donderdag, maart 28, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidMeer regels exploiteren huisartsenpraktijk Suriname

Meer regels exploiteren huisartsenpraktijk Suriname

-

Does Travel

PARAMARIBO, 23 apr – Voor het exploiteren van een huisartsenpraktijk komen meer regels. Het ministerie van Volksgezondheid werkt samen met artsenvereniging VMS aan gerichte wetgeving. Uiteindelijk zal het niet zomaar kunnen om een praktijk op te zetten direct na voltooiing van de artsenopleiding.

Tot nog toe is dit standaardpraktijk in Suriname. Dit moet uiteindelijk ook de wildgroei gaan intomen. “Nu kunnen drie huisartsen zich naast elkaar vestigen”, zegt VMS-voorzitter Pieter Voigt tegenover de Ware Tijd. Dergelijke situaties worden al jaren als ongezond bestempeld. Het gevolg is dat in sommige gebieden een overdaad heerst aan medisch aanbod. In andere delen van het land is er dan weer een schrijnend tekort. De regulering moet voor meer overzicht zorgen.

Vooraf zal onderzoek worden verricht naar de behoefte in een bepaald. Huisartsen zullen ook hun praktijk moeten laten certificeren. Minimale voorwaarden moeten meer uniformiteit garanderen in de dienstverlening. Volgens Voigt moeten huisartsen vooral leren omgaan met het verwijzen van patiënten naar specialisten. Niet altijd weet een arts of hij of zij bevoegd is om een bepaalde behandeling toe te passen. Vaak gebeurt dit onnodig of wordt juist te lang gewacht met verwijzen.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

7 REACTIES
  1. Het probleem van Suriname is de afstand en de vervoermogelijkheden. Je zou kunnen stellen dat per 5.000 of 10.000 mensen behoefte bestaat aan 1 huisarts. In de praktijk zal dit tot de nodige problemen leiden omdat de meeste indianen of bosnegerdorpen niet zoveel inwoners telt. Zelfs Coronie voldoet hier niet aan.
    De oplossing; stel per gebied een huisarts aan. Betaal hem deels uit ziekenfonds en deels via particulieren. De arts verdient genoeg en hoeft niet te verhuizen naar plaatsen met veel mensen zoals Paramaribo. Vraag is of het ziekenfonds van Suriname daarvoor te porren is.
    N.B. Ook in Nederland moet je na je artsenopleiding 3 jaar langer studeren om huisarts te worden. Geen gek idee voor Suriname. Alleen , hoe langer je studeert, hoe beter je betaald moet worden.


    Maak melding
  2. Fijn, dat men bezig is met het vervaardigen van regelgeving wat betreft het exploiteren van een huisartsenpraktijk. We hebben het hier wél over mensen die JARENLANG KEIHARD GESTUDEERD hebben namelijk, GEDIPLOMEERDE ARTSEN.!

    Hoe is het gesteld met de ALTERNATIEVE – en NATUUR ” GENEZERS” (bonuman’s, lukuman’s,drésiman’s en obiaman’s ) waarvan gerust kan worden aangenomen dat zij nooit en te nimmer een universiteit vanbinnen hebben gezien laatstaan hun kennis dáár hebben verworven. Een praktijk opzetten en de daarbijbehorende diensten verlenen is voor deze groep nogsteeds “a piece of cake” ! Niets maar dan ook NIETS is nodig om een praktijk op te zetten of zie ik het verkeerd ??

    Is het dan niet GERECHTVAARDIGD om óók deze groep aan STRENGE REGELS te onderwerpen ??? Ik denk van wel . Volgens mij is een consult bij deze surinaamse KWAKZALVERS zelfs duurder is dan bij een echte geneesheer en waarbij sommigen vaak het lef hebben om betaling in EURO’S of DOLLARS te eisen.

    Nadat de acties tegen de REGULIERE artsen zijn afgerond moet een begin worden gemaakt met de aanpak van deze VOLBLOED ZAKKENVULLERS en hun GELDKLOPPERIJ pur sang.

    Bra, Chavéz önskar dig en trevlig middag !


    Maak melding
  3. @Hugo Chavéz,

    De Lukuman, Obiaman, Jarangkepang en dergelijke werken met energie (zeggen ze). Dus je moet ze onder brengen bij het electriciteitsbedrijf.


    Maak melding
  4. Ik pleit voor het veilige en goedkope gebruik van de Ayurvedische geneeskunst, dat al duizenden jaren oud is en nog steeds zeer succesvol is.
    In Suriname zullen er vast wel enkele Ayurvedische artsen zijn, maar het aantal kan wel vergroot worden.
    Ayurved heeft kennis van de plantenwereld, van procestechnieken bij de bereiding van planten, van de fysiek en pschyche van de mens, massages enz.
    Een goed geoefende en ervaren Ayurvedische arts kan alleen al door aan je pols te voelen (de hartslagen), accuraat je gemoedstoestand, fysieke toestand en energielevel aanduiden.
    In India zijn de Ayurvedische medicijnen goedkoop, maar in het buitenland duur (importheffingen, transportkosten enz.)
    Indien Suriname een producent van deze plantaardige geneesmiddelen zou kunnen worden, zou dat natuurlijk erg lucratief zijn en voordelig zijn voor de Surinaamse bevolking en staat.
    Om Ayurvedische arts te mogen worden moet je ook een paar jaar studeren en stage lopen. Bovendien zijn er in Suriname planten waar de lokale bewoners (Marrons, Indianen) kennis van hebben en die kennis kan gebundeld worden en behouden blijven en massaal ten goede komen van de bevolking.
    Ayurved is zeker niet afkerig van de reguliere gezondheidszorg, integendeel. Vele Ayurvedische artsen in India zijn ook univeritair geschoold als reguliere arts. En kunnen beide systemen goed combineren.


    Maak melding
  5. Dus Pieter Voight, voorie van de VMS zegt dit. Laten we positief blijven door aan te nemen dat deze huisarts kwaliteitsverbetering van de huisarts wil bereiken. Of is het gewoon broodvrees ? : hij ‘behandelt’ ong. 100 mensen per dag, voor zijn praktijk aan de Charlesburg is het een kleine markt : een warung voor de wachtenden, soms een groenteboer, altijd vele taxi’s en steeds weer dezelfde personenauto’s cq dezelfde patienten. Levert hij zelf kwaliteit ?. Nee, hij schrijft klakkeloos uit wat die arme, ongeletterde patienten willen en dat is waarom ze dagelijks terugkomen en die ‘markt’ontstaat….tot er een echte dokter even verderop zal beginnen !.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES