Ruim 250.000 scans Surinaams archief nu online

18

Gisteren was een bijzondere dag voor het Nationaal Archief van Suriname. Precies drie jaar geleden opende het zijn deuren voor het publiek en nam het drie Surinaamse archieven (ruim 100 meter) in ontvangst van het Nationaal Archief in Nederland. Deze archieven zijn gescand en vanaf heden online beschikbaar voor het publiek op Internet.

De gescande archieven maken deel uit van het in totaal 800 meter lange Surinaamse archief dat uiteindelijk in zijn geheel teruggaat naar Paramaribo. Ze vertellen het verhaal van de koloniale relatie met Nederland. Een geschiedenis die ruim drie eeuwen duurde. De stukken dateren van 1667 tot 1975, het jaar waarin Suriname onafhankelijk werd.

De ruim 254.000 scans bestaan uit ongeveer 150.000 zwart-witbeelden, afkomstig van filmmateriaal. De overige scans zijn in kleur. De gescande archieven zijn Doop-, Trouw- en Begraafboeken (1662-1838), Notariele archieven (1828-1845)en Eerste Algemene Volkstelling (1921).

Het scannen en overdragen van archieven aan Suriname valt onder het project Teruggave Archieven Suriname (TAS). In dit samenwerkingsproject werken betrokken partijen er hard aan om het volledige Surinaamse archief over te brengen naar Paramaribo. De komende jaren worden de resterende 37 archieven (zo’n 700 meter) eerst gerestaureerd en gedigitaliseerd voordat ze worden overgebracht naar het Nationaal Archief in Paramaribo. Hierdoor blijven de stukken niet alleen behouden, maar ook beschikbaar voor onderzoek in Nederland.

18 REACTIES

 1. Hier een mooi voorbeeld van domhouderij van de zwarten.
  Waarom moet het in Nederland gescand worden.
  1]Geen scan apparaat,
  2]Geen geschoolde mensen,
  3]Geen geld, al deze en nog meer is niet in Suriname te vinden.
  Hoe moet het verder zullen de zwarten zoals gewoonlijk afhankelijk blijven van de witten.
  Bouterse zegt Suriname moet geschoolde onderhandelaars hebben en daar schort het aan.
  Geef Venetiaan de opdracht en het varkentje is zo gewassen.Hij is in staat om niet alleen goud te verkopen maar heel het land.Vraag zijn dansende volgelingen.


  Maak melding

 2. De geschiedenis is van alle kanten verkracht door de witten, waar bedrog hoogtij viert.Dit scan werk bevat veel fouten door dat het niet gedaan is met de vereiste inzicht.Er is gescand voor het scannen meer niet.Dit zou in Suriname moeten plaats vinden en onder super visie van Surinaamse deskundigen uit verschillend bevolkingsgroepen.Maar neen er zijn een paar zwarten die het met de witten altijd beter weten.Als Nederland wilt helpen laat ze dan dit op een fatsoenlijk manier doen.Het moet altijd in hun belang.De zwarten zijn zo dol op de gelden die ze denken dat ze gratis krijgen.Ze zeggen’LOSPEUTEREN’


  Maak melding

 3. @ Savioen
  “De geschiedenis is van alle kanten verkracht door de witten, waar bedrog hoogtij viert.”
  Je zou gelijk kunnen hebben Savioen, maar dan weten we ook meteen waar onze Baas B het van geleerd heeft.
  De zwarte bladzijden over de coup en de moorden heeft hij laten verwijderen uit het Surinaamse geschiedenisboek. Domme zet want de waarheid zit hem op de hielen, al 30 jaar lang……. hij stopt als gerechtigheid is geschied.

  Ben overigens blij dat we nu eindelijk onze eigen archieven hebben in Paramaribo.
  De bewijzen liggen daar, onze geschiedenis, onze basis!


  Maak melding

 4. @Lea., jij bent ook een achterste van een witte. je weet niet eens wat een staatsgreep inhoud. jij zit waarschijnlijk nog steeds onder de zweepslagen van je “masa” hou eens op met dat papagaaien. Suriname gaat de goede kant op. nou, daar hebben aan aantal voor moeten sneuvelen, dat is dan jammer, zelfs een Fm lid van mij. in andere landen gaan er duizenden. denk je dat NL schone vingers heeft of de USA of noem maar op. NL heeft duizenden zwarte bladzijden, kijk onlangs Kosovo miljoenen mannen laten vermoorden, gewoon meegegeven zeik wijf. laat de Su jeugd met rust, we gaan de goede kant op.


  Maak melding

 5. Solid “Suriname gaat de goede kant op. nou, daar hebben aan aantal voor moeten sneuvelen, dat is dan jammer”

  Zie hier het niveau van de gemiddelde NDP kakkerlak…

  Case closed


  Maak melding

 6. Solid: Bedoel je de Suri jeugd die vrijwel allemaal politiek ongeschoold zijn, geen eigen mening hebben of kunnen vormen? En over papagaaien:Look whos talking!!!!!!! jullie paarse schapen en kuddedieren doen niet anders.

  Een jeugdparlementariere die een antidiskriminatieloop organiseert ewn niet een in simpele eenvoudige woorden wat diskriminatie inhoud en diskriminatie en racisme door elkaar haalt.

  Solid ga jij maar lekker een goed eindje fietsen, in de hoop dat het kokoswater in je hoofd verdampt en dat je het krankzinnig gewauwel van je achter je kan laten.

  Have a nice day!


  Maak melding

 7. Als je eenmaal hebt gescheten, Hoeft niet iedereen dat te weten, Draai je nog eenmaal om, En haal de borstel door de kom. Je praat poep ! klopt geen drol van!

  Who cares! sa je bada! sang je stress en spang joe ede baka anga ding aceptgiros! Doro joe nekie en neusgaten k’bah yookaa!! Sweet Sranang mi lobie youuu


  Maak melding

 8. Beste Henk:

  Solid is typisch zo’n kansloze pauper. Wat maakt het uit als er door Bouterse 15 Surinamers zijn kapotgeschoten. Ik heb gratis broodje pom van Bouterse gehad. Is het toch een goeie kerel….


  Maak melding

 9. Het is altijd vervelend voor domme mensen als archieven geopend worden en vooral gelezen kunnen worden.

  Maar omdat de domme massa niet wil en/of kan lezen is de waarheid maar voor weinige gegeven.

  Slaap dus verder in je hangmat.


  Maak melding

 10. AFU SENSIE: De archieven die 60 jr. achter slot en grendel zitten, de inhoud daarvan kan je ook als je dat zo graag wil weten aan je pres DDB vragen, want die was er zelf ook bij.

  Maar ja die houd zn kaken stijf op elkaar net als in Boxtel, ra ra hoe zou dat komen.


  Maak melding

 11. SRA: Dat is een reden temeer om je info bij de bron te halen en dat is DDB en zijn 40 struikrovers….

  Bouta go go go… to hell and back!!!

  en daarna naar de scheveningse gevangenis…..


  Maak melding

 12. waarom moet het aan bouterse zijn”het was toch nederland die opdracht voor een soldaten revolutie gegevenhad.
  nu dat bouterse andere wegen bewandeld,moet hij en wordt hij als hoofd verantwoordelijke aan gemerkt”het is toch ook bekend dat hij zijn opleiding in nederland gevolgd heeft”,en nu dat hij laat zien dat suriname inderdaat zonder nederland verder kan en niet nodig heeft,is hij ineens het kwade president van su.
  dat vind ik een achterlijk gedachtegang van jullie NL,jullie doen net als of jullie goed zijn,terwijl jullie eerst vuur onder een volk doen oplaien en de lijders die het wel met hun volk menen als crimineel bestempelen door julie media van kwade bedoelingen,om daarna het goede herder te komen spelen en jullie gemaakte wetten aan ons opdringen”who cares”fo denk jij dat in su de mensen niet weten dat NL een hele vieze spel aan het spelen is”als bouterse echt schuldig zou zijn aan wat er over hem gepresenteerd is,zou het document zonder twijfel openbaar gemaakt worden en zou er geen wacht tijd van 60 jaren een geheim houding plaats vinden”conclusie”is ,dat NL een/de grootste rol in die su revo gehad heeft,het zou mij niet verwonderen als er met die documenten valsheid in geschrifte plaats zou vinden om de waarheid te vedoeselen.
  goede bedoelingen van een crioro man wordt vaak misbruikt door harteloze mensen die een crioro mens niet gunt om vooruit te komen,en als die crioro mens stappen neemt om zijn volk en land vrij te maken word hij/zij door de tegenstanders als negatief bekogeld.


  Maak melding

 13. SRA onze Clini clown en paarse analfabeet:
  Stel dat DDB indedaadf op instigatie van Ned. de coup gepleegd heeft, wie is dan de grootste LANDVERRADER? Een zgn Surinamer die zijn eigen landgenoten standrechtelijk executeert of de ex-kolonialen?

  SRA: Get a life and some education en zoek hulp!!!

  BOUTA go go go…. to hell and back!!!!!!!!!


  Maak melding

 14. bouterse heeft laten zien dat su zonder NL verder kan en hun niet nodig heeft’en dat is’wat zij ons eeuwen hebben doen geloven.
  nu wordt er door jou en consoorten uitgescholden,zelfs mensen die niet op bouterse gestemd hebben maar het goede voor su over hebben;zelf die schelden jullie uit
  die coup heeft NL gedoceerd
  die tegen coup is ook door NL gedoceerd
  die negatief media en wereld bericht over bouterse,is ook door NL gedoceerd.
  en waarom?!omdat su onafhankelijk is geworden en onafhankelijke stappen onderneemt,zonder hulp van NL.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.