Lonen ambtenaren veilig ondanks dataroof

14

PARAMARIBO, 18 apr – De lonen van ambtenaren worden normaal uitbetaald. Dit zegt minister Adelien Wijnerman van Financiën. De diefstal van data bij staatscomputercentrum Cebuma gooit geen roet in het ambtelijke eten. Een kennelijk ontevreden ambtenaar heeft het bestand compleet schoon geveegd. De politie is intussen ingeschakeld.

De zaak wordt onderzocht, wat bemoeilijkt wordt door gebrek aan wetgeving op dit soort handelen. “Direct na het bericht van de leiding van Cebuma, hebben we er werk van gemaakt. De politie is nu bezig met de zaak. We hopen dat snel wordt overgegaan tot handelen”, zegt Wijnerman in het radioprogramma Baka’na Tori Origineel. De man ontslaan gaat niet. Hij nam zelf al ontslag en pleegde zijn daad kort na de ontslagaanvraag. Het heet dat hij ontevreden was over zijn carrièreloop. Volgens Cebuma loopt de schade in de miljoenen.

Wat ook de opzet mag zijn geweest, het effect is waarschijnlijk geminimaliseerd. “De ambtenaren mogen gerust zijn. We hebben de afgelopen maand gewoon uitbetaald. Het vergt wel wat meer inspanning van Cebuma. Maar we zijn ervan overtuigd dat we het op tijd klaren”, aldus Wijnerman. Ook de gepensioneerde ambtenaren krijgen hun geld op tijd. Of er sprake is van een leermoment of wat meer sluitende maatregelen? “Het systeem waterdicht maken, gaat moeilijk.”

14 REACTIES

 1. Ik dacht de overheid zou gaan bezuinigen ??
  Zie bericht onder of is het puur stemmen winnen voor de partij en gemeenschapsgeld ??

  De kosten voor de begrafenis tot de rouwaflegging zijn ruim SRD 1.000.000. Dit verneemt Starnieuws van districtscommissaris Margaretha Malontie van het bestuursressort Tapahony. De kosten zijn voor rekening van de overheid. President Desi Bouterse heeft woensdagavond een bijeenkomst gehouden met de bevolking te Drietabiki in het district Sipaliwini.


  Maak melding

 2. ” Hij nam zelf al ontslag en pleegde zijn daad kort na de ontslagaanvraag “. Men kan dus spreken van KWADE OPZET of MOEDWILLIGHEID.

  Hoewel er (nog ) géén wetgeving op dit soort handelen bestaat in SURMARBO, mag hij gerust financiëel aansprakelijk worden gesteld voor de geleden SCHADE.

  Volgens mij bestaat er géén ergere straf dan deze wanneer je iemand PIJN DOET VIA ZIJN/HAAR PORTEMONNEE !!!. Gewoon keihard laten dokken.

  Bij een geschil met je werkgever mogen je collega’s daar géén LAST van ondervinden. Hij heeft sowieso inbreuk gepleegd op de privacy/prive gegevens van zijn collega’s.

  Bra, CHAVÉZ önskar dig en trevlig dag !


  Maak melding

 3. Wat mij betreft krijgen nog 20.000 ambtenaren de zak. Het land telt geloof ik 35.000 ambtenaren op een populatie van 500.000 inw. Zelfs een stad als Rotterdam heeft meer inw. dan Suriname. Keihard snoeien dus… omscholen deze lui en allemaal een baan zoeken in de techniek of de landbouw. Wie niet wil werken zoekt het zelf maar uit, dus ook geen uitkering. De regering moet per direct hier werk van maken !


  Maak melding

 4. De kas is leeg, dua Adelientje begint zich vast in te dekken met een drogreden van dataroof, om dat binnenkort in de strijd te gooien.

  En inderdaad zeker nooit gehoord van een backup…..
  mn nichtje en neefje van 13 en 15 had dat nog voor hen in orde kunnen maken….


  Maak melding

 5. In Suriname is er volgens mij een chronisch gebrek aan wetgeving. Vorige week nog een gebrek aan wetgeving bij de illegale bouw nu weer wetgeving voor computercriminaliteit.


  Maak melding

 6. @RobG,deze info is voor robg, omdat hij nog steeds geen idee heeft door wie zijn president omringd wordt.
  -Als ik het zo leest ben ik bang dat er helemaal geen ambassade komt of wel met corruptie.

  =PARAMARIBO – Arnel Belizaire, lid van het Haitiaanse parlement, wil dat er een onderzoek komt naar de buitenlandse reizen, financiële positie en zakelijke betrekkingen van president Michel Martelly en premier Laurent Lamothe in Afrika en Zuid-Amerika. Belizaire deponeerde zijn verzoek maandag bij het parlement.

  Volgens Belizaire zouden de twee regeringsfunctionarissen de kieswet en de wet tegen witwassen hebben overtreden. Naar verluidt zou illegaal verkregen geld zijn gebruikt om Martelly’s verkiezingscampagne in 2010 mede te financieren.

  Ook zou president Martelly, volgens hardnekkige geruchten, zijn recente reis naar Guyana en Suriname hebben misbruikt om financiële transacties te plegen en schulden, die te maken hebben met de verkoop van een bedrijf, te vereffenen. “Dus was dit een persoonlijke trip”, concludeert de parlementariër.

  “Mochten deze geluiden op waarheid berusten, dan is de Haitiaanse bevolking via haar vertegenwoordigers verplicht met de grootste strengheid te reageren”, stelt Belizaire.

  Hij roept op tot het instellen van een parlementaire commissie, die onderzoek moet doen naar de handel en wandel van Martelly en Lamothe tijdens hun buitenlandse reizen, vanaf mei 2011 tot vorige maand. President Martelly was in het weekeinde van 22 maart in Suriname voor een officieel bezoek.


  Maak melding

 7. De lantiman zit daar anderen willen centjes zien om inkopen te doen…de chinees en andere handelaren wachten rustig op dit moment om straks keihard toe te slaan…Maar wat erg is dat anderen zich niet druk maken om lanti moni…..hij/zij zit daar om zijn dieven corruptie zaken in volle gang te laten draaien.


  Maak melding

 8. Donderdag 18 april 2013 om 13:13 uur, door emsabie

  De lantiman zit daar anderen willen centjes zien om inkopen te doen…de chinees en andere handelaren wachten rustig op dit moment om straks keihard toe te slaan…Maar wat erg is dat anderen zich niet druk maken om lanti moni…..hij/zij zit daar om zijn dieven corruptie zaken in volle gang te laten draaien.

  Beoordeel Thumb up Thumb down


  Maak melding

 9. Weer zo’n verhaal van Wijnerman waar de wereld niets mee kan.En deze zaka-zakas van DiDiBrie en Co regering hebben altijd een ander stomme reactie.Neem bv die grappenmaker van buitenlandse zaken……..wwwwwat een kulverhaal had die lummel maar gezegd dat hij bezig was de zaak over de ambassade in Frankrijk/Parijs te onderzoeken of gewoon ik heb hierover nog geen info dang a sanie k’ba,maar nee a moes kong plei a echtemang.Die grappenmaker geeft een reactie dat er niets aan de hand is everything and anyone is in place bla bla bla. En de ambassaduur(echt duur) hahaaai zegt iets anders.Deze geeft een ttttotaaaal andere lezing,ma mi gado mang.En nu weer dit verhaal Wijnerman en de directeur van Cebuma.Wijnerman zegt je kunt hem niet meer ontslaan,want hij heeft ontslag genomen/aangevraagd.De direct(oor)van Cebuma geeft een andere lezing.Dan is er weer sprake van hij is met verlof,hij vraagt om bevordert(hoofd systeembeheerder) te worden als hij weer begint tewerken Wat een warboel allemaal.Maar aboeng gie ding.Ze hebben alle zeilen bijgezet om te mogen/MOETEN regeren met zgn mandaat van het volk ai mang oeng tikie oeng slag.Met die hele geestelijke en met zelf GOD aan jullie zijde oeng sa tang las pasie.Aijajaai wat’t is niet alleen prettig om te stelen,maar je moet ook een beetje kunnen regeren,mmmaar niet met leugens. We blijven de soap volgen.Front partners kunnen jullie het volk over de gouddeal informeren in dat partij centrum van de NPS of VHP.Hier heb je meer tijd en ruimte om de gouddeal uit teleggen aan het volk en waarom Jenny Simons zo een haast had met het afhandelen van deze deal.Odi odi odiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 10. Het lijkt er aardig op dat er geen integere mensen meer in SU wonen. Maar hoop doet leven…er komt een dag van bezinning en dan stellen de graaiers niets meer voor en gaan ze ook nog eens de geschiedenis boeken in als moordernaars en oplichters. En het ergste is dat hun alles weer zal worden ontnomen…


  Maak melding

 11. @ Bifa nu je ons op attendeert zie ja zo Dat niet Erwin Everts achter de toetsen zit bij 538 en pc
  ook niet Ruud de Wild
  ook niet Giel Belen en ga zo maar door.
  Deze jongens hebben een gedegen opleiding en of een breeeeede algemene ontwikkeling zij zijn gelukkig niet in de war op/bij 538 ma ie zie a wang dja tapoe na forum hmmmmmmmm @ Bifa mang oeng de in de war.Behalve dat DiDiBrie hun arm maakt houdt hij ze ook nog dom aijajaai tis goed voor ze Dom Su volk.En trawang atie o brong en dan niet op DiDiBrie,maar op mij maar geen nood.I love it. Bifa take care en de rest.Odi.
  Glenny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.