Suriname economische oase dankzij goud en olie

75

PARAMARIBO, 12 apr – De Surinaamse economie weet zich kranig te houden te midden van de wereldrecessie, dankzij zijn natuurlijke voorraad ‘strategische grondstoffen.’ Dit zegt dr. Anthony Karam van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. het land heeft precies die producten in de bodem waar veel vraag naar is. Waar ook landen in de eigen regio in economisch zwaar weer verkeren, vinden zeker twee Surinaamse producten gretig afzet.

Het gaat om goud en aardolie. “Suriname vormt samen met landen als de Verenigde Staten van Amerika en Japan, wiens businesssectoren aantrekken, momenteel de uitzondering. Het land blijft erg veel geluk hebben, omdat de overige grondstoffen in de wereld allemaal zijn verminderd in 2012, met uitzondering van goud en olie”, zegt Karam tegenover de Ware Tijd. De trend van toenemende inkomsten dankzij goede prijzen voor beide producten, houdt nog aan.

Uiteraard is dit niet zonder risico’s en uitdagingen. Om grondstoffen te kunnen exploiteren zijn steeds meer gespecialiseerde krachten nodig en daar heeft het land veel te weinig van. “Met alle grote investeringen gaan veel meer elektriciens, monteurs en bouwvakkers nodig zijn. Als je het mij vraagt hadden we liever gisteren daarmee een aanvang gemaakt om geen krachten te hoeven importeren”, aldus Karam.

75 REACTIES

 1. Dat hij deze dr. niet erg Slim is komt pijnlijk aan de orde wanneer hij Suriname vergelijkt met USA en Japan als het om economische groei gaat. Beide landen hebben het zwaar te verduren, Japan zit al 30 jaar in stagnatie.

  Misschien beter dan de vrijval van Europa maar ze horen zeker niet tot de top, niet eens middenmoot (waar Suriname bij hoort).


  Maak melding

 2. Ray, niet alleen, nu en sinds 25 mei 2010, ook daar voor al, ik kan me nog de mop herinneren uit de tijd van Venetiaan dat de Surinaamse regering bezig was een lening bij India los te peuteren.

  Venetiaan aan de minister-president van India, kunt u mij kredieten lenen, waarop deze vraagt wat heeft Suriname als onderpand, Vene antwoord, we hebben goud, hout, olie en bauxiet, de reactie van de min-pres was, en “u vraagt mij om geld”


  Maak melding

 3. @ Suriboy,

  Inderdaad merkwaardig dat deze Doctor Japan en de VS met Suriname (durft) te vergelijken.

  De Japanse centrale bank gaat als een laatste daad van wanhoop de geldhoeveelheid de komende 2 jaar verdubbelen. Een waanzinnige actie die de pensioenen en levenstandaard in Japan zal wegvagen.


  Maak melding

 4. Economische oase dankzij goud en olie en nog presteert deze overheid schulden te maken. Suriname heeft een casino economie, ze zijn te afhankelijk van grondstoffen en haar afnemers. De auto industrie is vol op bezig om waterstof rijdende auto’s te ontwikkelen. Over 10 jaar zal de vraag naar olie drastisch afnemen en suriname met de gebakken peren.


  Maak melding

 5. had ik al gezegd dat suriname een aantal beroepsonderhandelaars nodig heeft? het hoeft natuurlijk niet wanneer de regering van plan is een goede deal voor zichzelf te sluiten. maar wanneer zij voor het land een goede deal wilt sluiten, kan een beroepshandelaar helpen. wij, suriname heeft bepaalde expertise niet in huis. dan maar ervoor betalen. mijn idee is, dat je liever in een keer veel betaald aan expertise van een onderhandelaar, dan naderhand met een lege dop te komen te zitten. zoals nu kan gebeuren, denk je dat je een bepaald gebied hebt beschikbaar gesteld, blijkt dat je een veel groter gebied hebt WEGGEGEVEN, dus niet beschikbaar gesteld. en wat dies meer zij.


  Maak melding

 6. @Hans
  Dan nog vind ik het reuze knap van Venetiaan dat hij gelukkig die middelen niet heeft gebruikt als onderpand!
  Heden weten we niet meer aan wie het goud,olie, hout en bauxiet allemaal toebehoort,is het misschien van China….zie je de meeste schulden maken wij bij China en dat moet toch terugbetaald worden?!
  Zo ,heden weten wij als surinamers niet meer wie de eigenaar is van al de bodemschatten in Suriname en het rijke bos!


  Maak melding

 7. suriname is goed op weg en dat is wat dit land nodig heeft .als het nou paars of front is die aan de macht komt wij zullen het samen moeten doen .voorlopig is het paars die aan de macht is en ik hoop dat het gezond verstand zal zegevieren .bouterse heeft zoveel beloofd hij heeft een paar dingen waar gemaakt en dat verdient een pluimpje .ik hoop dat de resterende 2 jaar die anti corruptie wet en die vierbaans weg een feit zal zijn .
  als dat gebeurt mag hij voor mij nog vier jaar aanblijven .


  Maak melding

 8. Willie, Bouterse heeft de dec. moorden op z’n geweten, is veroordeeld in nederland voor drugsdelicten, heeft onrechtmatig veel kavels/grond in zijn bezit, verleend zijn bloed eigen zoon gratie en stelt hem aan bij de CTU, verleend zich zelf amnestie, heeft lak aan de democratische rechtstaat en jij wil dat deze man nog een termijn president wordt ? Je bent niet goed bij je hoofd. Deze man hoort thuis in Santo Boma en nergens anders. Surinamers zijn een schaamte volk. Een massa moordenaar op een troon hijsen.. je moet maar durven.


  Maak melding

 9. Equatoriaal-Guinea, Nigeria, Venezuela zijn landen met heel veel olie in hun bodem.
  Ik noem met opzet deze landen omdat in deze landen de bevolking niet profiteert van de rijkdom en bodemschatten, in Suriname zien wij de zelfde ontwikkelingen onder die criminele regering van bouterse die zijn familie en vrienden honderden hectare grond geeft.


  Maak melding

 10. ABAISA: Het doet als Surinamer inderdaad zeker erg zeer als je als grootgraaier niet bij je eigen goud kan, en lijdzaam moet toekijken dat Canadeze mulitinationals het met tonnen tegelijk wegdraagt naar het Buitenland.


  Maak melding

 11. @willie.
  Je bent een echte grappenmaker!
  Hij heeft massamoord gepleegd en hoort in de gevangenis thuis?!
  Hoe haal jij het in je kop te denken dat een massamoordenaar met amnestie een pluimpje verdiend?!
  Je maakt ons bang jongen,zeg ons aub dat je niet wenst dat de next president een inwoner is van SANTO BOMA JAIL!!Of de toekomstige jailbewoners,bouta ,brunsie en somo en de 28 amnestie indieners en de ja-knikkers ervan!!


  Maak melding

 12. Leuk om te horen, maar de feiten liegen er niet om, er is toch een hoop armoe daar, en ellende, en gerommel.
  Corruptie viert hoogtij, wanneer is dat niet zo geweest, maar als je niet de juiste mensen met een behoorlijke brain hebt, die eea goed kunnen leiden, dat gaat het fout. Het stikt daar van die gasten die hun zak vullen, dat is altijd een item daar geweest.
  De kleine man is de lul daar, en dit gaat nooit veranderen.


  Maak melding

 13. http://nickerie.net/

  Lees kopstuk.
  Suriname wil geen discussie over afschaffen doodstraf!

  @Willie
  Lees hier en zie foto van degene die de doodstraf verdiend en hij is geen onbekende bij ons,meer nog hij is de meest beruchtste moordenaar van Suriname en jij denkt dat hij een pluimpje verdiend!Bah!


  Maak melding

 14. Bij de volgende verkiezingen moet het Surinaamse volk leiders kiezen die in staat zijn om de rijkdommen eerlijk te verdelen.

  Mijn advies;” Stem op leiders die hun school hebben afgemaakt !!!

  Zo moeilijk moet dat toch niet zijn.


  Maak melding

 15. dr. Anthony Karam is volstrekt niet goed geinformeerd.
  Amerika kampt al jaren met een enorme schuldenlast die maar niet opgelost kan worden.
  Daar komt nog eens bij dat er nog steeds iedere dag grote hoeveelheden mensen op straat belanden doordat men niet meet in staat is de schulden te betalen.
  Het klopt dat de economie aantrekt met ongeveer 1,5%, maar de enorme schuldenlast wordt door dit sort cijfers niet weggewerkt, dus probeert met het maar eens op te lossen door geld bij te drukken met alle (negatieve) gevolgen van dien (Hyperinflatie !)
  Wat japan aangaat… Dat land kamp al decennia met de giga problemen die men maar niet het hoofd kan bieden.
  Ook daar heeft me de geldkraan opgezet en is men van start gegaan met het opkopen van obligaties.

  dr. Anthony Karam ik denk niet dat Suriname in een adem genoemd moet worden met deze landen die de schulden maar aan het opstapelen zijn en niet verder kijken dan de volgende verkiezingen.


  Maak melding

 16. @Parbo

  Blijft een utopie…. men kiest toch voor een rover..
  mede door moreel verval…
  rovers worden bevoordeeld en hardwerkenden worden beroofd…


  Maak melding

 17. Omdat massamasseur professor Karam het rondbazuint moeten wij als de kippen bij zijn en die gespecialiseerde krachten vanuit buitenland halen, ze vervolgens duur betalen en ook die algehele soevereiniteitsgebied opofferen om zo tegemoet te komen aan de grote buitenlandse vraag naar Goud en Olie.

  Volgens mij moet het gaan om de schaarste van producten van de Surinaamse economie en niet om een buitenlandse schaarste. De aanbeveling van top massamasseur professor Karam behoort te zijn, dat Suriname als de wiedeweerga zelf die technische mensen gaat opleiden.

  Als die na 1 jaar of 2 jaar afgestudeerd zijn dan zullen we naar aanleiding van de Surinaamse doelstellingen, behoefte en positie een standpunt bepalen en zien wanneer het ons economie uitkomt om met ontginnen te beginnen.

  Op een viervoudige verdubbeling((d.i.4*1/2)mil. = 2 mil. )van de Surinaamse bevolking, heeft de Surinaamse staat dan nog genoeg land en voldoende grondstoffen over om aan de vragende wereldeisers te verkopen.

  Er zal altijd vraag zijn naar Grondstoffen. Een alom bekend spreekwoord luid: men moet de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is. Die beer is kwijlende vrager van een bepaald product in deze aan de aanbieder.

  De grondstoffenbezitter moet die huid zo duur als mogelijk zien te verkopen, zonder dat die zelf enige financiële bijdrage behoeft te leveren; want tegenover die levering stelt de grondstoffenleverancier de eigen bodem en grondstof ter beschikking maar tegen het afstaan van de helft van alle te ontginnen grondstofproducten uit eigen bodem.

  De truuk is dat de vrager die verlegen zit om het zo gewilde schaarse goed moet bedelen en betalen tot die gaat bloeden.

  Dat bloeden moet de Surinaamse staat zich niet laten gebeuren door die Multinational. Wees derhalve paraat want die Multi heeft overal zijn pionnen en massamasseurs zitten, die gewillig klaarstaan met allerlei massageadviezen die toegepast moet worden als massamassage techniek.


  Maak melding

 18. @Timmetje
  Ook Suriname zit met een grote schuldenlast heden!Duistere deals worden gesloten met buitenlanders en geen 1 persoon die weet wat voor een akkoord of overeenkomst getekend zijn om die gemaakte schulden af te betalen met RENTE!Hierover zijn de kaken van bouta en bende aan mekaar genaaid!
  Ga maar na Japan en Amerika hebben miljoenen aan inwoners…grote landen grote problemen..statememt klopt hier,prima op zijn plaats!
  En nu Suriname met haar kleine bevolking…kijk no,je zou willen zeggen klein Suriname ..met kleine problemen…NEEN hoor het is klein Suriname met REUZE problemen!
  En kijk we zijn niet eens in staat om de moordenaar van 15 burgers in de gevangenis te stoppen,integendeel hij is pseudo’presidentje’ met Amnestie!
  In Japan en Amerika zoudren ze wel raad weten wat te doen met zo een moordenaar!


  Maak melding

 19. Het goud en de olie wordt verkwist door het ambtenaren apparaat in stand te houden, Anders was de helft van Suriname nu werkloos.

  De inkomsten worden niet besteed aan duurzame investeringen dus als olie en goud op is, dondert Suriname in een economische crisis waar het nooit weer uitkomt.


  Maak melding

 20. Een professeur die de geschiedenis van Suriname niet kent, de vluchtigheid van een grondstoffen boom niet kan duiden en de gierende geldontwaarding niet herkent. Ja, inderdaad Suriname heeft een geen gebrek aan deskundigen, de sabi-so’s…..Waar zijn de ON-DESKUNDIGEN, de mensen met boerenverstand en een telraam, ogen wijd open en oren gespitst?


  Maak melding

 21. Karam heeft deels gelijk. Toch voeg ik eraan toe dat Suriname toch niet over alle productiefactoren beschikt. Zo is management en organisatie een belang rijk element dat ontbreekt. Ook is het kader die het onderwijs (wetenschappelijk) afleverd ver beneden te maat. Vervolgens ontbreekt er een beleid bij deze regering om de productiefactoren te combineren en daaruit de volle winst te behalen. Ze denken alleen aan hun zakken!


  Maak melding

 22. =Meneer Karam, Wie denk je nou dat rijk wordt in het land??Bouterse, zijn zoon, Brunswijk, familieleden en vrienden onderling.

  =Terecht, er zijn geen gespecialiseerde krachten, denk je nou dat Bouterse en bende de buitenlanders willen hebben om ons eigen mensen op te leiden.???

  =Nee, waarom niet, Chavez heeft ooit tegen Bouterse gezegd dat hij de mensen moet verwennen en ze geven wat ze willen zodat hij altijd aan de mach blijft. Dit omdat zij altijd voor hem blijven stemmen.
  -Dus al dat geld en goud moet door Bouterse gecontroleerd worden.
  =Die zogenaamde socialistisch gedachte van Chavez is ook dood. De mensen hebben honger, schulden lopen op en de moorden zijn de normaalste zaken in het land. Dus zo goed gaat het helemaal niet in Venezuela.

  =Wel, ooit is er geen goud en olie meer te vinden dan vraag ik mij af wat er dan gaat gebeuren. Het buitenland is nu al bezig met zijn plannen om af te komen van al die olie, omdat zij weten dat het een keer opgaat. Wat gaat Suriname met al die olie dan doen???

  @Timmetje, zo te lezen ben jij echt niet goed op de hoogte wat er in Amerika gebeurd.

  -De schuldenlast die Bouterse voor het volk ophoopt is zo groot dat het straks niet meer op een behoorlijk manier afgelost kan worden. Wacht maar af.


  Maak melding

 23. hoe is het in godsnaam mogelijk dat , en het maakt niet uit welke regering er ook zit dat ze het niet voor elkaar krijgen, in een land met zulke bodemschatten en een inwonersaantal wat net zo groot is als een stad als Den Haag, Suriname economisch gezien op poten kunnen krijgen, iedere middelbare scholier leert al dat je zo weinig mogelijk ambtenaren moet hebben, flikker die gasten met maximaal 2 jaar wachtgeld, eruit om te beginnen ook weg met die spookambtenaren, en laat een aantal capabele mensen, desnoods uit het buitenland de heleboel reorganiseren, hoezoo bepalen de Amerikanen de hoogte van wat ze willen betalen voor de energie, wie levert die, gelijk de anti- corruptie wet invoeren, kunnen gelijk de sjoemelende en steekpenningen aannemende politici aangepakt worden.


  Maak melding

 24. Wie kan mij in naam van de vreedzame coexistentie uitleggen waarop deze ruilhandel is gebaseerd.

  Wat krijgt Suriname inruil voor deze concessie.

  Wat krijgt Suriname terug voor die grondstof als die uit de grond wordt gehaald. Welk deel daarvan eist Suriname op!!!

  Wanneer worden de harde Surnaamse voorwaarden die achter gesloten is beloten publiekelijk geopenbaard?

  Waar blijft die beloofde gouden kerst? Wordt het Surinaams grondgebied verkwanseld?

  Ik hoop van harte dat er nog geen enkele principe overeenkomst getekend is, omdat er dan geen weg terug is. Want getekend is getekend!!!


  Maak melding

 25. Ondanks de inkomsten uit goud en olie waarmee de regering Venetiaan kon scoren ging het economisch niet goed met Suriname.Pas toen de regering Bouterse aan het bewind kwam ging het opeens economisch veel beter met het land en volgens deskundigen moet het beste nog komen.De mededeling van de heer Karam en ook de positieve berichten van mensen uit Suriname zijn een opsteker voor de regering van president Bouterse. Ik weet dat deze berichten van de heer Karam ontzettend veel pijn en frustratie veroorzaken bij de aanhang van het NieuwFront,maar het is de heldere werkelijkheid.

  Ik ben echter bang dat de Surinaamse overheid een aantal maatregelen zal treffen om de economische groei een beetje te laten afremmen.


  Maak melding

 26. In suriname lijden ze aan hoogmoedswaanzin, zoveel is duidelijk met paarse polici en deze amateureconoom die telkens vergelijkingen trekken met grote landen. Of ze denken dat die grote landen allemaal in de rij staan om met Suriname handel te doen. Get real!! Vergelijk Suriname met vergelijkbare kleine landen en bevolking en je trekt betere conclusies.

  En verder: ze vergeten gauw hoe de Surineds met miljoenen, volgens het Centraal bureau voor de Statistiek wel 250 miljoen euro per jaar, de Surinamers hielp toen het zo slecht ging in Suriname.

  Hoogmoed komt voor de val luidt een spreekwoord. We zullen zien.


  Maak melding

 27. =Aanhang van de NDP, het probleem is dat wanneer de gouddeal door gaat de Canadezen mogen bepalen wat er op het stukje grond van 17.000ha gebeurt.
  -Dat wil ook zeggen dat Suriname in 25 jaar NIETS meer te zeggen heeft.
  -Ook mogen de Canadezen zelfs bepalen wie daar mogen gaan werken. Zelfs Nederlanders mogen daar gaan werken zonder dat een iemand iets te zeggen heeft.

  -Tel op je vingers:::het land wordt uitgebuit en wij maar praten over de SLAVERNIJ????

  =Het is nu geen Nederland, maar de Canadezen die het land en volk uitbuiten.
  Nu begrijp ik ook waarom de slavernij ook nooit afgeschaft zal worden, omdat men hebzuchtig is en snel rijk wilt worden.

  =Er werd geklaagd dat Brunswijk niet zomaar goud kon geven aan RR, omdat er belasting voor betaald moet worden.
  Bouterse heeft ook een gouden sleutel aan Obiang gegeven waarover er ook geen belasting betaald is.

  ==Soort zoek soort in het criminele wereldje.
  GOUD vermoord ons.


  Maak melding

 28. RobG probeert alle problemen in de schoenen van Venetiaan te schuiven. Als Bouta lus bere of aambeien heeft is het de schulf van Nieuw Front. Lekker geloofwaardig.
  Iamgold heeft Bouterse bij zijn ballen en dat is een feit. RobG predikt alleen namens de paarse kerk zoals hem dat wordt opgedragen.


  Maak melding

 29. Chind, schaliegas is toekomst muziek en zijn ook al problemen ontstaan over schaliegas. In Amerika bijv. komt er gas uit de water/douche kraan van mensen omdat door de boringen de grondwater in contact kwam met vrijgekomen schalies gas.Daarnaast moet men giftige vloeistoffen de grond in pompen om het gesteente te laten barsten zodat het gas vrij kan komen.Kortom er zijn nog z\eer grote vraagstukken te overwinnen


  Maak melding

 30. @Ira, ik wil graag antwoord geven op uw vraag.

  Bouterse en zijn regering hebben niets gedaan of enige bijdrage geleverd aan de economische groei. Ik voeg er wel aan toe dat ‘economische groei’ niet per defenitie betekent dat ‘het goed gaat’ met Suriname. Economische groei en welvaart zijn geen synoniem!
  De regering Bouterse HOEFT ook niets te doen en wel om 2 redenen:
  1. ten eerste heeft de regering Venetiaan het voorwerk al geleverd;
  2. daarnaast heeft de overheid part noch deel aan het economisch gebeuren omdat dit is overgeleverd aan de vrije markt van vraag en aanbod. De regulerende taak van de overheid ontbreekt volledig.

  Wie heeft een andere mening?


  Maak melding

 31. De Financiele Telegraaf (DFT) vr 12 apr 2013, 18:49

  Goudprijs onder de 1500 dollar

  NEW YORK (AFN) – De goudprijs is vrijdag in New York gedaald tot onder de 1500 dollar per troy ounce (31,1 gram), de laagste stand sinds juli 2011.

  Eerder verklaarden grote banken, zoals Goldman Sachs, Société Générale en Bank of America de goudbubbel van de afgelopen jaren als voorbij. Ook superbelegger George Soros heeft onlangs gezegd het edelmetaal niet meer te beschouwen als een veilige haven.

  Goud wordt in economisch onzekere tijden gezien als een veilige en waardevaste belegging.


  Maak melding

 32. Staatspropaganda.

  Waarom Suriname geen last heeft van de kredietcrisis komt omdat Suriname een redelijk gesloten economie heeft. Dit betekent dat Suriname niet direct maar indirect last zal krijgen van de crisis. Er beginnen zich tekenen van de kredietcrisis te manifesteren. Clico Suriname heeft financiele problemen. Waarom? De moedermaatschappij van Clico is gevestigd in Trinidad en Trinidad heeft nu last van de crisis. Clico als dochtermaatschappij krijgt dus indirect nu last. Een tweede voorbeeld is dat Surinamers in het buitenland , die wel last hebben van de kredietcrisis, minder geld naar Suriname overmaken. Je mag dus stellen dat Suriname niet direct maar indirect last zal krijgen van de kredietcrisis. Ik wil daarom de Surinamers waarschuwen om niet zoals de regering van Suriname al te optimistisch te zijn, maar toch een beetje terughoudend te zijn. Kijk maar naar de beurskoersen. Goud en olie vertonen een dalend prijsverloop.


  Maak melding

 33. Aaahh…niet te vergeten….naast aardolie en goud heeft su een heleboel cocaine als doorvoer exportproduct.
  Krachten hoeven we niet uit het buitenland te halen.
  Ons land wordt geleid door topdeskundigen


  Maak melding

 34. Wat jullie en dezen niet weten is dat Suriname momemteel wordt leeggeroofd door de huidige machthebbers.Stel je eens voor….de heer Sew is onderhandelaar van de regering met de Multie nationals over de gouddeals.Hijzelf is kandidaat President van Staatsolie ne verder heeft hij nu een concessie gehad van bijkans 1000 ha. om te te exporeren dus naar goud en andere mineralen te zoeken.en als hij gevonden heeft gaat hij concessie verkopen aan de multi Nat.Wie heeft andelen.De hele Oude garde van de revo tijd.En aan einde van de rit..de Maffia de Machtigste.


  Maak melding

 35. @ RobG.
  Onder Venetiaan waren de olie inkomsten redelijk maar waren de goud inkomsten 25% van die van nu. Ofwel in 2011 jaar heeft de regering Bouterse meer inkomsten uit het goud kunnen halen dan de Venetiaan gedurende zijn helle regeringsperiode.

  Je zwetst keihard uit je nekt.

  Verder de hoeveelheid olie 16.000 vatten per dag is minimaal. Waar equatoriaal guinee (even grote bevolking) jaarlijks $ 14.000.000.000 aan olie inkomsten heeft Suriname ongeveer $ 600.000.000 per jaar aan inkomsten. De winst is maximaal en best veel voor een kleine economie. echter over ongeveer 10 jaar is de olie OP als er geen nieuwe gevonden wordt.
  Als er nieuwe olie gevonden wordt duur het nog jaren voor dat het gaat stromen en inkomsten gaat genereren.
  Als de olie op zee gevonden wordt zullen er miljarden geïnvesteerd moeten worden voor dat men iets kan gaan verdienen. Een FPSO kost al snel $ 1.500.000.000.

  Wie kan die investeringen doen en wie gaat hier over onderhandelen.


  Maak melding

 36. Ira, waarom werd Venetiaan weggestemd en wat is de reden geweest waarom Bouterse tot president werd gekozen? Kijk je moet het zo zien.Ook onder het bewind van Venetiaan en Sardjoe was de goudprijs en de prijs voor olie hoog. Beide heren hebben echter gefaald om deze voordelen om te zetten in aantoonbaar goed beleid waardoor er een economische opleving merkbaar zou zijn.

  Het valt dus op dat de regering Venetiaan/Sardjoe de capaciteiten mist om het land goed te besturen.Bouterse wordt omringd door goede adviseurs die ook een waardevolle bijdrage leveren in het regeringsbeleid.


  Maak melding

 37. Forummers, Odi odi.

  Vrijdag 12 april 2013 om 18:45 uur, door Chind

  Deze beste man heeft zekér nooit gehoord van schaliegas. De vraag naar aardolie zal
  de komende jaren enorm afnemen.

  @Chind! Daar ben ik nog niet zeker van.
  Niet vergeten dat er behoorlijk wat problemen zijn met de winning van (schaliegas)

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Schaliegas

  In Engeland zijn er verbanden tussen de boringen en aardbevingen aangetoond.

  (recent bericht): NAM ziet af van boren in Veendam.

  Maar wij blijven de (economische ontwikkeling) van Zuid-Amerika volgen. En i.h.b. Brazilië.
  Zie http://www.fme.nl
  FME-CWM: Ondernemersorganisatie voor de Technologische Industrie.
  Dan kom je automatisch het artikel tegen over de laatste voorbereidingen voor economische missie naar Brazilië.


  Maak melding

 38. Het is alleen jammer dat derden profiteren wij moeten het zelf doen nooit te laat om eigen volk daarin op te leiden

  zelfs kunnen wij SURI’S generaties lang van eten en ons land op bouwen

  Elk mens kruipt voor dat ze lopen dus zo moeten wij ook omgaan met onze wereld wijd aan vraag naar de twee grond stoffen

  Klein beginnen en steeds uitbreiden zo komen wij er ook en blijft all het winst in SU handen

  En waarom doet Staats olie niet mee in de goud sector als zij miljoenen winst maken

  ER zijn grond stoffen die wij door het oog zien en dat word ons niet wijs gemaakt en daar wordt er op SU rug dubbel verdiend

  Investeer in eigen volk zodat wij zelf ervaring en kennis op boeken


  Maak melding

 39. Jojo, je informatiebron over de goudprijs onder Venetiaan klopt echt niet.Je wilt me vertellen dat de goudprijs onder de laatste twee kabinetten Venetiaan, gelijk was aan de goudprijs van 1994? Statistieken liegen niet. Bring them let me see what you are talking about. Venetiaan heeft in zijn regeerperiode ook volop kunnen profiteren van de stijgende goudprijzen en olieprijzen bij veel lagere productiekosten.In feite had Venetiaan meer voordelen omdat de productiekosten onder Bouterse veel hoger zijn dan vroege onder Venetiaan. Tel uit je winst voor Venetiaan.


  Maak melding

 40. RobG,
  Jij bent een domme achterlijke idioot.
  Waarom heeft wilders zoveel volgers??
  Waarom werd Hitler gekozen?
  Waarom is was Chavez president ?


  Maak melding

 41. het was idd een oase van plezier en pret sinds mei 2010!

  het goud beleefde gouden tijden & olie is goud waard, …en net toen DADA & CO dacht een nog betere gouden toekomst tegemoet te gaan zei Wijnerman;

  jullie krijgen een reisverbod 🙂


  Maak melding

 42. Jongens, mijn posting is verdwenen.
  ik had het over staatspropaganda. economische crisis etc.
  Kennelijk houden bepaalde figuren er niet van wanneer je (positieve) kritische stukken over Suriname schrijft.


  Maak melding

 43. @Fer E Er zijn inderdaad problemen met de winning van schaliegas. Maar feit is dat de VS de afgelopen jaren dramatisch zij olieimporten heeft beperkt dankzij de schaliegas en de verwachting is dat binnen 5 jaar de VS helemaal onafhankelijk zal zijn van aardolie importen. Maw de VS zal daar gaan met de winning van schaliegas ondanks de huidige problemen bij de winning. Daarvoor is schaliegas van levensbelang voor de VS. Dankzij de goedkope prijs vsn schaliegas komt zelfs de maakindustrie weer terug naar de VS en hebben de grote industriële bedrijven in NL gewezen op dit competetief vroordeel voor de VS. Over 5 jaar zal de olieprijs instorten en zijn de gevolgen voor het Midden Oosten niet te overzien. En voor SU is het einde rijkdom uit aardolie.


  Maak melding

 44. Eigenlijk weet Staatolie door de schaliegasrevolutie, ja want het is een revolutie op brandstrofgebied, dat alle boringen die nu plaatsvinden eigenlijk niet rendabel zullen zijn. Zij WETEN dat de prijs zal instorten binnen 5 jaar als de VS geen olie meer zal importeren. De gewonnen olie zal dan alleen gebruikt kunnen worden voor binnenlands gebruik.


  Maak melding

 45. Chind,het gaat nog heel lang duren alvorens schaliegas op een milieu vriendelijke wijze gewonnen gaat worden. De gevaren zijn groot voor de gezondheid van mensen en dieren.Ook de landbouw kan zwaar getroffen worden door de giftige gassen die in het grondwater terecht zullen komen.

  In Suriname hoeft men zich dus geen zorgen te maken. Staasolie zal gewoon verder gaan met het oppompen van aardolie uit de bodem en het land zal haar goud blijven exporteren naar afnemers.

  Onderstaand een paar filmpjes over de gevolgen van de winning van schaliegas.

  http://www.youtube.com/watch?v=4LBjSXWQRV8

  http://www.youtube.com/watch?v=Yd8pr6uFA_Y

  http://www.youtube.com/watch?v=PRZ4LQSonXA


  Maak melding

 46. als olland wist dat er zoveel goed in de grond was zouden ze suriname niet onafhankelijk verklaren …die redimusus zijn su ontvlucht richting olland maar ze vergeten dat wij surinamers onder paars veerkrachtig zijn .
  ding kaka wittie mang nooit no mik wang brokie gie stranang laatstaan de wegen verbreden ze hebben ons land achter gehouden samen met de vhp en de nps .

  er waait een andere wint boven suriname de wint van voorspoed .wij die in su wonen hebben recht van spreken niet die redimusus en die ollanders .su is op de rails en het loopt lekker als je wil aanpakken .if joe lissie jo ka .joe au voe voeroe …niet roepen er is geen werk er is werk zat in su …ding mang lissie ding negre brada voe mie .wie de schoen past trekt hem aan .

  belfort je doet goed werk wij staan jou ter zijde zoals ik respect heb voor de werkende haitianen en guyanezen en chinesen .ding mang e nakie men …ding redimusus e klagen terwijl deze losers in olland zitten inplaats helpen opbouwen .who cares en consorten rutte laat jullie spuit poepen …die kou heeft het een beetje voor jullie verzacht maar die stress blijft voor jullie .uitkeringen beneden lasten verhoging .
  who ceres en consorten ik betaal 20 srd voor stroom en een gasbom koop ik 45 srd telefoon betaal ik 23 srd .
  no wang olland redimusu e kong skop na ting gie oeng sranang mang dja .oenoe na pinaise in olland jullie zitten in zwaar weer .wij sturen pakketten voor jullie weet je dat .de rollen worden omgekeerd .
  strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang
  bouta go go


  Maak melding

 47. Als alles op is in Su kunnen jullie nog altijd, in staatsolie gefrituurde goudklompjes eten, met cassave van pero
  Ay swiet mofo
  En straks gaan ze geen bolletjes meer slikken maar goudpipitjes.
  Zullen ze die dagoe opnieuw moeten trainen want goud ruik men niet en ook de scanner weet geen goud te zien. Alleen bolletjes.
  Ai baja, alles wat blinkt is ……goud!
  Ma goud kan je niet eten en staatsolie niet drinke.
  Gowtoe bari pengeleng pangelang


  Maak melding

 48. RobG, je lijdt zoals zovelen in Su aan geheugenverlies,je vergeet namelijk dat toen Venetiaan het roer overnam van ene meneer Bosje, van welke regering die meneer die nu aan het bewind is zgn, adviseur was, de kluizen opengingen waar geld en goud in moesten liggen, dat die leeg waren.
  Dat toen nog de koers net een jojo was, waren het niet wijlen dhr. Telting en dhr. Hildenberg die toe in deze periode orde op zaken hebben gesteld en ook de Srd. ingevoerd hebben. is ook met het asfalteren van de wegen in die periode een begin gemaakt, wel door de verkeerden (chinezen), en niet door Surinamers zelf die vaak liever blijven kijken naar hoe anderen werken.Toen Venetiaan zijn regeerperiode af moest sluiten, was het redelijk stabiel en rustig in Su. in tegenstelling tot nu.
  RobG, niet alleen je geheugenverlies maar ook je blinde adoratie door een coupepleger en verantwoordelijke voor de december moorden en zijn dubieuze rol in Moiwana, spelen je parten, ik zou zeggen gooi er is een therapie tegenaan, om weer een heldere kijk op de toestand in Suriname te krijgen.


  Maak melding

 49. Hans, Telting en Hildenberg konden rekenen op Nederlandse betalingsbalanssteun, m.a.w. de importen werden massaal gesubsidieerd door de Nederlandse belastingbetaler.Daarnaast werd Suriname in de wereld door Nederland overal dwarsgezeten.Maar Nederland hield haar eigen Ballast Nedam niet tegen toen dit bedrijf veel geld ging verdienen bij de bouw van de brug in Suriname.Hans ken je geschiedenis.Dit nog even.Toen Bouterse president werd probeerde Nederland het weer opnieuw om samen met een aantal vrijwillers zoals GMAP, Suriname internationaal te isoleren.De initiatiefnemers bleken onbetrouwbare partners te zijn en alnhun plannen waren gedoemd om te mislukken.


  Maak melding

 50. RobG, dit geeft dus alleen maar aan dat Suriname met het huidige beleid nog steeds zijn zaakjes zelf niet goed kan regelen, of je moet het goed vinden dat Suriname straks een economische afhankelijke provincie is van China, want daar gaat het steeds meer op lijken.
  Dat Ballast Nedam waar dan ook geld wil verdienen lijkt me logisch, het is geen charitatieve instelling, hoelang hebben ze toen trouwens niet op hun geld moeten wachten, over betrouwbaarheid gesproken, in dit geval verwijt de pot dat de ketel zwart ziet, Suriname en de Surinamer staan er toch bekend om niet de meest betrouwbare partners in afspraken te zijn, leen geen geld aan een Surinamer want je kunt er steeds achter aan blijven lopen zeuren, door schade en schande wijs geworden


  Maak melding

 51. Hans voor bv Europa en Amerika was Afrika het verloren werelddeel.De Afrikanen werden zwaar uitgebuit door Europese landen.De landen kregen maar weinig geld voor de grondstoffen.Het Europees beleid was erop gericht om zo weinig mogelijk geld te investeren in die landen en er zoveel mogelijk waardevolle goederen vandaan te halen.En nu is Afrika booming mede dankzij de hulp en de veel betere economische betrekkingen die de landen hebben met China,Rusland,India en Brazilie.De landen krijgen veel meer geld voor hun grond- en hulpstoffen.De landen worden ondersteund om fabrieken op te zetten voor de productie van heel veel producten die voorheen alleen voorbehouden waren voor de Europese landen en Amerika.Dat bijvoorbeeld China in heel veel Afrikaanse landen actief is, is een doorn in het oog van Europa en Amerika.In bijna alle Afrikaanse landen is een gigantische economische bedrijvigheid aan de gang.Ook Suriname moet zich verder gaan ontwikkelen tot een economisch welvarend land.Het land moet zich niet achterhouden door de Europese visie m.b.t. China en Rusland aan te nemen.Europa is bang voor China en Rusland omdat de hulp die deze landen bieden aan heel veel derde wereldlanden effectiever werkt dan de Europese Economische steun aan die landen.


  Maak melding

 52. Ik weet niet of Europa wel of niet bang is voor China of welke andere mogendheid dan ook, wel ben ik persoonlijk bang voor de arbeidsomstandigheden waaronder deze hun arbeiders laten werken, deze zijn echt niet veel beter als tijdens het terecht vergruisde bewind van Nederland in Suriname in het grijze verleden, lijkt mij een niet zo’n positief toekomstbeeld, wel misschie voor de kapitalisten en andere graaiers, maar niet voor het gewone volk die de arbeid moet verrichten, daar hebben die landen als
  China, India en Rusland, geen boodschap aan


  Maak melding

 53. 13 april 2013

  Srika zucht bij de opmerking, dat niet wordt ingegaan op de bevindingen van dr. Anthony Karam.

  Het lijkt, dat een aantal deelnemers op dit forum leiden aan een vorm van ‘mamjoitis’.Wat een niveua!!!

  Molenaar en andere forumhouders, graag 6 minpunten.

  Srika


  Maak melding

 54. 13 april 2013

  Srika merkt op dat bij het opstellen van of bij het verzenden van zijn reactie, juist geschreven woorden/ letters verkeerd worden weergegeven.

  Toch geen hacker in het spel?
  Srika


  Maak melding

 55. Vrijdag zakte goud door het ijs met een daling onder een belangrijkste niveau rond $ 1.425. Een aantal factoren op de kortere termijn zorgden voor de overgave van goudoptimisten. De belangrijkste daarvan is dat de Bank of Cyprus aankondigde om een groot deel van de goudvoorraad ter waarde van € 400 miljoen te verkopen om de financiële nood van het land te ledigen. Deze hoeveelheid goud is slechts beperkt in omvang in vergelijking tot de wereldmarkt maar kan andere noodlijdende Zuid-Europese landen op ideeën brengen.
  Ook belangrijk was de opmerkelijke omslag die Goldman Sachs vorige week maakte. Inmiddels hanteert Goldman Sachs een negatief advies voor goud. De invloedrijke zakenbank merkt onder andere op dat de goudprijs niet wist te profiteren van de bijna-escalatie in Cyprus en de mogelijke gevolgen voor de eurozone. Daarmee lijkt het edelmetaal haar rol als vluchthaven steeds verder te verliezen. Een aanvullend voorbeeld daarvan is dat de toenemende nucleaire dreiging tussen beide Korea’s de goudprijs vooralsnog niet naar hogere niveaus weet te brengen.
  Overigens volgt het rapport van Goldman Sachs op een begin april gepubliceerde studie van Société Générale met als titel ‘The End of the Gold Era’. De zakenbanken hebben hun posities nu duidelijk gericht op een verdere daling van goud.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.