laat de Suri’s doen wat ze moeten doen en hou je kalm want ze hebben jou niet nodig, en jij hen ook niet !


  Maak melding
 3. Onze beschaving:
  Onze leiders, ouders praten ons aan dat wij lui zijn.Vaak lees je dat wij onze kansen niet pakken.
  Ik vraag mij af welke kansen hiermede bedoeld wordt.
  Het is onontbeerlijk voor de ontwikkeling van het land dat de Overheid het klimaat schept voor ondernemerschap,onderwijs en werk.Wat je ziet is dat de overheden in het land dit systematisch tegen werkt en het volk de schuld hiervan geeft.
  Zelf op deze forum zijn er mensen die bewust een verdraaing aangeven.Als je hier over praat ben je tegen Chinezen,Nederlanders enz.
  Gek genoeg geloofd het volk dat ze lui en dom zijn.
  Wij verwijten elkander dit door dat wij niet inzien hoe wij gemanipuleerd worden door onze leiders.
  Zoals eerder aangegeven moet de overheid het volk steunen zodat het kan slagen in haar doelstellingen.
  Vaak zeggen Surinamers dat de andere lui is en niet wilt werken.Er zou werk genoeg zijn.
  V.B. Er wordt verlangd dat je komt opdraven hardt
  werkt en als ze klaar zijn met je kan je weer vertrekken.En als je niet komt zeggen ze je bent lui.
  Deze verhalen geloofd het volk ook nog van zich zelve.
  Een overheid moet kansen,werk creeren maar dat doen geen van de overheden die Suriname rijk is geweest.
  Ze verkopen alles z.a. hierboven wordt aangegeven en maken al de centen op.Het is niet in het belang van het land de opdrachten aan de Chinezen tevergeven omdat het land geen profijt aan heeft.Onze kinderen moeten de kans krijgen om in de praktijk de ervarngen op te doen.Zie Telesur daar zit alles in Nederlandse handen.Wanneer komen onze kinderen aan de beurt.Die moeten toch ook een toe komst hebben. En dit heeft niets te maken dat je tegen een ander volk zou zijn kijk hoe de Chinezen/Hollanders zich niet gedragen.
  Het verhaal dat wij de kennis niet zouden hebben is een fabeltje hiermede willen ze zand in je ogen strooien dat wij de mensen niet hebben die kennis in huis hebben.WE ZIJN DOM DAT WILLEN ZE DAT JE MOET GELOVEN.


  Maak melding
 4. @Milton Fleur
  Jouw kennis van de Surinaamse geschiedenis draait op een zeer laag pitje!
  De Hollanders waren er degelijk van op de hoogte van ‘slands rijkdommen.
  Ze weten al eeuwen dat er goud voor het oprapen lag.
  Luister maar naar de woorden van het liedje 16 april.
  Dat gaat over de GOUDZOEKERS die jammerlijk te Falawatra zijn omgekomen,toen hun bootje omsloeg!
  Het waren goudzoekers!!!
  Dus de Hollanders weten meer over de bodemschatten dan wij zelf nu weten.
  Dus jouw argument vind ik een flut argument!


  Maak melding
 5. Milton Fleur de nederlanders wisten dondersgoed dat de goud ader van zuid amerika dwars door suriname liep. En nog steeds. Ga je weer de koloniale troefkaart weer spelen..beetje flauw vindt je niet ? Suri’s zijn gefixeert van goud en olie zonder oog te hebben voor flora en fauna en dat is het trieste van het verhaal. Rijkdom voor iedereen maar wel maatschappelijk verantwoord. Ook deze boringen gaat ten koste van de visserij. Petronas kan boren tot dat ze een ons wegen ze gaan geen moer vinden. Verhaaltjes die we jaar in en uit horen.


  Maak melding
 6. Beste Milton Fleur: Als Surinamers de mentaliteit, werklust en ambitie van de Nederlandsers hadden, woonden ze in het rijkste land ter wereld….

  Nu wonen ze in een armlastige banenrepubliek met een moordenaar/drugsdealer als president en een regering die bestaat uit 40 rovers die de staastkas plundert…

  Had je nog wat????


  Maak melding
 7. Je hebt Surinamers en Zuurinamers.
  De Surinamers zitten in Surinamers en proberen het beste ervan te maken en de Zuurinamers zitten zich te verbijten en huilen aan de Noordzee.
  HAhahaha!


  Maak melding
 8. @bad santa

  hahahaiiii ze hebben depressiviteit symptomen zoals het gebrek aan zonlicht of lichamelijk ongemak door de kou.daarom weten ze niets anders dan de sranang mang zuur te maken


  Maak melding
 9. @ Who Cares de poepveger in je broek is toch de tong/mond van onze tei-ge- tje. En wat het andere betreft de suries hoefden nixs te doen ze zouden alles krijgen van DiDiBrie,zonder 1 vin te(ver) roeren.Oen takkie oeng rommel oeng tang foe oenoe.
  Je wordt inderdaad zuur van alles wat je hoor en soms ziet gebeuren in/met je geliefde en bijzondere Su.Odi bha.
  Glenny.


  Maak melding
 10. @tigri
  Ze zitten gelukkig om veilige afstand!
  Hebben ze hun oranje pruiken en feestneuzen al op gedaan voor 30 april?
  Het is een mooie dag voor de Zuurinamers om even niet aan Suriname te hoeven denken.


  Maak melding
 11. @Henk Molenaar,

  Als als als.
  Als er geen Nederlanders waren in Zuid-Afrika dan was er ook geen apartheid geweest. Als de Nederlandse bankiers niet zo inhalig waren dan zat NL niet de krediet shit.
  Als mijn vader koning was dan was ik een prins.
  Ie graboe tok?


  Maak melding
 12. Het zal worden gedeeld zoals het al sinds de tijd van Abraham Crijnssen gaat:
  0% voor de Surinamers 100% voor de firma’s met VOC/WIC mentaliteit.
  Of deze firma’s uit NL, VS, Canada, China of Maleisie komen doet er even niet toe, maar o gaat het helaas wel.
  Surinaamse politici hebben de boel goed verneukt de afgelopen 50 jaar.
  Het zal wel met de ligging van Suriname te maken hebben, want de meeste landen in de buurt van de evenaar is het een puinhoop.


  Maak melding
 13. @ Medusa, ik twijfel zeer erg aan jou kennis van de Surinaamse geschiedenis en de wijze van interpretatie hiervan. Dacht je dat de Hollanders Suriname zouden laten gaan als ze (bij benadering) wisten wat er allemaal in onze grond lag.

  Ze waren ergens eind 18e tot begin 19e eeuw idd begonnen met de exploitatie van goud in Su, maar de kennis ontbrak en hun geduld was kort want het zijn hit & run figuren.
  Men had toen gedacht dat de tijden van ‘easy making money’ (zoals tijdens de slavernij) zouden gaan herleven, maar toen moest men echt gaan betalen voor arbeidskrachten en dat wilde men niet.

  Hollanders zijn en blijven boeren en is Nederland pas na de 2e wereldoorlog gaan excelleren (mbv het Amerikaanse Marshallplan) met hun economie.
  Daarvoor (70 a 80 jaar terug) was Nederland niet veel anders dan een tegenwoordig ontwikkelingsland. Ga jou kennis over de Nederlandse geschiedenis maar eens goed opfrissen of uitdiepen beste vrind en aub geen onzin braken !

  @ Henk Molenaar & Medusa voor jullie geldt hetzelfde Laat de aub Suri’s met rust want ze hebben jullie absoluut niet nodig, maar jullie hen misschien ooit eens wel !
  Ga verder met jullie leven en investeer jou tijd in iets anders bv nog zo’n een belachelijk koningslied voor Willempie !

  Any way, Petronas you are wellcome en wie weet kunnen we strakjes onze eigen mini Petronas(of Suri)Tower ergens aan de rand van Paramaribo mogen gaan bouwen.


  Maak melding
 14. @Milton Fleur, jammer voor jou, maar de Surinamers hebben het zelfs gewild dat Suriname onafhankelijk werd.

  @tigrie, vandaag zijn het de “blanke” Canadezen die in Suriname het land legaal leeghalen. Zij kunnen wel tegen de hitte.

  @Bad Santa, je schrijft::Als de Nederlandse bankiers niet zo inhalig waren dan zat NL niet de krediet shit.
  Zo te lezen weet je helemaal niets van economie.

  =Ik zou zeggen doen jullie je ogen eens open wat Bouterse zijn regering allemaal doet zonder een goed beleid.
  =Nu al heeft het land een tekort aan deviezen, dus de armen hebben het zwaar. Zie ook de kinderen die niet naar school kunnen gaan, omdat de chauffeurs vanaf maart niet zijn uitbetaald. De bussen zijn ook kapot.

  =Kijk eerst naar Suriname voordat je afgeeft naar Nederland.


  Maak melding
 15. @Milton Fleur
  Je zegt een paar domme dingen:”Ze waren ergens eind 18e tot begin 19e eeuw idd begonnen met de exploitatie van goud in Su, maar de kennis ontbrak en hun geduld was kort want het zijn hit & run figuren”.

  Maar de kennis ontbeerden ze!
  Wie bedoel je?
  De Hollanders?

  Milton Fleur,ik zou je willen aanraden de discussie nu direct te stoppen,want je zakt nog dieper door het ijs weg!

  Verder zeg je:”Nederland pas na de 2e wereldoorlog gaan excelleren.”

  De Marshallhulp,weet je wat dat inhield en waarom dat inleven is geroepen.
  Ik heb de indruk dat je zomaar wat roept!
  Ken je de Nederlandse geschiedenis wel?
  Volgens mij niet.
  Ga wat erover lezen onderzoek welke rol Nederland in de 16de t/m de 19de eeuw in Europa en de wereld heeft gespeeld.
  Voordat je die grote hoop onzin kraait op dit forum.
  Je maakt jezelf belachelijk.

  Je zegt verder:”Daarvoor (70 a 80 jaar terug) was Nederland niet veel anders dan een tegenwoordig ontwikkelingsland”.

  Hahahahahahaha.Ik raad je aan je te gaan scholen,want je kraamt een hele grote boel ROTZOOI uit!
  Ik dacht dat mensen met zo’n dom en achterlijk niveau al de wereld uit waren gewerkt.
  Maar ik heb me diep vergist,blijkt nu.


  Maak melding
 16. Vromer dan de paus…..
  Hollandscher dan den Hollander
  Dat pretenderen sommigen hier op WKN!
  Maaar… die kleur, die afkomst,…. ja die verraden je minderwaardigheidscomplex!
  Ik ga over mijn nek! Bah!


  Maak melding
 17. Medusa, je hebt al jou kruit verschoten en vervalt nu steeds weer in een onzinnige en storende herhaling omdat jou ammunitie op is !

  Wie ben jij om mij dom te noemen ? Ben je psycholoog of psychiater van beroep of ben je gewoon een no no die al z’n zogenaamde wijsheid onlangs dankzij het internet heeft verkregen.

  Don’t judge me if you don’t know me !!!

  Btw, consulteren jullie Koos aub ook mbt de tekst van jullie idioot en achterlijk koningslied voor Willem-Alexander. Willem zal absoluut veel meer hebben aan dit achterlijk gezwam van jullie, en nogmaals laat de Suri’s aub met rust !


  Maak melding
 18. Beste Henk.
  Ik ben net zoals jij geen Bouta aanhanger. Maar jou stelling dat”Als Surinamers de mentaliteit, werklust en ambitie van de Nederlanders hadden, woonden ze in het rijkste land ter wereld…
  Mag ik jou er aan herinneren dat Nederland een van de rijkste landen ter wereld geworden is door…….
  Eeuwenlang slavernij en uitbuiting en door een kapitalistische en imperialistische politiek te voeren.
  Koning Willem Alexander gaat binnenkort in een gouden koets rijden.Allemaal gestolen goud uit onder andere SU.Ik hoop dat met 150 jaar viering van de afschaffing van de slavernij jou Koning,Konings genoeg is om eindelijk verontschuldiging voor deze misdaad aan te bieden. Trouwens er zijn meer dan 15 mensen door de eeuwen heen vermoord. Bouta is een Surinaamse aangelegenheid die wij zelf wel oplossen.

  Groetjes.


  Maak melding
 19. Beste R.Hokstam: ” Bouta is een Surinaamse aangelegenheid die wij zelf wel oplossen”

  Daar zijn Surinamers te schijterig voor…..geloof me..


  Maak melding
 20. R.Hokstam:

  “Ik ben net zoals jij geen Bouta aanhanger. Maar jou stelling dat”Als Surinamers de mentaliteit, werklust en ambitie van de Nederlanders hadden, woonden ze in het rijkste land ter wereld”

  In feite ben je het dus eens met mijn stelling.


  Maak melding
 21. R.Hokstam: “Mag ik jou er aan herinneren dat Nederland een van de rijkste landen ter wereld geworden is door…….
  Eeuwenlang slavernij en uitbuiting en door een kapitalistische en imperialistische politiek te voeren”

  En je punt is?


  Maak melding
 22. Boren naar olie?Waarom malaysia?Malaysia is zeer berucht om mensenrechten.Slavenarbeid bestaat echt in Malaysia.De gastarbeiders uit Indo..India en omringende landen worden als 8 ste rang slaven.Ze zijn arrogant die luitjes.


  Maak melding
 23. Zaterdag 27 april 2013 om 15:58 uur, door Milton Fleur

  Fout. Nederland had alle Srinamers een AOW uitkering moeten geven, Goede gezondheidszorg en pensioen.
  Daarnaast fatsoenlijke wegen.

  Needat is veeeeeeeel duurder.
  Dus een verstandig besluit.


  Maak melding
 24. @ HENK MOLENAAR
  Ik ben het helemaal met je eens.En dan ga ik niet eens zover(eeuwen)terug, neem nou’ns de periode na de tweede wereldoorlog kijk en zie hoe snel Europa weer is opgebouwd. En dit is enkel en alleen te wijten aan het hard(e) werk(en) in (Europa)Ned.Dan maakt het niet of er gastarbeiders zijn geweest of niet ’t gaat er om dat er kei en keihard is gewerkt om te zijn waar ze nu zijn.De keiharde mentaliteit van de Nederlanders,want die maakt geen onderscheid in het optreden tegen wie/waar dan ook(los van enkele vervelende dingen die overal voorkomen)
  Hun werklust; het maakt hen nietuit hoe koud of ’t is de mensen gaan gewoon naar ’t werk.Het maakt niet uit of de Gvb-A’dam,de Ret in Rott en of de Htm-Den-Haag zou staken je spreekt met elkaar af hoe je op het werk komt. Niemand blijft om deze reden thuis.@ Henk Molenaar en wat ambitie hebben betreft velen van de mensen willen hoger op/een huis kopen/echt iets bereiken.Ze gaan er voort en zetten hun BESTE beentjes voor.Na so wang oeng kan doro.Soso door tranga wroko ie kan bereik alasanie joe wanie.Odi.
  Glenny.


  Maak melding
 25. Allereerst valt het me op aan heel wat van de reacties dat men zich zeer negatief uit richting Suriname, wat behoorlijk triest is.

  Een land als Su dat in opbouw is moeten we juist steunen ipv afkraken, waarom kunnen we niet positiever zijn over de huidige situatie in het land?
  Oké niet alles zal goed en perfect gaan zoals wij allemaal zouden willen, want nergens ter wereld is er een land zonder problemen.

  Dus laten we Su de kans geven om opgebouwd te worden!!
  God bless Su and all of you.


  Maak melding
 26. @Milton Fleur
  Men hoeft geen psycholoog te zijn om je domheid te doorgronden.
  Dat kan zelfs een blinde zien!!!
  Zie jij dat dan ook niet van jezelf?

  Ik heb trouwens nooit gehoord dat Hollanders de kennis om goud te delven ontbeerden.
  Slim hoor!Maar niet heus!


  Maak melding
 27. Glenny Pengel.
  Mag ik jou er aan herinneren dat er na de tweede wereld oorlog er zo iets als een Marshall plan was voor de opbouw van Europa.Klets dus niet over het harde werken van de Nederlanders. Hun economie is gebouwd op het bloed van mensen.Trouwens hun schatkist zat vol met geld verkregen uit uitbuiting. Na de oorlog konden zij die aanwenden.Weet je wie harde werkers zijn.
  De Duitsers.Hun land was plat gebombardeerd.Maar door hard te werken,nemen zij nu Europa aan de hand. Zelf heb ik jaren gewerkt in Duitsland. Zij beginnen van zes tot zes. Van maandag tot Zaterdag. Nederlanders werken pas als zij eerst koffie kunnen zuipen.Lul dus niet over hard werkende Nederlanders.Het zijn de luiste mensen uit Europa.Tang Boeng.


  Maak melding
 28. @ R.Hokstam
  Ik wil je niet te kort doen,maar Duitsland heeft evenals Nederland en andere Europese landen ook van het Marshallplan geprofiteerd!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES