Start donatiecampagne voor opzetten Slavernijmonument in Suriname

35

In verband met de donatiecampagne voor het opzetten van een nationaal Slavernijmonument in Suriname, zullen deze maand twee informatiebijeenkomsten in Nederland worden gehouden. De hoofdspreker is drs. Winston Wirth uit Suriname. Hij zal het project toelichten en de start van de campagne in Nederland inluiden.

De bijeenkomst voor de regio Amsterdam en Utrecht vindt plaats op zondag 21 april, in het gebouw van de Vereniging Ons Suriname aan de Zeeburgerdijk 19A te Amsterdam(15.00u-18.00u). Voor de regio Rotterdam/Den Haag is dat op woensdag 24 april in het gebouw van Stichting Trefcentrum Wi Masanga, Rauwenhoffstraat 39 te Rottetdam (17.00u-20.00u).

Tijdens de bijeenkomsten heeft u de gelegenheid om vragen te stellen en het gedenk Aurum(*) inclusief een videopresentatie over ’the making of’ en de maquette van het slavernijmonument te bezichtigen. Ook kunt u desgewenst direct na de bijeenkomst uw deelname donatieformulier invullen.

(*) Bij elke donatie van SRD 50, 15 US dollar of 15 euro krijgt elke donateur als blijk van waardering een gedenk Aurum met daarop een beeltenis van het Slavernij Monument. Dit is een 24 karaats vliesdunne gouden plaat die een grootte heeft van een dollar biljet.

35 REACTIES

 1. Geschat wordt dat door het GPS-systeem te gebruiken er ruim drie minuten gewonnen kan worden bij de response-tijd van een ambulance.

  Dus Suriname heeft haar straatnamen reeds ingesproken. Tijdwinst zal moeten blijken met alle files die er zijn.
  Vergeet niet om ook het slavernij monument op GPS op te nemen als belangrijke plaats.


  Maak melding

 2. tring tring……tringggggg

  hallo hier Romeo Bravooooooo!

  Eeyyy Lonnie fawaka,…ik kom die tassie van je lenen ivm die donatie tog!

  wat is dit vo een *ka-ding*..ik geef veel aan goede doel-len, denk aan RR, Rihanna en de loslopenden in de Saramaccastraat!

  ja maar jij betaalt nooit belasting dus kom hier met die tas, want dat monument gaat uiteindelijk een beetje op jou lijken!!

  maak mij niet boos,…ik heb hier in Ronny-land honderden lopen die op mij lijken

  🙂


  Maak melding

 3. Weet u wat echt werkt een gedenkplaat met de namen van alle donateurs.
  Dit vast gieten aan het monument of in de directe omgeving plaatsen…een plaat te klein een andere erbij.


  Maak melding

 4. Ik vind het krijgen van iets met een goud kleurtje is geld verspillen….dus doe het liefst echt goud voor zij die het zouden willen….hallo alleen officiële instanties mogen dit verkopen i.v.b. oplichters.


  Maak melding

 5. -Beste mensen, misschien weten velen het niet, maar deze meneer drs. Winston Wirth is een neef van Bouterse.

  =Wie kan zich nog herinneren toen Bouterse op het podium stond met mensen van een bejaarden tehuis?

  Deze Winston schreeuwde luidkeels dat Nederland zich niet moet bemoeien met de amnestie van Suriname en dat Suriname Nederland NIET nodig heeft.

  =Het gaat wel om Surinamers met de Nederlandse nationaliteit en de harde euro’s.

  =Wat doe je in godsnaam in het land Nederland waarvan velen niets moeten hebben om te komen bedelen?????


  Maak melding

 6. De donaties verdwijnen rechtstreeks in de hele diepe en bodemloze zakken van deze grootgraaiers.

  Ik geef mn geld wel aan de wilde ganzen of de kankerstichting…..


  Maak melding

 7. Ik vind een monument voor de slavernij overbodig.
  De hele binnenstad van Parbo, the old city, ademt slavernij, is één groot monument ter nagedachtenis. Onlangs is de stonbroki in ere hersteld, ook een prachtig monument, de wit groen historische houten panden met een allure die zijn weerga niet kent in de Caraiben, de rode bakstenen gebouwen, Min.v Financiën, de hele Waterkant, de Amandelbomen, het plein, het paleis, de Palmentuin, fort Zeelandia, Gravenstraat met de Muziekschool, Bisschopshuis, Kathedraal (weliswaar in 1883 gebouwd, na de afschaffing van de Slavernij). Één groot prachtig monument, de binnenstad van Paramaribo!
  Geen ander monument zal de schoonheid van oud Paramaribo kunnen overtreffen.


  Maak melding

 8. Ray, broeder die begi begi mentaliteit krijg je niet uit die surinamers. ivp monumenten optuigen kan men beter serieus aan het werk gaan. Geschiedenis mogen we niet vergeten maar laten we slavernij niet als excuus gebruiken voor het onbehoorlijk bestuur in suriname. Met name de ndp stemmers blijven die troefkaart spelen.


  Maak melding

 9. @Lea ik bewn het met je eens dat de binnenstad een monument van slavernij is, het is tenslotte gebouwd met geld wat verdiend is aan de slavernij.Maar ik vind dat zo’n monument wel degelijk zin heeft,dit monument kan mensen en dan bedoel ik niet in de laatste plaats de blanke nederlandse toeristen erop wijzen hoe verschrikkelijk deze slavernij is ze staan dan tenslotte op de grond waar het tpenertijd gebeurde treffender kan het volgens mij niet, de zwarte bladzijden in de nederlandse geschiedenies!

  @koos ik vind dit niet onder de begi begi mentaliteit horen, het is niet abnormaal dat er voor een monument geld word ingezameld en het klopt dat de slavernij niet de oorzaak is en kan zijn van alle misbesturen in Su.


  Maak melding

 10. Beste lezers,

  Wie kent Winston Wirth niet.Ik ben een journalist en volg die man op de voet.Ik ben gewoon geïnteresseerd in hem. Hij heeft mij zo erg bejegend tijdens een interview over Amnestie. Toen haatte hij Nederland.Nu is hij bezig met iets anders. Eerst reist hij gans het land door om Hennep voor Bouterse te teelen, maar Bouterse wil dat niet.Nu moet je geld storten op zijn rekening (Green Hearts Foundation)een een mans stichting.Als journalist ben ik er achter gekomen dat hij zo blut is.Dat hij zoveel schulden heeft dat hij het niet meer ziet zitten. Heeft hij die taxi bedrijf reeds betaald? De heer van der San gaat het niet betalen.Hij reeds voor show in een geweldige taxi, maar wil dat oom Bouterse het betaald.Zijn huis staat op de veiling.Wat weet ik nog meer zodat u gewaarschuwd bent. DIT IS OPLICHTING!!#1 ze moeten ing wij Slaven van Suriname bestaat niet.Schande voor NDP econoom Winston Wirth. hem aanhouden. jammer voor die man. Ik heb hem eens gek genoemd. Hij wordt steeds gekker.Nederlanders houdt uw geld thuis. Laat hij met Ronnie praten.Sticht


  Maak melding

 11. Die man is echt niet te vertrouwen. Kijk naar zijn politieke carrier. Hij ruilt steeds van partij.Zo ruilt die man ook vrouwen.Hij is geld gaan halen in Amerika en Nederland. Baas gaat blij zijn als hij terug is.dan mag hij op zijn schoot.Ai Boi die man is gek hoor.Hij geeft goud weg voor 50 srd.Waar gaat het geld? Denk aan miss Alida toen.Praten jullie met die mang jere. Suriname bedelt weer.Wij zijn niet arm zei hij toch.Ik moet niets van Nederland.bah Winston ik wacht op je op Schiphol!!


  Maak melding

 12. Bottse zegt dat het de bedoeling is dat het monument wordt bekostigd door de nakomelingen van de Afro-Surinamers. “Ik ben ervan overtuigd dat de Afro-Surinamers in staat zijn de kosten voor het monument zelf bijeen te brengen. We kunnen toch onmogelijk hiervoor geld vragen en accepteren van de Nederlandse regering?”

  Overtuigd zijn is wat anders dan realiteitszin ten toon spreiden.
  Ik zou het maar vragen en accepteren want evenals het kwakoe festival ten ondergaan aan valse schaamte is iets waarvoor je jezelf moet schamen


  Maak melding

 13. Afro Surinamers hebben geen afros meer. Ze hebben dure waves. Dus 50 srd of euro of dollars hebben ze niet.
  waar halen de Nederlanders het geld nu met de bezuiniging.


  Maak melding

 14. Dit is niet waar.Dit kan ook niet waar zijn en men komt nb met een Winston Wirt aandansen.Winston Wirt met een letterlijke GROTE BEK.Haha haha haaai je bent dat 17de rijkste land ter wereld.5 x groter dan Nederland. Betaal voor dat monument met de winst van de gouddeal.Betaal of anders met de inkomsten van Staatsolie(geloof in eigen kunnen)Brtaal het met de winsten van Grasalco.Sew A Tjon kan dat betalen met zijn 600.000 ha grond.Abdhoel kan ook mee betalen met zijn 86/96ha grond.Laat iedereen met grote lappen gronden komen betalen.Ik Su hebben ze echt een GROTE BEK ze vinden dat we stikken vanwege de crisis en ze zijn zo stom dat ze ook denken en geloven dat Suries vanuit Su voor ons in Ned pakketjes moeten op sturen.Welnu dommies in Su houd je geld van de pakketjes en betaal je monument ZELF schaamteloze BEESTEN en kom NOOOOOOIIIT meer hier krukken over geld. Dus rot nu op allemaal met jullie GROTE BEDELAARS BRK.Odi.
  Glenny.


  Maak melding

 15. Wirth is een zeer intelligente en handige man die ook hypocriet en corrupt is. Hij scheldt graag op Nederland (dat mag hij van mij), maar volgt wel een studie aan een Nederlandse universiteit. Haalt zijn nieuwe vriendinnen uit Nederland die hij een goede positie in het onderwijs bezorgt. Ziet zijn kans bij de NDP voor een mooie carrière en doet alles alleen voor zijn eigen toekomst. Ik durf hem geen rooie kopercent te geven voor zijn monument.


  Maak melding

 16. @Lea heeft hier op Waterkant.net al eerder aangehaald, dat de oude binnenstad als één Monument (al dan niet ter herinnering/nagedachtenis van de slavernijperiode) dient te fungeren…
  En groot gelijk, heeft ze!!

  Komt Centrum-Paramaribo gelijk weer in (op) ’n goed blaadje bij (van) de UNESCO Werelderfgoed…
  Wél uiteraard nadat ‘Paramaribo’ werk maakt van o.a. achterstallig onderhoud/restauratie/voorkomen afbraak monumenten/wetgeving t.a.v. eigenaren historische panden/eventueel herbouw c.q. reconstructie!

  Pas wanneer bevolking of de inwoners blijk geven van trots op hún stad, kan er met een z.g.h. ‘open mind’ op de slavernijperiode teruggekeken worden…


  Maak melding

 17. Met enige regelmaat schrijft ene Henk Schubert (met een raar hoedje) op DWT-online…
  Hij is kort voor de Onafhankelijkheid van Suriname van 1975 in Nederland gaan wonen, en is (Surinaams) nationalist pur sang…
  Hij is ook partner van Jane S./Janess, die óók hoedjes maakt (t.a.v. de koto misi).

  Op haar verzoek heb ik eens t.g.v. een Suri-beurs in Rotterdam een fotoreportage gemaakt van haar modellen/potentiële klanten…

  Ondanks de reis uit het Oosten, foto’s ordenen e.d. en aanleveren, heb ik nog geen ‘stukje zoutvlees’ (à la Van der San) gezien!!
  Dát soort VOLK…


  Maak melding

 18. Wat lees ik hierboven, die meneer Wirth is een neef van de pres, boi en dan wat dan nog, ze doneren maar, van mij krijgen ze geen flikker. Plots in 2013 gaat men doneren voor een monument, donderstraal toch op,weer een stelletje oplichters die denkt geld op te halen en een deel verdwijnt in hun hol.Geef me een brik.


  Maak melding

 19. En zo blijven we ons leven lang onze eigen slaven!

  Man,hou toch op met dit gedoe.

  Vreselijke nakomelingen van de slaven willen voor eeuwig slaven blijven……

  Kijk naar het hier en nu, niet naar gisteren,maar naar morgen en later.

  Velen onder deze groepering weten geen een wanneer hun moeder of kind jarig is, laat staan dat ze hun overleden dierbaren gedenken.

  En nu komen ze met dit liedje?

  Er moet iets groots worden opgezet ter na gedachtenis van de afgeslachte mensen door Bouterse en zijn vrienden. NIETS MEER EN ZEKER NIETS MINDER.

  Ach, het is allemaal emotie politiek in Suriname waarbij de vele onderontwikkelde mensen gebruikt worden door hun een rad voor ogen te draaien.


  Maak melding

 20. bakraman :@Lea ik ben het met je eens dat de binnenstad een monument van slavernij is, het is tenslotte gebouwd met geld wat verdiend is aan de slavernij.
  —-
  Dat is zeker waar bakraman, maar meer nog spreekt het mij aan, omdat elke plank, elke balk, elke baksteen, doordrenkt is van het zweet, het bloed en de tranen van onze voorouders, die slaaf waren.
  Zij hebben tenslotte deze prachtige “Stad van bloemen” gebouwd, ONZE VOOROUDERS!
  Daarom is het voor mij HET monument om te gedenken! Het is door hen zelf gemaakt!
  Dit is een dankbetuiging aan hen!

  Hoe wrang is het niet dat precies daar op de plek waar de witte man onze voorouders ter dood heeft veroordeeld en afgeslacht,(Fort Zeelandia) Baas B, in navolging daarvan, 15 van onze eigen mensen op net zo brute wijze heeft laten afslachten. Precies daar!!!


  Maak melding

 21. @Lea, nogmaals ik ben het ten zeerste met je eens met wat jij zegt en voelt.

  Maar ik bedoel dat zo’n monument kan bijdragen dat mensen, toeristen die niet dat besef hebben die jij wel hebt en zich niet realiseren dat wat voor leed er is gepasseerd bij hey tot stand komen van al die gebouwen in het mooie Paramaribo, het leed wat jij zoals je al omschrijft wel voelt als je door de stad loopt, door het monument kunnen zei zich misschien wel gaan beseffen wat voor verselijk leed zich heeft afgespeeld in dit donkere verleden, en dat zei er ook bij na gaan denken als zijdoor de stad lopen en de gebouwen aanschouwen.


  Maak melding

 22. @bakaramang
  Geen monument kan het leed dat er geleden is door onze voorouders enigszIns benaderen en tot uitdrukking brengen. Ook al zou het honderden miljoen kosten.
  Desalniettemin kan ik jou begrijpen dat er behoefte is aan een plek, een houvast, in de vorm van een monument om te gedenken.
  Maar… Als we daarvoor moeten gaan bedelen bij degenen die ons dit hebben aangedaan, dan vraag ik mij af waar onze principes gebleven zijn.
  Een monument kan, maar niet voor zoveel geld, dat we er voor moeten bedelen bij de nakomelingen van de slavenhouders.
  Deze eer moeten wij aan onszelf houden.
  Een minder kostbaar, ingetogen, monument past beter en is door onszelf betaalbaar.


  Maak melding

 23. Beste mensen,
  Kan iemand mij uitleggen waarom er nog een slavernijmonument in Paramaribo moet komen? We hebben sinds 1963 toch al het populaire beeld van Kwakoe op de hoek van de Dr. Sophie Redmondstraat en de Zwartenhovenbrugstraat?
  Dit monument is destijds onthuld om de afschaffing van de slavernij te symboliseren. Waarom dan nog meer van hetzelfde?


  Maak melding

 24. Beste Roman,
  Kwakoe was ter herdenking van 100 jaar Afschaffing Slavernij
  Misschien wil men ook een blijvende herinnering aan 150 jaar afschaffing slavernij.

  Voorbeeld van een prachtig en sprekend slavenmonument (Curacao) ter herdenking van een slavenopstand.

  http://www.curacao-fotos.nl/foto.php?pht_id=90

  Kwakoe is wel erg statisch vergeleken hierbij.
  Misschien wil men iets mooiers, iets meer dynamisch.


  Maak melding

 25. Volgens mij heeft Nederland na de @de Wereldoorlog ook geen bijdrage gevraagd aan de Duitsers voor het Nationale Monument op de Dam…

  Dat doe je gewoon niet…..


  Maak melding

 26. P.s.
  Ik had altijd ’t idee gehad dat o.a. de timmerlui & ambachtslieden (zeg maar: bouwvakkers) in f’foto héél wat minder slecht af waren, dan de slaven op de plantages…
  Sowieso beter dan door sommigen als hierboven omschreven “met bloed, zweet, leed & tranen”!!


  Maak melding

 27. Sommigen zeggen dat het allemaal wel meeviel met die Slavernij.
  Sommigen zeggen zelfs, dat de slavernij goed is geweest want hun nakomelingen hebben het beter dan de Afrikanen.
  Hoe kortzichtig!


  Maak melding

 28. @Lea, ja die uitlatingen zijn zeker kortzichtig!!

  @lea ik begrijp je in het gene waar we hiervoor over discuceerde en ik moet zeggen hoe jij het steld ben ik het met je eens.

  Ik schaam me als bakara diep voor het geen de mensen in su en op de antillen is aangedaan, ik kan maar niet begrijpen hoe je dit andere mensen kan aandoen!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.