Suriname’s eerste brouwer mag ‘Sranan Biri’ niet verkopen

23

PARAMARIBO, 16 apr – De Surinaamse Bierbrouwerij NV mag geen Sranan Biri verkopen. Dit heeft de rechter beslist. De Transatlantic Group of Companies claimt de naam en heeft de brouwer voor de rechter gesleept. De lancering eind vorig jaar was dus illegaal. De Surinaamse Bierbrouwerij kijkt mogelijk tegen een schadeclaim aan.

Transamerica zegt veel schade geleden te hebben. Het bedrijf was van plan de eigen brouwerij in productie te brengen en Sranan Biri te marketen. De Surinaamse Bierbrouwerij stak daar een stokje voor en lanceerde het merk. Waarschuwingen om het niet te doen werden in de wind geslagen. “We zijn verbaasd”, zegt directeur Marinus Kruijt tegenover de Ware Tijd. Het merk is sinds 2010 geregistreerd bij het Bureau Intellectuele Eigendommen in Paramaribo.

Sranan Biri moet onmiddellijk van de schappen worden gehaald. “Ook moet de Surinaamse Brouwerij een persconferentie beleggen, waarbij wereldkundig wordt gemaakt dat onrechtmatig gebruik is gemaakt van het merk”, zegt Chris Mathoera, marketing manager van Transatlantic Group of Companies. De dwangsom is honderd duizend Surinaamse dollar (ongeveer vijf en twintig duizend euro) voor elke keer dat het vonnis overtreden wordt.


23 REACTIES

 1. Belachelijk! Ze zouden juist trots moeten zijn dat de naam Sranan genoemd wordt en overal terug zal zien, ze zeggen dat ze die naam al lang geclaimd hebben maar wanneer zouden ze er iets mee doen dan?? Ze zijn liever lui en gunnen een andere Surinamer niks!

  Zet dan SuBi – Surinaams Bier en klinkt ook nog een lekker en tropisch zo van mag ik een SuBi en het een ieder kan het uitspreken, wereldwijd!


  Maak melding

 2. Roy, ik bedoel bij zonsondergang, na het werk, als het 28 graden is.
  Bij het afscheid van de laatste zonnestralen.
  Dan heb je wel recht op een Parbo toch!
  Wat dat betreft is het elke dag feest ja, in switi Sranan ondanks alle beslommeringen van de paarse hoofdpijn.


  Maak melding

 3. Typisch Surinaams. je hebt iets en je doet er niets mee en als een ander iets onderneemt: tjakka. Doet me denken aan al die gronden die aan politieke vrienden gegeven worden en waarmede niets wordt gedaan. ja, en als anderen op die gronden gaan wonen wordt wilde occupatie gegild. Eigenlijk zouden we een beter registratiesysteem moeten invoeren in Suriname waarbij derden op eenvoudige manier kennis kunnen nemen van geregistreerde merken, gronden etc. Ook moet men een nieuwe regel invoeren. Als de eigenaar of bezitter van een merk of perceel binnen 5 jaar niets doet komt zijn recht te vervallen.


  Maak melding

 4. Raar verhaal dit. Het woord Sranang is van ons alle. Het woord Biri ook . En heeft helemaal niets met een merknaam te maken. Een ieder zou Sranang biri mogen gebruiken. Naam Parbo is wel duidelijk een merk , hier is het woord Paramaribo creatief gebruikt. Een ieder mag dan ook Paramaribo biri als merk naam. Zal wat zijn als ik elke Surinaams woord kan registreren. Wees creatief kom met een goeie naam.


  Maak melding

 5. Parbo of sranang biri, lekker belangrijk, het deert me niet, ik drink ze niet, er is genoeg beter en lekker bier in Ned te krijgen,ik drink ze wel af en toe, maar djiem wang whisky, boi, en dan een goeie.


  Maak melding

 6. Kondremang effe dit, voor de ouderen onder ons tide na 16 april, ai boi, na 16 april na 16 april, die mi boto lai di mi boto lai, na tapanahoni na dape mi e go, een boeng owroe wang. Remember the good times.


  Maak melding

 7. @Ferdinand Hossenbux
  Niet voor de ouderen onder ons,maar voor alle Surinamers.
  Dit is geschiedenis!
  Thanks for the reminder anyhow.

  Dit liedje is ontstaan ter nagedachtenis van hen (de gouddelvers)die op zestien april zijn omgekomen,toen hun bootje(te Falawatra)onderweg naar hun werk omsloeg!
  Hier onder de tekst:

  Na zestien april
  Na die mie boto lai
  Na Tapanahony
  Na drape wie de go!

  Na zestien april
  Na die mie boto lai
  Na Tapanahony
  Na drape wie de go!

  Falawatra mietie mie
  Na Asubangie
  Na Tapanahony
  Na drape mie de go

  Ma die mie doro a Asubangie
  Ne mie hatie bing sarie foetroe
  Die mie memre den moi moi foto wintje
  Ne mie hatie bing sarie foe troe.

  Gowtoe ketie na joe nekie
  Gowtoe linga na joe finga
  Rosalina foe sang joe de kré.
  Rosalina,Rosalina foe sang joe de kré!

  Alleen is Tapanahony niet meer wat het geweest is,denk ik!
  Het is nu veranderd in een concentratie van hebzucht, moord en doodslag!

  Nogmaals thanks,
  MEDUSA.


  Maak melding

 8. Van mij mag alle bier gestolen worden, maar weten de Surinamers wel dat Parbo Bier, waar ze zo trots op zijn, gewoon een dochteronderneming is van het oer Nederlandse Heineken Bier? Vroeger was Parbo van Amstel, maar die is volgens mij opgeslokt door Heineken, m.a.w. Parbo Bier is net zo Surinaams als de Dom toren in Utrecht. Stelletje Dommies!!!! De mensen die de rechtszaak gewonnen hebben zijn wel Surinamers, een stelletje bakra’s wilde de naam Sranan Biri gewoon stelen van Surinamers, goed dat de Surinaamse rechter, voor de verandering, niet het belang van de mensen met het meeste kapitaal heeft voorgetrokken.


  Maak melding

 9. Clyde, als het werkelijk zo is dat “Parbo biri, dát na biri”, waarom moet Parbo bier dan per se de naam Sranan Biri ook inpikken, hebben ze niet genoeg aan de naam Parbo biri? Zo lang ik mezelf ken bestaat Parbo bier, nooit hebben ze de behoefte gehad om nog een bier op de Surinaamse


  Maak melding

 10. (er ging iets mis de bijdrage werd geplaatst voordat ik klaar was met typen, hier komt het vervolg)

  Zo lang ik mezelf ken bestaat Parbo bier, nooit hebben ze de behoefte gehad om nog een bier op de Surinaamse markt te introduceren onder de naam Sranan Biri, op het moment dat iemand anders het overwoog te doen, pikten ze die naam in, ze gedragen zich net als (Surinaamse) chauffeurs die snel een parkeerplaats inpikken terwijl je al te kennen gegeven hebt dat jij daar wil gaan parkeren.


  Maak melding

 11. Een productnaam moet KORT, KRACHTIG en CATCHY (pakkend) zijn. Het land Suriname dankt haar naam aan een indianenstam genaamd de ” SURINEN “. Waarom dan zo moeilijk doen over de naam ” Sranan Biri ” ??? Gewoon de naam ” SURINEN” gebruiken !!

  De post dienst in Suriname heet SURPOST. Het bier zou eventueel ” SURBIER ” kunnen heten. De surinaamse taal beschikt daarentegen over zulke schitterende woorden. Het woordje ” SKOEMA” (schuim ) bijvoorbeeld. Kort, Krachtig,Catchy, surinaams en bovendien Product gerelateerd.

  En zo luidt de slogan ; ” SKOEMA , GI ALLA MANG NANGA OEMA ” !!!!

  Bra, hälsningar från CHAVÉZ !


  Maak melding

 12. De rechter heeft gesproken dus discussie gesloten.

  En wij kennen de motivatie van de rechter niet.

  Alhoewel we hebben het hier over Suriname, en we weten dat daar en bij god alles mogelijk is.

  Rechter omgekocht misschien?

  Of had de brouwer toch niet de exclusieve rechten op de naam die ze beweren geregistreert te hebben?

  Het blijft gissen….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.