Museumbezoek, verhalenkoor en theaterstuk over slavernij

0

Ondanks dat de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft, is ‘vrij zijn’ helaas nog steeds niet overal vanzelfsprekend. Op verschillende manieren wordt er daarom nog stil gestaan bij vrijheid én onvrijheid. Dineke Stam van ‘Intercultural Museum & Heritage projects’ organiseert op zaterdag 27 april een bezoek aan de expositie over Peerke Donders en de slavernij in combinatie met het theaterstuk ‘Rebelse vrouwen’ in Theaters Tilburg.

De middag start om 15.30 uur in Peerke Donders Paviljoen met een verhaal: schrijfster Rihana Jamaludin leest voor uit haar roman ‘De Zwarte Lord’. Daarna geeft gastconservator Dineke Stam een rondleiding door de tentoonstelling ‘Zielenzorg & Zielenmoord, Peerke Donders en de slavernij’. De tentoonstelling belicht de slavernij vanuit verschillende perspectieven: Peerke Donders wilde in Suriname zoveel mogelijk mensen zijn geloof brengen. Peerke betreurde de mishandeling van slaven: ‘Ongelukkig zij, die zich met het zweet en bloed van die arme slaven, die geen verdedigers vinden dan God, verrijken.’ Mensen uit Afrika waren tot slaaf gemaakt, beroofd van hun vrijheid, familie en bezittingen.

Het middagprogramma in het museum wordt op speciale wijze afgesloten. Het Mama Verhalenkoor uit Tilburg geeft een kort optreden én een workshop met verhalen en liedjes. Het Mama Verhalenkoor is een kleurrijke groep vrouwen met verschillende culturele achtergronden. Ze komen wekelijks bij elkaar om samen te zingen. Zij vertellen hun verhalen, die vervolgens op muziek worden gezet en samen worden ingestudeerd. De Mama’s hebben ook verschillende liedjes over ‘vrij zijn’. Het programma duurt tot ongeveer 17.30 uur.

Op diezelfde zaterdag 27 april staat in de studiozaal van Theaters Tilburg het gezelschap van het Bijlmer Parktheater & NiNsee. Ze voeren de theatervoorstelling ‘Rebelse vrouwen’ op over moedige vrouwen die zich hebben verzet tegen hun slavenleven.
De jonge Afrikaanse Onise is slachtoffer geworden van vrouwenhandelaren. Zij dwingen haar voor hen te werken als prostituee. Uit pure wanhoop roept ze haar voorouders en plotseling staan er drie vrouwen voor haar. Het zijn geesten uit een ver verleden. Eeuwen geleden hebben deze vrouwen zelf in slavernij geleefd. Zij weten precies wat Onise meemaakt. Onise is geraakt door hun levensverhalen. Hoe ze door veerkracht, slimheid en geweld de plantages wisten te ontvluchten, hun meesters te misleidden of zelfs te vermoordden. Dit gaf hen voldoening, maar elke daad heeft zijn prijs…

Programma zaterdag 27 april:
15.30 – 17.30 uur Rihana Jamaludin, Dineke Stam, Mama Verhalenkoor in Peerke Donders Paviljoen, Pater Dondersstraat 20, Tilburg

20.30 – 22.15 uur Theaterstuk Rebelse Vrouwen in Theaters Tilburg

Deelname aan het middagprogramma kost € 2,50, aanmelden is niet nodig.
Bezoek aan het theaterstuk is op eigen kosten. Kaarten zijn te verkrijgen via theaterstilburg.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.