‘Tarieven struikelblok ontwikkeling energiesector ‘

15

PARAMARIBO, 20 apr – De keus die de regering moet maken als het aankomt op de financiering van de energielevering is een ware uitdaging. Volgens minister Jim Hok is het geen gemakkelijke keus. Maar uiteindelijk zal een besluit genomen moeten worden. De grote vraag is wie de almaar stijgende kosten moet betalen.

Aan de andere kant verwachten consumenten een steeds betere dienstverlening. “We zijn wel erg goedkoop in wat we vragen aan de gebruiker van de energie. Dat geeft problemen. Als de leverancier minder krijgt, dan is hij bezig het bedrijf op te eten. We moeten kijken hoe het bedrijf in staat te stellen te blijven leveren. Het betekent misschien dat de burger iets meer moet betalen of dat de staat zegt, ik doe dat wel. Maar dan moet het ook gebeuren”, zegt Hok.

Het dus al decennia durende dilemma moet uiteindelijk worden opgelost. Het zal ook wel moeten, willen de politieke ambities het halen. Daar hoort ‘energie voor allen’ bij, zij het aangepast. “Wat we willen bereiken is de doelen in perspectief plaatsen. De opstelling bij de regering is dat wij binnen de huidige regeerperiode een groot deel van het doel kunnen bereiken. Ik weet niet of het zal lukken op het gebied van energie”, aldus Hok.

15 REACTIES

 1. Stelletje beesten..Iangold krijgt maar liefs 20% korting op energie. Het uitkleden van de burgers is begonnen. De schatkist is leeg en van gekheid weten ze niet waar ze het geld vandaan moeten halen. Lackin heeft voor duizenden srd de wereld overgevlogen, somo zit op kosten vd regering in indonesie, 5 miljoen euro voor een ambassade gebouw in parijs, opkopen grond vd kerk, festivals in paramaribo, betalen van begrafenissen enz enz. Ze blijven maar Sinterklaas spelen. Atreden dit zooitje en zsm nieuwe verkiezingen uitschrijven !


  Maak melding

 2. DE REGERING MOET BELEID MAKEN OP BASIS VAN PRODUCTIVITEIT IN OP ALLE FRONTEN.
  HET IS NIET NORMAAL EN ONRENDABEL ZOALS HET NU TOEGAAT. ER IS GEEN BELEID NAAR GROEI EN ONTWIKKELING.

  WAT KOST DE CONSUMENT AAN ENERGIE??? SRD.20.- PER HUISHOUDING IS NIET VAN DEZE TIJD, BELEID MOET AANGEPAST WORDEN EN AFGESTEMD OP INTERNATIONAAL NIVEAU.
  ANDERS LOOP JE ACHTER DE FEITEN AAN. DE DAGELIJKSE CONSUMERING IS SCHEEF, GEZIEN DE PRIJS INDEXERING MARKT CONFORM NIET IN BALANS IS. WAT BETAAL JE VOOR EEN ZAK RIJST OF EEN KILO VLEES BIJ DE SUPERMARKT EN BIJ DE GROENTE BOER EN ZO KAN JE VERDER DE LEVENSPATROON VERGELIJKEN MET DE ENERGIE VERBRUIK.


  Maak melding

 3. De regering moet eerst in haar eigen vlees snijden. 35.000 ambtenaren op een bevolking van 500.000 inwoners. Zelfs rotterdam telt meer inwoners. Overtollige ambtenaren omscholen en inzetten in de technische sectoren waar een groot gebrek aan personeel is. We hebben het allemaal hier geroepen, Bouterse lijdt aan grootheidwaanzin en het volk gaat een hoge prijs betalen. Dit is nog maar het begin. Ze kunnen alvast een paketten ophaal terminal gaan bouwen. We gaan straks massaal pakketten weer versturen. Dat wordt weer pienaren.


  Maak melding

 4. Wat een geklooi, wat een amateuristisch gedoe van die Hok.
  In het energie gebruikssysteem, die een deelsysteem is van het groter systeem is het de gebruiker die betaalt.

  Wie meer afneemt aan Energie moet meer betalen. Wel moet er niet met twee maten worden gemeten, maar dat doet die Hok wel.

  Wat is de reden dat de groot energiegebruiker uit de mijnbouwsector de kans krijgt op het bestaande elektra tarief af te dingen terwijl de gewone burger, zekerst een hoger tarief in diens maag krijgt gesplitst.

  Want redeneert Hok:’ Als de leverancier minder krijgt, dan is hij bezig het bedrijf op te eten. We moeten kijken hoe het bedrijf in staat te stellen te blijven leveren. Het betekent misschien dat de burger iets meer moet betalen of dat de staat zegt, ik doe dat wel. Maar dan moet het ook gebeuren”,

  Wat een durf, Hok stelt:’De grote vraag is wie de almaar stijgende kosten moet betalen’
  Wat een zotte bedoening dat Hok die vraag durf stellen.
  Een beter vraagstelling is, waarom mogen de grotere gebruikers minder aan de stijgende kosten meebetalen, in plaats het drie dubbele.

  Het is dweilen met de kraan open wanneer er geen visie is om de bedrijfskosten van het Energiebedrijf in bedwang te houden.
  Want hoe harder en langer machines moeten draaien hoe groter slijtageslag en toenemende kosten van de bedrijfsonderdelen.

  Het is de zoveelste reden deze klojo’s zonder visie en toekomst perspectief te handhaven; liever linea recta huiswaarts sturen en alle deals terugdraaien, want zo kan het echt niet langer.


  Maak melding

 5. @De opstelling bij de regering is dat wij binnen de huidige regeerperiode een groot deel van het doel kunnen bereiken. Ik weet niet of het zal lukken op het gebied van energie”, aldus Hok.
  ——-
  Beste meneer Hok,
  Als jij, minister, bij voorbaat al niet weet of het zal lukken op het gebied van Energie, dan weten wij het wel…….
  Kruip maar lekker terug in je HOK en wacht maar af tot het gebeurt………
  Iets of Iemand zal het in de nacht voor je doen.

  Als jij niet vecht wie moet dat dan doen?
  Daarvoor ben je toch minister??
  EBS, NEVER ENDING STORY!


  Maak melding

 6. Doelmatigheid, doeltreffendheid en transparantie moeten structurele diepgewortelde werkwijzen zijn die zich richt op het bereiken van doelstellingen, zekerst slechts vanuit nut en noodzaak.

  Maar met het huidige hapsnap beleid, zal en kan geen enkele Regering in deze modernistische tijdvak mee dingen naar succes, omdat de ontbrekende succesfactoren zoals hierboven aangehaald garant staan voor mislukkingen en corruptie.

  Het ontbreken van Risicobeheersing en een duurzaam grondstoffenbeleid bij uit -of aanbestedingen brengt onoverbrugbare inverdieneffecten als faalkosten met zich mee.

  Zulke faalkosten zijn verloren inkomsten. Een goed voorbeeld hiervan vormt het bedongen bedrag naar beneden afgesteld op de totale energiekosten voor de grootenergie gebruiker.


  Maak melding

 7. Als voorbeeld neem ik het Inkomsten en uitgaven stelsel van Nederland omdat, dat van Suriname een slap aftreksel is van het Nederlandse.

  De overheidsfinanciën zijn de inkomsten en uitgaven van de Staat. Per inkomsten- en uitgavenpost vindt u naast de totale inkomsten en uitgaven ook een toelichting op de belangrijkste deelposten.
  Verantwoordingsplicht van uitgaven zijn om de Staatskas op orde brengen:
  1. De gerealiseerde Inkomsten
  2. De gerealiseerde Uitgaven
  Met:
  1. Begrotingsbeleid
  2. Begrotingsregels
  3. Begrotingsproces

  Wat we in Suriname waarnemen, is dat burgers een rad voor de ogen worden gedraaid. Als de Staat, meebetaalt aan de tekorten in de energiesector zal dat ten koste gaan van andere uitgavenposten.

  Had deze Hok dat vooraf niet kunnen laten onderzoeken. Het lijkt meer op naar een open sollicitatie naar zijn toekomstige baas bij Iamgold.

  Nog geen week geleden wordt er aan de mijnbouwonderhandelaar, grootenergiegebruiker de kans geboden op de bestaande energieprijs af te dingen.

  Amerikanen vertonen decennia lang die verschijnselen van energieverbruik verslaving, maar vertikken daarvoor die volle pond te betalen.

  Die grap halen ze telkens uit en riskeren daarvoor desnoods een oorlog.

  Een goed voorbeeld daarvan is de oorlogvoering om oliegebieden te bezetten, met het doel verzekerd te zijn van de toegang tot de oliebronnen.

  Een ander voorbeeld komt van de opgewekte waterkrachtcentrale energie van de Volta stuwmeer.

  De Ghanezen moesten kromliggen om de onbetaalbare opgelegde Amerikaanse energie rekening te betalen voor hun geleverde energie.

  Ghanezen werden uitgebuit en de Staat Ghana ging failliet.

  En wat doet onze Hok, hij laat Iamgold hem een oor aannaaien en laat ze afdingen op de energieprijs.

  Waarmee hij de Amerikanen de gelegenheid geeft een ware wals dans uit te voeren.

  Het kan verkeren. Deze pappenheimers verdienen een ware exit!


  Maak melding

 8. Probleem van een overheidsbedrijf is dat de gebruikers voor de kosten van het bedrijf moet opdraaien.
  Dus totale kosten EBS/aantal huishoudingen en bedrijven = tarief. Als dit tarief niet toereikend is zijn er twee mogelijkheden. Tarief verhogen, maar dan kom je aan de koopkracht van de burgers en dat werkt averechts. De productiekosten verlagen lijkt in dit geval de beste oplossing. De vraag rijst hoe? Oplossing: zoeken naar een andere manier om energie op te wekken. De vraag is welke?
  Zonnepanelen zijn duur,windmolens ook, waterkracht idem.
  Neen. De oplossing moet gezocht worden in Biobrandstof. We hebben grond zat. In plaats van de gronden aan onze politieke vrienden weg te schenken zouden wij grote landbouwbedrijven kunnen stichten om producten zoals mais, rijst, soja, koolzaad, suikerriet en jatropha curcas te telen. Dat kan niet zo duur zijn en levert enorm veel werkgelegenheid op. Volgende stap is het bouwen van energiecentrales die op biobrandstof draaien. Gevolg energieprobleem in Suriname is opgelost tegen en een voor de bevolking betaalbare prijs.
  En in deze opstelling heb ik niet eens het goedkoop verbranden van afval genoemd. Al deze informatie kan je gewoonweg op het internet vinden. Het enige wat je nodig heb zijn een paar goede rekenmeesters voor het rekenwerk. Maar ja, die zijn te vinden in het buitenland en deze denkers zijn niet meer welkom in Suriname. En zo blijft een rijk land als Suriname doelloos verder dobberen. Ik hoop dat jullie tijdig het licht zullen zien.


  Maak melding

 9. zoals ik al eerder gezegd heb en blijf zeggen: suriname denkt dat het met de grote jongens aan tafel kan zitten en voor zichzelf een goede deal uit kan slepen. de grote jongens komen met hun gewiekste onderhandelaars die gepokt en gemazeld zijn in het niet verliezen. en de surinamers komen met: al er maar genoeg naar mijn bankrekening stroomt, dan is het ook niet zo erg, verder.


  Maak melding

 10. Rocky, het klopt dat de prijzen niet van deze tijd zijn. heb je de prijzen van de ziekenhuizen gezien. En de prijs van de belegde broodjes. Ik wil het niet hebben over de prijzen van huizen en gronden. Zelfs erfpachtgronden blijken duurder te zijn dan eigendomsgronden. Die zijn deze tijd ver vooruit. De prijzen in Suriname zijn uitersten, Aan de ene kant veel te laag aan de andere kant veel te hoog. ik heb Suriname ook genoemd: het land met een dubbele bodem wat prijzen betreft.


  Maak melding

 11. Waarom maken ze geen gebruik van zonecollectoren, we hebben zoveel zonuren in Su. Zonnecollectoren hebben hun nut reeds bewezen. Als EBS de burger de gelegebheid geeft om zonnecollectoren aan te leggen op de daken van de huizen of elders op hun perceel, kunnen ze zichzelf van energievoorzien en het teveel opgewekte energie kan EBS kopen van de burger, twee vliegen in één klap dus.Daarbij is het opwekken via zonnecollectoren milieuvriendelijk.


  Maak melding

 12. gewoon de consument. De prijzen voor energie zijn niet van deze tijd. Ze kunnen wel allemaal materialistische zaken kopen, dus waarom geen marktconforme energieprijs?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.