‘Vonnis over rechten Saramaccaners wordt volledig uitgevoerd’

6

PARAMARIBO, 22 apr – Binnen een jaar is het volledige vonnis over de rechten van de stam der Saramaccaners (Samaaka) uitgevoerd. Dit zegt minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling. De voorbereidingen voor de uitvoering zijn in volle gang. Weliswaar kijkt de regering tegen een achterstand aan.

Volgens het tijdschema dat het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens had uitgezet, moest de uitvoering al de rug zijn. Het vonnis is ruim vijf jaar geleden uitgesproken en moest binnen drie jaar zijn uitgevoerd. “Er wordt nu hard gewerkt aan demarcatie van het Samaaka-gebied, zoals het vonnis vereist”, zegt Betterson tegenover de Ware Tijd. De demarcatie waarbij het gehele leefgebied van de stam in kaart wordt gebracht, is al geruime tijd aan de gang.

iteindelijk zal wettelijk moeten worden vastgelegd tot hoever het gebied zich uitstrekt. De vaststelling van het leefgebied moet de weg banen naar een vrijer genot van de rechten van de Saramaccaners. De vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers, VSG, had de staat aangeklaagd. Het was een reactie op de willekeur vanuit Paramaribo om gebied in te pikken ten voordele van buitenstanders. Tot nog toe is

6 REACTIES

 1. Met amnestie en doordrukken wazige gouddeal binnen enkele dagen rond, maar respect voor het leefgebied van onze landgenoten door de vorige en deze regering is ver te zoeken.

  Vandaag voor de grap afgestemd op Skyradio “bakadina tori”(Cliff Limburg)Ik heb genoteeeee,want het is afgelpeeee met NDPeeeeee, iedereen ZWAAR TELEURGESTELD, het afrekenen met deze regering is begonnen. Limbo leek zelf teleurgesteld……….

  Een dame maakte wel de opmerking dat je die 2 die je niet wil wel nodig ga hebben om te kunnen regeren…..


  Maak melding

 2. Het vonnis is breder dan alleen de Samaaka. het vonnis is voor alle inheemse volkeren.

  Het naleven van dit vonnis zal eerst geborgd moeten zijn voor dat de goudexploratie en exploitatie geregeld kan worden. Dit niet alleen vanwege fatsoensredenen. je kunt toch niet maar zo gaan graven in iemands tuin zonder diens instemming.

  Indien het vonnis niet op een correcte wijze geimplementeerd wordt staat de staat Suriname open voor enorme schade claims van of de mijnbouwers of van de inheemse volkeren.

  Het vonnis eist immers dat er geen handelingen plaats kunnen vinden in de leefgebieden van de inheemse volkeren zonder dat zij hier in vooraf, volgens hun eigen gewoonten (besluitvorming), mee ingestemd hebben.

  Ter informatie deze rechtzaak is het gevolg van het feit dat externe partijen als roofridders de leefgebieden introkken en op geen enkele wijze rekening hielden met de leefgewoonten en het extensieve gebruik van het bos om van. mee en uit te leven. Het grenzeloze gebrek aan respect voor de manier van leven in het binnenland heeft middels de vonnissen van het inter Amerikaanse hof voor de rechten van de MENS de binnenlandse volken formele rechten toegekend.

  Ik zou ze maar eerbiedigen. Daar is niets mis mee. Dit wil niet zeggen dan de binnenlandse volkeren recht op de delfstoffen etc. hebben maar dat zij gecompenseerd moeten worden voor het verlies aan leefgebied, paden, kostgrondjes, jachtgebied, milieu kwaliteit (vervuiling/ verlies aan biotoop/lawaai/stank).

  Het in evenwicht en met respect afhandelen van dit thema is niet meer dan goed fatsoen.


  Maak melding

 3. @Hillywood, ik heb afgelopen zondag met plezier geluisterd naar de radio en kan zeggen dat het verschrikkelijk is met deze regering.

  =Je schrijft dat deze regering noch de vorige regering niets voor de mensen in het binnenland hebben gedaan. Ik moet je zeggen dat de vorige regering wel heel veel gedaan heeft.

  =Meneer Asabina wil een stukje grond voor de Saramaccaners dan wel 300km in de breedte en 300km in de lengte. (Albina naar Paramaribo is nog geen 300km)///Nou dit is vragen om problemen. Ook zijn er teveel stammen die soms onderling ook ruzie met elkaar hebben.

  -De indianen hebben toen ook van zich laten horen dat men ongevraagd grond afpakt van hen.

  -Op de radio is dit punt ook ter discussie gekomen, omdat men vind dat als een stadspersoon naar het binnenland zou gaan om zomaar een plek open te kappen voor een woning zij problemen zouden ondervinden, terwijl het omgekeerde wel gebeurd.///

  =Ook is vertelt dat Brunswijk en anderen de mensen hebben aangedrongen tot occupatie.

  -Ik hoop ooit dat alles goed geregeld wordt voor de mensen, omdat het vroeg of laat problemen met zich mee kan brengen als de ontwikkeling plaats zal vinden.

  =Wel moet men beseffen dat het binnenland niet van de marrons en inheemsen zijn. Als men gaat bedenken dat zij recht op hebben en niet ervoor hoeven te doen krijg je een tweedeling in het land en dat moet niet gebeuren.

  =Hun leefgebieden, gewoontes en culturen moeten wel beschermd worden,


  Maak melding

 4. Je hebt mensen die niets bij dragen tot de ontwikkeling van het land.Wel eisen deze mensen rechten als er wat te halen valt of ze werken je tegen dat jij niet vooruit mag komen.Dit is de cultuur die heerst.


  Maak melding

 5. De uitvoering van zulk een vonnis zet alleen kwaad bloed bij het volk.Terwijl het merendeel van het binnenlandse volk in de stad wonen,leggen ze ook beslag op de gronden in het achterland.Het begint er alle schijn van te krijgen dat de djoeka’s en Chinezen het land Sur.in een worggreep nemen.Ontstaan er rijken als Lonnie die haast alle goudmijnen bezit en de rest is van Lie paw Sam,de Naarendorps en bouts.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.